IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Секс - како вие гледате на него?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Секс - како вие гледате на него?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 36>
Автор
Порака
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:40
Dobro, citajki ovde niz temava dojdov do zaklucok deka pravoslavnive toa go pravat dva-tri pati vo zivotot i deka voopsto ne uzivaat vo toa...
Posle... ne mozam da razberam kako so gresni raboti se pravat tolku blagosloveni nesta ... i ne znam imam vpecatok deka crkvata nema edinstven stav za toa, barem sored ona sto e do sega iskazano ovde... posto site se povikuvaat te na Biblijata, te na Svetite Otci, a mnogu poretko vidov licen stav za toa... zar mozno deka nemate svoi stavovi

Изменето од Sunny - 22.Декември.2008 во 13:43
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:44
ete go mojot licen stav sonce голема%20насмевка
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:47
Licno ni jas ne mislam deka seksot e grev, barem ne pomegu dvajca sto se sakaat, tuku naprotiv toa e kulminacija na nivnata ljubov i od toj cin i taa ljubov se ragaat deca
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:54
ако е така ко што се вели значи може со секој дете  да напраиш. а не само со оној што го сакаш т.е. значи ние треба да праиме деца само коа имаме секс нели...не знам не ми држи место ова. би ми држело кога повекемина ке се сложат со тоа... а тоа само на форум може некој да се сложи надвор не
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 15:04
Originally posted by makarios makarios напиша:

Да го повториме уште еднаш тоа што го вели владиката Артемије:1. Црквата, која е верна на Господ Исус Христос, Светите Апостоли и Светите Отци, ја става девственоста на повисоко ниво од бракот;2. Поради нашата слабост, Црквата го дозволува и бракот, го благословува, и го осветува. На тој начин таа го дозволува телесното соединување „во едно тело“, но тоа е благословено ако се работи само за потомство.3. Црквата снисходи на нашите слабости, та ги толерира и односите во бракот кои се побудени од недостаток на самоконтрола (1 Кор. 7:5-9), и немаат за цел потомство. Но, таквиот треба да го види својот недостаток од самоконтрола, и смирено да се понизи пред Господ. Таквиот човек не треба да очекува да прими венци, но да се надева дека Господ ќе му се смилостиви заради неговата унизеност. Таквото допуштение не треба да се протолкува како толерирање на употреба на презервативи како мерка за незачнување.4. Црквата не снисходи повеќе од тоа, и го смета за грев користењето на било кои средства кои го спречуваат зачнувањето. Тие што користат презарвативи, го сметаат сензуалното задоволство за цел на телесното општење. Владиката овдека не остава простор за „мали џокици“.Во наредниот пост ќе наведам неколку цитати од Свети Отци.

1. Osnova na Crkvata e semejstvoto, brakot e sv. tainstvo, a devstvenosta ne e preduslov za svetost. Vprochem, na devstvenost se povikani monasite i bezbrachnite, no ne i brachnite, bidejki pravoto na brakot dovagja vo paket so brachni dolzhnosti. Monashtvoto ne e posebna (visoka) kasta, kako shto mislish ti, tuku pretsravuva povisok PODVIG na samoodrekuvanje, shto ne znachi deka Crkvata go stava na povisoko nivo, bidejki site lugje ne se povikani da bidat monasi (toa bi bilo pogreshno), tuku sekoj chovek e povikan da mu sluzhi na Boga vo svojot povik (monahot vo monashtvo, brachniot vo brak, ikonopisecot vo svoite talenti, hirurgot vo svojata profesija, itn.).

