|
Што не’ учи библијата? |
Внеси реплика | страница <1 10111213> |
Автор | ||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој прв, ако не јас, та нели јас прва Го видов?
Знам де, знам што сакаше да кажеш. Фактор Х или харизма ти се вика тоа, но Исус е исклучок од оваа група, зашто не била само харизмата пресудна за Него, туку нешто друго. Тој бил очекуваниот Месија, Пророкот, Спасителот, Исцелителот....Божјиот Син пред се, иако секако нема да се сложиш со ова. Но сакам да кажам, Исус отскокнува од оваа кошница по сосем други работи. |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мило ми е што се разбираме! btw., малку оф топик. Гледам го котистиш никот „магдалена“Знаеш зошто Марија така ја нарекувале? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јасно, па нели сум од Магдала, малото рибарско селце.
|
||
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А зошто пак мислиш дека ми е само ник, а не и вистинско име?
|
||
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во случајов (на форумов) ти е ник! А за вистински ! Можеби, зошто да не. Во секој случај убаво имеи презиме. |
||
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фала, во секој случај
|
||
|
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Помина скор цела недела, а нема некој да пише на оваа тема. Дали тоа значи дека вас се ви е јасно што не’ учи библијата?
Мене многу работи не ми се јасни. Меѓу другото еве и ова: Што не’ учи библијата во однос на богатството? Во Мар.4:25 се вели: „Кој има ќе му се даде, а кој нема, ќе му се одземе и тоа што го има“. Дека ова не е зборувано исклучиво како парабола, со преносно значење на зборовите (се мислело на нешто друго како во Мат.13:12), потврдуваат стиховите во Мат.25:14-29, каде на нај експлицитен начин се кажува смислата за „имањето и немањето“ богатство - во пари (таланти). Значи овде се оправдува богатењето на одредени луѓе за сметка на осиромашување на други. Но, што се случува во Лука 12:15-21? Таму бог му ја зема душата на човекот кој сакал да направи поголем амбар. Демек, многу сакал да има. Па нели претходно беше речено да му се даде повеќе на тој што има?!?! Зошто сега човеков бива убиен? И друго. Во Лука 12:33 се вели:„Продајте го својот имот и поделете го на сиромашните“ Нели ова се коси со претходните Мар.4:25 и Мат.25:14-29, каде се вели дека од сиромашните треба да им се одземе и тоа што го имаат?А сега се вели да им се дава! Навистина незнае човек што да прави, да има или да нема? Уште нешто! Ако Ти си го продал својот имот, со цел парите да ги распределиш на сиромашните, тогаш што ќе се случи со Мене, кој сум го купил тој имот. Дали бог ќе ми суди според Мар.4:25 и Мат.25:14-29 или според Лука 12:15-21? И на крај (малку хипотетично), ако сите го продаваат својот имот, кој ќе купува? |
||
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Златник - многу јасно се зборува за духовното богатство.
Прочитај го целото поглавје, а особено следниот стих - 26. |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Иако е истата преведена и отпечатена на македонски јазик(за повеќе инфо пишете во л.п.), засега нема линк за он-лајн читање. |
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прво за Мајкл, го прочитав оние делови кои се однесуваа на „материјалното“ (стр. 445 и 611) и искрено нема баш некои подетални објаснувања. Како најсоодветно за оваа тема го најдов овој цитат: Pripazite: „Kome je dano, taj primljeno ne smije zadrzati za sebe, veс dati dalje“.
А сега плус и за Зидарски Еве да прифатам дека е со преносно значење давањето пари (таленти) на слугите, за да тие понатаму ги оплодуваат истите (значи, да ја шират верата, љубовта...). Но не ми е јасно, зошто газдата, кога се вратил, рекол дека ја сака каматата за него? Иако таа не му припаѓала, оти тој, нели, „жнеел каде не сеел“. Кое е тука преносното значење на овие зборови? И, ако има некое разумно објаснување за неговата желба за стекнување поголемо богатство (кое требало да му го набават слугите), тогаш зошто истата парабола не се употреби и за човекот кој исто така сакал да има поголемо богатство (поголем амбар за житото)? Зарем овде под „житото“ неможе да се подразбере истото она како и за „талентите“? Која е разликата? И од каде можеме да ја согледаме (или прочитаме) таа разлика? На крај, повторно само за Мајкл (извини Зидарски). Во таа книга која ми ја наведе, впечаток ми остави следниов цитат: „Ja, Krist, objaѕnjavam, ispravljam i produbljujem rijeс:“ Ова го пишува како наслов после секое поглавје од избрани цитати од библијата, каде се разработуваат, дообјаснуваат наведените цитати. Но, тоа е така прикажано како да Исус самиот зборува, како самиот тоа го дообјаснува, „Ја Крист...“. Дали и колку ова е дозволиво, некој друг да се претставува и да зборува како да е самиот Исус? Мислам дека подобро би било самиот автор да наведе како тој го разбира значењето на тие зборови, а не да се „претставува“ како Исус! |
||
|
||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
aleksandar ja nasledi vlasta hanibal , hitler, napoleon i tito ubivaa i masakriraa za da ja zemat vlasta za muhamed nesakam da pishuvam buda i isus go odea svojot pat bez nasilstvo buda beshe bogat princ, ama se otkaza od nasledstvoto i si trgna po svojot pat na isus , satana vo pustinata mu ponudi da bide car na zemnite carevi, a ovaj odbi toshe imashe harizma i darba od bog a ti ochigledno nemash ni prosta darba, za da napravish prosta razlika |
||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
of mori majko
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е да, оф мори мајко е работава!
Рабани, гледам си го прочитал постот од кој вадиш цитат. Но, дали го прочита следниот мој пост? Очигледно не си. Затоа еве го оној дел каде објаснувам зошто сите тие личности ги споредувам
Дали сега ти стана нешто појасно, или гордоста не ти дава да ја прифатиш грешката во поимањето на поентата на мојот пост? Изменето од Zlatnik - 30.Октомври.2008 во 12:18 |
||
|
||
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NE STANUVA ZBOR ZA GORDOST
VO BIBLIJAT PISHUVA BIDETE PRAVEDNI I DOBRI, A NE DOBRI I RAMNODUSHNI TOA E PRINCIP KOJ SEKOJ HRISTIJANIN TREBA DA GO SLEDI ZNACHI DA NE OSTANAM RAMNODUSHEN I DA BIDAM GORD SE DVE RAZLICHNI RABOTI BIBLIJAT JASNO UKAZUVA NA RAZLIKATA MEGU GORDOSTA I NERAMNODUSHNOSTA HRISTIJANITE , ZA RAZLIKA OD ATEISTITE , KOMUNISTITE I FASHISTITE NE SE VOsh*tUVAAT NA SEKOJ I NA SEKOGO INAKU OVA E FORUM I MESTOTO E ZA STAVOVI,NELI? IMAJTE SAMO EDEN BOG I NEGO SLAVETE GO, I NE VOsh*tUVAJTE IM SE NA UBICI I CAREVI I UCHITELI OD OVOJ SVET, A ZA VOZVRAT BOG KE VE NAGRADI I NA NEBOTO I NA ZEMJATA, I BOG KE VI DADE ONOLKU BOLKA KOLKU SHTO MOZI DA IZDRZITE,I ONOLKU LJUBOV KOLKU SHTO NAVISTINA I ZASLUZUVATE, ZASHTO LJUBOVTA E BOZJI DAR, A BOLKATA E POSLEDICA NA PADOT NA ADAM I EVA,A GORDOSTA E DEL OD BOLKATA tokmu ova ne uchi biblijata |
||
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
||
Внеси реплика | страница <1 10111213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |