IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусова молитва - исцелител
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусова молитва - исцелител

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 29>
Автор
Порака
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:37
Originally posted by belichka belichka напиша:

custvuva...Isusovata molitva e Silna molitva samata vo sebe sodrzi SE...

Pa ne sodrzi bas se. Tamu nema slavenje na Bog, nema molitva za svetkuvanje na Imeto Bozjo, nema baranje za doagjanje na Carstvoto Bozjo, nema molitva za nasite sekojdnevni potrebi, nema baranje na Bozjata volja, nema molitva za izbavuvanje od iskushenijata i od lukaviot.. nisto od ova nema vo taa prekratka pokajnicka molitva, no zatoa pak seto ova, vklucuvajki go i pokajanieto gi ima vo molitvata koja Isus ni ja ostavi kako POUKA kako treba da se molime.

Originally posted by belichka belichka напиша:

Isusovata molitva e kratka i se naseluva vo umot se spushta vo srceto taa izvira neprekinato do stepen na isihia...

Da da, se naseluva vo umot, pa potoa se spusta po arteriite, pominuva preku limfnite jazli, pa ide kon srceto, pa izleguva od aortata, pa ide pokraj rbetot, pa vo stomakot, pa kruzi okolu pankreasot i crniot drob itn itn.
Devojcinja, slushnete eden sovet od cicko Pravoslaven: Pomalku poezija i babini devetini, a poveke od Bozjiot Zbor!
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:46
se nadevam skoro ke te razreshat
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Земјотрес Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Земјотрес Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:53
Од што да го разрешат?
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 02:00
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Секој може да ја практикува оваа молитва. и световен човек и монах. секој што има желба да се држи до Бога најлесно тоа може да го направи преку Исусовата молитва. Доволно е да имаме смирен и покаен дух и да се советуваме со искусен духовен отец. Светите отци за Исусовата молитва велат дека е царски, прав пат да се стигне до Бога. Па, срекно патување

Да, но кои се тие духовни степени?

најпрво те молам Марија да ми простиш што те оставив та не ти одговорив веднаш на твоето прашање. Ќе се потрудам, колку што можам од Господ да примам, да ти одговорам ако сакаш на секое прашање. но ке треба да имаш малку трпение , знаеш.

И сега само накратко.

Иако некој ги порекнува степените во духовниот живот и молитвата но сепак тие постојат и се посочени од светоте Отци уште од најраната Црква па се до денес. Од божествениот Дионисиј Аеропагит, Мистикот Максим Исповедник, св.Симеон Нов Богослов, св. Григориј Палам светилникот на Православието, до св.Никодим Агиорит, Пајсиј Величковски, па до најновиот бран на преподобни Отци возобновители на аскетско исихастичката пракса на Свта Гоа, Страците Јосив Спилеот- Исисхастот и Арсениј заедно со нивните ученици.

И кој не верува сам нека провери.

Светите Отци разликуваат три степени во духовниот живот.

- чистење на срцето од страстите
- просветлување на умот
- обожување на целовкупната личност

на сите сите овие три степени им одговара и соодветеен степен и начин на молитва.

карактеристично за првиот степен е усната или умната молтва кога се трудиме умот да го заклучиме во молитвата. и ја изговараме усно или полутивко. Сите ние сме на овој степен од духовниот живот и молитва и затоа туку и повеќе ќе се концентрираме.

На вториот степен е каратеристична аскетската умносрдечна молитва кога во доволно очистеното сцре ке ја спучтиме молитвата и аскетски, односно со напор ке се трудиме да ја задржаме во него.

и на третиот степен е каракреристична непрестајната или благодатна умносрдечна молитва која ни во сон не престанува. Може ова ни изгледа чудно и невозножно, но е реално според зборовите на св.ап. Павле: Молете се напрастајно

Многу е добра малечката книшка: Раскази на еден поклоник. убаво би дило да ја најдеш некаде по книжаритеили во црквите.

со голема почит,

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 02:04
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

... ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана...

Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? 
Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува.
Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа?
И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог?  Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 02:43
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува. Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа?И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог? Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?

Можноста да спасува ја има само Бог (Светата Троица). Тоа го може и Отецот (таткото, како што велиш ти), тоа го може и Синот, тоа го може и Светиот Дух. Нема разлика дали ќе Му се обраќате (во молитви) на Отецот, на Синот или на Светиот Дух. Ние, во Црквата Христова, имаме потреба од посредници. И молитвите искажани преку нив (посредниците) не се ниту поважни ниту поневажни. Најважно е молитвата да излегува од длабочината на срцето, да не е површна, т.е., да не излегува само од устата. Сите молитви, и директни и индиректни, се испраќаат на „една адреса“ - до Бога. Ние сме огревовени чеда Божји и многу ниско „котираме“ пред Бога. Затоа имаме потреба да бараме помош од оние што веќе го пронашле „патот“. Тие, според учењето на Црквата Христова, се наши молитвеници и застапници и нивните молитви се, неизмерно, посилни од нашите, па, според тоа, и поуслишани.
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 03:24

Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? 
Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува.
Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа?
И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог?  Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?

Тука има една нејасна работа:

Каде Иисус поучува дека треба да се молиме на татко му,збунетост (како што ти се изразуваш и тврдиш и прашуваш)?

Кој е таткото на Иисус?

Ова е второ прашање за тебе, бидејќи за да тврдиш дека Иисус (Христос) така не научил (да се молиме на татко му) треб да одговориш кој е таткото Негов.

Тука ке ти помогнам (Јован. 1: 1-18) Тука ке го најдеш одговорот. (п.с. прочитај го оргиналниот “грчки“ текст... за да нема проблеми со толкувањето, бидејќи денес е лесно да се зборува за работи што не ги знаеме - мислам дека не знаеш дека евангелијата се напишани на кини (коине) елински дијалект...) консултирај се ... прочитај, научи нешто основно за ТЕИЗМОТ -  и после слободно нарекувај се АТЕИСТ,  демек “веруваш дека веруваш дека нема Бог“.

За посредниците:

Прва работа: (Битие 4:13) “Јас сум Оној Кој сум... Вечнопостоечкиот, Седржителот“

Значи Бог е ЛИЧНОСТ...  а не природа, енергија, бура, ветар, и т.н... во нивнта профана ТВАРНА, материјална смисла...

Ако Бог е ЛИЧНОСТ, тогаш кај него сите се живи и сите ние сме личности (како тварно битие), ... Ако Бог се овоплотил и станал како Еден од нас, тоа го направил за ние да станеме богови по благодат и наследници на царството небесно.

Кога го прашале Христос:

(од беседата за воскресението п.с. пишувам по памет)

за жената, бидејќи била со седумте браќа (по мојсеевиот закон) кога таа ќе умри, на кого од тие седум ќе биде жена... Христос одговорил дека таму (во царството небесно), нема ниту мажење ниту женење, а сите се како ангели...

Значи од тоа сме научени дека таму има живот, (непознат за нас) дека таму има комуницирање и дека таму сите се живи, а не мртви...

Значи ако некој е таму (како што таму се праведниците п.с. за тоа има 1000000 цитати в С.П. ) тогаш нормално е тој да општи (да се насладува) со (од) Изворот (Бог) и да има некаков за нас непознат живот.

Значи тоа е првата причина, зошто ние се молиме на праведниците за нашите души и по нивните молитви кон нивниот Близок (нивниот Другар...) нивниот и наш Бог, да добиеме, или да станеме дел од тоа Царсто...

Значи смислата на СП е животот во Христос - Спасителот, и молбата и застапништвото на праведниците.... тоа е од самиот почеток, па се до ден денеси до вековите на вековите...

Значи постојат многу причини зошто човекот има потреба од култивизација на свештенодејствијата...

и рационална...

и психолошка...

и теолошка...

и отрицателна ... (атеистичка) 

и т.н....

поздрав!големо%20гушкање

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 04:59

... ние знаеме дека можноста за
да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со
молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото,
т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на
Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои
молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а
наш Бог, а да не биде услишана...

Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос?  Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува. Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа?И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог?  Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?

Apsolutno tochno.

Isus reche deka megju chovekot (vernikot) i Boga NE TREBA DA IMA NIKAKOV POSREDNICI. Toj ne veli molete mi se mene, molete se na majka mi, molete se na apostolite ili molete im se na onie sto mislite deka vo idnina ke se prosvetlat. Toj reche - NIKAKVI POSREDNICI.

Ako go sledite Isus, ke gi pochituvate tie negovi zborovi.

Koj ne veruva neka go otvori Noviot Zavet, pa neka si prochita samiot.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 06:07
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas".

На тајната вечера кога ГИСХС ги собра Свите ушченици и апостоли и им ги остави најважните работи за чување.

Смирението, им ги изми нозете

Љубовта, преку новата заповед на мегусебната љубов по примерот на Неговата.

Повикувањето на Името Исусово (Исусовата молитва), преку ветувањето дека досега не барале ништо во Негово име, а од сега се што ќе побарат во Негово име, Бог ќе и даде.

Благодатта на Светиот Дух, преку ветувањето на Утешителот и

И заедницата со Живиот Бог преку јадењето и пиењето телото и крвта Христови, односно Светата Причест.

Во светото Писмо има уште многу места каде ГИСХС ни ка открива Исусовата молитва.

п.с Ако некој незнае доволно правилно да го чита и толкува Светот Писмо, да не се и повикува на Него со сиот свој авторитет, за да не биде посрамен од Господа. Поарно е да рече јас мислам или светите отци велат отколу да се обвинува некој за нешто кои и самиот не е апсолутно исправен и сигурен во истото.

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 08:45
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Тука има една нејасна работа:...

Да, точно, има!
Не ми е јасно како ти, кој се декларираш за верник (теист) не знаеш основни работи од твојата вера, па поставуваш вакви прашања. Или знаеш, ама се’ правиш дека незнаеш, колку да ме зезаш?

... Каде Иисус поучува дека треба да се молиме на татко му,збунетост ...  ... бидејќи за да тврдиш дека Иисус (Христос) така не научил (да се молиме на татко му...

... ...

Кој е таткото на Иисус?

Ова е второ прашање за тебе, ... треб да одговориш кој е таткото Негов...

Еве го одговорот на првото прашање:

Евангелие по Лука 11:1-4

1: А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи не’ да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!”

2: А Тој им рече: Кога се молите говорете: „Татко наш, Кој си на небесата, да се свети Твоето име! Да дојде Твоето Царство! Да биде Твојата волја како на небото, така и на земјата“!

3: Нашиот насушен леб, давај ни го секој ден!

4: Прости ни ги нашите гревови, зашто и ние самите им ги проштаваме на секој должник! И не нè воведувај во искушение, но избави не од злото (некаде пишува лукавиот!)”

А за второто незнам дали вреди да пишувам или да го искористам твојов цитат, т.е. да го парафразирам:

...консултирај се ... прочитај, научи нешто основно за ТЕИЗМОТ -  и после слободно нарекувај се ТЕИСТ,  демек “за да веруваш дека веруваш дека има Бог“.

Значи, прво научи ги основните работи за верата, а потоа оди во разработка на грчките или било кои други писма. Како што гледам, ти си се зафатил со проучување дури и за одредени дијалекти. Веројатно тоа е некоја твоја субспецијалност.голема%20насмевка

...Значи постојат многу причини зошто човекот има потреба од култивизација на свештенодејствијата...

Една од тие причини е надежта на човекот за вечен живот. Сите се тешат (јас велем се залажуваат) дека по смртта на овој свет, повторно ќе живеат, некаде таму на небесата, на место „непознато за нив“.

Можноста да спасува ја има само Бог (Светата Троица). Тоа го може и Отецот (таткото, како што велиш ти), тоа го може и Синот, тоа го може и Светиот Дух. Нема разлика дали ќе Му се обраќате (во молитви) на Отецот, на Синот или на Светиот Дух...

Мислам дека не си во право. Тие си се јасно диференцирани работи. Секој си има, така да се изразам, своја задача. Бог е создателот, господ е „искупителот“ светиот дух има сосема друга „задача“. Впрочем, ако е така како што велиш, зошто Исус не вели молете ми се мене, или на светиот дух, или на сите тројца заедно? Тој едноставно и јасно вели молете се на таткото, што значи на бог. Џабе се додатни „толкувања“ тој мислел вака, онака...!

... Ние, во Црквата Христова, имаме потреба од посредници. И молитвите искажани преку нив (посредниците) не се ниту поважни ниту поневажни. Најважно е молитвата да излегува од длабочината на срцето, да не е површна, т.е., да не излегува само од устата. Сите молитви, и директни и индиректни, се испраќаат на „една адреса“ - до Бога. Ние сме огревовени чеда Божји и многу ниско „котираме“ пред Бога. Затоа имаме потреба да бараме помош од оние што веќе го пронашле „патот“. Тие, според учењето на Црквата Христова, се наши молитвеници и застапници и нивните молитви се, неизмерно, посилни од нашите, па, според тоа, и поуслишани.

Е зошто една молитва, која е длабоко од срцето на еден верник, да не биде прифатена лично од него, а истото тоа барање да биде прифатено од некој посредник? Дали бог незнае за искреноста на молбата, па потребни му се некои додатни „ургенции“ од „поблиските до него“? Зарем искрената молитва нема сама да си го „пронајде“ патот до бога?

Р.Ѕ. До модераторите!

Што се случи со цитатите. Многу се избегани во десно од екранот и не се читаат. Што сум „утнал“?тага

Изменето од Zlatnik - 24.Декември.2008 во 08:48
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 11:21
Опитен ти благодарам на одговорите и секако ќе се потрудам да бидам трпелива додека не дознаам како што треба.големо%20гушкање

Од друга страна ми се наметна прашањево, имено, јас имам обичај и да се молам во послободна форма зависно од потребите, т.е. директно до Бог ги упатувам своите барања за исцелување на пример на овој оној, за одредена работа...Дали тоа значи дека не смеам да се молам и така?

големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 11:51
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

На тајната вечера кога ГИСХС ги собра Свите ушченици и апостоли и им ги остави најважните работи за чување...

Повикувањето на Името Исусово (Исусовата молитва), преку ветувањето дека досега не барале ништо во Негово име, а од сега сè што ќе побарат во Негово име, Бог ќе и даде.

Pa ne bi rekol deka Isus koga im rekol na ucenicite da baraat se vo Negovo Ime mislel bas konkretno na molitvata "pomiluj me".
Samiot gore si napisa: "сè што ќе побарат во Негово име", a pod сè se podrazbira ne samo milost (pomiluj me), tuku i svetost na Bozjoto Ime (да се свети името Твое), i doagjanje na Carstvoto Bozjo (да дојде Царствтото Твое), baranje na Bozjata volja (да биде вољата Твоја), baranje na "лебот наш насушен", isto taka baranje na milost i proska za grevovite (прости ни ги долговите наши), izbavuvanje od iskushenijata i zashtita od lukaviot (не воведувај нè во искушение, но избави нè од лукавиот).

Imajkji go ova predvid, smeshno e da se tvrdi deka koga Isus rekol "сè што ќе побарат во Негово име", mislel na molitvata "pomiluj me". Vprocem tamu Isus ne mislel na nikoja konkretna molitva napisana za PAPAGALSKO POVTORUVANJE, tuku mislel na nasite iskreni molitvi kon Bog, kazani od se srce, so nashi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
dejanpp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Април.2008
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejanpp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 13:11
ke  se  potrudam  izrazuvajneto  moe  da  ne  nalikuva  na  izrazuvajne  kako  od  oprelesten  sto  e  slucaj  so  mojava  tema  koja  zabeguva{se  oprelestuva]  od  svojata  normala  odnosno  znacejne i  se  diskutira  za   nesto  drugo   a   ako    vrz  toa  go  dodademe  faktot  deka  ovaa  tema  ja  citaat  lujdze  i  koi  ne  se  religiozni  pa  jas  sum  siguren  deka  ova  im  nalikuva  na  zboruvajne  vo  son.

DEJSTVUVAJNE  VO  OPASNOST,  DEJSTVUVAJNE  VO  KRIZA,DEJSTVUVAJNE VO  NEIZVESNOST,,....,,  ,  SITE  OVIE  MOMENTI  NE   KOI  SNE  GI  PREZIVEALE  BEZ  RAZLIKA SO  KAKOV  INTENZITET BILE   NE  NATERALE  DA  PREVZEMEME  OD        D  R  U  G  I         NAVIKA  KOJA  CE  NI  BIDE  ORUZJE  KAKO  DA  SE    ODNESUVAME  ,SPASUVAME  VO  TAKVA  SITUACIJA.     PA   TAKA  KOGA  CE  MOZEME  CEKOR  PO  CEKOR  DA  SE  ODDALECUVAME   OD  TIE  SITUACII  A  VO  ISTO  VREME  I  DA  NE  BARAME  ZNAEJNE  I  POMOS  OD  TIE  NARECENI   DRUGI"   LICA  NIE  CE MOZEME  I  DA  GI  OFRLIME  NASITE  LOSI  NAVIKI  KOI  MNOGU  PATI  SE  MANIFESTIRAAT  NEPRIJATNO 
   A EDINSTVEN  NACIN  DA  GO  POSTIGNEME  TOA  E  ISUSOVATA  MOLITVA  SO  KOJA  SO  SEKOE  NEJZINO  POVTORUVAJNE  NIE  SNE  PODALEKU  I  OD  OPASNOSTA  I  OD  LICATA  KOI  NE  UCAT  KAKO  DA  SE  BORIME  VO  TIE  SITUACII.

PA  VI  POZELUVAM  GOSPOD  DA  VE  POMILUVA  I  DA  POCUSTVUVATE  KAKO  E  DA  ZIVEETE  PODALEKU  OD  SITE  NEPRIJATNI  NESTA .  I  DA  STE   ISPOLNETI  SO  RADOST  I  SREJKA.

Изменето од dejanpp - 24.Декември.2008 во 13:12
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 13:33
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Опитен ти благодарам на одговорите и секако ќе се потрудам да бидам трпелива додека не дознаам како што треба.големо%20гушкање

Од друга страна ми се наметна прашањево, имено, јас имам обичај и да се молам во послободна форма зависно од потребите, т.е. директно до Бог ги упатувам своите барања за исцелување на пример на овој оној, за одредена работа...Дали тоа значи дека не смеам да се молам и така?

големо%20гушкање

Секако дека може.Господ е слобода и љубов.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 4,906 секунди.