2. Brakot e blagosloven od Hrista, bez obdzir na toa dali kje ima potomstvo (ne se odnesuva na tie shto mozhat da imaat deca, no ne sakaat od sebichni prichini). A tvoeto uchenje ne e na Pravoslavnata Crkva, i prtstavuva eres! Naprotiv. Opasno e za brachnite parovi da gi potisnuvaat svoite potrebi za intimnost, osobeno ako imaat semejni, rabotni i opshtestveni funkcii, bidejki vo otsustvo na soodveten duhoven podvig (postojan podvig vo Crkvata), toa e rechisi nevozmozhno, i mozhe da udri na drugo mesto, zemajki vo obdzir deka hormonite, isto taka, gi stvoril Gospod. Za mazhite so visok testasteron, otsustvoto na ljubovni odnosi so svojata sopruga mozhe negativno da se odrazi na site shto se naogjaat vo nivna neposredna blizina, i vo sekoja sfera od nivniot zhivot. Odnosno, brachnite parovi, koishto imaat harmonichen brachen zhivot se poproduktivni vo brakot, semejstvoto i opshtestvoto. Za brachnite parovi da se odrechat od sex vo brakot, ne e dovolno da prisustvuvaat na Liturgija ednash nedelno, tuku se neophodni i drugi saoodrekuvanja. Megjutoa, chovekot koj ima semejstvo i treba da go izdrzhuva, ne mozhe sekoj den da bide v crkva i da se odrekuva od svetot,t.e. da mu se oddade na asketizmot, bidejki toj kako mazh, soprug, tatko, profesionalen rabotnik, itn., pokraj Bozhjata sluzhba, ima obvrski vo svetot, preku chie pravilno ispolnenie, isto taka, mu sluzhi na Boga. Zarem hirurgot ne mu sluzhi na Boga, koga operira chovechki organi?

3. Koj govori za perzervativi i sl. vo hristijanskiot brak? Gorespomenatiot Vladika govori za sexualnata revolucija i raspushteniot nachin na zhivot na sovremeniot chovek, a ne za hristijanski (crkoven) brak! Tuku, vo sopstvenata preslest, ti ne si vo sostojba da razberesh ni prosti zborovi!

4. Tvojata licemerna gordost e proizvod na prelesta, vo koja shto prebivash! Tebe, jasno ti se veli deka tvoeto uchenje ne se sovpagja so toa na Pravoslavnata Crkva, no sam ne mozhesh smireno da se ponizhish pred Gospoda,i prodolzhuvash da shirish eres, barajki od drugite neshto, na koeshto sam ne si sposoben.

5. Opasno e da si igrash so zborovite na Svetite Otci!

Polovite odnosi vo brakot se blagosloveni isto kako hranata i vinoto, a chovekot vo se treba da bide umeren i obuzdan, bidejki sekoe preminuvanje na granicata na normalata, ne e normalno i shto se odnesuva na sexot, mozhe da bide protivprirodno (pr. sodomija i drugi izopachenosti). No, tie shto se odrekuvaat od vidovi na hrana, vino i sex vo brakot, i toa, ne zaradi sopstven POVISOK PODVIG (monashtvo) vo Boga, a projavuvaat gnasenje od istite, kako nechisti i gjavolski, sami se zhrtva na dualizmot, koj veruva deka Bog e tvorec na duhovniot svet, a materijata i se shto e telesno, proizleguva od gjavolot. Takvata - iskrivena forma na "asketizam" ne samo shto e opasna za brachniot chovek, ami ne e voopshto pravilna, bidejki iziskuva chovekot da se otkazhe od svoite brachni i drugi obvrski vo semejstvoto, opshtestvoto i svetot, na koi sam dobrovolno se obvrzal.

Изменето од Asya - 22.Декември.2008 во 15:34
Кон врв
vesnaa Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 15:37
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Според многумина Христијани кои сум ги прашала-Сексот се “користи“ само кога се зачнува дете...

...Немам намера да ме изневерува поради таа реченица или две во Библијата...

Е сега Библијата може друго вика да...

mila, dozvoli mi da napravam nekolku korekcii vo tvojot post.

1. Spored Hristijanite seksot ne se koristi samo koga se za zacnuvan dete, tuku i za SEKSUALNO UZIVANJE megju sopruznicite vo brakot.
Pravoslavnite se tie koi vikaat deka seksot e samo za pravenje deca, a ne hristijanite.

2. Ne znam na koja recenica mislis. Vo Biblijata nema NITU EDNA recenica sto veli deka seksot e samo za pravenje deca, a kako sto ke vidis podole ima eden kup bibliski stihovi koi odobruvaat seks vo brakot i za uzivanje.

