![]() |
|
Lingua Latina - само јас ли го мразам? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | ||||
Lithium ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Mislam deka latinskiot treba da se uci samo dokolku smetas deka navistina ke ti bide potreben za ponatamu vo toa sto ke go rabotis. Na primer kaj moze edno medicinsko uciliste bez latinski jazik? Jas go ucev vo prva godina, interesen jazik, navistina
![]() |
||||
![]() |
||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|||
Море луѓе! Го виде некој младиов професор? „Галиба“ ќе губиме час?!
![]() ![]() ![]() |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
![]() |
||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|||
Момче младо! Прво, во еден од твоите претходни постови велиш:
Молчешкум преминав преку ова, сметајќи дека не е со некоја тенденциозност. Потоа, го пишуваш следново:
Не гледам причина зошто во твоите зборови има толакава иронија и цинизам? (Несакам да го употребам зборот злоба, сепак би бил претежок)! Дали со некој дел од моите пишувања те навредив лично тебе, за да ти на оваков начин ми враќаш? Дали можеби твојот револт (да не речам бес) кон мене е само израз на твојата немоќ со аргументи да ми одговориш на моето прашање: дали на лекарите им треба познавање на латинската граматика за да ја пишат дијагнозата на болеста или препишаниот лек? Дали можеби и ти си еден од креаторите на оваквиот образовен систем, па секое воочување на грешките и лично те погодува? Навистина неможам да најдам објаснување и да ја сватам твојата огромна нетрпеливост и потценување кон некој кој искажал спротивно мислење на твоето убедување! Го разбирам бунтовниот младешки дух и отпорот кој се јавува кај нив од мислењата и ставовите на постарите, но сепак треба да се контролираат однесувањата и, одредени работи (кои се косат со твоите видувања), да се прифатат како реални. Зарем не беше реално моето тврдење, дека латинскиот треба да се учи во завршните години на средното образование? Ете, после направената промена, сепак испаѓа дека сум бил во право (навистина сум бил паметен ![]()
Ова е доказ дека навистина имало неспособни во бирото за развој на образованието кои правеле катастрофални грешки, кои се провлекувалие низ многу генерации. Затоа воопшто не ти држи забелешката „како можат да се сите паметни како вас“. Доколку и понатаму се продолжи со игнорантскиот однос на/кон секоја добронамерна критика, оваквите луѓе и понатаму ќе придонесуваат да имаме „жртвени генерации“! И на крај:
Нема преблем ![]() ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
Anthony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
|||
Ave amica-mihi nomen Anthony est ![]() |
||||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
||||
![]() |
||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|||
go ,..poddrzuvam gornoto mislenje!
![]() |
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||||
![]() |
||||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|||
..jas mislam deka site nie tuka sme da si iskazeme svoi stavovi... svoi razmisluvanje odnosno da polemizirame i dokolku bi se soglasile site vo se temite bi trebalo edna po edna da gi zatvorame. zatoa ve molam bez negiranje na tugite mislenja.
Изменето од mamamd - 13.Ноември.2008 во 21:16 |
||||
![]() |
||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|||
a shto ke ti e latinski?!,...osven za,...krstoslovki reshavanje!
|
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||||
![]() |
||||
mladprofesor ![]() Нов член ![]() Регистриран: 06.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 5 |
|||
sekoja cest na toa sto ste go zapamtile,Ama na 46 god treba i pozralo da razmisluvate, ako treba da e taka da ve [ratime vo biro za razvoj na obrazovanie i vie oblikuvajte ja programata za sredno obrazovanie zatoa sto ste mn pameten!!!
i ne ziveeme site vo zabluda, i ne mi e jasno kako mozat da se site pametni kako vas??? stvarno se cudam vi blagodaram na iscrpnite izlaganja i komentari |
||||
![]() |
||||
|||
Да, токму тоа и го велам 5-6 поста погоре, во забелешката на крајот (*).
|
||||
|
||||
![]() |
||||
nelson ![]() Сениор ![]() ![]() НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
|||
definitivno da, ama mozda ne na vakov nacin!
|
||||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||||
![]() |
||||
|||
Еј, жити мајка - немој! ![]() ![]() ![]() ![]() Немој да ми речеш дека има 1 (еден) лекар или фармацеу(в)т кој врз основа на своето познавање на латинската граматика ги поставува дијагнозите или издава лек! Ти се молам! ![]() И јас, како агроном, ги знам латинските имиња (систематизација) на повеќе стотини растенија, имиња (систематизација) на инсекти и имиња на делови од нивното тело, имиња на предизвикувачи на болести кај растенијата, ... ама од граматиката врска немам. Што тука би ми помогнало моето познавање на пр. за зборот res (предмет) кој во петта деклинација се менува Singular Plural res res rei rerum rei rebus rem res res res re rebus Колку што после 30 години ме држи сеќавањето, мислам дека овака некако беше менувањето! Во ред би било да сум јас единствениот, но како мене се (буквално!?) сите. Р.Ѕ. Да не бидам погрешно сватен. Кај некои професии навистина треба изучување и на граматиката. На пр. кај некои лингвисти, кај историчари, археолози ...! Изменето од Zlatnik - 11.Ноември.2008 во 08:39 |
||||
|
||||
![]() |
||||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|||
латинскиот јазик во средните училипта треба да се учи само во средно медицинско, последна година, и тоа строго на тема медицина.
За факлутетите малце е поинаква состојбата. Сите што учат јазици поради книжевност од тнр. романска група(италијански, португалски, шпански, француски, романски, рето-романски, каталонски, влашки) треба да учат и латински поради тесната врска со истиот при развојот на тие јазици. Но оние кои се подготвуваат за толкување(усно преведување) генерално немаат потреба, освен можеби општ осврт на латинизмите кои се среќаваат во политиката и економијата(de facto, ad hoc, a.d., и тн.) Оние кои сакаат да се запознаат посериозно со историјата на Македонија освен латински задолжитгелно треба да научат и старо-грчки.Истото важи за оние кои мислат да се занимаваат со историјата на Европа во периодот од 3-4 в.п.н.е. до 1800тите. Купишта интересни книги се пишувани токму на латински јазик. латинскиот јазик некогаш бил како денес англискиот. Но веќе не е. Учете албански и/или грчки и/или турски! ![]() Изменето од Majkl - 10.Ноември.2008 во 21:20 |
||||
![]() |
||||
mladprofesor ![]() Нов член ![]() Регистриран: 06.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 5 |
|||
Moram da si dokazam zosto e ubav latinskiot i zosto e korisen
![]() |
||||
![]() |
||||
|||
jas mislam deka ne treba da si ogranicen vo nisto. Gramatika ako ne znae doktorot ke ja pogresi dijagnozata ili aptekarot ke dade pogresen lek. zborovi se potrebni da ama treba i recenica da znaes da sostavis. kazi mi vo koj jazik ima samo zborovi????
Vo pravo si deka treba da se uci vo poslednite godini od sredno i sega taka i se uci da znaes mora da ima nekoja zrtvena generacija ima takvi mn vo nasevo opstestvo. I da znaes ako si gi zapamtil pogovorkite si naucil nesto vo zivotot. Um se ponataka ako znaes da gi primenis |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |