IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 44>
Автор
Порака
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 04:52
Јас мислам нема потреба да философираме, теолгизираме или хиотезираме зашто Спирос го даде одговорот не според предходно навеените тези туку од лично и конкретно искуство. Дискусијата завршува.

И друго се чудам како се факаме за она ШББКББ (Шта би било кад би било)од конкретно поставениот проблем пред нас:„За или против абортусот“ освен ако веке се сложивме дека детето е живо со самото зачнување во утобата на мајката и дека секое насилно прекинување на бременоста е насилие и убиство на нероденото дете
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 05:53
Од сите благодатни дарови со кои Бог го дарувал човекот, несомнено, највозвишен е дарот на љубовта. Љубовта е најсветото, најблагопријатното, најскапоценото и најрадосното чувство без кое човекот не може да го замисли своето постоење и својот живот. Да се љуби и да се биде љубен е голема света тајна, која единствено го осмислува и разубавува краткиот човечки век овде на земјата. Да се биде човек е прекрасно, да се биде добар човек е благочестиво, но да се биде човек што постојано блика од љубов е совршено. Тоа е она благопријатно чувство со чија благодатна топлина сака да се стопли секоја човечка душа, која ја преживеала студената гревовна ноќ. Највозвишен облик на ова небесно чувство е љубовта на човекот кон Бога, која со својата совршеност и полнота, не знае за тага и разочарување.

Но, денес, за жал, се случува нешто ужасно. Денес во ова современо и културно општество се случува нешто одвратно, гадно, демонско. Денес жената, наместо да се подготвува да стане мајка, размислува да стави крај на животот на своето дете кое се' уште живее во нејзината утроба. Во неа се развива едно живо човечко битие, еден преубав цвет што ја чека дневната светлина за да почне да се развива, да расте и разгранува. Но, на тој миризлив цвет, наидува еден опасен ветер кој со својата студена изопачена сила може да го уништи, да го убие. Тој грев, кој е одлика и надгробна плоча на нашето македонско проевропско општество, Европејците го нарекуваат абортус, но ние ќе го кажеме неговото вистинско име, а тоа е чедоморство или детеубиство, сурово и ладнокрвно убиство на нероденото бебе.

Чедоморството е крвав дожд кој со своите крвави капки постојано, и дење и ноќе, ја полева земјата и ја претвора во крваво место на живеење. Уште при самото зачнување, почнува да живее едно живо човечко битие, со свое тело, иако целосно не е оформено, и со своја бесмртна душа која нетрпеливо го очекува денот на нејзиното просветлување со Христовата светлина преку светата тајна крштение. Затоа, за Православната Христова црква, чедоморството или абортусот претставува убиство од најтежок вид, бидејќи на тој начин се лишува од живот еден човек кој немал можност да биде удостоен да се очисти од првородниот грев преку светото крштевање. Св. Атанасиј Велики, св. Григориј Богослов и св. Кирил Александриски, велат дека некрстените деца нема да бидат во слава како крстените, но нема да бидат казнети како грешници што свесно правеле гревови.

УБИСТВО НА БЕСПОМОШНИТЕ

Чедоморството е убиство на своето дете. Жената-чедоморка го убива своето дете што не сака да го види, да го запознае и возљуби, бидејќи повеќе го засакала својот себичен удобен живот исполнет со комфор, сладострастие, блуд и разврат, без никакво воздржување, чистота, достоинство, слобода и љубов. Затоа и се одлучува да го жртвува своето неродено бебе пред идолот наречен либерален живот, несогледувајќи ја трагедијата и ужасот на таа нечовечка и нехристијанска одлука. Дилемата; дали да го остави своето дете во живот или не - е најтрагичен миг во нејзиниот живот.

На блудот и убиството како последица на безбожниот живот најмногу им се радуваат демоните, кои засекогаш се отпаднати од Бога. Нивната омраза се проширува и врз човекот кој е создаден како боголико битие, па затоа скришум се обидуваат, преку разни помисли, да ги наговорат мажот и жената на чедоморство. Притоа, како причина им ја посочуваат „економската неподготвеност“ да го издржуваат своето дете. Така, мажот и жената, прифаќајќи ја оваа „разумна“ причина - се одлучуваат на чедоморство. Какво демонско лудило?!

Денес чедоморството претставува народна катастрофа. Секоја година се' повеќе и повеќе расте бројот на жртвите од оваа немилосрдна војна. Нашиот народ се' повеќе старее, бидејќи бројот на родените деца е се' помал. Убивајќи ги своите деца, ние ја уништуваме својата земја, семејство, народ и иднина. Ние на овој начин вршиме народно самоубиство.

Жената што абортирала треба да се освести и да ја сфати тежината на овој грев. Не треба да очајува и да губи надеж. Искреното покајание ја привлекува Божјата милост која ја разгонува невидливата демонска темнина, која како смртоносен отровен облак ја обвила куќата во која е планирано и извршено ова страшно убиство.Мажот и жената треба редовно да присуствуваат на Света литургија, да постат и да се исповедуваат, а со свештенички благослов и да се причестуваат. Само покајничките солзи може да донесат опростителна радост. „Покајте се, зашто се приближи Царството небесно“ (Мт. 3,2).
Покајте се, зашто постои Бог - Владетел на небото и земјата, пред Кого сите еден ден ќе застанеме да примиме вечен Суд.

А каде се правата на неродените деца?

Зошто проевропските политичари кај нас се глуви кога станува збор за детеубиството?

Зошто родителите кренале нож против своите деца?

Зошто мажот ја принудува жената на чедоморство, а таа веднаш се согласува?

Ова се извадоци од беседата на Митрополит Иларион а еве ја и во целост

А еве го и гледиштето на еден Православен Епископ ЦЕЛА БЕСЕДА
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 06:35
Maran Ata, Asya i Opiten, spored vash*te odgovori zakluchuvam:

1. Dokolku ste lekari i imate sluchaj pri koj nemozhete da gi spasite majkata i bebeto zaedno, a 100% ste sigurni oti ke spasite eden eden od niv dokolku vednash donesete odluka, vie ke zastanete so rabotata i ke pochnete da se molite. Vie, de fakto, ke gi zrtvuvate i zhenata i bebeto za da si ostanete dosledni na vash*te veruvanja.

2. Ne sakate da prifatite diskusija sto bi napravile vo takva situacija, pod izgovor deka hipotetchki sluchai ne se vredni za diskutiranje na vasheto veruvanje ... sto povtorno se sveduva na faktot deka veruvanjeto vi e povazhno od spasuvanjeto eden chovechki zhivot, pa makar toa da bide i hipotetichki.

Blagodaram na odgovorite. Za mene temava e zavrshena.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 07:18
Messi, ако ти не веруваш во Господ, јас верувам, и верувам дека по искрената молитва, може да го даде точниот одговор, а молитва не значи дека треба да застанеш физички да делуваш. Зарем не ги читаше сите теми до сега каде разговаравме за молитвата? Молитвата треба да се врши и кога седиме, и кога јадеме, и кога спиеме, и кога зборуваме...
И да - јас верувам дека со молитва најдобро можеш некому да помогнеш. Зарем не го направи тоа и жената хананејка? Со молитва кон Господ ја спаси ќерка си.

И месси, неколку пати те прашав - кога според тебе, започнува животот и што е тоа живот?

А и друга работа што пред некое време ја кажав, но намерно не ја зедовте во обзир - сакаш да ти раскажам вистинска случка со моја пријателка како таа „требаше да умре“ на пораѓај, ама се случи чудо и не само што таа беше спасена, туку и незиното дете, кое сега е 9 год?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 07:40
Ако веке морам да одговорам еве го и мојот одговор и вистина би сакал овде да завршиме со бавењето со одговори на прашања од хипотетички карактер.

Според мене, да се убие не е лесно, па макар тоа било и заради причина. Тука пред се на испит е испитување на совестта. И се молам на Бога никој да не падне во такво искушение.

Прашањето твое брате, е пред се од овоземен карактер и хуманистички побуди, а дилемата на верникот е од вечен карактер.

Ако не постоеше Бог и Неговиот суд, лесно ќе беше. Но проблемот е во тоа што Бог постои и на секој ќе му се суди според своите дела. Не велам дека и ти не мислиш добро, но сепак е размислување од овој свет и век. Верникот размислува поинаку. И тука дилемата е дали за да спасам еден човечки живот и жртвувам друг и на кој од нив да му дадам приоритет?

Спирос си го кажа своето лично искуство и мене ми ги реши сите дилеми или поточно, ми го утврди моето мислење.

И вистина не би сакал да се занимавам хипотетички прашања зашто се нереални. Ако, недај Боже дојдат, тогаш би се молем на Бога, но без да престанам да работам, зашто молитвата е во умот и во срцето, а не во рацете, и со својата вера, дека се што се случува се случува по Божја волја и заради Божјо допуштение, а тој е Добар, Семоќен и Премилостив и во Негови раце е се и тогаш ќе биде тоа што ќе биде. Господ е моќен и мртви да воскреснува.

Во се треба да ја имаме верата и послушанието Авраамово.

п.с. објективно јас и никогаш неможам да дојдам до таква ситуација затоа што се можам да бидам, ама доктор...

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 08:10
ega, kazhi sto ke napravish? Ke gi izgubish dvajcata molejki mu se na Boga ili ke spasish samo eden? Kogo ke spasish?

-Oва и баш не ти е на место другар. Тука како да кажуваш дека молитвата нема дејство. Се е Божја одлука, се е негов избор...како и да е, ако Тој одлучи да се спасат и мајката и детето-ке се спасат, ако Тој одлучи еден само да преживее Тој ке одлучи кој од нив а не докторот. Зашто може да се случи и докторот да реши да ја спаси мајката, а да не преживее ни таа...

Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 10:20
ova zvuci kako ...pusti go covekot da iskrvari .... ti samo moli se , a Bog ako odluci da se spasi , nema da umre, ako iskrvaril....

vo red da si veruvate i vo Bog i vo negova pomos, i vo dejstvo na molitvi , ako taka vi e polesno ... ama nekoi raboti ednostavno ne se ostavaat taka , Bog da gi resi , a samo nedostatokot na hrabrost covekot da se sooci so odgovornost i posledici go tera se da prepusta na Bog
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 10:23
Грешка Бутел, не е од недостаток на храброст туку од страв да не згреши зашто грев е да се убие. 

Изменето од blueprayer - 21.Ноември.2008 во 10:24
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 10:30
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

п.с. објективно јас и никогаш неможам да дојдам до таква ситуација затоа што се можам да бидам, ама доктор...

Opiten, od celiot post vo tvoeto p.s. e napisano nesto, sto mene me intrigira: " објективно јас и никогаш неможам да дојдам до таква ситуација затоа што се можам да бидам, ама доктор...".
Dali ne e  toa nacin da se izbavis od situacija na iskusuvanje na tvojata verba, da se zastitis? A ako ne se stavis vo situacija da tvojata verba e iskusena, neli e toa nacin da se postavis omnipotentno i bozestveno nad onie koi se iskuseni? Bidejki na toj nacin se cuvas i pazis sebesi od bolka, od razocaruvanje i od iskusuvanje, i si zastiten. Kako togas tvoite zborovi dobivaat na tezina? Ako odgovornosta duri i za hipoteticki situacii se prefrla na drugiot, nepoznatiot?
Toa e i stavanje na sebesi vo pozicija na omnipotentnost, nad drugite, iako e toa paradoks imajki predvid deka sekoj vernik zivee vo ubeduvanjeto deka obicniot covek e nemokjen, ponizen i ogranicen.
A sepak mislam deka naogjanjeto na bozestvenoto vo sebe ne e da se zastitis i spasis od iskushuvanja i odgovornost, tuku tokmu sprotivnoto.

Prasanjeto na Mesi e odlicno.
Jas licno gi pocituvam vernicite poradi znaenjeto koe go imaat za religijata. Mislam deka e toa ogromno znaenje za covestvoto opsto koe se gradelo so vekovi i generacii, i znam deka se toa neverojatno pametni lugje. Isto taka, moram da zabelezam deka tokmu poradi primerov koj go dadov....ponekogas pomisluvam deka tie se odlicni uciteli...koi go imaat znaenjeto, no ne go sledat primerot na Hristos vo vid na nosenje na svojot krst na grb, na svojata sudbina. Bidejki se zastiteni so zborovite, so ucenjeto, no ne so mudrosta na iskustvoto.

Pisuvam vo vtoro lice, no ne ti se obrakjam tebe da znaes, opst mi e postot:)

Изменето од Kali - 21.Ноември.2008 во 11:34
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 11:23
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Грешка Бутел, не е од недостаток на храброст туку од страв да не згреши зашто грев е да се убие. 
<div style=": ; width: 28px; height: 28px; : 1000; display: none;">

toa ti e istoto Blue so drugi zborovi , strav od greska e isto sto i nedostatok na hrabrost, celta e jasna, beganje od odgovornost a uste polesen odgovorot ako rezultatot e poguben --- Bozja volja, taka Bog sakal
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 11:52
Сега брзам во Џамија, па немам време да го преведам ова.Се разбирам дека ќе разберете.Ова е само мал извадок од еден поголем осврт околу абортусот и ставот на Исламот во врска со него. Го издвојувам оној дел за кој вие сега токму спорите.

Sto se tice pitanja abortusa prije udahnuca duse, veoma mali broj islamske uleme dozvoljava abortus u tom periodu i to pod odredje-nim uslovima koje Serijat precizno odredju-je. Oni smatraju da je abortus dozvoljen uz opravdani razlog koji je vezan za majku, dijete ili porodicu, kao u slucaju da trudnoca predstavlja opasnost po zivot majke koja je osnova zivota djeteta, a dijete je ogranak. Zato se ne zrtvuje osnova zbog ogranka i to prihvata Serijat, zdrav razum, moral, medicina i zakon. Takodje, abortus se dozvoljava u slucaju da se medicinski ustanovi velika nesposobnost djeteta koja ce mu otezavati zivot, kao i njegovoj porodici, u skadu sa pravilom "Stetnost se otklanja prema mogucnostima", s tim sto medicinski tim pouzdanih lijecnika muslimana (ne jedan lijecnik) treba da to potvrdi. Na osnovu spomenutog kazemo da je u osnovi namjerni abortus haram i njegova zabranjenost se povecava sa povecanjem zivota zacetog djeteta.

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 13:42
Originally posted by deshad deshad напиша:

Sto se tice pitanja abortusa prije udahnuca duse, veoma mali broj islamske uleme dozvoljava abortus u tom periodu i to pod odredje-nim uslovima koje Serijat precizno odredju-je. Oni smatraju da je abortus dozvoljen uz opravdani razlog koji je vezan za majku, dijete ili porodicu, kao u slucaju da trudnoca predstavlja opasnost po zivot majke koja je osnova zivota djeteta, a dijete je ogranak. Zato se ne zrtvuje osnova zbog ogranka i to prihvata Serijat, zdrav razum, moral, medicina i zakon. Takodje, abortus se dozvoljava u slucaju da se medicinski ustanovi velika nesposobnost djeteta koja ce mu otezavati zivot, kao i njegovoj porodici, u skadu sa pravilom "Stetnost se otklanja prema mogucnostima", s tim sto medicinski tim pouzdanih lijecnika muslimana (ne jedan lijecnik) treba da to potvrdi. Na osnovu spomenutog kazemo da je u osnovi namjerni abortus haram i njegova zabranjenost se povecava sa povecanjem zivota zacetog djeteta.

Шалом побратиме deshad!
Отелотворената МИЛОСТ БОЖЈА (ИСУС) е сепак поголем од секоја книга.

Ти простувам за навредите вчерашни и сите други поранешни но те молам немој во иднина да Го споредуваш ХРИСТА со никого.

Ќе бидеш љубезен?

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 13:43
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

ova zvuci kako ...pusti go covekot da iskrvari .... ti samo moli se , a Bog ako odluci da se spasi , nema da umre, ako iskrvaril....

vo red da si veruvate i vo Bog i vo negova pomos, i vo dejstvo na molitvi , ako taka vi e polesno ... ama nekoi raboti ednostavno ne se ostavaat taka , Bog da gi resi , a samo nedostatokot na hrabrost covekot da se sooci so odgovornost i posledici go tera se da prepusta na Bog

od iskustvo zboruvas ili samo bladas?
Jas zboruvam od iskustvo
p.s. ne licno, no licno od onie koi imale takvi ili slichni iskusenija koga po silata na molitvite i verata se sluchuvale chuda

Ako vie ne veruvate vo Boga , toa e vas problem . Jas veruvam i znam deka Bog e sekogas tuka da mi pomogne. i popat ve molam citajte gi celite postovi a ne samo toa sto vi odgovara

Изменето од Опитен - 21.Ноември.2008 во 14:18
Кон врв
veronika_new Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Ноември.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај veronika_new Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 13:56
има ли тука модератори па тема абортус не е место за проповедање кој во што е отелотворен
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.