IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусова молитва - исцелител
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусова молитва - исцелител

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 29>
Автор
Порака
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2008 во 23:59
Evangelie po Luka 11 glava

1 А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи нè да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!”

2 А Тој им рече: „Кога се молите - говорeте: „Татко наш, Кој си на небесата, да се свети Твоето име! Да дојде Твоето Царство! Да биде Твојата волја како на небото, така и на земјата!

3 Нашиот насушен леб, давај ни го секој ден!

4 Прости ни ги нашите гревови, зашто и ние самите им ги проштаваме на секој должник! И не нè воведувај во искушение, но избави не од Лукавиот!”

Ete ja molitvata koja Isus ni ja dade kako urnek kako pouka za toa kako treba da se molime. Zatoa so pravo ovaa molitva moze da se narece ISUSOVATA MOLITVA.

Изменето од Pravoslaven - 24.Декември.2008 во 00:00
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:02
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

.....Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува. рекове дека си има свои степени и свои техники и услоци и ефекти.       

Навистина многу ме интересираат духовните степени, а особено техниките и ефектите...чекање

Milichka najdobro da si zemes literatura i da citash...taka ke se zashtitis samata!

temata e premnogu osetliva...

Изменето од belichka - 24.Декември.2008 во 00:03
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:06
Токму затоа беше мојот пост погоре...Каде со големи букви нагласив дека е тоа молитвата што ИСУС им ја даде на своите следбеници.
Таа ги содржи сите наши материјални и духовни барања. Таа не содржи методи и техники, ниту бара духовен раст, им била дадена на најмалите, на наједноставните, апостолите-рибарисреќаголемо%20гушкање...Тие не знаеле за техники.

Оваа која се нарекува Исусова молитва, навистина дава смиреност бидејќи го повикуваме Исус кога ни е потребен, само денес едно 2-3 пати ја изговорив. Но таа ете, содржела методи и техники за кои јас не знаев, а патем, дали е спомената во Новиот Завет?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:08
Originally posted by belichka belichka напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

.....Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува. рекове дека си има свои степени и свои техники и услоци и ефекти.       

Навистина многу ме интересираат духовните степени, а особено техниките и ефектите...чекање

Milichka najdobro da si zemes literatura i da citash...taka ke se zashtitis samata!

temata e premnogu osetliva...

Но зошто Беличка?
Па апостолите не читале духовна литература. Тие Го имале УЧИТЕЛОТ и Тој им ја дал Оче наш....

Мислам, не дека оваа Исусова не е добра, јас реков просто сама ми излегува кога ми е тешко, како воздишка ми е, но образецот на молитвата е во “Татко наш“.големо%20гушкање
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:11

Исусовата молитва е најкратката и, истовремено, најважната молитва, по Господовата „Оче наш“. Најплодотворна е кога се кажува со бројаница, во голема смиреност.

Кон Господа Исуса Христа:

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешниот (грешната).

Кон Пресвета Богородица:

Пресвета Богородице, помилуј ме мене грешниот (грешната).

Кон светител/светителка:

Свети/света (името) моли Го Бога, за мене грешниот (грешната).

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:16
Spored Pravoslavnata Vera
Oce nash e Gospodova Molitva,
a Gospodi Isuse Hriste Sine Bozji smiluvaj se na mene greshnata. e Isusova Molitva

Celiot Nov zavet e sobran vo taa kratka molitva.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:18
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Исусовата молитва е најкратката и, истовремено, најважната молитва, по Господовата „Оче наш“. Најплодотворна е кога се кажува со бројаница, во голема смиреност.

Кон Господа Исуса Христа:

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешниот (грешната).

Кон Пресвета Богородица:

Пресвета Богородице, помилуј ме мене грешниот (грешната).

Кон светител/светителка:

Свети/света (името) моли Го Бога, за мене грешниот (грешната).

Miki, молитвата кон Пресвета Богородица е:

Пресвета Богородица спаси ме грешниот.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:19

Znaci kon Gospod i Marija isto obrakjanje "помилуј ме мене грешниот (грешната).", a kon drugite svetci poinakvo "моли Го Бога, за мене грешниот (грешната)"

Interesantno i vrlo zanimlivo среќа
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:25

Spored Pravoslavnata Vera
Oce nash e Gospodova Molitva,
a Gospodi Isuse Hriste Sine Bozji smiluvaj se na mene greshnata. e Isusova Molitva

Celiot Nov zavet e sobran vo taa kratka molitva.

Беличка, миличка, па Исус е нашиот Господ и Спасител и се што треба бараме од Негово име........зошто тогаш 2 посебни? По тоа испаѓа дека не го признаваме Исуса за Господ....тага
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:34
Sestro vo Hrista, nie pravoslavnite gi pocituvame Sv.Otci na Srkvata neli!?

Zasto togash da tolkuvame po svojot um koga tie ja imale dostignato umnosrdecnata molitva gi doziveale plodovite i darovite od taa molitva koi tolku visoko dostignale i napishale dela vo koi da se poucuvame...

kade Isus vo koj amolitva ti zabelezi deka ne se priznava za Gospod Spasitel!?

nam ni e dovolno da se se spomne Isus toj za nas e Se, Spasitel Vsedrzitel, Stvoritel...

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:35
Vo pravo e marija. Ako Gospodovata molitva i Isusovata molitva se dve razlicni nesta, bidejki molitva=molitva, sleduva deka Isus e razlicno od Gospod! изненадување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:41

Sestro vo Hrista, nie pravoslavnite gi pocituvame Sv.Otci na Srkvata neli!?

Zasto togash da tolkuvame po svojot um koga tie ja imale dostignato umnosrdecnata molitva gi doziveale plodovite i darovite od taa molitva koi tolku visoko dostignale i napishale dela vo koi da se poucuvame...

kade Isus vo koj amolitva ti zabelezi deka ne se priznava za Gospod Spasitel!?

nam ni e dovolno da se se spomne Isus toj za nas e Se, Spasitel Vsedrzitel, Stvoritel...

Беличка, јас ги почитувам светите оци, но на прво место Го ставам Исус Христос, ме разбираш?
Јас ги почитувам родителите, но кога не се во право, пак ги почитувам но терам по свое.

Во случајов, постоењето на две засебни молитви како што велиш, Господова и Исусова, не ми личи баш на признавање на Исус за Господ и Спасител...затоа и се зачудив, бидејќи како што реков мене и низ воздишка ми излегува да речам Господи Исусе, смилувај се над мене кога ми е тешко, но дека едната е Господова а ова било Исусова незнаев, а уште помалку за техники. Но јас сум виновна за моето незнаење, затоа што пред се ја читам Библијата а не и свети Оцицрвенеење
големо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:42
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Vo pravo e marija. Ako Gospodovata molitva i Isusovata molitva se dve razlicni nesta, bidejki molitva=molitva, sleduva deka Isus e razlicno od Gospod! изненадување

molitva=molitva e razlicno

koja matematika e ova eretichka najverojatno

so ljubov ocekuvam da te vidam na suspend

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2008 во 00:42
Господ да се смилува на мене но и на Православен, зашто и тој е неупатен како мене.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.