IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 44>
Автор
Порака
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 14:11
Originally posted by Kali Kali напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

п.с. објективно јас и никогаш неможам да дојдам до таква ситуација затоа што се можам да бидам, ама доктор...

Opiten, od celiot post vo tvoeto p.s. e napisano nesto, sto mene me intrigira: " објективно јас и никогаш неможам да дојдам до таква ситуација затоа што се можам да бидам, ама доктор...".Dali ne e  toa nacin da se izbavis od situacija na iskusuvanje na tvojata verba, da se zastitis? A ako ne se stavis vo situacija da tvojata verba e iskusena, neli e toa nacin da se postavis omnipotentno i bozestveno nad onie koi se iskuseni? Bidejki na toj nacin se cuvas i pazis sebesi od bolka, od razocaruvanje i od iskusuvanje, i si zastiten. Kako togas tvoite zborovi dobivaat na tezina? Ako odgovornosta duri i za hipoteticki situacii se prefrla na drugiot, nepoznatiot?Toa e i stavanje na sebesi vo pozicija na omnipotentnost, nad drugite, iako e toa paradoks imajki predvid deka sekoj vernik zivee vo ubeduvanjeto deka obicniot covek e nemokjen, ponizen i ogranicen.A sepak mislam deka naogjanjeto na bozestvenoto vo sebe ne e da se zastitis i spasis od iskushuvanja i odgovornost, tuku tokmu sprotivnoto.Prasanjeto na Mesi e odlicno.Jas licno gi pocituvam vernicite poradi znaenjeto koe go imaat za religijata. Mislam deka e toa ogromno znaenje za covestvoto opsto koe se gradelo so vekovi i generacii, i znam deka se toa neverojatno pametni lugje. Isto taka, moram da zabelezam deka tokmu poradi primerov koj go dadov....ponekogas pomisluvam deka tie se odlicni uciteli...koi go imaat znaenjeto, no ne go sledat primerot na Hristos vo vid na nosenje na svojot krst na grb, na svojata sudbina. Bidejki se zastiteni so zborovite, so ucenjeto, no ne so mudrosta na iskustvoto.Pisuvam vo vtoro lice, no ne ti se obrakjam tebe da znaes, opst mi e postot:)

Види Кали,

искрено речено и така е како што пишуваш,(си ја признавам слабоста), но и сепак ако би бил во таква ситуација би го направил тоа што и го напишав. Немој да мислиш дека има отстапување од она што го пишувам. Авроритативно, свесно и одговорно стојам зад тоа , а сведочам и дека секој вистински верник (не номинален ) така мисли. И затоа велам не сакам такви хипотетички ситуации. Петко уште не роден, а ние веќе капата му ја скроивме, или во случајот го абортиравме. Не стои, но заради вистината и одговорив.

и за другото, во однос на реченото од меси. Благодарам за убавите мисли но и се чудам зошто така мислите, дека верниците тоа што го зборат и не го прават ( не велам дека нема и такви).
Дај бе луѓе, одамна се ослободивме од комунистичкото едноумие, пардон, слободно мислење

и на крај за име на вистината она п.с го напишав да би ја релаксирал и така напнатата тема, а и вистина за доктор не ме бива
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 14:21
ветеринар се рачуна за доктор збунетостзбунетостзбунетостголема%20насмевка
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 14:31

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

ova zvuci kako ...pusti go covekot da iskrvari .... ti samo moli se , a Bog ako odluci da se spasi , nema da umre, ako iskrvaril....

vo red da si veruvate i vo Bog i vo negova pomos, i vo dejstvo na molitvi , ako taka vi e polesno ... ama nekoi raboti ednostavno ne se ostavaat taka , Bog da gi resi , a samo nedostatokot na hrabrost covekot da se sooci so odgovornost i posledici go tera se da prepusta na Bog

od iskustvo zboruvas ili samo bladas?
Jas zboruvam od iskustvo
p.s. ne licno, no licno od onie koi imale takvi ili slichni iskusenija koga po silata na molitvite i verata se sluchuvale chuda

