|
Карактер или интелигенција |
Внеси реплика | страница <1 678910 14> |
Автор | ||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mamce, da ti kazam pravo,
mojot e takov i toa bas po toj redoled Изменето од kejt-d-grejt - 30.Октомври.2008 во 13:30 |
||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
тогаш ти кејт си најсреќна жена на светов
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
znaes sto? mi dade ideja! bas sega kje mu se javam na telefon ni toa kje mu go kazam! |
||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добрината и интелигенцијата немаат баш многу допирни точки, но можат да дружат без проблем , ко што можат и да опостојуваат посебно.
Значи сите комбинации помеѓу се возможни. Претпочитам луѓе со просечна или благо натпросечна интелигенција кои се ментално здрави и позитивни. Застарнети негативци, високо интелигентни не ги добацуем исто како и исклучително добри но прости луѓе. Ни со едните ни со другите не можам да комуницирам непречено бидејќи не работиме на иста фреквенција. Пријателите ми се многу слични на самата мене, делиме слични размислувања, начин на живот, вредности. Многу се воодушевувам на ликот на Д-р Ханибал Лектор,врвен генијалец и би дополнила дека тој сепак внимателно си ги бира жртвите,не јаде се и секого но сепак е психопат. Како позитивен генијалец би го издвоила Гил Грисом форензичарот од SCI-Las Vegas.Тој тип ми е неверојатна инспирација. |
||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
koku mnogu gi ima so IQ....
eheeee....... ama karakter... e toa.... |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ubo rekoa
so koj si, takov si so koj si???? |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mashala, Zbunet... Odlicno postavena tema, koja voopsto ne ne dvoumi sto da odbereme... I tesko deka od nesto si zbunet, barem i malku... |
||
DeepBlue
|
||
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dobar karakter i da ne e popameten od mene
|
||
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
||
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dobar karakter veke e pola inteligencija, drugata polovina e prasanje na mrza t.e. kolku sme bile volni da rabotime na sebe
|
||
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bi odbrala intelegencija,bez dvoumenje....
Los karakter obicno imaat ljuge koj se brzi vo svoite reakcii,strogi spema drugite,nerealni,so golemo ego,precustvitelni,histericni itn... No karakterot e nesto sto se uci,a bidejki e intelegenten za relativno kratko vreme dramaticno ke se smeni,se razbira so necija pomos.I posle ke intelegenten i prijaten.I ke cekori samo napred,moze svetot da go osvoi,ako saka. Dodeka pak intelegencijata ne se uci,ili ja imas ili ja nemas.Mozebi so edukacija malku ke se prefriga,no ne e toa toa...I toj covek si ostanuva prijaten,pa mozebi i interesen no kaj tesen krug na ljuge. |
||
~Live the life you love, love the life you live~
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Карактерот не е нешто што се учи.
Како најважно обележје на личноста (збир на емоционални, психолошки, морални, социолошки карактеристики на човекот, по кои тој комуницира со средината и се разликува од другите), на карактерот може да се “работи“ во смисла на подобрување, но целосно, од корен да се смени, тешко... Во формирањето на карактерот улога има и минатото на личноста, а некои траги од него тешко се искоренуваат... Посебно ако личноста не е склона на соработка т.е. на автоанализа и самокритичност.
Џабе ми е мене да имам пријател со докторат од физика, ако во исто време човекот има параниочен или хистеричен карактер, кој не остава место за искрено пријателство...
|
||
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Naslovot na temata e karakter ili intelegencija,ako ne idat zaedno sto bi odbrale... Trgnuvam od toa deka i dvajcata se dobri luge,samo sto edniot e karakterno stabilen i neintelegenten,a drugiot intelegenten so los karakter. Vo prethodniot post kazav sto znaci spored mene los karakter i si stojam pozadi toa. Paranojata zaedno so sizofrenijata,imbecilnosta,idiotizmot,manijakalnoto odnesuvanje itn. spagaat vo grupata na psihozi i se teski dusevni zaboluvanja i toa veke ne e los karakter toa e teska bolest koja e prasanje e dali se leci.. Histerijata,precustvitelnosta,preteranata egocentricnost,nervniot slom itn.se neurozi koi se blagi dusevni zaboluvanja koi se mnogu zastapeni kaj populacijata i koj se lecat. So lecenje na neurozata covekot go menuva karakterot,a so toa i negoviot zivot drasticno. Precustvitelnite luge,lugeto so preterana egocentricnost treba da ja sogledaat realnosta,no da ne go izgubat svoeto jas koe sto go imaat vo ogromni kolicini. Sprotivno od toa,histerijata i nervnite slomovi se lecat so toa sto licnosta treba da se svrti kon sebe i da ne bide prerealna. Celiot trik se sostoi vo toa sto treba da se najde balans pomegu sebe i nadvoresniot svet. Covek so mnogu visoka intelegencija(potencijalen genijalec so IQ nad 140) ili so visoka intelegencija(IQ megu 111-120)se menuva za mnogu kratko vreme i tuka ima mesto za iskreno i dlaboko prijatelstvo,sekako dokolku toa go sakaat. Dodeka covek koj sto e fizioloski tup (IQ pomegu 70-89)no koj sto ima dobar karakter,mene moze da mi bide samo drag poznanik,zatoa sto kolku i da sakam da mi bide prijatel znam deka ne bi uspealo. A koga ke se razmisli malku ,tie luge so premnogu dobar karakter se pomalku dosadni, neli ? |
||
~Live the life you love, love the life you live~
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Лотус, тргнуваш од претпоставката дека и двајцата се добри луѓе...што не мора да е точна. Стабилен карактер не значи во исто време и добар човек.
Сите состојби кои претходно ги спомна, психози или неурози, се душевни болести и состојби кои дефинитивно ги одредуваат цртите на карактерот на еден човек, како параноичен, агресивен, хистеричан, невротичен, нарцисоиден... карактер. Не може да се изолира состојбата на душевна болест, на пример параноја, манијакално однесување, претерана егоцентричност од карактерот и од комуницирањето на личноста со средината, а тука спаѓа и пријателството. Со лечење на овие состојби може многу да се постигне, но прашање е колку личноста е спремна да признае дека и е потребно лечење... и колку ние сме спремни да прифатиме такви личности за пријатели и да чекаме некој да си го менува карактерот за да ни стане пријател......
Не мислам дека менување на карактер зависи од степенот на интелигенција... Секако дека има влијание и дека со повисок IQ може побрзо да се дојде до трансформација, но само ако кај личноста постои реално согледување на проблемот и желба за тоа, а тоа пак не зависи само од степенот на интелигенција...
Јас го почитувам твојот став, сите различно го сфаќаме пријателството, затоа и со сите не можеме да бидеме пријатели или другари...
А што подразбираш под премногу добар карактер, не те разбрав... Ако мислиш на стабилен карактер, урамнотежен, без екстремности, без душевни пореметувања, без пороци и маани... можеби донекаде си и во право...
Не верувам дека мислеше на добрината како доблест или карактерна црта, не мора да значи дека добрите луѓе се истовремено и досадни...
|
||
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Inteligentniot moze itro da ti skroi nesto za da ti nasteti,no mozeme da se zastitime od takviot ako sme dovolno mudri na vreme da procenime dali ni e vistinski prijatel.A toj pak so pomala inteligencija,moze nesakajki da ni nasteti i da ne stavi vo nevolji,pa posle kako prav prijatel da se izvinuva,ama vekje da bide docna
|
||
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
||
Внеси реплика | страница <1 678910 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |