IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Каде Исус во Библијата кажува дека тој е
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Каде Исус во Библијата кажува дека тој е

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678
Автор
Порака
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 15:53
Споредете Матеј 23:37 и Псалм 91!
Што било ,,Божјата Слава’’ (теофанија) која му се јавувала на Мојсеј и на Која Мојсеј и се обраќал со Господе?
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 17:43
Neli e podobro, pobrzo i polesno ti da gi citirash posochenite mesta i da ja akcentirash posochenata poenta, vmesto da gi terash chlenovive da vrtat preku Biblijata, da baraat i pretpostavuvaat sto sakash da kazhesh?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Brutaliptischen Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Ноември.2008
Локација: Slovenia
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Brutaliptischen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2008 во 13:28
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

sto prestavuva za tebe???????
isus hristos????

Обичен Човек..
читав еден интересен цицат од библијата и мислам дека гласеше вака.

Чувајтесе од лазни пророци Овчарски облечени...ИТН : Тоа го рекол Христос.

Е сеа што сака да казе со тоа..
Дека тој е Пророк ? или Што ??
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2008 во 13:32
Originally posted by Brutaliptischen Brutaliptischen напиша:

Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

sto prestavuva za tebe???????
isus hristos????

Обичен Човек..
читав еден интересен цицат од библијата и мислам дека гласеше вака.

Чувајтесе од лазни пророци Овчарски облечени...ИТН : Тоа го рекол Христос.

Е сеа што сака да казе со тоа..
Дека тој е Пророк ? или Што ??

А си ја прочитал/а Библијата како што треба? Ако си ја, тогаш ќе знаеш што сака да каже.

п.с. дај Боже сите ние еден ден да бидеме како Тој „обичен“ Човек!

Изменето од Maran Ata - 10.Ноември.2008 во 13:41
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2008 во 19:44
,,1 Ти, Кој живееш под покрив на Сивишниот, што се одморуваш во сенката на Сидржителот,

2 речи му на Господа: „Прибежиште мое! Тврдино моја! Боже мој, на Кого се надевам!”

3 Зашто Тој ќе те ослободи од примката на ловецот, од гибелниот помор.

4 Ќе те заштити со Своите крила, и ќе се засолниш под Неговите крила. Неговата вистина е штит и закрила!

5 Не ќе се боиш од ноќен страв, ниту од стрелата што лета дење,

6 ни од поморот, што се поткрадува во темнина, ни од гибелта што опустува напладне.

7 И нека паѓаат илјади покрај тебе, десетици илјади до Твојата десница, но до тебе нема да се приближи!

8 Само штом погледнеш со окото, веќе ќе ја видиш платата на грешниците.

9 Зашто Господ е твое засолниште, го избра Сивишниот за своја закрила.

10 Нема да те најде несреќата, неволјата нема да се приближи до твојот шатор.

11 Зашто им заповеда на Своите ангели, да те чуваат на сите твои патишта.

12 Ќе те носат на раце, за да не се сопнеш на камен.

13 Со ногата ќе газиш лав и лутица, ќе ги згазиш лавчето и змијата.

14 Ќе го избавам зашто ме љуби, ќе го закрилам зашто Го познава Моето име.

15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам.

16 Ќе го наситам со многу денови, ќе му го покажам Моето спасение’’ (Псалм 91)

,,Ерусалиме! Ерусалиме, што ги убиваш пророците и што ги каменуваш испратените при тебе! Колку пати сакав да ги соберам твоите деца, како што квачката ги собира своите пилиња под крилата, но не сакавте!’’(Матеј 23:37)

Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2008 во 20:15
Originally posted by rabani rabani напиша:

...
isus kaza:
jovan krstitel e chovekot koj e najgolem od majka roden megu prorocite, deka toj najvisoko stignal so prosvetluvajneto na zemjata
a jovan pak kaza deka toj ke se smaluva , a isus ke se zgolemuva...

Rabani: Твојот став во оваа комуникација со Merssenger е во согласност со учењето на Црквата Христова, но има еден мал дел што треба да се поправи. Имено, Светиот Јован, Пророкот и Крстителот е најголем на земјата меѓу родените (не од мајка, како што велиш ти, туку) од жена, зашто и Господ Исус Христос е од роден мајка - од Пресветата Богородица, но разликата е во тоа што Господ се роди во тело од ДЕВОЈКА, КОЈА и пред раѓањето (на Христа) и по Неговото раѓање остана ДЕВОЈКА. Затоа Црквата Христова воскликнува и ја воспева нејзината девствена чистота.

Изменето од Miki_P - 17.Декември.2008 во 21:20
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2008 во 21:02
Ако некој со збор признава дека е Христос воплотено Второ Лице на Светата Троица, или Бог Син, а одрекува или премолчува дека со тоа Неговата мајка е Богородица, тогаш не само што ги оспорува зборовите на Светото Писмо дека и самиот Свети Дух преку устата на праведната Елисавета ја нарече мајката Христова „мајката на мојот Господ“ (Лука, 1, 43).

41: Штом го чу Елисавета поздравот од Марија, заигра младенецот во утробата нејзина; и Елисавета се исполни со Дух Свети,

42: па извика гласно и рече: „Благословена си ти меѓу жените, и благословен е плодот на твојата утроба!

43: И откаде со мене ова, при мене да дојде мајката на мојот Господ?

44: Зашто, ете, кога пристигна гласот од твојот поздрав до ушите мои, радосно заигра младенецот во утробата моја“.

Светата Елисавета е мајка на светиот пророк Јован Крстител. Кога Пречистата Марија ја посетила својата роднина Елисавета , тогаш (Елисавета) била во благословена состојба и во 9-ти месец, а Марија, која зачнала со силата на Светиот Дух, била во благословена состојба веќе 6-ти месец.

Затоа е необично што Елисавета не и вели: добро ми дојде роднино, туку: „Благословена си ти меѓу жените, и благословен е плодот на твојата утроба! И откаде со мене ова, при мене да дојде мајката на мојот Господ?
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2008 во 22:50
Miki_P. go razbiram hristijanskiot sentiment i jasni mi se hristijanskite teologii, uchenja, dogmi i t.n.

Ama koga kje se navedat vakvi momenti, togash navistina bode ochi prashanjeto koe avtomatski se postavuva: dali se baraat argumenti za da se se proveri neshto ili se baraat bilo kakvi elementi samo da se potvrdi neshto za sto vekje odnapred e donesen nekakov sud, odluka ili se stokmil umot.

Pa dobro, zarem sega toa sto rekla Elisaveta na Marija ke go zememe kako nekakov nepobiten dokaz? Ili za bilo kakov dokaz? Na osnova na shto??? Samo zatoa sto bila majka na Jovan Krstitel? Toa e kriterijumot???

Ne znam dali mozhesh nepristrasno i skreno da go dolovish onoa sto sakam da go posocham...

Se raboti za edna mnogu fundamentalna rabota... deka nie sekogash gledame onoa sto sakame da go vidime, onoa kako sto bi trebalo da bide spored nakoi normi, sfakjanja, veruvanja, obichai, govorenja, a ne kako sto navistina e ...

P.S. Se nadevam deka mojot komentar nema da go razberesh pogreshno. Znaesh kolku go vrednuvam Isus i deka nikogash nemam namera da ja namalam negovata vrednost.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 22:49
Eden primer od Biblijata:

"Zosto mi velite Gospodi, Gospodi,a ne go izvrsuvate ona sto vi go kazuvam?" (Luka 6:47). (Isus ovde kazuva deka e Gospod.)

Drug primer od Biblijata :

A Petar mu rece:" Gospodi, za nas li ja kazuvas ovaa parabola ili za site?"

Togas Gospod rece:" Koj e toj veren i mudar sluga, kogo go postavil negoviot gospodar nad svoite slugi, za da im dava potrebna hrana navreme?" (Luka 12:42,43). (Razgovor pomegju apostol Petar i Isus, kade Petar go narekuva Isus Gospod, a i Biblijata namesto da kaze Isus rece, veli Gospod rece.)

Tret primer od Biblijata:

"Vie me narecuvate Ucitel i Gospod; i pravo velite , bidejki jas sum takov.

Ako, pak, Jas, Gospod i Ucitel, vi gi izmiv nozete, togas i vie ste dolzni eden na drug da gi miete nozete."(Jovan 13:13-14)

Isus ovde nedvosmisleno kazuva deka e Gospod.

Ima i dr. primeri vo Biblijata, no samo na ovie se setiv sega.

Mozebi prasanjeto na temata treba da bide:Kade Isus vo Biblijata kazuva deka Toj e Bog?

Vistina e deka Toj samiot kazuva deka e Gospod, no nikogas ne go upotrebuva za sebe zborot Bog;

Sega, dali ima razlika pomegju ovie dva zbora e druga rabota...

Изменето од KINGDAVID - 18.Декември.2008 во 22:54
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2008 во 00:54

Hristijanskata dogma veli deka e taka... i ako pochneme da diskutirame ke zboruvame vo veter i magla i na krajot se ke si ostane kako i na pochetokot... zatoa, kaj mene se veli: Don't worry, be happy!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2008 во 03:51
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Hristijanskata dogma veli deka e taka... i ako pochneme da diskutirame ke zboruvame vo veter i magla i na krajot se ke si ostane kako i na pochetokot... zatoa, kaj mene se veli: Don't worry, be happy!

Dobro se veli kaj tebe, brate messi

I Hristos ni veli da ne se sekirame za utresniot den, vo Propovedta na Gorata
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.