|
Само Љубовта е вистина, се друго е... |
Внеси реплика | страница <1 45678 14> |
Автор | |||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tokmu taka mislam - vechna nepromenliva vistina!
Ako si se venchal za neshto takvo, togash si rekol zbogum i na svesta i na - religijata. Tokmu toa e teologija,. Samo taa e vo sostojba da postavi takvi neshta - apsolutni nepromenlivi vistini, Apsolutni krajni tochki koi mozhebi, kako Negova lichna sushtina, ushte pretstavuvat neotkriena tajna i za samiot Bog. E sega zamisli, teologijata, sto na sekoe prashanje na koe ne mozhe da dade odgovor veli deka toa e "Bozhja tajna", tvrdi oti gi znae apsolutnite vistini i zatoa gi ovekovechuva kako dogmi! Demek nikoj ne smee da gi posomneva bidejki na teolozite lichno im se dadeni od Boga. Samo treba da im veruvash, da ja otvorish ustata, da gi primish kako nafora i da gi progoltash. Potoa avtomatski stanuvash spasen i srekjen za vek i vekovi. Tvojot pat do Rajot e obezbeden so ekspresen bilet i angelska pridruzhba. Haleluja! Ako bezrezervno gi prifakjash nechiite dogmi i vo niv go investirash tvojot zemen zhivot, togash najiskreno ti pozheluvam dobar pat i tebe. Jas najskromno ne go delam toa mislenje i polnosvesno se slozhuvam da bidam "greshen" i Bog da mi go dodeli mestoto koe go zasluzhuvam. P.S. Ovoj moj stav e ist za site dogmi na site religii i filozofii. Изменето од Messenger - 02.Декември.2008 во 01:33 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Те читам Меси и од порано те читав и кака што и веке сум ти рекол икако во доста работи не се сложуваме, но заради тоа и те почитувам. И сега ќе ти го кажам истото. И те молам, немој да мислиш дека ја порекнувам науката и ја избегнувам, но намерно го заокружив одговорот. Моето време не ми дозволува да навлегувам во детали, прости. Почитувам секоја добра намера и факт. Ова горекажаното од тебе се' кажува. Со тоа самиот си ја уриваш теоријата дека вистината зависи од човекот, субјектот а таа не е Апсолутна. И јас се сложувам со ова твоја константација. Но прачањето сега е КАКО, ја осознавам вистината? Во твојата теологија или философија, како сакаш да ја наречам незнам, сдамиот изјасни се,ги имаш синтетизирано сите теологии и философии во една своја, синкретичка философска мисла, или пак може е и некој веке утвден филосовские правец,незнам. Мене така ми се гледаат работите. Од се што кажуваш има дел вистина, но и не е сета. За твојата втора гледна точка, можам да се сложам. Ова поле не ми е многу познато но колку што го знам е така и ми е мило нешто ново да научам. Но во првата и третата ги имаш испомешано некои работи. Јас и порано ти реков. Ве молам правете разлика помегу Православната емиприска (искуствена) теолошка мисла и римокатоличката сува схоластика И уште колку помалку пак за Бога и Христијанството знаат световните философи. Многу е важен изворот од кого се напојуваме со знаење. Твојата теорија притежнува кон хуманизмот или ќе се осмелам да речам кон Ничеаизмот, односно на човекот да му се даде божјото одбележие и место. Неможе творението да биде центар на се, туку Бог. Светот е Богоцентричен, а не човекоцентричен. Бог е Творецот и Спасителот на светот, а не човекот. Бог по својата суштина е транцедентен и недостапен , но со своите енергии Он е во и со нас. Тука е спојот на твоите, од мене посочени, спорни точки, а не некое мешање и поседување на сугеститивна сила заради тоа. Ова неможеш да го најдеш кај ниеден западен отец или философ. Читајте ги повеке источните отци и современите учители на Црквата и таму барајте ја вистината. еве за крај еден убав цитат од св Јован Дамаскин: „ФИЛОСОФИЈАТА Е ПОЗНАНИЕ НА БИТИЈАТА, ТАКВИ КАКО ШТО ТИЕ СЕ' , ОДНОСНО ПОЗНАНИЕТО НА ПРИРОДАТА(СУШТИНАТА)НА БИТИЈАТА. фИЛОСОФИЈАТА Е ПОЗНАНИЕ НА БОЖЕСТВЕНИТЕ И ЧОВЕЧКИТЕ СТВАРИ, ОДНОСНО ОНА ШТО Е ВИДЛИВО И ОНА ШТО Е НЕВИДЛИВО. ФИЛОСОФИЈА Е, ИСТО ТАКА, ВПОДОБУВАЊЕ НА БОГА. ДА ГО ПОДРЖУВАМЕ БОГА ПО МУДРОСТА, ОДНОСНО ВИСТИНСКОТО ПОЗНАВАЊЕ НА ДОБРОТО И ПО ПРАВДТАТА, КОЈА ЗНАЧИ РАЗДЕЛУВАЊЕ НА ЕДНАКВИ МЕРИЛА И НЕПРИСТРАСНОС ВО СУДОТ(РАСУДУВАЊЕТО), А ИСТО ТАКА ДА ГО ПОДЖУВАМЕ БОГА И ПО СВЕТОСТА КОЈА Е НАД ПРАВДАТА И Е ДОБРА И ТОА КОН СИТЕ СЕ. ФИЛОСОФИЈАТАЕ УМЕТНОСТ НАД УМЕТНОСТА“ п.с. каде можеш да го пронајдеш сега твоето поимање на домата? . Изменето од Опитен - 02.Декември.2008 во 09:43 |
|||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да, многу убаво те разбирам и многу издржан заклучок и прашање. Бог кога го создал Адам тој бил свет и со просветлен ум, но како што велат светите Отци бил како на детска возраст, според тоа сеуште неутврден во доброто. Затоа Бог му даде да јаде од секое дрво и од дрвото на живото од кое ќе се напојуваше со Божествените енергии и ке напредуваше во својата возраст и познание, кое заради необременетоста од грев би било многу побргуотколку во оаа состојба на пад, денес. Такога ке осозрее да може да јаде и од дрвото на распознавање на доброто и злото, кое дотогаш му беше забрането. Меѓуто, на денешните свети Отци, кои ги поминале трите степени од растот во духовниот живот, го исчистиле своето срце од страстите, го просветлиле умот и се обожиле, Бог ја излеал сета благодата на Светиот Дух и се утврдиле во доброто и е невозможно да згрешат, што и не е исклучена можноста. Тоа е за кое св.Јован Богослов вели дека чедата Божји не грешат. |
|||
|
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да и јас се сложувам потполно со тебе се додека си за религијата која непознава нити индивидуален, нити колективен егоизам. Но во тој момент кога некој (без разлика кој) - оваа РЕЛИГИЈА НА СОВРШЕНА ЉУБОВ - ќе сака да ја девалвира како религија и теологија равна на антихристијанските власто и крвожедни религии на овој свет, тогаш знам дека во него не е сосема чистиот ДУХ на власт! Религија значи повторно вржување на матицата – тоа е ДУХОТ, тоа е СВЕТЛИНАТА, тоа е ГОСПОД! Да се разбуди човекот за оваа врска која оди од срце до срце е најголемиот ДАР БОЖЈИ! Изменето од spiros - 02.Декември.2008 во 14:31 |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
spiros, jas se slozhuvam so onoa sto go propoveda Isus, koj se pojavuva kako most megju dvete krajnosti:
Nie ne sme nitu Apsolutni Beznachajnosti, nitu Apsolutni Bogovi. Nie sme seopfatnost, nie go sintetizirame Bog vo nas i istovremeno sme svesni za Negovoto egzistiranje nadvor od nas. So sozdavanjeto na svojata Kreacija, Bog se stopil so nea. Zatoa Kralstvoto Bozhje ne e nitu gore, nitu dolu, nitu levo, nitu desno... toa ne e specijalno locirano na nitu edno mesto i istovremeno se naogja nasekade, vkluchuvajki ne i nas samite. Ako slozhuvash i ti so toa , togash vo red, a ako ne, togash povtorno se e vo red. Edinstveno sakav da znam kade stoish. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Opiten, ti pretstavuvash Ortodoksna Hristijanska teologija i toa go razbiram. Ti si ja prifatil kako svoja, veruvash vo nea i toa e vo red. Jas sum zapoznaen so nea i ne se slozhuvam so nekoi nejzini dogmi. Spored taa teologija ti velish deka mesham nekoi raboti, a ne ponuduvash nikakvi fakti okolu toa.
Edinstvenoto objasnuvanje sto go dade e: Неможе творението да биде центар на се, туку Бог. Светот е Богоцентричен, а не човекоцентричен. Бог е Творецот и Спасителот на светот, а не човекот. Бог по својата суштина е транцедентен и недостапен , но со своите енергии Он е во и со нас. Тука е спојот на твоите, од мене посочени, спорни точки, а не некое мешање и поседување на сугеститивна сила заради тоа. Nema nikakov spor deka Bog go sozdla Svetot, a ne chovekot, no fakt e deka chovekot go osoznava svetot za sebe. Fakt e deka Bog go sozdal svetot, no toj ne stoi nekade nastrana kako grnchar, oddelen od svojata grne, tuku Toj e grneto. Toj e vo sekoj negov atom, vkluchuvajki ne i nas. Site nie sme negovi sinovi i kjerki, a so toa i sokreatori vo zarodish. Isus e onoj sto so lichniot primer praktichno ni go dokazha toa. Problemot kaj hristijanskata teologija e sto ne mozhe da go prifati toj ochebien fakt, taa Radosna vest, za koj Isus go dade svojot materijalen zhivot. Mene mi e potpolno jasno kade se korenite na taa hristijanska dogma, no diskusijata za nea kje ja ostavime za nekoi drugi popodobni vreminja. Изменето од Messenger - 02.Декември.2008 во 15:55 |
|||
|
|||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро, право велиш дека јас ја преставувам Православната теолошка мисла и така е. Јас се базирам на Светото Писмо, од Стариот и Новиот Завет, и светото Предание и списите на Светите Отци, а ти? Кои се твоите извори па ги сметаш за вистинитин и ги претавраш во догми. Каде го пишува тоа дека Господ се состои во секој атом, вклучувајки не и нас и со тоа да сме соктреатори. И да повторам. Реков дека Бог е трансдентен по Својата природа, но преку својата енергија тој овозможува реална заедница со сите нас, а ќе дополнам, како што ке кажат светите Отци, дека неговите логоси се врежени насекаде, но не се „меша“ со нас. Бог е Личност, а личности сме и ние. Бог е Кретатор, а ние сме креацијата и тука постои органска и онтолошка непремостлива разлика. Ние никогаш не можеме да бидеме Богови по природа, но преку неговите енергии, можеме да постанеме богови по благодат, што е и нашето призвание. А во што се состои Радосната вест? Малку си нејасен. И нејасен си Кој е Исус Христос. |
|||
|
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кога едно Чедо БОЖЈЕ било прашано: А каде е ИСУС и каде е Неговото ЦАРСТВО? Тоа одговорило: Во највисокото Небо, во Рајот и во моето срце е Чудесната Тајната БОЖЈА! Од ова и можеш да заклучиш дека изјави како:
се многу подалеку од ВИСТИНАТА од на пример ваквите :
Горе цитираното е точно само ако и НАВИСТИНА живее МИЛОСТА БОЖЈА (ХРИСТОС) во него (мислено е срцето) ! Се надевам дека сега знаеш каде стојам. Молисе замене само во Него да стојам, на Темелот без Кого неможам да постојам! |
|||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova ne go izmisliv jas spirose, tuku go reche Isus. Jas samo parafrazirav vo sintetiziranjeto na onoa stio sakav da go komentiram. Ako ti toa go gledash porazlichno od onoj sto go rekol, togash toe e vo red so mene, a veruvam i so nego. Toj sekogash ima beskrajna Ljubov za seto onoa sto e sozdadeno od Boga, a tuka bezgdrugo si vkluchen i ti. Изменето од Messenger - 02.Декември.2008 во 22:07 |
|||
|
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Така е!
ЉУБОВТА, ВЕРАТА, НАДЕЖТА отелотворена во човек! Со главата до земја пред БОГА! Толку ниско што главата ќе биде подолу од срцето! Ти посакувам да Му се поклониш така на Оној кој сите нас не создал и животот ни го дал! Главата подолу од срцето! SUBMISSION+++ |
|||
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
SUBMISSION kon Isusovoto propovedanje spirose! SUBMISSION na svoite bozhenstveni koreni i Hristov potencijal! SUBMISSION na Isusovoto uchenje i povikot za ispravanje na 'rbetot za izdiganje do negovoto nivo! SUBMISSION na Radosnata vest! SUBMISSION na Isusovata Ljubov koja cveta i zrachi samo koga chovek e svesen za bozhenstvenata iskra vo sebe! SUBMISSION na sinot Bozhji vo nas! Ne SUBMISSION na nekakva umislena slabost propovedana od onie koi nikogash nemale hrabrost i sila da gi primat Isusovite zborovi so otvoreni ushi, chist razum, bistra svest i krenata glava. Bilo kako, ostani mi srekjen i zadovolen od onoa sto miluvash. Изменето од Messenger - 03.Декември.2008 во 02:41 |
|||
|
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Фалати, роде мој сакан.
Интересно е што 6 реченици ти започнуваат со зборот SUBMISSION А 7та реченица со: Ne SUBMISSION . Го забелаежа ли свестно тоа, месинџер? Бројот 6 стои за човекот. Тој е на 6 тиот ден создаден од БОГА а посака – во својата похот и непослушност - да се воздигне на исто ниво со БОГА . Некои дури и повеќе од тоа! Која беше консеквенцата од таа похот, се надевам дека знаеш. Јас мислам и дека се сеќаваш за која бројка зборувавме на темата “Интернет и вероисповест“. Интересно е што ОТКРОВЕНИЕТО НА СВ.ЈОВАН БОГОСЛОВ воопшто не ти се допаѓа. Можеби поради тоа што таму баш доста се зборува за профилот на човекот кој надсебе ништо поголемо нема да трпи? Месинџер, што има лошо во тоа ако некој човек има потреба да му се поклони на својот Творец со главата до земја? БОГ, чијашто МУДРОСТ се отелотвори во ИСУС е ЉУБОВ а не садист! Кога потполно духовно и телесно Му се поклонуваме Нему, си правиме најголема Благодет за нашето тело и душа. Јас имав сообраќајка јануари 2006. Доктори, масери, шијацу мајстори, итн. пробуваа да ми помогнат како да ми ја одстранат тегобата во кичмениот столб. За жал неуспешно. Осигурувањето почна да се буни дека премногу коштало. Тогаш јас почнав редовно да се клањам така како што тоа го правеле сите Чеда на МУДРОСТА БОЖЈА и некои од моите предци предмене. На колена пред ЉУБОВТА БОЖЈА. Показалците и палците на десната и левата рака составени во форма на триаголник (или стилизирано срце) а челото над палците доземја, такашто срцето да биде над главата. Со потполна оддаденост осетив како ми се деблокираа пршлените а во срцето почувствував убавина! “ - Ете Чедо Мое сакано зошто сакам да се поклонувате пред ЉУБОВТА која секој ум го надминува“ , како да слушнав како ми зборува ГОСПОД во мене. Пред да ги напишам последниве две-три реченици го направив истото. Најпрво го ставив ХРИСТОВИОТ знак на чело па после онака како што го опишав кланањето на ЉУБОВТА БОЖЈА. Секојпат едно прекрасно олеснение и на телото и на душата, а посебно на вакви денови како што е денешниов. Месинџер, јас верувам и ти дека се движиш кон правиот пат. Земиси време и размисли за човекот но и за надчовекот и кажими те молам, зошто духовно и телесно да не Му се поклониме? Поздрав од спирос п.с. Овој начин на клањање на ЉУБОВТА БОЖЈА е посебен! Ниедно друго битие на земјава неможе така да му се поклони на ГОСПОДА! Изменето од spiros - 03.Декември.2008 во 20:18 |
|||
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne SUBMISSION na nekakva umislena slabost propovedana od onie koi nikogash nemale hrabrost i sila da gi primat Isusovite zborovi so otvoreni ushi, chist razum, bistra svest i krenata glava.
|
|||
|
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Крената глава над сè но над СЕДРЖАТЕЛОТ не! јас тргнувам од предпоставката дека во ској човек има (барем малку остаток од) дечјо срце во кое е ХРИСТОС, а пред Тој (или Тоа) што се отелотвори во ИСУС, јас се поклонувам! Изменето од spiros - 03.Декември.2008 во 20:42 |
|||
|||
Внеси реплика | страница <1 45678 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |