IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Југоносталгичар сум...признавам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Југоносталгичар сум...признавам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9596979899 213>
Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 00:56
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Ехх море кога ќе се сетам дедо ми кога зборуваше дека Македонците сакале да создадат независна држава, па овие од горе почнале да праќаат тука агенти и да го заплашуваат народот дека ако не влеземе во таа федерација ќе биде лошо за нас...м.м.е.

Истото и сега ни го прават, само што оние “од горе“ идат од едно друго “горе“...
Уште Едвард Џозеф фали да ни го пратат и сликата ќе биде потполна...
Веќе не заплашуваат со членството (поточно изолација) во една друга поинаква “федерација“...
Филмот е исти, само со друг работен наслов: Име, идентитет и јазик...
Како de ja vu...
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 09:39
Originally posted by anastea anastea напиша:

Филмот е исти, само со друг работен наслов: Име, идентитет и јазик...
Како de ja vu...

gledas deka ne e ist ... vo predhodnata federacija nikoj ne ni go cepkal imeto , identitetot i jazikot , razlikata e ogromna, za onie sto gledaat
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 09:48
За нас Македонците - не за Југословените ако постојат такви воопштоголема%20насмевка
Кон врв
biljana.madrid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Прилепчанка

Регистриран: 22.Ноември.2007
Локација: Spain
Поени: 358
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај biljana.madrid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 09:56
Originally posted by moira moira напиша:

Не се тоа анти-југоносталгичари туку се луѓе кои живеат во сегашноста и ја сакаат и почитуваат својата земја и Историја!

Na toa i mislev... koj misli deka vo Yu ne se ziveese ubavo e glup i slep t.e. pristrasen vo svoeto mislenje... Jas inaku toj komunizam go vikam lazna ubavina... Go razubavuvaa veshtachki, go shminkaa, go doteruvaa i koga maskite padnaa se vide kolku e veshtachki, barem od ekonomski aspekt... Lugeto mislea deka se odi kako sto treba dodeka imase koj da gi pokriva zagubite na drugiot i taka i dvajcata pagaa vo bezdna.  

A za zamerkata od mamamd... Izgleda deka mnogu luge se ogorcheni, pa na tie so BU pasoshi, YU nostalgichari i dr anti-makedonci  ne znam koj gi zapira neka si zamonat ako ne im se bendisuva tuka... mislam deka nemaat prechka... Ne gi brkam, samo gi potsetuvam (nemoj mamad vaka, mnogu sum anti-fashistплачење)...

A za toa sto denes ziveeme vo nezavisna i slobodna Makedonija ne treba da se zaboravi... kolku e nezavisna toa e prasanje, ama toa e normalno do nekade so malite zemji... zatoa jas voopsto ne ja gledam Makedonija losho... i nie ako sakame tolku mozeme da imame... ama ako se zafatime so segashnosta i mislime na idninata. Jas mislam deka toa e najdobriot nachin da im oddademe blagodarnost na site nashi koi zaginale vo tugi vojski ne znaejki deka se borat za tugi interesi (pozdrav Boogieголемо%20гушкање)

Ima nacii koi nemaat svoi drzavi, imame glad i siromashtija na mnogu mesta vo svetot... Tamu ima vistinski problem... Nie tuka na balkanov mislime deka imame problem... Da ama mentalen... Vo glavata nesto ni fali... 

Pozdrav i do site onie na koi ne im se bendisuva sto sum Spanija... Pak nekoi isfrustrirani sto ne gi zele stranstvo... Zalam... i mene istoto mi se sluchi - znam kako vi e!!! Najiskreno!!!

Прилепчанка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 09:56
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

За нас Македонците - не за Југословените ако постојат такви воопштоголема%20насмевка

Rodena sum i pola zivot go ziveev vo Jugoslavija, spored tebe treba da se otkazam od pola svoj zivot? ili da zboruvam deka zivotot mi bese los?

kazi mi eden rabotnik, lozac na parno greenje denes koj so svojata plata rani cetiricleno semejstvo a ne vraka inkasator so izgovor deka ne zel plata , a poradi tezinata na svojata rabota dobiva litar mleko dnevno .

samo toa, nisto drugo, i nemoj da gi mesas 40-tite godini i sto bi bilo koga bi bilo, ziveeme denes vo ovaa Makedonija i zboruvame za denesnite prava i uslovi vo koi ziveeme.

ete, moderatorkata kaza, ti si eden od onie sto ziveat vo denesninata, nie izgleda ziveeme na Mars, pa da cujam
Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:03
Originally posted by biljana.madrid biljana.madrid напиша:

A za zamerkata od mamamd... Izgleda deka mnogu luge se ogorcheni, pa na tie so BU pasoshi, YU nostalgichari i dr anti-makedonci

BU пасошизбунетост - Бугариа не е униа бе
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:06
jas kje ti odgovoram ... na prasanjeto za onoj koj rani semejstvo so edna plata ....... NEMA TAKOV ...... zboruvam od svoe ime .... so licen dohod i kirija , nekade vo visina od 700 evra mesecno , i  plata na soprugata od 300 , EDVAJ se stiga da se isturka mesecot .... so tri deca ...... ednoto student , drugoto srednoskolec a tretoto osnovec ...... a vo vremeto koe moderatorite po svoite prava , dolznosti i obvrski mora da go mrazat , so edna plata ziveevme , studiravme i vidi ti , sekoja godina odevme po 2 pati na odmor .... prviot vo juli , vo Ohrid , a vtoriot obavezno nekade vo avgust na more ...... navistina se ziveese loso vo toa vreme .... preterano loso ... za razlika od denes ...... голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:07
Погрешно се разбираме - јас не зборам за финансиски добра - животот и духот на нацијата не треба да се исполнува на основа на материјални добра - така стануваме како куќни љубимци ,зборам за људски дух,нација,слобода и државност.
Повеке пати сум кажал дека и финансиските добра во Југославија не држат вода така како што ги опишувате - на народот до 65/70 год. му се земаше со сила за да се издигне Југославија,па тоа го заборавате ли.
Како би било сега кога владата би измислила декларација сета ваша своина да оди за друга држава(република) - ти се молам.
Зборам за татковците и мајките кои беа малтретирани и угнетувани за сметка на Југославија која денес не постои,зборам за нивниот слободњачки дух кој тито не успеа да го скрши а вие со нивно негирање и не спомнување го кршите - тие луѓе во гроб се превртуваат од вашите изјави колку све било фантастика и убавина,
Јас реално пишувам како Македонец кој израснал во Југославија а денес ги носам последиците на таа вештачка творевина,кажав и претходно плукам јас на убавиот живот кога народот нема доблест и култура,затоа денес сите гледаат на материјални добра,зар ти со такво размислување очекуваш некој во некоја администрација или влада,парламент да не земаат мито кога се сведуваш на материјална убавина - се има своја цена - ама за кого - самите за себе,да им овозможат на сопствените деца да збришат од државата со пари крадени од народот - е тоа е југославија,тоа ти донесе твојата титославијанамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:07
Ima nacii koi nemaat svoi drzavi, imame glad i siromashtija na mnogu mesta vo svetot... Tamu ima vistinski problem... Nie tuka na balkanov mislime deka imame problem... Da ama mentalen... Vo glavata nesto ni fali...

ne znaev deka e mentalen problem ako nemas rabota i nemas so sto da si neguvas i prehranis decata , ili rabotis a ne si platen nitu socijalno osiguran , si pretoren vo rob.

jas nemam problem sto si ti vo Spanija, i veruvam nieden drug od nas tuka, no ti koga ke go poglednes premierot i vladata i gi slusas negovite ubavi prikaski i reklami , se sto vetivme ostvarivme , se e toa super... no dojdi da vidis kolku bremeni zeni pred poroduvanjeto dobivaat otkaz i namesto boleduvanje glava mavaat od zid , a kakvo sudstvo imame i kolku pravdata e navistina pravda , pa ne se ni osmeluvaat tuzbi da podnesat.

zatoa od daleku , so neopteretenost na neplateni smetki i prazni stomaci mnogu lesno se veli , vo Makedonija e super

kaj mene vo sosedstvoto se vrati devojka posle 6 godini vo Svajcarija, poradi nostalgija , pa ne moze da svati kako posle samo 6 godini stanalo se bledo i sivo ovde , i ete ja godina i pol veke cuka od vrata na vrata, rabota nema , ima ,no samo kako sluga ili rob, ona budzetarskoto nedostizno e za obisnite lugje
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:08
..za zal iako si vetiv deka nema da diskutiram na Politika...ne izdrzav ni pola den i sega posebno kje polemiziram so mojot mnogu pocituvan kolega boogie... na koj kapa mu simnuvam za poznavanje na rabotite... i veruvam kje se soglasi so mene za mnogu neshta...zatoa shto polemiziranjeto ne znaci neprijatelstvo...samo razlicni stavovi...големо%20гушкање
..ajde da odime po red...
Makedonija ne strada od takvite kako nas romanticni fantazeri i ljubetili na lagoden zivot kako ne narekovte... i koi vie gi narekovte so bajagi pogrdni zborovi...pa duri nekoi si dozvolija i "da ne proteraat" od milata ni Makedonija...
Makedonija strada od nesredenost...od golem patriotizam od tipot JAS i nikoj drug... Denovive sme svedoci na buri i tajfuni od tipot...Otkrivanje na atentatorite na prviot ni pretsedatel Gligorov...
i tuka kje kazam...Makedonija vlozi pari vo prvite lugje na razuznuvackite sluzbi...gi shkoluvashe ...im dade stanovi da ziveat...gi prakjashe na obuki nasekade kade shto trebashe na drzaven troshok... a tie gospoda ...na prvata sopka se sopnaa... si dadoa ostavki...se povlekoa...i se sluci shto se sluci...imavme atentat vrz pretsedatelot 9ne zboruvam za sakan ili ne sakan- zboruvam za institucijata)... i  frckovski, Kostov, jankulovska...se politicki licnosti... tie se kukli za na TV... rabotata ja vrshat lugjeto od senka za koj nikoj ne treba da znae koj se...ne da mi placat kako tetki deka ministerot gi smenil...more ministerot treba da place od niv...da mu se tresi snagata koga kje pomisli na niv...
... Borba so kriminalot... Shvrgovski naznacuva obviniteli vo koi (na temata e tocno dadeno)  drzavata vlozuva... gi obucuva i tamu nekoj...po partiska direktiva gi zazreshuva...i se frla vo voda...i inteseite na Makedonija...i pravdinata za onie osakateni vo dushata lugje koi samo si ja rabotea rabotata i vo vojna patishtata da ostanat zashtiteni...
...  Neprijatelite na Makedonija se tie shto mavaat po lugjeto shkoluvani i plateni da ja shtitat ...protiv tie treba da se borime site...i protiv tie koi svojata sluzba ja frlija pod noze i vlegoa vo politikata, formiraa partii...Vo svetot gledame pritvoreni pretsedateli...premieri...ama mnogu malku znaeme za celnite lugje na tajnite sluzbi...kaj nas se se znae..i koj mu e shvalerka...i kaj gi nosi ukradenite pari...i koj mu e bratuced... ...najmalku treba   da se plashime od nekoi Yu nostalgicari...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:12
ne zboruvame za finansiskiot aspekt ... a za sto drugo treba ? .... sakas da kazes deka vo vremeto po 2-ta svetska vojna kje sozdadevme samite i svoja drzava i duri pogolema od ovaa sto sega e imame ? .... boogie .... razbiras li ti deka SEBAP na taa JUGOSLAVIJA , nie sega e imame ovaa MAKEDONIJA ? ...... sfakjas li deka dokolku i samo se obidevme da se mesame vo gradjanskata vojna vo grcija , kje ostanevme i bez ovaa MAKEDONIJA ? ...... deka so pomos na anglicanite i amerikancite , denes jas i ti i site nie , kje se dopisuvavme na grcki jazik ? ........ slusaj ... ako ne ti se dopadja temava , ne mora nitu da diskutiras za nea ... kako sto eden od clenovite pred nekoj den napisa , ostavi ne nas da si gi evocirame spomenite i da UZIVAME vo noostalgijata ... i da ne odam off topik i normalno , da ne stanam BAN BANOVA , kje kazam .... DA ... JUGONOSTALGICAR SUM .....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:17
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

- на народот до 65/70 год. му се земаше со сила за да се издигне Југославија,па тоа го заборавате ли.Како би било сега кога владата би измислила декларација сета ваша своина да оди за друга држава(република) - ти се молам.Зборам за татковците и мајките кои беа малтретирани и угнетувани за сметка на Југославија која денес не постои,зборам за нивниот слободњачки дух кој тито не успеа да го скрши а вие со нивно негирање и не спомнување го кршите - тие луѓе во гроб се превртуваат од вашите изјави колку све било фантастика и убавина,намигнување

Denes vladata sekoj den nesto izmisluva i go reketira narodot i si go napolni budzetot i zivee sosema lagodno i bezvrska gi trosi tie pari. sto bea patriotskite kasi? klasicno iznuduvanje na pari. ne li e makedonskiot gragjanin tuka ugneten ? e pa vidis so takvite postapki ni gruevski nema da go skrsi mojot duh i zelba za pristoen , miren i doabar zivot, zatoa sto kako Jugoslavija sto ja snemalo, eden den i Gruevski ke si zamine od toa mesto.

Zboruvas za duhot i makedonstvo i interesi na makedonija a ne odgovori na niedno prasanje koe vcera ti postaviv, tuku se usmeruvas na onie godini i na ona sto bi bilo koga bi bilo . nie denes moze samo da nagagjame sto bi bilo , moze bi uspealo, a moze i ne
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:21
makedonskiot gradjanin zivee vo izmeneta forma na robovladetelsko opstestvo голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2008 во 10:21
Јас знам дека неможам да ве натерам Југославија да ја заборавите - не ни пробувам бидејки и јас неможам да ја заборавам - па била дел од мојот живот.Она што пробувам е да ве наведам на пат каде што вашето материјално размислување ке го барем преполовите со духовно и национално размислување поради добробит на идните генерации.Зошто?Затоа зошто децата растејки во некои искривени приказни за некоја прекрасна југославија мислат дека и тие можат да лежат на работа,ништо да не работат а плата да земаат.Тоа заврши со завршување на југославија,треба денес да си кажеме колку здрава и богата била духовно Македонија пред југославија - па едни од најдобрите еснавски мајстори,културни дејци,писатели и разноразни творци потекнуваат од Македонија пред југославија.
Прашањето до вас е зошто денес нема такви луѓе или се помалку ги има,зошто нивниот дух е искривен во некоја замислена теорија на југоносталгичарство,неработење а земање плата - каде е професионализмот и прашање дали воопшто имало професионализам во минатото кога Македонија била дел од југославија.
И неможам да ве оставам да уживате во југоносталгичарство бидејки вие сте мои луѓе а јас да дозволам да патите од таа агонија нема да дозволамголема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9596979899 213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.