Ako vie ne veruvate vo Boga , toa e vas problem . Jas veruvam i znam deka Bog e sekogas tuka da mi pomogne. i popat ve molam citajte gi celite postovi a ne samo toa sto vi odgovara

jas ne bladam

no da, sekogas sum spremna da se boram za najdobroto resenie, no isto znam i deka nekogas ne odi se mazno i ubavo i za razlika od mnogu vernici za nisto ne velam deka Bog taka sakal.

veke pisav ako si cital ili mozebi ti citas samo toa sto ti odgovara, vo odredeni momenti doktorite se vistinski bogovi koga i vo beznadezni situacii cuda pravat , i sekako podobro mi e da veruvam vo sposobnosta na covekot otkolku vo nesto nedokazano, pa koga nesto ne uspealo, da se kaze, Bozja volja... namesto da se pogleda vo vistinskite pricini zosto nesto ne uspealo.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 14:33
надвор од темата е, но ќе го кажам.

За време на бивша Југославија , нели живеевме во братство и единство па и братски и ударнички ја градевме (ама не и Македонија ), јас бев мал. И пред да одиме командатнтот не распоредуваше кој што ќе прави и се знае ние најмалите носевме вода на постарите , се учевме на смирение и љубов.

И кога требаше да се поставува доктор тој праша дали овде има некој доктор. И се јави еден ветеринар. Ние се изнасмејавме. Ама тој ветеринар покажа поголема спремност и знаење и од докторите
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 15:23
Stravot i nesigurnosta se najgolemite chovechki slabosti koi vodat do paraliza i zagushuvanje na chovekovite bozhenstveni atributi, a so toa stanuvaat i koreni na chovekovite patenja, grevovi i mizerija. Toa ne se Bozhji kvaliteti, tuku alati za manipulacija na nechestiviot.

Okolu toa ne bi upotrebuval povekje zborovi. Onoj koj kontemplera bilo kakvo opravduvanje na tie kardinalni slabosti ne pravi nishto povekje od opravduvanje i pothranuvaje na istite. Blazheni neka se tie sto gi sogleduvaat vo sebe kako slabosti koi treba da se odminat, oti toa e eden od prvite chekori vo prosvetluvanjeto.

E sega, edna prikazna koja podobro ja otslikuva nashata diskusija vo poslednava strana na temava otkolku bilo kakov muabet.

Na edno selo mu se zakanuvala poplava od bliskata reka poradi golemite esenski dozhdovi. Sluzhbite za zashtita dale proglas za evakuacija bidejki gradenjeto na nasipi ne davale sigurnost oti rekata ke bide stavena pod kontrola.

Del od selanite gi napushtile svoite kukji, a nekoi ostanale. Nashiot junak vo prikaznava ostanal vo svojata kukja i sekojdnevno se molel pred ikonata za Bozhjo spasenie. Koga doshle rabotnicite na nasipite so kamioni i avtobusi da gi evakuiraat preostanatite selani, chovekov im rekol:

- Ne odam jas nikade. Mojata verba e vo Boga. Jas postojano mu se molam i znam deka Toj nema nikogash da me napushti.

Za nekolku dena vodata gi minala nasipite, pochnala da gi poplavuva sokacite i da navleguva vo kukjite. Spaitelite povtorno doshle vo seloto, ovoj pat so chamci da gi evakuiraat preostanatite selani. Koga doshle do nashiot junak, ovoj povtorno im rekol:

- Blagodaram lugje na vashata grizha, no jas ne odam so vas oti znam deka ako dojde do najloshoto, mene Bog ke me spasi.

Za sledniot den-dva vodata nadoshla tolku mnogu sto potpolno gi poplavila kukjite i chovekov moral da se kachi na krovot za da ne bide odnesen od maticata.

Ovoj pat spasitelite morale da dojdat so helikopter i da go molat chovekov da pojde so niv.

- Zarem ne razbravte deka mojata vera vo Boga e posilna od vashata zhelba da pomognete? Jas postojano se molam i znam deka Bog nema nikogash da dopushti svoeto chedo da nastrada.

