digital vs analog
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16766
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 17:48 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: digital vs analog
Постирано од: сашо
Наслов: digital vs analog
Датум на внесување: 25.Ноември.2008 во 16:05
dinamicki opseg test http://shutterclick.smugmug.com/gallery/6616619_YJEwK#424020444_n2LsD-O-LB - http://shutterclick.smugmug.com/gallery/6616619_YJEwK#424020444_n2LsD-O-LB
------------- objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
Коментари:
Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 25.Ноември.2008 во 21:16
Vakvi testovi se totalno nebitni pri izborot na mediumot za fotografiranje. Demek filmot imal ova, digital ona...... Nema vrska. Za vistinski da ja vidis razlikata treba da odpecatis fotka od digital i fotka od film. Gledanjeto skenovi i fajlovi na monitor nisto ne znaci bidejki za na monitor ti treba najvekje 1920x1200 fotka, i toa pod uslov da imas 24" monitor. Inaku generalnata razlika e toa sto filmot i digitalniot medium izgledaat ednostavno RAZLICNO!
Pa na koj sto mu se svigja. Jas licno film . Da bev profesionalen fotograf kje imav digital ne deka sakam tuku deka moram, ama togas nemase fotografijata da mi bide hobi .
P.S. Mnogu se frustriraat koga kje vidat zrna na filmskite skenovi. Treba da gi ima bidejki filmot e emulzija od svetlosno osetlivi zrna . Na print se mnogu ubavi, barem za mene.
------------- That is called grain. It is supposed to be there.
|
Постирано од: zatko
Датум на внесување: 25.Ноември.2008 во 21:21
Luge,..film si e film kraj,....barem za sega
------------- www.blissvp.com
|
Постирано од: kavadar66
Датум на внесување: 25.Ноември.2008 во 22:56
Добар ден,
zatko напиша:
Luge,..film si e film kraj,....barem za sega
|
Филм кој филм, дигитална која дигитална???
Ќе споредиме 35мм со дигитален со Hasselblad H3DII-50 или ќе споредиме среден формат со Nikon D60 ???
Филмот беше “мајка“ и уште е во извесни ситуации, ама со дигиталната фотокамера човек има повеќе можности за пробување. Како пример ако во аналогната ставам филм со ISO 100 имам 20-30 пати да пробувам околу ISO 100. на дигиталниот може човек да промени на секое шкрапање друга вредност...
друг пример ... ама крај ќе нема.
Во главно дигиталната технологија на фотографирање веќе полека се наоѓа во 3-4 генерација и некои произведувачи веќе ја надминуваат “нормата“ на аналогната (35мм) фотографија
...ама дигиталната нема, барем јас сум убеден, нема никогаш да ја постигне “душата“ на аналогната
|
Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 00:27
Za dusata, potpolno se soglasuvam. navidum digitalnata nema da ja dostigne. Se drugo... odamna e pominato.
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=7450 - Неколку мои фотки. - Идивиди
It's not a camera. It's a Nikon.
http://dmalikovski.deviantart.com/gallery/ - dmalikovski - Deviant
|
Постирано од: hypertech
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 00:36
ajde be, aj so D3 neka sporeduvaat ili S5....
------------- eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
Постирано од: Mire
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 16:14
Film si ima poseben smek! Pod uslov da stampas direktno od film. Spored mene pocnes li so skeniranja i sl pisi propalo ... nastanuvaat nesrecni hibridi i povece ne e toa toa!
------------- Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA
|
Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 17:00
Apsolutno soglasen!
Toa e kako da konvertirash digitalen fajl na film i potoa da go sporeduvash so fotogrfija napravena direktno na film.
Ajdeee...
Zhalnoto e sto toa postojano se pravi po raznorazni sajtovi za da se forsira digitalnata tehnologija. Ne mozham nikogash da zaboravam koga mojot sogragjanin Michael H. Reichmann (chovek sto mnogumina go smetaat za svoj digitalen guru i sopstvenik na sajtot luminous-landscape) tvrdeshe deka prviot digitalen Canon ( koj togash samo sto beshe izlezen vo prodazhba) so svoite 3MP dava podobar kvalitet od medijum format filmska kamera.
-------------
|
Постирано од: dimitarmisev
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 19:58
Zoran K напиша:
so svoite 3MP dava podobar kvalitet od medijum format filmska kamera. |
Pa dava, se dodeka scanot od toj medium format se tretira kako 3MP pri sporedbata. Ali, od medium moze barem 100MP da se izvadat, taka da malce bezveza bese toj article :-)
Inace jas licno sum za film, kako so imase nekoj napisano - si ima svoj smek i ubav grain :-) Plus sto e i mnogu poeftin.
|
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 20:15
hypertech напиша:
ajde be, aj so D3 neka sporeduvaat ili S5....
|
yeah, 5000 evra D3 vs. 2-3 evra film, dobra sporedba :D
|
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 21:20
100MP koi ne sodrzat ni priblizno 100MP informacija. Ovie brojki sto izleguvaat kaj filmot duri se komicni.
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=7450 - Неколку мои фотки. - Идивиди
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 01:08
mdeni напиша:
100MP koi ne sodrzat ni priblizno 100MP informacija. Ovie brojki sto izleguvaat kaj filmot duri se komicni. |
KAKVA GLUPOST!!!
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 01:23
Mire напиша:
Spored mene pocnes li so skeniranja i sl pisi propalo ... nastanuvaat nesrecni hibridi i povece ne e toa toa!
|
Pa i digitalnite kameri se hibridi. CCD i CMOS se analogni uredi koi imaat volku ili tolku bitna konverzija. Taka sto se e vo osnova analogna fotografija.
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 01:40
Zoran K напиша:
Michael H. Reichmann (chovek sto mnogumina go smetaat za svoj digitalen guru i sopstvenik na sajtot luminous-landscape) tvrdeshe deka prviot digitalen Canon ( koj togash samo sto beshe izlezen vo prodazhba) so svoite 3MP dava podobar kvalitet od medijum format filmska kamera. |
TIPOT VRSKA NEMAL STO PISUVAL - neka mu e prosteno, ama noviot Sony Ericson telefon ima 4 pati pogolema rezolucija od toj 3MP aparat koj sto e podobar od MF film, ZNACI DEKA NOVIOT TELEFON NA SONY E ISTO KAKO 8x10 inch FILM.
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 02:14
mdeni напиша:
100MP koi ne sodrzat ni priblizno 100MP informacija. Ovie brojki sto izleguvaat kaj filmot duri se komicni. |
Si probal nekogas ili na pamet zboris? Jas pravam ponekogas 65MP scanovi na 35mm koga ne me mrzi (mislam deka limitot posle koj ne moze da se izvadat poveke detali e 70MP), i ima dosta razlika od 15MP scan, posebno pri postprocessing, ili ako printas neso golemo ;-)
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 11:37
dimitarmisev напиша:
Si probal nekogas ili na pamet zboris? Jas pravam ponekogas 65MP scanovi na 35mm koga ne me mrzi (mislam deka limitot posle koj ne moze da se izvadat poveke detali e 70MP), i ima dosta razlika od 15MP scan, posebno pri postprocessing, ili ako printas neso golemo ;-) |
|
Постирано од: Mire
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 15:22
Tegla напиша:
Mire напиша:
Spored mene pocnes li so skeniranja i sl pisi propalo ... nastanuvaat nesrecni hibridi i povece ne e toa toa!
|
Pa i digitalnite kameri se hibridi. CCD i CMOS se analogni uredi koi imaat volku ili tolku bitna konverzija. Taka sto se e vo osnova analogna fotografija.
|
My point exactly Tegla, samo sto digitalcite ne gi staviv vo ravenkata. Otkako ce go skeniras filmot, ubavite strani na filmot zaminuvaat od fajlot.
Razlika... na skeniranoto zrno, dodaj mu i noise od skeniranjeto (barem za smrtnicite koi ne si pravat custom skenovi) ;-)
------------- Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2008 во 00:24
Tegla напиша:
KAKVA GLUPOST!!! |
Jas ne navreduvav licno. Toa e tvoe mislenje. 100MP informacija znaci deka site 100MP imaat celosno nezavisni koordinati(RGB) i deka nosat celosno kolicestvo na informacija.
Sigmata ima (mislam) 4MP vistinska informacija. Pa sega zamisli kolku bi bilo 100MP. I kolku (MNOGU) pomalku ima filmot.
Neli sega e popularno da se zboruva deka digitalcite od 20+ megapikseli (35mm FF) vadele meka slika zaradi toa sto lekjata ne dozvoluva propust na povisoki frekvencii? Filmot nekako moze da izvadi poveke? Lekjata propusta povisoki frekvencii pri slikanje so film? Ahaaa, ima dusa? Jaaaasno...
Jas ne navreduvam licno.
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2008 во 01:26
Deni nemoj da mislis deka sakam da te navredam . Filmot ne se meri so MP na nacin kako sto se merat digitalnite kameri. Skenerite nemaat Bayer pattern taka sto ne se merat. I nikogas ne mislam tehnicki da sporeduvam film so digital. Niti sakam. Ne fotografiram so film deka e tehnicki superioren tuku deka taka sakam. Seuste za najdobar kolor vo fotografija se smeta slajd/pozitiv filmot. A, kutriot ima pomal dinamicki opseg od site DSLR kameri sega. Ama kolorot e poubav, podrmaticen, ima povekje dusha. Zosto seuste B&W fotografiite se smetaat poumetnicki?????? I zosto da konvertiram vo PS koga mozam da koristam razni B&W filmovi so razlicni karakteristiki. Sekoj e poseben. A, za kejfot koga kje si go razvies sam vo WC........ Kako sto kazav vo prviot post. Filmot mene licno mi se svigja povekje od digital vo rezultatite sto gi dobivam i tocka. Starite filmski kameri se posebna prikazna. Majstorija na precizna mehanika i posvetenost do perfekcija. Racno sklopuvani i polirani lekji koi seuste se nosat so modernite. Toa e za pocit. I vo muzikata e ista rabotata. Site mislea deka elektronskata muzika i elektronskiot nacin na svirenje so semplovi kje ja unisti izveduvanata muzika na instrumenti. Ne se sluci toa. I dvete se tuka.
Ama kazuvanje deka 3MP e podobro od Hasselblad toa znaci deka covekot ne fotografiral so srce tuku so noze.
A, deka MF moze da izvadi sken od 100MP, moze. Sega so 6x4,5 senzori stignaa do 60MP, uste kolku ima do 6x6 ili 6x7 ili 6x9?
Eve ti primer Drum skenererite imaat opticka rezolucija od 8000 do 12000 dpi. I ne se CCD tuku PMT. Ako zememe sredna vrednost od 10000 dpi i film od 6x6 (56x56mm ili 2.2x2.2inch) so prosta matematika kje se dobie rezolucija od 22000x22000 ili NEVEROJATNI 484 Mega pixeli. A, od 6x9? Skoro TERAPIXEL. Taka sto ne se jade se sto leta.
A toj od luminus lendskejp neka mafta mali deca koi se palat na Pokemon i igraat Tamagochi i Super Mario.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 30.Ноември.2008 во 13:43
poednostavno mi e da ravam efekti so film otkolku so pixeli ;)
|
Постирано од: jblagoja
Датум на внесување: 30.Ноември.2008 во 21:14
Majkl za kakvi efekti so film zboris. Ajde spodeli so nas. Jas sum sega vo "film" fazon. DSLR-ot kulira malce.
------------- Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
Датум на внесување: 30.Декември.2008 во 14:44
cisto radi kondicija ... http://photo.net/film-and-processing-forum/00RovK - http://photo.net/film-and-processing-forum/00RovK
|
Постирано од: focus
Датум на внесување: 30.Декември.2008 во 21:47
Mnogu interesen muabet!
Samo, mi se cini oti nekoj spomna deka filmot imal pomal dinamicki opseg od digitalata!
Eej ludje, pa filmot e se uste glaven medium vo filmskata industrija iako e poskapa rabotata so nego. Se secavate neli kako ide: se snima na negativ pa ..... i na krajot ide na pozitiv. I toa zboruvame za 35mm, ami kaj se 60mm, 65mm, 70mm?
P.S. Setete se na Technicolor procesot i na se uste nedostizniot kolor sto se "vadi" od tamu! Dali nekoj se secava na kolorot sto go ima vo eden "Singing in the rain" na primer? Ili "The Wizard of Oz?
------------- If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.
|
Датум на внесување: 30.Декември.2008 во 22:32
Ne e do dinamickiot opseg tuku ednastavno izgleda razlicno. Za mene daleku podobro od digitalniot izgled. Denes pecatev MF skenovi - spektakularni rezultati bez nikakvi PS doteruvanja, osven resize za na print. Za 2-3 meseci kje si imam i darkroom za B&W printovi i ete me povtorno 100% analog .
Inaku definitivno od digitalnata fotografija dobija profesionalcite, amaterite i turistite izgubija printovi i albumi., a fotografiite stanaa instant zabava, a ne ubavi spomeni. I da ne pocnam presmetki kako filmot e 10 pati poeftin od digitalnata fotografija, pa ako ne vadis pari od toa, ne se ispati da kupuvas digitalna kamera (sporeduvam FF digital so film, deka ne vredi krop senzori da sporeduvam so film)
|
Постирано од: focus
Датум на внесување: 30.Декември.2008 во 22:54
Na zdravje salatata.
Mnogu ubavo kazano za instant zabavata, tokmu taka. Mene kako covek koj zivee od fotografijata dobro mi dojde digitalnata era od edna strana, ama kako sopstvenik na foto studio e malku zeznata rabotata bas radi gore navedenoto. Se pomalku printovi, a od druga strana nemajci dovolna kolicina filmovi za razvivanje tesko se odrzuva masinata za razvivanje vo kondicija. Nema optek, nema regeneracija, ima oksidacija na CD-to. So samoto toa i tie filmovi sto idat vo studijata e prasanje kolku kvalitetno se razvivaat.
I uste nesto, kako na familijaren covek i turist od vreme na vreme koj saka da slika - MI FALAT SLIKI!
------------- If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.
|
Постирано од: jblagoja
Датум на внесување: 30.Декември.2008 во 23:37
Fokus, bas zaradi toa sto go kaza deka e prasanje kolku kvalitetno se razvivaat filmovite vo foto-studijata poradi nemanjeto dovolna kolicina, go odbegnuvam color filmot.
Najveke koristam crno-bel film koj sam si go razvivam.
Od vreme na vreme i po nekoj positive t.e. slajd film. Ova e pa epten problematicno vo MK so ogled sto nema kade da go razvies, a i skapo cini razvivanjeto.
------------- Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 22:37
Tegla, bravo za se sto si pisal, sekoja cest! Posebno za starite filmski kameri - toa e lepota, da ti e merak u raka da gi drzis!
Kakov skener koristis? |
Plustek OpticFilm 7300, treba da vadi 7200dpi koi realno ne se bas tolku.. anyways ne mi mnogu znacat tie brojki, vazno dobro si ja vrsi rabotata.
|
Постирано од: GEMINI
Датум на внесување: 08.Јануари.2009 во 21:18
Filmot ima dusa i dobar dinamicki interval edinstveno ako pravis printovi, kako stovelite, sto ne e soodveten zbor za analognata fotografija, tuko nie velevme zgolemuvas na kopir aparat a ne da zgiolemuvas so skaniranje pa potoa da pravis print vo fotografsko studio. Dokolku zgolemuvas na kopir aparat ne moze analognata nitu priblizno da bide eftina kako digitalnata fotografija. Investiciite ovde vo start se navistina visoki. Dobar kopir aparat so ladno svetlo cini mnogu poveke od digitalan FA. Blagoja ednas rece deka ima se na Google, se slozuvam no seto toa da go kupis i e navistina skapo. Mora da imas vilmovi so razlicna osetlivost. Ponatamu moras da ima fotohartija so razlicna gradacija (meka,normalna i kontrasna) na koja kopiras vo zavisnost kakvi tonovi sakas da dobies na fotografijata, pa ponatamu za sekoja marka film se pravi soodveten razvivac, koj moze da bide isto taka normalen mek i kontrasten pak istoto vazi za razvivacot na hartijata, ponatamu pri fotografiranjeto ti treba dobra kolekcija na filteri za fotografiranje vo razlicni svetlosni uslovi, pa filteri za izrazuvanje na tenot na kozata itn. itn (ova seto sto go zborev e za crno belata fotografija, a za kolor fotografijata e uste po komplicirano) pa na krajot koga ke podvleces drobna crta ke vidis koja e cenata na analognata fotografija.
Ima edna narodna pogovorka "PRASAJ PATILEC A NE VRAZALEC"
inaku sosema se soglasuvam deka sekoj koj saka da se zanimava ozbilno so fotografija mora da ja pomine i oblasta na analognata fotografija barem FAKULTATIVNO so odredeno vreme pominato vo temnata komora vo koja e vsusnost magijata i momentot koga covek stanuva zavisen od fotografijata.
|
Датум на внесување: 08.Јануари.2009 во 22:34
Eh... toe ti e ubavina. More kakva ubavina, toa behe LEPOTA!
Temnica, film, razvijach, fiksir, temnina, prigusheno CRVENO svetlo... apsolutno elegantno!
Potoa... povtorno temnica, hartija, kopir, razvijach, fiksir, sushach na hartijata, prigusheno CRVENO svetlo... apsolutno romantichno!
Site spijat vo sitni saati, a ti kompletno zaboravajki na vremeto pravish sliki!
Abe, sto da vi kazhuvam... eve sega mi doagja da odam i da se zaklucham vo klozet na nekolku saati... i toa bez dozna i kopir mashina!
-------------
|
Постирано од: JANE971
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 00:22
Eh.. Zoki ako ti kazam deka bas toa vcera i zavcera go pravev so kerka mi doma... prvo gi razvivavme deseticite filmovi sto gi sliakse vo tekot na letoto i esenta, koristev ilford id 11 koncentriran i oladen za posilen kontrast na filmovi ilford pan 125 i 400... a denes gi praveveme prvite printovi vo domasna atmosfera za nea (jas bev posmatrac) na stariot Krokus koj mi e nasleden od dedo mi i na kogo jas se ucev kako malo dete. Koristevme ilfospeed gradacija 2,3 i 4 za da moze da gi navikne ocite za pravilen izbor na hartija... racete ni mirisaat na omoj specificen miris na razvijac i fiksir, ubavo ni se pobeleni i imame perfekten hemiski piling :)))))))) Za zal sfativme deka vo stan so edno wc , fotolaboratorija vo istoto e pregolem luksuz, sto znaci vo najskoro vreme selenje i rabota vo klubskata laboratorija... Zadovolstvoto e pregolemo vo sekoj slucaj. Pozdrav za site darkroomeri
------------- Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
|
Постирано од: Марио
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 00:55
Tegla напиша:
Inaku definitivno od digitalnata fotografija dobija profesionalcite, amaterite i turistite izgubija printovi i albumi., a fotografiite stanaa instant zabava, a ne ubavi spomeni.I da ne pocnam presmetki kako filmot e 10 pati poeftin od digitalnata fotografija, pa ako ne vadis pari od toa, ne se ispati da kupuvas digitalna kamera (sporeduvam FF digital so film, deka ne vredi krop senzori da sporeduvam so film)
|
Do negde kje se slozam so tebe Tegla, ali ne mislis deka momentot so digital e sto amaterite kje pocnat povekje da experimetiraat u smisol kje slikaat povekje, kje cepkaat povekje vo PS, nema da mora da razvivaat fotki, t.e. da davaat pari? Ne znam...mozda gresham poso jas sum od onaa pomlada generacija koja ne bila mnogu mnogu u dobata na filmot :)
|
Постирано од: hypertech
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 02:47
Jas za sebe sum apsolutno siguren deka nemashe da se drznam da fotografiram dokolku toa trebashe da go pravam na film...
------------- eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
Постирано од: KoKi
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 03:07
sto e toa klubska laboratorija?
------------- http://submit.shutterstock.com/?ref=61209%20">
N.Spasenoski-flickr
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 04:35
hypertech напиша:
Jas za sebe sum apsolutno siguren deka nemashe da se drznam da fotografiram dokolku toa trebashe da go pravam na film...
|
Znam, znam... i ne ve obvinuvam vas mladite. Vsushnost za vas i ne e vazhno seto toa. Tehnologjata se smeni, medijumot se smeni, nachinot na rabota se smeni, sega vaka se nauchivte i vaka pravite odlichni fotografii.
Ama samo kolku da imash pretstava sto znachat dveve tehnologii za nas "starcite" koi sme gi minale i dvete "shkoli", mozhem da ti kazham deka toa e kako da sporeduvash Bioloshka hrana so Fast food.
-------------
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 10:21
Марио напиша:
Do negde kje se slozam so tebe Tegla, ali ne mislis deka momentot so digital e sto amaterite kje pocnat povekje da experimetiraat u smisol kje slikaat povekje, kje cepkaat povekje vo PS, nema da mora da razvivaat fotki, t.e. da davaat pari? Ne znam...mozda gresham poso jas sum od onaa pomlada generacija koja ne bila mnogu mnogu u dobata na filmot :) |
Davanjeto pari e vkalkulirano vo start vo kupuvackata na digitalnoto telo. So filmot ti doagja na rati, celo vreme si Full Frame, i ne se zamaras so tehnologija. Edinstveno se zamaras so svetloto, t.e. kako da ne napravis greska i kako da go postignes toa sto go sakas. Inaku definitivno ste vo pravo deka ako ne bese digitalnata tehnologija nemase tolku lugje da se zanimavaat so fotografija. No, od druga strana netot e prepoln so lugje koi pocnale digital, pa preminale na film i uzivaat vo toa. A, toa nejcesto se slucuva posle 2 godini od prviot DSLR. Kupuvas telo za 1000 evra i posle dve godini sakas nejkes kje go menuvas. Ne mozes da go prodades ni za 500, a novo e novi 1000 evra . I togas svakjas deka so filmskoto telo nema da se zamaras so novi i novi tela. I toagas se kupuva Canon ili Nikon filmsko telo, sledno e opustanje kon noviot(star) medium i potoa "se pliva i vo dlabokoto" .
Digitalnava fotografija mi e kako i ostanatata digitalna tehnologija. Na sekoi dve godini menuvame mobilni doma. A, toa se vo prosek 500 evra. Na sekoi dve godini kupuvam nov PS od 1500 evra minimum (bez monitor) Epa skapo mi e na dve godini da menuvam i DSLR za 2000 evra (deka tolku e saglam DSLR, krop senzorive mi se plasticni igracki vo raka vo odnos na Zenit i Praktica, a ne pa za posaglam marka)
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 10:24
Zoran K напиша:
Ama samo kolku da imash pretstava sto znachat dveve tehnologii za nas "starcite" koi sme gi minale i dvete "shkoli", mozhem da ti kazham deka toa e kako da sporeduvash Bioloshka hrana so Fast food. |
Drzi sporedbava. Nema pogolem kejf od momentot koga kje go izvadis negativot od dozna i si gledas slikicki. Ekstazata se slucuva koga kje si gledas kako se pojavuva slika na hartijata dodeka ja mackas vo razvivac.
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 10:25
KoKi напиша:
sto e toa klubska laboratorija?
|
Pa Fotografika ima filmska laboratorija, ama nikako da vlezeme vo nea. Nema kriticna masa.
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 10:29
I eve na sto sve se voodusevuvaat lugjevo. Uzivancija so retro kameri. Poglednete im gi portfolijata. Tehnicki nema nito loso . http://www.flickr.com/groups/aut-aut/discuss/72157612045522163/ - http://www.flickr.com/groups/aut-aut/discuss/72157612045522163/
|
Постирано од: Igor-T
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 12:50
http://www.flickr.com/photos/timtinman/">
http://www.flickr.com/photos/timtinman/ - Tinm@n (on hols) http://www.flickr.com/upgrade/">
says:
"For 2008 its my personalised Psychedelic Road Warrior Holga"
============================================
Zakon !
Pozdrav
Igor
------------- http://igorius.deviantart.com/ - http://igorius.deviantart.com/
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 15:33
Jas sum lubitel na old timeri. Imav dva. Mercedesot od 1961 g go prodadov a go zacuvav Opelot od 1956 godina zatoa sto mi e generacija. Romanticen izgled, romanticna voznja, no ako trgnea od Stip do Skopje pametot ti e stalno vo kolata i celoto vnimanie ti e vo toa sto vo koj moment moze da odkaze.Od seto kako performansi za dobra voznja ja imas romantrikata.
Mene ne mi fali tolku laboratorijata kolku sto mi fali druzenjeto na Fotoamaterite. Ke objasnam malku poveke ako sum dosaden izvinete me. Za da go raskazam ova me potikna prasanjeto na koki sto e klubska fotografija i klubska laboratorija. Vo edno ne mnogu damnesno vreme postoese edna organizacija (i sega ja ima na hjartija) vo koja mladite a i povozrasnite clenuvaa vo razni sekcii i klubovi. Edna oblast od ovie klubovi bea FOTO KLUBOVITE.Skoro vo sekoj grad imase Foto klub. Site klubovi imaa opremena klubska laboratorija, a nekoj od niv i atelje za fotografiranje. Na pr. Narodna tehnika vo Stip pokraj klubskata laboratorija vo Foto jklubot do 1963 g. imala Fotografski dukan so vraboteni majstori fotografi (od koj mnogu naucivme za salonskata fotografija, osvetluvanjeto vo atelje a sekako i za neizbezniot retus bilo na pozitiv bilo na negativ). Site klubovi na poranesnite YU republiki imaa zdruzenie koe se vikase FOTO SOJUZ NA odredenata republika, a pogore na vrvot na piramidata bese FOTO SAVEZ JUGOSLAVIJE, koj bese zadolzen za organiziranje na foto izlozbi i pravenje na kalendarot na ovie kako ne bi se poklopuvale. E sega e ona naj ubavoto SITE FOTOAMATERI OD GEVGELIJA DO TRIGLAV ZIVEEVME KAKO EDNA FAMILIJA. Iako se poznavavme kako iminja i se srekavavme samo po izlozbi koga ke se sretnevme at live cuvstvoto bese kako da sme najgolemite drugari. Izleguvase spisanie aFOTO KINO REVIJA za koe pisuvaa togasnite brendovi na YU footografijata i ne samo tie tuku so svoi temi gostuvaa i najrenomiranite kako evropski taka isvetski fotografi.
Pa organizirane na foto seminari kade predavaci ni bea kako na pr. Tomislav Peternek, Toso Dabac, Vidoe Mojsilovic, Goran Malic, Vlado Cervenka, Danilo Cvetanovic, Blagoja Drnkov....... ah, ZALBA ZA MLADOST.....
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 16:10
Zdravo Jane,
Filmovite kao takvi imaat odreden kontrast. Pravilo e kolku filmot e poosetliv ima pogolemo zrno a pomal kontrast. Pogolem kontrast na filmot ne mozes da postignes so poladen razvivac tuku so pokontrasen razvivac. Osnovni hemikalii koj odreduvaat kontrasnosta na razvivacot se METOLOT I HIDRIKINONOT I PRATECKI SO NIV ODI BROMOT KOJ JA REGULIRA BRZINATA NA RAZVIVANJE. Obicno razvivacite za crno belita filmovi rabotat (razvivaat) na temperatura od 20 stepeni celziusivi. Ako razvbivacot e poladen od ova togas vremeto na razvivanje ke se prodolzi pa taka ke dobies namesto kontrast film so uednacen tonski opseg,film so slaba providnost ili po starski kazano IBER FILM so koj podocna ke imas problem i so kopiranjeto. Ima kniga so recepturi na razvivacvi od najmeki do najkontrasni razvivaci.
|
Датум на внесување: 09.Јануари.2009 во 22:00
Za kontrola na kontrast jas doma imam povekje razvivaci. Za Kodak Technical Pan imam Technodol za pomal kontrast i za merenje od 25ASA, i D-19 za visok kontrast i merenje od 100-160ASA. Pa kako sakam si praam . Imam i Tmax i Microphen .
|
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 01:44
Zoran K напиша:
hypertech напиша:
|
Znam, znam... i ne ve obvinuvam vas mladite. Vsushnost za vas i ne e vazhno seto toa. Tehnologjata se smeni, medijumot se smeni, nachinot na rabota se smeni, sega vaka se nauchivte i vaka pravite odlichni fotografii.
Ama samo kolku da imash pretstava sto znachat dveve tehnologii za nas "starcite" koi sme gi minale i dvete "shkoli", mozhem da ti kazham deka toa e kako da sporeduvash Bioloshka hrana so Fast food. |
BAS TAKA ODLICNA SPOREDBA
|
Постирано од: gocemk
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 12:58
hypertech напиша:
|
Mozam da kazam deka i jas spagjam vo istata kategorija.
Bidejki sum totalen pocetnik i amater vo ovaa oblast, poveke mi odgovara da slikam so digitalniot idiot Olympus FE-290, otkolku so analogniot SLR Praktica MTL-3 zasto moznostite za ucenje preku "trial i error" principot se pogolemi. Slikas 100-200 sliki, gi prefrlas na kompjuter i cao. So Praktica-ta e poinaku. Zatoa, koga bi se osetil dovolno "spremen" za Praktica-ta, sekako deka ke pocnam da fotografiram i so nego, a vaka inace samo bi trosel film za dzabe.
P.S. Na Praktica-ta mi se zafrkna rackata za pomestuvanje na ogledaloto vo pocetna pozicija. Ima lek?
|
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 14:10
Ima lek.... se vika Sergej, mozes da go najdes na 070 258 091. zivee vo Cair, koga ke se javis ke se dogovoris okolu se so nego
|
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 14:59
Tegla, koga rabotev analogna pravilo bese filmot sekogas da se razviva normalno. Zosto ? Zatoa sto pri normalnoto razvivanje na filmot opsegot na tonovite e maksimalen, pa taka imas odlicen poceten master. Se menuva gradacijata na hartijata (meka, normal ili kontrastna hartija) vo zavisnost kako sakas da ti izleze kopiranata fotografija. Inaku premnogu rizicno e da go razvivas filmot pokontrasno ili pomeko, zatoa sto mnogu detali mozat da zaminat vo "istorijata". Film odamna nemam kupeno megutoa porano koga gi kuouvav sekoj proizveduvac davase podatok so koj razvivac i nakoja temperatura e idealno da se razviva filmot,. duri i davaa i recepturata po koja go pravevme razvivacot (zatoa sto po obicaj vo nasava drzava imase samo fotokemika proizvodi) koj go preporacuvase proizvoditelot na filmot. Taka za razlicni osetlivosti na filmovite imase i razlicni razvivaci, e kaj izrabotkata na pozitivite mozes da eksperimentiras so razlicni razvivaci, ovde rizikot e ednakov na NULA.
|
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 15:00
IGORCE KAJ SE KRIES "KUCISCE"
JAVI SE !
DA GO VIDAM PODMLADOKOT NA FOTOAMATERITE VO NASIOT GRAD
|
Постирано од: gocemk
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 15:53
Fala Jane. Inaku i pred 20-ina godini imal ist problem, ama togas kolku sto znam bil na servis vo Belgrad.
|
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 21:43
GEMINI напиша:
IGORCE KAJ SE KRIES "KUCISCE"
JAVI SE !
DA GO VIDAM PODMLADOKOT NA FOTOAMATERITE VO NASIOT GRAD |
E Gemini...
Ne se "krijam". Chunki ne sum te sretnal po grado ! :)
Shom te vidam kje ti se prijavam. Vizuelno se znaeme, oficijano se neame zapoznato.
Deka sum podmladok - da, a fotoamater... toa ne mi ide u opisot.
Inaku na volku maabet sho oprema si imash vo studio, ne spomna sho aparat ( digitalen ) momentalno upotrebuvash ?
Pozdrav
Igor
PS: Sea da ne gresham,... U Prebeg li ti beshe pechatnicata?
|
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:13
GEMINI напиша:
Tegla, koga rabotev analogna pravilo bese filmot sekogas da se razviva normalno. Zosto ? Zatoa sto pri normalnoto razvivanje na filmot opsegot na tonovite e maksimalen, pa taka imas odlicen poceten master. Se menuva gradacijata na hartijata (meka, normal ili kontrastna hartija) vo zavisnost kako sakas da ti izleze kopiranata fotografija. Inaku premnogu rizicno e da go razvivas filmot pokontrasno ili pomeko, zatoa sto mnogu detali mozat da zaminat vo "istorijata". Film odamna nemam kupeno megutoa porano koga gi kuouvav sekoj proizveduvac davase podatok so koj razvivac i nakoja temperatura e idealno da se razviva filmot,. duri i davaa i recepturata po koja go pravevme razvivacot (zatoa sto po obicaj vo nasava drzava imase samo fotokemika proizvodi) koj go preporacuvase proizvoditelot na filmot. Taka za razlicni osetlivosti na filmovite imase i razlicni razvivaci, e kaj izrabotkata na pozitivite mozes da eksperimentiras so razlicni razvivaci, ovde rizikot e ednakov na NULA. |
Kombinacijata na TechPan so Technodol i D-19 e preporacana od Kodak.
Inaku eve i sajt specijaliziran za Crno Bela fotografija. Od levata strana ima link za Massive Development Chart kade gi ima site kombinacii na filmovi i razvivaci. Kje najdes i mnogu drugi recepti, tehniki,...... http://www.digitaltruth.com/ - http://www.digitaltruth.com/
Inaku najednostavniot razvivac e Kafenol, se razviva filmot vo NesCafe ili drugo instant kafe http://www.digitaltruth.com/techdata/caffenol.php - http://www.digitaltruth.com/techdata/caffenol.php I eve kako izgleda film razvien vo KAFE!! http://www.flickr.com/groups/33051635@N00/pool/ - http://www.flickr.com/groups/33051635@N00/pool/
Pozdrav
P.S. Dodeka go pisuvam ova ete ja doznata vo kada na perenje od razvivac, sega fixir
Sepak filmot si e film.
|
Постирано од: m_p
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 01:35
so Kafenol gubi ostrina, dobro e vo slu4aj da sakash da ja omeknesh Mamiya-ta
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 02:02
m_p напиша:
so Kafenol gubi ostrina, dobro e vo slu4aj da sakash da ja omeknesh Mamiya-ta |
-------------
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 02:36
OSTRINATA SE NAMALUVA I SO KAPKA DVE MLEKO, A SEKER SE DODAVA PO ZELBA
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 06:57
Jas mislam deka diskutirame za profesionalna rabota vo laboratorija, a ne za razvivanje na filmovi na nekoe rialiti show kako na primer vo preziveani. Na CITROENOT mislam na stariot ajkulata koga ke ti istecese uljeeto vo hidraulikata preporacuvaa da stavis maslo za jadenje. Se raboti za hemija i za strogo kontroliran proces. Zboruvame za proces vo koj treba da izvleceme maksimum od filmot. Vo minatite vreminja site potrebni hemikalii gi imase vo LAFOMA vo Skopje (ne znam dali se uste postoi) no pretpostavuvam deka vo Alkaloid bi mozele da se najdat zatoa sto Lafoma se izgubi kupuvavme vo Alkaloid na mera so taa razlika sto gfi imase kako PA a ne PT sto e minuimalno poskapo no e mnogu pokvalitetno
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 07:02
Igorce jas momentalno imam Canon 10
Sakam da zemam nov megutoa sega malku taktiziram. Za 10 me odraa oti go zema samo so izleze. Togajka zema i dva objektiva 28-105 100-300. Gledam cenite mnogu pagaat a na mene ne mi se ita, sugurno ke zemam nekoj od Canonite full frame. Ke se konsultiram so Vas forumgiive oti Vie pomladite mnogu poveke ste na internet i sledete testovi, iskustva, performansi.....
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 11:33
GEMINI напиша:
Jas mislam deka diskutirame za profesionalna rabota vo laboratorija, a ne za razvivanje na filmovi na nekoe rialiti show kako na primer vo preziveani. |
Jas ne se zanimavam profesionalno so fotografija, a da se zanimavav kje imav DSLR . Bidejki mi e hobi, mozam da si igram kako sto sakam se godeka rezultatite mi se svigjaat.
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 14:06
Dobro Tegla, ako tvoeto prioganje kon fotografijata e takvo se si e taman. Jas prema moeto hobi pristapuvav maksimalno profesionalno. Megutoa i pri eksperimentiranjeto mora da se ima pristap koj teoretski e propisan. Se znae deka vodata vrie na 100 st. Taka e i vo hemizmot so analognata fotografija. E nekoj saka da se tusira so postudena nekoj so potopla voda , izborot si e negov.
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 14:12
Pokraj ostanatoto mislam deka na forumov clenuvaat i clenovi koj sakaat mozebi poozbilno da i se posvetat na analognata fotografija, mojot certifikat za instruktor na fotografija dobien vo damnesnata 1983 godina od foto sojuzot na jugoslavija, kako odreden kodeks koj go zastapuvavme bese nisto od tajnite na fotografijata da ne krieme, isto taka da mladite fotografi gi naveduvame na vistinskiot pat, patem receno i Marks rekol deka pomladite generacii gledaat podaleku zatoa sto se kaceni na plekite na postarite !!!!!
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 17:26
Gemini dali seuste se zanimavas aktivno so analognata fotografija? Sto od oprema koristis? Dali imas svoi favoriti megu negativite? Dali imas svoi favoriti megu pozitiv materijalite? koja hemija ti lezi najdobro? dali koristis univerzalna ili spored specifikacija na proizveduvacite? Mislam deka ovde ima mnogu nesta da se analiziraat i da se debatiraat, sepak osven sto se raboti za vkus tuka ima svoe znacenje i "minatiot trud"... Me interesira tvoeto mislenje i tvoeto iskustvo so niv... a sigurno tuka ke se prikluci i Zoran K, Rade Lukovic i ostanatite od poiskusnite posetiteli na forumov i ke ima dovolno kriticna masa i znaenje za da se napravi eden svoeviden come*ack na analognata fotograija i da zaintrigira i zainteresira poveke od mladite prijateli koi prviot kontakt so fotografijata go pravat vo digitalnata era...
Pozdrav i dobro svetlo
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 21:41
Jane jas go dadov moeto mislenje, i za mene analognata fotografija ostanuva na pr kako prvata ljubov. Nemam namera da se vrakam na analognata.So digitalnata sum momentalno vo brak i imam semejstvo a za razvod ne razmisluvam. Inaku imam dosta recepti skoro za site vidovi razvivaci. Inaku se znam so Rade lukovic samo od izlozbi.
Koga rabotev koristev razvivaci (sam gi pravev) po recepturite koj sekoj proizveduvac gi nudese. Imase eden univerzalen koncentriran fotokemikin razvivac koj se razreduvase 1:9 za pozitifv a 1:19 za negativ i nego go koristevme samo za ekspres svadbeni fotografii(e kolku togas se zarabotuvase od ekspres i toa crno bel).Inaku od filmovi koristevme pretezno ORWO i ILFORD, koj go nabavuvavme so pomos na prijateli koj svercuvaa Super Rifle od italija. Kako pozitiv materijali najmnogu gi koristevme hartiite na foto kemika vo pocetokot koj gi imase vo tri gradacii i tri razlicni povrsini no najcesto MAT zatoa sto davase prekrasni crni tonovi.
Podocna koga YU se podotvori malku MOJA omilena hartija bese FORTE mislam magarsko proizvodstvo i ILFORD no serpak poveke go sakav FORTeto. Nesto podocna ILFORD isfrli edna serija hartijii za koja imase filteri vo tri boi preku koi kopiras pa taka dobivas razlicni gradacii, od ova ne bev premnogu zadovolen pa si ostanav na FORTE MAT.
Koga nemav FORTE od fotokemika koristev ISKLUCIVO EFKEBROM.
|
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 22:04
Jane mislam deka nekade napisa deka imas KROKUS. Pretpostavuvam deka za nego imas samo 105 mm objektiv, pa taka ako sakas da pravis pogolemi formati na pr 30x40 moras da go vrtios koperot i hartijata da ja stavas na podot za da dobies pogolemo zgolemuvanje. Da te spasam od ova. Ke najdes nekoj objektiv od ZENIT so manuelna blenda 50mm na koj navojot mu odgovara na onoj na krokusot pa taka ke dobivas dovolno golemi zgolemuvanja bez da go vrtis koperot i da rabotis na masa kako gospodin. Plus dobivas voostruvanje na dve mesta. Edno na mevot na koperot a drugo poprecizno na samiot objektiv isto imas moznost i za menuvanje na blendata na smiot objektiv. Sekako deka i optickite performansi na ovoj objektiv se daleku podobri.
|
Постирано од: treno
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 23:54
или ќе си купиш дигитална, компјутерче и бимер и ќе си правиш што сакаш
|
Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 20:48
Gemini znam za opcijata so helios lekite, ja imam koristeno... Iskreno dvata Krokusa odmaraat, poveke vo funkcija se (iako ne kolku sto bi trebalo) Opemus 5 so kolor glava i dva objektiva i i agfa varioskop so promenlivi leki i promenlivi maski spored formati... Krivo mi e sto mi bese rasipan kolor analizatorot i go frliv, bidejki nepovratno bese rasipan i ne se pravese a vo megu vreme imase i eden nezgoden pad od biro do zemja i bog neka mu dusu prosti... Aj sega malku okolu hemijata, koga pocnuvav so crno belata fotografija kako dete pokraj dedo mi koj bese amater go koristevme edniot Krokus , fotomaterijalite se nabavuvaa od Polska i bea proizvodstvo na Foma i se improvizirase laboratorija vo domasnoto WC, dodeka potoa so zaclenuvanjeto vo fk vardar negde 1980 godina, se zapoznav so opemusot 3 , a potoa i 5 (upa-ta se provlekuva postojano tuka negde ) i za prvpat se najdov vo edna opremena so site nisani fotolaboratorija. Edno vreme koristev i samodelska svetla kutija za izrabotka na konktakt kopii i stakleni ploci 6x9 cm. Vo toa vreme negde gi otkriv Fotogramite koi edno vreme mi go odzemaa celoto vnimanie... Toa bese vremeto koga neprikosnoveno vladeese Orwo so svoite crno beli filmovi, a Emaxot na Efka bese klasa za sebe... Potoa dojde vremeto na Forte (kafeav, sin i zelen) odlicen pozitivski materijal, kaj koj kako i efka sakaa topli susari za glancanje i susenje. Negde po 1990 godina imase period so nedostatok na crno beli filmovi , hartija i hemija i gi kupuvavme poslednite zalihi na Fotocentar i Cinephoto, i mi ostanaa vo sekavanje od toj period razvijacot na efka, so oznaka 435 kaj koj komponentite bea interesno podeleni vo pakuvanjeto i rapidfixot. Potoa se pojavija prvite agfa crno beli filmovi vo Minilab , potoa na kodak Trimaxot, i ilford kaj cicko Josif vo Transakta... Vo toj period povtorno ja otkrivav fotografijata so koristenje na ilford fotomaterijalite osobeno ilfospeed hartijata vo gradacija od 1 - 5 ... i do den denes moja omilena hartija i koja najcesto ja koristam e ilfospeed grad 3 poradi jakiot kontrast i golemiot dizapazon na tonovi, a najveke poradi toa sto mozat da se susat fotografiite i sami bez upotreba na susari ili bubanji. Koga razvivam filmovi obicno koristam microphen, a koga sakam posilen kontrast koristam id 11 vo koncetracija od 1:8 (propisanata e 1:9) no na poniska temperatura od 20 stepeni i racno razvivanje vo tacna so postojana kontrola. Potoa od 1997 nekolku godini rabotev vo fotolaboratorijata na mvr kako kriminalisticki fotograf kade se ispekov vo delot na orthohromatskite negativ materijali i instrumentalnata fotografija, kako i fotografijata pod IR i UV svetlo, kako i samoto iskustvo na rabotavo ekstremeni uslovi i koristenjeto filtri kako i so sovremenata tehnika. Sega iako rabotam na druga problematika, fotografijata seuste ja sakam i uzivam vo nea kako na samiot pocetok i pokraj sto i go prenesuvam znaenjeto na kerka mi Elena koja i samata e clen na fk fotografika, vo momentot pripremam seminar za crnobela fotografija za zainteresiranite clenovi na fk fotografika vo prostoriite na Gradska narodna tehnika na Skopje, potocno vo fotolaboratorijata koja ja delime na nekoj nacin so fk vardar , koj e vo zavrsna faza i se nadevam deka ke bide objaven vo tekot na slednata nedela. Kako sto kaza ti vo nase vreme(demek ova e nekoe tugo) znaenjeto go crpevme nesebicno od postarite kolegi vo klubovite i jas imav sreka da ucam do cicko Lazo Velickovski( majstorot na fotografija , so edno od najvisokite zvanja vo togasna SFRJ, dr, Vlado plavevski, Zoran Filipovski i mozebi najveke poradi i samoto druzenje Slobodan Trajkovic (cobe) koj ima odrzano bezbroj k*rsevi za fotografija i obuceno mnogu ucenici, Taka sakam i jas da prenesam barem del od moite znaenja. Vo 1985 za vreme na sojuzniot natprevar po fotografija po preporaka na fk Vardar polagav i go poloziv instruktorskiot ispit na fsj , i se zdobiv so zvanjeto instruktor (toa vreme bese na rang so FA3 klasa, ama na sojuzno nivo). Vo 1986 na pokana na fk Masinac od Saraevo bev gostin instruktor pokraj Testen Zdenko od maticniot klub, na ORA Saraevo '86, vo 1987 bev instuktor po fotografija na MRA skopje 87, vo 2 i 3 smena, kade se menuvav so Trajkovic Slobodan od fk Vardar koj gi drzese 1 i 4... Potoa vo godinite sto doagaa bev clen na zirito za natprevarite za fotografija vo ramkite narodna tehnika se do poslednoto ziriranje koe bese vo 2008 godina i kade se uveriv deka analognata fotografija e daleku od mrtva, osobeno koga gi gledav decata od osnovnite ucilista so kolkava ljubov i znaenje gi izrabotuvaa svoite fotografii so koi nastapuvaa na natprevarite... Ova ispadna malku kako samofalenje, ama koga veke i ti se pretstavi, a Zoran i Rade gi poznavam i licno (doajeni na makedonskta fotografija ovde i preku barata ), ama celta mi bese da otpocneme poseriozna diskusija okolu crno belata i voopsto analognata fotografija (kolor i pozitiv(slajd)) i da mozat pomladite clenovi da se zapoznaat so nekoi postapki i i nacini na izrabotka fotografija kako i nekoi pospecificni procesi koi se uste ne mozat da se dolovat vo ps... Dali ke uspeeme ke pokaze vremeto, ama sekako deka ke bide interesno
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 13:02
Film still represents a sizable portion of Kodak's finances. For the
first three quarters of 2008, Kodak's film, photofinishing and
entertainment group had $2.3 billion in sales, representing roughly a
third of its overall sales and more than the $2.1 billion its consumer
digital imaging group took in.
Filmot seute mu nosi povekje profit na Kodak odkolku diigitalnata tehnologija. A, Kodak e eden od najgolemite proizvoditeli na CCD i CMOS senzori za razni nameni osven fotografijata kakva sto nie ja praktikuvame .
KORISTETE FILM, pozabaven e .
|
Постирано од: itan14
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 14:36
Tegla напиша:
Film still represents a sizable portion of Kodak's finances. For the
first three quarters of 2008, Kodak's film, photofinishing and
entertainment group had $2.3 billion in sales, representing roughly a
third of its overall sales and more than the $2.1 billion its consumer
digital imaging group took in.
Filmot seute mu nosi povekje profit na Kodak odkolku diigitalnata tehnologija. A, Kodak e eden od najgolemite proizvoditeli na CCD i CMOS senzori za razni nameni osven fotografijata kakva sto nie ja praktikuvame .
KORISTETE FILM, pozabaven e .
|
Uuuu, ova lobiranje kako pred izbori.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 17:03
Zboruvav so chovek koj raboti vo Kodak ( na povisoka funkcija ) i toj mi reche deka Kodak e izlezen od proizvodstvo na komercijalni filmovi. Fabrikite i tehnologijata im e prodadena na kinezite. Se ushte imaat nekoja fabrika vo Anglija i taa voglavno proizveduva hartija, no vo Amerika vekje nema Kodakova fabrika za takvi filmovi. So polna parea se ushte raboti divizijata za profesionalni filmovi ( industrijska upotreba i filmskata industrija).
Kodak se ushte dobiva tantiemi za svojata komercijalna tehnologija.
Zatoa vo tekstot se veli Film still represents a sizable portion of Kodak's finances. Zabelezhete gi zborovite Still i portion. Porano filmot beshe postojano i glavno.
-------------
|
Постирано од: dimi
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 17:08
Tegla te razbiram deka postuvas film ama toa sto go kazuvas e vadenje od kontekst! Kodak ne gi pravi tie pari od prodazba 35 milimetarski filmovi za fotografska upotreba, tuku od raznite industriski i medicinski filmovi koi se ogromen biznis i se uste se nezamenlivi vo nekoj oblasti kade sto treba da imas "hard copy" na negativot.
btw i jas postuvam film, no samo za licno zadovolstvo - slikanjeto za profsionalna upotreba so film e ludost osven ako imas na raspolaganje golem honorar i ako nemas ded-lajn sto ne smee da bide probien.
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=1695 - Моето Портфолио
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 10:10
Zoran K напиша:
Zboruvav so chovek koj raboti vo Kodak ( na povisoka funkcija ) i toj mi reche deka Kodak e izlezen od proizvodstvo na komercijalni filmovi. Fabrikite i tehnologijata im e prodadena na kinezite. Se ushte imaat nekoja fabrika vo Anglija i taa voglavno proizveduva hartija, no vo Amerika vekje nema Kodakova fabrika za takvi filmovi. So polna parea se ushte raboti divizijata za profesionalni filmovi ( industrijska upotreba i filmskata industrija).
Kodak se ushte dobiva tantiemi za svojata komercijalna tehnologija.
Zatoa vo tekstot se veli Film still represents a sizable portion of Kodak's finances. Zabelezhete gi zborovite Still i portion. Porano filmot beshe postojano i glavno. |
Odnosite na profitot pomegju filmot i digitalnata kaj Kodak se vakvi poradi zatvaranje na fabriki, brkanje desetici iljadi lugje od rabota, kratenje na trosoci za da se dostigne ovaa cifra. Inaku nevozmozno. Muabetot mi e deka seuste filmot kje go ima, ne tolku kako porano i ne vo tolkav izbor, no kje go ima.
P.S. Pa i Ford, Chrysler i GM kje gi zatvaraat fabrikite, a Tata od India belezi porast
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 10:35
dimi напиша:
Tegla te razbiram deka postuvas film ama toa sto go kazuvas e vadenje od kontekst! Kodak ne gi pravi tie pari od prodazba 35 milimetarski filmovi za fotografska upotreba, tuku od raznite industriski i medicinski filmovi koi se ogromen biznis i se uste se nezamenlivi vo nekoj oblasti kade sto treba da imas "hard copy" na negativot.
btw i jas postuvam film, no samo za licno zadovolstvo - slikanjeto za profsionalna upotreba so film e ludost osven ako imas na raspolaganje golem honorar i ako nemas ded-lajn sto ne smee da bide probien.
|
Dodeka pravat filmovi za rendgen kje ima srno beli fotografski. Dodeka pravat filmovi za filmska industrija kje ima i kolor negativ. Pa Kodak seuste proizveduva super8mm lenta i toa vo B&W negativ, B&W pozitiv, Kolor Negativ i pozitiv. Samo vo poslednive tri godini izvadija nekolku novi filmovi. Nov Tmax, Portra, Ektar 100 i Fuji nova Velvia50.
Inaku i za profesionalna rabota moze da se koristi film, ne taka kako do pred 5-6 godini, ama sepak moze. Deka sepak postojat lugje koi znaat da razlikuvaat racen od laser print i koi bi platile za takvo zadovolstvo. Jas samo imam odbieno nekolku ponudi vo poslednava godina za fotografiranje na film na sreden format. No nemam vreme da se zanimavam so toa bidejki so mojava rabota sum prezafaten. Pred 2-3 meseci i pravev foto sesija na Rebeka na Kokino na film. Cenata na filmovite i razvivanjeto ne bese povekje od 20 evra, a rezultatite se......NEVEROJATNI - bea videni vo Mala Stanica od povekjeto clenovi na forumov. Taka sto ako na nekoj mu pravi razlika 20 evra vo izborot na mediumot, toj treba da bide slikan so mobilen telefon, a ne so foto kamera. Ne velam deka e isplatlivo, no ako se ima zelba i kejf moze da se isplati, pod uslov da si dobar, a vo sekoj slucaj si razlicen od masata fotografi koi slikaat digital.
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 12:43
Se toa e ok
i znam deka si i pravel sesija na Rebeka, a iako gi nemam videno fotkite ne se somnevam deka izgledaat super. Problemot e koga sesijata e denes, a slikite treba da bidat gotovi za utre... povekje bi investiral vo Pro DSLR i dobri objektivi, otkolku vo filmas, filmovi, skener, i dobri objektivi za filmasot :)
mozebi ako zemam Hassy kje se predomislam :) :P
PS: Letovo si igrav so 35mm slajd film, a sega si igram so Mamiya 645 ama tie se samo za zadovolstvo i igranje. Za rabota DSLR, osven ako nekoj ne naglasi deka saka da go slikam so BW film, no dosega toa ne se sluchilo
pozdrav
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=1695 - Моето Портфолио
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 14:20
dimi напиша:
Se toa e ok
i znam deka si i pravel sesija na Rebeka, a iako gi nemam videno fotkite ne se somnevam deka izgledaat super. Problemot e koga sesijata e denes, a slikite treba da bidat gotovi za utre... povekje bi investiral vo Pro DSLR i dobri objektivi, otkolku vo filmas, filmovi, skener, i dobri objektivi za filmasot :)
mozebi ako zemam Hassy kje se predomislam :) :P
PS: Letovo si igrav so 35mm slajd film, a sega si igram so Mamiya 645 ama tie se samo za zadovolstvo i igranje. Za rabota DSLR, osven ako nekoj ne naglasi deka saka da go slikam so BW film, no dosega toa ne se sluchilo
pozdrav
|
Dimi kje treba ti sam da si ja reklamiras Mamiyata . Inaku fakt e deka za pro rabota ti treba DSLR, tuka nema muabet. No dobro e koga kje im dades izbor, pa koj saka neka poveli. Sepak taa Mamiya te razlikuva od drugite i kje ti dade razlicen look. No ne e za brza rabota kako sto e naviknat svetov denes "Za koga e? Za zavchera "
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 16:11
Jane nee ova falenjE. Ti koga si se rodil jas veke oravevev fotografii/. Inaku doajenite koj gi spomenuvas kako na primer Vlado Plavevski, Boro Rudic, Dragi Gasevskli, Dusko Jovanovski, Aco Cvetinovski,Slavco Talev,Jordan Zivkovski Zivko janevski....... Jas so niv sum se "LAKTAL" po izlozbi kako vo SFRJ taka i nadvor pa i ne retko sum bil pouspesen..
Definitivno mene crnobelata analogna fotografija ne me privlekuva. Ovde moeto istrazuvanje i eksperimentirtanje e zavrseno. Sega si imam nova "IGRACKA" Digitalna fotografija i pfoto shop. Vam koj se opredeluvate da rabotite ANALOGNO Vi posakuvam dobro zdravje i golemi uspesi.
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 16:36
Trajko a kade moze da vidam tvoi fotografii....
imas li nekoe internet portfolio? sekogas mislam deka vo fotografijata iskustvoto e eden od najgolemite faktori za uspeh
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 18:49
dimi напиша:
Trajko a kade moze da vidam tvoi fotografii....
imas li nekoe internet portfolio? sekogas mislam deka vo fotografijata iskustvoto e eden od najgolemite faktori za uspeh |
Epa aj na safari vo Stip, na poseta na Trajko
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 18:52
GEMINI напиша:
Sega si imam nova "IGRACKA" Digitalna fotografija i pfoto shop. |
Ne znam dali so probal Adobe Lightroom. Ako ne, ti preporacuvam vednas da go probas. Jas licno povekje go sakam Lightroom odkolku Photoshop za osnovni poboljshazeri
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 20:34
Dimi jas ne izlagam od 1995 godina. 1990 godina pocnav so privatna rabota taka da se pomalku vreme ostanuvase za Izlagacka fotografija. Sega rabotam samo reklamna po naracka za Katalozi, brosuri, kalendari, za pakuvanja na proizvodi,za etiketi, posteri,.... Inaku koga ke vlezes nekogas vo Tineks, pomini pokraj friziderot so smraznati testenini mislam ja distribuiraat BABINA BANICA i GRCKI BUREK na koj kutii fotografijata dizajnot pre presot i pecatenjeto e raboteno vo mojata pecatnica. Ima i drugi ama nee od golema vaznost. Ke vidis koga ke dojdes vo moi godini (sto ne mora da e pravilo) nekako ne ti e bitno sto drugite mislat za tvoite fotografii. Pomina vremeto koga go gonev kalendarot na izozbite. Da ne ispadne deka skroz sum se komercijaliziral podgotvuvam svoja samostojna izlozba koja ako e zdravje za godina ipol bi trebalo da ja zavrsam. Toa mi e zelbata da napravam samostojna izlozba so ekstra katalog.
Tegla sum slusal za Adobe Lightroom no vo ovie godini i foto shopot mi e dovolen. Mora da si dobar fotograf oti imas dobri idei no ti fali dobar kraj. VELIS VO STIP NA SAFARI ama ovde treba i eden svrznik pa recenicata da prodolzi I NA PASTRMAJLII SO VINO. Neli !!!!
POVELETE VO SEKOE VREME
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 23:27
Gemini, lugjevo sakaat da vidat nekoe tvoe delo. Ne mora da e reklamna fotografija samo, tuku i neshto od "starite" denovi. B&W ili sl. Mislam toa ke gi interesira.
Iskeniraj print ili odnesi negativot vo nekoe od 4-te fotostudija vo gradot kade shto imaat digital minilab so dobar film scanner.
i taka...
Ako nemash staeno nishto online, ti predlagam primer na deviantart.com ili filckr.com. Kreiraj user i stavi neshto shto ti lezhi na dusha.
Pozdrav
Igor
PS: Ne gi strvi lugjeto na pastrmajlija !!!
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 23:54
Igor-T напиша:
Ne gi strvi lugjeto na pastrmajlija !!!
|
Osobeno mene, tuka vo jabana!
-------------
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 00:12
GEMINI напиша:
Jane nee ova falenjE. Ti koga si se rodil jas veke oravevev fotografii/. Inaku doajenite koj gi spomenuvas kako na primer Vlado Plavevski, Boro Rudic, Dragi Gasevskli, Dusko Jovanovski, Aco Cvetinovski,Slavco Talev,Jordan Zivkovski Zivko janevski....... Jas so niv sum se "LAKTAL" po izlozbi kako vo SFRJ taka i nadvor pa i ne retko sum bil pouspesen..
Definitivno mene crnobelata analogna fotografija ne me privlekuva. Ovde moeto istrazuvanje i eksperimentirtanje e zavrseno. Sega si imam nova "IGRACKA" Digitalna fotografija i pfoto shop. Vam koj se opredeluvate da rabotite ANALOGNO Vi posakuvam dobro zdravje i golemi uspesi. |
Gemini , mene toa mi bese idejata da ovozmozam na pomladite clenovi i na site onie koi se zainteresirani da go otkrijat i naucat procesot na izrabotka na crno belata fotografija, nesebicno da go podelam moeto (ne)znaenje so niv, na nacin kako sto go pravevte ti i site ovie doajeni na mak. fotografija i taka nie pomladite ucevme od Vas. Znaci ne stanuva prasanje dali nekogo privlekuva , nekogo ne... tuku ednostavno ima luge koi ja sakaat i praktikuvaat, luge koi ne ja sakaat i luge koi bi sakale da vidat kako toa nekogas se rabotelo toa sto tie sekojdnevno go rabotat na PC i photoshop... Veke mozam da go zamislam likot na grupite i sostavot na istite, bidejki gore dolu nie veke se poznavame megu sebe i gi znaeme afinitetite na sekoj od nas... Kako i da e sepak na nekoj nacin ke bide interesna i besplatana zabava za site clenovi fk Fotografika koi sakaat da ja iskusat magijata na temnata komora
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 00:41
GEMINI напиша:
Tegla sum slusal za Adobe Lightroom no vo ovie godini i foto shopot mi e dovolen. Mora da si dobar fotograf oti imas dobri idei no ti fali dobar kraj. VELIS VO STIP NA SAFARI ama ovde treba i eden svrznik pa recenicata da prodolzi I NA PASTRMAJLII SO VINO. Neli !!!!
POVELETE VO SEKOE VREME |
Ti go preporacuvam Lightroom bas zaradi tviote godini, poednostaven e za fotografska rabota .
A, za pastrmajlija smetaj deka koga kje se zatopli doagjame
|
Постирано од: fichot
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 01:46
A, za pastrmajlija smetaj deka koga kje se zatopli doagjame
Pastrmajlija najdobro odi na stud. Da podmacka i da zatopli :D
------------- http://fichot.deviantart.com/gallery" rel="nofollow - galerija1 http://www.behance.net/fichot" rel="nofollow - galerija2
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 17:55
Tocno pastrmajlijata tradicionalno se jade vo studenite meseci od Oktomvri do krajot na Mart.
Igorce ti najbrzo mozes da gi vidis nekoj od moite fotografii ako se nakacis vo Narodna tehnika tamu na zidot ima mislam tri cetiri.
Jane se soglasuvam.
Zoki ti koga ke dojdes od jabamna ke dojdes vo Stip pa ke vidis .
Tegla koga rekov deka ne go sakam Ligft Room ot ne se rabotese za ednostavno ili tesko. Da bidam pojasen ednostavno ne sakam da se rasplinuvam, inaku sakam poteski raboti, toa poveke me predizvikuva i mi e pointeresno. Ako zaglavam tuka si ti i IC ne mi e SRAM da pitam ako nesto ne znam, pa ako mi kazes kazes ako ne odam ponataka. A toa koga prv pat pocna da rabotam foto shop i znaes kako e, pa javi se na eden prijatel od Kumanovo Bato, "star" foto amater, i on vaka mi kaza "ZNAM GEMINI PERFORACIJA TI E ISKIDANA DOJDI U KUMANOVO DA JA ZAKRPIMO", Inace Bato pocnal so foto shop mislam 2 ili 3 ne sum sigiren no mislam deka bese taka.
Igorce ti izgleda si zenet, pa doma te cuvat kako PETS, som ne mozes mene niz grado da me vides ????.
Deno go zapocnuvam so sabajlesno kafe u 7 vo bivsio kafic na SELE, vo drustvo na soferi i taksisti. Tuka sum do 8 i 30 koga mi otvara bankata zemam izvod pa posle nemam prethodno utvrden red i [pretezno sum vo carsija.
A so se rabote za toa deka "SLIKARITE" u Stip ke ti naoravat dobar sken malku si jalns. Aj i toa cudo da go vidam. Inace za stavanje on line i sl tuka si ti da mi se javes i da me poduces, oti toa mnogu ne go znam.
POZDRAV
|
Постирано од: Glecin
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 18:53
http://dvice.com/archives/2007/03/3d_worlds_threeeyed_camera_a_f.php
i ova....
http://dvice.com/archives/2006/05/22/pinhole_camera.html
pozdrav
------------- There is more in life than books you know, but not much more!
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 19:34
GEMINI напиша:
Igorce ti izgleda si zenet, pa doma te cuvat kako PETS, som ne mozes mene niz grado da me vides ????.
|
Ne beee !!! ( ushe ne ) Tam'n rabota !
Koga ke bidam u charshija ke ti se javam na brojot sho tuka go ostavi.
A izgleda ne iskachame po istite "kafik'i".
I jas sum rechisi sekoj den u charshijata. 11, 12, 13h.... Toa vreme. Lokacija: Square, Versaj...
GEMINI напиша:
A so se rabote za toa deka "SLIKARITE" u Stip ke ti naoravat dobar sken malku si jalns. Aj i toa cudo da go vidam. Inace za stavanje on line i sl tuka si ti da mi se javes i da me poduces, oti toa mnogu ne go znam.
POZDRAV |
Za scan zavisi kako si stoish so dukjandziite. I shto ke im barash i sho ke ti podesat.
Jas imam skenirano kaj site.
Kaj Shikla/Fotocentar na Fujito ICH ne mi se svigja scanot. Nekako ostro i prekontrasno gi dava.
Kaj mlad Trajko (Interfoto) imam skenirano, i toa po moe baranje on lichno napravi preset na Konicata za optimalnata rezolucija koja mu ja baraa. Konica Digilab scenerite se so okolu 3000x2000 (otprilika) optichka rezolucija. Znachi 6mp fajl.
Koga im ide "normalen" mushterija da im se skenira filmot na CD podesuvaat "normalna" nekoja rezolucija, mislam okolu 3MP.
A jas si skeniram kaj zet mi vo "Foto Stil". Maco mi e zet za 1va bratuchetka i taka da jas si imam napraveno tamu isto preset za skeniranje po moj vkus.
=============
A za online stavanje sliki ke ja naredime. Ti spremaj po nekoj fajl pa kje se videme, ke ti dojdam u sudioto(*) i taka.
Pozdrav
Igor
* Sudioto (Studioto) bez "t".
Toa mi e od pred nekolku godini koga so eden klient od muzichkata/audio bransha sorabotuvaa... On taka nekako brzo go izgovarashe zborot taka da ne se slushashe toa "t". i ete... Studio stana Sudio.
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 15:02
Igorce som odes u foto Still tuka ti e Tose pa so nego mozete da se aktivirate (mislam i on saka da rabote analogna). Toskata ti e ODLICEN fotograf (dobar poznavac i na analognata fotografija, i e mislam najmlad izlagac na FKK Vanco Prke (posle nego ne se pojavi nikoj a i klubo finansiski dise na SKRGI). Megutoa i Angel sigurno ne bi vi zabranil da ja koristete klubsakata laboratorija.
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 23:10
So Toshe - Tito ubavo si zhiveeme.
Ama nishto od rachnata analogna postapka...
On mi dade rendgen li beshe ili takov slichen film (sho se upotrebuval za crni kutii kaj avioni/helicopters. Shhhhh !!!) za B&W ama ushe ne e stignal da mi gi razvie.
Neshto hemija nemashe, pa zafaten i nishto od toa...
Jas edno vreme imaa zhelba i toa da go pominam, rachnoto razvivanje, ama sega mina mi merakot.
Pozdrav
Igor
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 09:55
logika:
- xx megapikseli
- golemi raw fajlovi
-
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 13:07
Greska...
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2009 во 14:10
malce off malce on topic :-) http://photo.net/film-resources - http://photo.net/film-resources
|
Постирано од: aboskovski
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 20:09
Mislam deka ovaa dilema (digital-analog) e vekje rascistena poodamna. Sto kje se sluci dokolku naskoro na pazarot izleze nekoj drug medium - trilema?!?!
Za mene nema razlika, ne me interesira mnogu zanaetciskiot del (miris na hemikalii itn). Bi sakal da mozev go vladeam, no i ne se custvuvam mnogu osakaten bez nego. Generalno, mi se dopagja kako izgledaat film-printovite (normalni amaterski golemini). Ne velam deka se podobri (bidejki tehnicki i ne se), ednostavno, poprivlecno izgledaat.
-------------
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 15:08
Ovde primetuvam edna rabota, bez nekoj da se navredi, mislam od forumgiive retko koj zgolemuval IZLAGACKA FOTOGRAFIJA mislam vo laboratorija. Eve zosto. Se tvrdi vo diskusiive, deka ako deka ako imas dobar negativ go skeniras na kvaliteten skener i rabotata e zavrsena. Ova e isto ako razmisluvas vaka: Dobar negativ go vmetnuvas vo kopir aparatot odreduvas korektna ekspozicija eksponiras razvi.... i gotovo. Koj rabotel izlagacka fotografija sigurno znae deka prvo se pravat kontakt pozitiv kopii, pa so lupa se odreduva koja od niv ima zadovolitelno nivo ostrina. Ot kako se selektiraat se prava t kopii 13x18 (najmalku) i toa obicno na hartii so razlicni gradacii. Se gleda koja hartija dava naj soodvetni tonovi za baraniot motiv. Pa se pravat planovi dali na negativot moze da se intervenira bilo so opticki bilo so mehanicki retus. Posle toa doaaga zgolemuvanje na kopir aparat, no ne samo pustanje na svetlinata i eksponiranje, tuku se piocnuva od osnovnata ekspozicija pa se dekuvaat odredeni delovi, pa se pravat vinjeti ...
se do deka se dojde do finalniot rezuiltat. Otkako se isusi fotografuijata sleduva finalniot retus na pozitivot
sto vo 99% od slucaevite e neophoden. ZOSTO SETO OVA KOGA GO IMATE FOTO SHOPOT. Znaci Vie zboruvate za HIBRIDNI fotografiii kako sto porano nekoj rece a ne za ANALOGNA FOTOGRAFIJA
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 17:41
Overheard in Ad Agency offices — from film to digital (and back?)
In http://wordpress.com/tag/personal/ - Personal on January 19, 2009 at 1:17 pm
It’s
funny lately, how I’m reading these articles again about the joys of
film, versus the clinical-clean digital files that everyone is now
shooting. It’s almost like memories of an old girlfriend, where all you
remember are the good parts about the relationship. It’s almost like
some kind of Harmonic Convergence of a recoil against digital, when,
for so long, it was such an uphill battle to get digital accepted.
The overheard conversations went something like this, (circa about
2002 to present day 2009). Feel free to send me your own Overheard
Comments and I’ll add them to the timeline:
“What do you mean shoot digital? Digital pictures? Won’t there be those jaggy lines?”
shifted to:
“Wow, well maybe you could shoot digital, but if you want to
shoot it, you’ve got to do a test for me, and shoot the same scene
digital and film side by side”.
which shifted to:
“How come the picture looks so different on my monitor than it does in the CMYK proof?”
which shifted to:
“Wow, I’m not sure about this digital stuff, but it sure is nice
to see it big on that 24″ monitor, instead of a little folded Polaroid”.
which shifted to:
“I know we’re shooting this job on Monday, but we go to press on Friday. Can we see everything you shot by 8am tomorrow?”
which shifted to:
“The AD can’t really get away and fly there. Can you set up a
modem on the beach, and upload everything to his computer in New York,
as you’re shooting it, frame by frame, for him to sign off on?”
which is now shifting to:
“Just so we make deadline, make sure you shoot the job digital,
but if you want to, you can shoot a couple of rolls of 120 for
yourself.”
“Yeah, we got the uploaded web galleries of the stuff you shot
yesterday, but these two rolls of 120 really are nice! We love the
grain and the color!”
“Why don’t we shoot this next job on film. Everything is
starting to look the same with digital — too clean, too perfect, too
normal…”
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 17:44
There must be some kind of movement going on. It seems to me there
is a digital backlash at the moment. Maybe not a full scale revolt, but
it seems to me like a lot of photographers I know who had all but
switched to digital are now shooting more film.
I know I started shooting film again about 6 months ago when I decided to buy an old http://en.wikipedia.org/wiki/Rolleiflex - Rolleiflex to carry around with me from time to time. Just this week I went ahead and bought a http://www.mamiya.com/rz67-pro-iid.html - Mamiya RZ67 Pro II
(for really cheap I might add… a barely used demo kit with lens &
film back for only $850!!!). And, a little over a year ago I bought a
4×5 camera primarily to shoot http://en.wikipedia.org/wiki/Polaroid_type_55 - Polaroid Type-55 (that idea unfortunately went out the door quickly with Polaroid film’s demise).
Now, I must confess that most of my film shooting will be for
personal projects. I’ll sprinkle in some film shots on editorial shoots
when budgets allow for both digital fees and film related expenses. For
commercial projects, it’ll be digital for sure since the Art Directors
usually like seeing what’s going on as we shoot. But, for the projects
that actually mean something to me, I’ll likely be using one of my film
cameras (not that my paying jobs don’t mean anything… but you know what
I mean).
I just got done shooting an editorial assignment for http://www.inc.com/ - Inc. magazine .
I brought out my new RZ67 and shot film for the first time on an
editorial shoot for quite some time. Having never used an RZ67 before I
didn’t want to rely on it alone, so I got the primary shot out of the
way with my digital system ( http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/contax645.shtml - Contax 645 w/ http://www.phaseone.com/Content/p1digitalbacks/Pplusseries/Pplus/P25+.aspx - Phase One P25+ ).
But once I did, I switched over to the RZ67 and had a bit more fun with
it. It was nice shooting and not running back to a monitor every 10
shots or looking at the LCD on the back of the camera to see what we
had.
This isn’t digital vs film quality debate. I’m not going to say one
is of better quality than the other. I’m not shooting film again for
quality reasons. They are just different. I shoot differently when
shooting film. I like the way I shoot with film. I slow down and think
about things more than I would with digital. And anything that can get
me to think has to be good.
http://www.jeffsingerphoto.com/ - http://www.jeffsingerphoto.com/
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 20:04
TEGLA
PRICAJ SRPSKI DA TE CEO SVET RAZUME.
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 00:51
GEMINI напиша:
TEGLA
PRICAJ SRPSKI DA TE CEO SVET RAZUME. |
Trajko (i Aleksandar), izvini sto me mrzi da preveduvam tuku pravam samo copy - paste. Isto kako vo photoshop .
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 14:46
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 16:31
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 22:18
Drugarce ne mora da preveduvas nego rezimiraj i na kratko raskazi ni so svoi zborovi Jas ti veruvam
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 22:45
Ne mozam da izdrzam pa ke prokomentiram (mozebi na komentaro ne mu e tuka mestoto)
Vcera mislam vo EXCLUSIVE gleda go "fotografceto" mislam Darko Mukaetov (so go slikal Tose so golubo). Vo intervju sakajki da se pofale kaza deka ne nekoja republicka izlozba ucestvuval i ZAMISLI imal nagradena fotografija. Deka poveke ne se zaniomava so izlagacka fotografija oti demek on toa go ima nadminato i usce malku da kaze deka rabote za Play Boy ili za VOGUE ?????
Zamislite koja arogancija inedostatok na domasno vospituvanje ?
Koga eden PETERNEK koj se uste pokraj drugato rabota izlaga so da kazam ne znam. Vakva izjava moze da kaze na pr. Vlado Plaveski, Aco Cvetinovski, Boro Rudic, Mirza Cengic, (tie mi teknuvat vo momento) koj se minale i suvo i surovo po bezbrojni izlozbi kakao vo SFRJ taka i nadvor od nea.
Nie Stipjani vikame STRA ME DA TE POMINAM DA NE MI GI VIDES OD ZADE SKINATITE PANTALONI.
Nadevam se deka ne bev premnogu Vulgaren
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 23:31
Trajko otvori nova tema. Inaku fotografot e Darko Moraitov koj momentalno e eden od najangaziranite komercijalni fotografi. Stom go baraat znaci deka e dobar.
Inaku za izlozbite. Sekoj si ima pravo da prakja dela na izlozbi ili da ne prakja. Jas ne primer ne prakjam fotografii na izlozbi kade se ocenuvaat fotografii i se delat bodovi, kategorii i ostanati gluposti. Toa se nadminati raboti vo denesno vreme.....
|
|