|
Исусова молитва - исцелител |
Внеси реплика | страница <12345 29> |
Автор | ||
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pravoslaven:
Еднаш, надлежниот архијереј (владика) отишол да го посети еден манастир и тамошното братство. Манастирот се наоѓал на некој брег од езеро, а до него можело да се дојде само со брод - кајче. Така и направил владиката, со неговата придружба. Во разговорот, владиката разбрал дека калуѓерите (монасите) не ја знаеле дури ни молитвата „Оче наш“, а само ја изговарале „Исусовата молитва“. За времето додека бил со нив, се обидел со повеќепати повторување на „Оче наш“ да ги научи монасите. Така и се случило. Гостите решиле да си отидат, за на време да можат да се вратат дома. Кога кајчето одминало од брегот, игуменот (старешината на манастирот) ја повторувал молитвата „Оче наш“, но - не знаел (не можел) да ја заврши. Затоа почнал да трча и да вика по владиката: Дедо владика, те молам, кажи ми ја молитвата, зашто ја заборавив! А владиката, кога видел дека игуменот трча по водата како по суво, извикал: Врати се во манастирот, и моли се како што се молеше. Што се однесува до молитвата „Оче наш“, Православниот христијанин не започнува никаква активност без да ја каже молитвата „Оче наш“, а Православното богослужение не би можело да се замисли без неа. Изменето од Miki_P - 24.Декември.2008 во 01:04 |
||
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nekade pisuvav... od poukite..
Koga go zaprashale Avva Amun Nitrijski kakvi pouki treba da koristime koga ke ni zatrebaat, dali od Svetoto Pismo ili od Starcite. Avva Amun odgovoril najdobro e da molcime! No, ako morame da zboruvame togash dobro e da govorime od poukite na Svetite Otci-Starci, ne od Pismoto ZASTO TOA NE E MALA OPASNOST! |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Матеј: 9:27 А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по него двајца слепи и викаа: „Смилувај ни се, Исусе, сине Давидов!” Марко: 10:47 Па, кога чу дека е тоа Исус од Назарет, почна да вика и да вели: „Исусе, сине Давидов, смилувај ми се!” Лука: 18:38 Тогаш тој извика и рече: „Исусе, Сине Давидов, смилувај ми се!” Site koi sakale da bidat isceleni se molele na Gospod so taa molitva. Ako nekoj ti rece deka vo ovie stihovi se veli deka Isus e Sin davidov, ti samo potseti gi deka Matej 22:42 „Што мислите за Христос? Чиј син е Тој?” Му одговорија: „Давидов.” 43 Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот Го нарече Господ, велејќи: 44 ,Му рече Господ на Мојот Господ: Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.‘ 45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш може Тој да Му е син? OVA E TOA STO MISLEV CELIOT NOV ZAVET E SOBRAN VO TAA MOLITVA KRATKA A TOLKU SILNA!!! Изменето од belichka - 24.Декември.2008 во 00:55 |
||
|
||
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Навистина, би можело и така да се рече, но ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана. Тоа Спасителот го прави од преголема љубов кон Неговата Мајка. |
||
|
||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
go delime mislenjeto |
||
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Miki, токму и тоа се мисли под терминот "спаси не". Не се мисли на вечното Спасение на душата, туку Мајката Божја да не спаси од секојдневното зло и гревови токму со нејзината молитва. Некаде слушнав и мислење дека не треба да се користи "спаси не" бидејќи тоа е неправилен превод на старословенски збор кој во коренот го има зборот спаси, а всушност треба да се користи "помогни ни". Сепак и овој термин го има истото значење- помош во секојдневниот живот и спас од злото и гревот преку молитвите на Мајката Божја. |
||
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мacedon_Аlex: Да, тоа е во ред. Поздрав. |
||
|
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas".
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали ова значи дека не треба да ги почитуваме светците и да ги просиме нивните молитви? |
||
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTE=belichka]
Матеј: 9:27 А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по него двајца слепи и викаа: „Смилувај ни се, Исусе, сине Давидов!” Марко: 10:47 Па, кога чу дека е тоа Исус од Назарет, почна да вика и да вели: „Исусе, сине Давидов, смилувај ми се!” Лука: 18:38 Тогаш тој извика и рече: „Исусе, Сине Давидов, смилувај ми се!” Site koi sakale da bidat isceleni se molele na Gospod so taa molitva. Ako nekoj ti rece deka vo ovie stihovi se veli deka Isus e Sin davidov, ti samo potseti gi deka Matej 22:42 „Што мислите за Христос? Чиј син е Тој?” Му одговорија: „Давидов.” 43 Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот Го нарече Господ, велејќи: 44 ,Му рече Господ на Мојот Господ: Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.‘ 45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш може Тој да Му е син? Pravoslaven: Еве ти го одговорот, изгледа слабо читаш?! |
||
|
||
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pravoslaven: „Исусовата молитва„ кажувана во „друштво“ на: IKONA KRST I KANDILO е чудотворна. Со братски поздрав. |
||
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мир, мир , мир... Бидете барем малку мирни на една тема и без префрлање ве молам. Посеббно на темата која ја носи молитвата на мирот, тишината, исихијата, молитвеното тихување... Марија, се ке дознаеш. Што нагласив на почетокот е потребно? Смирение... затоа те молам имај смирение, а да знаеш кога ќе ја откриеш смислата и силата на оваа молитвичка не ќе сакаш да се одделиш од неа и како што пишува во светото Писмо од твоето срце ке потечат реки на жива вода кои ќе те оденсат до престолот на Небесниот Цар, а веќе уште на почетокот постави добар почеток, па затоа не растурај го. Господ е голем. Изменето од Опитен - 24.Декември.2008 во 01:34 |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo Svetoto Pismo kako se spasi razbojnikot na Krstot molitvi se mnogu po koi nie se molime i sekoj se moli kako sto custvuva...Isusovata molitva e Silna molitva samata vo sebe sodrzi SE... taa e molitva na umot na srceto,taa tece neprekinato... Oche nash ja kazuvash neodredeno nekolku pati..poradi obemnosta umot se rasejuva, se custvuva zamor.... Isusovata molitva e kratka i se naseluva vo umot se spushta vo srceto taa izvira neprekinato do stepen na isihia... |
||
|
||
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..
Изменето од belichka - 24.Декември.2008 во 02:10 |
||
|
||
Внеси реплика | страница <12345 29> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |