IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - digital vs analog
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

digital vs analog

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
Автор
Порака
dimitarmisev Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitarmisev Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 02:14
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

100MP koi ne sodrzat ni priblizno 100MP informacija. Ovie   brojki sto izleguvaat kaj filmot duri se komicni.

Si probal nekogas ili na pamet zboris? Jas pravam ponekogas 65MP scanovi na 35mm koga ne me mrzi (mislam deka limitot posle koj ne moze da se izvadat poveke detali e 70MP), i ima dosta razlika od 15MP scan, posebno pri postprocessing, ili ako printas neso golemo ;-)
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 11:37
Originally posted by dimitarmisev dimitarmisev напиша:

Si probal nekogas ili na pamet zboris? Jas pravam ponekogas 65MP scanovi na 35mm koga ne me mrzi (mislam deka limitot posle koj ne moze da se izvadat poveke detali e 70MP), i ima dosta razlika od 15MP scan, posebno pri postprocessing, ili ako printas neso golemo ;-)
Kakov skener koristis?
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2008 во 15:22
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Originally posted by Mire Mire напиша:

Spored mene pocnes li so skeniranja i sl pisi propalo ... nastanuvaat nesrecni hibridi i povece ne e toa toa!

Pa i digitalnite kameri se hibridi. CCD i CMOS se analogni uredi koi imaat volku ili tolku bitna konverzija. Taka sto se e vo osnova analogna fotografija.
газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

My point exactly Tegla, samo sto digitalcite ne gi staviv vo ravenkata.
Otkako ce go skeniras filmot, ubavite strani na filmot zaminuvaat od fajlot.

Razlika... na skeniranoto zrno, dodaj mu i noise od skeniranjeto (barem za smrtnicite koi ne si pravat custom skenovi) ;-)
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 00:24
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењеKAKVA GLUPOST!!!газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

Jas ne navreduvav licno. Toa e tvoe mislenje. 100MP informacija znaci deka site 100MP imaat celosno nezavisni koordinati(RGB) i deka nosat celosno kolicestvo na informacija.
Sigmata ima (mislam) 4MP vistinska informacija. Pa sega zamisli kolku bi bilo 100MP. I kolku (MNOGU) pomalku ima filmot.
Neli sega e popularno da se zboruva deka digitalcite od 20+ megapikseli (35mm FF) vadele meka slika zaradi toa sto lekjata ne dozvoluva propust na povisoki frekvencii? Filmot nekako moze da izvadi poveke? Lekjata propusta povisoki frekvencii pri slikanje so film? Ahaaa, ima dusa? Jaaaasno...
Jas ne navreduvam licno.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2008 во 01:26
Deni nemoj da mislis deka sakam da te navredam големо%20гушкање.
Filmot ne se meri so MP na nacin kako sto se merat digitalnite kameri. Skenerite nemaat Bayer pattern taka sto ne se merat.
I nikogas ne mislam tehnicki da sporeduvam film so digital. Niti sakam. Ne fotografiram so film deka e tehnicki superioren tuku deka taka sakam. Seuste za najdobar kolor vo fotografija se smeta slajd/pozitiv filmot. A, kutriot ima pomal dinamicki opseg od site DSLR kameri sega. Ama kolorot e poubav, podrmaticen, ima povekje dusha.
Zosto seuste B&W fotografiite se smetaat poumetnicki?????? I zosto da konvertiram vo PS koga mozam da koristam razni B&W filmovi so razlicni karakteristiki. Sekoj e poseben. A, za kejfot koga kje si go razvies sam vo WC........
Kako sto kazav vo prviot post. Filmot mene licno mi se svigja povekje od digital vo rezultatite sto gi dobivam i tocka.
Starite filmski kameri se posebna prikazna. Majstorija na precizna mehanika i posvetenost do perfekcija. Racno sklopuvani i polirani lekji koi seuste se nosat so modernite. Toa e za pocit.
I vo muzikata e ista rabotata. Site mislea deka elektronskata muzika i elektronskiot nacin na svirenje so semplovi kje ja unisti izveduvanata muzika na instrumenti. Ne se sluci toa. I dvete se tuka.

Ama kazuvanje deka 3MP e podobro od Hasselblad toa znaci deka covekot ne fotografiral so srce tuku so noze.

A, deka MF moze da izvadi sken od 100MP, moze. Sega so 6x4,5 senzori stignaa do 60MP, uste kolku ima do 6x6 ili 6x7 ili 6x9?

Eve ti primer Drum skenererite imaat opticka rezolucija od 8000 do 12000 dpi. I ne se CCD tuku PMT. Ako zememe sredna vrednost od 10000 dpi i film od 6x6 (56x56mm ili 2.2x2.2inch) so prosta matematika kje se dobie rezolucija od 22000x22000 ili NEVEROJATNI 484 Mega pixeli. A, od 6x9? Skoro TERAPIXEL. Taka sto ne se jade se sto leta.

A toj od luminus lendskejp neka mafta mali deca koi se palat na Pokemon i igraat Tamagochi i Super Mario.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 13:43
poednostavno mi e da ravam efekti so film otkolku so pixeli ;)
Кон врв
jblagoja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Декември.2007
Поени: 79
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jblagoja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 21:14
Majkl za kakvi efekti so film zboris. Ajde spodeli so nas. Jas sum sega vo "film" fazon. DSLR-ot kulira malce.
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 14:44
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
focus Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2008
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај focus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 21:47
Mnogu interesen muabet!
Samo, mi se cini oti nekoj spomna deka filmot imal pomal dinamicki opseg od digitalata!
Eej ludje, pa filmot e se uste glaven medium vo filmskata industrija iako e poskapa rabotata so nego. Se secavate neli kako ide: se snima na negativ pa ..... i na krajot ide na pozitiv. I toa zboruvame za 35mm, ami kaj se 60mm, 65mm, 70mm?
P.S. Setete se na Technicolor procesot i na se uste nedostizniot kolor sto se "vadi" od tamu! Dali nekoj se secava na kolorot sto go ima vo eden "Singing in the rain" na primer? Ili "The Wizard of Oz?

Изменето од focus - 30.Декември.2008 во 22:23
If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 22:32
Ne e do dinamickiot opseg tuku ednastavno izgleda razlicno. Za mene daleku podobro od digitalniot izgled. Denes pecatev MF skenovi - spektakularni rezultati bez nikakvi PS doteruvanja, osven resize za na print. Za 2-3 meseci kje si imam i darkroom za B&W printovi i ete me povtorno 100% analog намигнување.

Inaku definitivno od digitalnata fotografija dobija profesionalcite, amaterite i turistite izgubija printovi i albumi., a fotografiite stanaa instant zabava, a ne ubavi spomeni.
I da ne pocnam presmetki kako filmot e 10 pati poeftin od digitalnata fotografija, pa ako ne vadis pari od toa, ne se ispati da kupuvas digitalna kamera (sporeduvam FF digital so film, deka ne vredi krop senzori da sporeduvam so film)
Кон врв
focus Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2008
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај focus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 22:54
Na zdravje salatata.
Mnogu ubavo kazano za instant zabavata, tokmu taka. Mene kako covek koj zivee od fotografijata dobro mi dojde digitalnata era od edna strana, ama kako sopstvenik na foto studio e malku zeznata rabotata bas radi gore navedenoto. Se pomalku printovi, a od druga strana nemajci dovolna kolicina filmovi za razvivanje tesko se odrzuva masinata za razvivanje vo kondicija. Nema optek, nema regeneracija, ima oksidacija na CD-to. So samoto toa i tie filmovi sto idat vo studijata e prasanje kolku kvalitetno se razvivaat.
I uste nesto, kako na familijaren covek i turist od vreme na vreme koj saka da slika - MI FALAT SLIKI!
If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.
Кон врв
jblagoja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Декември.2007
Поени: 79
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jblagoja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 23:37
Fokus, bas zaradi toa sto go kaza deka e prasanje kolku kvalitetno se razvivaat filmovite vo foto-studijata poradi nemanjeto dovolna kolicina, go odbegnuvam color filmot.

Najveke koristam crno-bel film koj sam si go razvivam.

Od vreme na vreme i po nekoj positive t.e. slajd film. Ova e pa epten problematicno vo MK so ogled sto nema kade da go razvies, a i skapo cini razvivanjeto.

Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
Кон врв
dimitarmisev Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Септември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitarmisev Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2009 во 22:37
Tegla, bravo za se sto si pisal, sekoja cest! Posebno za starite filmski kameri - toa e lepota, da ti e merak u raka da gi drzis!

Цитирај Kakov skener koristis?

Plustek OpticFilm 7300, treba da vadi 7200dpi koi realno ne se bas tolku.. anyways ne mi mnogu znacat tie brojki, vazno dobro si ja vrsi rabotata.
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2009 во 21:18
Filmot ima dusa i dobar dinamicki interval edinstveno ako pravis printovi, kako stovelite, sto ne e soodveten zbor za analognata fotografija, tuko nie velevme zgolemuvas na kopir aparat a ne da zgiolemuvas so skaniranje pa potoa da pravis print vo fotografsko studio. Dokolku zgolemuvas na kopir aparat ne moze analognata nitu priblizno da bide eftina kako digitalnata fotografija. Investiciite ovde vo start se navistina visoki. Dobar kopir aparat so ladno svetlo cini mnogu poveke od digitalan FA. Blagoja ednas rece deka ima se na Google, se slozuvam no seto toa da go kupis i e navistina skapo. Mora da imas vilmovi so razlicna osetlivost. Ponatamu moras da ima fotohartija so razlicna gradacija (meka,normalna i kontrasna) na koja kopiras vo zavisnost kakvi tonovi sakas da dobies na fotografijata, pa ponatamu za sekoja marka film se pravi soodveten razvivac, koj moze da bide isto taka normalen mek i kontrasten pak istoto vazi za razvivacot na hartijata, ponatamu pri fotografiranjeto ti treba dobra kolekcija na filteri za fotografiranje vo razlicni svetlosni uslovi, pa filteri za izrazuvanje na tenot na kozata itn. itn (ova seto sto go zborev e za crno belata fotografija, a za kolor fotografijata e uste po komplicirano) pa na krajot koga ke podvleces drobna crta ke vidis koja e cenata na analognata fotografija.
Ima edna narodna pogovorka "PRASAJ PATILEC A NE VRAZALEC"
inaku sosema se soglasuvam deka sekoj koj saka da se zanimava ozbilno so fotografija mora da ja pomine i oblasta na analognata fotografija barem FAKULTATIVNO so odredeno vreme pominato vo temnata komora vo koja e vsusnost magijata i momentot koga covek stanuva zavisen od fotografijata.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.