IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Секс - како вие гледате на него?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Секс - како вие гледате на него?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 36>
Автор
Порака
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 16:45
Originally posted by ana_t ana_t напиша:

Ednostavna sum Pravoslaven, kade ne me razbirash, jas ovde samo zboram da se prepushtime na Bozjata Volja,kako na Boga mu e ugodno, so VERBA deka Bog najdobro znae shto ni e korisno, bez nikakvo planiranje, kontroliranje........

I jas sum ednostaven anicka. Bozjata volja e sopruznicite da imaat seks. Toa mu e ugodno na Bog. Bog znae najdobro deka seksot ni e korisen i zatoa go sozdal, zatoa ni sozdal takva prirodna (fizioloshka) potreba. I zatoa ne treba da go gushime ona sto e od Boga sozdadeno, ne treba da se vozdrzuvame od nego, ne treba da go narekuvame necist seksot, ne treba da go narekuvame grev. Nie sme sozdadeni so redovna potreba od seks i zatoa ne treba da se ogranicuvame na 2-3 pati seks vo zivotot, tuku po 3-4 pati nedelno среќа

Zatoa, ne se pritisnjavaj, tuku idi kupi edna lenta prezervativi i izraduvaj go tvojot soprug vecerva љубов Iskazete si ja vasata ljubov i telesno. Pa da vidis kako vasiot brak od utre ke procveta, ke dobie rozeva boja. Veruvaj mi deka ke se vratis na forumov i ke mi zablagodaris po licna poraka намигнување
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
ana_t Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana_t Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 16:52
Ushte sega ke ti zablagodaram na diskusijava, od koja se otkazuvam, bidejki ti ja spushti na nivo koe mene ne mi odgovara.

Bev jasna, soedinuvanjeto e od Boga blagosloveno, samo po sebe chisto, se drugo, zavisi od nashiot odnos kon nego.

Te molam ne mi sugeriraj ti shto e Bozjata volja, ne ti pobarav sovet, za toa si imam duhovnik.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 16:59
се извинувам за упадов прво

едно прашање за ana_t .

мило велиш дека имаш духовник за совети.
што ако духовникот ја види вашата вистинска љубов со сопругот и ти дозволи да имаш секс и за уживање?

причина за таа негова одлука би била тоа што твојот сопруг го разбрал сексот како нешто нај нормално и те љуби премногу и сака секс со тебе.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 17:03

Te molam ne mi sugeriraj ti shto e Bozjata volja, ne ti pobarav sovet, za toa si imam duhovnik.

Tvojot duhovnik te uci na losi raboti ana, na ucenja koi, kako sto vidovme, direkno se kosat so svetoto pismo.
Jas ne ti sugeriram sto e Bozjata volja. Jas samo ti pokazav na koi mesta vo svetoto pismo Bog ti ja sugerira negovata sveta volja za tvojot zivot.
No kako sto kazav, izborot e tvoj. Uste denes mozes da izberes dali ke gi sledis sovetite na Bog zapisani vo negoviot zbor ili pak sovetite na tvojot (kako sto ti go narekuvas) duhovnik.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana_t Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 17:27
Ne mu prepishuvaj na Bog, osobina, od koja nazalost patish ti.
Vo Svetoto Pismo, ne postojat delovi kade Bog, neshto ni sugerira, vo Bozjiot Zbor ima Sila.

A, ocigledno ti se dozivuvash,tuka na forumot, kako nekoj koj e zadolzen, da sugerira, da sovetuva, i se da tolkuva kako mu odgovara.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 17:40

Vo Svetoto Pismo, ne postojat delovi kade Bog, neshto ni sugerira,

Zarem Bog ne ni sugerira da ne krademe? Zarem Bog ne ni sugerira da ne lazeme, da ne ubivame, da gi pocituvame roditelite, da ne posakuvame nesto sto e tugjo i.t.n.?
Zarem Bog ne ni sugerira da se molime, da si prostuvame, da se ljubime?
Zarem Bog ne ni sugerira da ne bludstvuvame, da ja odrzuvame bracnata postela sveta i da imame seks samo so nasiot partner?
Zarem site ovie zapovedi ne se delovi kade sto Bog neshto ni sugerira????? Zarem Bog, kako nas Tvorec i Gospodar, nema pravo da ni sugerira neshto?

Anicka, ne me razocaruvaj zlato големо%20гушкање
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana_t Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 17:52
Zar ti 10 Bozji zapovedi gi dozivuash kako sugestija?

Bog kako nash Tvorec, Sozdadel, ni gi dal so cel, da ni dade patokaz kako da ziveeme, bidejki On najdobro znae, shto ni e korisno, bidejki ne sozdal.

Zatoa tie se za mene Vistina, Vistina koja ima Sila, a ne sugestija....
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 17:54
Ана дали може мило да ми одговориш на мојот пост напишан до тебе?

Благодарам
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 19:40
Interesno...

... se povekje chitam i slusham "duhovnikot mi reche ova, duhovnikot mi reche ona i zatoa ja pravam taka". Imam chuvstvo deka nekoi lugje prepushtaat nivniot zhivot da bide voden od drugi, narecheni duhovnici, sveshtenici, popovi i t.n.

Si mislam... dali lugjeto navistina nemaat kapacitet da reshavaat samite za sebe? Dali tolku ne se sigurni za svoite postapki? Dali navistina tolku mnogu se plashat da ne napravat greshka, pa im prepushtaat na onie koi verojatno treba da znaat povekje od teologijata za da im preporachaat sto treba i sto ne treba da pravat? Dali lugjevo ne mozhat samite da si ja zemat odgovornosta vo svoi race? Dali mislat deka so prefrlanjeto na taa odgovornost na nekoj drug stanuvaat postigurni ili "grevot" od niv avtomatski ke prejde kaj drugiot? I dali mislat deka ako bez svoe lichno osoznanie pravat onaka kako sto ke im bide kazhano od drugiot, toa ke se registrira kaj Boga isto kako da go pravele potpolno svesno po svoj lichen izbor? Neshto kako onoa trgovskoto - "Plati za edno, a zemi dve"?

Ne znam navistina sto mislat tie, no znam deka Isus reche oti "megju sekoj chovek i Boga ne treba da ima nikakov posrednik". A toa znachi navistina NIKAKOV. Isus ne ostavi provizija za interpretiranje oti sepak mozhe nekakov, kako na primer teolog, pop, sveshtenik, duhovnik ili bilo sto drugo. Isus reche deka megju nas i Boga ne treba da ima nishto... nitu na Boga, nitu nam ni treba interpretator. Bog bil dovolno mudar i sposoben konekcijata megju nas i nego da ja napravi razbirliva za sekoe Negovo chedo, DOKOLKU CHEDOTO SE POTRUDI DA SLUSHA. Sekoj onoj koj ne mozhe da se disciplinira da go sluha Nego, zhivee vo iluzija deka ke Go slushni polesno preku nekoj drug. Sekoe vmetnuvanje na bilo koj pomegju nas i Nego mozhe samo da ja iskrivi direktnata konekcija. Bog mu shepoti na sekoj od nas onoa sto TREBA sekoj od nas da slushni spored NAsh*tE SPOSOBNOSTI vo momentot na slushanjeto. Shepotenjeto denes i pred pet godini ne bilo isto. I nemozhe da bide. Togash bevme edni, a denes sme drugi. Shepotenjeto kon eden chovek vo eden moment ne e potpolno isto so shepotenjeto kon drug chovek vo toj ist moment.

Se somnevate vo toa?

Pa poglednete samo kolku od vas se javija deka redovno se konsultiraat so svoite duhovnici, koi evidentno razlichno go interpretiraat Bozhjoto shepotenje!

I vie veruvavte deka taka ste posigurni otkolku samite direktno da Go slushate Nego...

Koga bevme mali i igravme "rasipan telefon" beshe smeshno bidejki od primanjeto pogreshni poraki nemashe nikakvi posledici... denes takvata igra ne e voopshto smeshna...

Изменето од Messenger - 18.Декември.2008 во 19:45
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 21:27

Ne mu prepishuvaj na Bog, osobina, od koja nazalost patish ti.
Vo Svetoto Pismo, ne postojat delovi kade Bog, neshto ni sugerira, vo Bozjiot Zbor ima Sila.

A, ocigledno ti se dozivuvash,tuka na forumot, kako nekoj koj e zadolzen, da sugerira, da sovetuva, i se da tolkuva kako mu odgovara.

sekoj ima pravo da tolkuva kako shto mu odgovara ili kako shto toj misli da tolkuva.
za toa na forumov nikoj ne e zadolzen, tuku forumov e taka kreiran da garantira nekoi slobodi.
inaku za 95% od biblijata ne e potrben duhovnik, barem ne za mene
dovolno e prvosveshtenikot od rodot na AVRAAM i od redot na Melhisedek za chovek da ja sfati duhovnosta koja ni ja prenesuva biblijata ,vkluchuvajki gi i direktnite
upatstva vo vrska so sex
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 21:36

Ednostavna sum Pravoslaven, kade ne me razbirash, jas ovde samo zboram da se prepushtime na Bozjata Volja,kako na Boga mu e ugodno, so VERBA deka Bog najdobro znae shto ni e korisno, bez nikakvo planiranje, kontroliranje........

apsolutno si vo pravo bog znae
ama bog nema predanie, za razlika od duhovnikot
a ISUS im reche na patrijarsite, t,e, odete i shirete ja radosnata vest i otkrivajte im ja bozjata volja na ljugeto
, za da ja spoznaat vistinata
taka da chovek ili ima spoznanie ili nema spoznanie na bozjata volja, a ne ova samo bog znae ,ova duhovnikot najdobro go razbira ili slichno
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 21:49
Originally posted by rabani rabani напиша:

... ama bog nema predanie, za razlika od duhovnikot
a ISUS im reche na patrijarsite, t,e, odete i shirete ja radosnata vest i otkrivajte im ja bozjata volja na ljugeto
, za da ja spoznaat vistinata
taka da chovek ili ima spoznanie ili nema spoznanie na bozjata volja, a ne ova samo bog znae ,ova duhovnikot najdobro go razbira ili slichno

Kolku e ova ednostavno i tochno!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 22:14
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Interesno...

... se povekje chitam i slusham "duhovnikot mi reche ova, duhovnikot mi reche ona i zatoa ja pravam taka". Imam chuvstvo deka nekoi lugje prepushtaat nivniot zhivot da bide voden od drugi, narecheni duhovnici, sveshtenici, popovi i t.n.

Si mislam... dali lugjeto navistina nemaat kapacitet da reshavaat samite za sebe? Dali tolku ne se sigurni za svoite postapki? Dali navistina tolku mnogu se plashat da ne napravat greshka, pa im prepushtaat na onie koi verojatno treba da znaat povekje od teologijata za da im preporachaat sto treba i sto ne treba da pravat? Dali lugjevo ne mozhat samite da si ja zemat odgovornosta vo svoi race? Dali mislat deka so prefrlanjeto na taa odgovornost na nekoj drug stanuvaat postigurni ili "grevot" od niv avtomatski ke prejde kaj drugiot? I dali mislat deka ako bez svoe lichno osoznanie pravat onaka kako sto ke im bide kazhano od drugiot, toa ke se registrira kaj Boga isto kako da go pravele potpolno svesno po svoj lichen izbor? Neshto kako onoa trgovskoto - "Plati za edno, a zemi dve"?

Ne znam navistina sto mislat tie, no znam deka Isus reche oti "megju sekoj chovek i Boga ne treba da ima nikakov posrednik". A toa znachi navistina NIKAKOV. Isus ne ostavi provizija za interpretiranje oti sepak mozhe nekakov, kako na primer teolog, pop, sveshtenik, duhovnik ili bilo sto drugo. Isus reche deka megju nas i Boga ne treba da ima nishto... nitu na Boga, nitu nam ni treba interpretator. Bog bil dovolno mudar i sposoben konekcijata megju nas i nego da ja napravi razbirliva za sekoe Negovo chedo, DOKOLKU CHEDOTO SE POTRUDI DA SLUSHA. Sekoj onoj koj ne mozhe da se disciplinira da go sluha Nego, zhivee vo iluzija deka ke Go slushni polesno preku nekoj drug. Sekoe vmetnuvanje na bilo koj pomegju nas i Nego mozhe samo da ja iskrivi direktnata konekcija. Bog mu shepoti na sekoj od nas onoa sto TREBA sekoj od nas da slushni spored NAsh*tE SPOSOBNOSTI vo momentot na slushanjeto. Shepotenjeto denes i pred pet godini ne bilo isto. I nemozhe da bide. Togash bevme edni, a denes sme drugi. Shepotenjeto kon eden chovek vo eden moment ne e potpolno isto so shepotenjeto kon drug chovek vo toj ist moment.

Se somnevate vo toa?

Pa poglednete samo kolku od vas se javija deka redovno se konsultiraat so svoite duhovnici, koi evidentno razlichno go interpretiraat Bozhjoto shepotenje!

I vie veruvavte deka taka ste posigurni otkolku samite direktno da Go slushate Nego...

Koga bevme mali i igravme "rasipan telefon" beshe smeshno bidejki od primanjeto pogreshni poraki nemashe nikakvi posledici... denes takvata igra ne e voopshto smeshna...

I ja se cuda zlaten ot kaj izlele ova a use poice so imelo ljuge so verua otu tea jet taka. Kakvi sa tiaja duovnici nezna ja, zatoa se cuda al je ova nekoj talas nov u praoslavievo, al pa sekta nova so se pretstavua praoslavni.
Ne go slusaa Gospoda so rekol spolaj mu a prifacaa so rekle nekoj starci u pustinjeto so sedele i kaj im bil pameto-u sekso. Tea jet dokaz pljus deka kolku poise coek izbegavat edna stvar taja pojce mu se vrtit u glaata.
Zar da se java na pop al pa duovnik da go prasa dal da ima odnos so mzot mi al pa ne?
Ja za kogo mi sa ovija spavacici cipkani i vesoi ubai, moata spavaca soba jet ka bordel, so lampi, muzika svirit ubaa ama tea jet samo moe carstvo i na Naumeta, ja nepraa grev,zs Gospo spolaj mu me blagosloil ko sme se vencuale.
Se nadea deka ovaja eres greovna ce im projt.
Grev praa oovija so zagovaraa
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2008 во 22:21
a messinger, me interesira koj e tvojot stav za new age i sex, t.e. za sex kako duhovnost.t.e.razmena na energija
ziveam vo sredina kade shto bi go otvoril ova prashajne i bi me pratile vo psihijatriska bolnica
da bidime najasno, smetam deka sex e razmena na bioloshka energija , onamu kade shto ima emocii i ljubov e razmena i na duhovna energija, pod uslov samo i samo da ima ljubov
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,201 секунди.