|
Lingua Latina - само јас ли го мразам? |
Внеси реплика | страница <1 234 |
Автор | |
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас сум против изучување на латинскиот јазик во гимназиите. Барем не на оваков начин како што се учи *.
Апсурдноста на изучувањето ја согледувам во: 1. учењето граматиката. Каде таа граматика ќе најде практична примена? И во медицината, и во фармацијата и во историјата ... таа граматика не е потребна. Потребни се само зборови. 2. годините кога се учи Во последниве години незнам во која година се изучува латинскиот јазик. Кога јас учев во гимназија (19 ...) тоа беше во I и II година. И објаснувањето на професорите дека „ќе се има потреба од латински јазик ако некој се запише на медицина ... бла, бла “ не држеше, бидејќи после учењето на јазикот, се правеше 2 години пауза (III и IV), за кое време речиси се што си учел се’ заборава. Од сето тоа што сум го учел останале само педесетина поговорки. Некој ни тоа не го запаметил. И што фајде од тоа што сме учеле и што некој можеби и година губел за тој латински? * - Многу пологично за мене би било, ако веќе мора (а и пожелно е поради степенот на општа култура), латинскиот да се учи токму на крајот од гимназиското образование. Дури би предложил тој да биде едносеместрален испит (предмет). |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e de odma kanis na casovi....ova izgleda deka si mlad profesor
|
|
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
|
mladprofesor
Нов член Регистриран: 06.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
JAs bi te prasal dali mislis deka site ke odat na medicina ili farmacija od medicinsko uciliste????!!!!
Ili deka takva moznost ima i od gimnazija osnovata na svetskata kultura e vo Rimskata kultura i so toa i vo Latinski jazik Pozz |
|
mladprofesor
Нов член Регистриран: 06.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas bi te pokanil da dojdes kaj mene na cas i mozda ke vidis deka Latinski jazik ne e tolkav bauk kako sto si imas uvrteno vo glavata.
|
|
Eli
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Spored mene mislam deka treba da se izucuva latinskiot,no samo vo ucilistata kade sto e potrebno,na pr.medicina ili istorija,znaci tamu kade sto toj se uste se koristi ili farmacija na pr..zatoa sto vo gimnazija mislam deka bas i ne e potrebno,dokolku navistina posle ic ne go koristis..podobro da imas nekoj predmet ili da ides u sekcija namesto toa..spored mene
|
|
alan ford
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
anastea me potseti deka zaboraviv da prevedam ona sto prethodno go napisav
NIHIL RERUM HUMANARUM TAM INSTABILE AC FLUHUM QUAM POTENTIA SUA VI NIXA...ili "NISTO VO COVECKIOT ZIVOT NE E TOLKU NEPOSTOJANO ,KAKO VLASTA KOJA SE POTPIRA SAMA VRZ SOPSTVENATA SILA" |
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nemoj da go mrazis, potrudi se da go naucis kolku sto mozes, tezok e ama vredi! Nekogas mozebi i ke se kaes sto ne si go naucila koga si imala moznost, zatoa knigata vo raka i na ucenje!..
"Per aspera ad astra."
(Patot do zvezdite e poslan so teskotii.)
|
|
alan ford
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sekako deka treba..Mislam deka i pokraj toa sto e mrtov jazik,sepak latinskiot e osnovata na poveketo denesni jazici.E sega ne treba da se preteruva,i da mu se pridava nekoe mnogu golemo znacenje ,vo smisol na ucenje kako sto rece padezite i deklinaciite na pamet,no sepak mislam deka sekoj urban covek denes bi trebalo da ima bar minimalno poznavanje na latinskiot jazik
Anne_sk discipula est ? a bidejki denes se IZBORI voi toj duh ke kazam nesto mnogu pametno na latinski.."NIHIL RERUM HUMANARUM TAM INSTABILE AC FLUHUM QUAM POTENTIA SUA VI NIXA Изменето од Makijaveli - 01.Јуни.2008 во 13:22 |
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
Anne_sk
Сениор Регистриран: 15.Мај.2008 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 106 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo gimnaziite dokolku vo treta godina odberete podracje - prirodni nauki ili opstestveni nauki ke ucite latinski jazik.
Mene licno casot mi e utepuvacka...Se se uci na pamet, delkinacii, padezite, tie nastavkite Ste ucele li vie latinski, kakvo iskustvo imate i mislite li deka treba da se uci latinskiot jazik? |
|
I LOVE MY LIFE
|
|
Внеси реплика | страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |