|
Не прави идол или слика на она што е горе |
Внеси реплика | страница 123 23> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 27.Ноември.2008 во 16:22 |
|
Izbor od slikite sto sin mi gi napravi vo Makedonskite crkvi i manastiri, iznenaden od prirodata na ovie neochekuvani freski. Na prashanjeto upateno do mene, kako e mozhno ova, jas krenav ramenici... istoricharkata, koja ni beshe vodich na edno od tie mesta, isto taka krena ramenici i reche deka ne saka da zboruva na ovaa tema i deka podobro e da go prashame popot... popot so gordost objasni deka toa e ubav nachin slikovito da im se prikazhat rabotite na lugjeto i ateistite kako dokaz za Bozhjata vistina (?!)...
Za onie koi zhiveat vo Skopje, neka pojdat vo Sv.Spas (na Kale), neka vlezat vo crkvata i neka go podignat pogledot gore... sledi iznenaduvanje koe ne go postiram tuka. Eve mal izbor od freskite koi vnimatelno se editirani od site katalozi i knigi, nebare se familijaren sram so koj mora se zhivee i ne se saka da se spodeli so javnosta. Изменето од Messenger - 28.Ноември.2008 во 00:16 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
stavija i taa slika, zashto ima juzeri na forumov koi ne se od Skopje, a ima i od drugi kontinenti, postiraj i da otvorime debata :} Изменето од Marko sk - 27.Ноември.2008 во 17:57 |
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дедо Боже е проблемот или триаголникот? Те молам појасни малку.
|
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека не треба да се изобразува Отецот. Тоа е против втората заповед. И со свештеник сум збоувал и ми има речено иконата од Св.Троица, каде што Отецот е изобразен да не ја осветувам. Единствена канонска икона на Св.Троица е онаа на Рубљов.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Opiten... zarem navistina ne ti e jasno za sto se otvara temava? Zarem naslovot e "Sto znachi onoj triagolnik?" Zarem na site prilozheni fotografii Bog e naslikan so triagolnik? Ili samo prashuvash retorichki i so doza na obezvrednuvanje ? Ako ne ti e teshko, objasni kako crkvata go interpretira vtoriot zakon i kako ti gledash na nego. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nepravi nikakov Gospod koga mozes da bides covek vo sekaoj pogled
so ispravena glava, koj odgovara samo pred sebesi i svojata sovest |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
melhisedek
Сениор Регистриран: 12.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 225 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
me fajka strahopocit za da komentiram!!!!!!!!
ne sum dovolno kompetenten za da se mesam vo nesto sto????? |
||
----------osana--------
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne sakav da ja stavam jas za da gi zainteresiram drugite chlenovi i da gi razmrdam malu... Da se rashetaat i da go vidat so svoi ochi onoa sto postojano gledale, a nikogash ne videle, kako sto posochuvash i samiot. Dogmata, indoktrinacijata i stravot mozhat da dadat nezamislivi rezultati. No, poradi tvoeto zamoluvanje, so objasnuvanjeto deka imame chlenovi i nadvor od Makedonija, ja objavuvam i taa slika. Ako pojdesh vo crkvata i go poglednesh svodot ke vidish deka na nego ima spektakularna freska. Istovremeno gi povikuvam ostanatite chlenovi da pojdat vo najbliskite crkvi i manastiri i shiroko da gi otvorat svoite ochi. Neka gi gledaat zidovite od eden do drug kraj i ke vidat... neochekuvani biseri. Povelete, objavete gi vash*te sliki ili dadete gi vash*te pismeni opisi kako prilog na ova tema. Изменето од Messenger - 27.Ноември.2008 во 18:55 |
||
|
||
Orthodul
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 157 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На Седмиот Вселенски собор е забрането изобразувањето на Отецот на било кој начин,бидејќи Тој е непретставлив (т.е. не се воплотил или зел некаков облик). Од Светата Троица може да се изобрази само Синот, кој се воплотил. Иконите во кои Отецот е прикажан како старец,Синот како младич и Духот како гулаб се погрешни и бидејќи укажуваат дека Синот и Отецот не сопостојат пред сите векови (аријанизам). Светиот Дух не примил тело и се изобразува само во оние настани во кои учестувал (како гулаб на Богојавлението и огнени јазици на Педесетница).
Икони како погорните се западно влијание и ги има највеќе во Русија. |
||
Orthodul
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 157 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Иконата на Рубљов и на неа сличните (Гостољубие Аврамово) ја прикажуваат средбата на праотец Авраам со трите младичи и е слика (образ/икона) на Света Троица. На неа не се прикажани трите личности (ипостаси).
Даниил). (Messenger: editiran e samo posledniot del od ovoj komentar sto se odnesuvashe za slikata koja e sega izvadena od originalniot tekst}. Изменето од Messenger - 28.Ноември.2008 во 00:19 |
||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znachi taa e taa freska, fala shto slikata ja postira na moeto baranje ….. vo povekje navrati sum bil vo Sv Spas, i iako toa bilo pred godini, ne mozhev da se setam deka imashe neshto posebno ( od tvojot post mi zaliche kako na neshto “anti.....”, ok). Okolu sodrzhiunata na dadenive freski nemam nekoe posebno mislenje ( no vo nikoj sluchaj ne gi devalviram), nitu dali se tie vo potpoln skald so napishanoto vo sv. knigi. Sepak da ne ispadne deka imam potcenuvachki stav prema postiranive freski i ikoni ( koi se soodvetna konceptualna percepcija ), ja koristam prilikava da gi objasnam moite stavovi ne samo kon freskite tuku voopshto, kon religijata. Ok e, odam malku off topic, ama ne e strashno ! Religijata voopshto, a pred se Hristijanstvoto i normalno Pravoslivieto, me interesiraat poveke od aspekt na moralnite kodeksi, nivnata refleksija na opshtestveno nivo, a najvekje od aspectot na “srekjata”, razbrana, ne kako lichna sreka, tuku na opshtestvenata sostojba ( materijalna, kultuloroshka, duhovna ) koja e definirana i determinirana so sistemite na vrednosti od site kategorii. Vo toj kontekst odat moite opservacii, t.e. za prashanjeto kolku religijata ima svoj udel, kolkava e nejzinata mokj , ili pak kako vlijae za takvata sostojba na srekja. Sekako deka ikonite, freskite i sl. od pred stotici godini se bitni ( no sepak ne se primarni za pogornite opservacii) i sekako, se edno vredno kulturoloshko nasledstvo, a za dobar del na lugjeto pretstavuvaat posebni “simboli” koi im ukazhuvaat na neshto bozhestveno i gi ispolnuvaat so soodvetena nadezh, verba, lichna srekja i t.n. Изменето од Marko sk - 27.Ноември.2008 во 21:45 |
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Иконите се неканонски... Браво Меси... Тоа е “период на заблуда“ кај иконографите и недостаток на богословска едукација... |
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kakov "period na zabluda"? Imalo period koga desette Bozhji zapovedi ne bile poznati? Mozhebi se interpretirale na nekoj podrug nachin? Koj e toj period, od koga do koga? Nekoi od ovie ikoni se stari stotici godini, no nekoi se relativno novi. Dali "zabludite' traat i natamu? Kade bila i kade e sega Crkvata so sveshtenstvoto da reagira na vakvi raboti? Zarem i tie bile/se vo "zabluda"? Znachi crkvata ja vodele "zabludeni"? Celo vreme tuka se postiraat komentari od nekoi chlenovi koi tvrdat deka crkvata i sveshtenstvoto se sovrsheni i nepogreshlivi. Koj treba da ja raschisti ovaa "zabluda" ako ne tie sto ja sozdale? Sto pravat tie? Изменето од Messenger - 27.Ноември.2008 во 23:04 |
||
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Меси, ми се спие...
Утре ке ти одговором опширно ЗОШТО НАПИШАВ ТАКА...
поздрав...
до утре
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
Внеси реплика | страница 123 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |