IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3132333435 44>
Автор
Порака
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 04:51
Originally posted by Messenger Sto zboruvash  makarios ???
<br />
<br />Jas ne sum mozhel da sfatam deka postojat vernici koi zhiveat vo Hristos i deka Crkvata ne e institucija???
<br />
<br />Izgleda deka ti i ostanatite koi se krijat zad narodot ne mozahat ili ne sakaat da sfatat deka Crkvata e institucija koja e vodena od sveshtenstvoto i vo koja chlenuva narodot.
<br />
<br />So takvata demagogija crkvata odsekogash si gi miela racete od odgovornosta na sveshtenstvoto i sekogash udobno si sedela zatvorena vo svoite zdanija. Zatoa najmnogu sto pravi e da ja verbalizira svojata teologija i od nemaj kade da napravi po nekoe praktichno delo.
<br />
<br />Dokolku i ponatamu ne se slozhuvash so ova, kazhi mi koj  reshava  za crkovnite proekti, narodot ili sveshtenstvoto? I ushte neshto, sto i nedostasuva na crkvata PRAKTICHNO DA ORGANICZIRA SVOI DOBROTVORNI AKCII : narodna zhelba ili neznaenje, nesigurnost i nesakanje od redot na sveshtenstvoto? Koj odluchuva sto prevzema crkvata kako institucija, narodot ili sveshtenstvoto?
<br />
<br />Vreme e crkvata, kako institucija, da se razbudi od vekovnata uspienost i da pochne da go pravi onoa sto go pravel i Isus - praktichno da go pomaga narodot.
<br />
<br />P.S. Sega mi padnaa vo ochi poslednite zborovi: Кога ќе почнеш така да живееш, ќе сфатиш дека Црквата воопшто не е затворена, и токму напротив - многу е отворена и расположена да му пријде во пресрет секому. И се` се работи со љубов.
<br />        
<br />Da, se raboti so ljubov, osobeno toa go pravi vo posledno vreme so turizmot i audio-likovnata produkcija. Od rentanje manastirski prostori na turisti i pechatenje CD plochi, ikoni i prizvodstvo na suveniri nema vreme za drugi proekti. Dali za ova sto go pravi go prasha nezinoto zhivo telo narodot ili reshenijata gi donesoa sveshtenstvoto?
<br />
<br />Ne bila institucija? Kakva demagogija![/QUOTE Messenger Sto zboruvash makarios ???

Jas ne sum mozhel da sfatam deka postojat vernici koi zhiveat vo Hristos i deka Crkvata ne e institucija???

Izgleda deka ti i ostanatite koi se krijat zad narodot ne mozahat ili ne sakaat da sfatat deka Crkvata e institucija koja e vodena od sveshtenstvoto i vo koja chlenuva narodot.

So takvata demagogija crkvata odsekogash si gi miela racete od odgovornosta na sveshtenstvoto i sekogash udobno si sedela zatvorena vo svoite zdanija. Zatoa najmnogu sto pravi e da ja verbalizira svojata teologija i od nemaj kade da napravi po nekoe praktichno delo.

Dokolku i ponatamu ne se slozhuvash so ova, kazhi mi koj reshava za crkovnite proekti, narodot ili sveshtenstvoto? I ushte neshto, sto i nedostasuva na crkvata PRAKTICHNO DA ORGANICZIRA SVOI DOBROTVORNI AKCII : narodna zhelba ili neznaenje, nesigurnost i nesakanje od redot na sveshtenstvoto? Koj odluchuva sto prevzema crkvata kako institucija, narodot ili sveshtenstvoto?

Vreme e crkvata, kako institucija, da se razbudi od vekovnata uspienost i da pochne da go pravi onoa sto go pravel i Isus - praktichno da go pomaga narodot.

P.S. Sega mi padnaa vo ochi poslednite zborovi: Кога ќе почнеш така да живееш, ќе сфатиш дека Црквата воопшто не е затворена, и токму напротив - многу е отворена и расположена да му пријде во пресрет секому. И се` се работи со љубов.

Da, se raboti so ljubov, osobeno toa go pravi vo posledno vreme so turizmot i audio-likovnata produkcija. Od rentanje manastirski prostori na turisti i pechatenje CD plochi, ikoni i prizvodstvo na suveniri nema vreme za drugi proekti. Dali za ova sto go pravi go prasha nezinoto zhivo telo narodot ili reshenijata gi donesoa sveshtenstvoto?

Ne bila institucija? Kakva demagogija![/QUOTE напиша:

Кај тебе, брате, има два проблема.

Првиот проблем е тоа што ти го посочува Макариос дека си човек надвор од Црквата и неможеш да ја разбереш добро нејзината внатрешност. Сега не би ти држел „теолошки демагогии“ за да ти го докажувам тоа, само би сакал да ти укажам дека грешеш во твоите проценки.

Кога двајца играат шах, а третиот седи одстрана и ги посматра кој најмногу знае? се рабира тој третиот.

Оди влези во Цркват, застани на фронтот, соочи се со сите надворешни и внатрешни проблеми и непријатели и тогаш суди.

Тоа што го кажува макариос е апсолутно точно.

Од проповедите на свештениците, од нивната мисионерска и духовничка служба тие имаат спасено многу души, бракови и животи и на многумина им го имаат осмислено нивниот живот, кој дотогаш се наогале на едно безпатие и си го трошеле бадиала. Тоа ти го тврадам. Ама тоа е поединечно и не е организирано, нели?

Исто така ти давам на знаење дека секој епископ во својата Епархија има хуманитарни организации, предавања, и други актвности.
Пр. Струмичката епархија има и болница со рехабилитационарен центар за помагање на зависници, св.Елисавета.

И вториот твој проблем е тоа што ти си во Америка и според тамошната слика расудуваш и судиш. Дијаспората е специфична маса каде некои работи се доста испревртени, па според тоа и неможе да си донесуваме посебни судови и за другите места.

Таму вистина во многу институцијалноста навлегла во Црквата, но тоа не Црквата. се додека во тие Цркви и црковни општини не и се даде на Епископите и свештенството да раководат и управуваат, се дотогаш тие ке бидат: и социјани и фолклорни и патриотски организации и се, само не и Црква.

Па еве ти оставам доста одговорна задача да и помогнеш на Црквата и се покажеш на дело,

Кај тебе, брате, има два проблема.

Првиот проблем е тоа што ти го посочува Макариос дека си човек надвор од Црквата и неможеш да ја разбереш добро нејзината внатрешност. Сега не би ти држел „теолошки демагогии“ за да ти го докажувам тоа, само би сакал да ти укажам дека грешеш во твоите проценки.

Кога двајца играат шах, а третиот седи одстрана и ги посматра кој најмногу знае? се рабира тој третиот.

Оди влези во Цркват, застани на фронтот, соочи се со сите надворешни и внатрешни проблеми и непријатели и тогаш суди.

Тоа што го кажува макариос е апсолутно точно.

Од проповедите на свештениците, од нивната мисионерска и духовничка служба тие имаат спасено многу души, бракови и животи и на многумина им го имаат осмислено нивниот живот, кој дотогаш се наогале на едно безпатие и си го трошеле бадиала. Тоа ти го тврадам. Ама тоа е поединечно и не е организирано, нели?

Исто така ти давам на знаење дека секој епископ во својата Епархија има хуманитарни организации, предавања, и други актвности.
Пр. Струмичката епархија има и болница со рехабилитационарен центар за помагање на зависници, св.Елисавета.

И вториот твој проблем е тоа што ти си во Америка и според тамошната слика расудуваш и судиш. Дијаспората е специфична маса каде некои работи се доста испревртени, па според тоа и неможе да си донесуваме посебни судови и за другите места.

Таму вистина во многу институцијалноста навлегла во Црквата, но тоа не Црквата. се додека во тие Цркви и црковни општини не и се даде на Епископите и свештенството да раководат и управуваат, се дотогаш тие ке бидат: и социјани и фолклорни и патриотски организации и се, само не и Црква.

Па еве ти оставам доста одговорна задача да и помогнеш на Црквата и се покажеш на дело, оти нели никој повеќе не верува на нашите „теолошки демагогии“.

И повторнои ќе повторам дека сеуште неможеш да направиш дистинкција помегу Црква и социјално друштво и помеѓу Источната Православна Црква и Римокатоличката.

Мислам дека редно е веке ова да го научиш и прифатиш.

И на крај сепак ке ти заблагодарам за добрата намера и барам прошка дека не сме совршени да можеме во целост да го спроведиме твојата забелешка на дело.

со почит

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 22:19
crkvata ima 20000 hektari zemja
kolku od niv ima podeleno na siromashnite zemjodelci
vo dela pishuva deka hristijanite ja prodavale zemjata i im ja davale na siromashnite sumata na parite
eve na primer :ima nekoi voeni veterani koi sakaat da dobijat zemja od drzavata, ama nemozat
a crkvata ne ni misli da im pomogni
taka i so abortusot
na televizija edno, a vo praksa nishto
jas ne sum vo amerika, jas sum vo makedonija i jas gi poznavam i brojkite i statistikite
i IVZ ima zemja i ja renta, kako i MPC .
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2008 во 01:28
Tokmu za takvi raboti zboruvam.

Milo mi e sto sepak ima lugje koi ja trgnale zavesata pred ochite i gledaat podaleku od limitite na demagoshkite diskusii.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2008 во 01:31
Originally posted by rabani rabani напиша:

... vo dela pishuva deka hristijanite ja prodavale zemjata i im ja davale na siromashnite sumata na parite ...

А што правеле потоа овие кога ќе ги добиеле парите?
Кој е патот на парите?
- Со добиените пари купувале на пример брашно од трговците
- Тоа брашно трговците го купиле од производителите, тие кои имаат земја за да произведат жито. Но, ако секој христијанин се придржува по верата и ја продава земјата, кој ќе произведува жито?
- Значи таа земја, која христијанинот ја продал, некој морал да ја купи. Кој ја купувал земјата? Некој друг кој не е христијанин? Значи на светов не трба да има ниту еден богат христијанин. А мислам дека не е така.

Си правам малку ментална гимнастика во овие ситни сати!голема%20насмевка
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2008 во 02:16
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... vo dela pishuva deka hristijanite ja prodavale zemjata i im ja davale na siromashnite sumata na parite
...
А што правеле потоа овие кога ќе ги добиеле парите? Кој е патот на парите?- Со добиените пари купувале на пример брашно од трговците- Тоа брашно трговците го купиле од производителите, тие кои имаат земја за да произведат жито. Но, ако секој христијанин се придржува по верата и ја продава земјата, кој ќе произведува жито?- Значи таа земја, која христијанинот ја продал, некој морал да ја купи. Кој ја купувал земјата? Некој друг кој не е христијанин? Значи на светов не трба да има ниту еден богат христијанин. А мислам дека не е така.Си правам малку ментална гимнастика во овие ситни сати!голема%20насмевка

Da ne zabegavte malku od temata? :)
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2008 во 08:58
Добро де, малку!црвенеењенамигнување

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2008 во 18:41
eve uste eden primer: masloto koje go dobivaat od vernicite mesto da go razdelat na siromasnite tie go prodavaat po malku poniski ceni nego sto e vo prodavnicite....
i ima uste mnogu ama za pocetok vi e dovolno...
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Losho Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Октомври.2008
Поени: 18
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Losho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2008 во 18:50
poglednete neshto strashno

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.jesus-is-savior.com/Evils%2520in%2520America/Abortion%2520is%2520Murder/abortion115.jpg&imgrefurl=http://cultsreaveled.com/id11.html&usg=__JBav4Gn_Mxn-0kYpYoB4yCP3690=&h=285&w=400&sz=14&hl=en&start=7&um=1&tbnid=2G5d0kKbCgrMLM:&tbnh=88&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dabort%2Bsatanism%26ndsp%3D18%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN   

Изменето од Losho - 11.Декември.2008 во 18:51
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 09:43
Originally posted by Losho Losho напиша:

poglednete neshto strashno

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.jesus-is-savior.com/Evils%2520in%2520America/Abortion%2520is%2520Murder/abortion115.jpg&imgrefurl=http://cultsreaveled.com/id11.html&usg=__JBav4Gn_Mxn-0kYpYoB4yCP3690=&h=285&w=400&sz=14&hl=en&start=7&um=1&tbnid=2G5d0kKbCgrMLM:&tbnh=88&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dabort%2Bsatanism%26ndsp%3D18%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN   

Разгледајте го добро. ова е вистина страшно...

Господи помилуј       

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2008 во 23:24
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... vo dela pishuva deka hristijanite ja prodavale zemjata i im ja davale na siromashnite sumata na parite
...
А што правеле потоа овие кога ќе ги добиеле парите? Кој е патот на парите?- Со добиените пари купувале на пример брашно од трговците- Тоа брашно трговците го купиле од производителите, тие кои имаат земја за да произведат жито. Но, ако секој христијанин се придржува по верата и ја продава земјата, кој ќе произведува жито?- Значи таа земја, која христијанинот ја продал, некој морал да ја купи. Кој ја купувал земјата? Некој друг кој не е христијанин? Значи на светов не трба да има ниту еден богат христијанин. А мислам дека не е така.Си правам малку ментална гимнастика во овие ситни сати!голема%20насмевка

mentalna gimnastika ili ne faktite se fakti
MPC ima 20000hektari zemja , a vo MK ima 400000 nevraboteni i 1/3 siromashni
MPC bi mozela dokolku saka da im ja otstapi na rabota na barem edna ili dve godini
i toa e fakt
znachi ne e poentata za bogati ili siromashni, tuku za ljubov kon blizniot, a ljubovta vo opshestvena forma e
SOLIDARNOST
DEFICIT,T.E. OTSUSTVO NA LJUBOV E ZLO
SEGA JAS SI VEZBAM MENTALNA GIMNASTIKA
POZDRAV
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2009 во 10:54
Абортус, никако...
Бог да не чува од секс пред брак, бидејќи невиноста е најголемиот подарок да му подариш на твојот партнер после брак!
Доколку немаме секс пред брак, нема да им наштетиме на жените и нема потреба од абортус...
Ако имаме секс после брак, нема потреба од пак нема потреба од абортус!
Кога да видиш, наше е само да го молиме Господа, да не избави од искушенијата...Страста бара веднаш, зема, а не дава...
А правата љубов е трпелива и спремна да чека до брак.
Кон врв
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 23:31
Па не знам дали се разговарало на оваа тема но нека не е лошо некогаш и да се повтори .Повторувањето е мајка на знаењето.Но да го оставиме тоа а да се зафатеме со ова

Си беа едни млади весели зањубени европски настроени слободни дечко и девојка , се сексаа , се штитеа , арно ама еден ден ООоопс ....и девојката остана трудна , и сега што?????
АБОРТУС ИЛИ НЕ ПРАШАЊЕ Е СЕГА ??
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 00:59
Originally posted by teodul teodul напиша:

Па не знам дали се разговарало на оваа тема но нека не е лошо некогаш и да се повтори .Повторувањето е мајка на знаењето.Но да го оставиме тоа а да се зафатеме со ова

Си беа едни млади весели зањубени европски настроени слободни дечко и девојка , се сексаа , се штитеа , арно ама еден ден ООоопс ....и девојката остана трудна , и сега што?????

Evropski nastroeni ????? Mora li da se bide evropski nastroen za da se ima seks?????
Kako i da e, odlukata sto ce bide ponatamu ce bide nivna, mozebi ce ima brak, mozebi ce si ziveeat nevencano, mozebi devojkata sama ce si go cuva deteto..itd ili pak ce se resat za abortus - sto i da odlucat e ok, toa e nivna volja...

Abortusot ne e nisto LOSO, ne moze da se zrtvuva eden zivot za nekoi religiozni romanticarski ideali, zasto toa se ideali, a zivotot na devojkata e realnost koja mora da ima idnina koja ce i odgovara na devojkata...
Na ovaa tema e diskutirano mnogu pati na formuov, sekoj ima pravo na svoe mislenje, glupavo bi bilo ako te ubdeuvam deka moeto mislenje e ispravno ili pak ti da me ubeduvash deka tvoe e ispravno - ne veruvame vo isti vrednosti (iako ako ne gresham i dvaicata sme pravoslavni hristijani), i zatoa ne moze da se soglasime, no zatoa pak mozeme da si gi pocituvame stavovite...

Pozdrav

Изменето од Templarius - 23.Септември.2010 во 01:01
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Anna Karenina Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)
Stranger in Moscow

Регистриран: 22.Септември.2010
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anna Karenina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 02:13
Originally posted by teodul teodul напиша:

Не чини да биде човек дотолку Open minded зашто не знаеш што све ќе зачука на врата. Абортусот сам по себе е ризичен со можност за скратување на можноста за намерно забременување.
Иначе општествено и медицински е прифатилив само во листа определени случаи.
Се надвор од таа листа звучи на паролата абортус=убиство.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3132333435 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.