IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Југоносталгичар сум...признавам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Југоносталгичар сум...признавам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7677787980 213>
Автор
Порака
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 16:58
странски кредити и презадолжување

САД и НАТО го пунеа Тито со пари за да не се приклучеше кон СССР.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 17:01

А, парите гратис му ги даваа???...збунетост

Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 17:02
Па нормално иначе одма ќе ја фатеше бежанија кај СССР
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 17:09
Originally posted by anastea anastea напиша:

Originally posted by apce apce напиша:

zdrava i neizopacena drzava
i sto ke nemaat nisto ubavo da im raskazuvaat
na svoite deca pa i vnuciтага

Апче, се арно, ама ова здрава и неизопачена држава некако не ми штима... со едноумие, со прогон, следење, затварање и убивање луѓе заради политичка неподобност, забрана за религиозно изјаснување, покривање на социјалниот мир со странски кредити и презадолжување... збунетост

Kolku godini imas ? Sho pamtis od taa drzava ?
Jugoslovenskiot pasos bese eden od naj baranite oti so nego mozes da vlezes sekade .
Mozese da se lecis bez pari , da zemas lekovi SAMO so recept...bez pari !
Tie so rabotat protiv drzvata togas gi gonele isto kako sto denes gi gonat i treba taka da bide .
Sledenje ima i denes i mnogu prisluskuvanje na telefonski razgovori blagodarenie na tehnologijata povekje od togas .
Kazi iminja na lica koi se ubieni....inace muabet na veter e toa !
Vo crkva odese koj kako sakase i nemase da ima problem . Drzavata ne dozvoluvase veronauka vo uciliste .

I naj bitnoto u vrska so socijlniot NEMIR koj go imam od prepolniot budzet od koj nemam nikkakva korist....barem ne u dogledno vreme .
I sekako naj tesko mi pagja oti so moi pari me ubeduvaat deka mi nenormalno ubavo a za toa ne sum svesen .
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 17:23
аплауз.................. SEKOJA CEST
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 17:50
Зенмастер, имам доволно години за да памтам многу работи од бившата СФРЈ...
Памтам и добри и лоши, и мене ме фаќа носталгија некојпат за добрите работи, но тоа го сфаќам како носталгија по младост помината во едни други времиња, никако како носталгија по една вештачка и веќе мртва држава! Преферирам да живеам во реалноста, не во минатото...
За пасошот и за лечењето да, иако за лечењето без пари, народот сам си плаќаше, само непосредно...
Ако викаш дека и денеска треба да се гонат тие што работат против државата, треба пола Македонија по затвори да чмае... И да си направиме еден Голи Оток  па да ги пикнеме таму сите политички неистомисленици... 
Во бившата СФРЈ се гонеа поединци кои работеа или мислеа поинаку од системот т.е. КПЈ и нејзината идеологија... Зар јас треба да ти ги кажувам жртвите на комунизмот- политички затвореници?..
Одеа луѓето во црква, ама прашај ги оние што имале партиски книшки дали смееле и да спомнат црква...
И уште многу други работи...
За последното, се слагам, ама тоа веќе е друга тема.
Тоа ли е причина да не си ја сакаме државата, или да патиме по некоја бивша?...

Изменето од anastea - 05.Ноември.2008 во 17:51
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 17:56
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Originally posted by apce apce напиша:

zdrava i neizopacena drzava
i sto ke nemaat nisto ubavo da im raskazuvaat
na svoite deca pa i vnuciтага

Апче, се арно, ама ова здрава и неизопачена држава некако не ми штима... со едноумие, со прогон, следење, затварање и убивање луѓе заради политичка неподобност, забрана за религиозно изјаснување, покривање на социјалниот мир со странски кредити и презадолжување... збунетост

Kolku godini imas ? Sho pamtis od taa drzava ?
Jugoslovenskiot pasos bese eden od naj baranite oti so nego mozes da vlezes sekade .
Mozese da se lecis bez pari , da zemas lekovi SAMO so recept...bez pari !
Tie so rabotat protiv drzvata togas gi gonele isto kako sto denes gi gonat i treba taka da bide .
Sledenje ima i denes i mnogu prisluskuvanje na telefonski razgovori blagodarenie na tehnologijata povekje od togas .
Kazi iminja na lica koi se ubieni....inace muabet na veter e toa !
Vo crkva odese koj kako sakase i nemase da ima problem . Drzavata ne dozvoluvase veronauka vo uciliste .

I naj bitnoto u vrska so socijlniot NEMIR koj go imam od prepolniot budzet od koj nemam nikkakva korist....barem ne u dogledno vreme .
I sekako naj tesko mi pagja oti so moi pari me ubeduvaat deka mi nenormalno ubavo a za toa ne sum svesen .
аплаузаплаузаплаузаплауз
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 18:05
за лечењето да, иако за лечењето без пари, народот сам си плаќаше, само непосредно
и денес секој вработен плаќа здравствено осигурување,ама за возврат не добива ништо.ако треба недај боже да те оперираат треба да платиш плус 2-3000евра оти ,,докторот за платата што ја земал не отворал ни лименка,,
е во тоа ,,грдо време,,кога ,,не смееја,, да одат во црква и тоа беше многу страшно,операцијата не кошташе НИШТО.
ние никој не рековме дека не ја сакаме нашата држава,само велиме дека сме носталгични за времето кога се беше многу порелаксирано.немој да ги извртувате нашите мислења.читајте како што пишува.не читајте без да размислите притоа што читате.
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 18:31

Памтам и добри и лоши, и мене ме фаќа носталгија некојпат за добрите работи, но тоа го сфаќам како носталгија по младост помината во едни други времиња, никако како носталгија по една вештачка и веќе мртва држава! Преферирам да живеам во реалноста, не во минатото...
За пасошот и за лечењето да, иако за лечењето без пари, народот сам си плаќаше, само непосредно...
Ако викаш дека и денеска треба да се гонат тие што работат против државата, треба пола Македонија по затвори да чмае... И да си направиме еден Голи Оток  па да ги пикнеме таму сите политички неистомисленици... 
Во бившата СФРЈ се гонеа поединци кои работеа или мислеа поинаку од системот т.е. КПЈ и нејзината идеологија... Зар јас треба да ти ги кажувам жртвите на комунизмот- политички затвореници?..
Одеа луѓето во црква, ама прашај ги оние што имале партиски книшки дали смееле и да спомнат црква...

a sega preduslov za dobar partiski poslusnik e da bides " vernik " ? ... da bacuvas raka na nekoj vladika koj rasprodava krstovi na nasobraniot narod za veligden ili go rasprodava crkovniot imot .... a za kamatarenje i " posreduvanje " da ne zboruvame ... nikoj vo SOCIJALIZMOT ne zabranuvase da veruvas vo Boga i da odis vo verski objekti ... medjutoa , samiot SOCIJALIZAM ne veruvase vo BOGA ..... a sega " veruvaat " vo BOGA ama se sto pravat , pravat kontra boga .....
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 21:29

vo Veles edno vreme se vikashe...drz mi go kopileto...da i se nasmeam na kopiljarkata...  zboruvame za politickiot progon vo komunizmot...a shto se slucuva sega... ne si od ista partija i vednash mediumsko apsenje...si od soodvetnata partija...kradi sushi... ne se sekiraj...
... ne se odelo vo crkva...pa cela moja mladost  noze sum krshela do Vlashka crkva po toa kaldrmata..po toa tesnite sokaci... pa do sv. Dimitrija dolu i do Crna Voda gore nad manastirot... i sega nekoj me ubeduva deka toa odenje vo crkva ne bilo odenje... e dobro de..kako shto mi e sega ubavo...taka i toa odenje vo crkva ne bilo odenje vo crkva...
...ne sum si ja sakala tatkovinata...e pa ako ne ja sakav kje zaminev Avstralija koga eden kup nashi prijateli i rodnini zaminaa...
...i ednash za sekogash...ne patime nie za bivshata drzava..patime za zivotot shto go imavme... vo taa bivsha...
... aj site vie izdrzete so nekoj koj vi gi zima parete za se i seshto a vi vika deka vi e ubavo...vi vika da izdrzite vo periodot na tranzicija a samite tie ziveat ko bubreg vo loj...
..i ne ni vikajte da si odime na nakaj Nish... zagred...Ljubjlana... i drugi ne teraa da si odime...tie zaminaa...nie ostanavme...zatoa shto sme pravedni...ne glumime tuku ja zboruvame vistinata i se trudime taa vistina da naucat i ovie nashi glavushi da ja zboruvaat...

Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2008 во 22:30
за лечењето да, иако за лечењето без пари, народот сам си плаќаше, само непосредно

na doktor odevme samo so edna kniska, malecka, fina , vo dzep sa si ja stavis, a ne so denesnite tetratki i so kup pari i pokraj toa sto se plaka 100% zdravstveno osiguruvanje .... samo togas nemase kako denes na mazot cija zena ima rak na dojka da mu recat, posle 2 meseca operacija, na red ( a se ceka li tolku koga e rak vo prasanje? ) ili 1000 evra ako sakas vednas. legalizirano mito.

isto kako za pasosi , ako sakas odma edna cena, ako ne cekaj dva meseca, samo ova i da go progledame niz prsti, no gornoto koga e covecki zivot vo prasanje?

Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2008 во 01:19

Она што југословенското општество го пружаше на крајот на шеесетите и седумдесетите може да се спореди со шведскиот социјализам сега. Никој никого не натерал на сила да земе партиска книшка, туку како и сега луѓето го правеа тоа заради интерес или убедување. Кој сакаше, можеше да оди во црква (јас сум крстен на 40 дена), баба ми и дедо ми одеа секоја недела. Комунистите по дефиниција не веруваат во Господ, и не знам зошто некој што доброволно се изјаснил за комунист би пател дека не може да оди во црква.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2008 во 04:30
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

Никој никого не натерал на сила да земе партиска книшка, туку како и сега луѓето го правеа тоа заради интерес или убедување. Кој сакаше, можеше да оди во црква (јас сум крстен на 40 дена), баба ми и дедо ми одеа секоја недела. Комунистите по дефиниција не веруваат во Господ, и не знам зошто некој што доброволно се изјаснил за комунист би пател дека не може да оди во црква.

Во ред тоа.....
А какво е објаснувањето : тие што се на работа ЗАДОЛЖИТЕЛНО да имаат книшка од КПЈ а влегувањето во црква само пуста желба зошто било најстрого забрането....
Пошто јас сум мал и не сум ни најмалце(фала Богу) проживеал во таа СФРЈ други многу постари кажуваат.Како е човек на 45 годишна возраст да бисе крстен сега од причина што тогаш неговиот татко бил комунист т.е. приморан заради работата што ја имал и партиската книшка која што била задолжителна.
Има многу и тоа помлади луѓе кои што биле крстени дома и тоа не од поп него од нивните родители.
Едно е правилно дека црквата и политиката не одат заедно и не смее да имаат никаква допирна точка(ако може така да се изразам) ама пак од друга страна кој е тој што ќе ми забрани да влегувам кај сакам а каде не сакам.Од друга страна тоа што било тогаш наликувало и на анархија.Али јбг оние што сега се прават комунисти , кои само лаат и валкаат јазик мечтеејќи по таа факена,смрдена Србија се ништо друго освен ИДИОТИ. А од друга страна пак има уште некои замаени умови кои и за погреб на најблиските од што толку се чукаат во гради дека се комунисти не одат на него.
Никој би немал ништо против СФРЈ,Србија или која и да е ако го нема тоа продавање бардиња од жими дедо мадињата комунистите или југоносталгичарите.
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Ноември.2008 во 08:46
Black Devil partiska kniska ne bese zadolzitelna, tatko mi ja nemase, nitu brat mi koga se vraboti , kniskata ne bila nikogas uslov za vrabotuvanje , bila prednost no ne uslov. Mozebi za da stanes direktor ili general trebalo da imas kniska, no ne i za sluzbenik, doktor, inziner, a i uste nesto ke kazam sto denes e apsurd za site partii.
vo taa KP bese cest da si clen i clenovi stanuvaa studenti, rabotnici so postignati rezultati, ne poslusnici, tuku onie koi so trud i delo se pokazale.
Denesnite partii dali voopsto gledaat koj se im vleguva vo clenstvo? ne , clenovite im se potrebni samo kako brojka da prikazat sto pogolemo clenstvo, a pak onie sto se zaclenuvaat ne se zaclenuvaat zatoa sto veruvaat vo taa partija ili pak ke bidat aktivni tamu, tuku ke se ulizuvaat za da dojdat do rabota. a kolku im e sigurna rabotata? voopsto, koga se menuva vlasta se menuva se od cistacka do minister.

za odenjeto vo crkva, ke se povtoram po koj znae koj pat, nikogas nikomu ne bilo zabraneto da odi vo crkva, ednostavno crkvata bila odstraneta od drzavnite raboti. krstenjeto na bebinjata, ova e veke za veroispoved i ima tamu tema, e nesto sto roditelite go pravat po svoe mislenje. jas sum krstena pa sum ateist. kogo jas da obvinuvam zatoa sto sum krstena? toa sto nekoi roditeli togas ne si gi krstele svoite deca, ne deka ne smeele , ednostavno taka sakale.

toa sto imalo takvi koi ne odele vo crkva so izgovor deka ke bidat videni , istite tie denes trcaat vo crkva za da bidat videni.

za zabranite si sosema vo pravo, nikoj nisto ne moze da ti zabrani. sekoja drzava si gi brani ustavot i drzavnite raboti i vo sekoja drzava ako deluvas protiv niv , isto te ceka, ke odgovaras za toa. no licnite opredelbi, privatnosta , se tvoja licna rabota ... i tuka ke go citiram Janko burek - neka ne zboruvaat deka togas im bila zabraneta verata, najnakraj ako ne vo crkva, doma nikoj ne te gleda dali ke se pomolis i prekrstis, a mnogu vernici velat, vazno e ona sto ti go cuvstvuvas i kolku ti vnesuvas nesto od sebe vo toa sto go pravis, bog e nasekade ... a denes sto imame, cirkusi nasekade, cirkusi na relacija drzava - crkva , licemerie i pobivanje na ideite so sopstvenite postapki.

Na kraj blagodaram za epitetot IDIOTI , iako nikogas ne sum imala kniska po ubeduvanje i vo dusa sum komunist i sekogas prvo ke gi gledam coveckite i rabotnickite prava. od tuka mozes da vidis kolku navistina e nekoj dobar gazda ili kolku e vlasta dobra.

a za pogrebite...denes kako nikogas porano se odi na pogrebi od korist
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7677787980 213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,643 секунди.