IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исак или Исмаил?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исак или Исмаил?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 00:10
Добре те најдов, мака една ме снајде, ама битно е пак да ве читам и уживамголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 00:15
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Добре те најдов, мака една ме снајде, ама битно е пак да ве читам и уживамголемо%20гушкање

Ajde so Gospod napred, sekoja maka ke se izdrzi.

Se nadevam deka ne e nesto poseriozno, bidi pozdravena
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2008 во 23:32
dobre dojde nazad marija
ti posakuvam se najdobro
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Ane09 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2009
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 16:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Sega... ne e tokmu taka spored Torata i Biblijata.

Koga Avram go dobiva Isak od Sara, toj gi brka svojata sluginka Agara i sinot Ishmail so Bozhje dopushtenie i blagoslov, koj mu veli deka negoviot narod ke bide od Isakovoto koleno. Tuka zapisite se konretni i precizni. Duri podocna Bog go stava Avrama na test velejki mu da go ponese negoviot "edinstven sin" koj "mnogu go sakal" i po ime " Isak".

Kako prvo, ovoj test se sluchuva po odenjeto na Agara i Ishmal. Kako mozhe Avram da zeme sin koj ne e so nego? Vtoro, koga Bog veli "edinstven", toa znachi deka se raboti za onoj sto ostanal so Avrama i nikoj drug. Bog ne zboruva "za eden od sinovite" ili "najstariot sin", nitu "prviot sin".

Tuka nema dvoumenie i tekstot e mnogu ednoznachen i precizen.
Od druga strana, kako i zoshto e dojdeno do vakvoto zamrsuvanje na sluchajot so Avram, Isak i Ishmail od strana na judejcite, hristijanite i muslimanite e sosem druga prikazna i taa se provlekuva so stotici godini posle navedeniot sluchaj. Ako imam vreme ke napisham neshto za toa.

Definitivno, K*ranot e napisan 600 godini po Isus i mnogu raboti se iskriveni. Postoi pretpostavka deka muslimanite poteknuvaat od Ismail, no ne deka toj bil zrtvuvan.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 21:24
me interesira zasto hristijanite ne ja praktikuvaat praksata na ibrahim (abraham)
kolenje na k*rban   ako velite deka ibrahim go zrtvuval isak

eve svedoci ste deka muslimanite kolat k*rban na ovoj praznik i se naziva k*rban bajram otkako ibrahim go zrtvuvase ismaila i go ispolni ona sto mu se barase   vo sonot togas Allah dz.s go isprati dzebril so oven od dzenet i mu rece zakoligo ovenot, nemoj da go kolis ismaila.a.s i od togas im se nareduva na muslimanite za k*rban bajram da zakolat k*rban .

znaci ova se odnesuva na ismail ane na isak. ako bese na isak vi ke kolevte k*rban   muslimanite nemase taa praktika da ja imaat a znaeme deka arapie se sledneici na ismaail.
pozdrav
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 21:33
A da ne izmeshe nekoi raboti?

Ajde vrati se nazad na pochetokot na temata i prochitaj gi site komentari...

Avram NE ZHRTVUVAL NIKOGO. Toj bil spremen toa da go stori, no bil sprechen i nikoj ne bil zrtvuvan zatoa shto NIKOJ NE TREBALO DA BIDE ZHRTVUVAN. Ednostavno kazhano, NIKOGASH NEMALO ZHRTVUVANJE.

Za toa toa deka voopshto ne se raboti za Ismail, tuku za Isak imash objasneto ponapred, kako shto ti posochiv na pochetokot od ovoj post. Na znam za kakvo Ismailovo zhrtvuivanje zboruvash, za kakvi sonovi i za kakov k*rban sto treba da se pravi vo denshno vreme? Navistina ne znam zoshto voopshto ima potreba od k*rban samo ako ne e nekakva tradicija za sekjavanje na neshto shto nikogash ne se ni sluchilo. Znachi formalna, iskriveno interpetirana tradicija, nishto povekje. Pa duri i taka da se praktikuva, ne treba da se napravi nikakva zhrtva bidejki nitu Avram ne go storil toa.

Se nadevam deka razbirash za shto se raboti.

Изменето од Messenger - 28.Ноември.2009 во 21:53
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Superior Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Ноември.2009
Поени: 98
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 22:03
к*рбанот представува една од многуте значјни победи во вечната битка на човекот. Тој во историјата на развој на човечкиот род го означува моментот кога човекот го добил статусот на најголема вредност. Во тој момент дошла до израз очигледната разлика и диференцијација помеѓу човекот и животното. Човекот повеќе не може да се принесува како жртва на олтарот на божеството. Наместо синот Исмаил, кого го повел на жртвеникот, татко му Ибрахим, по Аллахова наредба,го жртвувал овенот кој му го донесол мелекот Џебраил.

к*рбан Бајрам би морало да се прославува во знакот на оваа победа и размислувањата за понатамошните победи во овој смисол. к*рбанот ја означил само првата победа и го отворил процесот на движења во правец на следните победи. Секоја година к*рбан Бајрам ни дава шанса да се запрашаме и сериозно размислиме за тоа, колку во тој поглед сме отишле напред, уште колку битки сме добиле. Секоја година би требала да донесе нови победи и нови бајрамски радости.

Во борбата за човекот во преовладувањето на животинските нагони во него, во афирмацијата и јакнењето на човечките елементи во неговото битие,не постигнавме посебни успеси. Процесот на хуманизирање на човекот се развиваше многу споро и наидуваше на големи препреки. Изгледа донекаде несфатливо како на оваа значајна страна на човечкото постоење и се поклонува беззначајно внимание. Во севкупниот досегашен период на развојот на човекот и општеството изразито доминирале материјалните потреби. Човекот тука постигнал големи успеси. Современиот научен и технолошки развој представува во тој поглед фантастично достигнување. Човекот се повеќе ја запознава, открива и освојува природата. Продира во длабочините на вселената, откривајќи доста нејзини тела и стрмејќи се за нови продори и освојувања...

За повеќе информации кликни

овде
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 22:10
Ne znam kako ubivanjeto na nevino zhivotno so konotacija deka na toj nachin se odvojuvame od zhivotnite i zhivotinskite atributi pretstavuva napredok vo bilo shto.

No ako toa im e taka pretstaveno na nekoi vernici od nivnite teoloshki nauchnici, togash neka im bide taka.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 22:15

Ne znam kako ubivanjeto na nevino zhivotno so konotacija deka na toj nachin se odvojuvame od zhivotnite i zhivotinskite atributi pretstavuva napredok vo bilo shto.

No ako toa im e taka pretstaveno na nekoi vernici od nivnite teoloshki nauchnici, togash neka im bide taka.

Научниците откриле дека и растенијата чувствуваат, имаат душа, и сега и нив не треба да ги јадеме. Секако мислам на вегетаријанците. Меси, месото е составен дел од човечкиот живот, и секогаш кога рационално и наменски се употребува нема што да се коментира дали животното е невино или не.

Во Исламот колењето к*рбан има многузначаен карактер, но целта му е социјално-хуманитарна. Ние муслиманите во тоа не гледаме ништо лошо, нам со верата ни е наредено преку овие обреди да им помагаме на загрозените, го имаме зекатот, садекатул фитрот, доброволната садака, к*рбанското месо и уште многу други видови хуманитарни потпомагања.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 22:17

Нека им биде.среќа
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 22:19
И така ни би, и така ќе ни биде. Амин!
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 22:56
Originally posted by listopaden listopaden напиша:

