|
Господова вечера, Евхаристија, Причест |
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А сега назад на тема.
Секој понатамошен коментар кој нема да се однесува на поставената тема ќе биде избришан без опомена. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koe e toa "neshto"?! Ne mozhe da obvinish nekogo deka narushuva pravila, sumirani vo "neshto", tuku konkretno rechi, koi se tie pravila? Tvoeto obvinenie ne e ispravno, bidejki jas ne navrediv nikogo, nitu govoram za nechii "verski chuvstva", a ako nekoj e preosetliv na vistinata, taa e sosem druga rabota. Nikoj ne te tera da izigruvash "policaec", nitu e takva dolzhnosta na administratorot ili moderatorot, no se chini ti uzhivash vo svojata "policiska" uloga. Te molam, koi se tie "pogrdni zborovi", koi shto jas sum gi izrekla na ovoj forum? Ako ne go storish toa, sam kje dokazhesh deka lazhesh! Изменето од Asya - 11.Јули.2008 во 00:54 |
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве ти мал пример:
Sega treba li jas da go toleriram ova bezobrazie na bezbozhnik, koj ne samo shto si dozvoluva da go izlozhuva svoeto ateistichko bezumstvo i da ja egzibicionira sopstvenata glupost, i toa na forum za religija, ami huli na Boga i nema nikakvo pochitanie za vernicite. Zgora, jas sum trebala da imam pochit za negovite/nejzinite izopacheni chuvstva?! Престани со пишување вон темата. Следниот пат ќе те банирам! Ако имаш поплаки за мојата работа - имаш администратори - обрати им се. |
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gospel - отвори си нова тема со прашањето.
|
|
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Една занимливост во врска со темата, иако со објаснувањата изнесени во постираниов текст не се согласувам.
Пред многу години бев поканет на приредба(КИНО ЦЕНТАР Скопје) во спомен на Христовата смрт организирана од Јеховини Сведоци. Тие Исусовите зборови запишани во евангелијата кои по смисла гласат „правете ми го ова во помен„ го толкуваат дека не треба ништо дуго да се слави како празник освен тој настан. После библијската лекција во салата поделиа бесквасен леб и шише црвено вино кое се пренесуваше од рака во рака, но никој од нивните верници не касна и не се напи. Кога прашав зошто не се причести нeкои ми објасниа дека оној кој тоа би го сторил јавно за себе изјавува дека кога ќе се случи второто Христово доаѓање, ќе бидат вброени во избраните 144000 (бројка од Откровението Јованово)кои наместо вечен физички живот на земјата, ќе бидат вознесени во небото и одтаму како членови на божјата(Јеховината) влада ќе владеат со Христа. Не прашав што ќе се случи ако се надмине таа бројка од тие што ќе се причестат односно ако не се пополни. Изменето од Majkl - 12.Јули.2008 во 17:54 |
|
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Таа е нивната теорија за мало и големо стадо. Малото стадо се оние 144000 и кои ќе владеат (нешто како Божја влада) а останатите се оние кои ќе останат да живеат на земјата. Сметам дека нивната теорија е погрешна. Исус му стави на Јуда леб во устата но не верувам дека и тој ќе биде дел од малото стадо.
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Hahahaha sto se covek nema da cuje ejjjjj a abe i na nebo sakat da pravat izbori i vlada hahahahahahaha
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Предлагам овде да ја продолжиме дискусијата за Господовата вечера, како не би биле оф-топик на некои теми.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде...
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Голем чин е Господовата вечера.
Ако не е човек подготвен да ја прими, подобро е “да го одмине“. Сметам дека претходно мора да си измирен со ближните, да си побарал прошка ако нешто си згрешил, да си постел (сега некој ќе рече-ама не пишува дека исус рекол така), да си ги исповедал своите гревови... |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Постот сам по себе не е лоша работа, напротив, тоа е добра духовна дисциплина која христијаните се повикани да ја практикуваат. Но доколку истиот се наметнува како ПРЕДУСЛОВ за земање на Господова вечера - тоа е ерес, затоа што не само што не пишува дека апостолите постеле пред да јадат од вечерата, не само што не е заповедат пост како предуслов за земање Господова вечера, туку и јасно пишува дека апостолите јаделе пред Христос да им подели од раскршениот леб и виното.
"И додека јадеа, им рече: „Вистина ви велам, дека еден од вас ќе Ме предаде.” И многу се нажалија и почнаа да зборуваат, еден по друг: „Да не сум јас, Господи?” А Тој одговори: „Оној што ќе ја накваси - со Мене - раката во чинијата, тој ќе Ме предаде! И така, Човечкиот Син си оди како што е напишано за Него, но тешко му на оној човек, преку кого ќе биде предаден Човечкиот Син; добро би било за тој човек, ако не беше се родил!” А Јуда, кој Го предаде, во одговор рече: „Да не сум јас, Учителе?” Му кажа: „Ти рече!” А кога јадеа, Исус зеде леб, благослови, го раскрши и им го раздаде на учениците, и рече: „Земете, јадете, ова е Моето тело.” Тогаш ја зеде чашата и заблагодари, им ја даде и рече: „Пијте сите од неа, зашто ова е Мојата крв на Заветот, која се пролева за мнозина, за проштавање на гревовите." (Матеј 26:21-28) |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
bratljube
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uste ednas se postavuva prasanjeto, eve gledam Opiten vi e kako nekoj Gospod ovde, pa direktno do nego.
Opiten, Oce Veliki, koga zemas od pricesta kakov vkus ima lebot i vinoto? Na leb ili na meso? Na vino ili na krv? prosto prasanje za vaka duhovno potkovan velikodostojnik. |
|
bratljube
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bidejki se uste ne znaat da odgovorat nasite kolegi na forumot, edinstven mozen zaklucok mi e deka tie nemaat iskustvo so Pricesta. So kogo togas nie ovde diskutirame? |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
bratljube,
Neodgovaranjeto na prashanje mozhe da ima razlichni prichini. Od neprochitano, preku nemanje vreme, do nesakanje da se vleguva vo nepotrebna diskusija. Prashaj go tvojot prijatel EvAngelos i toj ke ti go objasni toa podobro od mene. Nikoj tuka ne visi na zakachalka i nikoj ne e primoran da se javi za bilo sto... se sekjavash kako GopodBog beshe prashan od nekolku chlenovi edno prashanje, pa toj se ushte se nema javeno so odgovor? Nikoj ne zakluchi nishto za nego poradi toa, nitu mu beshe presudeno za onoa sto go kazha vo posledniot komentar. Vo respekt na seto ova, bi te zamolil da komentirash za temite, a da apstinirash od presuduvanja i komentiranja za chlenovite. Mislam deka razbirash sto sakam da kazham i deka se slozhuvash so toa, neli? Ovde se srekjavame da razmenime mislenja i veruvanja so cel vzaemno duhovno da se zbogatime, a ne se javuvame nekogo da sudime, kritikuvame, ismejuvame i potcenuvame. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |