IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што не’ учи библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што не’ учи библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 10111213>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:11
Кој прв, ако не јас, та нели јас прва Го видов? намигнување
Знам де, знам што сакаше да кажеш. Фактор Х или харизма ти се вика тоа, но Исус е исклучок од оваа група, зашто не била само харизмата пресудна за Него, туку нешто друго. Тој бил очекуваниот Месија, Пророкот, Спасителот, Исцелителот....Божјиот Син пред се, иако секако нема да се сложиш со ова. Но сакам да кажам, Исус отскокнува од оваа кошница по сосем други работи.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:18
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Кој прв, ако не јас, та нели јас прва Го видов? намигнување
Знам де, знам што сакаше да кажеш...

големо%20гушкање Мило ми е што се разбираме!големо%20гушкање

btw., малку оф топик. Гледам го котистиш никот „магдалена“Знаеш зошто Марија така ја нарекувале?
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:23
Јасно, па нели сум од Магдала, малото рибарско селце.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:25
А зошто пак мислиш  дека ми е само ник, а не и вистинско име?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:29
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

А зошто пак мислиш  дека ми е само ник, а не и вистинско име?

Во случајов (на форумов) ти е ник! А за вистински не%20знам! Можеби, зошто да ненамигнување. Во секој случај убаво имеи презиме. трепкањеголемо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2008 во 11:30
Фала, во секој случајтрепкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 11:29
Помина скор цела недела, а нема некој да пише на оваа тема. Дали тоа значи дека вас се ви е јасно што не’ учи библијата?изненадувањенамигнување
Мене многу работи не ми се јасни. Меѓу другото еве и ова:
Што не’ учи библијата во однос на богатството?
Во Мар.4:25 се вели: „Кој има ќе му се даде, а кој нема, ќе му се одземе и тоа што го има“. Дека ова не е зборувано исклучиво како парабола, со преносно значење на зборовите (се мислело на нешто друго како во Мат.13:12), потврдуваат стиховите во Мат.25:14-29, каде на нај експлицитен начин се кажува смислата за „имањето и немањето“ богатство - во пари (таланти).
Значи овде се оправдува богатењето на одредени луѓе за сметка на осиромашување на други.
Но, што се случува во Лука 12:15-21? Таму бог му ја зема душата на човекот кој сакал да направи поголем амбар. Демек, многу сакал да има. Па нели претходно беше речено да му се даде повеќе на тој што има?!?! Зошто сега човеков бива убиен?
И друго. Во Лука 12:33 се вели:„Продајте го својот имот и поделете го на сиромашните“ Нели ова се коси со претходните Мар.4:25 и Мат.25:14-29, каде се вели дека од сиромашните треба да им се одземе и тоа што го имаат?А сега се вели да им се дава!
Навистина незнае човек што да прави, да има или да нема?
Уште нешто! Ако Ти си го продал својот имот, со цел парите да ги распределиш на сиромашните, тогаш што ќе се случи со Мене, кој сум го купил тој имот. Дали бог ќе ми суди според Мар.4:25 и Мат.25:14-29 или според Лука 12:15-21?
И на крај (малку хипотетично), ако сите го продаваат својот имот, кој ќе купува?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 17:23
Златник - многу јасно се зборува за духовното богатство.
Прочитај го целото поглавје, а особено следниот стих - 26.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2008 во 18:12
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Помина скор цела недела, а нема некој да пише на оваа тема. Дали тоа значи дека вас се ви е јасно што не’ учи библијата?изненадувањенамигнувањеМене многу работи не ми се јасни. Меѓу другото еве и ова:Што не’ учи библијата во однос на богатството? Во Мар.4:25 се вели: „Кој има ќе му се даде, а кој нема, ќе му се одземе и тоа што го има“. Дека ова не е зборувано исклучиво како парабола, со преносно значење на зборовите (се мислело на нешто друго како во Мат.13:12), потврдуваат стиховите во Мат.25:14-29, каде на нај експлицитен начин се кажува смислата за „имањето и немањето“ богатство - во пари (таланти). Значи овде се оправдува богатењето на одредени луѓе за сметка на осиромашување на други.Но, што се случува во Лука 12:15-21? Таму бог му ја зема душата на човекот кој сакал да направи поголем амбар. Демек, многу сакал да има. Па нели претходно беше речено да му се даде повеќе на тој што има?!?! Зошто сега човеков бива убиен? И друго. Во Лука 12:33 се вели:„Продајте го својот имот и поделете го на сиромашните“ Нели ова се коси со претходните Мар.4:25 и Мат.25:14-29, каде се вели дека од сиромашните треба да им се одземе и тоа што го имаат?А сега се вели да им се дава!Навистина незнае човек што да прави, да има или да нема?Уште нешто! Ако Ти си го продал својот имот, со цел парите да ги распределиш на сиромашните, тогаш што ќе се случи со Мене, кој сум го купил тој имот. Дали бог ќе ми суди според Мар.4:25 и Мат.25:14-29 или според Лука 12:15-21?И на крај (малку хипотетично), ако сите го продаваат својот имот, кој ќе купува?
На сите овие (но и други) прашања има многу убави и интересни објаснувања во книгата „Ова е Мојата Реч:Алфа и Омега„ - едно обемно Христово откровение примено 1989 година. Сите стихови кои ти ги наведе се таму содржани и по секој од нив следи толкување и продлабочување. Бесплатно на хрватски јазик може да се симне(околу 1,5MB) во PDF формат под Ovo je Moja Riječ - Alfa i Omega - Kristovo otkrovenje
Иако е истата преведена и отпечатена на македонски јазик(за повеќе инфо пишете во л.п.), засега нема линк за он-лајн читање.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 10:14
Прво за Мајкл, го прочитав оние делови кои се однесуваа на „материјалното“ (стр. 445 и 611) и искрено нема баш некои подетални објаснувања. Како најсоодветно за оваа тема го најдов овој цитат: Pripazite: „Kome je dano, taj primljeno ne smije zadrzati za sebe, veс dati dalje“.
А сега плус и за Зидарски намигнување Еве да прифатам дека е со преносно значење давањето пари (таленти) на слугите, за да тие понатаму ги оплодуваат истите (значи, да ја шират верата, љубовта...). Но не ми е јасно, зошто газдата, кога се вратил, рекол дека ја сака каматата за него? Иако таа не му припаѓала, оти тој, нели, „жнеел каде не сеел“. Кое е тука преносното значење на овие зборови? И, ако има некое разумно објаснување за неговата желба за стекнување поголемо богатство (кое требало да му го набават слугите), тогаш зошто истата парабола не се употреби и за човекот кој исто така сакал да има поголемо богатство (поголем амбар за житото)? Зарем овде под „житото“ неможе да се подразбере истото она како и за „талентите“? Која е разликата? И од каде можеме да ја согледаме (или прочитаме) таа разлика?

На крај, повторно само за Мајкл (извини Зидарскинамигнувањеголема%20насмевка). Во таа книга која ми ја наведе, впечаток ми остави следниов цитат:
„Ja, Krist, objaѕnjavam, ispravljam i produbljujem rijeс:“
Ова го пишува како наслов после секое поглавје од избрани цитати од библијата, каде се разработуваат, дообјаснуваат наведените цитати. Но, тоа е така прикажано како да Исус самиот зборува, како самиот тоа го дообјаснува, „Ја Крист...“. Дали и колку ова е дозволиво, некој друг да се претставува и да зборува како да е самиот Исус?
Мислам дека подобро би било самиот автор да наведе како тој го разбира значењето на тие зборови, а не да се „претставува“ како Исус!

Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 10:42

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... eve ke izjavam deka imam vrven respekt za Isus. No toa ne me pravi hristijanin bidejki ne se soglasuvam so hristijanskite dogmi.
Верувале или не, иако сум атеист, имам огромен респект кон Исус, но не од теолошка гледна точка, дека тој е господ - божји син ..., туку од сосема друг, човечки аспект. Му се восхитувам како човек кој со своето учење (јас тоа некогаш го нарекувам и политика) успеал да покрене огромна маса луѓе. Секако тоа заслужува почит. Истото тоа почитување (кон способни луѓе кои ја имаат таа дарба, харизма да организираат и да предводат маса луѓе) ја имам и кон Мухамед, кон Сидарта (Буда) ... како и кон Александар, Ханибал, Наполеон, Хитлер, Тито, Тоше...!

aleksandar ja nasledi vlasta
hanibal , hitler, napoleon i tito ubivaa i masakriraa za da ja zemat vlasta
za muhamed nesakam da pishuvam
buda i isus go odea svojot pat bez nasilstvo
buda beshe bogat princ, ama se otkaza od nasledstvoto i si trgna po svojot pat
na isus , satana vo pustinata mu ponudi da bide car na zemnite carevi, a ovaj odbi
toshe imashe harizma i darba od bog
a ti ochigledno nemash ni prosta darba, za da napravish prosta razlika
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 10:49
газење%20од%20смеењеof mori majko
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 12:18
Е да, оф мори мајко е работава!
Рабани, гледам си го прочитал постот од кој вадиш цитат. Но, дали го прочита следниот мој пост? Очигледно не си. Затоа еве го оној дел каде објаснувам зошто сите тие личности ги споредувам

Знаев дека ќе има неко оваков коментар, но незнаев кој прв ќе биде.
Да, факт е дека сите тие ја имале таа способност да привлечат, убедат, заведат, да се стекнат со следбеници ... или како сакаш речи го тоа! И јас токму на таа нивна способност се воодушевувам. Сосема друга работа е за што сето тоа го користеле. Ја сваќаш поентата?среќа

Дали сега ти стана нешто појасно, или гордоста не ти дава да ја прифатиш грешката во поимањето на поентата на мојот пост?

Изменето од Zlatnik - 30.Октомври.2008 во 12:18
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 13:06
NE STANUVA ZBOR ZA GORDOST
VO BIBLIJAT PISHUVA BIDETE PRAVEDNI I DOBRI, A NE DOBRI I RAMNODUSHNI
TOA E PRINCIP KOJ SEKOJ HRISTIJANIN TREBA DA GO SLEDI
ZNACHI DA NE OSTANAM RAMNODUSHEN I DA BIDAM GORD SE DVE RAZLICHNI RABOTI
BIBLIJAT JASNO UKAZUVA NA RAZLIKATA MEGU GORDOSTA I NERAMNODUSHNOSTA
HRISTIJANITE , ZA RAZLIKA OD ATEISTITE , KOMUNISTITE I FASHISTITE NE SE VOsh*tUVAAT NA SEKOJ I NA SEKOGO
INAKU OVA E FORUM I MESTOTO E ZA STAVOVI,NELI?

IMAJTE SAMO EDEN BOG I NEGO SLAVETE GO, I NE VOsh*tUVAJTE IM SE NA UBICI I CAREVI I UCHITELI OD OVOJ SVET, A ZA VOZVRAT BOG KE VE NAGRADI I NA NEBOTO I NA ZEMJATA, I BOG KE VI DADE ONOLKU BOLKA KOLKU SHTO MOZI DA IZDRZITE,I ONOLKU LJUBOV KOLKU SHTO NAVISTINA I ZASLUZUVATE, ZASHTO LJUBOVTA E BOZJI DAR, A BOLKATA E POSLEDICA NA PADOT NA ADAM I EVA,A GORDOSTA E DEL OD BOLKATA
tokmu ova ne uchi biblijata
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 10111213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.