Isak ili Ismail e mojata dilema na koja se nadevam ke dobijam odgovor. Odamna imam procitano vo k*ranot deka Avram kako zrtva go prinesuva Ismail dodeka vo Biblijata stoi deka toa e Isak. Mozebi veke bilo kako tema ili e raspravano vo sklop na druga tema, ako e taka se izvinuvam, vo sekoj slucaj baram vase mislenje, blagodaram.

znaci zaklucok    ibrahim go zrtvuval na ismail a ne na isak es ega nekoj laze ili biblijata ili k*ranot

svedoci se muslimanite koi kolat k*rban i ja praktikuvaat taa praktika kade veli vo k*ran i nie go zamenivme so eden golem brav a spomenot za nego nie go zadrzavme megu pkolenijata po nego.(37,107,108)

` da bese isak   toj spomen ke bese vrs pokolenijata na evreite i hristijanite

adokaz e toa sto voopsto taa praktika ne ja praktikuvaat hristijanite, t.e muslimanite ja praktikuvaat taa praktika
znaci veli spomenot go zadrzavme megu pokolenijata po nego od isamila , a arapite imaat poteklo od ismaila
zaklucok ibrahim go zrtvuval ismail a ne isak   i kraj na temata, tuka ispaga deka bilijata laze zboruvam za ovaa biblija, ne za vistinskiot indzil, pozdrav

Изменето од el_kevser - 28.Ноември.2009 во 22:58
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 12:04
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

znaci zaklucok    ibrahim go zrtvuval na ismail a ne na isak es ega nekoj laze ili biblijata ili k*ranot

Е да некој лаже,тоа е сигурно

da bese isak   toj spomen ke bese vrs pokolenijata na evreite i hristijanite
a dokaz e toa sto voopsto taa praktika ne ja praktikuvaat hristijanite, t.e muslimanite ja praktikuvaat taa praktika

Колењето к*рбан е бесмислиено од христијанска гледна точка.Ако муcлиманите го прават тоа како евоцирање на спомени то е нивно право,но христијаните имата нешто поголемо а тоа е крсната жртва на Богочовекот Христос(знам сега дека ова е грозно за муслиманите но стрпете се).
Според тоа искупителната жртва на Христос не' искупува од сите гревови така да тоа да се забошоти и да се истакнува крвта на некоја овца е просто богохулно нешто за христијаните.
Да, се колеле к*рбани и се колат се уште и од некои по само име наречани христијани,за бериќет и слично но името ако е земено од исламот целта на таквиет к*рбани им е читсо паганска(да оздрвале,да имал среќа и слични работи).

Го читав исламското толкуавање на тоа зашто се верува дека исмaил бил понуден на жртвување на страна 2 што беше постирано од литвиненко.И еве неколку од моите коментари.

Аврам ја зеде Хагара и нејзиниот син, замина со нив далеку во една неплодна пустина и им изгради една мала куќичка во близина на денешното Ка'бе(Божјата куќа), и тука ги насели.

Авраам бил од месопотамија,потоа по Божјиот призив се населува во Ханан(тоа би му дошло некаде помеѓу сирија и денешен израел)Па идејата да киниса со свота робинка (која нели ја брка!!)од ханан на југ низ најужасните пустини и пат кој сигурно би траел со месеци(!!)и само да ја остави и пак да се врати е просто неверојатно!

А во светло на тоа па и ваквите годишни екск*рзии се просто научна фантастика!!

Неговиот татко имал обичај еднаш годишно да ги посети и да помине некое време со нив, потоа се враќал.

Ако на евреите од време на персиското царство патот од вавилон до палестина им траел 3-4 месеци(и тоа во еден правец!!!) замислете колку би траел патот од ханана до мека(имаш два пата: преку палестина покрај брегот на црвеното море или преку месопотамија и перискиот залив)
Ќе испадне работава дека он цел живот патувал.

По овој настан Семоќниот Бог му нареди на   Аврам и Исмаил да го изградат Кабето(првата Божја куќа на земјата,на која прв Адам и ги удрил темелите)... Тогаш Возвишениот Аллах му нареди на Аврам да ги повика луѓето да обавуваат Аџилак.

Значи кабето било пагански храм!Таму имало црн метеорит и околу него бил изграден храм во кој имало многу идоли(и тоа во времето на мухамед!)
Како тоа наследниците на исмали така брзо да ја заборават објавата на својот предок и да стават неколку стотина идоли во каба?!

tuka ispaga deka bilijata laze zboruvam za ovaa biblija, ne za vistinskiot indzil, pozdrav

За тоа каково е тој муслимански индџил во споредба со евангелијата е веќе друга тема.

Инаку по сево ова мислам дека навистина не ме чуди што евреите во арабија му се смееле на мухамед кога ја кажал својата објава.Бидејчи сметале дека кажувал нелогичности и ја фалсификувал тората.Па мухамед навреден им наредува на верниците да не клањаат веќе кон ерусалим туку кон мека и да не ја обележуваата саботата туку петокот.

Изменето од ahmar1 - 01.Декември.2009 во 15:42
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 15:25

Ohigledno nekoj gi "shtimal" rabotite za da poteche vodata po negovata brazda.

Ajde da te potsetam ushte ednash...

Koga Avram go dobiva Isak od Sara, toj gi brka svojata sluginka (taa voopshto ne mu bila zhena, ne mu bila nitu prva, nitu vtora, nitu posledna zhena, tuku sluginka) Agara i sinot Ismail so Bozhje dopushtenie i blagoslov, koj mu veli deka negoviot narod ke bide od Isakovoto koleno. Tuka zapisite se konretni i precizni. Duri podocna Bog go stava Avrama na test velejki mu da go ponese negoviot "edinstven sin" koj "mnogu go sakal" i po ime " Isak".

Prvo, ovoj test se sluchuva po odenjeto na Agara i Ismail. Kako mozhe Avram da zeme sin koj ne e so nego? Vtoro, koga Bog veli "edinstven", toa znachi deka se raboti za onoj sto ostanal so Avrama i nikoj drug. Bog ne zboruva "za eden od sinovite" ili "najstariot sin", nitu "prviot sin". Koga Avram bil staven na test toj zhiveel samo so Sara i Isak. Toj bil negoviot edinstven sin bidejki ednostavno se otkazhal od Agara i Ismail.

Inaku, za istorijata na tvrdenjeto deka se raboti za Ismail...
Na delot od tekstot vo K*ranot kade sto se kazhuva prikaznata za Avram i zhrtvuvanjeto, sinot ne e imenuvan! Kako e toa mozhno, na pochetokot zaprashale edni muslimanski teolozi, koga se znae deka vo Torata i Biblijata, koi se napishani mnogu porano od k*ranot, zapishano e imeto na Isak? Spored drugite islamski teolozi, koi go branele izostavuvanjeto na Isakovoto ime vo k*ranot, toa ne moralo da e taka bidejki vo Torata pishuva oti Avram bil povikan da go zhrtvuva svojot najsakan sin. Znachi, ochigledno e deka spored arapskite obichai najsakaniot sin mora da bil prviot koj se rodil, pa zatoa vsushnost se raboti za Ismail, no evreite bile ljubomorni, pa go vmetnale imeto na Isak.

Taka na pochetokot imalo dve islamski tvrdenja: Isakovo i Ismailovo. So vreme, se razbira, pobedilo Ismailovoto i denes povekje ne e halal da se postavuva ovaa rabota megju muslimanite kako tema za diskusija. Imeto na Ismail ne e zapishano vo Knigata, ama se interpetira deka bil tokmu toj bidejki najsakaniot sin mora da bide najstariot. Toa e zakon, a so toa i dokaz, pa tuka ne smee da ima somnevanje.

Изменето од Messenger - 01.Декември.2009 во 18:08
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 345
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.