IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Житијата на светците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Житијата на светците

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 02:21
Наместо житие, слики од нетрулежното тело на Свети Јован Јаков Хозевит, и слики од пустината каде што се подвизувал.

Можете да ја препознаете мелодијата? трепкање
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 12:05
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Eh kako samo ginele prvite hristijani, koga ce se setam samo pak na "QUO VADIS" knigata...mornici mi odat po teloto.
Pa na nasite macenici koi po cena na zivot ja branele i odbranile svojata vera,za da sega nekoi si se majtapat so niv.

Ако добро ја пратиш темава, ќе видиш дека никој тука не се мајтапи со мачениците, туку само, со помош на Божјиот Збор, ги разобличуваме евентуалните православни додатоци во нивните житија.
Ако добро се сеќавам, ваквата критичка дискусија за житијата на светците беше дирекно подржана од тебе на 1-та страна од оваа тема. Откако му објаснив на Templarius зошто јас не го сметам за светец еден разурнувач на нехристијански храмови (Марко), и откако Templarius ми се заблагодари за одговорот, ти рече (цитирам)...

И јас ти благодарам Евангелос.
Иако ќе ми беше драго и Чаир да прокоментираше.
Воедно, би ги похрабрила сите кои имаат недоумици и прашања-да не се плашат да прашуваат.
Ако нешто ме нервирало, тоа било кога како помала ќе поставев некое прашање за светците, Бог и слично, ќе ми речеа: “Не чини да прашуваш многу“.
Зошто да не чини? Напротив.

Познато ти е ова?

Dobro, matno-izvorni braca, vaka da ve prasam, vie dali ne veruvate deka imalo luge koi zaginale za verata, ili samo taka se pravite, zasto nekoj taka ve naucil?

Слушај ваму ти протестантска православке (или православна протестантке, веќе ни јас не знам шо си). Не знам јас тебе што те учеле тоа русите, но од каде ти е тебе таа идејата дека ние т.е. јас (бидејќи само Бог знае што подразбираш под тоа "ние") не верувам дека имало И ИМА луѓе кои загинале и СЕУШТЕ ГИНАТ за верата? Каде јас сум рекол дека христијаните не гинеле за верата? Тоа што јас не верувам и библиски образложувам зошто не верувам во напумпаните и набаждарени православни житија, тоа нема врска со фактот дека некои христијани гинеле за верата. Јас не оспорувам и дека видливи чуда се случувале кај одредени христијани (маченици и немачиници), но не замижувам ни пред оние житија за кои Библијата и историјата ми сведочат дека биле дополнувани низ вековите. Денес е 21 век и сметам дека сме далеку од мрачниот среден век кога црквата ги палела оние кои се сомневале во нејзините догми. Па нели и самата велиш: "сите кои имаат недоумици и прашања - да не се плашат да прашуваат."
Епа јас имам недоумици и прашања и затоа прашувам.
Мене ме интересира како може еден разурнувач на нехристијански храмови да биде прогласен за светец?
Мене ме интересира како може некој да ја остави родената мајка и да отиде да пцовиса во сув бунар по десет години јадење и вршење нужда на исто место?
Јас сум во недоумица како може паганот Константин да биде наречен "светец" кога тој имал еретички верувања, кога тој одбивал да се крсти се до својата смрт и кога тој го злоупотребувал Христовото име за воени цели?
Јас сум во недоумица како може во Библијата да пишува дека Јов по страдањата поживеал уште 140 години, а во православното житие за него да пишува дека по страдањата поживеал уште 248 години?
Јас сум во недоумица и имам храброст да прашам. А доколку некој се плаши да одговара, не мора. А доколку пак на некој му смета што се изнесуваат нецензурирани факти или поинакви ставови за неговата религија, тогаш на него или неа не им е местото на интернет форумите. По десети пат ќе повторам: Форумите се само за храбри момци и моми, кои можат да поднесат да слушаат и поинакви вистини од оние во кои се задоени од малечки. Форумите не се место за оние кои не се сигурни во својата вера или религија. Форумите се место за дебатирање и за спротиставување на различни ставови, каде по патот на дијалектичкиот метод, и двете страни напредуваат во своите познавања.
Се изморив веќе од пишување. Ајде, имај убав ден. големо%20гушкање

Изменето од EvAngelos - 27.Октомври.2008 во 12:31
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 12:20
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Слушај ваму ти протестантка православке (или православна протестантке, веќе ни јас не знам шо си).

Мислам дека модераторите треба да реагираат за ова како што реагираат кога јас му велам на ЕвАнгелос дека е баптист, нели?

Каде јас сум рекол дека христијаните не гинеле за верата?

Па не си рекол ништо, чекаме на отворената тема, ама нема твој одговор.

Мене ме интересира како може еден разурнувач на нехристијански храмови да биде прогласен за светец?

И мене ме интересира како тоа ти се фалиш со псалмите на Давид, оној кој дури и убил човек и извршил блуд, а од друга страна се буниш за светителите? А да не ги набројувам сите старозаветни пророци кои оделе во војна и поразувале народи,а ти гордо се истакнуваш со нивните цитати од Стариот Завет.

Јас сум во недоумица како може паганот Константин да биде наречен "светец" кога тој имал еретички верувања, кога тој одбивал да се крсти се до својата смрт и кога тој го злоупотребувал Христовото име за воени цели?

И јас сум во недоумица како се буниш за св.цар Константин, а вие не сакате да ги крштевате оние најчистите и најмилите - бебињата и малите деца.

Јас сум во недоумица како може во Библијата да пишува дека Јов по страдањата поживеал уште 140 години, а во православното житие за него да пишува дека по страдањата поживеал уште 248 години?

И јас сум во недоумица како тоа на онлајн верзијата на вашиот динамичен превод ја немаше книгата на апостол Јаков.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 12:22

Eh kako samo ginele prvite hristijani, koga ce se setam samo pak na "QUO VADIS" knigata...mornici mi odat po teloto. Pa na nasite macenici koi po cena na zivot ja branele i odbranile svojata vera,za da sega nekoi si se majtapat so niv.

Ако добро ја пратиш темава, ќе видиш дека никој тука не се мајтапи со мачениците, туку само, со помош на Божјиот Збор, ги разобличуваме евентуалните православни додатоци во нивните житија.

Ако добро се сеќавам, ваквата критичка дискусија за житијата на светците беше дирекно подржана од тебе на 1-та страна од оваа тема. Откако му објаснив на Templarius зошто јас не го сметам за светец еден разурнувач на нехристијански храмови (Марко), и откако Templarius ми се заблагодари за одговорот, ти рече (цитирам)...

[QUOTE=maria_magdalena]

И јас ти благодарам Евангелос.Иако ќе ми беше драго и Чаир да прокоментираше.

Воедно, би ги похрабрила сите кои имаат недоумици и прашања-да не се плашат да прашуваат.

Ако нешто ме нервирало, тоа било кога како помала ќе поставев некое прашање за светците, Бог и слично, ќе ми речеа: “Не чини да прашуваш многу“.Зошто да не чини? Напротив.

Секоја чест на Марија. Имаше недоумици, и се објаснија и сега не продолжува да оди со главата во ѕид. Значи, има разумност во неа, а не инаетење. Прашува за да научи, а не за да се препира.

Изменето од Maran Ata - 27.Октомври.2008 во 12:23
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2008 во 17:19
Евангелосе - бидејќи некако многу селективно пристапуваш кон муабетите тука, еве да те потсетам на едно прашање од вчера... и да се надевам на одговор.

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Евангелос - неколку прашања (во врска со темава).
1. Дали е Бог Семоќен?
2. Дали Верата во Бога може да направи Чуда?
3. Дали постои на светов зло кое е слепо за Божјето Чудо и за Неговите Дела?

Едноставни прашања - очекувам едноставен одговор.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 12:13
zidarski, воопшто не постапувам селективно, туку не можам да постигнам ниту да ви ги прочитам сите прашања што ми ги поставувате по сите теми, а камо ли да ги одговорам.
1. Да.
2. Да.
3. Не ти го разбирам прашањето.
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 12:45
Па ако е Бог Семоќен и прави чуда, од каде неверие дека човек може низ оган да помине и да е жив, и прачка да му брцнат во главата и да не му е ништо?
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 14:31
Sekoj pravoslaven znae deka nasite zitija se poveke nekoi legendi, ama toa voopsto ne ja namaluva nivnata vrednost. Pa i Biblijata e nekoja legenda taka? Jas mislam deka toa se pred se nekoi poucni prikazni, a ne e bitno dali se vistinski ili ne.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 14:36
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Sekoj pravoslaven znae deka nasite zitija se poveke nekoi legendi, ama toa voopsto ne ja namaluva nivnata vrednost. Pa i Biblijata e nekoja legenda taka? Jas mislam deka toa se pred se nekoi poucni prikazni, a ne e bitno dali se vistinski ili ne.

Ако под легенда мислиш на измислена приказна, ќе морам да те разочарам оти не е така. Сите житија се реални, со конкретни личности кои се познати низ историјата на православното подвижништво и мачеништво.

Доколку не веруваме на тие житија, кои, како што нагласив, се жива вистина, тогаш Го омаловажуваме Бог и сметаме дека Тој не е способен да прави чуда и благодатно да дејствува преку Светиот Дух врз оние кои безусловно Го љубат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 18:18
Благодарам за одговорот. Едно по едно сега...

1. Дали е Бог Семоќен?
1. Да.

Значи - Бог може да постапи како што сака, особено со своите верни следбеници. Не можеме да го судиме, ниту да му кажеме - "Не може тоа да си го направил, не си го правел претходно, сега не го признаваме..."

Цитирај
2. Да.
2. Дали Верата во Бога може да направи Чуда?

Соодветно, земајќи во предвид дека Бог е семоќен и дека верата во Него може да направи чуда - останување жив по прободување со метална шипка не треба да звучи невозможно.
Повторно - дури и да немало пример претходно - кои сме ние да го ограничиме Бог и да му кажеме - не може сега да ти текне нешто да правиш, тоа што си правел претходно, само тоа ќе го правиш.

Цитирај
3. Дали постои на светов зло кое е слепо за Божјето Чудо и за Неговите Дела?
3. Не ти го разбирам прашањето.

Бидејќи спомна дека луѓето кои ја измачувале Светицата не побегнале при видот на чудото кое се случило...
Од лично искуство велам - на светов постои зло кое е слепо за Божјите Чуда и не ги ни гледа, а камо ли да стравува од нив. Зло кое е лишено од чувства, од разбирање, од секаков страв... Затоа - не е воопшто чудно што мачителите воопшто не обрнале внимание на чудото кое се случило. Зарем не се случи истото во Египет, неколку пати и тоа...?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 19:26
zidarski, како што велиш ти, тоа е сепак твое толкување, со кое јас не се согласувам. среќа Но го почитувам вашето верување дека таа приказна е вистината, иако јас верувам дека е само плод на фантазијата. Затоа е и отворена темава, да размениме мислења нели?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 19:30
Да, тоа е мое толкување, се разбира. Само Бог знае што е вистината и кој е вистинскиот пат, исто како што само Тој знае како и кому за што ќе му суди.
Основно коментарот ми е во однос на ограничувањата кои се обидуваме постојано да му ги наметнеме на Бог и да му кажеме дека не може нешто да прави...
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2008 во 22:17
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Eh kako samo ginele prvite hristijani, koga ce se setam samo pak na "QUO VADIS" knigata...mornici mi odat po teloto. Pa na nasite macenici koi po cena na zivot ja branele i odbranile svojata vera,za da sega nekoi si se majtapat so niv.

[QUOTE=maria_magdalena]

И јас ти благодарам Евангелос.Иако ќе ми беше драго и Чаир да прокоментираше.

Ако нешто ме нервирало, тоа било кога како помала ќе поставев некое прашање за светците, Бог и слично, ќе ми речеа: “Не чини да прашуваш многу“.Зошто да не чини? Напротив.

Секоја чест на Марија. Имаше недоумици, и се објаснија и сега не продолжува да оди со главата во ѕид. Значи, има разумност во неа, а не инаетење. Прашува за да научи, а не за да се препира.

ME STAVIJA NA PENDING APRUVAL, NEMA VEZE, SAKAV SAMO DA KAZAM DEKA PRGESKA GI VIDOV OVIE POSTOVI OTKAKO NEKOJ JA AKTIVIRASE TEMAVA.
BLAGODARAM, I DA TI KAZAM PRAVO NEMOZAM DA SFATAM STO LOSO SUM NAPISALA, BAR KOJ PRASUVA NE LUTA, A LOSO E DA MISLI COVEK DEKA ZNAE SE.големо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 00:03
maria_magdalena, никој не рече дека нешто лошо си напишала, НАПРОТИВ, јас те цитирав во позитивна конотација за да те потсетам дека ваквата критичка дискусија за житијата на светците беше дирекно подржана од тебе на 1-та страна од оваа тема. Бидејќи ти ме обвини мене дека се, како што велиш, "мајтапам" со ткн. "светци", јас само објаснив дека моите прашања и критичката дискусија не се воопшто "мајтапење", туку нешто што беше подржано дирекно од тебе на 1-та страна од оваа тема. Значи, твојот коментар кој јас го цитирав беше нешто СУПЕР, а не лошо.
Се надевам дека сега е појасно. среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,107 секунди.