Исак или Исмаил?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16838
Датум на принтање: 12.Декември.2024 во 15:41 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Исак или Исмаил?
Постирано од: listopaden
Наслов: Исак или Исмаил?
Датум на внесување: 01.Декември.2008 во 11:19
Isak ili Ismail e mojata dilema na koja se nadevam ke dobijam odgovor. Odamna imam procitano vo k*ranot deka Avram kako zrtva go prinesuva Ismail dodeka vo Biblijata stoi deka toa e Isak. Mozebi veke bilo kako tema ili e raspravano vo sklop na druga tema, ako e taka se izvinuvam, vo sekoj slucaj baram vase mislenje, blagodaram.
|
Коментари:
Постирано од: Miki_P
Датум на внесување: 01.Декември.2008 во 13:49
На жртва бил принесен Исаак.
Авраам и Саара имале само еден син. Тој се викал Исаак. Но, Авраам ја зел за жена и Агара Египтјанката, која била слугинка на Саара. Таа го родила Исмаил. Но, првенството и благословот останале на Исаак. Тоа се гледа од фактот што Авраам целиот свој имот му го дал на Исаака.
За ова повеќе може да најдеш во СВЕТОТО ПИСМО - СТАР ЗАВЕТ во Прва книга Мојсеева, од 20-та до 25-та глава.
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 01.Декември.2008 во 14:43
Како жртва бил принесен Исмаил.Синот Авраамов и синот Агарин. Сега немам доволно време да ти појаснувам,ама во прва послободна прилика ќе ти го изложам исламското гледиште по ова прашање.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 01.Декември.2008 во 20:32
Оваа насмевка нека ти биде одговорот ! Бидејќи БОГ ме насмеа!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 01.Декември.2008 во 21:35
Miki Biblijata ja imam citano i ja citam, tvojot komentar sosema e vo sklad so nea. Ne sakav direktno da go prasam Desad cii komentari osobeno mi se dopagaat i se nadevam ke dade poizdrzan odgovor.
GOSPOD DA VE BLAGOSLOVI SITE
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 00:38
deshad напиша:
Како жртва бил принесен Исмаил.Синот Авраамов и синот Агарин. Сега немам доволно време да ти појаснувам,ама во прва послободна прилика ќе ти го изложам исламското гледиште по ова прашање. |
Bas bi sakal da go slusnam islamskoto glediste po ova prasanje, dragi deshad.
Sum razgovaral so muslimani, no nekako vo nivno drustvo mi bilo neprijatno da ja otvoram ovaa tema bidejki znam deka
tie insistiraat deka toa bil Ismail a ne Isak... Zosto i kako , ne znam?
|
Постирано од: Litvinenko
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 03:45
Према Библији, био је Абрахамов први син, када је Јишмаел рођен , Абрахам је имао 86 година. Ишмаелова мајке је Хагара , Египетска робиња у Абрахамову породицу. Исхак се родио од Сара ,када је Абрахам био у својој 100. години, . Бог је захтевао да је Абрахама да жртвује као тест вере своје првороџено дијете, . Према исламске традиције, син омиљен је намењен за жртву . Након смрти Саре , Абрахаму се жени са Кетурах и имао је шест синова са њом. Умро је у доби од 175 библијских и Сахрањен је поред Саре у пештеру Мацхпелах, што је сада у Хеброну, вест Банк.
Мицрософт ® Енцарта ® 2006. © 1993-2005 Мицрософт
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 04:00
Значи за што повеќе ќе ве боли жртвувањето ,на своето дете кое што сте го чекале 86 години,или за тоа второто...ете тоа и логиката го покажува,дека Бог ги искушува своите најверни слуги со нешто што им значи,и кога нешто ти значи а ти тоа си спремен да го жртвуваш,Бог ти дава олеснување и замена за тоа..ете на нас муслиманите сега се обредите на аџилакот,и патот по кој оделе чесните Божји слуги...овие денови муслиманите на аџилак го доживуваат страданието на Агара,искушенијата на ѓаволот кој ќе и се покаже на Сара,искушенијата Божји кои ги доживува Авраам,кој ќе треба да си го жртвува својот омилен син,кој го чекал цели 86 години,за на крај Бог да го куша...и тоа искушени да го награди.Овие денови милиони муслимани ќе ја дадат својата симболична жртва на Бога за благодетта што им ја дал,за богатствата и синовите кои што ги поседуваат,некои од нив ќе ги исчисти од гревови како Аврам што го исчистил,некои ќе им подари смирај и единство во срцата во најголемото собиралиште на овој свет,во Мекка.Некои муслимани ќе си ги посетат фамилиите и раскинатите родбинства,ќе се подели месо и храна на комшиите и сиромашните,и сето тоа со цел да се внесе хармонија во човечките животи.Жртвата која пред многу години ја направил Аврам, денеска се претворила во дело кое трае до Судниот ден,дело кое ќе нахрани милијарди, дело кое ќе исчисти од гревови милиони,дело кое човечкиот род засекогаш ќе го памети и ќе го практикува.А кај Семоќниот сите ќе ги полагаме сметките!
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 05:34
Sega... ne e tokmu taka spored Torata i Biblijata.
Koga Avram go dobiva Isak od Sara, toj gi brka svojata sluginka Agara i sinot Ishmail so Bozhje dopushtenie i blagoslov, koj mu veli deka negoviot narod ke bide od Isakovoto koleno. Tuka zapisite se konretni i precizni. Duri podocna Bog go stava Avrama na test velejki mu da go ponese negoviot "edinstven sin" koj "mnogu go sakal" i po ime " Isak".
Kako prvo, ovoj test se sluchuva po odenjeto na Agara i Ishmal. Kako mozhe Avram da zeme sin koj ne e so nego? Vtoro, koga Bog veli "edinstven", toa znachi deka se raboti za onoj sto ostanal so Avrama i nikoj drug. Bog ne zboruva "za eden od sinovite" ili "najstariot sin", nitu "prviot sin".
Tuka nema dvoumenie i tekstot e mnogu ednoznachen i precizen.
Od druga strana, kako i zoshto e dojdeno do vakvoto zamrsuvanje na sluchajot so Avram, Isak i Ishmail od strana na judejcite, hristijanite i muslimanite e sosem druga prikazna i taa se provlekuva so stotici godini posle navedeniot sluchaj. Ako imam vreme ke napisham neshto za toa.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 08:10
Првин се извинувам што навистина сега за сега немам време ова да го преведам па ќе го постирам во оригинал,па потоа иншАллах можеме да развиеме дискусија по истото.
"Pa smo ga obradovali dječakom blagim.(37:101)
Pa pošto je dostigao s njim (dobu) privređivanja, reče: “O sinčiću moj! Uistinu, ja sam u snu vidio da te ja koljem, pa gledaj, šta vidiš?” Reče: “O oče moj! Učini šta ti se naređuje. Naći ćeš - inšaAllah - da sam ja od strpljivih."
(k*r'an 37:101-102)
Mlivin komentar: (Мустафа Мливо,еден од преведувачите на к*р,анот на Босански јазик)
.(37:101)" Prema muslimanskoj tradiciji radi se o prvorođenom sinu Ibrahimovom, Isma’ilu. Samo ime proističe iz korjena semi'a, čuti, jer je Allah čuo Ibrahimovu molbu."
(završen komentar)
Da,Ibn Kesir u tefsiru iznosi mišljenje vezano za naredbu Ibrahimu a.s. o prinošenju žrtve kao k*rbana , rođenog djeteta, vezano sa tim kako su kršćani i jevreji, kasnije izokrenuli to pa kazali kako je naredba bila na Ishaku a ne na Ismailu a.s:
„A to je Ismail, a.s., i bilo je to prvo dijete kojim je obradovan Ibrahim, a.s., a on je bio stariji od Ishaka. O tome postoji konsenzus muslimana i ehli-kitabija, stavise, u njihovim knjigama stoji da se Ismail, a.s., rodio kad je Ibrahim imao 86 godina, a rodio mu se Ishak kada je imao 99. A u njihovim izvorima stoji, takodjer, da je Allah, dz.s., naredio Ibrahimu, a.s., da zakolje svoga sina jedinca, dok u drugom primjerku stoji "prvorodjence", pa su lazno ubacili Ishaka, sto nije istina i sto proturjeci njihovim izvorima. Ishaka proturaju umjesto Ismaila jer je on otac njihove nacije, a Ismail je otac Arapa, pa su im zavidjeli i iskrivili svoju knjigu i dodali: "Jedinac", sto znaci da neko nema drugog djeteta. Zna se da je Ibrahim otisao sa Ismailom i njegovom majkom u Meku. Ovo je tumacenje i objasnjenje netacno, jer se ne kaze "jedinac" osim za onog ko nema nikog drugog. Isto tako, prema prvom djetetu postoji odredjeni vid naklonosti, sto nije slucaj sa ostalom djecom.Stoga je naredba za klanje prvog djeteta bilo teze iskusenje. A evo, ovo je Allahova Knjiga (k*r'an), kao svjedok i dokaz da je rijec o Ismailu, jer k*r'an donosi radosnu vijest o djecaku lijepe naravi koji ce biti polozen za klanje.»
(Tefsir Ibn Kesir 1133 str.) (kraj citata)
Ibn-Ishak prenosi od Muhammeda ibn Kaba el-k*rezija da je upitao Omera ibn Abdul-Aziza, r.a., dok je bio halifa u Šamu, o onome ko je trebao biti zaklan. Odgovorio je Omer: "Time se ja nisam bavio, ali mislim isto kao što ti kažeš" - tj. Ismail. Zatim je poslao po čovjeka koji je bio kod njega u Šamu. Bio je židov, pa je primio islam i uljepšao svoju pripadnost islamu. Smatrao ga je jednim od jevrejskih učenjaka. Upitao ga je Omer ibn Abdul-Aziz, r.a., o tome. Muhammed ibn Ka'b kaže: "Ja sam bio tada kod Omera ibn Abdul-Aziza kad ga je Omer upitao: 'Kojeg od dvojice sinova je naređeno Ibrahimu da zakolje?' 'Ismaila.' Tako mi Allaha, zapovjedniče vjernika, to židovi dobro znaju, ali su oni zavidni vama Arapima da bude vaš otac taj nad kome je trebalo da bude izvršena Allahova zapovijed i da ima počast koju je Allah, dž.š., spomenuo zbog njegova sabura za naredbu kojom je naređeno i oni to svjesno niječu i umišljaju da je to bio Ishak, jer je on njihov otac."
U svakom slučaju, Ismail i Ishak, a.s, obojica su bili čisti, dobri i pokorni Allahu, dž.š.Riječi Uzvišenog:و"I obradovali smo ga Ishakom, vjerovjesnikom i čovjekom dobrim" nakon što je prethodila radosna vijest o žrtvi, a to je Ismail. Pošto je odrastao Ismail, kad je bio u stanju da pomogne svome ocu, i završeno kazivanje o klanju i otkupu, pošto se Ibrahim a.s. vratio u zemlju Kenan, došla je Ibrahimu, a.s., radosna vijest od meleka, kao i Sari, koja se nasmiješila, i ozarilo se njeno lice. Nije poznato da je Sara dolazila u Hidžaz. Ovo upućuje da su dolaskom Ishaka bili obradovani u zemlji Kenan, kao što upućuje značenje ajeta na to da su obradovani rođenjem Ishaka i njegovom poslaničkom misijom, poslije kazivanja o klanju Ismaila i njegovim iskupom. Ovo također upućuje da je bilo naređeno klanje Ismaila, a ne Ishaka, a.s. (Tefsir Ibn Kesir strana 1173, 1174)
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 16:23
deshad, spored prilozhenovo izlaga deka nechii interpretacii muslimanite gi zemaat kako Bozhji zbor.
Jas razbiram rastegnuvanje na fakti, ama ovie teoretiziranja nemaat nikakva vrska so faktite. Lugjevo sto interpretiraat si pravat svoja verzija na prikaznata spored nekoi arapski obichai i spored nivnata zhelba, nebare Alah go ureduva svetov spored obichai i zhelbi.
Koga Avram bi staven na test toj zhiveel samo so Sara i Isak. Toj bil negoviot edinstven sin bidejki ednostavno se otkazhal od Agara i Ishmail.
Ne podrzhuvajte vakvi ochigledni manipulacii so zapishanoto, bez obzir sto doagjaat od nekoi vashi teolozi.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 21:08
Na Avrama mu se vetuva sin.
Negovoto veruvawe.
Zavetot (sojuzot) na Gospoda so nego.
Po onie nastani bi slovo Gospodovo kon Avraama vo videnie noke i mu reche: »Ne boj se, Avrame! Jas sum ti zakrila, i nagradata tvoja ke bide mnogu golema.” A Avram reche: »Gospodi, zoshto da mi dadesh koga sum bez porod; a domakin vo mojata kuca e Eliezer damaskinecot.” I pak rece Avram: »Bidejki, Ti ne mi dade potomstvo, ete, zatoa eden od domashnite vo kucata moja ke bide naslednik.” No Gospod pak progovori: »Nema toj da ti bide naslednik, tuku onoj, shto ce izleze od tebe, toj ke ti bide naslednik.” Pa go izvede nadvor i mu reche: »Pogledni na neboto i izbroj gi zvezdite, ako mozhesh da gi izbroish.” I mu reche: »Tolkavo ce bide potomstvoto tvoe.” I Mu poveruva Avram na Gospoda Boga, i toa mu se primi za opravdanie.
Agara go radja Ismaila.
Nejzinoto beganje i vracenje.
Agara go radja Ismaila.
Nejzinoto beganje i vracanje.
No Sara, zhenata na Avrama, ne mu radjashe. A imashe sluginka Egiptjanka, po ime Agara. I mu reche Sara na Avrama: »Ete, Gospod mi ja zatvori utrobata za da ne ragjam; tuku odi pri sluginkata moja, mozhebi ce dobijam deca od nea.” I Avram se soglasi so zborovite na Sara. I taka, otkako Avram presede deset godini vo zemjata Hananska, Sara, zhenata Avramova, ja zede sluginkata svoja, Egiptjankata Agara, i mu ja dade na mazhot svoj Avrama za zhena. I toj vleze pri Agara, i taa zachna; a koga vide deka zachna, se vozgordea pred gospodarkata svoja. A Sara mu reche na Avrama: ”Navredata moja e vina tvoja; jas ti ja prepushtiv vo pregrad sluginkata moja, a taa, gledajci deka zachna, se vozgordea pred mene. Bog neka sudi megju mene i tebe.” Togash Avram i reche na Sara: »Ete, sluginkata tvoja e vo tvoi race, pravi so nea shto sakash!” I Sara pochna da ja zlostavuva, i taa izbega od nea. No angel Gospoden ja najde pri izvorot vo pustinjata, pri izvorot na patot za Sur. I i reche: »Agaro, sluginko Sarina, od kade doagjash i kade odish?” A taa reche: »Begam od Sara, gospodarkata moja.” Angelot Gospoden pak i reche: »Vrati se kaj gospodarkata tvoja i pokori i se!” I angelot Gospoden ushte reche: »Ke go umnozham mnogu potomstvoto tvoe, shto ne ce mozhe da se izbroi od mnozhestvo.” I pak i rece angelot Gospoden: »Ete ti si bremena i ce rodish sin, i ce go narechesh so imeto Ismail; oti Gospod ja chu makata tvoja. Toj ce bide silen chovek: rakata negova ce se kreva protiv sekogo, i sechija protiv nego; i ce zhivee pred liceto na site braca svoi.” Togash Agara Go prizva imeto na Gospoda, Koj i zboruvashe, i reche: »Ti si Bog, Koj milostivno pogledna na mene,” zashto reche: »Pred sebe Go vidov Onoj shto mi se javi.” Zaradi toa toj izvor se nareche Beer – Lahaj –Roj, a se naogja megju Kadis i Varad. I mu rodi Agara na Avrama sin; i mu stavi Avram na sinot svoj, kogo go rodi Agara, ime Ismail. A Avram imashe osumdeset i shest godini koga Agara mu go rodi Ismaila.
Avram i Sara go dobivaat imeto Avraam i Sarra.
Vetuvawe za Isaka.
A koga Avram imashe devedeset i devet godini mu se javi Gospod na Avrama i mu reche: »Jas sum Bog tvoj, odi pred Mene i bidi neporochen! I ce napravam zavet megju Mene i tebe, i mnogu, mnogu ce te razmnozham.” Avram padna nichkum. A Bog prodolzhi da mu govori i mu reche: »A ova e zavetot Moj so tebe: ce stanesh tatko na mnogu narodi. Zatoa povece nema da se vikash Avram, tuku imeto ce ti bide Avraam, oti ce te napravam tatko na mnogu narodi; i mnogu, mnogu ce te umnozham, i ce izdignam od tebe mnogu narodi, i carevi ce izlezat od tebe. I ce postavam zavet Moj megju Mene i tebe i megju tvoite potomci po tebe vo nivnite rodovi; ce napravam zavetot da bide vechen, ce ti bidam Bog tebe i na potomcite tvoi po tebe. I ce ti ja dadam tebe i na potomstvoto tvoe po tebe zemjata, vo koja si pridojden, celata zemja Hananska vo vechno vladeenje; i ce im bidam nivni Bog.” I mu reche Bog na Avraama: »Ti, pak, zapazi go zavetot Moj, ti i potomstvoto tvoe po tebe vo nivnite rodovi!
»A Sara, zhenata tvoja, ne ja vikaj povece Sara, tuku imeto neka i bide Sa'ra. I Jas, ce ja blagoslovam, i ce ti dadam sin od nea; ce ja blagoslovam, i narodi ce poteknuvaat od nea, i carevi na narodi ce izlezat od nea.” Togash padna Avraam nichkum i se nasmea, velejci vo sebe: »Kako mozhe na chovek od sto godini da mu se rodi sin? Zarem Sa'ra vo devedesette godini ce rodi?” I Avraam Mu reche na Boga: »O, barem Ismail da bide zhiv pred liceto Tvoe!” A Bog mu reche na Avraama: »Navistina, Sa'ra, zhenata tvoja, ce ti rodi sin i ce go narechesh so imeto Isak; i ce napravam zavetot Moj so nego da bide zavet vechen, i da mu bidam Bog na potomstvoto negovo po nego. A i za Ismaila te poslushav; eve, go blagoslovuvam, i ce go napravam ploden, i mnogu ce go umnozham, mnogu; i ce rodi dvaneset knezovi, i od nego ce proizleze golem narod. A zavetot Moj so Isaka ce go napravam koga ce ti go rodi Sa'ra, do godina vo ova vreme.”Pa, otkako Bog go izgovori toa, se izdigna Bog od Avraama.
Poseta vo Mamre.
Isak ushte ednash veten.
Avraamovata molba.
Potoa mu se javi Gospod kaj dabot Mamre koga sedeshe pred vratata od shatorot svoj, na pladnina. Otkako gi krena ochite svoi, vide Trojca mazhi kako stojat sproti nego. Otkako gi vide, im pritrcha vo presret pred vratata na shatorot svoj, i im se pokloni dozemi. I reche: »Gospodi, ako sum nashol milost pred Tebe, nemoj da go odminesh slugata Svoj! ce Vi donesam malku voda: izmijte gi nozete, pa odmorete se malku pod ova drvo! I ce Vi iznesam malku leb za da se potkrepite shtom vece navrativte kaj slugata Vash, pa togash prodolzhete go svojot pat.” Tie rekoa: »Napravi, kako shto reche!” I Avraam otrcha vo shatorot kaj Sa'ra, i i reche: »Zamesi brzo tri merki chisto bracno i ispechi pogachi!” Pa otrcha kaj govedata i fati tele mlado i ugoeno, i mu go dadena momokot, i toj pobrza da go zgotvi. Pa potoa iznese maslo i mleko i teleto, {to beshe zgotveno, i im prinese; i tie jadoa, a toj samiot stoeshe pred niv pod drvoto. Togash tie go prashaa: »Kade e Sa'ra, zhenata tvoja?” A toj odgovori: »Ene ja vo shatoron.” Eden, pak, od niv mu reche: »Dogodina vo ova vreme, vracajci se, Jas, pak ce dojdam kaj tebe, i Sa'ra, zhenata tvoja ce ima sin.” A Sa'ra slushashe na vratata od shatorot, zad nego. Avraam i Sa'ra bea stari i vozrasni, i kaj Sa'ra beshe prestanalo redovnoto kaj zhenite. Zatoa Sa'ra se nasmea vo sebe, velejci: »Bidejci sum ostarela, sega li ce ni dojde radosta? A i gospodarot mi e star.” Togash mu reche Gospod na Avraama: »Zoshto se nasmea Sa'ra vo sebe, velejci – Vistina li e deka ce rodam koga sum ostarena? – Ima li neshto nemozhno za Gospoda? Dogodina vo ova vreme Jas pak ce dojdam pri tebe, i Sa'ra ce ima sin.” No Sa'ra ne prizna ireche: »Ne se nasmeav,” bidejci se beshe uplashila. A On reche: »Ne, ami ti se nasmea.”
Ragjanjeto na Isaka.
Isteruvanje na Ismaila i negovata majka.
I Gospod milostivno pogledna na Sa'ra, kako shto beshe rekol, i i napravi Gospod na Sa'ra kako shto i beshe rekol. Sa'ra zachna i mu rodi na Avraama sin vo starosta negova, vo vreme koga shto mu beshe rekol Gospod. I Avraam go nareche so imeto Isak, sinot shto mu se rodi, koj mu go rodi Sa'ra.
Avraam imashe sto godini koga mu se rodi sinot Isak. Sa'ra, pak, reche: »Gospod mi nanese smea; koj ce chue za mene, ce mi se smee.” I reche: »Koj bi rekol deka Sa'ra na Avraama ce mu doi deca? No sepak mu rodiv sin vo starosta negova.” Deteto porasna i beshe odbieno. A Avraam priredi golema gozba vo onoj den koga go odbija Isaka, sinot negov. Vide Sa'ra deka sinot na Agara Egiptjankata, shto mu go rodi taa na Avraama, se potsmeva so nejziniot sin Isak, pa mu reche na Avraama: »Isteraj ja ovaa robinka so sinot nejzin, zashto sinot na ovaa robinka ne biva da stane naslednik so mojot sin Isaka!” A toa na Avraama mu beshe mnogu teshko, poradi sinot negov Ismaila. No Bog mu reche na Avraama: »Neka ne ti e krivo zaradi deteto i robinkata! Se shto ce ti reche Sa'ra, poslushaj go glasot nejzin, zashto po Isaka ce se nareche potomstvoto tvoe. A i od sinot na robinkata ce izdignam golem narod, zashto toj e seme tvoe.” I Avraam stana utredenta rano, zede leb i mev so voda, i i dade na Agara, stavajci i go toa na grb, i deteto, pa ja otpushti.
Zhrtvuvanjeto na Isaka.
Potvrduvawe na zavetot.
Po tie nastani Bog, iskushuvajci go Avraama, reche: »Avraame!” A toj odgovori: »Eve me!” Bog prodolzhi:”Zemi go sega sakaniot sin tvoj Isaka, pa odi vo zemjata Morija, i prinesi go tamu kako zhrtva sepalenica naedna gorichka shto ce ti ja pokazham!” I utredenta rano, otkako stana, Avraam go osedla osleto svoe, zede so sebe dvajca od slugite svoi i Isaka, sinot svoj; pa, otkako iscepi drva za zhrtvata, se krena, pojde i dojde na mestoto, za koe mu reche Bog. Na tretiot den, krevajci gi ochite svoi, Avraam go zdogleda mestoto oddaleku. I im reche Avraam na slugite svoi: »Ostanete vie ovde so osleto, a jas i deteto ce odime onamu, pa otkoga ce se pomolime, ce se vratime kaj vas.” I zede Avraam drva za zhrtvata, mu gi natovari na Isaka, sinot svoj, a samiot toj zede vo svoi race ognilo i nozh; pa otidoa obajcata zaedno. Togash mu reche Isak na Avraama, tatkoto svoj: »Tatko!” A toj odgovori: » Shto e, sinko!” I reche Isak: »Ete ognilo i drva, a kade e jagneto za zhrtva?” A Avraam odovori: »Bog ce si predvidi, sinko, jagne za zhrtva.” I obajcata go prodolzhija patot zaedno. I stignaa do mestoto, za koe mu beshe rekol Bog. Tuka Avraam napravi zhrtvenik, i klade drva na nego, a otkako go vrza Isaka, sinot svoj, go stavi na zhrtvenikot vrz drvata. Togash Avraam ja pruzhi rakata svoja i go zede nozhot da go zakole sinot svoj. No angel Gospoden vikna od neboto, i reche: »Avraame! Avraame!” A toj odgovori: »Eve me!” I angelot prodolzhi: »Ne krevaj raka svoja na deteto, i ne pravi mu nicto! Eve, sega znam, oti se plashish od Boga shtom ne go pozhali ni sakaniot svoj sin zaradi Mene.” I Avraam gi krena ochite svoi i pogleda: a toa – zad nego oven, koj se beshe spletkal so rogovite vo gastalakot. I Avraam otide, go zede ovenot i go prinese kako zhrtva sepalenica mesto sinot svoj. I go nareche Avraam ova mesto: »Gospod ce predvidi.” Zatoa i denes se veli: »Na gorichkata Gospod se javi.” A angelot Gospoden povtorno go vikna od neboto Avraama, i reche: »Se kolnam vo Sebe – veli Gospod – koga taka napravi, i ne go pozhali sakaniot svoj sin zaradi Mene. Navistina, Jas ce te blagoslovam i preblagoslovam, i potomstvoto tvoe ce go umnozham i preumnozham kako zvezdite na neboto i kako pesokta na morskiot breg! A potomcite tvoi ce gi zavladeat gradovite na neprijatelite svoi. I ce bidat blagosloveni preku potomstvoto tvoe site narodi na zemjata, zashto go poslusha glasot Moj.”
