|
Секс - како вие гледате на него? |
Внеси реплика | страница <1 45678 36> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Spiros, ajde da se dogovorime drug pat koga kje replicirash da bidesh konkreten vmesto da postirash nekakvi opshti misli? Znachi: Ako mozhesh, navedi citati od Isus za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, seksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema (ne nadvor od nea). Ako nemozhesh, kazhi deka nemozhesh da najdesh takvi, no ne me prakjaj jas da baram, bidejki toa ne prashuvam, OK? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Shir ha Shirim е пишана од оној кој ја обожавал МУДРОСТА БОЖЈА (ХРИСТОС) повеќе од се. Пророчкиот писател бил под инспирација кога ја пишувал а самиот имал преку 999 љубовници.
На крајот заклучил дека сепак ...! |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znachi nishto ne se dogovorivme, a ti dokazha deka nemozhesh da najdesh nitu eden soodveten citat.
Sepak blagodaram. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
eros+agapa+logos=svet brak megu mazot i zenata
mnogu od pravoslavnite otci ja smetaat hristijanskata ljubov kako agapa+logos erosot e iskluchen kako telesno=animalistichki=satanistichki megutoa dodeka adam i eva bea nepogresheni, adam za eva mislel deka e ubava i toa mu go kazal na bog znachi eva seksualno go privlekuvala adam inaku vo prosek vo evropa mazot pomisluva na sex 250, a zenata 40 pati na den e sega isus imal chovechko telo,znachi plachel, se sozaluval, kolnel(smokvata ja prokolnal), jadel , piel i slichno znachi gi imal site karakteristiki na chovek po avtomatizam bi terbal;o da gi iam i site hirmoni koi potenciraat na seksualna priroda, kako shto gi imale adam i eva dodeka po dogma , seksualnosta e posledica na padot na adam i eva , i adam i eva nemale megu sebe privlechnost i vrska bazirana na eros=seksualna ljubov, telesna pvlechnost, shto e non sens , zashto adam mu se zaleshe na bog BOZE ZASHTO JA NAPRAVI UBAVA(SEKSUALNO, TELESNO PRIVLECHNA) ZNACHI EROS POSTOESHE I VO EDEMSKATA GRADINA I NE E POSLEDICA NA PADOT NA ADAM I EVA ISUS kaza deka toj ja poznaval prirodata na chovekot,a mnogu otci za zal i ne ja poznavale znachi sekoj koj saka da go sledi patot na ISUS treba da ja spoznae prirodata na chovekot , vkluchitelno i seksualnata, a sakale nekoi da priznaat ili ne mazot i zenata uzivaat vo seksualnite odnosi, po bozja volja, bidejki i adam i eva se bozja kreacija new age=duhovnost+nauka VREMETO KOE SHTO DOAGA E VREME NA DUHOVNOSTA I NAUKATA, A NE NA TRADICUJATA I RELIGIJATA GANDI GI Изменето од rabani - 06.Декември.2008 во 02:46 |
||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kako zakluchi deka Sv. Marko Podvizhnik govori za brakot? Polovite odnosi vo brakot ne se misla, emocija ili nadezh, bidejki se dolzhnost, a Sv. Nil Sinajski, vo gorenavedeniot citat ne gi osuduva brachnite (polovi) odnosi, tuku veli ako chovekot kopnee po duhovnosta, da ne se nadeva na nishto telesno. Zarem brachnite pravoslavni hristijani se nadevaat na svoite tela i polovi odnosi? Ili, mislish deka samo monasite se nadevaat na Boga? Sovetot na Sv. Grigorij Rimski, e potpolno ispraven, no toa ne znachi deka sopruzhnicite treba postojano da se vozdrzhuvaat od intimni odnosi, nitu deka site treba da bidat monasi. Pojasni, kade vo Biblijata pishuva deka David bil zachnat vo ozakonet brak? Pretpolagam, govorish za carot David?! Megjudrugoto, shto se odnesuva na brakot, Sv. Apostol Pavle veli: "Mazhot da ja ima svojata dolzhna ljubov kon zhenata, a isto taka i zhenata - sprema mazhot. Zhenata ne e gospodarka na teloto svoe, tuku mazhot; isto taka i mazhot ne e gospodar na svoeto telo, tuku zhenata. NE ODDELUVAJTE SE EDEN OD DRUG, OSVEN PO DOGOVOR ZA NEKOE VREME, ZA DA POSTITE I DA MU SE MOLITE NA BOGA, I PAK SOSTANETE SE ZA DA NE VE ISKUSHA SATANATA, PORADI VASHETO NEVOZDRZHANIE" (IKorint.7:3-5). Taka, Sv. apostol Pavle gi sovetuva brachnite lugje, dodeka na bezbrachnite i nezhenetite im sovetuva da bidat celomudreni. Sv. apostol Pavle (IKorintjani 7:5-9) ne govori deka brakot ne e blagosloven, ako nema za cel potomstvo, kako shto tvrdish ti. Vprochem, cel na hristijanskiot brak e spasenieto, a osnova e ljubovta, dodeka potomstvoto (decata) se proizvod na ljubovta. Pogreshno e lugjeto da imaat polovi odnosi, a da se sprechuva zachnuvanjeto, no ima i bezdetni brakovi, koga zhenata ne mozhe da zabreni ili mazhot ne mozhe da ja oplodi, shto ne znachi deka brakot ne e blagosloven. Isto taka, pogreshno e da da se poistovetuvaat plotskite odnosi so duhovnosta. No, ni tvoeto svakjanje deka monashtvoto e posebna kasta ili klasa vo Crkvata, ne e ispravno. P.S. Opasno e da se iskrivuvaat zborovite na svetitelite, ushte povekje, proizvolno i pogreshno da se tolkuvaat. Изменето од Asya - 06.Декември.2008 во 05:42 |
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
|
Asya, ти даваш паушални изјави (мислејќи дека изнесувам мое мислење.. да, да - лукаво сум постапувал што не сум го наведувал изворот!!), а после кога ќе ти ставам очигледни цитати од Светите Отци, ти ги испревртуваш нивните зборови.
Патем, ме обвинуваш за работи кои не сум ги рекол. |
||
butterflyM55
Сениор ***PEPE*** Регистриран: 17.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 3399 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dobro ne vi se cini deka ste ja utnale temava Temata "VIE KAKO GLEDATE NA SEXOT" a ne da ostavate postovi i toa tugi
|
||
KING35
Сениор shadow... Регистриран: 25.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7624 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
So oci
|
||
zivotot pisuva romani...a lugeto citaat stripovi
|
||
Anthony
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Interesno -chlenovite pishuvaat za seksot od aspekt na svetite Oci - ponatamu iskluchivo za seksot vo sklopot na brakot viden i dozivean kako obvrska- shto stanuva za predbrachniot seks-treba da go ima ili ne? shto e so vonbrachniot seks? Me interesira koja e razalikata pomegju seks i blud?
|
||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
||
Litvinenko
Група Регистриран: 02.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
и ти поставуваш тешки прашања! Изменето од Litvinenko - 06.Декември.2008 во 16:14 |
||
„Затоа ти повикувај и биди истраен,онака како што ти се наредува,а не се поведувај по нивните барања,и кажи:„Јас верувам во сите книги кои ги објавил Аллах,и наредено ми е праведно да ви судам;Сура42
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не можам да ви се изначудам на размислувањата.
Како бе можете да ги сатанизирате сексот и да ја искривувате сликата за него како што ви одговара. Срамота!-Го направивте сексот најгнасната и најодвратната работа во животот. НИКОЈ!-НИКОЈ НЕМА ПРАВО ДА ЅИРНЕ ВО СПАЛНАТА СОБА НА ЕДЕН БРАЧЕН ПАР.-ПА ДУРИ НИ БОГ. |
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
|
Светото Писмо треба дас е чита цело, како една сеопфатна целина. Покрај Светото Писмо според Православната традиција паралелно на него се користи и Светото Предание рамноправно на Светото Писмо, затоа што тоа е продолжение на Светото Писмо и живото на Светиот Дух во Црквата преку светите Отци.
Од сите овие извори можам да заклучам дека човекот е создаден според образ и подобие Божјо. Односно добар и свет со призвание да стане совршен до подобието Божјо. Тоа совршенство е духовно совршенство. Совршенство се состои кога ке се издигнеме над сета природа и постанеме повисоки од ангелите на небесата, односно продуховени, а поред тоа и телото треба да се продухови, како што било и продуховено телото Исусово по воскресението. Тоа му било дадено на Адам во рајот. Но Адам место да му се предадее на духовното и да напредува во благодатта на Светиот Дух, тој се острастил на телесното. Во него се појавила старста кон телесно задоволување. Згрешил. паднал. И жто се случило? Му се отвориле телесните, односно страсните очи. Видел дека жената е гола, односно телесно ја посакал. Но таа била гола и пред да падне, зошто не ја гледал тогаш? Затоа што до тогаш, во него не постоела телесната страс на блудот. Таа била негова жена но сепак кон неа погледнал блудно. Тоа е последица на падот. Од тогаш човештвото се наога во една агонија за негово избавување. Тоа го направил вториот или нов Адам, кој се родил од девојката Марија. Зашто се родил на натприроден и безгешен начин и зашто баш од Марија? Новиот Адам требало да се роди од Пречиста девојка и на чист начин за да не биде наследник на падната Адамова природа и гревот и за да може да не биде извалкан од него и го победи. Човештвото чекало со векови за да да се најде во него достојната и во нејзината пречиста утроба да се роди. Затоа е таа толку голема слава кон Богородица. да не беше таа ние сеуште ке пребиваавме во гревовите и умиравме во адот. Таа е неспоредливо пославна и повисока од секое творение и од Ангелите на небесата. ВНовиот Адам откако со своето раѓање ја победи падната човекова природа му остана уште да ги победи гревот, смртта и сатаната. Тоа тој го направио со примерот со својот живот. Не направи грев, со својата смрт, смртта со победи и и со воскресението ги разгуши занданите пеколни и ги ослободи сите кои го прифатија за вистински Бог. Смртта и пеколот неможеа да го задржат затоа што над него наемаа власт. Не како Бог, туку како совршен човек. Бидејќи во него грев немаше. Но се воплоти и стана човек за да го избави,подигне обнови и обожи паднатиот човек. Новиот Адам, Христос, го покажа, објави вистинскиот човек што Бог го создаде, а стариот Адам, преку прстапувањето го унакажа и го уништи. Сега имаме два критериума. Стариот паднат Адам, кој се огледува во сето падната човештво и Новиот Адам, Христос, Адам пред падот во рајот. Сега прашањето ни е: Кон кој Адам ние сакаме да се стремиме? Ако сакаме да живееме според критериумите и нормите од овој свет и век ке бидеме слични на стариот, паднат Адам и ќе бидеме заробени од страстите и ќе умираме во своите гревови за во Пеколот или сакаме да бидеме како Новиот Адам, Христос, и да живееме свето, слободно и бестасно имајки апослутна контрола над сите начи помисли, желби и чувста и ке го наследиме рајот со сите негови радости. Патот на стариот Адам е широк и послан со секакви задоволстава и наслади од овој свет и век, а Патот на Новиот Адам е тесен и терновит, во воздржание и подвиг. Секуалните задоволувања се полод на телесните старсти на стариот, паднат Адам и во нас и кај оние кои неможат да се воздржат се индикатор дека сме заробени од таа старст, а секоја страст е грев и оддалечување од Бога. Бог во нас всадил природните старсти, но ние сме ги испревртиле во и сме ги направиле противприродни. Така и природната стаст, односно енегија, на љубов, ние сме ја претвориле во неприродна страст за блуд. Најблагословените човекови органи сме ги претвориле во најсрамни. Изборот е наш. Ако сакаме да се стремине кон стариот Адам да се оддадеме на неконтролирано задоволување. Ако сакаме да се стремиме кон Новиот Адам, Христос, да се подвизуваме и воздржуваме. Секој според силите, а Бог е милОсотив секој кој има смирение и покајание до го помилува и спаси. Но смирение и покајание заради својата немоќ, а не гордост и суета во својата прелест. Според Светот Писмо и светите Отци, сексот во бракот е дозволен само ако е со цел од таа заемна љубов на сопружниците да се роди нешто убаво, нов живот, нов човек, а ако е задади задоволување на блудната старст во нас тогаш е ДОПУШТЕН заради нашата падната и немоќна природа а НЕ И БЛАГОСЛОВЕН. Допуштено е различно од благословено. „А јас ви зборувам за Христа и Црквата„ Изменето од Опитен - 06.Декември.2008 во 17:23 |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
Litvinenko
Група Регистриран: 02.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bog znae sekoj atom kaj odi,te sozdal i te napravil covek,i ti dal vozduh i zemja kaj da gazis,i sonce za da se grees i site elementi koi postojat i seta materija i sopruga koja ke te zadovoli vo krevet, i ushte si zemash za pravo da Mu kazuvash shto da pravi?!?!!Preispitaj se pred da bidesh ISPITAN... A so toa deka nekoi hristijani go staniziraat seksot vo brak potpolno se sl*gam... Изменето од Litvinenko - 06.Декември.2008 во 17:14 |
||
„Затоа ти повикувај и биди истраен,онака како што ти се наредува,а не се поведувај по нивните барања,и кажи:„Јас верувам во сите книги кои ги објавил Аллах,и наредено ми е праведно да ви судам;Сура42
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Svetite Otci ne se zanimavale so "sex" i brak, tuku nivnite dela povekje se odnesuvaat na monashkiot i otshelnichki zhivot. A ti si toj, koj gi iskrivuva nivnite zborovi, se fakjash za oddelni citati i pogreshno gi tolkuvash von kontekst, obiduvajki se da dokazhesh deka monashtvoto e posebna kasta. Jas velam deka brakot e blagosloven, a sekomu ne e dadeno da bide monah. |
||
Внеси реплика | страница <1 45678 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |