IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Југоносталгичар сум...признавам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Југоносталгичар сум...признавам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 120121122123124 213>
Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2008 во 22:55
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

...Vevcanci se  tepaa so nivnite...od Oktisi....za vodata...  ko shto bi se tepale i Krushevo...Prilep so Kicevo...taa e borba za voda... 

Вевчанци ги тепаше специјална полиција на СФРЈ затоа зошто несакаа никој да им ја краде водата намигнување
Доблест треба за почитување а не извртување на туѓа мака - ако некој незнае за Вевчанската судбина нека прочита па потоа нека коментираизненадување

... jas kolku shto se sekjavam..prvo se ispotepaa vevcanci so oktishani...pa posle  Makedonciite  ...Vasko Kostojcinovski li se vikashe... i vasko Tupurkovski li beshe...naredija da makedonskiot tepa del od specijalnite sili na SFRJ...znaci ne dojde policija od Belgrad zagreb...po nekoja slucajnost znam deka tatkoto na moja drugarka beshe povreden...i gi pamtam negovite zborovi... Boli kjotekot od nash*te... тага
...Treba da se ima doblest...da se zboruva vistinata...ne procitanata... raskazanata od patalcite...ne od gatalcite...

газење%20од%20смеењеДа ги слушаме тепаните или оние кои тепаатгазење%20од%20смеење

Многу важно прашањегазење%20од%20смеење

Но значи сепак специјалните единици на полицијата на СФРЈ го тепаше народоп поради непочитување на печатницата - единствената печатница на мики која лифтерува книги низ цела СФРЈ - ако не читаш од тие книги ке одиш да пасеш овци бидејки други не ни постојатгазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

...pa mene i ne mi e tolku smeshno...jas ti napishav od kade znam...ne citav...slushav koga kazuvaa ...tepanite...
po nekoja slucajnost znam deka tatkoto na moja drugarka beshe povreden...i gi pamtam negovite zborovi... Boli kjotekot od nash*te... тага
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2008 во 23:12
Originally posted by Petre Vojnicki Petre Vojnicki напиша:

Тој не вреѓа никој,тие пред него вреѓат,преиспитај се.

Не барај од овој форум луѓево да се преиспитуваат, на тешки дроги се овдека.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 00:36
Кои наши - југословените ли или полицајците наши воопшто - знаеме како функционираше специјалната полиција - ако сакаш и реферат можам за специјалците да ти напишам - беа стационирани во селото Лисиче - и Змејко знае многу убаво за тоа можеш него да го прашаш како го тепаа кога сакаше првиот Илинденски марш со другарите да го направи - знаеш ли дека и тогаш специјалците тепаа - па после идризово заврши човекот - за славење на Крушевската републиказбунетост
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 00:57

Кои наши - југословените ли или полицајците наши воопшто - знаеме како функционираше специјалната полиција - ако сакаш и реферат можам за специјалците да ти напишам - беа стационирани во селото Лисиче - и Змејко знае многу убаво за тоа можеш него да го прашаш како го тепаа кога сакаше првиот Илинденски марш со другарите да го направи - знаеш ли дека и тогаш специјалците тепаа - па после идризово заврши човекот - за славење на Крушевската републиказбунетост

Neli e malku somnitelno  deka celo vreme ti imas naj verodostoen izvor na informacii . Realno e covek malku da se posomneva .

Изменето од zenmaster - 12.Декември.2008 во 00:58
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 14:30
ЕФТИМ ГАШЕВ: НАШАТА КАУЗА
Лута вода на лута рана

Државата во сталинистички стил уништуваше се што ќе и се испречи на патот кон социјализмот создавајќи култ на неуништивост, кој го бранеше со садизам, омраза и со одмазда кон своите идејни и идеолошки противници. Во 1950-51 год. во „Идризово“ и по логорите низ Македонија вриеше како во улиште. Политичката атмосфера секојдневно се вжештуваше не само во затворот, туку и во државата, оти незадоволството се зголемуваше на секој чекор. Македонија се повеќе стануваше експериментален полигон на сталинистичко-титовистичките идеолошко законодавство. Кардељевиот Закон за формирање на селски работни задруги, тоа најдобро го потврдува, со што и ја прелееја горчливата чаша. УДБ-а и милицијата спроведуваа терор по сите македонски села и врз сите што се спротивставуваа на законот за колективизација. Востана македонското село! Се спротивставуваа голораките, гладните и босите селани: мажи и жени, старци и деца, бранејќи го сопственото огниште и секоја педа од дедовската земја. Црвените, брутално го кршеа отпорот на ограбените и истоштени селани. Со сила, со експериментални идеолошки закони, селанецот требаше да стане најобичен роб на сопствената земја; присилуван да мигрира в град каде Партијата ќе го трансформира во индустриски лумпенпролетер. Требаше да се растури традиционалното македонско село и вештачки да се создаде работничка класа, преку која Партијата демагошки ќе владее со државата. Судските фарси, масовно ги полнеа затворот во Идризово и логорите, а во еден миг во смртничката соба педесетмина селани очекуваа извршување на смртните казни. Овој бескраен ешалон од чесни земјоделски патриоти беше нашиот вмровски сојузник, кој се вклопи во општата борба против македонските игноранти. Партиската полиција УДБ-а имаше полни раце и нозе работа, со императив, да од вмровската идеја за самостојна и суверена македонска држава не остане ниту камен врз камен, оти таквата помисла беше анатема, а еретиците завршуваа на клада. Но, ние заколнатите на светата идеја, бевме пиреј, македонски троскот, неуништлив! Со долгогодишен затворенички стаж, поминати низ бури и урагани, политички се повеќе зреевме и национално се дефиниравме, способни за автохтоно расудување и за спротивставување на антимакедонската медуза. И покрај тоа што формално не бевме организациски поврзани, ние претставувавме хомогенизирана целина, а нашиот политички и морален авторитет и рејтинг беше евидентен на секој чекор. УДБ-а знаеше дека не може идејно и идеолошки да не скрши и покори, но затоа пак, се интензивира тешката присилна работа со примена на зголемена репресија и секојдневни провокации, со единствена цел во затворот да се создаде атмосфера на страв и покорност. Во таа смисла УДБ-а во Идризово инсталира свој погон за секојдневно иследување со своите познати методи. Со нас деноноќно работеа измислените подуправители: Василе Конески-Цевката и Пецо Јаничот, двајцата од Прилеп; Таки Маја, од Крушево и Перо Тодоровски- Тумачот, од Кавадарци. Монструозното сценарио проектирано во партискиот врв почна доследно да се спроведува. Така, во идризовскиот затвор, трето одделение, се изврши селекција на непоправливите фанатични млади вмровци, при што се оформи 4-та соба, врз која се примени посебен карантин и грозоморен третман за нашето превоспитување или ликвидирање. За илустрација, еве ги имињата на нецелосниот состав на ова политичко гето: свештениците-Јонче Кузмановски, од с. Жван, Демирхисарско; Ванчо Божиновски, од Крушево; Методи Гогов, од Штип; Борис Чаракчиев, од Радовиш; Славчо Петров, од Крива Паланка, Ѓорѓи Пандилов од Битола. Учениците: Пецо Петков, Крсте Велјанов, Никола Коларов, Димче Папакоч, Коста Христодулов, Бруно Котев, Ѓорѓи Христов, Благој Нечевски, Глигор Чулев, Киро Мојсов, Тодор Велков, Наум Којзеклиев, Ацо Рунтев, Јосиф Јосифов, Тодор Мицев, Панче Шаламанов. Земјоделците: Киро Коцев, Илјо Петрушев, Коте Стојанов, Васил Чурлинов, Ванчо Пичулов, Методи Шапкаров, Крсте Цветкоски. . . По тоа: Борислав Градишки, Ратко Градишки, Ефтим Гашев, Цветко Чолак, Киро Матрак, Ристо Тасев, Томе Мазнејков, Ацо Унев, Ѓорѓи Атанасов, Перо Пиштолов, Јордан Коцанов, Јордан Теодосиев, Блажо Ципушев (Младиот) , Славе Петровски, , Никола Карајанов, Блажо Давчев, Ванчо Барбутов...

(продолжува)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 18:45
...  So seta pocit kon gospodinot Gashev, mu bev i na promocija, i imam kniga so negova posveta.Sekogash koga kje se sluci nekoja nepravda bilo na nacionalna osnova, bilo na megjukolegijalna, se navrakjam na odredeni stranici. Za ova mozam mnogu da zboruvam bidejki so nekoi od nabrojanite privatno se znam, na nekoi sum im ucela vnuci, sum im odela na gosti i mnogu ubavo gi znam nivnite patila. Eden od niv vo edna prilika izjavi vaka_ makedonija strada tokmu od vnatreshnite predavanja edni so drugi. Sekogash nekoj nekogo shpionira, sekogash nekoj nekogo predava za da mu go zeme mestoto, vo ime na nekakva ideologija. zalosno e koga na kraj kje utvrdish deka toa ne e za ideologija, patriotizam ili sakanje na rodnata zemja, tuku za lagoden zivot, za "sitni pari" zatoa shto pri odenje na onoj svet se ostavame tuka, na zemjata, za tamu ni frlaat vo sandukot samo nekolku sitni petparicki ...za da si platime preminot na dushata na onoj svet.
... Denes sme svedoci na zatvoranja vo ime na nekoi proneveri koi ne se dokazani ili ne se dokazuvaat, zatskrieni zad povezot na finansiski proneveri na lugje im se rushi dostoinstvoto, im se gazi po imeto, cesta. Koj znae shto kje bide vo idnina.

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 18:47

ova e tema za nostalgija kon edno minato i ubavo vreme ili propagandni poraki od bugarskiot sindrom ?

Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 19:01

...  So seta pocit kon gospodinot Gashev, mu bev i na promocija, i imam kniga so negova posveta.Sekogash koga kje se sluci nekoja nepravda bilo na nacionalna osnova, bilo na megjukolegijalna, se navrakjam na odredeni stranici. Za ova mozam mnogu da zboruvam bidejki so nekoi od nabrojanite privatno se znam, na nekoi sum im ucela vnuci, sum im odela na gosti i mnogu ubavo gi znam nivnite patila. Eden od niv vo edna prilika izjavi vaka_ makedonija strada tokmu od vnatreshnite predavanja edni so drugi. Sekogash nekoj nekogo shpionira, sekogash nekoj nekogo predava za da mu go zeme mestoto, vo ime na nekakva ideologija. zalosno e koga na kraj kje utvrdish deka toa ne e za ideologija, patriotizam ili sakanje na rodnata zemja, tuku za lagoden zivot, za "sitni pari" zatoa shto pri odenje na onoj svet se ostavame tuka, na zemjata, za tamu ni frlaat vo sandukot samo nekolku sitni petparicki ...za da si platime preminot na dushata na onoj svet.
... Denes sme svedoci na zatvoranja vo ime na nekoi proneveri koi ne se dokazani ili ne se dokazuvaat, zatskrieni zad povezot na finansiski proneveri na lugje im se rushi dostoinstvoto, im se gazi po imeto, cesta. Koj znae shto kje bide vo idnina.

аплауз 

Poradi istoto jas ne gi postuvam odvesnite patrioti 

p.s. se izvinuvam na mammad ako teksot go izvadiv og kontekst ama ne mozev da odoleam мир

Изменето од zenmaster - 12.Декември.2008 во 19:03
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 19:44
Може да ја тераме до сто едно и назад - не е проблем - поентата е дека не само системот и начинот ги измачувале МАКЕДОНЦИТЕ  туку Македонците изгубиле многу повеке во таа измислена Југа а најжалосно е што биле приморани да се согласат на таквото решение.ДЕнес истите тие предавници стануваат големи Југоносталгичари бидејки неможат да се снајдат во правичен демократски систем - окривуваат некои разноразни луѓе а незнаат дека единката - по незнам кој пат повторувам - единката го чини своето во демократијата и тој факт неможе да се одземе.

п.с. Троица од наведените погоре ми се блиски роднини - затоа и семејството мое многу има пропатено од југата вашалутина
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 19:57
Боки, доста добро презентирани работи,но ете вистината некои ги боли,како оној погоре што се мава по главата и за него секогаш тоа време ќе биде убаво,тие и тогаш не признаваа ништо друго освен нивната вистина и секогаш му се вртеа наметнати некакви синдроми во главите.
Но да знаете од србин полош е србоман,а тие се клетите петтоколонаши кај нас и предавници!
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 19:58
- da stvarno...mozeme d ja terame do sto i edna i nazad...ne mi e jasno so baras n ovaa tema ako ja mrazis juga...nema potreba...slobodno preskoci ja...zosto ocigledno veke imas frustracii...i mislam deka e isto taka krajno vreme malku da te opomenat...ako nekoj pravila vazat za nas mora poveke da vazat za tebe...neli si moderator...
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 20:00
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Боки, доста добро презентирани работи,но ете вистината некои ги боли,како оној погоре што се мава по главата и за него секогаш тоа време ќе биде убаво,тие и тогаш не признаваа ништо друго освен нивната вистина и секогаш му се вртеа наметнати некакви синдроми во главите.
Но да знаете од србин полош е србоман,а тие се клетите петтоколонаши кај нас и предавници!

fala mu na boga , ve imame VAS ... golemopatrioti poradi koi se zalat vo bugarija deka ne mozat da dojdat na red ..... da izvadat pasos голема%20насмевка
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 20:08
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

- a od kaj znaes pa so sme nie ? gledaj za sebe i ne davi....i za tebe vazi...ako ne ja sakase juga odi na drugi temi...
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 22:28
... pa tokmu za toa i zboruvav... site se borime protiv etiketiranje... a site lepime etiketi...zatoa shto vo Makedonija vladee sindromot...ima edna vistina."Taa shto jas ja zboruvam" Site nie zamizuvame pred vistinata shto ja zboruvaat drugite, pa ne se ni zamisluvame dali mozebi e poinaku. Makedonija ne stradala od Bugarite, Srbite, Grcite, Albancite i neznam koj, stradala od onie "golemi patrioti" koi mnogu lesno im lepat etiketi srbofili, bugarofili,grkofili  i kakvi li ne fili na onie shto mislat poinaku od niv.
Bespredmetno e da se diskutira za neshto shto znaci "tropanje na zacimentirana vrata".

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 120121122123124 213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.