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:01
Кога Аврам израснал и станал момче се оженил со Сара и со неа заедно ја дочекал староста. Аврам и Сара немале деца. Сара му предложи на Аврам да се ожени со Хагара, нивна слугинка која им помагала во домашните работи, велејќи му: " Авраме, јас не можам да родам, ожени се со оваа слугинка, можеби Аллах ќе те израдува со син од неа, кој ќе ти помага во животот." Аврам и одговори: "Јас се плашам да не бидеш љубоморна на неа ако таа би имала деца, а ти немаш." Сара му одговори: "Јас, сигурно, нема да бидам љубоморна, напротив, ќе бидам среќна кога Аллах ќе ти подари син."
Тогаш Аврам се ожени со Хагара. Таа веќе почнала да го носи Исмаила, а Аврам не знаел за тоа. Еден ден Аврам седел пред куќа кога поминаа неки луѓе покрај него и го поздравија. Тој им возврати на поздравот и ги повика дома. Потоа закла теле и им го испече, сакајќи да ги угости и почести со тоа. Донесе храна пред нив и им ја постави пред нив, но тие одбија да јадат. Аврам се уплаши од нив и помисли дека можеби сакаат да му направат некакво зло и дека затоа не сакаат да јадат од храната што им ја подготвил. Аврам ги праша: "Кои сте вие?" Тие одговорија: "Ние сме ангели, дојдовме да те израдуваме со дете." Аврам рече: "Како да ме израдувате со дете кога јас сум човек во поодминати години." Ангелите рекоа: "Аллах така сака." И Сара слушнала па се насмеа и се зачуди заради тоа. Ангелите и на нејзе и се обратија: "И ти исто така ќе родиш син кој ќе се вика Исхак, а од неговото потомство ќе се роди дете кое ќе се вика Јаков." Таа се удри по лице и рече: "Тешко мене, зар ќе родам ваква стара, а и мојот маж е во стари години." И рекоа: "Тоа е за Аллах многу лесно, Тој е Семоќен."
Откако го израдуваа на Аврама со ваква радосна вест, тргнаа за да заминат, па Аврам ги праша каде ќе одите сега? Тие одговорија: "Ние сега ќе одиме во селото на синот на твојот брат Лут а.с. да го уништиме неговиот невернички народ, и никој од нив нема да се спаси, освен него и оние кои поверувале со него, а што се однесува до останатите, тие ќе бидат уништени заради нивните развратни дела."
По неколку месеци Хагара го родила Исмаила и така многу го израдувала неговиот татко. Кога го виде Сара, ја зафати страшна љубомора, бидејќи таа уште не родила. Тогаш побара од Аврам да се оддалечи со Хагара и нејзиниот син и да отидат на некое друго место, оти навистина нема сила да го гледа детето и неговата мајка. Аврам ја зеде Хагара и нејзиниот син, замина со нив далеку во една неплодна пустина и им изгради една мала куќичка во близина на денешното Ка'бе(Божјата куќа), и тука ги насели. Потоа почна да клања и да се моли на Аллах џ.ш. со зборовите: "Господару наш, јас некои потомци свои ги населив во котлината во која не се сее ништо, кај Твојот Чесен храм, молитва да би обавувале, затоа направи срцата на луѓето да копнеат за него и опскрби ги со разни плодови за да бидат благодарни."
Аврам ја остави Хагара со нејзиниот син, им остави малку храна и вода и се врати во својата куќа, кај Сара. По некое време и Сара роди син. Аврам го нарече Исхак. И овој пат Аврам многу се израдува, а исто така и Сара, која се смирила и станала задоволна.
Хагара живеела со своето дете и била покрај него сe додека им се потрошила водата која им ја оставил Аврам а.с.. Од жед и престанало млеко и детето стана жедно и гладно. Хагара била принудена да го остави детето и да бара вода. Во пустината времето било топло, сонцето силно греело, таа попусто барала вода. Продолжила да трча меѓу двата рида, од Сафа до Мерва, би стигнала до едниот, потоа би се вратила до другиот, и така направила седум пати, барајќи вода, но не нашла ништо. Ожеднела, и грлото и станало суво, па одлучи да се врати кај своето дете. Тргна кон него потполно исцрпена. По многу труд и напор стигна дома, мислејќи дека Исмаил веќе умрел од глад и жед. Меѓутоа, чуден призор, Исмаил ползи и се движи, кога го здогледа мајката и се покажа насмевка на лицето. Со своите прсти копал во песокта, сe додека со Божје одредение не потече извор со вода „Земзем“, и тој пиеше од неа сe додека не ја задоволи својата жед. Хагара се нафрли на водата и почна да пие сe додека и таа не ја задоволи жедта, па го зеде детото во закрила и почна да го љуби велејќи: "Ел-Хамдулиллах"– (Фала му на Бога ).“
Една група на луѓе помина покрај тоа место. Ја видоа водата како силно извира, па им стана чудно, бидејќи секогаш знаеле дека ова место било неплодно и дека било без вода. Отидоа кај Хагара и ја прашаа. Таа им ја раскажа целата приказна, а тие зачудени рекоа: "Најверојатно ова дете е благословено." И сите тие одлучија да се населат тука, во близина на водата. Возвишениот Аллах ги слушнал и зборовите на Аврамовата молитва, па направи срцата на луѓето да бидат наклонети кон Исмаила и неговата мајка, па така се зголеми бројот на куќите во ова место и тоа стана големо село.
Аврам по извесно време се врати да ја посети Хагара и нејзиниот син Исмаил и штом виде толку куќи помисли да не залутал, па сакаше да праша некој од луѓето да го упати. Кога дојде до нив, силно ги прегрна обајцата на гради и заплака од огромна радост, знаел дека Аллах џ.ш. му ја примил довата, па почна да клања два рекати(две повторувања но поклонение кон Бог) на местото на Ка'бе кои денес го посетуваат муслиманите, изразувајќи благодарност кон Аллах за благодетите. По ова тој се врати дома смирен.
Годините минувале, а Исмаил израсна во високо и убаво момче. Неговиот татко имал обичај еднаш годишно да ги посети и да помине некое време со нив, потоа се враќал. Една ноќ додека Аврам бил во сон, слушна глас кој му зборува: "Аллах ти наредува синот Исмаил да го заколеш." Аврам стана од сон уплашен, потоа повторно заспал и повторно го видел истото и гласот кој по втор пат му вели: "Аллах ти наредува синот Исмаил да го заколеш." Стана Аврам и исклања два рекати на молитва, па се врати в постела по трет пат, и повторно го виде истиот призор и гласот како му вели: "Аллах ти наредува синот Исмаил да го заколеш." Најпосле стана Аврам и рече: "Сега, навистина морам да го следам Божјото наредување." Така и постапил, бидејќи гледање на сон од страна на Божји Пратеник е вистина, не се обични сонови и не се од ѓавол. Аврам отиде кај Исмаил, го зеде и се качи на врв рид, па му рече: "О синко мој, јас видов во сон дека треба да те заколам, па што мислиш ти?"
Исмаил рече: "Татко мој, постапи онака како што ти се наредува, ќе видиш, ако даде Бог, ќе бидам трпелив и ќе издржам." Аврам не сакал Исмаил да го види ножот, па му го сврте лицето кон пустина, рацете му ги врза зад грб, потоа го извади својот остар нож и рече: "Господару, еве ме, јас го следам твоето наредување." Пред да стигне ножот до грлото на Исмаил, се слушна глас кој му вели: "О Авраме, се одѕва на Објавата во сон".. тој погледна пред себе кога виде голем овен пред нив. "Овој овен е замена за Исмаил, земи го и заколи го, Аллах го жртвува овенот со цел Исмаил да остане жив."
Аврам длабоко воздивнал, го одврза синот и силно се израдувал заради неговото спасување, потоа стана, го закла овенот и исклања два рекати благодарејќи му на Аллах.
По овој настан Семоќниот Бог му нареди на Аврам и Исмаил да го изградат Кабето(првата Божја куќа на земјата,на која прв Адам и ги удрил темелите). Почнале да клесаат камења и да мешаат кал и така градбата почнала да се подигнува. Малку по малку ја изградија. Тогаш Возвишениот Аллах му нареди на Аврам да ги повика луѓето да обавуваат Аџилак. Аврам рече: "Како ќе се слушне мојот глас до оние кои се далеку во другите краеви?" "О Аврам, твоја должност е да повикуваш, а наша одговор," му одговори Возвишениот Бог на Аврама а.с. И Аврам а.с. ги повика луѓето да обават аџилак. Луѓето дојдоа од сите места, а Аллах го подучи Аврама и Исмаила за начинот на обавување на аџилакот, па и тие почнаа да ги учат другите луѓе како да обавуваат аџилак. Аврамовото потомство се зголемило така што од лозата на Исмаил а.с. е и нашиот Пратеник- Мухаммед с.а.в.с.. Исто така од Аврамовото потомство биле Јаков а.с., Јосиф а.с., Мојсие а.с., Давид а.с. Соломон а.с.
Мухаммед с.а.в.с. и нам ни наредил да принесуваме жртва на к*рбанскиот бајрам, да заколеме к*рбан за да му се приближиме на Аллах џ.ш. и Му изразиме благодарност што го спасил на Исмаил а.с.Месото и крвта нема да стигнат до Бога,туку искреното дело направено во Негово име!
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:34
Litvinenko, ubavo sostavena prikazna.
Inaku, mozhesh da ni kazhesh vo koja sveta kniga e napishana ovaa prikazna i dali si vo sostojba da ni gi posochish citatite?
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:58
Шалом алехем!
Литвенко, многу убава приказна.
Неколку работи побратиме треба да ги запаметиш!
1. БОГ (Елоах, Алах) не живее во камен!
2. Синот што е спремен да го жртвува Св. Авраам укажува на некого!
3. Јагнето што е вистински жртвувано, укажува на некого.
Сите ВИСТИНСКИ приказни и случки упатуваат кон СОВРШЕНСТВОТО кое е ИСУС ХРИСТОС!
ДајБОЖЕ да се отворат срцата и очите за СОВРШЕНСТВОТО
Иншалах
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 23:05
Litvinenko: ... Еден ден Аврам седел пред куќа кога поминаа неки луѓе покрај него и го поздравија Тој им возврати на поздравот и ги повика дома. Потоа закла теле и им го испече, сакајќи да ги угости и почести со тоа. Донесе храна пред нив и им ја постави пред нив, но тие одбија да јадат. Аврам се уплаши од нив и помисли дека можеби сакаат да му направат некакво зло и дека затоа не сакаат да јадат од храната што им ја подготвил. Аврам ги праша: "Кои сте вие?" Тие одговорија: "Ние сме ангели, дојдовме да те израдуваме со дете."
Убаво срочено, но е далеку од тоа што е напишано во КНИГАТА НАД КНИГИТЕ - СВЕТОТО ПИСМО (БИБЛИЈАТА).
Имено, не дошле некои луѓе, туку - ТРОЈЦА - (Јавување на Светата Троица во човечки лик - Отецот, Синот и Светиот Дух).
Прва книга Мојсеева, 18 глава, 1-3 стих.
1. стих. Потоа му се јави (на Авраама) Господ кај дабот Мамре кога седеше пред вратата од шаторот свој, на пладнина.
2. стих. Откако ги крена очите свои, виде Тројца мажи как стојат спроти него. Откако ги виде, им притрча во пресрет пред вратата на шаторот свој, и им се поклони доземи.
3. стих. И рече: "Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!...
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 07:43
Messenger напиша:
deshad, spored prilozhenovo izlaga deka nechii interpretacii muslimanite gi zemaat kako Bozhji zbor.
Jas razbiram rastegnuvanje na fakti, ama ovie teoretiziranja nemaat nikakva vrska so faktite. Lugjevo sto interpretiraat si pravat svoja verzija na prikaznata spored nekoi arapski obichai i spored nivnata zhelba, nebare Alah go ureduva svetov spored obichai i zhelbi.
Koga Avram bi staven na test toj zhiveel samo so Sara i Isak. Toj bil negoviot edinstven sin bidejki ednostavno se otkazhal od Agara i Ishmail.
Ne podrzhuvajte vakvi ochigledni manipulacii so zapishanoto, bez obzir sto doagjaat od nekoi vashi teolozi. |
Месинџер, според ова што го приложуваш се гледа дека работите ги гледаш ептен плитко.
Прашање до тебе и до сите добри познавачи на Библијата:
Што сака да каже следниов Библиски стих:
ПРАВОТО НА ПРВОРОДЕНИОТ.
(Pon. Zakon 21:15 do 17)
"Ako čovjek ima dvije žene: jednu koja mu je draga, a drugu koja mu je mrska, i ako prvorođenac bude od one koja mu je mrska, onda kad trebadne podijeliti svoju imovinu među svoje sinove, ne smije postupati prema prvorođencu od drage na štetu sina od mrske, koji je doista prvi rođen, nego mora za prvorođenca priznati sina od mrske i njemu dati dvostruk dio od svega što ima. jer on je prvina njegove snage - njemu pripada pravo prvorodstva.
Напомена:
Исмаил имал 14 години кога се родил Исак.
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 07:48
Miki_P напиша:
Litvinenko: ... Еден ден Аврам седел пред куќа кога поминаа неки луѓе покрај него и го поздравија Тој им возврати на поздравот и ги повика дома. Потоа закла теле и им го испече, сакајќи да ги угости и почести со тоа. Донесе храна пред нив и им ја постави пред нив, но тие одбија да јадат. Аврам се уплаши од нив и помисли дека можеби сакаат да му направат некакво зло и дека затоа не сакаат да јадат од храната што им ја подготвил. Аврам ги праша: "Кои сте вие?" Тие одговорија: "Ние сме ангели, дојдовме да те израдуваме со дете."
Убаво срочено, но е далеку од тоа што е напишано во КНИГАТА НАД КНИГИТЕ - СВЕТОТО ПИСМО (БИБЛИЈАТА).
Имено, не дошле некои луѓе, туку - ТРОЈЦА - (Јавување на Светата Троица во човечки лик - Отецот, Синот и Светиот Дух).
1. стих. Потоа му се јави (на Авраама) Господ кај дабот Мамре кога седеше пред вратата од шаторот свој, на пладнина.
2. стих. Откако ги крена очите свои, виде Тројца мажи как стојат спроти него. Откако ги виде, им притрча во пресрет пред вратата на шаторот свој, и им се поклони доземи.
3. стих. И рече: "Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!... |
Фала му на Бога што ,она што го напиша Литвиненко е далеку од Павловото вметнување на Тројството,и она што Атанасие самиот го проповедал,а не знаел да го објасни.
Оф топик прашање до тебе:
Која е улогата на Отецот, која е улогата на Светиот Дух и која е улогата на Синот според христијанството?
И каде ќе ги вклопиш овие Тројца ангели во Тројството?
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 13:41
Ne sum dobar poznavac na Biblijata sepak ke go dadam svoeto mislenje.
Za pravoto na prvorodeniot navistina pisuva taka vo povtorenite zakoni, i kolku mi e poznato ili barem vo denesno vreme zakonite ne vazat retrogradno, a Mojsej ziveel nekolku vekovi po smrtta na Avraam, Isak i Ismail.
I uste sto pisuva vo Biblijata,
1.Moj.25.5 A Avraam celiot svoj imot mu go dade na Isaka.
25.6 Na sinovite pak od svoite naloznici im dade Avraam samo podaroci, i, uste dodeka bese ziv gi rasprati na istok vo istocniot kraj - daleku od sinot negov Isaka.
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 14:02
deshad напиша:
Messenger напиша:
Ne podrzhuvajte vakvi ochigledni manipulacii so zapishanoto, bez obzir sto doagjaat od nekoi vashi teolozi. |
Месинџер, според ова што го приложуваш се гледа дека работите ги гледаш ептен плитко.
Прашање до тебе и до сите добри познавачи на Библијата:
Што сака да каже следниов Библиски стих:
ПРАВОТО НА ПРВОРОДЕНИОТ.
"Ako ?ovjek ima dvije ?ene: jednu koja mu je draga, a drugu koja mu je mrska, i ako prvoro?enac bude od one koja mu je mrska, onda kad trebadne podijeliti svoju imovinu me?u svoje sinove, ne smije postupati prema prvoro?encu od drage na ?tetu sina od mrske, koji je doista prvi ro?en, nego mora za prvoro?enca priznati sina od mrske i njemu dati dvostruk dio od svega ?to ima. jer on je prvina njegove snage - njemu pripada pravo prvorodstva.
Напомена:
|
Deshade, kako chovek koj gi gleda rabotite dlaboko trebashe vednash da uvidish deka ova e Mojsiev zakon so koj toj gi ureduva odnosite megju eveite mnogu podocna od vremeto na Avrama. Islamskite teolozi mnogu konvencionalno go imaat zaboraveno i pobrkano ovoj fakt.
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 15:11
=Litvinenko] Значи за што повеќе ќе ве боли жртвувањето ,на своето дете кое што сте го чекале 86 години,или за тоа второто...
Се обидуваш да објасниш нешто што ти не можеш (поточно - не сакаш) да го објасниш како што е.
Како ти фаќа умот: Зарем Господ ќе го проверува Авраама дали Му е целосно оддаден преку син што го имал со некоја слугинка, (такви можел да има повеќе) а не преку синот кој му е ветен и даден со неговата законита и верна жена Саара, со која што бил во заедница од својата најрана младост, како што велиш ти?
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 15:24
Deshad: Фала му на Бога што ,она што го напиша Литвиненко е далеку од Павловото вметнување на Тројството,и она што Атанасие самиот го проповедал,а не знаел да го објасни....
... И каде ќе ги вклопиш овие Тројца ангели во Тројството?
Дешаде, прочитај ги со внимание следниве три стихови и потруди се да разбереш
3. стих. И рече: "Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!...
Внимавај:
1. Кој му се јави на Авраама кај дабот Мамре?
2. Кому Му се поклони Авраам?
3. И кому Му рече "Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!
Каде разбра дека посетителите се ангели? И, дали вие ги обожувате ангелите? Дали им се обраќате како на Господ? Дали им се обраќате вака:"Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!"... како што се обратил Авраам?
|
Постирано од: rabani
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:09
avram ne smeel da ima sex so arapkata, po mojseeviot zakon
avraam izvrshil preljuba,megutoa bog mu prostil zatoa shto imal vera
i ne samo toa mu go vetil svojot sin , mesijata, ISUS
taka da ismail e na nekoj nachin kopiljak, a od kopiljak, mozi da dojdi samo lazen prorok po krvna ili po plemenska loza
vo biblijata ubavo pishuva jovan krstitel e posledniot prorok i toj e chovekot koj e najvosvishen na zemjata vo bozjite ochi, t.e. potochno pishuva najgolem , spored zborovite na ISUS ,
inaku ne e vistina deka avraam go lishil ismail od nasledstvo, naprotiv , po zakonot na levitite mu dal golemo bogatstvo na agara i na ismail
znachi ismail imal pravo na zemno bogatstvo i si go dobil
isto i agara
ama ismail nemal pravo na duhovno nasledstvo
se dodeka muhamed ne napishal vo k*ranot deka i ismail ima pravo na duhovno nasledstvo, a se razbira trgovecot muhamed e negoviot prorok i naslednik na verata na avraam
------------- DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:24
Матеј, 11 глава, 11 стих: "Вистина ви велам: меѓу родените од жена не се јавил поголем од Јован Крстител; ...
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:28
PA I JAS TOA TI GO KAZUVAM
SAMO BEZ CITATI
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 20:03
rabani напиша:
taka da ismail e na nekoj nachin kopiljak, a od kopiljak, mozi da dojdi samo lazen prorok po krvna ili po plemenska loza
vo biblijata ubavo pishuva jovan krstitel e posledniot prorok i toj e chovekot koj e najvosvishen na zemjata vo bozjite ochi, t.e. potochno pishuva najgolem , spored zborovite na ISUS ,
inaku ne e vistina deka avraam go lishil ismail od nasledstvo, naprotiv , po zakonot na levitite mu dal golemo bogatstvo na agara i na ismail
isto i agara
se dodeka muhamed ne napishal vo k*ranot deka i ismail ima pravo na duhovno nasledstvo, a se razbira trgovecot muhamed e negoviot prorok i naslednik na verata na avraam
|
rabani... a da ni si ispomeshal nekoi raboti, vreminja i zakoni?
- Mojsievite zakoni se javuvaat kako ureduvanja vo judejskiot svet mnogu podocna od Avramooto vreme i toa nema nikakva vrska so onoa sto se sluchuvalo pred niv.
- Bog ne mu go vetil svojot ednoroden sin Isus na Avrama. Od kade taa ideja?
- Kopile e dete na koj ne mu se znae tatkoto. Spored toa Ishmail ne e kopile. Kako mozhesh da velish " od kopiljak, mozi da dojdi samo lazen prorok po krvna ili po plemenska loza" koga vo nego teche Avramova krv i toj e od negovo koleno?
- Kako tvrdish deka Ismalil nemal pravo na duhovno nasledstvo koga Bog go blagoslovuva? Kade pishuva deka Bog go blagolsovuva polovichno nego i negovoto nasledstvo?
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 20:08
Messenger напиша:
Od druga strana, kako i zoshto e dojdeno do vakvoto zamrsuvanje na sluchajot so Avram, Isak i Ishmail od strana na judejcite, hristijanite i muslimanite e sosem druga prikazna i taa se provlekuva so stotici godini posle navedeniot sluchaj. Ako imam vreme ke napisham neshto za toa. |
Ne deka imam mnogu vreme, no spored poslednive komentari gledam deka temava pochnuva da zazema tipichen tek na religijsko protivstavuvanje megju chlenovite, pa smetam deka dobro e da se frli edna poshiroka svetlina na celiov ovoj sluchaj.
Vo Biblijata se srekjavame so Avram koga toj imal 75 godini. Toj ja pretstavuva desettata generacija posle Noe i dvaesetta posle Adam. Se rodil vo tagashnata Sumeria, a zhiveel vo Ur i Haran, segashen juzhen Irak, vo blizinata na deneshniot grad Nasaria.
Bog posegnuva po Avram, koj nema svoe chedo, i mu ponuduva dogovor: “ Izlezi od svojot tatkov dom i pojdi onamu kade sto ke te vodam Jas. Ako me poslushash ti vetuvam deka ke te blagoslovam I od tvojot porod ke napravam golem narod, ke gi blagoslovam site onie koi ke te blagoslovat I ke go prokolnam sekoj onoj ke te prokolne”.
Onoa sto e ekstraordinarno vo ovoj sluchaj e sto Bog mu veli na Avram da go napushti tatkoviot dom i zemja so seta sigurnost sto ja imal vo niv, za neshto sto vo momentot ne bilo nishto povekje od zborovi i vetuvanja. Avram duri ne znael nitu kade ke odi…
Ovoj moment na dogovorot megju Boga i Avram e vsushnost zarodishot na monoteizmot od koj ke izrasnat trite najgolemi deneshni monoteistichki religii na svetot. Zatoa od niv se smeta za eden od najvazhnite momenti vo nivnite istorii.
Avram ja oprifakja Bozhjata ponuda i ja napushta Mesopotamija po svojot pat kon vetenata zemja. Minuvaat godini, a od porodot koj mu bil veten nemalo nishto. Sara, negovata zhena, mu ja dava svojata sluginka Hagar i ovaa mu go ragja sinot Ishmail. Po trinaeset godini zatrudnuva i Sara koja go ragja Isak. Sega Avram imal dva sina koi polagaat pravo na Bozhjiot blagoslov, vetenata zemja i tatkovoto nasledstvo.
Sara stanuva ljuborna i koristejki go pravoto na prva zhena go tera Avram da gi izbrka sluginkata Hagar i Ishmail. Avram ne saka da go izbrka svojot prvoroden sin, no Bog go smiruva velejki mu deka ke go blagoslovi Ishamail zaedno so negovoto pokolenie.
Vo srceto na prikaznata, iako e prikazhano rascepuvanjeto na semejstvoto i podelbata na narodite, istovremeno e zapishano i univerzalnoto Bozhje blagoslovenie. Toa e jasna poraka za univerzalno bratstvo i Bozhjata ljubovta koja im e darena na site…
… no dali e navistina taka? Iako ne postoi nitu eden arheoloshki dokaz za ovaa prikazna, pa poradi toa bi se ochekuvalo taa da se prifati kako mit ili barem obid za zadovoluvanje na site zhelbi i religijski apetitii, po Avramovata smrt i pojavuvanjeto na trite religii, ovie pochnuvaat da se borat za privelegiite koi smetaat deka im pripagjaat samo nim.
Kako sto Judaizmot pochnal da se chuvstvuva zagrozen, nesiguren i pritisnat od Rimjanite i Asirijcite, taka judejcite ja smenija svojata sopstvena maksima, deka Avram e univerzalna figura so univerzalen blagoslov za site narodi, vo proklamacija deka Avram im pripagja samo nim bidejki Judaizmot se pojavil prv. I ne ostanaa samo na toa… tuku otidoa mnogu podaleku. So vreme rabinite, vo reinvetniranje na prikaznata, pochnaa da pouchuvaat deka Avram ja vostanovi Pashata iako ovaa se javuva iljada godini podocna, deka toj prakticiral kosher iako kosherot se pojavi dve iljadi godini podocna, deka toj odel vo sinagogi iako tie se javuvaat povekje od dve iljadi godini podocna!
Preku nokj Evreite go zemaa univerzalniot lik na Avram i go pretvorija vo evrein. Ova predizvika soodvetna reakcija od drugite. Hristijanite so pravo podignaa glas tvrdejki deka Avram ne e nekoja ekskluzivna evrejska figura, tuku deka pripagja podednakvo na site . Podocna, kako sto hristijanstvoto stanuvashe posilno, hristijanite si go smenija mislenjeto i pochnaa da tvrdat deka vsushnost vetuvanjeto dadeno na Avram ne im pripagja na evreite tuku na hristijanite. Ako judejcite se okazhaa od Isus, Sinot Bozhji, a so toa i od Boga, togash Bozhjoto vetuvanje nikako ne mozhe da bide nivno, tuku samo na hristijanite.
Znachi, kako sto evreite go pretvorija Avram vo evrein, neshto sto toj nikogash ne bil, taka i hristijanite, de fakto, go pretvorija vo hristijanin.
I prikaznata ne zavrshuva tuka. Kako sto mozhete vekje da nasetite, se pojavuvaat i muslimanite. Na pochetoko, dodeka Islamot beshe mal i slab tie proklamiraa deka Avram pripagja na site podednakvo, no kako sto nivnata religija zajaknuvashe i stanuvashe se pobrojna i posilna, tie si go smenija umot i rekoa “ vsushnost Avram i negovoto nasledstvo im pripagja samo na muslimanite”.
Odednash muslimanskite interpretatori pochnaa da tvrdat deka Avram im pripagja samo nim, deka ja izgradil Kaba vo sredinata na Meka i deka toj e prviot musliman.
I kako seto ova se reflektira na momentot koj se posochuva vo ovaa tema – zhrtvuvanjeto na Avramoviot sin?
Ovaa prikazna se javuva vo judejskata Biblija samo ednash i vo nea Bog go povikuva Avram da go zrtvuva svojot sin Isak kako proverka na negovata vera. Koga Avram go podiga nozhot, angelot go sopira i mu veli deka testot e uspeshno zavrshen i ne mora da go zhrtvuva sinot. Prikaznava povekje nikogash ne se spomnuva vo Torata. Se spomnuvaat drugi raboti za Avram, no nikoj nikogahs povekje ne se povikuva na nea!
Prikaznava povtorno izvira na videlina nekolku stotina godini pred Isusovoto ragjanje, koga evreite pochnuvaat da bidat pritiskani od nivnite neprijateli, kako sto vekje spomnavme na pochetokot. Odednash na evreite im se dopadna nepokoleblivata vera na Avram i aktot na Isakovoto zrtvuvanje.
Istiot interes go projavija i hristijanite, osobeno zatoa sto im se dopagjashe edna paralela. Kako sto Isus go noseshe svojot krst po patot na golgotata, taka I Isak go noseshe drvoto na mestoto na zhrtvuvanjeto. Dodeka, na svojot pochetokot Hristijanstoto beshe slabo, vo namera da se odobrovolat judejcite, hristijanite velea “ete kako Bog ja pokazhuva svojata neprekinatost i doslednost preku ovie dva momenti”. Podocna, koga Hristijanstvoto zajakna, ova mislenje se promeni vo tvrdenjeto deka vsushnost Bog, so vlechnjeto na teshkiot krst, pokazhuva deka povekje go saka Isus kako svoj prvoroden sin otkolku Isak. Ushte povekje, Avram beshe sopren i ne go zhrtvuvashe svojot sin, a Bog prodolzhi do kraj i go zrhrtvuvashe Isus kako spasenie od grevovite na site cheda.
Rabinite, slushajki gi ovie tvrdenje i gledajki kako rabotite pochnuvaat da se menuvaat, rekoa “znaete sto, vsushnost Avram go otepa Isak”! Kako go opravduvaa ova? Tie se vratija nazad na tekstot i tvrdea deka angelot moral da povika dva pati pred Isak da bide zaklan od tatko mu. Prviot pat zadocnil, pa Avram go otepal Isak. Potoa Isak bil tri dena vo Rajot, pa se vratil nazad za da bide odnovo sozdaden (Bog e semokjen i mozhe da napravi se sto saka, neli?). Vtoriot pat angelot doshol na vreme, pa Isak bil spasen.
Veruvale ili ne, ovaa srednovekovna rabinska prikazna bila tolku popularna sto evreite stavle pepel na svoite chela vo komemoracija na Isakovata smrt!
Potoa povtorno se javuva Islamot. Na tekstot vo K*ranot kade sto se kazhuva prikaznata za Avram i zhrtvuvanjeto, sinot ne e imenuvan! Kako e toa mozhno, zaprashale edni muslimanski teolozi, koga se znae deka vo Torata i Biblijata e zapishano imeto na Isak? Spored drugite islamski teolozi toa ne moralo da e taka bidejki vo Torata pishuva oti Avram bil povikan da go zhrtvuva svojot najsakan sin. Znachi, ochigledno e deka spored arapskite obichai najsakaniot sin mora da bil prviot koj se rodil, pa zatoa vsushnost se raboti za Ishmail, no evreite bile ljubomorni, pa go vmetnale imeto na Isak.
Taka na pochetokot imalo dve islamski tvrdenja: Isakovo i Ishmailovo. So vreme, se razbira deka pobedilo Ishmailovoto i denes povekje ne se ni pomisluva da se postavuva ovaa dilema kako tema za diskusija.
I taka, univerzalniot tatko na site nacii, onoj koj beshe blagosloven od Boga, zaedno so negovite sinovi, vmesto da stanat stozheri na univerzalnoto bratstvo, nesakajki se pretvorija vo deliteli na frakcii koi se nastrveni edni protiv drugi vo alchnosta za prisvojuvanje na onoa sto Bog im go dodeli na site podednakvo.
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 20:32
deshad напиша:
ПРАВОТО НА ПРВОРОДЕНИОТ.
"Ako čovjek ima dvije žene: jednu koja mu je draga, a drugu koja mu je mrska, i ako prvorođenac bude od one koja mu je mrska, onda kad trebadne podijeliti svoju imovinu među svoje sinove, ne smije postupati prema prvorođencu od drage na štetu sina od mrske, koji je doista prvi rođen, nego mora za prvorođenca priznati sina od mrske i njemu dati dvostruk dio od svega što ima. jer on je prvina njegove snage - njemu pripada pravo prvorodstva.
Напомена:
|
Сабур побратиме, сабур!
Со раѓањето на Исак не се возвеличува Св, Авраам туку БОЖЈОТ ветување!
БОГ (Алах) вети дека Св. Татко Авраам ќе има син со Сара и го исполни веќе и двајцата кога беа стерилни.
Арапите се гордеат со Исмаиљ, евреите со Исак а чедата Авраамови со МИЛОСТА БОЖЈА!
Да сте ми здрави и живи и преку МИЛОСТА БОЖЈА да ја најдете ВИСТИНАТА
Амин
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 22:47
deshad напиша:
Првин се извинувам што навистина сега за сега немам време ова да го преведам па ќе го постирам во оригинал,па потоа иншАллах можеме да развиеме дискусија по истото.
"Pa smo ga obradovali dječakom blagim.(37:101)
Pa pošto je dostigao s njim (dobu) privređivanja, reče: “O sinčiću moj! Uistinu, ja sam u snu vidio da te ja koljem, pa gledaj, šta vidiš?” Reče: “O oče moj! Učini šta ti se naređuje. Naći ćeš - inšaAllah - da sam ja od strpljivih."
(k*r'an 37:101-102)
Mlivin komentar: (Мустафа Мливо,еден од преведувачите на к*р,анот на Босански јазик)
.(37:101)" Prema muslimanskoj tradiciji radi se o prvorođenom sinu Ibrahimovom, Isma’ilu. Samo ime proističe iz korjena semi'a, čuti, jer je Allah čuo Ibrahimovu molbu."
(završen komentar)
Da,Ibn Kesir u tefsiru iznosi mišljenje vezano za naredbu Ibrahimu a.s. o prinošenju žrtve kao k*rbana , rođenog djeteta, vezano sa tim kako su kršćani i jevreji, kasnije izokrenuli to pa kazali kako je naredba bila na Ishaku a ne na Ismailu a.s:
„A to je Ismail, a.s., i bilo je to prvo dijete kojim je obradovan Ibrahim, a.s., a on je bio stariji od Ishaka. O tome postoji konsenzus muslimana i ehli-kitabija, stavise, u njihovim knjigama stoji da se Ismail, a.s., rodio kad je Ibrahim imao 86 godina, a rodio mu se Ishak kada je imao 99. A u njihovim izvorima stoji, takodjer, da je Allah, dz.s., naredio Ibrahimu, a.s., da zakolje svoga sina jedinca, dok u drugom primjerku stoji "prvorodjence", pa su lazno ubacili Ishaka, sto nije istina i sto proturjeci njihovim izvorima. Ishaka proturaju umjesto Ismaila jer je on otac njihove nacije, a Ismail je otac Arapa, pa su im zavidjeli i iskrivili svoju knjigu i dodali: "Jedinac", sto znaci da neko nema drugog djeteta. Zna se da je Ibrahim otisao sa Ismailom i njegovom majkom u Meku. Ovo je tumacenje i objasnjenje netacno, jer se ne kaze "jedinac" osim za onog ko nema nikog drugog. Isto tako, prema prvom djetetu postoji odredjeni vid naklonosti, sto nije slucaj sa ostalom djecom.Stoga je naredba za klanje prvog djeteta bilo teze iskusenje. A evo, ovo je Allahova Knjiga (k*r'an), kao svjedok i dokaz da je rijec o Ismailu, jer k*r'an donosi radosnu vijest o djecaku lijepe naravi koji ce biti polozen za klanje.»
(Tefsir Ibn Kesir 1133 str.) (kraj citata)
Ibn-Ishak prenosi od Muhammeda ibn Kaba el-k*rezija da je upitao Omera ibn Abdul-Aziza, r.a., dok je bio halifa u Šamu, o onome ko je trebao biti zaklan. Odgovorio je Omer: "Time se ja nisam bavio, ali mislim isto kao što ti kažeš" - tj. Ismail. Zatim je poslao po čovjeka koji je bio kod njega u Šamu. Bio je židov, pa je primio islam i uljepšao svoju pripadnost islamu. Smatrao ga je jednim od jevrejskih učenjaka. Upitao ga je Omer ibn Abdul-Aziz, r.a., o tome. Muhammed ibn Ka'b kaže: "Ja sam bio tada kod Omera ibn Abdul-Aziza kad ga je Omer upitao: 'Kojeg od dvojice sinova je naređeno Ibrahimu da zakolje?' 'Ismaila.' Tako mi Allaha, zapovjedniče vjernika, to židovi dobro znaju, ali su oni zavidni vama Arapima da bude vaš otac taj nad kome je trebalo da bude izvršena Allahova zapovijed i da ima počast koju je Allah, dž.š., spomenuo zbog njegova sabura za naredbu kojom je naređeno i oni to svjesno niječu i umišljaju da je to bio Ishak, jer je on njihov otac."
U svakom slučaju, Ismail i Ishak, a.s, obojica su bili čisti, dobri i pokorni Allahu, dž.š.Riječi Uzvišenog:و"I obradovali smo ga Ishakom, vjerovjesnikom i čovjekom dobrim" nakon što je prethodila radosna vijest o žrtvi, a to je Ismail. Pošto je odrastao Ismail, kad je bio u stanju da pomogne svome ocu, i završeno kazivanje o klanju i otkupu, pošto se Ibrahim a.s. vratio u zemlju Kenan, došla je Ibrahimu, a.s., radosna vijest od meleka, kao i Sari, koja se nasmiješila, i ozarilo se njeno lice. Nije poznato da je Sara dolazila u Hidžaz. Ovo upućuje da su dolaskom Ishaka bili obradovani u zemlji Kenan, kao što upućuje značenje ajeta na to da su obradovani rođenjem Ishaka i njegovom poslaničkom misijom, poslije kazivanja o klanju Ismaila i njegovim iskupom. Ovo također upućuje da je bilo naređeno klanje Ismaila, a ne Ishaka, a.s. (Tefsir Ibn Kesir strana 1173, 1174) |
Fala ti za objasnuvanjeto, Deshad. Znaci taka stojat rabotite spored islamot.
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 14:56
rabani напиша:
isto i agara
|
А што мислиш, што е Исус според Талмудот?
И што е истовремено Марија според Талмудот?
И не заборавај, сите тие срања кои ти и јас ги спомнавме се еврејски производи, па затоа намали го смеењето,зошто кога би потегнал сега јас да вадам цитати од еврејскиот Талмуд за христијанството не верувам дека ниту милиметар би ја отворил устата.
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 15:00
Месинџер, јас пренесов дел од исламското видување за овој настан ( кого жртвувал Авраам) без да навлезам во посериозна дискусија околу тоа. Значи, сеуште не сум завршил.
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 15:22
Poveli brate, pishuvaj...
Jas ja napishav kusata istorija na Avram i trite religii, pa ne veruvam deka bi navleguval povekje vo toa. Teologicharite neka uzhivaat vo svoite egzibicii... vprochem, tie toa samo znaat da pravat.
|
Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 15:46
Messenger напиша:
...Jas ja napishav kusata istorija na Avram i trite religii, pa ne veruvam deka bi navleguval povekje vo toa. Teologicharite neka uzhivaat vo svoite egzibicii... |
Postot na prethodnata strana e eden od najdobrite scanovi za pojdovnite kauzi i koncepti na trite relgii, dosega prochitani na forumov. Bravo !
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 19:30
deshad напиша:
А што мислиш, што е Исус според Талмудот?
И што е истовремено Марија според Талмудот?
И не заборавај, сите тие срања кои ти и јас ги спомнавме се еврејски производи, па затоа намали го смеењето,зошто кога би потегнал сега јас да вадам цитати од еврејскиот Талмуд за христијанството не верувам дека ниту милиметар би ја отворил устата. |
Шалом побратиме!
Што мислиш ти дека БОГ (Елоах, Алах) спие и тие што Го омаловажуваат СЕМЕТО НА НЕГОВИОТ СПАС и Неговата мајка или дури се прават исти со Него, ќе поминат така ефтино?
И за едната и за другата сорта на луѓе има само една единствена алтернатива ... во ИСУС отелотворената МИЛОСТ БОЖЈА!
Светиот Отец Авраам го градеше животот само на тој фундамент и затоа БОГ му се смилува и го направи Отец на многу народи.
Иншалах сите егоисти да ја разберат ВИСТИНАТА
АМИН
|
Постирано од: Asya
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 04:14
Avraam bil pravednik, bidejki imal prava (pravoverna, pravoslavna) vera vo Boga, Komu ispravno sluzhel, i vodel bogougoden zhivot. A bezgreshnosta ne e uslov za pravednost i svetost. Znachi, duhovni naslednici na Avraama sme nie - pravoslavnite hristijani (duhoven Israil). Inaku, genetski potomci na Avraama se semitskite narodi: Judei (od Isaka) i Arapi (od Ishmaila). Avraam bil potomok na Noe od kolenoto na Sem. Pravedniot Noe imal tri sina: Sim, Jafet i Ham. Semitite poteknuvaat od Sima, Jafetidite (evropejska bela rasa) od Jafeta, a Hamitite (mnogu narodi na Afrika i Azija) se potomci na Ham.
Bog go pobaral Isak vo zhrtva, t.e. Avraamoviot edinstven vozljuben sin (Bitie 22:2). A nastanot se sluchil po proteruvanjeto na Agara i Ishmail. Vo Biblijata, Isak e narechen SIN na Avraama, dodeka Ishmail e sin na Agara, od SEMETO na Avraama.
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 17:38
Miki_P напиша:
3. стих. И рече: "Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!... |
Каде тоа КНИГАТА НАД КНИГИТЕ - СВЕТОТО ПИСМО (БИБЛИЈАТА)пишува дека тие мажи биле Светото тројство? Па нели Библијата тврди дека Отецот никој никогаш не го видел? а дека само единородниот син Исус го објави.
Велиш дека тројцата мажи биле Светото тројство? Аха.
Откако едниот од нив остана со Аврам, останатите двајца заминаа во градот Содом за да го изгорот, и еве што известува КНИГАТА НАД КНИГИТЕ - СВЕТОТО ПИСМО (БИБЛИЈАТА):
„Оние два АНГЕЛА стигнаа вечерта во Содом кога Лот седеше пред портата содомска. А кога ги виде Лот, стана да ги пресретне, и се поклони доземи.“
(1 Мојсеева 19:1)
„А кога зората зазори, навалија АНГЕЛИТЕ на Лота да побрза и му рекоа: "Стани, земи ја жената своја, и двете ќерки твои, кои се тука, за да не загинеш поради беззаконието на овој град!"
Но тој се двоумеше. Затоа АНГЕЛИТЕ го фатија за рака него, жената негова, и двете ќерки негови, оти Му беше жал на Господа, и ги изведоа, па ги оставија надвор од градот.“
(1 Мојсеева 19:15-16)
Според овие стихови никаде не можи да се заклучи дека тоа е Светото тројство, туку убаво пишува - АНГЕЛИ.
А тој кој што остана со Аврам, и на кого Аврам му се обраќаше со Господе, постојат тумачења дека најверојатно беше самиот Исус, бидејќи само Исус е Господ.
Инаку Ангелите се ВЕСНИЦИ или Претставници на Господ Бог.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:10
e pa od kade bog mu vetil na avraam naslednik preku lozata na isak
e pa od biblijata
neznam zashto na nekoj toa ne mu e dovolno jasno
bog go baral isak za zrtva od avraam , a ovaj bil podgotven da go zrtvuva
megutoa na bog ne mu trebala takva zrtva, taka da ovaj se smiluval na avraam i vetil deka eden den ke im pushti spasitel od rodot na narodot na avraam(chitaj od lozata na isak, zashto ishmail ne bil po rod od evreite, bil melez
muslimanite poimot rod go tretiraat kako pripadnost na semitska grupa na narodi
taka da po k*ran e logichno arapite da bidat braka na evreite
oti ubavo pishuva vo biblijata:ke vi podignam prorok pomegu vash*te braka, a tuka se misli na evreite po rod
muslimanite uporno tvrdat deka "braka po rod znachi" - pripadnici na semitska grupa na narodi
znachi edinstven nachin ishmail da ima duhovno nasledstvo, a muhamed da bidi prorok po paktot megu bog i avraam e da nekoi poimi gi tretiraat vo smisla na poimot rod=poim rasa, shto e non sens
zatoa mesinger nemoj da ti se meshaat poimite kopliljak vo drushtveno-opshestvena konotacija , vo smisla na duhovno nasledstvo, zashto toa se dvata razlichni poimi
ako tatko se otkazi od svojot sin preku vesnik, ili go izbrka od doma i go lishi od nasilstvo, togash po avtomatizam izbrkaniot sin nema pravo na nasledstvo
znachi ismail e izbrkan , i nema pravo na duhovno nasledstvo, kako shto i arapite nemaat nasledstvo po vetuvajneto dadeno na avraam(se razbira spored biblijata)
znam deeka vo koranot e poinaku, zatoa mislam deka ima nedorazbirajna
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:20
Da, Islamot i Hristijanstvoto se razlikuvaat po ova prasanje. Jas slusmav deka bilo mnogu osetlivo toa prasanje za muslimanite , pa zatoa na taa tema nikogas ne sum razgovaral za niv.
Zatoa go prasav Desad i mu blagodaram sto mi odgovori na prasanjeto.
Inaku, za mene kako Hristijanin Isak trebalo da bide zrtvuvan, taka veruvam , no isto znam deka desad iskreno veruva deka Ismail e onoj sto trebalo da bide zrtvuvan od Avraam (Ibrahim).
Sekoj veruva vo svoeto i go pocituvam negovoto mislenje iako ne se slozuvam so nego. Pozdrav!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:30
i jas gi pochituvam razlikite
megutoa po k*ran muhamed e posledniot prorok,
a po biblija isus kaza deka jovan e posledniot
taka da zolchno ja branat doktrinata za ismail
oti ako ismail nemal pravo na nasledstvo, togash arapite nemaat pravo na prorok, a ako ima pravo na nasledstvo, imaat pravo na prorok , kako nasledstvo od dadeno bozjo vetuvajne
pozdrav
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:41
rabani напиша:
oti ako ismail nemal pravo na nasledstvo, togash arapite nemaat pravo na prorok, a ako ima pravo na nasledstvo, imaat pravo na prorok , kako nasledstvo od dadeno bozjo vetuvajne
pozdrav |
Taka e kako sto velis, no ako otvoreno razgovarame so argumenti i so pocit , nema da ima problemi .
No ako trgneme da se napagjame i da se vregjame i kako lugje i kako vernici, togas sme polosi i od nevernicite.
A za zal, toa cesto se slucuva, a toa ne mu e ugodno na Boga. Religiozna tolerancija mora da postoi.
Treba da se ima pocit i kon ateistickite ubeduvanja,ma kolku da mislime nie deka tie se vo greska, a nie vo pravo. Toa ne znaci deka jas ne mozam slobodno da si gi iskazam moite veruvanja, no so pocit kon drugite. Ako se lugeto spremni za razumna diskusija ok, ako ne togas se e dzabe, moze i vojna da nastane. Najgolemite krvoprolevanja vo istorijata se tokmu od religioznata netolerancija.
Jas sum ubeden deka sum vo pravo vo vrska so moite ubeduvanja, no isto taka gi pocituvam i drugite ubeduvanja na lugjeto, samo ako ne se destruktivni i opasni po okolinata...Sekoj ima razum da uvidi koj i sto e vo pravo... Pozdrav!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:55
gospel напиша:
Miki_P напиша:
Каде тоа КНИГАТА НАД КНИГИТЕ - СВЕТОТО ПИСМО (БИБЛИЈАТА)пишува дека тие мажи биле Светото тројство? Па нели Библијата тврди дека Отецот никој никогаш не го видел? а дека само единородниот син Исус го објави.
Велиш дека тројцата мажи биле Светото тројство? Аха.
Откако едниот од нив остана со Аврам, останатите двајца заминаа во градот Содом за да го изгорот, и еве што известува КНИГАТА НАД КНИГИТЕ - СВЕТОТО ПИСМО (БИБЛИЈАТА):
„Оние два АНГЕЛА стигнаа вечерта во Содом кога Лот седеше пред портата содомска. А кога ги виде Лот, стана да ги пресретне, и се поклони доземи.“
(1 Мојсеева 19:1)
„А кога зората зазори, навалија АНГЕЛИТЕ на Лота да побрза и му рекоа: "Стани, земи ја жената своја, и двете ќерки твои, кои се тука, за да не загинеш поради беззаконието на овој град!"
Но тој се двоумеше. Затоа АНГЕЛИТЕ го фатија за рака него, жената негова, и двете ќерки негови, оти Му беше жал на Господа, и ги изведоа, па ги оставија надвор од градот.“
(1 Мојсеева 19:15-16)
Според овие стихови никаде не можи да се заклучи дека тоа е Светото тројство, туку убаво пишува - АНГЕЛИ.
А тој кој што остана со Аврам, и на кого Аврам му се обраќаше со Господе, постојат тумачења дека најверојатно беше самиот Исус, бидејќи само Исус е Господ.
Инаку Ангелите се ВЕСНИЦИ или Претставници на Господ Бог.
|
Megjutoa, ti preskoknuvash mnogu stihovi, t.e. cela glava 18, i gi tolkuvash stihovite von kontekst.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:58
Treba da se potencira deka Bog go blagoslovuva Ishmail i vetuva deka od negovoto koleno ke napravi golem narod (21.18) i tolku ke go umnozhi potomstvoto negovo shto ne ke mozhe da se izbroi od mnozhestvo (16.10 & 21.13), deka ke bide silen chovek koj ke kreva raka protiv sekogo i sechija ke se kreva protiv nego (16.12)
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 23:13
Messenger напиша:
Treba da se potencira deka Bog go blagoslovuva Ishmail i vetuva deka od negovoto koleno ke napravi golem narod (21.18) i tolku ke go umnozhi potomstvoto negovo shto ne ke mozhe da se izbroi od mnozhestvo (16.10 & 21.13), deka ke bide silen chovek koj ke kreva raka protiv sekogo i sechija ke se kreva protiv nego (16.12) |
A toj narod, koj proizlegol od Ishmail ne se muslimanite, tuku Arapite.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 23:37
rabani напиша:
pozdrav |
Рабани, зошто таква констатација носиш? - Конкретно кога зборува к*р,анот за Ибрахимовата /Авраамовата жртва не прецизира со име за кој негов син станува збор, но кога ќе се земат во предвид и другите к*р,ански ајети /пасуси кои зборуваат за Ибрахим ,Исмаил и Исхак се добива тој впечаток. Иако заборавив да кажам дека постои дел од исламските учени ( во многу помал број) кој што велат дека Ибрахим го жртвувал Исхак/Исак, а не Исмаил.Еден таков е Ибн Џерир Ет - Табери,кој во својот коментар на к*р,анот тоа го наведува. Од друга страна пак,еве и да ја офрлиме можноста дека Исмаил бил жртвуван, тоа за нас муслиманите ништо не менува. Ама баш ништо. И Исхак/Исак,како и сите други Аллахови Пратеници кај нас зазема високо место.
А за тоа Бог кого и според кои критериуми одбира пророк, можеме да развиваме теолошка дискусија одавде до Назарета и натраг. Само како пример ќе ги наведам пророштвата на Исаија за кои вие велите дека се однесуваат на Исус, а ние на Мухаммед а.с.,а евреите пак на сосема друга личност. Значи секој си го брани своето, само со таа разлика ќе морате сите вие да признаете,дека ние муслиманите ги користиме сите ТРИ ГОЛЕМИ БОЖЈИ КНИГИ, за разлика од вас Христијаните кои ги користите ДВЕТЕ, и од Евреите кои секако ја користат ЕДНАТА БОЖЈА КНИГА.
И сега нормално е Рабани вие да настапувате со таков став. Јас всушност кај вас гледам жолчно бранење на вашата догма, оти ние муслиманите немаме никаков проблем со Иса а.с. /Исус, као што немаме ниту си Мојсеј и сите од плејадата на избраните. Но вие имате проблем. Еве зошто, Евреите признаваат само она што го имаат во Тората, сето останато за нив е невалидно и грешно, вие продолжувате оттаму откаде што застанале евреите и велите дека со Исус се е завршено ( ете со ЈОван поконкретно), и не признавате ни чекор понатаму, додека ние муслиманите продолжуваме оттаму откаде сте застанале вие и велиме дека Мухаммед а.с. е последниот Божји Пратеник а к*р,анот финалната Божја Реч.
Значи во случајов да те поправам, секој своето верување жолчно си го брани. Камо среќа кога тоа бранење би било со силата на аргументите.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 23:39
Asya напиша:
Messenger напиша:
Treba da se potencira deka Bog go blagoslovuva Ishmail i vetuva deka od negovoto koleno ke napravi golem narod (21.18) i tolku ke go umnozhi potomstvoto negovo shto ne ke mozhe da se izbroi od mnozhestvo (16.10 & 21.13), deka ke bide silen chovek koj ke kreva raka protiv sekogo i sechija ke se kreva protiv nego (16.12) |
A toj narod, koj proizlegol od Ishmail ne se muslimanite, tuku Arapite. |
Така, а Мухаммед а.с. е потомок Исмаилов и е од арапската лоза, што значи ова што ти погоре го кажуваш не е точно.
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 23:45
Asya напиша:
Megjutoa, ti preskoknuvash mnogu stihovi, t.e. cela glava 18, i gi tolkuvash stihovite von kontekst. |
Зарем истите мажи спомнати во 18 глава каде што јадат кај Аврам, а потоа слегуваат да го изгорат Содом, не се истите Ангели кои што се спомнуваат во 19 глава?
И како тоа тврдиш дека стиховите ги толкувам вон контекст?
Кога заминуваат од кај Аврам едниот останува, а останатите двајца заминуваат за да го изгорат Содом. Истите тие двајца во 19 глава остануваат кај Лот и Библијата ги нарекува АНГЕЛИ.
Што има тука спорно или вон контекст?
Вон контекст би било тумачењето дека тројцата мажи го претставуваат Светото тројство!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:04
Koga go citav k*ranot, od toa sto go citav bese nedvosmisleno deka za zrtva e prinesen Ismail.
Voopsto ne stanuvase zbor za dilema, kako sto i citajki ja Biblijata ama nikoj bas nikoj ne moze da kaze deka Ismail trebalo da bide zrtvuvan. Kako sto gledam i ti ostavas prostor deka mozebi toa i ne bil Ismail kako sto i del od islamskite uceni mislat, sega od kade toa razlicno mislenje. Dali e mozno da stanuva zbor za greska vo prevodot, prevodot sto jas go citav bese na srpski jazik. Dali postojat verzii na prevodi od k*ranot sto se razlikuvaat po ova prasanje.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:13
deshad напиша:
rabani напиша:
pozdrav |
Рабани, зошто таква констатација носиш? - Конкретно кога зборува к*р,анот за Ибрахимовата /Авраамовата жртва не прецизира со име за кој негов син станува збор, но кога ќе се земат во предвид и другите к*р,ански ајети /пасуси кои зборуваат за Ибрахим ,Исмаил и Исхак се добива тој впечаток. Иако заборавив да кажам дека постои дел од исламските учени ( во многу помал број) кој што велат дека Ибрахим го жртвувал Исхак/Исак, а не Исмаил.Еден таков е Ибн Џерир Ет - Табери,кој во својот коментар на к*р,анот тоа го наведува. Од друга страна пак,еве и да ја офрлиме можноста дека Исмаил бил жртвуван, тоа за нас муслиманите ништо не менува. Ама баш ништо. И Исхак/Исак,како и сите други Аллахови Пратеници кај нас зазема високо место.
А за тоа Бог кого и според кои критериуми одбира пророк, можеме да развиваме теолошка дискусија одавде до Назарета и натраг. Само како пример ќе ги наведам пророштвата на Исаија за кои вие велите дека се однесуваат на Исус, а ние на Мухаммед а.с.,а евреите пак на сосема друга личност. Значи секој си го брани своето, само со таа разлика ќе морате сите вие да признаете,дека ние муслиманите ги користиме сите ТРИ ГОЛЕМИ БОЖЈИ КНИГИ, за разлика од вас Христијаните кои ги користите ДВЕТЕ, и од Евреите кои секако ја користат ЕДНАТА БОЖЈА КНИГА.
И сега нормално е Рабани вие да настапувате со таков став. Јас всушност кај вас гледам жолчно бранење на вашата догма, оти ние муслиманите немаме никаков проблем со Иса а.с. /Исус, као што немаме ниту си Мојсеј и сите од плејадата на избраните. Но вие имате проблем. Еве зошто, Евреите признаваат само она што го имаат во Тората, сето останато за нив е невалидно и грешно, вие продолжувате оттаму откаде што застанале евреите и велите дека со Исус се е завршено ( ете со ЈОван поконкретно), и не признавате ни чекор понатаму, додека ние муслиманите продолжуваме оттаму откаде сте застанале вие и велиме дека Мухаммед а.с. е последниот Божји Пратеник а к*р,анот финалната Божја Реч.
. |
... i nishto ponatamu!
Nikakva razlika megju site tri teologiii. Sekoja si se priznava samo sebe si i onoa sto bilo pred nea kolku da si zadrzhi nekakov kontinuitet... kolku da dokazhi deka sepak ne e steblo bez koren.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:15
deshad напиша:
Asya напиша:
Messenger напиша:
A toj narod, koj proizlegol od Ishmail ne se muslimanite, tuku Arapite. |
Така, а Мухаммед а.с. е потомок Исмаилов и е од арапската лоза, што значи ова што ти погоре го кажуваш не е точно. |
Tochni ste i dvajcata, so toa sto Asya pravi previd poistovetuvajki ja religijata so nacija.
Da ne povtoruvame deka verata i religijata ne moraat da imaat nikakva vrska so nacijata.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:20
listopaden напиша:
Koga go citav k*ranot, od toa sto go citav bese nedvosmisleno deka za zrtva e prinesen Ismail.
Voopsto ne stanuvase zbor za dilema, kako sto i citajki ja Biblijata ama nikoj bas nikoj ne moze da kaze deka Ismail trebalo da bide zrtvuvan. Kako sto gledam i ti ostavas prostor deka mozebi toa i ne bil Ismail kako sto i del od islamskite uceni mislat, sega od kade toa razlicno mislenje. Dali e mozno da stanuva zbor za greska vo prevodot, prevodot sto jas go citav bese na srpski jazik. Dali postojat verzii na prevodi od k*ranot sto se razlikuvaat po ova prasanje. |
Ami zoshto ne citirash od k*ranot listopaden?
Neli jas go pobarav toa od tebe pred nekoj den. I se ushte chekam na citat kade sto vo k*ranot po ime se naveduva Ishmail kako Avramov sin koj treba da bide zhrtvuvan.
Poveli i citiraj, ne preraskazhuvaj kakov vprechatok ti si dobil.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:27
k*ranot od koj citav mi bese daden od prijatel go vrativ, a sega sum 20000km i od nego i od prijatelot, pozdrav za mesi i se nadevam ke pomogne desad.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:30
Nemash k*ran so tebe? Ne go chitash redovno?
Ne mozhesh da najdesh nikade tamu kade sto se naogjash sega?
Go nema na Ineternet?
Ako treba, ke te pochekame da go najdesh i da ni citirash o tamu.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:40
Mesi k*ranot ne da ne go citam redovno, tuku voopsto i ne go citam, a kako sto napomenav prevodot sto go citav bese na srpski jazik a na net ne mozam da go najdam, go nema, a da gi citam ostanatite za da si ja razresam dilemata? tuka e forumot.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:43
OK.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 11.Декември.2008 во 23:45
Добра вечер, добри луѓе....Драго ми е што сте ми сите тука и на број, ужасно ми недостасувавте сите кои ве сакам
Хмммм...Исак или Исмаил, а?
Ха, може ли да се сака повеќе детето добиено само ради продолжување потомството во едно телесно сладостраствие, од она добиено по ветување и во љубов со саканата сопруга?
Може ли секс за една ноќ да даде производ еднаков или подраг од оној, посакуваниот?
Авраам не страдал баш кога Сара ја набркала Агара...но и тоа како тагувал по Сара кога починала...
Љубовта секогаш ќе биде пред сексот.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 12.Декември.2008 во 00:01
maria_magdalena напиша:
Добра вечер, добри луѓе....Драго ми е што сте ми сите тука и на број, ужасно ми недостасувавте сите кои ве сакам
Хмммм...Исак или Исмаил, а?
Ха, може ли да се сака повеќе детето добиено само ради продолжување потомството во едно телесно сладостраствие, од она добиено по ветување и во љубов со саканата сопруга?
Може ли секс за една ноќ да даде производ еднаков или подраг од оној, посакуваниот?
Авраам не страдал баш кога Сара ја набркала Агара...но и тоа како тагувал по Сара кога починала...
Љубовта секогаш ќе биде пред сексот. |
Kade bese ti dosega, Maria Magdalena
Dobredojde
|
Датум на внесување: 12.Декември.2008 во 00:10
Добре те најдов, мака една ме снајде, ама битно е пак да ве читам и уживам
|
Датум на внесување: 12.Декември.2008 во 00:15
maria_magdalena напиша:
Добре те најдов, мака една ме снајде, ама битно е пак да ве читам и уживам |
Ajde so Gospod napred, sekoja maka ke se izdrzi.
Se nadevam deka ne e nesto poseriozno, bidi pozdravena
|
Датум на внесување: 15.Декември.2008 во 23:32
dobre dojde nazad marija
ti posakuvam se najdobro
|
Постирано од: Ane09
Датум на внесување: 27.Ноември.2009 во 16:02
Messenger напиша:
Sega... ne e tokmu taka spored Torata i Biblijata.
Koga Avram go dobiva Isak od Sara, toj gi brka svojata sluginka Agara i sinot Ishmail so Bozhje dopushtenie i blagoslov, koj mu veli deka negoviot narod ke bide od Isakovoto koleno. Tuka zapisite se konretni i precizni. Duri podocna Bog go stava Avrama na test velejki mu da go ponese negoviot "edinstven sin" koj "mnogu go sakal" i po ime " Isak".
Kako prvo, ovoj test se sluchuva po odenjeto na Agara i Ishmal. Kako mozhe Avram da zeme sin koj ne e so nego? Vtoro, koga Bog veli "edinstven", toa znachi deka se raboti za onoj sto ostanal so Avrama i nikoj drug. Bog ne zboruva "za eden od sinovite" ili "najstariot sin", nitu "prviot sin".
Tuka nema dvoumenie i tekstot e mnogu ednoznachen i precizen.
Od druga strana, kako i zoshto e dojdeno do vakvoto zamrsuvanje na sluchajot so Avram, Isak i Ishmail od strana na judejcite, hristijanite i muslimanite e sosem druga prikazna i taa se provlekuva so stotici godini posle navedeniot sluchaj. Ako imam vreme ke napisham neshto za toa. |
Definitivno, K*ranot e napisan 600 godini po Isus i mnogu raboti se iskriveni. Postoi pretpostavka deka muslimanite poteknuvaat od Ismail, no ne deka toj bil zrtvuvan.
|
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 21:24
me interesira zasto hristijanite ne ja praktikuvaat praksata na ibrahim (abraham)
kolenje na k*rban ako velite deka ibrahim go zrtvuval isak
eve svedoci ste deka muslimanite kolat k*rban na ovoj praznik i se naziva k*rban bajram otkako ibrahim go zrtvuvase ismaila i go ispolni ona sto mu se barase vo sonot togas Allah dz.s go isprati dzebril so oven od dzenet i mu rece zakoligo ovenot, nemoj da go kolis ismaila.a.s i od togas im se nareduva na muslimanite za k*rban bajram da zakolat k*rban .
znaci ova se odnesuva na ismail ane na isak. ako bese na isak vi ke kolevte k*rban muslimanite nemase taa praktika da ja imaat a znaeme deka arapie se sledneici na ismaail.
pozdrav
------------- kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 21:33
A da ne izmeshe nekoi raboti?
Ajde vrati se nazad na pochetokot na temata i prochitaj gi site komentari...
Avram NE ZHRTVUVAL NIKOGO. Toj bil spremen toa da go stori, no bil sprechen i nikoj ne bil zrtvuvan zatoa shto NIKOJ NE TREBALO DA BIDE ZHRTVUVAN. Ednostavno kazhano, NIKOGASH NEMALO ZHRTVUVANJE.
Za toa toa deka voopshto ne se raboti za Ismail, tuku za Isak imash objasneto ponapred, kako shto ti posochiv na pochetokot od ovoj post. Na znam za kakvo Ismailovo zhrtvuivanje zboruvash, za kakvi sonovi i za kakov k*rban sto treba da se pravi vo denshno vreme? Navistina ne znam zoshto voopshto ima potreba od k*rban samo ako ne e nekakva tradicija za sekjavanje na neshto shto nikogash ne se ni sluchilo. Znachi formalna, iskriveno interpetirana tradicija, nishto povekje. Pa duri i taka da se praktikuva, ne treba da se napravi nikakva zhrtva bidejki nitu Avram ne go storil toa.
Se nadevam deka razbirash za shto se raboti.
|
Постирано од: Superior
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:03
к*рбанот представува една од многуте значјни победи во вечната битка на човекот. Тој во историјата на развој на човечкиот род го означува моментот кога човекот го добил статусот на најголема вредност. Во тој момент дошла до израз очигледната разлика и диференцијација помеѓу човекот и животното. Човекот повеќе не може да се принесува како жртва на олтарот на божеството. Наместо синот Исмаил, кого го повел на жртвеникот, татко му Ибрахим, по Аллахова наредба,го жртвувал овенот кој му го донесол мелекот Џебраил.
к*рбан Бајрам би морало да се прославува во знакот на оваа победа и размислувањата за понатамошните победи во овој смисол. к*рбанот ја означил само првата победа и го отворил процесот на движења во правец на следните победи. Секоја година к*рбан Бајрам ни дава шанса да се запрашаме и сериозно размислиме за тоа, колку во тој поглед сме отишле напред, уште колку битки сме добиле. Секоја година би требала да донесе нови победи и нови бајрамски радости.
Во борбата за човекот во преовладувањето на животинските нагони во него, во афирмацијата и јакнењето на човечките елементи во неговото битие,не постигнавме посебни успеси. Процесот на хуманизирање на човекот се развиваше многу споро и наидуваше на големи препреки. Изгледа донекаде несфатливо како на оваа значајна страна на човечкото постоење и се поклонува беззначајно внимание. Во севкупниот досегашен период на развојот на човекот и општеството изразито доминирале материјалните потреби. Човекот тука постигнал големи успеси. Современиот научен и технолошки развој представува во тој поглед фантастично достигнување. Човекот се повеќе ја запознава, открива и освојува природата. Продира во длабочините на вселената, откривајќи доста нејзини тела и стрмејќи се за нови продори и освојувања...
За повеќе информации кликни
http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?p=428441#post428441 - овде
------------- Clubmaster
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:10
Ne znam kako ubivanjeto na nevino zhivotno so konotacija deka na toj nachin se odvojuvame od zhivotnite i zhivotinskite atributi pretstavuva napredok vo bilo shto.
No ako toa im e taka pretstaveno na nekoi vernici od nivnite teoloshki nauchnici, togash neka im bide taka.
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:15
Messenger напиша:
Ne znam kako ubivanjeto na nevino zhivotno so konotacija deka na toj nachin se odvojuvame od zhivotnite i zhivotinskite atributi pretstavuva napredok vo bilo shto.
No ako toa im e taka pretstaveno na nekoi vernici od nivnite teoloshki nauchnici, togash neka im bide taka. |
Научниците откриле дека и растенијата чувствуваат, имаат душа, и сега и нив не треба да ги јадеме. Секако мислам на вегетаријанците. Меси, месото е составен дел од човечкиот живот, и секогаш кога рационално и наменски се употребува нема што да се коментира дали животното е невино или не.
Во Исламот колењето к*рбан има многузначаен карактер, но целта му е социјално-хуманитарна. Ние муслиманите во тоа не гледаме ништо лошо, нам со верата ни е наредено преку овие обреди да им помагаме на загрозените, го имаме зекатот, садекатул фитрот, доброволната садака, к*рбанското месо и уште многу други видови хуманитарни потпомагања.
------------- Clubmaster
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:17
Messenger напиша:
No ako toa im e taka pretstaveno na nekoi vernici od nivnite teoloshki nauchnici, togash neka im bide taka. |
Нека им биде.
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:19
И така ни би, и така ќе ни биде. Амин!
------------- Clubmaster
|
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:56
listopaden напиша:
Isak ili Ismail e mojata dilema na koja se nadevam ke dobijam odgovor. Odamna imam procitano vo k*ranot deka Avram kako zrtva go prinesuva Ismail dodeka vo Biblijata stoi deka toa e Isak. Mozebi veke bilo kako tema ili e raspravano vo sklop na druga tema, ako e taka se izvinuvam, vo sekoj slucaj baram vase mislenje, blagodaram. |
znaci zaklucok ibrahim go zrtvuval na ismail a ne na isak es ega nekoj laze ili biblijata ili k*ranot
svedoci se muslimanite koi kolat k*rban i ja praktikuvaat taa praktika kade veli vo k*ran i nie go zamenivme so eden golem brav a spomenot za nego nie go zadrzavme megu pkolenijata po nego.(37,107,108)
` da bese isak toj spomen ke bese vrs pokolenijata na evreite i hristijanite
adokaz e toa sto voopsto taa praktika ne ja praktikuvaat hristijanite, t.e muslimanite ja praktikuvaat taa praktika
znaci veli spomenot go zadrzavme megu pokolenijata po nego od isamila , a arapite imaat poteklo od ismaila
zaklucok ibrahim go zrtvuval ismail a ne isak i kraj na temata, tuka ispaga deka bilijata laze zboruvam za ovaa biblija, ne za vistinskiot indzil, pozdrav
------------- kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 12:04
el_kevser напиша:
znaci zaklucok ibrahim go zrtvuval na ismail a ne na isak es ega nekoj laze ili biblijata ili k*ranot |
Е да некој лаже,тоа е сигурно
el_kevser напиша:
da bese isak toj spomen ke bese vrs pokolenijata na evreite i hristijanite
a dokaz e toa sto voopsto taa praktika ne ja praktikuvaat hristijanite, t.e muslimanite ja praktikuvaat taa praktika |
Колењето к*рбан е бесмислиено од христијанска гледна точка.Ако муcлиманите го прават тоа како евоцирање на спомени то е нивно право,но христијаните имата нешто поголемо а тоа е крсната жртва на Богочовекот Христос(знам сега дека ова е грозно за муслиманите но стрпете се).
Според тоа искупителната жртва на Христос не' искупува од сите гревови така да тоа да се забошоти и да се истакнува крвта на некоја овца е просто богохулно нешто за христијаните.
Да, се колеле к*рбани и се колат се уште и од некои по само име наречани христијани,за бериќет и слично но името ако е земено од исламот целта на таквиет к*рбани им е читсо паганска(да оздрвале,да имал среќа и слични работи).
Го читав исламското толкуавање на тоа зашто се верува дека исмaил бил понуден на жртвување на страна 2 што беше постирано од литвиненко.И еве неколку од моите коментари.
Аврам ја зеде Хагара и нејзиниот син, замина со нив далеку во една неплодна пустина и им изгради една мала куќичка во близина на денешното Ка'бе(Божјата куќа), и тука ги насели.
Авраам бил од месопотамија,потоа по Божјиот призив се населува во Ханан(тоа би му дошло некаде помеѓу сирија и денешен израел)Па идејата да киниса со свота робинка (која нели ја брка!!)од ханан на југ низ најужасните пустини и пат кој сигурно би траел со месеци(!!)и само да ја остави и пак да се врати е просто неверојатно!
А во светло на тоа па и ваквите годишни екск*рзии се просто научна фантастика!!
Неговиот татко имал обичај еднаш годишно да ги посети и да помине некое време со нив, потоа се враќал.
Ако на евреите од време на персиското царство патот од вавилон до палестина им траел 3-4 месеци(и тоа во еден правец!!!) замислете колку би траел патот од ханана до мека(имаш два пата: преку палестина покрај брегот на црвеното море или преку месопотамија и перискиот залив)
Ќе испадне работава дека он цел живот патувал.
По овој настан Семоќниот Бог му нареди на Аврам и Исмаил да го изградат Кабето(првата Божја куќа на земјата,на која прв Адам и ги удрил темелите)... Тогаш Возвишениот Аллах му нареди на Аврам да ги повика луѓето да обавуваат Аџилак.
Значи кабето било пагански храм!Таму имало црн метеорит и околу него бил изграден храм во кој имало многу идоли(и тоа во времето на мухамед!)
Како тоа наследниците на исмали така брзо да ја заборават објавата на својот предок и да стават неколку стотина идоли во каба?!
el_kevser напиша:
tuka ispaga deka bilijata laze zboruvam za ovaa biblija, ne za vistinskiot indzil, pozdrav |
За тоа каково е тој муслимански индџил во споредба со евангелијата е веќе друга тема.
Инаку по сево ова мислам дека навистина не ме чуди што евреите во арабија му се смееле на мухамед кога ја кажал својата објава.Бидејчи сметале дека кажувал нелогичности и ја фалсификувал тората.Па мухамед навреден им наредува на верниците да не клањаат веќе кон ерусалим туку кон мека и да не ја обележуваата саботата туку петокот.
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 01.Декември.2009 во 15:25
el_kevser напиша:
znaci zaklucok ibrahim go zrtvuval na ismail a ne na isak es ega nekoj laze ili biblijata ili k*ranot
|
Ohigledno nekoj gi "shtimal" rabotite za da poteche vodata po negovata brazda.
Ajde da te potsetam ushte ednash...
Koga Avram go dobiva Isak od Sara, toj gi brka svojata sluginka (taa voopshto ne mu bila zhena, ne mu bila nitu prva, nitu vtora, nitu posledna zhena, tuku sluginka) Agara i sinot Ismail so Bozhje dopushtenie i blagoslov, koj mu veli deka negoviot narod ke bide od Isakovoto koleno. Tuka zapisite se konretni i precizni. Duri podocna Bog go stava Avrama na test velejki mu da go ponese negoviot "edinstven sin" koj "mnogu go sakal" i po ime " Isak".
Prvo, ovoj test se sluchuva po odenjeto na Agara i Ismail. Kako mozhe Avram da zeme sin koj ne e so nego? Vtoro, koga Bog veli "edinstven", toa znachi deka se raboti za onoj sto ostanal so Avrama i nikoj drug. Bog ne zboruva "za eden od sinovite" ili "najstariot sin", nitu "prviot sin". Koga Avram bil staven na test toj zhiveel samo so Sara i Isak. Toj bil negoviot edinstven sin bidejki ednostavno se otkazhal od Agara i Ismail.
Inaku, za istorijata na tvrdenjeto deka se raboti za Ismail...
Na delot od tekstot vo K*ranot kade sto se kazhuva prikaznata za Avram i zhrtvuvanjeto, sinot ne e imenuvan! Kako e toa mozhno, na pochetokot zaprashale edni muslimanski teolozi, koga se znae deka vo Torata i Biblijata, koi se napishani mnogu porano od k*ranot, zapishano e imeto na Isak? Spored drugite islamski teolozi, koi go branele izostavuvanjeto na Isakovoto ime vo k*ranot, toa ne moralo da e taka bidejki vo Torata pishuva oti Avram bil povikan da go zhrtvuva svojot najsakan sin. Znachi, ochigledno e deka spored arapskite obichai najsakaniot sin mora da bil prviot koj se rodil, pa zatoa vsushnost se raboti za Ismail, no evreite bile ljubomorni, pa go vmetnale imeto na Isak.
Taka na pochetokot imalo dve islamski tvrdenja: Isakovo i Ismailovo. So vreme, se razbira, pobedilo Ismailovoto i denes povekje ne e halal da se postavuva ovaa rabota megju muslimanite kako tema za diskusija. Imeto na Ismail ne e zapishano vo Knigata, ama se interpetira deka bil tokmu toj bidejki najsakaniot sin mora da bide najstariot. Toa e zakon, a so toa i dokaz, pa tuka ne smee da ima somnevanje.
|
|