IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Секс - како вие гледате на него?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Секс - како вие гледате на него?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 36>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 03:05

Taka e Asya, apsolutno si vo pravo, te molam najdi nekoi citati od Svetite Otci koi zboruvaat za brakot i go poddrzuvaat Bibliskoto ucenje za brakot, kako sto velis ti vo poslednata recenica od tvojot post.

Vo hristijanskiot brak, sekoj od soprushnicite e dolzhen da go zadovoluva drugiot, t.e. mazhot ne e povekje gospodar na svoeto telo, nitu zhenata e gospodarka na nejzinoto telo, tuku mazhot e gospodar na teloto na zhenata, kako shto taa gospodari so teloto na mazhot.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 03:09
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

I neli e podobro da citirame od Biblijata(namesto Svetite Otci) za nekoi temi od zivotot i potoa, kako sto vikaat i samite Otci, da proveruvame dali toa sto go govorat Otcite e vistina.

Podobro e.

1 kor 7.2

заради блудствата секој нека има своја жена и секоја жена свој маж.

(znaci za da ne bludstvuvaat lugjeto so vonbracni avanturi, sekoj da si ima svoj bracen partner i so nego da si ima seks)

1 kor 7. 4 i 5

Zenata nema vlast nad svoeto telo, tuku mazot. Isto taka i mazot nema vlast nad svoeto telo, tuku zenata.

Ne lisuvajte se eden od drug, osven po dogovor, za nekoe vreme, za da se predadete na molitva, potoa sostanuvajte se pak, za da ne ve iskusa satanata, zaradi vasata nevozdrzanost.

Solomonovi Izreki 5.18,19

Blagosloven da bide izvorot tvoj i utesuvaj se so zenata na tvojata mladost.

Neka ti e mila kako koshuta i kako srna draga. Nejzinite gradi neka te dopiraat vo sekoe vreme, so ljubovta nejzina nasladuvaj se postojano!

Pesna nad Pesnite 3.4

4 Туку што тргнав од нив, го најдов оној, кого го љуби мојата душа. Го фатив и нема да го пуштам, додека не го воведам во домот на мојата мајка, во спалната на мојата родителка.

Pesna nad Pesnite 7

1 Колку се убави твоите нозе во обувките, кнежевска ќерко! Заобленоста на твоите бедра се како огрлици, дело на рацете на искусен уметник.

2 Папокот ти е тркалезна чаша, што никогаш не е без пијалак; мевот ти е како стог пченица, заграден со лилјани. 3 Твоите две гради се како две срничиња- близначиња на срната.

Pesna nad Pesnite 7

11Дојди, возљубен мој, ќе одиме во полето, ќе ноќеваме во селата. 12 Наутро ќе одиме во лозјата, за да видиме дали распупува лозата, дали се зафаќа грозјето, дали расцветаа калинките? Таму ќе му ја дадам мојата љубов.

Ete sto veli Svetoto Pismo za seksot, tolku jasno kazuva deka seksot vo brakot e blagoslov i nema potreba od nikakvo tolkuvanje.

A toa sto nekoi popovi, vladici, svestenici, duhovnici, sveti otci i sto ti ja znam kakvi ne "avtoriteti" sirat nekakvi si ERESI deka seksot e grev i deka e dozvolen samo za reprodukcija, toa e nivni problem i na onie sto slepo im veruvaat.

No vistinskite Hristovi sledbenici se poslushni na Bozjiot Zbor i samo na nego!

Bozji Blagoslov!

I jas toa go citam vo mojata BIBLIJA, brate pravoslaven.Amin!
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 03:10
Originally posted by makarios makarios напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne znam sto vi znachi ako rechete oti prenesuvate citati od sveti otci?

Jas dobivam vpechatok kako so toa da nudite nekakov nepobiten fakt, nekakov argument koj e nadvor od site mozhni somnenija, kako da e samoevidentna vistina, neshto sto e izednacheno so Isusoviot zbor.

Za mene toa ne znachi nishto podrugo od edno lichno mislenje na eden chovek spored negovoto razbiranje, afinitet, veruvanje, ubeduvanje ili spored negovoto ili nechie tugjo interpetiranje na nekoi sveti poisanija. Tolku. Toa ne e nikakov Bozhji zbor vrezhan vo kamen.

Zatoa me chudi koga se prezentiraat citati od "sveti lugje" kako nebare da se napishani svoerachno od Boga.
Па Месинџер, почнувајќи од Апостолите, па се до денеска, учењето на Црквата е непроменето. Јас не изнесувам цитати на еден или двајца, туку на многумина (читај ги и претходните мои постови, и тие од Маран Ата). Сите луѓе се грешни, па можно е и некој светител да имал грешно учење за одредена работа. Но, еден куп светители да се грешка, а да е исправно денешното современо општество некако не држи. Прво, денешното општество се темели на хедонизам, и ја истиснува сета духовност, и второ, пред сексуалната револуција, вакви размислувања на христијаните им биле сосема туѓи.И друго не ми е јасно, не ли ги почитуваш луѓето за свети, кои Црквата ги одредила за такви? Но, тоа е друга тема, може да дебатираме на друго место за тоа. Прашањето повеќе ми беше реторичко голема%20насмевкап.с. Уште еднаш да нагласам дека тоа е учењето на православната Црква, изворно и неизвалкано од западни влијанија.

Ti i Maran Ata ne samo shto ne gi razbirate citatite, koishto gi izlozhuvate, ami si dozvoluvate pogreshno da gi tolkuvate.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 03:13
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Ако мислиш дека дедото шири ерес, тогаш нему обрати му се.

Da jasno kazav deka dedoto siri eres i voopsto ne mi znaci nisto toa sto nekoj mu dal titula "vladika". Eres si e eres, eres mozat da sirat i najobicnite mirjani i vladici, pa duri i nekoi sto se narekuvaat sveti otci.

A ti makarios ako sakas da lepis ogromni postovi i celi knigi od tvoite omileni sveti otci najdobro ke bide da si otvoris blog i tamu da gi lepis, a tuka mozes vo dve recenici da go iskazes svojot stav ili pak stavot na tvojata crkva ili verska zaednica, pa potoa da diskutirame, bidejki neli za toa e forumov za diskusija a ne za propagandni knigi da lepime tuka za koi se znae deka nikoj ne gi cita tuku samo gi gushat diskusiite.

Pozdrav големо%20гушкање

Vnimavaj shto zborish! Izlozheniot tekst ne sodrzhi eres, i ako Makarios ne mozhe da go razbere, toa ne znachi deka sam ne treba da se potrudish!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 11:02
Да го повториме уште еднаш тоа што го вели владиката Артемије:

1. Црквата, која е верна на Господ Исус Христос, Светите Апостоли и Светите Отци, ја става девственоста на повисоко ниво од бракот;

2. Поради нашата слабост, Црквата го дозволува и бракот, го благословува, и го осветува. На тој начин таа го дозволува телесното соединување „во едно тело“, но тоа е благословено ако се работи само за потомство.

3. Црквата снисходи на нашите слабости, та ги толерира и односите во бракот кои се побудени од недостаток на самоконтрола (1 Кор. 7:5-9), и немаат за цел потомство. Но, таквиот треба да го види својот недостаток од самоконтрола, и смирено да се понизи пред Господ. Таквиот човек не треба да очекува да прими венци, но да се надева дека Господ ќе му се смилостиви заради неговата унизеност. Таквото допуштение не треба да се протолкува како толерирање на употреба на презервативи како мерка за незачнување.

4. Црквата не снисходи повеќе од тоа, и го смета за грев користењето на било кои средства кои го спречуваат зачнувањето. Тие што користат презарвативи, го сметаат сензуалното задоволство за цел на телесното општење.

Владиката овдека не остава простор за „мали џокици“.

Во наредниот пост ќе наведам неколку цитати од Свети Отци.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 11:44

... Во наредниот пост ќе наведам неколку цитати од Свети Отци.

Верувам и тие ќе бидат уште еден цврст доказ!намигнување
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
vesnaa Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 56
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vesnaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 12:18
Ako nesto nauciv od ovaa tema, sporeduvajki gi postovite na Pravoslaven i makarios, e toa deka ucenjeto na pravoslavieto i na "svetite otci" cestopati e sprotivno i kontradiktorno na Svetoto Pismo.

makarios te molam vo tvoite postovi ne pisuvaj "Crkvata", tuku potenciraj deka se raboti za "pravoslavnata crkva" zasto nekoj moze da si pomisli deka Hristovata Crkva zabranuva seks megju sopruznicite vo brakot.

Pravoslaven, bravo za bibliskite citati, navistina ne znaev deka ima tolku citati vo Svetoto Pismo koi govorat za seksualnata ljubov megju mazot i zenata трепкање i istata ja blagoslovuvaat, a ne anatemisuvaat kako sto tvrdat nasive "pravoslavni".

Изменето од vesnaa - 22.Декември.2008 во 12:23
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 12:47
Според многумина Христијани кои сум ги прашала-Сексот се “користи“ само кога се зачнува дете. Страста е погрешна.
Во ред, не велам ништо против тоа.....ама не знам кој денес би ме земал ако само 2-3 пати му дадам голема%20насмевка
Според самиот факт дека денес многу работи младите не сакаат да ги знаат и не сакаат да ги следат...немам намера да наметнувам некои христијански стилови на мојот иден сопруг како на пример-само кога ке правиме деца. Немам намера да ме изневерува поради таа реченица или две во Библијата патем остај што нема да му е сеедно зашто е тоа така туку и уште еден грев ке стори. Мислам џабе ке се лажеме дека тој ке е верен кога денеска ретки се лугето без страст во себе и ретки се оние кои би спиеле до жена/маж чисто онака а да се во брак. Тоа може да се случи само коа се уморни што се вели.

Е сега Библијата може друго вика да...ама не знам кое поисправно-да го терам мажот ми да ме вара или пак да спијам со него и да имам секс и кога не се зачнува.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:00
Blue milo lom si
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:01
голема%20насмевка ја само си кажав мислење најмила бакнежголемо%20гушкање
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:08
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Според многумина Христијани кои сум ги прашала-Сексот се “користи“ само кога се зачнува дете. Страста е погрешна.
Во ред, не велам ништо против тоа.....ама не знам кој денес би ме земал ако само 2-3 пати му дадам голема%20насмевка
Според самиот факт дека денес многу работи младите не сакаат да ги знаат и не сакаат да ги следат...немам намера да наметнувам некои христијански стилови на мојот иден сопруг како на пример-само кога ке правиме деца. Немам намера да ме изневерува поради таа реченица или две во Библијата патем остај што нема да му е сеедно зашто е тоа така туку и уште еден грев ке стори. Мислам џабе ке се лажеме дека тој ке е верен кога денеска ретки се лугето без страст во себе и ретки се оние кои би спиеле до жена/маж чисто онака а да се во брак. Тоа може да се случи само коа се уморни што се вели.

Е сега Библијата може друго вика да...ама не знам кое поисправно-да го терам мажот ми да ме вара или пак да спијам со него и да имам секс и кога не се зачнува.

Едно е христијански идеал, друго е допуштение.

Црквата снисходи, но заради големиот неморал на денешницата, Црквата не треба да се приземјува.

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Црквата не трпи секуларизам, та да се сведува на страсните желби на поединци со цел да се полни храмовите.

Изменето од makarios - 22.Декември.2008 во 13:17
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:09
Ne e toa prav odgovor brat
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:19
Што е прав одговор? Дека треба да им робуваме на страстите?

Црквата можеби ќе снисходи кон поединци - но нема да го промени своето учење за совршен христијански брачен живот.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2008 во 13:24
ne. ubavo e postaveno prasanjeto.големо%20гушкање
да го терам мажот ми да ме вара или пак да спијам со него и да имам секс и кога не се зачнува.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.