IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За покајанието
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За покајанието

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: За покајанието
    Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:39
Ајде малце да проговориме за покајанието. Што е тоа? Како е можно да се каеме, ако не сме згрешиле?

Изменето од makarios - 03.Ноември.2008 во 00:39
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:41
За оваа дискусија најпрвин неопходно е да го дефинираме гревот.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:41
Originally posted by makarios makarios напиша:

Ајде малце да проговориме за покајанието. Што е тоа? Како е можно да се каеме, ако не сме згрешиле?

провери назад мислам дека има таква тема - повик кон покајание...

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:44
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

За оваа дискусија најпрвин неопходно е да го дефинираме гревот.

Во право си.
Ајде...
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:46
Да не знаев, ќе пишам таму, админите може да ја избришат оваа тема
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:54
Гревот е прекршување на Божјиот закон. (1. Јов. 3:4)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:58

Да не знаев, ќе пишам таму, админите може да ја избришат оваа тема

Макариос, ај обиди се да ја преименуваш  темата, нешто за гревот сам по себе да пишуваме, не е лошо...а паралелно пак со тоа ќе си пишуваме и на Покајание-темата.

Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 00:59
Grevot e bunt protiv Bog.Sprotistavuvanje na Bozjite uredbi.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 01:03
Гревот е пад на човекот.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 01:26
Ок, ајде, сепак овде ќе пишуваме...

Зборот покајание доаѓа од грчкиот збор метаноја, кој во буквален превод значи преумување. Тоа пак што значи? Значи, да се премислиме за нешто. Досега мислев вака, отсега ќе мислам поинаку. На пример, досега сакав да излегувам со оваа женска, сега сакам со оваа другава. Или, досега сакав да живеам во стан, сега сакам во куќа со базен. Друг пример, досега ми правеа почест другарите, отсега сакам да ми прават почест и комшиите. Сите овие се примери на покајание. Но, за своја основа ги има страстите (сластољубие, среброљубие и славољубие).

Вистинско покајание е она, кое како критериум го има Христос. Тоа што значи? Тоа значи, целиот мисловен процес да го насочиме кон Христос.

Јас сум крив за се`. Ова „јас сум крив за се`“ води до „Господи помилиј“. Ако преумувањето е вистинско, тогаш тоа „јас сум крив за се`“, односно „Господи помилуј“ ќе стане секојдневна мисла, која умот ќе ја практикува. Постепено, тоа се вселува и во срцето и се раѓа внатрешната молитва...

Ама.. битно е да се почне. Зависи кој што сака во животот..
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 01:29
Гревот е егзестенционално промашување, а покајанието враќање кон Бога.

покајанието не е емоција , покајанието е промена на умот. Свртување на свеста за 180 степени.

Покајанието не е ни момент, и туку пред се тоа е процес кој заради нашата огревовена природа и духован немоќ, кој трае се до смртта.

Покајание е еден од најголемите дарови кои Господ ни ги дал во Црквата за спасението.

Покајането без плодови на покајание е празно, а без исповед јалово.

Покајанието и исповедта се две неразделни добродетели.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 01:30

Ок, ајде, сепак овде ќе пишуваме...

Зборот покајание доаѓа од грчкиот збор метаноја, кој во буквален превод значи преумување. Тоа пак што значи? Значи, да се премислиме за нешто. Досега мислев вака, отсега ќе мислам поинаку. На пример, досега сакав да излегувам со оваа женска, сега сакам со оваа другава. Или, досега сакав да живеам во стан, сега сакам во куќа со базен. Друг пример, досега ми правеа почест другарите, отсега сакам да ми прават почест и комшиите. Сите овие се примери на покајание. Но, за своја основа ги има страстите (сластољубие, среброљубие и славољубие).

Вистинско покајание е она, кое како критериум го има Христос. Тоа што значи? Тоа значи, целиот мисловен процес да го насочиме кон Христос.

Јас сум крив за се`. Ова „јас сум крив за се`“ води до „Господи помилиј“. Ако преумувањето е вистинско, тогаш тоа „јас сум крив за се`“, односно „Господи помилуј“ ќе стане секојдневна мисла, која умот ќе ја практикува. Постепено, тоа се вселува и во срцето и се раѓа внатрешната молитва...

Ама.. битно е да се почне. Зависи кој што сака во животот..

Да, битно е да се мрдне од мртва точка.
Кои прашања да си ги постави човек на тој пат? Некој и незнаат што сакаат од и во животот.
Од каде да се почне?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 01:33
Па, добра движечка (почетна) сила е стравот Божји. 

Изменето од makarios - 03.Ноември.2008 во 01:33
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2008 во 02:35
Душо моја, душо моја, разбуди се, зошто спиеш? Крајот се приближува, ќе се исплашиш. Сепни се, за да те поштеди Христос Бог, Кој секаде е и се` исполнува.

(на руски)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.