3. Biblijata ne vika drugo. Eve sto veli Biblijata:

Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

1 kor 7.2
заради блудствата секој нека има своја жена и секоја жена свој маж.

(znaci za da ne bludstvuvaat lugjeto so vonbracni avanturi, sekoj da si ima svoj bracen partner i so nego da si ima seks)

1 kor 7. 4 i 5
Zenata nema vlast nad svoeto telo, tuku mazot. Isto taka i mazot nema vlast nad svoeto telo, tuku zenata.
Ne lisuvajte se eden od drug, osven po dogovor, za nekoe vreme, za da se predadete na molitva, potoa sostanuvajte se pak, za da ne ve iskusa satanata, zaradi vasata nevozdrzanost.

Solomonovi Izreki 5.18,19
Blagosloven da bide izvorot tvoj i utesuvaj se so zenata na tvojata mladost.
Neka ti e mila kako koshuta i kako srna draga. Nejzinite gradi neka te dopiraat vo sekoe vreme, so ljubovta nejzina nasladuvaj se postojano!

Pesna nad Pesnite 3.4
4 Туку што тргнав од нив, го најдов оној, кого го љуби мојата душа. Го фатив и нема да го пуштам, додека не го воведам во домот на мојата мајка, во спалната на мојата родителка.

Pesna nad Pesnite 7
1 Колку се убави твоите нозе во обувките, кнежевска ќерко! Заобленоста на твоите бедра се како огрлици, дело на рацете на искусен уметник.
2 Папокот ти е тркалезна чаша, што никогаш не е без пијалак; мевот ти е како стог пченица, заграден со лилјани.
3 Твоите две гради се како две срничиња- близначиња на срната.

Pesna nad Pesnite 7
11Дојди, возљубен мој, ќе одиме во полето, ќе ноќеваме во селата.
12 Наутро ќе одиме во лозјата, за да видиме дали распупува лозата, дали се зафаќа грозјето, дали расцветаа калинките? Таму ќе му ја дадам мојата љубов.

Ete sto veli Svetoto Pismo za seksot, tolku jasno kazuva deka seksot vo brakot e blagoslov i nema potreba od nikakvo tolkuvanje.
A toa sto nekoi popovi, vladici, svestenici, duhovnici, sveti otci i sto ti ja znam kakvi ne "avtoriteti" sirat nekakvi si ERESI deka seksot e grev i deka e dozvolen samo za reprodukcija, toa e nivni problem i na onie sto slepo im veruvaat.
No vistinskite Hristovi sledbenici se poslushni na Bozjiot Zbor i samo na nego!
Bozji Blagoslov!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 15:38
Не знам зошто се трудиш ова мене да ми го зборуваш. Ова се беседи на владиците Амфилохије и Артемије. Ако имаш нешто против ова, нему обрати му се.
Originally posted by Asya Asya напиша:

Vprochem, na devstvenost se povikani monasite i bezbrachnite, no ne i brachnite, bidejki pravoto na brakot dovagja vo paket so brachni dolzhnosti.

Дадовме неколку примери, каде што и брачниците живееле девствен живот. Пакетот на брачните должности не подразбира легализиран блуд, туку духовен живот.

Monashtvoto ne e posebna (visoka) kasta, kako shto mislish ti, tuku pretsravuva povisok PODVIG na samoodrekuvanje, shto ne znachi deka Crkvata go stava na povisoko nivo, bidejki site lugje ne se povikani da bidat monasi (toa bi bilo pogreshno), tuku sekoj chovek e povikan da mu sluzhi na Boga vo svojot povik (monahot vo monashtvo, brachniot vo brak, ikonopisecot vo svoite talenti, hirurgot vo svojata profesija, itn.).

Ова е тема за монаштвото, која веќе е отворена и можеш да читаш (повторно учења од Црквата). Таму ти е нашироко објаснето што претставува монаштвото.

A tvoeto uchenje ne e na Pravoslavnata Crkva, i prtstavuva eres! Naprotiv.

Моето учење е на Православната Црква, затоа што повеќето од постовите беа беседи од православни епископи, од Светите Отци на раната Црква, и од современи светители (Св. Серафим Роуз на пример).

Opasno e za brachnite parovi da gi potisnuvaat svoite potrebi za intimnost, osobeno ako imaat semejni, rabotni i opshtestveni funkcii, bidejki vo odsustvo na soodveten duhoven podvig (postojan podvig vo Crkvata), toa e rechisi nevozmozhno, i mozhe da udri na drugo mesto, zemajki vo obdzir deka hormonite, isto taka, gi stvoril Gospod.

Еве,  на пример некој сака да јаде благо, а ако не јаде благо, многу се нервира и делува негативно кон останатите. Земајќи предвид дека и желудниот е створен од Господ, ние треба да гнетеме како бишки, за да не делуваме погрешно на средината. Ова се твои зборови.

Za mazhite so visok testasteron, otsustvoto na ljubovni odnosi so svojata sopruga mozhe negativno da se odrazi na site shto se naogjaat vo nivna neposredna blizina, i vo sekoja sfera od nivniot zhivot.

Конкретно, ова е став на муслиманите.
Зарем нема монаси со висок тестостерон? Знам, знам, тие се одрекле од сексот. Но, и тие имаат висок тестостерон. Значи, и тие во отсуство на секс, може негативно да влијаат на средината? Внимавај, ова повторно се твои зборови.

Odnosno, brachnite parovi, koishto imaat harmonichen brachen zhivot se poproduktivni vo brakot, semejstvoto i opshtestvoto. Za brachnite parovi da se odrechat od sex vo brakot, ne e dovolno da prisustvuvaat na Liturgija ednash nedelno, tuku se neophodni i drugi saoodrekuvanja. Megjutoa, chovekot koj ima semejstvo i treba da go izdrzhuva, ne mozhe sekoj den da bide v crkva i da se odrekuva od svetot, bidejki toj kako mazh, soprug, tatko, profesionalen rabotnik, itn., pokraj Bozhjata sluzhba, ima obvrski vo svetot, preku chie pravilno ispolnenie, isto taka, mu sluzhi na Boga. Zarem hirurgot ne mu sluzhi na Boga, koga operira chovechki organi?

Ова е секуларен поглед на животот. Литургијата не завршува со амин, туку таа продолжува и преку другите денови и треба да живееме како да сме на Литургија, за Христос. Но не секуларистички - одам еднаш неделно в црква, и тоа е тоа, а после како сакам ќе правам.

3. Koj govori za perzervativi i sl. vo hristijanskiot brak? Gorespomenatiot Vladika govori za sexualnata revolucija i raspushteniot nachin na zhivot na sovremeniot chovek, a ne za hristijanski (crkoven) brak!

Во ред, да прифатиме дека Бог го дал сексот во брак и само за задоволство. Ако некоја личност која не го прифаќа начинот на живеење кои го посочуваат Светите Отци, а е православна, и е во брак, да речеме 15 години; 6 месеци од секоја година се во пости, а останатите 6 не. Да претпоставиме дека има сексуален однос секој 3 или 4 ден, што би дошло 45 (минимум) пати во годината, и ако тие 45 пати се помножат со тие 15 години, излегува дека за тоа време имала најмалку 675 пати секс, а има 1-2, ретко и 3 деца. Тука се поставува прашањето, како е можно од толку секс да не се зачнат повеќе деца? Значи, или се користи котрацепција или се користат други форми на секс, што апсолутно се контрира со Божјите заповеди.

Tuku, vo sopstvenata preslest, ti ne si vo sostojba da razberesh ni prosti zborovi!

Ги молам администраторите да преземат нешто, затоа што ги навредува тие што имаат спротивно мислење од нејзиното (кое не мора да значи дека е исправно).

4. Tvojata licemerna gordost e proizvod na prelesta, vo koja shto prebivash! Tebe, jasno ti se veli deka tvoeto uchenje ne se sovpagja so toa na Pravoslavnata Crkva, no sam ne mozhesh smireno da se ponizhish pred Gospoda,i prodolzhuvash da shirish eres, barajki od drugite neshto, na koeshto sam ne si sposoben.

Ги молам администраторите да преземат нешто, затоа што ги навредува тие што имаат спротивно мислење од нејзиното (кое не мора да значи дека е исправно). И асја, престани да изигруваш баба Ванѓа.

5. Opasno e da si igrash so zborovite na Svetite Otci!

Ако знаеш да си играш со зборовите на Светите Отци (а беше повикана и од кинг давид), наведи цитати од Светите Отци на раната Црква, или на Светите Отци од денеска кои велат дека во бракот се може кој колку сака, и како ќе му се ќефне.
(не ми постирај од Јанарас или некој друг новокомпониран теолог со либерални погледи, туку постирај ми цитати и мислења на светители кои се претставиле пред Господ, и кои Црквата ги прогласила за свети)

Ти не правиш разлика од совршенството, и цело време се повикуваш на примери на маж и жена кои не се воцрковени. Не знам само, дали тоа од искуство го зборуваш, или на памет.

Изменето од makarios - 22.Декември.2008 во 15:50
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 16:14
makarios, od tvoja usta vo moderatorski ushi.

Asya, vekje bezbroj pati te opomenav za tvojot nachin na komuniciranje i povekje nemam namera da ti objasnuvam sto e dozvoleno, a sto ne e dozvoleno na ovoj forum. Vreme e da se odmorish.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 16:58
Темава замина во ........
Ајде јас би поставил едно прашање до makarios?-Може братче?
И би дал еден предлог.

прво прашањето до makarios.
.Дали за тебе MAKARIOS постои разлика меѓу секс и водење љубов?

А предлогот би бил да се преименува темава во
Водење љубов во брак-како гледате на тоа?-и ме интересира какви коментари ќе има тогаш од верниците на форумов.

Изменето од fiks - 22.Декември.2008 во 16:58
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 17:12
Фикс, тоа е исто како да прашаш дали постои разлика меѓу абортус и чедоморството, или најмодерното име - слободен избор на жената.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 17:24
Во голема грешка си братче Макариос,од таа грешка ти не можеш да ја разбереш поентата што голем број членови тука сакаат да ја изнесат.А таа е следната-Сексот помеѓу брачни партнери за време на брак е најнормална работа и дека е дадена од бога,ако не беше така немаше да ни работат хормоните,жената ќе беше плодна само неколку денови во годината а мажите немаше секое утро да имаат утринска ерекција.

Уште еднаш ќе те запрашам и тебе а и сите останати.
ДАЛИ ПОСТОИ РАЗЛИКА ПОМЕЃУ СЕКС И ВОДЕЊЕ ЉУБОВ?
-ЗА МЕНЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО.

Братче Макариос биди ми поздравен и размисли за прашањето повторно.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
monitor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Декември.2008
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај monitor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 17:54

Уште еднаш ќе те запрашам и тебе а и сите останати.
ДАЛИ ПОСТОИ РАЗЛИКА ПОМЕЃУ СЕКС И ВОДЕЊЕ ЉУБОВ?
-ЗА МЕНЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО.

Секс е само секс да се задоволи една основна човекова потреба.
Водењето љубов во себе го вклучува и сексот но не се сведува све само на нагон ,потреба, тука многу повеќе игра улога емоцијата,разумот,искрена поврзаност на партнерите и многу др. работи
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2008 во 09:23
bravo...sepak na kraj stanavme razumni..
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2008 во 11:28
A sto pa vam ne vi se dopagja izrazot -SEKS-??

Jas sum skroz protiv maskiranje na zborovite so cel da zvucat 'poprifatlivo'. Nestata treba da se narekuvaat so pravoto ime.

Ne e covecki covekot da se oddeluva od negovata instinktivna priroda. Duri, seksot ne e samo instinkt i potreba ami osnoven motiv, kako lepceto i vodata.

Da, prifakjam oblagoroduvanje na duhot i duhoven razvoj, dostignuvanje na Boga vo sebe, ili razvivanje na sebe i svoite potencijali ( koi se bozenstveni, dadeni od Boga) duri i silno se zalagam za toa. Ama nema potreba da se oddeluva instinktot od duhot. AMa  skroz nema potreba. Covekot e celosen koga gi razviva site svoi prirodni funkcii.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.