Sledniot den vodata porasnala ushte povekje i kutriot chovek se udavil. Koga otishol na onoj svet i zastanal pred Boga, razocharano mu se obrnal:

_ Gospode Bozhe, ti mi beshe svetlinata vo mojot zhivot... jas te pochituvav i gi sledev site tvoi zakoni i preporaki... ti se molev sekoj den za mene i za site tvoi cheda... bev ubeden deka Ti se grizhish za svoite sinovi i kjerki, no ete, koga najmnogu mi trebashe Tvojata pomosh Ti mi go svrte grbot.

- Sto zboruvash chedo moe? Jas nikogash ne mu go vrtam mojot grb duri i na najgolemiot greshnik, a kamoli na tebe! Pa neli tri pati ti prativ pomosh i ti odbi da ja prifatish?

Изменето од Messenger - 21.Ноември.2008 во 15:24
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
traktorce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Brm Brmm

Регистриран: 19.Ноември.2008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај traktorce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 16:00
Така е Меси одлична приказна... Бог секогаш ни помага преку други и ни дава ситуации кој би ни биле од помош, сигурно дека нема тој да се појави пред нас и да ни ги реши проблемите, ама на кого кажуваш...знаат тие ова ама инаетот е многу опасна работа
Подобро еден ден Волк, него цел живот Овца !!!
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 16:14
Скратена верзија на приказната:

Настанал општ потоп а во општиот метреж се нашол и еден свештеник(сеедно од која вера). Еден чамец со луѓе го забележале и пришле да помогнат но свештеникот рекол:
- Јас сум Божји човек. Мене Бог ќе ми помогне!
По неколку минути пришол друг чамец на помош но свештеникот цврсто застанал на ставот:
- Мене Бог ќе ми помогне!
Дошол и трет чамец:
- Веслајте понатака, мене Бог ќе ми помогне!
И свештеникот се удавил... А на оној свет горе, душата на свештеникот се сретнала со Бога и запраша:
- Оти не ми помогна Боже?
А бог побара од ангелите(или мелеците) да ја донесат книгата на животот и откога ја погледна, рече:
- Овде пишува дека јас 3 пати сум праќал чамец по тебе!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 16:42
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Messi, ако ти не веруваш во Господ, јас верувам, и верувам дека по искрената молитва, може да го даде точниот одговор, а молитва не значи дека треба да застанеш физички да делуваш. Зарем не ги читаше сите теми до сега каде разговаравме за молитвата? Молитвата треба да се врши и кога седиме, и кога јадеме, и кога спиеме, и кога зборуваме...

Ако, недај Боже дојдат, тогаш би се молем на Бога, но без да престанам да работам, зашто молитвата е во умот и во срцето, а не во рацете, и со својата вера, дека се што се случува се случува по Божја волја и заради Божјо допуштение, а тој е Добар, Семоќен и Премилостив и во Негови раце е се и тогаш ќе биде тоа што ќе биде. Господ е моќен и мртви да воскреснува.

Некаде порано го напишав ова, но тука ќе постирам уште еднаш што вели Свети Серафим Платински (Роуз), како потврда на погоре кажаното од Маран Ата и Опитен:
Цитирај
Стоиш пред машината и гледаш како излегуваат чисти, убаво испечатени страници, што ти дава убаво чувство на задоволство, и почнуваш да сонуваш за мисионерство, ширејќи ги копиите насекаде. Но, одеднаш почнува измачувањето, машината печати погрешни страници, гледаш како се уништуваат копиите што требало да излезат и на крај си толку напнат, и се што можеш да направиш е да ја кажуваш Исусовата моилитва, обидувајќи се да ја средиш збрката. Иако тоа не претставува задоволство (какво што би било гледањето на убавите копии), духовно, прави поголема работа, бидејќи те прави напнат и ти дава шанса да се бориш. Но, ако наместо тоа, се обесхрабриш и ја треснеш машината, тогаш си ја изгубил битката. Битката не е колку страници на час се прават, туку она што прави душата.

Мес, кај виде ти Маран Ата и Опитен да велат дека работата треба да се прекине? Тие го велат токму тоа, да се работи со сета одговорност, а во меѓувреме да се бара помош од Бога, и целата надеж да биде во Бога. Kажувањето на молитвата не подразбира пасивност. Напротив, делото се надополнува со молитвата. Самиот Господ ни заповеда да имаме и дела, и да ги умножуваме.

Приметив на форумот, многу членови мислат дека православието е само декларативно, и дека нема луѓе кои се држат до тоа што го пишуваме? Морам да ве разочарам, дека православните христијани се луѓе, кои не живеат во илузии или летат во облаци, ами цврсто газат по земјата и се надеваат и веруваат во Бога. Не се тоа исклучоци. Јас само имам запознаено многу луѓе кои живеат угоден на Бога христијански живот.

Исто така, не само од форумот, туку и во разговор, доаѓам до заклучок, дека за православните верници се има претстава за луѓе разочарани, па спасот го наоѓаат во Црквата, или пак тоа се луѓе „забегани“, кои носат долги коси и бради. Отец Методиј чинам еднаш кажа дека во Црквата одат секаков профил на луѓе (разочарани, од корист, заради слава, заради певница), но само оние кои се дојдени за Христос, можат да го најдат спасението.

Од луѓето православни кои ги познавам, не се пасивни и повлечени (не дека нема и такви). Познавам интелектуалци, професори, доктори, инжењери, но познавам и земјоделци, работници.

Сите тие се меѓу нас, и живеат нормален живот. Ако ние не можеме да ги приметиме и да покажеме со прст кон таквите, тоа не значи дека ги нема, туку дека се ама баш како нас, и од тоа што се како нас, не можеме да ги видиме. Но! Тие својата побожност ја имаат внатре во своето срце, и тоа ги прави големи!

Значи, пак да се навратам на детеубиството. Без разлика какви се нашите размислувања во врска со тоа, и без разлика какви ли се не хипотетични прашања ќе си поставиме, насилното прекинување (абортус) на живот е убиство.

Изменето од makarios - 21.Ноември.2008 во 17:02
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 19:42
makarios, nikogash ne sum go delel derogativnoto mislenje za pravoslavnite vernici so onie koi ti gi spomnuvash. Na krajot od kraishtata i majka mi beshe pravoslavna i mnogu dobro mi e poznato toa veruvanje i kvalitetite na vernicite.

Dijalozite sto gi imame tuka gi reflektiraat nash*te lichni pogledi, kako i prevzemeni koncepti i stavovi, no toa ne znachi deka kompletno i korektno reprezentiraat bilo kakva religija ili filozofija. Vo isto vreme ja zemame opcijata deka i dogmite ne mora sekogash potpolno da gi prezentiraat lichnite vrednuvanja na chlenovite koi se javuvaat vo diskusiite.

Pored toa, sekoj chlen tuka "de facto' se pretstavuva samo samiot sebe si, bez obzir dali e vernik na bilo koja vera, zalozhnik za nekoja filozofija na zhiveenje ili e ateist.

A vo vrska so hipotetichniot sluchaj, jas ne prochitav nitu od eden od chlenovite koi ti gi nabroja deka rekoa KOGO ke spasat.

Koga sme vekje tuka, ne zabelezhav sto ke napravish ti vo taa situacija? Kogo ke spasuvash ti?

Изменето од Messenger - 21.Ноември.2008 во 21:11
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 22:50
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Stravot i nesigurnosta se najgolemite chovechki slabosti koi vodat do paraliza i zagushuvanje ...
Blazheni neka se tie sto gi sogleduvaat vo sebe kako slabosti koi treba da se odminat, oti toa e eden od prvite chekori vo prosvetluvanjeto.

Амин!

месинџер, но кога непросветлениот (како јас на пример) е сеуште во темнина? Кога темнината го опколила, го заробила, го исполнила и тој се поти со крв од напнатост и страв (без да е сосема свестен за своја вина)?
Што мислиш кој доаѓа да го теши и да му свети во најдлабоката темнина, не мудрувајќи со теории и возвишени филозофии туку самиот спуштајќи се себе баш до тоа најниско дереѓе?
До исти како моите крвави капки пот а не сувереноста на аристотелес, буда, ... ?

Да! Тоа е ЉУБОВТА која секој човечки ум го надминува, го ослободува, го лечи и осветлува!
Смеам ли таа ЉУБОВ – тука во оваа тема - да ја наречам ХРИСТОС?

Изменето од spiros - 21.Ноември.2008 во 23:51
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 23:31
Isus, so svojata Hristova svest, ja obelodeni najgolemata tajna i mokj - Ljubovta!

Taa e Bozhjata svetlina, patokazot za sekoja Zhivotnost, Dobrina, Razbiranje i razreshuvanje na site sluchki koi nie gi narekuvame "problemi".

Na krajot, za onie koi se upateni vo istochnite religii, filozofii i misticizmi - edinstveno Ljubovta e silata koja ja prekinuva karmata, a so toa i krugot na reinkarnacii na nedooformenite dushi.

Ljubovta neka bide sekogash so vas.

P.S. Izvinete za rak*rsot so komentarov, no ne mozhev da go propushtam spiroviot shlagvort.

Изменето од Messenger - 21.Ноември.2008 во 23:35
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 23:45
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ljubovta neka bide sekogash so vas.

АМИН!

Од исток помистично и поисточно е учењето точно
Повисоко дури и од хималаја
Се што заживува, живее и ќе живее, да го фали БОГА

ХАЛЕЛУЈАХ!!!

п.с. Абортусот не е Животопријатност и не го восфалува БОГА!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2008 во 00:01

" Абортусот не е Животопријатност и не го восфалува БОГА! "

ama e zivotoprakticnost i gajle mi e za boga

Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Ноември.2008 во 01:14
Меси, ќе те „абортирам“ плазењеголема%20насмевка така да знаеш. смеење Уништувач на забави синамигнување
Зошто?
Два дена ме немаше на форумов и прелистувајќи ги пропуштените постови, приметив дека си продолжил со дискусијата, односно си продолжил да го поставуваш прашањето за изборот меѓу детето или мајката, од кое јас „дигнав раце“, бидејќи не  бев почестен со било каков одговор. Читајќи ги нивните „одговори“, дека единствено преку молитва бог ќе сврши работа (се разбира доколку му е ќеиф), ми падна на памет вицот за Мујо и Хасо, кога Мујо се давел и му се молел на бога, а Хасо 3 пати доаѓал со чамец ... Арно ама, ти веќе си ме „преварил“. За никаде си. Ми го ускрати задоволството јас да го кажам (првнамигнување) . Па и овоА Мајклов, веднаш по меси, покусо да не останеголема%20насмевкаплазење 
А што се однесува до зборовите на Кали
Originally posted by Kali Kali напиша:

... Bidejki na toj nacin se cuvas i pazis sebesi od bolka, od razocaruvanje i od iskusuvanje, i si zastiten...

мислам дека тука, кога ќе се сведат овие три-четири работи под заеднички именител, се работи за стравот. Стравот за „Јас“од божјата казна, па макар и во случај да спасам живот(оти, нели, кој сум јас да си играм бог, па да дарам нечиј живот?) Стравот од тоа што ќе се случи со мене, ако направам (или не) оваква работа! Тоа е истиот тој страв за кој јас пишував на почетокот од оној мој пообемен текст (за стравот како еден од 4-те принципи на кој се темели теологијата). Затоа, најдобриот начин за да се „искубам“ од целата оваа комплицирана ситуација е - молитвата. Секој кој тоа го прави е само оправдание пред самиот себе, а и за пред сопствениот бог, ќе си има оправдание дека не се мешал во божјата работа, не одлучувал кој да живее, а кој да умре, туку само со молитва кон бога „си завршил работа“! И смета дека на тој начин неговиот бог ќе му се смилува, бидејќи постапил правилно, не се мешал (значи по божја воља), и оставил мајката и детето да отидат во небесното царство!

Р.Ѕ. Заборавив! Муслиманскиот став по однос на абортусот (барем она што го наведе Дешад) е многу поблизок до реалниот живот и затоа е поприфатлив

Изменето од Zlatnik - 22.Ноември.2008 во 01:24
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.