|
Секс - како вие гледате на него? |
Внеси реплика | страница <1 2526272829 36> |
Автор | ||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Taka e Asya, apsolutno si vo pravo, te molam najdi nekoi citati od Svetite Otci koi zboruvaat za brakot i go poddrzuvaat Bibliskoto ucenje za brakot, kako sto velis ti vo poslednata recenica od tvojot post. Vo hristijanskiot brak, sekoj od soprushnicite e dolzhen da go zadovoluva drugiot, t.e. mazhot ne e povekje gospodar na svoeto telo, nitu zhenata e gospodarka na nejzinoto telo, tuku mazhot e gospodar na teloto na zhenata, kako shto taa gospodari so teloto na mazhot. |
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I jas toa go citam vo mojata BIBLIJA, brate pravoslaven.Amin! |
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti i Maran Ata ne samo shto ne gi razbirate citatite, koishto gi izlozhuvate, ami si dozvoluvate pogreshno da gi tolkuvate. |
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vnimavaj shto zborish! Izlozheniot tekst ne sodrzhi eres, i ako Makarios ne mozhe da go razbere, toa ne znachi deka sam ne treba da se potrudish! |
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да го повториме уште еднаш тоа што го вели владиката Артемије:
1. Црквата, која е верна на Господ Исус Христос, Светите Апостоли и Светите Отци, ја става девственоста на повисоко ниво од бракот; 2. Поради нашата слабост, Црквата го дозволува и бракот, го благословува, и го осветува. На тој начин таа го дозволува телесното соединување „во едно тело“, но тоа е благословено ако се работи само за потомство. 3. Црквата снисходи на нашите слабости, та ги толерира и односите во бракот кои се побудени од недостаток на самоконтрола (1 Кор. 7:5-9), и немаат за цел потомство. Но, таквиот треба да го види својот недостаток од самоконтрола, и смирено да се понизи пред Господ. Таквиот човек не треба да очекува да прими венци, но да се надева дека Господ ќе му се смилостиви заради неговата унизеност. Таквото допуштение не треба да се протолкува како толерирање на употреба на презервативи како мерка за незачнување. 4. Црквата не снисходи повеќе од тоа, и го смета за грев користењето на било кои средства кои го спречуваат зачнувањето. Тие што користат презарвативи, го сметаат сензуалното задоволство за цел на телесното општење. Владиката овдека не остава простор за „мали џокици“. Во наредниот пост ќе наведам неколку цитати од Свети Отци. |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Верувам и тие ќе бидат уште еден цврст доказ! |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
vesnaa
Група Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako nesto nauciv od ovaa tema, sporeduvajki gi postovite na Pravoslaven i makarios, e toa deka ucenjeto na pravoslavieto i na "svetite otci" cestopati e sprotivno i kontradiktorno na Svetoto Pismo.
makarios te molam vo tvoite postovi ne pisuvaj "Crkvata", tuku potenciraj deka se raboti za "pravoslavnata crkva" zasto nekoj moze da si pomisli deka Hristovata Crkva zabranuva seks megju sopruznicite vo brakot.
Pravoslaven, bravo za bibliskite citati, navistina ne znaev deka ima tolku citati vo Svetoto Pismo koi govorat za seksualnata ljubov megju mazot i zenata i istata ja blagoslovuvaat, a ne anatemisuvaat kako sto tvrdat nasive "pravoslavni". Изменето од vesnaa - 22.Декември.2008 во 12:23 |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според многумина Христијани кои сум ги прашала-Сексот се “користи“ само кога се зачнува дете. Страста е погрешна.
Во ред, не велам ништо против тоа.....ама не знам кој денес би ме земал ако само 2-3 пати му дадам Според самиот факт дека денес многу работи младите не сакаат да ги знаат и не сакаат да ги следат...немам намера да наметнувам некои христијански стилови на мојот иден сопруг како на пример-само кога ке правиме деца. Немам намера да ме изневерува поради таа реченица или две во Библијата патем остај што нема да му е сеедно зашто е тоа така туку и уште еден грев ке стори. Мислам џабе ке се лажеме дека тој ке е верен кога денеска ретки се лугето без страст во себе и ретки се оние кои би спиеле до жена/маж чисто онака а да се во брак. Тоа може да се случи само коа се уморни што се вели. Е сега Библијата може друго вика да...ама не знам кое поисправно-да го терам мажот ми да ме вара или пак да спијам со него и да имам секс и кога не се зачнува. |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blue milo lom si
|
||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ја само си кажав мислење најмила
|
||
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Едно е христијански идеал, друго е допуштение. Црквата снисходи, но заради големиот неморал на денешницата, Црквата не треба да се приземјува.
Изменето од makarios - 22.Декември.2008 во 13:17 |
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne e toa prav odgovor brat
|
||
|
||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што е прав одговор? Дека треба да им робуваме на страстите?
Црквата можеби ќе снисходи кон поединци - но нема да го промени своето учење за совршен христијански брачен живот. |
||
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne. ubavo e postaveno prasanjeto.
да го терам мажот ми да ме вара или пак да спијам со него и да имам секс и кога не се зачнува. |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 2526272829 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |