|
Исусова молитва - исцелител |
Внеси реплика | страница 123 29> |
Автор | |
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 23.Декември.2008 во 11:47 |
ovde sakam nakratko da im objasnam na licata koi nemozat da ja svatat mojkta na isusovata molitva a posebno ke bide svatliva i za onie koi nemaat vera a imaat potreba od duhovno isceluvajne od site losi osobini -naviki.
prvo nakratko da pojasnam kako nasata svest prifatila navika od drugo lice .eden od poznatite nacini za da se sluci ova e koga od nekogo treba da dobieme nesto pari,ljubov itn. nasata intelegencija avtomatski prifajca i negovi osobini-nacini na dejstvuvajne so cel povtorno da ja zarabotime nasata pobaruvacka. pa taka vo tekot na zivotot se steknuvame kako so dobri osobini taka i so losi koi sne gi steknale na istiot nacin. pa logicki koga bi se odkazale od sredstvata koi sne gi pobaruvale i za koi kako zalog sne morale da pocnime da dejstvuvame na los nacin- paralelno na toa i bi uspeale da gi otfrlime losite postapki.znaci od denes ako pocneme samo od gospod isus hristos da barame se a ne od lujdzeto koi ne naterale na takvo loso dvizejne podsvesta eden den ke pocne da gi otfrla site losi naviki steknati od gresnici pa neka pocne od denes vasiot zivot da go upravuva KIRIE ELEISON |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали под “Исусова молитва“ мислиш на “Татко наш“?
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислиш "Оче наш"..
|
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е „Оче наш„ туку кратката но по своето значение многу соджајна и по сила најјака молитва. Таа се нарекува Исусова затоа што во неа се повикува името Исусово. Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешниот или пократката нејзина верзија Господ Исусе Христе, помилуј ме Браво Дејан, конечно една убава и значајна тема на форумот. Па ајде духовници, покажете се |
|
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај објаснете........се заинтересирав..... |
|
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исусовата молитва се вика умна молитва, исто и молитва на срцето . За неа има многу да се пишува затоа што светите Отци неа ја нарекуваат уметност над уметностите.
Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува. Нашиот ум е постојано активен, па да не лета ваму таму , безделичи илл блудствува затоа Отците велат: На умот дај му ја молитвата, затоа и Исусовата молитва е толку каратка за да може умот да се задржи и концентрира на зборовите од молитвата. Молитвата пак, бидејки е разговор и заедница со Бога на тој начин и ние, според зборовите на св.ап. ПавлеМолете се постојано или поточно Молете се непрестајно и ние се трудиме непрестајно да се молиме и постојано да ја кажувааме оваа кратка молитва, за постојано да разговараме и непрестајно да пребиваме во Божјата убавина и благодат. Оваа молитва го чисти нашето срце од грешните страсти и постепено се врзува и слегнува во срцето и затоа е наречена и срдечна, или бидејки истовремено учестуваат и умот и срцето се вика умносрдечна молитва. таа е најубавата молитва за срцето. рекове дека си има свои степени и свои техники и услоци и ефекти. |
|
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам Опитен што издвои време и ни даде појаснување.
Да, умот треба да биде усредоточен на Исус цело време и многу често кога ми е тешко но дури и кога си правам некоја еднолична и навидум беззначајна работа (пример пеглам, требам ориз....) така ќе си ја кажам, но незнаев дека таа се викала Исусова молитва
Е сега, во “Оче наш“ која Исус ни ја дал како образец по кој ќе се молиме, се дадени нели, сите елементи кои ги опфаќаат нашите потреби-од материјални до духовни аспекти. Таа е најкомплетна молитва која содржи се и која ИСУС лично им ја предаде на своите следбеници...
Исусовата молитва е начин да се биде постојано во заедница со Бог, но велиш дека Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува....Ова е многу интрересно, кога ќе имаш време напиши ни нешто за тие степени. Дали тоа значи дека треба да се бидат исполнети одредени услови во духовниот развој за да се практикува, дали некој обичен човек неможе да ја практикува или пак нема да му биде услишена доколку нема некој одреден духовен развоен степен?
Изменето од maria_magdalena - 23.Декември.2008 во 20:32 |
|
|
|
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mojata omilena tema ishihazam....
|
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prosti sto vaka ja prekratuvam da ne citiram cel tekst samo ova me interesirashe, moze opiten da ni pojasni da se izbegnat dvosmislenosti usredotocen umot kon Isus?? Vo Isusovata molitva ne e dozvoleno nikakvo pretstavuvanje na likovi tuku umot sekogash da se drzi vo smislata na zborovite da se proniknuva vo zborovite, zasto vsushnost celata sushtina se sodrzi vo zborovite koi izgovarani...(i stremejki se od umot da se simnat vo srceto da se ragja molitvata od srceto da veke ne se potrebni zborovite (isihija-tihuvanie)molitvata da tece da izvira od srceto... |
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Molitvata e sredstvo za soedinuvanje na covekot i Bog vo Ljubovta. So molitvata se ovozmozuva koncentracija na umot, negovo sobiranje i sleguvanje vo srceto. Isihastite praktikuvale poveke vidovi molitva, no so edna cel: covekot da zaboravi na sebe i da se nasoci na kantemplativen zivot. Molitvata e veshtina i sredstvo. Cel na molitvata e da se ostvari isihija, stivnatost, molcenje. Toa e najgolema, no i najteshka zadaca. Molcenjto ne e pauza, odmor i privremeno miruvanje. Isihija e sostojba na vnatreshna tishina, budnost i naslushuvanje na glasot Bozji. Isusovata molitva bila praktikuvana od raniot period na hristijanstvoto. Vo XIV vek, vo t.n. Srednovekoven isihazam, taa se rashirila na Sveta Gora pod direktno vlijanie na upatstvata na Grigorij Sinaitski. Toj doshol na Sveta Gora od manastirot Sveta Ekaterina na Sinaj i go prenel praktikuvanjeto na molitvata megu Atonskite monasi. Isusovata molitva bila shiroko rasprostraneta megu monasite na Sinajskata gora, vo Palestina i Egipet. So molitvata covekot treba da se vrati vo sebe, da go pronajde vo sebe Obrazot Bozji, koj bil potemnet, no ne i izbrishan so covekoviot pad vo grev. Taa se uci samo so licno zalaganje. So molitvata, covekot treba da se podgotvi da go slushne Bog koj neprestanuva da govori vo najdlabokata negova vnatreshnost. Obicno se srekavaat dva nacina na molitva: slobodna molitva koja se upotrebuva vo obicni slucki i sekojdnevni preokupacii kako metod za osloboduvanje od grizi, voznemirenost i duhovna napnatost. Vtoriot nacin na molitva e propishana molitva. Isusovata molitva e tokmu propishana molitva. Dali znaci deka treba da bideme malku zapoznaeni so ova molitva Isusovata molitva pred da pocneme da ja praktikuvame... Molitvata, ne e ednostavna tehnika, duhovno ili telesno mehanicko otkrivanje na Bozjata prisutnost. Postojat utvrdeni, no ne i nepromenlivi pravila, vo koj red treba da tece molitvata...duhovno da se nadgraduvame.. ..a seto toa vo duhovna poslushost kon duhovnikot koj ne voveduva vo plodnite gradini na molitvata... Изменето од belichka - 23.Декември.2008 во 22:00 |
|
|
|
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секој може да ја практикува оваа молитва. и световен човек и монах. секој што има желба да се држи до Бога најлесно тоа може да го направи преку Исусовата молитва.
Доволно е да имаме смирен и покаен дух и да се советуваме со искусен духовен отец. Светите отци за Исусовата молитва велат дека е царски, прав пат да се стигне до Бога. Па, срекно патување |
|
|
|
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koja e temata za diskusija tuka? |
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, но кои се тие духовни степени?
|
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Навистина многу ме интересираат духовните степени, а особено техниките и ефектите...
|
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 29> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |