IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусова молитва - исцелител
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусова молитва - исцелител

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 29>
Автор
Порака
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:42
Pravoslaven:

Еднаш, надлежниот архијереј (владика) отишол да го посети еден манастир и тамошното братство. Манастирот се наоѓал на некој брег од езеро, а до него можело да се дојде само со брод - кајче. Така и направил владиката, со неговата придружба. Во разговорот, владиката разбрал дека калуѓерите (монасите) не ја знаеле дури ни молитвата „Оче наш“, а само ја изговарале „Исусовата молитва“. За времето додека бил со нив, се обидел со повеќепати повторување на „Оче наш“ да ги научи монасите. Така и се случило. Гостите решиле да си отидат, за на време да можат да се вратат дома. Кога кајчето одминало од брегот, игуменот (старешината на манастирот) ја повторувал молитвата „Оче наш“, но - не знаел (не можел) да ја заврши. Затоа почнал да трча и да вика по владиката: Дедо владика, те молам, кажи ми ја молитвата, зашто ја заборавив! А владиката, кога видел дека игуменот трча по водата како по суво, извикал: Врати се во манастирот, и моли се како што се молеше.

Што се однесува до молитвата „Оче наш“, Православниот христијанин не започнува никаква активност без да ја каже молитвата „Оче наш“, а Православното богослужение не би можело да се замисли без неа.

Изменето од Miki_P - 24.Декември.2008 во 01:04
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:51
nekade pisuvav... od poukite..

Koga go zaprashale Avva Amun Nitrijski kakvi pouki treba da koristime koga ke ni zatrebaat, dali od Svetoto Pismo ili od Starcite.
Avva Amun odgovoril najdobro e da molcime! No, ako morame da zboruvame togash dobro e da govorime od poukite na Svetite Otci-Starci, ne od Pismoto ZASTO TOA NE E MALA OPASNOST!

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:53

Матеј: 9:27 А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по него двајца слепи и викаа: „Смилувај ни се, Исусе, сине Давидов!”
Марко: 10:47 Па, кога чу дека е тоа Исус од Назарет, почна да вика и да вели: „Исусе, сине Давидов, смилувај ми се!”
Лука: 18:38 Тогаш тој извика и рече: „Исусе, Сине Давидов, смилувај ми се!” Site koi sakale da bidat isceleni se molele na Gospod so taa molitva. Ako nekoj ti rece deka vo ovie stihovi se veli deka Isus e Sin davidov, ti samo potseti gi deka
Matej 22:42 „Што мислите за Христос? Чиј син е Тој?” Му одговорија: „Давидов.”
43 Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот Го нарече Господ, велејќи:
44 ,Му рече Господ на Мојот Господ: Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.‘
45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш може Тој да Му е син?

OVA E TOA STO MISLEV CELIOT NOV ZAVET E SOBRAN VO TAA MOLITVA KRATKA A TOLKU SILNA!!!

Изменето од belichka - 24.Декември.2008 во 00:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:55
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Исусовата молитва е најкратката и, истовремено, најважната молитва, по Господовата „Оче наш“. Најплодотворна е кога се кажува со бројаница, во голема смиреност.

Кон Господа Исуса Христа:

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешниот (грешната).

Кон Пресвета Богородица:

Пресвета Богородице, помилуј ме мене грешниот (грешната).

Кон светител/светителка:

Свети/света (името) моли Го Бога, за мене грешниот (грешната).

Miki, молитвата кон Пресвета Богородица е:

Пресвета Богородица спаси ме грешниот.

Навистина, би можело и така да се рече, но ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана. Тоа Спасителот го прави од преголема љубов кон Неговата Мајка.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:58

Навистина, би можело и така да се рече, но ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана. Тоа Спасителот го прави од преголема љубов кон Неговата Мајка.

go delime mislenjeto
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:03

Miki, токму и тоа се мисли под терминот "спаси не". Не се мисли на вечното Спасение на душата, туку Мајката Божја да не спаси од секојдневното зло и гревови токму со нејзината молитва.

Некаде слушнав и мислење дека не треба да се користи "спаси не" бидејќи тоа е неправилен превод на старословенски збор кој во коренот го има зборот спаси, а всушност треба да се користи "помогни ни". Сепак и овој термин го има истото значење- помош во секојдневниот живот и спас од злото и гревот преку молитвите на Мајката Божја.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:09

Мacedon_Аlex:

Да, тоа е во ред. Поздрав.

Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:11
Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas".
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:13
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas".

Дали ова значи дека не треба да ги почитуваме светците и да ги просиме нивните молитви?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:19
[QUOTE=belichka]

Матеј: 9:27 А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по него двајца слепи и викаа: „Смилувај ни се, Исусе, сине Давидов!”
Марко: 10:47 Па, кога чу дека е тоа Исус од Назарет, почна да вика и да вели: „Исусе, сине Давидов, смилувај ми се!”
Лука: 18:38 Тогаш тој извика и рече: „Исусе, Сине Давидов, смилувај ми се!” Site koi sakale da bidat isceleni se molele na Gospod so taa molitva. Ako nekoj ti rece deka vo ovie stihovi se veli deka Isus e Sin davidov, ti samo potseti gi deka
Matej 22:42 „Што мислите за Христос? Чиј син е Тој?” Му одговорија: „Давидов.”
43 Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот Го нарече Господ, велејќи:
44 ,Му рече Господ на Мојот Господ: Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.‘
45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш може Тој да Му е син?

Pravoslaven:

Еве ти го одговорот, изгледа слабо читаш?!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:25

Pravoslaven:

„Исусовата молитва„ кажувана во „друштво“ на: IKONA KRST I KANDILO е чудотворна. Со братски поздрав.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:27

Мир, мир , мир...

Бидете барем малку мирни на една тема и без префрлање ве молам. Посеббно на темата која ја носи молитвата на мирот, тишината, исихијата, молитвеното тихување...

Марија, се ке дознаеш. Што нагласив на почетокот е потребно? Смирение... затоа те молам имај смирение, а да знаеш кога ќе ја откриеш смислата и силата на оваа молитвичка не ќе сакаш да се одделиш од неа и како што пишува во светото Писмо од твоето срце ке потечат реки на жива вода кои ќе те оденсат до престолот на Небесниот Цар, а веќе уште на почетокот постави добар почеток, па затоа не растурај го.

Господ е голем.

Изменето од Опитен - 24.Декември.2008 во 01:34
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:27
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Vo Svetoto Pismo kako se spasi razbojnikot na Krstot

molitvi se mnogu po koi nie se molime i sekoj se moli kako sto custvuva...Isusovata molitva e Silna molitva samata vo sebe sodrzi SE...

taa e molitva na umot na srceto,taa tece neprekinato...

Oche nash ja kazuvash neodredeno nekolku pati..poradi obemnosta umot se rasejuva, se custvuva zamor....

Isusovata molitva e kratka i se naseluva vo umot se spushta vo srceto taa izvira neprekinato do stepen na isihia...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 01:35
..

Изменето од belichka - 24.Декември.2008 во 02:10
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.