IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 44>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 16:45
Originally posted by vaskapraska vaskapraska напиша:

Originally posted by makarios makarios напиша:

Originally posted by fiks fiks напиша:

А тој поради врска со Бога и од името божје вози скап џип што може да прехрани барем едно одделение....
како бе маран ата не разбираш во која конотација го залепила ова?
слепи ли сте бе луѓе?
дали тој владиката ќе го продаде својот џип,и парите ќе ги даде на мајки кои забремениле од силување?
ајде нека ми одговори некој?
Добро бе, вие сте го запознале ли владиката Иларион? Појдете до Лесново, па после зборувајте што и како вози.Ставот на Црквата е тој: Абортусот е убиство. Верните на Црквата треба да го прифатат тој став (ако се сметаат за членови на Црквата). Секое друго оправдание е само импровизација и обид да се избегне од одговорноста и од гревот, т.е. да се исчисти совеста. Демек, владиката Иларион возел „скап џип“, па што има тој да кажува за чедоморството (чистење на совеста).Кога се зборувало за сите пагански обичаи (рипање преку огнови, кyрбани и тн), кога се зборувало за општественото прифаќање на грев (чедоморство, евтаназија и тн.), кога секогаш народот сакал да стане вавилонски, веднаш се појавува Црквата да го сепне и опамети својот народ. Но истиот тој избезумен народ, сака да си ги оправда своите пороци, и се фаќа за едно ветво клише: „скапите џипови“, не сваќајќи дека се ридаат против Црквата и стануваат богоборци.

Не го познавам лично владиката. Моето размислување за жал во голем дел не се сложува ниту со новинарите, ниту со црквата. Од една страна, и самата не сум толку позитивна кон абортусот.

Но од друга страна, нашите владици немаат авторитет. Едно прават, друго зборуваат. Слушај што зборувам, не гледај што правам. Тоа е како дилер со дрога да ми каже не земај дрога. Или како д-р на науки да ми кажува дека образованието е губење време. Значи, можеби и добро рекол владиката, ама зошто не го живее тоа што го зборува? Тогаш можеби би го послушала.

Убаво рече фикс, зошто не го продаде џипот и да нахрани едно одделение? Нели е лицемерно да зборува за откажување од земните задоволства, кога сите попови ни се многу по земното. Од нивниот стомак почнувајќи.

Затоа реков, кој сака да ги запознае владиците, а не што слушнал од рекла-казала на квази новинарството, нека појде и нека ги запознае, па после да умува. Еве, дедо Иларион живее во Лесново. Тој нема џип. Појдете таму, поседете неколку денови, па пак дојдете и пишете на форумот, во ред?
А дека владиците немале авторитет и затоа нема да правам како што велат (односно како што не` учи Црквата) е бесмислено, затоа што ние се трудиме да се восовршиме во Христос, и најпрво се свртуваме кон себеси и своите гревови, а во својот владика гледајќи како на Христос.

Да речеш дека сите попови не чинат е надвор од секој памет, зошто јас знам околу 20тина попови (за монаси ич да не праиме муабет) кои многу чинат. А ако барем еден чини, тогаш не држи вода муабетот. Но, јас пак ќе кажам, да не би прераснале во богоборци, осудувајќи ги отците на Црквата. Некој еднашка рече, патот до пеколот е поплочен со добри намери.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 16:55
Што толку сте се фатиле за џипот, јас не знам. Санки само ако си ја продадеш колата можеш да помогнеш некому. Ако одиме по тој терк, васке, зошто не си ја продадеш куќата за да помогнеш некому?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 17:01
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Што толку сте се фатиле за џипот, јас не знам. Санки само ако си ја продадеш колата можеш да помогнеш некому. Ако одиме по тој терк, васке, зошто не си ја продадеш куќата за да помогнеш некому?

Теркот е дека, демек тој е владика и треба со магаре да оди. Но јас пак ќе кажам, тоа е од неукост и од незнаење. Што сакате, владиците да си се фалат со добрите дела?

п.с. темата е абортус, а не личноста и делата на владиците.
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 21:31

“““ И мајката и таткото ( и сите луѓе на овој свет ) да не го сакаат детето, ОТЕЦОТ НЕБЕСЕН го сака толку многу што дури и ХРИСТА го дал за него! “““

da be a kako ke prezive da te prasam Gospod li ke go hrani, vospituva, oblekuva, cuva....

Што е човекот кој неверува на вечното ЕВАНГЕЛИЕ? што е човекот без ДУХОТ БОЖЈИ !?       

[/QUOTE]

ateist ko mene
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 21:41
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Originally posted by fiks fiks напиша:

е па зошто се уште не го продал?

очигледно е дека го вози.
зошто тогаш го купувал?

A од кај знаеш дека го купил?

Ne, go dobil na podarok od neka ovca zavedena, ili od parite na prostite!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 21:45
]

Значи ти немаш кола, ама сите оние богаташи низ Македонијава во ред е да се возат во најскапи коли и да не даваат ни десет денари на ѓупчињата мили што просат на улица, а се буниш зошто владиката имал еден џип кој му од суштинска потреба за мисионерење, се буниш за оној владика кој храни и финансира сиромашни?

E toa uste ne sum videla, nekoj po a tek vladika da rani siromasni.ne moj ziti se.Crkvatavo ohrid prodava maslo koe go dobila od vernicite!Zosto ne im go poklonuva na siromasnite!Zosto mamite?I toa e gref.Ne opravduvajte neopravdivo
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 21:55
Нелсон, ти си зборуваш од тепка. Ниту ги познаваш владиците, ниту си им бил на гости. Владиците прават многу повеќе од некој си хуманитарец кој дал книги на некое семејство и се фали по сите телевизии дека бил хуманитарец. Но речено е, да не знае твојата лева рака, што прави десната.

Но, темата е чедоморството, или како што модерно се кажува (за да се затскрие вистината на актот) абортус (во превод: насилно прекинување).

Чедоморството, т.е. детеубиството, т.е. абортусот е убиство - дури гледано од атеистичка страна. Самата етимологија означува убиство. А убиството е грев. Така што, сите натамошни дискусии се излишни. Може дебатата да продолжи на што потоа. Што треба да направат родителите и џелатот? Не заборавајте, Бог е семилостив и ако некој се покае за гревот, ќе му се прости.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 22:36
se slozuvam deka site ponatamosni diskusii se izlisni.
Za mene ostanuva deka toa ne e cedomorstvo nitu ubistvo nego pravo na sopstven izbor, deka bog ne postoi i deka nemate pravo da me osuduvate, i primoruvate da bide po vase.toa e moj izbor.vie pravete kako sakate.toa e vas izbor.ama ne solite mi pamet.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 23:18
Originally posted by nelson nelson напиша:

Za mene ostanuva deka toa ne e cedomorstvo nitu ubistvo nego pravo na sopstven izbor, deka bog ne postoi i deka nemate pravo da me osuduvate, i primoruvate da bide po vase.toa e moj izbor.vie pravete kako sakate.toa e vas izbor.ama ne solite mi pamet.

Истото важи и во обратната насока.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 23:34

Колку пати досега си бил соучестник на насилно прекинување на човечки животи?       
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 23:42
zosto te interesira?
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 23:48

zosto te interesira?

Затоа што не си ми сеисто нити ти нити билокое друго ремек дело ГОСПОДОВО!       
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Ноември.2008 во 23:55
ne te razbrav
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2008 во 00:09
Зависи кој абортира
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.