![]() |
|
Развод пред бога се купува за 2.000 денар |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456> |
Автор | ||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Златник - каде тоа реков дека некој се иззема од одговорност?!
Напротив - (и затоа напишав - кој како го разбира тоа) - тој превзема целосна одговорност и смета дека не треба да се брани, затоа што нема корист од тоа. Кому му должи извинување и објаснување и за што?! Десетици обвинувања секојдневно фрчат од разно разни бизнис-медиуми, и ниеден од нив не е поткрепен со докази, факти, и ниту едно од тие обвинувања потоа не завршило ниту со судење, ниту со некакво конкретно обвинување. Рекла-казала. Што треба - да почнат да покренуваат судски спорови за клевета, како што прават политичарите?! Што тогаш? Тогаш ќе рипнат сите и ќе ја обвинуваат црквата дека не простува... секогаш некој нема да биде задоволен. Ако во било кој манастир појдеш и ти треба преноќиште, ќе те прифатат и ќе ти дадат и покрив над главата и храна. И ќе те сместат заедно со послушниците (а не во хотелите!). Тоа што го реков за работењето не се однесува на случајни залутани патници, а се однесува на луѓе кои сакаат да одат таму, а се правдаат со тоа дека ете - немаат пари за да отидат. Секогаш има решение - само што кога земаш, редно е и да дадеш... А ти, ако ти дадат преноќиште една вечер - дали наредниот месец кога ќе бидеш во можност ќе им се оддолжиш по некаков начин? Или сметаш дека на нив тоа им е обврска, а не тебе не ти е?! Колку за Св.Софија и Канео - тоа се музеи, а не литургиски објекти. Провери ги фактите првин. Сеуште се во заедничка сопственост со државата. Мамамд - пак ќе речам - ајде да зборуваме со факти, а не со претпоставки и заклучоци. За Австралија конкретно - ти реков - основната причина заради која се почна со судски спор е заради обидите да се оттуѓи црковно земјиште. Второ - самата го велиш на крајот на својот пост, она што го напишав претходно - дека промени има, но дека ќе треба време. Не можеш ти некој свештеник кој 30 години се научил дека службата му е само за да земе пари, да го преобратиш за две-три години. За сметка на тоа - многу од младите свештеници се навистина посветени и работат онака како што треба... Ќе треба многу време - но како што самата велиш - работите одат на подобро, секој ден... Затоа - наместо празни критики, треба да се делува. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
![]() |
||
nelson ![]() Сениор ![]() ![]() НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
|
![]() zalam sakav odgovorot da go obelezam vo druga boja ama ne znam kako... ![]() |
||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||
![]() |
||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|
Прво. Ме интересира кој од модераторите (Зидарски или Месинџер) има ставено „pending approval“ на мојот пост од првата страна и зошто?
Второ. Зидарски од овој твој цитат:
сфаќам дека ти го оправдуваш начинот на избегнување од одговорноста на Стефан! Дали тоа значи дека секој кој е обвинет за нешто, треба да се оправда со тоа што ќе се повика на бога и да биде изземен од понатамошни дејствија? Или тоа важи само за свештените лица? Трето. Во врска со забелешката на Мамад. Каква е тоа црква или манастир кој ти наплатува за преноќиште? А, доколку немаш пари, дда си одработиш. Ајде еден практичен пример. Одам в манастир во 21,35 часот. Утредента треба да станам рано во 5,00 часот. Значи освен што немам пари, немам ни време да се оддолжам, т.е. да си го одработам спањето. Според тебе, свештениците не треба да ме примат, или со други зборови, да ме остават надвор во ноќта да ме јадат в’ците! И баш ме интересира како ја одредуваат цената за едно преноќување, која btw. е речиси колку хотелските (Теово) И додека сме кај наплатата во црквите и манастирите. Летово бев во Охрид и покрај другите посетители, и јас бев непријатно изненаден кога ми побараа пари за влезница во православните храмови (Св. Софија и Канео) Едни срби дури и гласно протестираа, како може да се наплаќа во вакви објекти.
Кај нив се е политика. Токму тоа и го мислев кога го пишував оној пост кој е ставен под pending approval Само нашиов народ многу бргу заборава. Не е лошо некои од телевизииве да пуштат снимки од тогашните превирања. Колку за потсетување. |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Vo crkva odam taka reci sekoj vikend, a vo toplite denovi sekoe popladne. Mirot i spokojstvoto postoi. Barem vo mojata "maticna" crkva pomagaat site. Nie si napravivme mesto kade naminuvame, razgovarame. I edno kje ti kazam. zabelezuvam deka pomladite sveshtenici se mnogu po korektni. Za parastosi, za krshtevki, za molitvi koga kje prasha vernikot kolku pari sekogash velat...kolku imate...ako nemate...gospod kje plati. Ne se drzat do cenovnik. Sum bila svedok kade zena moli za "peenje" na grob ama postariot pop i se razvika deka ne moze bez pari, podocna eden pomlad sveshtenik i se obrati da poceka i otkako mu zavrshi smenata na "reonskiot dedo pop"... mladoto popce dojde ispea i si zamina. Zaradi takvite kaj lugjeto ima nekoja verba. Jas zboruvam od doziveano. Изменето од mamamd - 15.Декември.2008 во 12:51 |
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
![]() ![]() Mi se dopagjaat komentari koi ne begaat od realnosta, koga direktno se soochuvaat so nea i koi proektiraat iskrena volja za razreshuvanje na postoechkite problemi. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
*moon* ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
|
tamu nikoj nemoze da se razvede,ako e vencan pred boga
|
||
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
||
![]() |
||
marrina ![]() Нов член ![]() Регистриран: 15.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4 |
|
sto?
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Нелсон - како што самиот реков - има многу проблеми, но тие ниту се решаваат, ниту се посочуваат со генерализирање. Ако има конкретен проблем, треба да се посочи и да се предложи јасно, долгорочно решение.
Македонската Православна Црква, не постоела повеќе од два века, за потоа добри 30 години да се развива во комунистички услови и влијание, и само 18 години во независна држава (со илјада други проблеми - како признавањето на пример)... Треба време за да се средат работите, но треба и помош од луѓето. Ајде едно по едно за точките кои ги наведуваш: 1. Да, возат. Како што објаснив, скапите коли се донации од разни бизнисмени и од фирмите увозници. Како такви, не може да се продадат или заменат за поефтини. Тоа е факт, а не претпоставка! 2. Да, точно - и тоа треба да се среди и да се промени. Сега за сега, причината е тоа што различните епархии имаат различни трошоци и немаат можност да воведат единствен систем на протокот на средства. Со малку повеќе воља и административна помош, тоа ќе се среди. 3. Да, многумина сакаат да заминат во странство, но немој да мислиш дека во странство заработуваат којзнае како... не е точно. Неодамна разговарав со свештеник тука на таа тема и можам да ти кажам дека не се воопшто во завидна ситуација. Предноста е што тука, луѓето многу повеќе пари оставаат во епархијата, која пак затоа може да им покрие многу трошоци, па затоа и илузијата дека живеат којзнае колку добро. (провери во МПЦ, лесно се доаѓа до информација колку е платата на свештениците во странство). 4. Да, водат политика и тоа не е добро. Од друга страна - приморани се, затоа што многу често и од внатре и од надвор се поставувани како тег на општата политичка вага. Црквата отсекогаш се занимавала со политика во една или во друга форма. Дури и апостолите имаат изјави кои во тоа време се сметале за политички. 5. Не е точно. Тоа што ти немаш лично искуство или не си го видел, не значи дека не постои. Прошетај по манастирите, прошетај по црквите, ќе видиш. Можеби не помагаат доволно, но сепак, многу помагаат! 6. Точно. Така и треба да биде. Црквите се дарение од народот за црквата, но не знам дали знаеш дека црквите се сопственост на црковните одбори, кои пак се составени од жителите, а не од свештеници (со исклучок на одреден број цркви). 7. Тоа го објаснив во 3. 8. Во секое жито има кукол. Како што реков - за само 18 години, и особено во таква матна држава како што е Македонија, многу време треба за да се средат работите. Прашањето е - како ќе селектираш кој од кандидатите на Богословија е таму за пари, а кој за вистинска духовност?! Освен тоа - владиците (кои се тема на целава дискусија) се монаси и поминале доста голем дел од својот живот во манастири и немаат лична сопственост. Побарај некогаш да ја посетиш резиденцијата на Архиепископот (кај касарната Илинден). Иако куќата е голема, внатре нема никаков луксуз. Изгледа исто како што изгледаат конаците во било кој манастир во Македонија. 9. Едукацијата е почната и се одвива во моментов. Не очекувај дека нешто што со векови било утврдено како традиција ќе се промени одеднаш. Сега за прв пат имаме свештеници (владици) кои пишуваат колумни во весници, објавуваат книги, печатат списанија, одржуваат интернет портали и сајтови и ги информираат луѓето. Се повеќе млади луѓе се информираат правилно за црквата и за религијата и тргнуваат по правиот пат, а не по патот на квази-традицијата. 10. Генерализирањето никому не му помага. |
||
|
||
![]() |
||
nelson ![]() Сениор ![]() ![]() НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
|
da e rozovo se ne e...da moze da stori poveke za siromasnite moze (a ne pravi)...e kaj e problemot...recete so sakate ama narodot prvo gleda nadvoresno...a i dzaba ne rekle kaj ima cad ima i ogan...
fakt e: 1 vozat skapi koli 2.naplatuvaat razlicno od eparhija do eparhija 3.se ispotepaa koj ke odi na pecalba vo stranstvo 3.naplatuvaat razlicno od pop do popce 4.vodat politika :nadvoresna i vnatresna 5.ne pomagaat nikomu 6.crkvite se gradat od samodoprinosi 7.se napraja pogolemi pecalbari od pecalbarite 8.se poveke ima interes kaj mladite za bogoslovija poradi gorenavedenoto 9.poveke gledaat na svojot dzep otkolku da go naucat narodot da na grobista ne se nosi hrana (sega e toa totalen cirkus) 10.vrti suci se se vrti okolu parite...ima uste , ama ke ve mrzi da citate... ![]() |
||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||
![]() |
||
|
Mamamd - јас по некоја случајност имам информација од прва рака за многу од овие работи за кои пишуваш, па затоа и навлегувам во повеќе детали. А колку до медиумите - кога еден медиум е сопственост на Велија Рамковски и е во служба на неговите бизнис интереси, јасно е каде е објективноста. Доста слична е ситуацијата и со другите. Но дури и тогаш, може да се провери информацијата која ја пласираат. Дури и самите написи ако ги читаш - секогаш ќе видиш дека сето тоа се празни изјави, празни обвинувања, празни муабети. Секогаш е "некој" кој рекол нешто, направил нешто друго, и слично. Никогаш нема конкретна информација, никогаш нема доказ за тоа што се пишува.
Демант од г.г.Стефан никогаш нема ни да добиете во врска со било што! Неговата логика е - Бог ја знае вистината, нема потреба да ја докажуваме. И во право е. Кој како го разбира тоа... За Австралија - да, две тамошни групи се тужат, едната од които е заедно со МПЦ, другата е против. Тие што сакаат да ги присвојат црквите се една минијатурна група на бандити кои сакаат туѓи пари, туѓ имот и туѓ труд да присвојат. Колку до единството - 11 години имаше обиди да се изгради единство со нив и да се смири ситуацијата! Откако се доведе во ризик постоењето на целата црковна заедница и откако имаше обиди да се продадат црквите и имотите - тогаш се покрена судски спор, затоа што додека трае спорот, не можат да оттуѓуваат земјиште. Затоа - проверувајте пред да обвинувате. За тоа што не се знае - подобро е да се праша, а не да се вадат заклучоци. Колку до донациите на возила - тоа прашај ги сопствениците на авто-куќи. Тоа се нивни донации, нивно решение, нивни начин на располагање со средства. Но - во крајна сметка, што и да се направи, секогаш ќе се најде некоја замерка и некој нема да биде задоволен. За преспивањето во конаците - не си во право. Убаво објаснив - оној кој сака да одмора таму - ќе си плати, оној кој сака да работи, секогаш е добредојден! Ако моментално нема работа, услови или храна во некој манастир, ќе те препратат во друг. Истото е и во црквите. Велиш има толку бедни, што нема доволно цркви... Ајде те молам отиди до најблиската црква и поседи неколку часа таму... и види колку луѓе ќе дојдат да помогнат. После ќе разговараме посериозно. Не велам дека нема проблеми во црквата и дека не треба многу работи да се средат. Но празното обвинување не помага никому - ниту може да поттикне промена, ниту служи за некакво добро. И секогаш тргнувајте со сопствениот пример... |
||
|
||
![]() |
||
Секташ. ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 14.Декември.2008 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 22 |
|
Пун погодок. ![]() Не да им одговара него се тепаат да докажат кој е поголем православец со тоа кој ќе направи поголема слава.Или кој ке испие повеќе греана ракија на бадник. ![]() ![]() ![]() |
||
......тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
||
![]() |
||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
|
2 Тимотеј: 4:3 Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите, Во случајов МПЦ создала наука која им ги скокотка ушите на своите верници, а пак тие ги прифакаат зошто учењето им одговара според нивните страсти. |
||
![]() |
||
Секташ. ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 14.Декември.2008 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 22 |
|
Значи ако не ти одговара смени си го дуќанчето.мпц си има стални муштерии и нема проблем,не се секира за другите испуштени кои ке идат во бпц,спц,гпц или кај вранишковски.Море само ако слушне дедо стефан дека му ги бркате муштериите лом ќе ве направи. ![]() |
||
......тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
||
![]() |
||
Anthony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
|
абе ја сите да си ја гледата ГРЕДАТА ВО ВО ВАШИТЕ ОЧИ,
А НЕ РАСКАТА...vo okoto na dedo Stefan?-toa ti beshe mislata? на кој му одговара нека ги “користи“ “услугите“ на МПЦ, на кој не ... не мора.... ајт... ova demek- pazarna ekonomija? ako najdish za poevtino vo nekoja druga crkva SPS na primer ili onaa na Vranishkovski- ili pak ushte povekje vo Islamska Verska Zaednica - bujrum, bujrum , bujrum, ,tamu ? |
||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |