IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 44>
Автор
Порака
kika mika Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 25.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kika mika Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2008 во 16:17
здраво на сите и темава е доста актуелна барем мене така ми се чини. Ј а прочитав беседата на Иларион за абортусот и во мегувреме сите пропратни писма од други читатели. темава е многу деликатна какво стојалиште такво гледиште
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2008 во 20:32
I posle se prochitano i dozhiveano, sto e tvoeto mislenje za abortusot?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2008 во 20:35
Chovechkoto mislenje e ednakvo na prashina, i site kje go znaat vo svojot suden chas. Faktite se tie, koishto ja potvrduvaat vistinata.

http://www.youtube.com/watch?v=cjNo_0cW-ek&feature=related

Изменето од Asya - 25.Ноември.2008 во 20:45
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2008 во 21:06
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

... A зошто е премногу за твоето сфаќање? Зарем не знаеш дека „легално“ е да се абортира до 20-та недела?

----------------------------------------------

kade toa ima legalni abortusi do 20-ta nedela? abortusite se vrsat do 10-ta nedela po baranje na majkata, a od 10-ta do 12-ta so dozvola na lekarska komisija, posle 12-ta nedela ne se vrsat abortusi.
dokolku dojde do komplikacii vo bremenosta , vo toj slucaj moze da dojde do spontan abortus koj e sepak nesto drugo.

Navistina uzhasnuva faktot, deka chovekot ostanuva slep pred realnosta, duri i denes, vo ova vreme na razviena tehnologija, medicinska nauka i sredstva za informacii.

Maran Ata dostavi linkovi, na koi e jasno pokazhano, kade ima "legalni" abortusi do dvaesetata nedela. No, ti se pravish slepa pri ochi ili taka ti chini?! Makedonija ne e iskluchena, bidejki i da ima takov zakon (kako shto velish), taa e krajno korumpirana drzhava, kade nikoj ne go pochituva zakonot.

Nezavisno od zakonot na drzhavite, abortusot vo prvata, desetata, dvaesetata ili bilo koja druga nedela, e nemoralen akt, i ednakvo pretstavuva ubistvo, t.e. chedomorstvo.

Koga zapochnuva zhivotot:
http://www.youtube.com/watch?v=cAcoL67W9b0&feature=related

Fakti za abortusite vo SAD:
http://www.youtube.com/watch?v=trP-52LQDTU&feature=related

Изменето од Asya - 25.Ноември.2008 во 21:25
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 03:00
Koga vekje stoime na istoto mislenje, deka abortusot vo osnova e prekinuvanje na zhivot na nerodeno dete, me interesira sto predlagash vo vrska so toa?

Dali sakash da se donese zakon toa da se tretira kako ubistvo?

Dali sakash toa da se zabrani so zakon?

Dali sakash toa da bide regulirano na nekoj podrug nachin od toa sto e storeno denes?

Bi me raduval konkreten odgovor na ovie konkretni prashanja za konkrtenava pojava.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 03:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Se slozhuvam Maran Ata so tvojot stav.

I spermatozoidot i jajceto se zhivi kletki. So svoeto spojuvanje i razmena na informacii iniciraat nova zhiva kletka koja pochnuva da se replicira spored zapihaniot kod vo kombiniraniot DNK i taka se gradi edno novo chovechko bitie.

Taa prva pochetna chovechka kletka e zhiva isto tolku kolku sto sme zhivi i nie na forumov.

Odreduvanjeto na toa od koga mozheme embrionot da go narecheme dete ne e nishto drugo tuku opshtestven dogovor pottiknat od potrebata nekoi raboti da se napravat pokonvencionalni. Toj dogovor vo nikoj sluchaj ne go pravi embrionot/deteto ponezhivo pred arbitrarno odredeniot vremenski period sto se nametnuva kako "opshtestveno prifatliva referenca".

Poentata e jasna - dokolku se dogovorime deka do edno vreme zhivotot ne e "chovechki", do togash nema da razgovarame za abortiranjeto kako ubivanje na chovek, so site moralni i zakonski reperkusii koi sledat so toa... togash sovesta ni ostanuva mirna i najloshoto sto mozhe da se pretpostavi e deka vrshime egzekucija na nekoj izrastok vo zhenskoto telo. Toa pak pomaga da se protnat stavovite deka zhenata e sopstvenik na svoeto telo i samo taa mozhe da donese reshenie sto ke pravi so nego. Taka embrionot za zhenata ne e poistoveten so nishto povekje od eden tumor.

Браво, месси Многу добро кажано и многу реално. Значи, колку што те сфатив, се сложуваме дека уште самиот зачеток е реално жив, а абортусот претставува прекинување на тој живот - убиство. Токму така!
И ептен ми се допадна мислата дека луѓето се самозалажуваат за да си ја смират совеста, а со тоа емрионот го прикажуваат како тумор.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 03:48
Mislam deka poodamna barashe moe mislenje okolu toa, pa zatoa go napishav ovoj komentar. Malu e poshirok otkolku sto barashe tvoeto prashanje, no mislam deka e potemelen i tochno gi reflektira moite razmisluvanja i ubeduvanja.

I najiskreno mislam, bez razlika sto jas sum go napishal, deka toa ja pretstavuva pravata slika vo deneshnite opshtestva.

E sega, za da ja prodolzhime pokreativno diskusijata, te prashuvam i tebe kako sto ja prashav i Asya:

Koga vekje gi znaeme nash*te stavovi, deka abortusot vo osnova e prekinuvanje na zhivot na nerodeno dete, me interesira sto predlagash vo vrska so toa?

Dali sakash toa da bide regulirano na nekoj podrug nachin od toa sto e storeno denes?

Bi me raduval konkreten odgovor na ovie konkretni prashanja za konkretnava pojava. Ne se vadete sega deka nudam hipotetichni primeri. Od ova pokonkretno nema.

Изменето од Messenger - 26.Ноември.2008 во 03:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 03:59
Па мислам дека јасна бев во моите ставови. Абортусот е убиство и не мислам дека некој има право, ма и каков авторитет да е на земјава, да одзема туѓ живот. Ми се допадна коментарот на Опитен каде реторички констатира: Се буниме против смртната казна на злочинци, за таа да биде забранета со закон, а оставаме најмилите и негрешните дечиња да не видат бел ден?!

Никој, ама никој, ама баш никој, нема право да одземе туѓ живот кој е даден од Бога.

Јас сум за сите кои што не си го сакаат зачнатото дете, да го родат и да го дадат во дом. Многу поголема добрина е да се даде детето во дом, отколку безмилосно да се убие.

А ако има некоја девојка или жена која го чита форумов, а сака да абортира, јавно кажувам, нека не го прави тоа! Нека го роди детето и нека ми го даде мене, јас ќе го одгледам!

Изменето од Maran Ata - 26.Ноември.2008 во 04:00
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 04:07

Koga vekje stoime na istoto mislenje, deka abortusot vo osnova e prekinuvanje na zhivot na nerodeno dete, me interesira sto predlagash vo vrska so toa?

Bi me raduval konkreten odgovor na ovie konkretni prashanja za konkrtenava pojava.

Sekoj hristijanin e dolzhen da ja govori vistinata, a dali drugite kje ja primat, toa e nivno pravo. Bitno e, narodot da bide pravilno informiran, a dali abortusot kje se zabrani so zakon, treba da reshavaat zakondavnite organi. Sekoj mozhe da dejstvuva vo granicite na svojata mozhnost i vlast. Nasha cel e spasenieto na zhivotot i chovechkata dusha. Iako nemame vlast da izdademe zakon protiv abortus, sepak mozheme da bideme vlijatelni vrz drugite i nivnoto reshenie, preku verodostojni informacii. Jas ne predlagam nishto, a samo ja vrsham mojata hristijanska dolzhnost.

Site zheni, koishto izvrshile abortus ili imaat namera da izvrshat, potrebno e da znaat deka e akt na ubistvo, i neophodno e pokajanie za orostuvanje na storeniot grev. Istoto se odnesuva i na mazhite, koishto barale/baraat abortus od svoite zheni/partnerki ili na nekoj nachin istiot go dozvoluvaat. Vo sprotivno, za sekoj neispovedan grev na ovoj svet, vo tekot na zemniot zhiot, chovekot kje odgovara na onoj svet.

Pokajanieto e tainstvo, vo koe vernikot gi ispoveduva (usno gi otkriva) svoite grevovi pred Boga vo prisustvo na sveshtenik. Ne treba vo detali da gi preraskazhuva svoite grevovi, no sekoj grev oddelno da go imeniuva. Konkretniot grev se vika chedomorstvo, i vo kolku e mnogukratno izvrshuvan, treba da se naglasi (ednash, dva pati, tri pati). Ako sveshtenikot postavi dopolnitelni prashanja, treba iskreno da se odgovori, bez da se obvinuvaat drugi lichnosti.

Изменето од Asya - 26.Ноември.2008 во 04:19
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 04:08
Maran Ata, jas mislam deka konkretno prashav i ochekuvam konkretni odgovori na prashanjata. Ne diskutirame sega dali nekoj ima ili nema pravo da odzeme zhivot, bez obzir dali e napraven od boga ili od chovek.

Ne se validen odgovor (bidejki sepak ostavash na svesta na lugjeto i ti (?!) se stavash vo uloga na odgleduvach na site nesakani deca) nitu razmisluvanjata: Јас сум за сите кои што не си го сакаат зачнатото дете, да го родат и да го дадат во дом, А ако има некоја девојка или жена која го чита форумов, а сака да абортира, јавно кажувам, нека не го прави тоа! Нека го роди детето и нека ми го даде мене, јас ќе го одгледам!

Znachi gi povtoruvam prashanjata i te molam, kako edna od najglasnite na ovaa tema, odgovori konkretno, sto ke bide opshtovazhechko i obvrzatelno za site gragjani na Makedonija:

Dali sakash toa da bide regulirano na nekoj podrug konkreten nachin od toa sto e storeno denes?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 04:13
Мислам дека Асја даде добар одговор на твоите прашања. Не можеме да го менуваме законот, кога има на светот луѓе кои сакаат да си ја олеснат совеста, а се на власт. А доколку има анкета и некој е заинтересиран за моето мислење, би рекла дека - да, сакам да се забрани со закон абортусот.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 04:21
Originally posted by Asya Asya напиша:

Sekoj hristijanin e dolzhen da ja govori vistinata, a dali drugite kje ja primat, toa e nivno pravo. Bitno e, narodot da bide pravilno informiran, a dali abortusot kje se zabrani so zakon, treba da reshavaat zakondavnite organi. Sekoj mozhe da dejstvuva vo granicite na svojata mozhnost i vlast. Nasha cel e spasenieto na zhivotot i chovechkata dusha. Iako nie nemame pravo da izdademe zakon, sepak mozheme da bideme vlijatelni vrz drugite i nivnoto reshenie, preku verodostojni informacii. Jas ne predlagam nishto, a samo ja vrsham mojata hristijanska dolzhnost. Site zheni, koishto izvrshile abortus, potrebno e da znaat deka e neophodno pokajanie za orostuvanje na storeniot grev. Istoto se odnesuva i na mazhite, koishto barale abortus od svoite zheni/partnerki ili na nekoj nachin istiot go dozvolile.
Vo sprotivno, za sekoj neispovedan grev na ovoj svet, vo tekot na zemniot zhiot, chovekot kje odgovara na onoj svet.

Pokajanieto e tainstvo, vo koe vernikot gi ispoveduva (usno gi otkriva) svoite grevovi pred Boga vo prisustvo na sveshtenik. Ne treba vo detali da gi preraskazhuva svoite grevovi, no sekoj grev oddelno da go imeniuva. Konkretniot grev se vika chedomorstvo, i vo kolku e mnogukratno izvrshuvan, treba da se naglasi (ednash, dva pati, tri pati). Ako sveshtenikot postavi dopolnitelni prashanja, treba iskreno da se odgovori, bez da se obvinuvaat drugi.

Znachi tolku vreva krenavme za nikakov finish ???

Pa, spored tvoevo stignavme onamu kade sto zapochnavme. Site na eden ili drug nachin znaat sto e abortusot i site, vkluchiuvajki gi i ateistite, ja znaat religijskata dogma vo vrska so toa.

Sto postignavme so diskusijava? Samo potvrdivme deka imame polaritet na mislenjata kako sto imalo od vek i vekovi. Se pokazhavme kako mnogu dobri vernici, im otchitavme lekcii na nevernicite, im zapretivme so Bozhja kazna ako ne se pokajat i ne si go smenat mislenjeto i ... tolku? Ako ne drugo, barem sega se chuvstvuvame ubavo, neli? Se dokazhavme deka go zavrednuvame Bozhjoto carstvo.

Ova mi nalikuva isto kako koga konkretno ve prashav kogo bi spasile vo kritichna situacija, dali majkata ili bebeto? I togash ostanavte na sovetodatelni visokoparni zborovi za drugite i reshivte da stoite ponastrana od sopstvenata odgovornost, nebare i pomislata na spasuvanje samo eden zhivot za vas lichno bi pretstavuval grev za koj ke odgovarate koga kje otidete na onoj svet.

Do tamu dojdovme? Samo teoretiziranje, moraliziranje, teologiziranje i povlekuvanje pri praktichnoto implementiranje vo realniot sekojdneven zhivot ???

Nema odgovor na konkretno postavenite prashanja, kako sto nemashe i minatiot pat.

Изменето од Messenger - 26.Ноември.2008 во 04:22
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 04:29

Originally posted by Asya Asya напиша:

Sekoj hristijanin e dolzhen da ja govori vistinata, a dali drugite kje ja primat, toa e nivno pravo. Bitno e, narodot da bide pravilno informiran, a dali abortusot kje se zabrani so zakon, treba da reshavaat zakondavnite organi. Sekoj mozhe da dejstvuva vo granicite na svojata mozhnost i vlast. Nasha cel e spasenieto na zhivotot i chovechkata dusha. Iako nie nemame pravo da izdademe zakon, sepak mozheme da bideme vlijatelni vrz drugite i nivnoto reshenie, preku verodostojni informacii. Jas ne predlagam nishto, a samo ja vrsham mojata hristijanska dolzhnost. Site zheni, koishto izvrshile abortus, potrebno e da znaat deka e neophodno pokajanie za orostuvanje na storeniot grev. Istoto se odnesuva i na mazhite, koishto barale abortus od svoite zheni/partnerki ili na nekoj nachin istiot go dozvolile.
Vo sprotivno, za sekoj neispovedan grev na ovoj svet, vo tekot na zemniot zhiot, chovekot kje odgovara na onoj svet.

Pokajanieto e tainstvo, vo koe vernikot gi ispoveduva (usno gi otkriva) svoite grevovi pred Boga vo prisustvo na sveshtenik. Ne treba vo detali da gi preraskazhuva svoite grevovi, no sekoj grev oddelno da go imeniuva. Konkretniot grev se vika chedomorstvo, i vo kolku e mnogukratno izvrshuvan, treba da se naglasi (ednash, dva pati, tri pati). Ako sveshtenikot postavi dopolnitelni prashanja, treba iskreno da se odgovori, bez da se obvinuvaat drugi.

Znachi tolku vreva krenavme za nikakov finish ???

Pa, spored tvoevo stignavme onamu kade sto zapochnavme. Site na eden ili drug nachin znaat sto e abortusot i site, vkluchiuvajki gi i ateistite, ja znaat religijskata dogma vo vrska so toa.

Sto postignavme so diskusijava? Samo potvrdivme deka imame polaritet na mislenjata kako sto imalo od vek i vekovi. Se pokazhavme kako mnogu dobri vernici, im otchitavme lekcii na nevernicite, im zapretivme so Bozhja kazna ako ne se pokajat i ne si go smenat mislenjeto i ... tolku? Ako ne drugo, barem sega se chuvstvuvame ubavo, neli? Se dokazhavme deka go zavrednuvame Bozhjoto carstvo.

Ova mi nalikuva isto kako koga konkretno ve prashav kogo bi spasile vo kritichna situacija, dali majkata ili bebeto? I togash ostanavte na sovetodatelni visokoparni zborovi za drugite i reshivte da stoite ponastrana od sopstvenata odgovornost, nebare i pomislata na spasuvanje samo eden zhivot za vas lichno bi pretstavuval grev za koj ke odgovarate koga kje otidete na onoj svet.

Do tamu dojdovme? Samo teoretiziranje, moraliziranje, teologiziranje i povlekuvanje pri praktichnoto implementiranje vo realniot sekojdneven zhivot ???

Nema odgovor na konkretno postavenite prashanja, kako sto nemashe i minatiot pat.

Se chini, ti ne razbirash, deka chovekot nema vlast von granicite na svojata ovlastenost i mozhnost! Chovekot e sloboden da izbira, no chesto pravi pogreshen izbor poradi neznaenje i slabost, mislejki deka ne kje mozhe da se spravi so dadenata situacija. A toj shto svesno saka da izvrshi ubistvo, znaejki shto chini, koj mozhe da go sopre? Pa, ako zakonot mozhe da gi sopre site ubijci, sigurno ne bi postoele zatvori.

Shto li pretstavuva za tebe chovechkata dusha?

Изменето од Asya - 26.Ноември.2008 во 04:47
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 05:00
Asya, koga vekje tvrdish deka abortusot e ubistvo, koga postirash linkovi so video snimki koi go podrzhuvaat toj stav, dali:

1.sakash da se donese zakon toa da se tretira kako ubistvo?

2. sakash toa da se zabrani so zakon?

3. sakash toa da bide regulirano na nekoj podrug konkreten nachin od toa sto e storeno denes?

Kako na zhena koja ne ljubi filozofiranje na konkretni prashanja, ne odgovaraat repliki A toj shto svesno saka da izvrshi ubistvo, znaejki shto chini, koj mozhe da go sopre? Pa, ako zakonot mozhe da gi sopre site ubijci, sigurno ne bi postoele zatvori. Vidish, toa go znaeme site, no sepak i pokraj toa vospostavuvame zakoni so koi gi odreduvame slobodite na lugjeto i gi sankcionirame neshtata sto opshtestvoto gi smeta za neprifatlivi.

Ako abortusot e neprifatliv za tebe, kakov zakon predlagash da se donese? Kako zakonodavstvoto i opshtestvoto treba da se postavat prema nego i kako treba da go reguliraat i sankcioniraat ?

Изменето од Messenger - 26.Ноември.2008 во 05:02
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.