IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 44>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 02:06
KINGDAVID, jas se slozhuvam so tebe i mislam deka povekjeto lugje go delat istoto mislenje, iako mozhebi vo odredena situacija bi postapile poinaku.

Sega me interesira konkretno kako bi postapil ti dokolku imash situacija koja bara da donesesh reshenie da ja sopresh bremenosta poradi nekoja prichina.

Da gi ostavime nemilite sluchaite vo koi deteto bi se rodilo fizichki ili umstveno hendikepirano. Pretpostavuvam deka dokolku si vo mozhnost ti bi vostanovil organizacija koja bi se grizhela za takviot porod i ne bi dozvolil majkata da abortira.

Da ja zememe vo obzir situacijata vo koja poradi nekoja odredena komplikacija izvesno e deka majkata ili nerodenoto dete ke pochine i deka ne e mozhno da se spasat dvete. Dokolku se trgnesh i ostavish na sluchajot (na Boga) da reshi koj ke prezhivee - gi gubish i dvete.

Sto bi napravil ti?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 02:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ti pozheluvam tvojot pat da bide osvletlen, siguren i posipan so cvekjinja.

И јас тебе од сесрце
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 02:38
4. Пратено од Др. мед. Антун Лисец, на 11-11-2008 20:30
Visokopreosvešteni gospodin Mitropolit Iliarion je svojih tekstom pomogao u spašavanju života velikog broja djece, a također i u spašavanju ljudskih duša.
U nastavku dajem makedonski prijevod moje brošure "Dijete – Božji dar". Mislim da katolici i pravoslavni trebaju još više surađivati u zaštiti ugroženih ljudskih života i moralnih vrijednosti. Pozdrav od dr. med. Antuna Lisec iz Hrvatske. E-mail: antun.lisec@po.t-com.hrОваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете
Детето - Божји дар

Не на спиралата
Не на пилулите
Не на презервативите
Не на стерилизирањето
Не на вештачкото оплодување
Не на гревот

* Спиралата ги убива децата! Зачнувањето се случува и покрај неа, но најчесто детето умира во текот на првите денови, затоа што спиралата не му дозволува да се вгнезди во матката. Ако менструацијата задоцни, тоа значи дека детето сепак останало живо. Мора да му се сочува животот. Спиралата здравата жена ја претвора во болна (гноења во матката, јајниците и стомачната празнина, крвавења, болки, слабокрвност…).
* Покрај сите видови на антибеби пилули, сепак често доаѓа до овулација и зачнување. Меѓутоа, детето тогаш најчесто умира од глад, затоа што пилулите ги исушуваат жлездите и ја намалуваат количината на храната – гликогенот во лигавицата на матката. Изостанокот на менструацијата говори дека детето сепак преживеало. Абортус не смее да се направи ниту тогаш.
Жените што голтаат антибеби пилули почесто заболуваат од рак на дојката, кожата и матката, склони се кон мозочен и срцев удар, воспаление на вените со тромби што можат да предизвикаат емболија, им се појавува оштетување на црниот дроб и видниот нерв, им ослабнува имунитетот итн.
Антибеби пилулите не се решение ни за регулирање на нередовен менструален циклус.
* До зачнување и сличен убиствен автоматски ефект врз детето доаѓа и со повеќето други тнр. “контрацептивни” средства. Исус рекол: „Вистина, ви велам: доколку сте го направиле тоа на еден од овие Мои најмали браќа, Мене сте Ми го направиле.“ (Матеј 25:40)
Нашиот најмал брат или сестра е она малото, штотуку зачнато дете. Не смее да се убие, без оглед на ситуацијата. Ако имаш проблеми и потребна ти е помош, слободно јави се во најблиската канцеларија на католичката црква или до адресата на авторот на овој текст.
Треба да се има доверба во драгиот Бог. Исус буквално рекол: „Па затоа не грижете се и не говорете: што да јадеме, или што да пиеме, или во што да се облечеме - Зашто сето тоа го бараат незнабошците, а вашиот Отец небесен знае дека за сето ова имате потреба. Но барајте го најнапред царството на Бога и Неговата правда, и сè ова ќе ви се придаде.“ (Матеј 6:31-33)

а еве и едно гледиште од медицинско лице

Изменето од Опитен - 20.Ноември.2008 во 02:39
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 05:29
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Opiten, shto podrzbirsh pod poimot "vistina" , kako vie vernicite ja detektirate, ja osoznavate i kako istata taa vistina ja iskazhuvate - prenesuvate, osven shto teba da poveruvame deka "neshtata " se bash takvi kako shto velite vie - vernicite, teolozite i crkvata ?

Postoi edna aksioma koja odeshe vaka:

Seto ona shto nemozhe da se dokazhe so eksperiment, ne pretstavuva nishto drugo osven chista poezija !

PS.
odime nadvor od temava, pa dokolku sakash odgovori na topic Opshti razgovori za religiite. Moderatorot neka go prefrli i ovoj post na istiot topik !

Marko sk,

Nezavisno od verata na vernicite i neverieto na nevernicite, vistinata e edna ista za site. "Bog" ne e Bog samo zatoa shto nekoj vo Nego veruva, tuku ima realni bozhestveni svojstva i dejstva, po koi go poznavame. Osnovnata razlika pomegju vernici i nevernici, se sostoi vo toa shto ednite ja baraat vistinata i mozhat da ja sogledaat, a drugite se zadovoluvaat so sopstvenoto mnenie, koe za niv e vrhovno. Na toj nachin, chovekot izvrshuva svoevidno idolopoklonstvo, t.e. sam od sebe pravi idol. Vsushnost, seto toa e proizvod na gordosta, koja shto go zaslepuva chovekot.

Postoi "Vistina" (so golema bukva "V"), koja shto e Lichnost, konktretno se odnesuva na Lichnosta na Hrista i "vistina" (so mala bukva "v"), koja se odnesuva na pravosudstvoto. Vistinata po koja tragale antichkite filosofi e Hristos, Koj od Svojata usta ja izreche seta vistina, od pochetok do krajot, koja shto mu e potrebna na chovekot za zhivot, smrt i voskresenie. Zborot "vistina", proizleguva od "alitheia"(gr.), shto znachi "otkriena zavesa". Odnosno, zavesata na Stariot Zavet e OTKRIENA vo Noviot Zavet, t.e. Vistinata ni se otkriva vo Lichnosta na Hrista, Koj e Slovoto. "Na pochetokot beshe Slovoto, i Slovoto beshe vo Boga i Slovoto beshe Bog. Toa vo pochetokot beshe vo Boga. Se preku Nego nastana, i bez Nego nishto ne nastana, shto nastana. Vo Nego imashe Zhivot i Zhivotot im beshe Svetlina na lugjeto. I Svetlinata vo temnina sveti i mrakot ne ja opfati" (Jovan, 1:1-5). Hristos veli: "Jas sum Patot, Vistinata i Zhivotot; nikoj ne doagja pri Otecot osven preku Mene"(Jovan, 14:6). " I kje ja poznaete vistinata, i vistinata kje ve oslobodi" (Jovan, 8:32). Chovekot e vistinski sloboden samo vo Hrista, Koj e Svetlina ("utrinska dvezda Denica"). Togash, prosvetlen vo Hrista, chovekot mozhe da ja sogleda realnosta i da razlichi crno od belo. Vo mrakot nema nishto drugo osven temnina, t.e. otsustvo na svetlina, koga chovekot ne mozhe da vidi neshto, zatoa mu se prividuva: crnoto mu zalichuva na belo i obratno, vo zavisnost od negovite misli i zhelbi. Toa se odnesuva na duhovnata priroda na svetot, koj e duhoven i materijalen. "Vistinata" (so mala bukva "v") se odnesuva na materijalnite dokazi, koishto se sostojat od vidlivi fakti. "Vistinata", e NEIZMISLENA POSTOJANOST, shto znachi deka ne zavisi od chovechkite misli, a postoi sama po sebe, i sekogash e postojana (neizmenliva), t.e. vistina beshe od pochetok, vistina e denes, i sekogash kje bide vistina. Za razlika od vistinata, chovechkita misla e menliva, a sama po sebe, mozhe da bide nechista, nerazumna i bezumna. Zatoa, neophodno e razumno da se promisli i rasudi, t.e. da se oceni nejzinata ispravnost. Vistina e deka od dve vistini ednata e sekogash laga, a od mnogu vistini, samo edna mozhe da bide vistinska. Zakonot opredeluva pravo od krivo i sekogash stoi povisoko od chovekot, a povisok od zakonot e samo Gospod. Chovekot ne mozhe da razlichi dobro od losho, ako prvenstveno ne razlikuva pravo od krivo, bidejki se shto e dobro, ne e sekogash pravo, no se shto e pravo, sekogash e dobro.

Na ovoj svet nema bezgreshni lugje (edinstven bezgreshen chovek bil Hristos), no ima lugje, koishto ne ja sogleduvaat ili ne ja priznavaat svojata greshnost(vo nekoi sluchai, i ednoto, i drugoto), no toa ne gi chini bezgreshni ili pomalku greshni od toa shto se, a zhachi deka zhiveat vo lagata na svoite misli i zhelbi.

Изменето од Asya - 20.Ноември.2008 во 06:19
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 08:17
Ова е нај големата вистина:
Originally posted by Asya Asya напиша:

... koga chovekot ne mozhe da vidi neshto, zatoa mu se prividuva: crnoto mu zalichuva na belo i obratno, vo zavisnost od negovite misli i zhelbi...

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 09:40
Смеатам дека прашањето за абортусот може да се разгледува од различни аспекти - биолошки, психолошки, верски, ама ние овде каша попара сме направиле.

Зошто не се нафатиме прво да дефинираме што е тоа живот, кога човекот почнува да живее, што се случува кога се прекинува животот?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 09:42
Мила како и да е, секое наше осудување (да му се прекрати некому животот т.е. да се убие) води до едно исто-грев. Колку и да го гледаме мислам џабе е нели. Не ради друго ние може колку сакаме да се оправдуваме и да копаме причини кои ни најмалку не држат вода за да не оправдат зашто сме го направиле тоа. Ако е така еве мене комшијата ужасно знае да ме извади од кожа...да го убијам може да с еоправдам со ова? Јасно дека не....
големо%20гушкање големо%20гушкање за Маран Ата
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 09:44
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Смеатам дека прашањето за абортусот може да се разгледува од различни аспекти - биолошки, психолошки, верски, ама ние овде каша попара сме направиле.

Зошто не се нафатиме прво да дефинираме што е тоа живот, кога човекот почнува да живее, што се случува кога се прекинува животот?

Па мислам дека заклучивме дека детеубиството разгледано од кој било од трите аспекти (биолошки, психолошки и верски) - дури земен аспектот да биде сам за себе, без надоврзување на другите два - е штетно.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 10:01
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

нај конструктивниот пост досега во темава.
Што е тоа живот и кога почнува?
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 10:03
А бе и јас ве сакам сите!

Е гледате ли колку е поубаво да се сакаме отколку да се отепуваме?
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 10:07
скраја да е од отепување,само ние од што сакаме да го избереме најдоброто малу ќе се грабнеме за врат,ама одма настапува освестување и се е во најдобар ред
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 10:13
Originally posted by fiks fiks напиша:

скраја да е од отепување,само ние од што сакаме да го избереме најдоброто малу ќе се грабнеме за врат,ама одма настапува освестување и се е во најдобар ред

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 10:14
п.с. добар потпис
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2008 во 10:16
фала Maran Ata мило за гушките.
значи од кога почнува животот е прво прашање?
тогаш ајде,да почнеме.

па бидејќи ти Maran Ata го покрена ова,и бидеќи си припадничка од понежниот пол,дамите имаат предност.

повели мило почни.

за мојот потпис Maran Ata збориш?

Изменето од fiks - 20.Ноември.2008 во 10:18
неколку жолти ракии.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.