IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Не прави идол или слика на она што е горе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не прави идол или слика на она што е горе

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 23>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2008 во 21:22
Originally posted by deshad deshad напиша:

Јас веќе сум таму, во совршениот Ислам. Сега тебе те чекам.

Иншала да се сретнеме сите таму ... кај ХРИСТА!       

Саму НЕГОВИОТ ПАТ е СОВРШЕНИОТ *****!

Незаборави дека е иделопоклонство да се споредува Живото СЛОВО и ДУХ АЛАХОВ (ХРИСТОС) со ...!

И тоа е зина како што е она што ти го критизираше во погорните постови!

Да се сретнеме набрзо сите во ВИСТИНАТА

Иншалах!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2008 во 21:28
Имам прашања до Муслиманите ( се надевам нема да биде сфатено како провокација, ниту на крај памет не ми паѓа да провоцирам )

Некаде кога читав историја прочитав дека Мухамед кога влегол во Ќаба ( иако некаде пак сум прочитал Каба без ќ ) со својот стап ги искршил идолите во храмот, а единствено ја поштедил сликата на Девицата и детето. Е сега ме интересира дали некој муслиман може нешто повеќе за тоа да ми каже, дали е вистина или не. Во друг случај пак слушнав дека Мухамед им дозволил на Христијаните да се молат во џамијата и тоа за време на молитвата икони и крст биле внесени внатре за време на молитвата. Точно ли е ова или не?

Благодарам однапред на одговорите.

Изменето од macedon_alex - 07.Декември.2008 во 21:28
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2008 во 21:34
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Имам прашања до Муслиманите ( се надевам нема да биде сфатено како провокација, ниту на крај памет не ми паѓа да провоцирам )

Некаде кога читав историја прочитав дека Мухамед кога влегол во Ќаба ( иако некаде пак сум прочитал Каба без ќ ) со својот стап ги искршил идолите во храмот, а единствено ја поштедил сликата на Девицата и детето. Е сега ме интересира дали некој муслиман може нешто повеќе за тоа да ми каже, дали е вистина или не. Во друг случај пак слушнав дека Мухамед им дозволил на Христијаните да се молат во џамијата и тоа за време на молитвата икони и крст биле внесени внатре за време на молитвата. Точно ли е ова или не?

Набрзина ќе ти одговорам. Првиот случај воопшто не е точен.Мухаммед а.с. кога влегол во каба ги порушил сите 360 идоли во неа и надвор од неа, и не оставил ништо. А за Девицата и детето да ти кажам дека ова го слушам од тебе прв пат. Колку што јас знам и сум прочитал во кабето и надвор од него немало никаква Девица со дете. За вториот случај има прочитано дека Мухаммед а.с. во Медина на една христијанска делегација и дозволил да ја обават молитвата во Џамијата , бидејќи кога им дошло време за молитва,свештениците се чувствувале нелагодно, и тоа го увидел Аллаховиот Пратеник и им дозволил да се молат во неговата Џамија. За крстот и иконите од тебе слушам.
Кон врв
Litvinenko Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Декември.2008
Поени: 52
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Litvinenko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2008 во 21:35
[QUOTE=macedon_alex] Имам прашања до Муслиманите ( се надевам нема да биде сфатено како провокација, ниту на крај памет не ми паѓа да провоцирам )

Некаде кога читав историја прочитав дека Мухамед кога влегол во Ќаба ( иако некаде пак сум прочитал Каба без ќ ) со својот стап ги искршил идолите во храмот, а единствено ја поштедил сликата на Девицата и детето. Е сега ме интересира дали некој муслиман може нешто повеќе за тоа да ми каже, дали е вистина или не. Во друг случај пак слушнав дека Мухамед им дозволил на Христијаните да се молат во џамијата и тоа за време на молитвата икони и крст биле внесени внатре за време на молитвата. Точно ли е ова или не?[QUOTE]

Не е вистина дека во ќаба оставил таква слика колку што јас знам,бидејќи ниту постоела,ниту некој веродостоен извор ја спомнува.А за второто прашање имам слушнато од некои муслимани дека вакво нешто се има случено.Не би се сложил дека користеле икони и крстови, бидејќи јасни докази за ова не постојат,но имало една делегација христијанска која доаѓала кај Мухаммед а.с. и кога требало да се појават утрешниот ден да се заколнат дека тоа што го зборат е вистина истите недошле!

Изменето од Litvinenko - 07.Декември.2008 во 21:37
„Затоа ти повикувај и биди истраен,онака како што ти се наредува,а не се поведувај по нивните барања,и кажи:„Јас верувам во сите книги кои ги објавил Аллах,и наредено ми е праведно да ви судам;Сура42
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2008 во 21:38
Originally posted by deshad deshad напиша:

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Набрзина ќе ти одговорам. Првиот случај воопшто не е точен.Мухаммед а.с. кога влегол во каба ги порушил сите 360 идоли во неа и надвор од неа, и не оставил ништо. А за Девицата и детето да ти кажам дека ова го слушам од тебе прв пат. Колку што јас знам и сум прочитал во кабето и надвор од него немало никаква Девица со дете. За вториот случај има прочитано дека Мухаммед а.с. во Медина на една христијанска делегација и дозволил да ја обават молитвата во Џамијата , бидејќи кога им дошло време за молитва,свештениците се чувствувале нелагодно, и тоа го увидел Аллаховиот Пратеник и им дозволил да се молат во неговата Џамија. За крстот и иконите од тебе слушам.

Дешад и јас за тоа се чудев. А најмногу сомнително ми е што на пример ако тоа е слика од Пресвета Богородица и Исус Христос сигурно немало Христијаните да ја стават заедно со идоли. И јас знам дека сите идоли ги срушил ( иако не го знаев бројот на идолите ).
Ти благодарам на одговорите Дешад.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2008 во 21:39
Originally posted by Litvinenko Litvinenko напиша:

[QUOTE=macedon_alex] Имам прашања до Муслиманите ( се надевам нема да биде сфатено како провокација, ниту на крај памет не ми паѓа да провоцирам )

Некаде кога читав историја прочитав дека Мухамед кога влегол во Ќаба ( иако некаде пак сум прочитал Каба без ќ ) со својот стап ги искршил идолите во храмот, а единствено ја поштедил сликата на Девицата и детето. Е сега ме интересира дали некој муслиман може нешто повеќе за тоа да ми каже, дали е вистина или не. Во друг случај пак слушнав дека Мухамед им дозволил на Христијаните да се молат во џамијата и тоа за време на молитвата икони и крст биле внесени внатре за време на молитвата. Точно ли е ова или не?[QUOTE]

Не е вистина дека во ќаба оставил таква слика колку што јас знам,бидејќи ниту постоела,ниту некој веродостоен извор ја спомнува.А за второто прашање имам слушнато од некои муслимани дека вакво нешто се има случено.Не би се сложил дека користеле икони и крстови, бидејќи јасни докази за ова не постојат,но имало една делегација христијанска која доаѓала кај Мухаммед а.с. и кога требало да се појават утрешниот ден да се заколнат дека тоа што го зборат е вистина истите недошле!

Ти благодарам на одговорот Литвиненко.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 06:26
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2010 во 20:35
Треба да “копи-постирам“ некои постови на оваа тема.......???????????
гледам дека некој бара “проблеми“ и меша “баби жаби“
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2010 во 13:15
Старозаветен постулат...
Ние веруваме и лjубиме Живиот Бог.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2010 во 13:29
Vo novovo vreme poveketo pravat idol od ona sto e " dole ".
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2010 во 14:45
Temata e inspiriana od freskite i ikonite soodvetno na vtorata Bozhja zapoved:

Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.

Na postiranite fotografii se gleda deka na niv e naslikan Bog.

Onoa shto sledi ponatamu...

Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог.

... kade shto e objasnuvanjeto deka ne treba da se poklonuva na nikakvi likovi, vkluchuvajki gi i onie vo koi nekoj bi se osudil da go naslika neboto, e neshto shto znaeme deka ne se pochituva skoro od nikoj vernik (site se krstat, poklonuvaat i stavaat zrtvi na svetci i svetici) i Crkvata ostanuva indiferentna na taa pojava, no toa e topik na sosem druga tema, a ne na ovaa.

I seto ova, vo negovata polna tezhina, se odnesuva za vernicite, a ne za onie koi ne ja sledat ovaa religija.

Onoa shto se odnesuva na temava e faktot deka Crkvata odobruva i narachuva, kako shto e prikazhano so primerite, sliki vo koi se prikazhuva i neboto i zemjata.

Изменето од Messenger - 22.Февруари.2010 во 14:55
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2010 во 15:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Temata e inspiriana od freskite i ikonite soodvetno na vtorata Bozhja zapoved:

Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.

Na postiranite fotografii se gleda deka na niv e naslikan Bog.

На почетокот накратко (кој колку разбра) објаснет е овој профлем со фрескоживописот и кои се причините и дека дел од овие сцени се “неканонски“ - нема потреба да се повторуваме....

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Onoa shto sledi ponatamu...

Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог.

... kade shto e objasnuvanjeto deka ne treba da se poklonuva na nikakvi likovi, vkluchuvajki gi i onie vo koi nekoj bi se osudil da go naslika neboto, e neshto shto znaeme deka ne se pochituva skoro od nikoj vernik (site se krstat, poklonuvaat i stavaat zrtvi na svetci i svetici) i Crkvata ostanuva indiferentna na taa pojava, no toa e topik na sosem druga tema, a ne na ovaa.

I seto ova, vo negovata polna tezhina, se odnesuva za vernicite, a ne za onie koi ne ja sledat ovaa religija.

Onoa shto se odnesuva na temava e faktot deka Crkvata odobruva i narachuva, kako shto e prikazhano so primerite, sliki vo koi se prikazhuva i neboto i zemjata.

А да кажеше каде Бог вели дека не треба да се поклонуваме на Бога и божјите угодници и да не целиваме икони????

Во горниот пост убаво се гледа библиската основа.... нема смисла темата да ја правиме “Иконите и иконопочитувањето“....

Јасно се гледа и кажавме на почеток од темата што не е во ред кај фреските и иконите и кои икони и фрески се “неканонски“...
Сега со ова можеби тебе идеата ти е да ја пренасочиш темата... (но знаеш дека има премногу постови за иконопочитувањето и причините и последиците...)
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2010 во 15:10
Ne ja prenasochuvam temata. Zatoa i dadov objasnuvanje vo prethodniot komentar.

Temava ja obnoviv so ushte edna freska vo koja e naslikan Bog na neboto.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2010 во 12:57

Hristijanskite teolozi go napagale paganskiot idolopoklonstvo:" Ako na vasite idoli im se odzeme onaa cudesna ubavina sto im ja dalo dletoto na golemite umetnici, vo niv nema da ostane nisto, osven amorfna materija",kazuva Oktavijan.
   "Hristijanite gi otfrlaat ovie bogovi, zasto tie se samo kamen, drvo ili metal, a ne vistinski Bog", zaklucuva Tacijan.
    Vakvi citati ke najdeme na mnogu mesta vo Stariot zavet, zasto od svoite pocetoci monoteistickata svest mu se protivstavuva na sekoe idolopoklonstvo.
    Dolgo crkovnite otci odbivale sekoja pomisla na slika ili skulptura koja bi imala svetost.
    I za intelektualcite vo helenistickiot i rimskoit svet najgolema precka bila da veruvaa vo sliki i kipovi. Za da se nadmine ovoj problem i idolite da stanat opsto prifatlivi za site, se razvila misticna svest, pri sto sodrzinata se tolkuva simbolicno.
    Osnova na toa razmisluvanje, kipot i slikata navistina se umetnicko delo na covecki race, no posebno znacanje na toj predmet mu dava specijalnata vestina so koja istiot se osvetuva, vestina narecena TEURGIJA[ bukvalno prevedeno:sozdavanje na bogovi]. Taka idolot stanuva posrednik megu covekot i nekoj od bogovite.
     " So pomos na na odredeni simboli, TURGIJATA uspeva nezavisnata dobrina na bogot da zasveti na slikite i skulpturite na umetnikot", tvrdi Proklus i neoplatonistickite teolozi, cija sto misla e zamrsena i nejasna i koja ima za cel da go opravda postoenjeto na idolite na paganizmot, barajki vo seto toa dlaboka i nema smisla.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.