Испечати | Затвори го прозорот

Житијата на светците

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13254
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 23:08
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Житијата на светците
Постирано од: EvAngelos
Наслов: Житијата на светците
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:44
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

ЕвАнгелос - неколку теми на форумов се со чисто информативен карактер, односно само пренесуваат информација и толку. Идејата за дискутирање за празниците и дискутирање на житијата е добра и ја поддржувам, но ве молам да отворите нова тема за тоа.

Оки доки задоволство

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Коментари:
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:46
Originally posted by чаир чаир напиша:

Другар на Св. Антониј Велики.... Се упокои околу 366 година.

Дали овој Антониј Велики е истиот оној Атанасиј Велики? (бидејќи и двајцата се од 4 век)

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:47

Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски
(во Сирија)

... Според тие извештаи Марко разурнал некој незнабожечки храм во времето на царот Константин и...

... Сега тие се кренаа на Марко затоа што им го разорил нивниот храм, па побараа или да им изгради храм или да им плати некоја поголема сума пари.
Бидејќи старецот Марко се откажа да им направи како што бараа, го биеја, го навредуваа и го влечеа по улиците. Потоа со тенок и јак конец му ги одрежаа ушите, а потоа го разголеа и го намачкаа со мед, па го оставија врзан за едно дрво на летната жега за да го касаат осите, комарците и стршените.

Сметам дека Марко си добил заслужена казна. Тој прекршил верски закон за толеранција на другите религии (нешто што најмалку доликува на еден христијанин) и откако одбил да се покае и да ја поправи штетата што ја направил си добил заслужена казна.

-------------

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:48

Злобните незнабожци ги исекоа нивните тела на парчиња, ги помешаа со јачмен и им ги дадоа на свињите. Но набрзо ги постигна казна: забите им испопаѓаа, а на усните им изби неподнослива смрдеа.

Импресиониран сум од лесната казна што ги снашла незнабожците. Овие невиден масакар извршиле, а за тоа само забите им попаѓале и здивот им засмрдел.

Преподобен Јован Пустиник
Син на една христијанка Јулијана во Ерменија. Уште како момче ја остави мајка му и побегна во пустина. Сиот пламтеше од љубов кон Господ Христос. Во пустината најпрво се предаде на раководство на духовникот Фармутиј, којшто толку се беше удостоил кај Бога што ангел Божји секојдневно му носеше леб. По извесно време младиот Јован се оддалечи и се повлече во осаменост. Се спушти во еден сув бунар и внатре помина цели десет години во пост, молитва и бдеење. Св. Фармутиј му носеше од ангелскиот леб и му даваше да јаде. Бидејќи ангелот Божји не сакаше лично да му дава леб на младиот Јован, за да не се погордее, затоа леб му се даваше преку Старецот Фармутиј. По десет години тежок подвиг во бунарот, Свети Јован се престави кај Господ, а неговите мошти се покажаа чудотворни. Поживеа и се прослави во 4 век.

Интересно сведоштво. Ја оставил мајка му, отишол во пустина, се пикнал во бунар, бдеел 10 години во него и умрел.
Е тоа ти се вика вистински христијанин. Фала ти Чаир за интересните сведоштва што ги споделуваш со нас. Верувам и другите уживаат читајќи ги нив. среќа

-------------

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:49
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

<P ="SubProlog">Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски (во Сирија)

... Според тие извештаи Марко разурнал некој незнабожечки храм во времето на царот Константин и...

... Сега тие се кренаа на Марко затоа што им го разорил нивниот храм, па побараа или да им изгради храм или да им плати некоја поголема сума пари.

Бидејќи старецот Марко се откажа да им направи како што бараа, го биеја, го навредуваа и го влечеа по улиците. Потоа со тенок и јак конец му ги одрежаа ушите, а потоа го разголеа и го намачкаа со мед, па го оставија врзан за едно дрво на летната жега за да го касаат осите, комарците и стршените.

Сметам дека Марко си добил заслужена казна. Тој прекршил верски закон за толеранција на другите религии (нешто што најмалку доликува на еден христијанин) и откако одбил да се покае и да ја поправи штетата што ја направил си добил заслужена казна.

Mozebi bil vo pravo zasto mora sekogas hristijanite da trpat???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:49

Свети Јона, митрополит Московски

На старост посака да го снајде некоја болест, да се помачи и со маките наполно да се очисти пред да замине од овој свет. По неговите молитви Бог допушти рана на неговата нога, а за ова му беше претходно јавено во видение на еден свештеник Јаков. Од оваа рана светителот умре и отиде меѓу небесните граѓани на 31 март 1461 година.

Една од двете најголеми заповеди на кој се темели целиот Закон и учењето на пророците е:
"Љуби го својот ближен како себе си!"
(Левит 19:18 Матеј 22:39 Римјаните 13:9 Галатјаните 5:14)

Ако не се љубиме себе си, како можеме да ги љубиме другите? Ако се љубиме пак себе си тогаш нема да молиме мазохистички молитви од Бог! Како може човек што се сака себе си да го моли Бог да добие рана од која потоа ќе умре? Ни еден Божји човек во Библијата не молел таква мазохистичка молитва од Бог!

Исто така Бог рекол:

"Или не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој е во вас, Кого го имате од Бога, па не си припаѓате само на себеси?"
(1 Коринтјани 6:19)

"Не знаете ли дека сте Божји храм и дека Божјиот Дух живее во вас?Ако некој го разруши Божјиот храм, Бог ќе го разруши него, зашто Божјиот храм е свет, а тоа сте вие. "
(1 Коринтјани 3:16-17)

Од сведоштвото кое ни го наведе Чаир читаме дека Јона го молел Бог да го разурне неговото тело т.е. храмот на Светиот Дух, наспроти Божјата заповед да не го разурнуваме нашето тело кое е храм на Светиот Дух.

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:53
Се надевам дека Чаир ќе има доволно доблест и ќе одговори на оваа тема, а соодветно ние ќе го почитуваме договорот во темата за календарот да не се пишуваат коментари.

Датум на внесување: 14.Април.2008 во 23:57

Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски (во Сирија)

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Mozebi bil vo pravo zasto mora sekogas hristijanite da trpat???

Темплариус пријателе, во житието на овој Марко никаде не е наведено дека тој го направил тоа злодело во знак на одмазда.
Во житието на овој Марко е јасно наведено дека тој го разурнал храмот ВО ВРЕМЕТО НА КОНСТАНТИН. Во времето на Константин христијанството не е прогонувано, туку може да се каже дека е еден вид привилегирана религија. Во времето на Константин никој не можел туку така да руши христијански храмови. Тоа е доказ дека никој не му срушил на овој Марко некој негов храм за да потоа тој се одмаздува.
Од ова следува дека Марко сам си барал рчки и извршил АГРЕСИЈА врз храмот на некоја друга религија, со тоа го прекршил верскиот закон за толеранција на неистомислениците, и како што веќе кажав, си добил заслужена казна среќа

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 00:00
A toj Marko sega e priznaen kako svetec ili ne e...?

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: KGB
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 00:02
Evangelos neka ne te cudi samiot Konstatin koga go slavat i go narekuvaat 13-ot apostol gi unishtuval paganskite hramovi.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 00:09
KGB ti da ne rabotis vo gradezna inspekcija???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 00:13
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A toj Marko sega e priznaen kako svetec ili ne e...?

Некои, како Чаир, го признаваат, некои, како мене, не! намигнување
Јас не признавам за "светец" некој провокатор на верска војна. Јас го следам исклучиво изворното Христијанство, она кое го проповедале Христос и апостолите.
Христос не ги разурнувал храмовите на другите религии. Апостолите исто така. Христос ни нареди мирољубиво и толерантно да ја шириме нашата вера. Христос во една прилика рече:

”Ете, Јас ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби."
(Матеј 10:16)

Исто така кога Павле посетил еден "незнабожечки храм" во Грција, тој не го разурнал, туку им проповедал на тамуприсутните...

"Тогаш Павле застана среде Ареопагот и рече: „Луѓе Атињани! Гледам по сè дека сте многу побожни. Имено, минувајќи и набљудувајќи ги вашите светини, најдов и жртвеник, на кого е напишано: ‘На непознатиот Бог.’ И така, тоа што вие не познавајќи го - го почитувате, јас ви го проповедам тоа. "
(Дела 17:22-23)

Ајде, за да не те копка што им проповедал Павле, еве ќе ти ги напишам и стиховите што следат...

"Бог, Кој го создаде светот и сè што е во него, како Господар на небото и на земјата, не живее во ракотворни храмови ниту прима служба од човечки раце, како да има потреба од нешто; бидејќи Тој, Самиот, им дава на сите: живот, здив и сè. Тој, исто, направи целиот човечки род да потекнува од еден човек и да се насели по лицето на целата земја; откако им определи одредени времиња и граници на нивните живеалишта, за да Го бараат Бога; не би ли Го напипале и нашле некако, зашто Тој не е далеку од ниеден од нас. Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’ И бидејќи сме Божји род, не треба да мислиме дека Божеството е како злато, или сребро или камен; како творба на човечката уметност и замисла. И така, не гледајќи на времињата на незнаењето - Бог сега им заповеда на луѓето да се покајат сите и насекаде, зашто определил ден, кога ќе му суди праведно на целиот свет - преку Човекот Кого Го определил за тоа; давајќи им на сите уверување со тоа што Го воскресна од мртвите.” "
(Дела 17:24-31)

-------------

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 00:16
Blagodaram EvAngelos, ovaa ne go znaev, blagodaram uste ednas...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 13:05
И јас ти благодарам Евангелос.
Иако ќе ми беше драго и Чаир да прокоментираше.

Воедно, би ги похрабрила сите кои имаат недоумици и прашања-да не се плашат да прашуваат.

Ако нешто ме нервирало, тоа било кога како помала ќе поставев некое прашање за светците, Бог и слично, ќе ми речеа: “Не чини да прашуваш многу“.
Зошто да не чини? Напротив.

Кога бев помала, бев...бевцрвенеење...многу бесно детецрвенеење. Правев тешки бељи не размислувајчи за последиците. Еднаш, една комшивка и рекла на мајка ми да ме одведе во црква на молитва, демек сум ималаѓавол. Се сеќавам дека ме однесоа, и дека попот нешто ме прескокнувашеголема%20насмевкапа ме тераа да му бакнам рака а јас пиштев зашто не сакав оти имаше некаква бемка на раката. Ме фатија за коса и ми ги доближија усните до раката на попот. Потоа ми дадоа нафора. Во устата ми беше некако блуткаво и цело време до дома молчев, а сите ме прашуваа што ти е.
Ефектот од ритуалот беше следниов: како растев, правев поголеми но посуптилни бељи, но стекнав и отпор против “авторитетите“голема%20насмевка...

Но и мојата љубопитност за Бог растеше.....Трагав и не се плашев да прашувам и да трагам по Бог.
И тогаш, кога мислев дека Го најдов, открив дека Он ме барал мене (ај некогаш можеби и за тоа) и така сега сме први пријателиголема%20насмевка

Значи, не се плашете да прашувате.....
Вистината ослободуваголемо%20гушкање

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 00:40
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

И јас ти благодарам Евангелос.
Иако ќе ми беше драго и Чаир да прокоментираше.

Кога си го видела ти Чаир да коментира? Тој не коментира, тој само доаѓа да направи COPY на некое житие од сајтот на МПЦ и PASTE овде на форумов со надеж дека ние се потепавме да му ги читаме неговите... приказни за добра ноќ среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 00:41

Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја

...Повеќепати доаѓаа муслиманските првенци и ги советуваа да ја примат мухамеданската вера, но војводите не сакаа ни да чујат. Кога Сарацените им велеа дека Мухамед е вистински пророк а не Христос, војводите ги запрашаа...

Барам мислење од муслиманите, дали овие муслимани - Сарацените навистина одрекувале дека Исус е пророк или пак и ова е едно од лажните сведоштва за житијата на мачениците?

-------------

Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 00:44

<P ="SubProlog">Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја

...Повеќепати доаѓаа муслиманските првенци и ги советуваа да ја примат мухамеданската вера, но војводите не сакаа ни да чујат. Кога Сарацените им велеа дека Мухамед е вистински пророк а не Христос, војводите ги запрашаа...

Барам мислење од муслиманите, дали овие муслимани - Сарацените навистина одрекувале дека Исус е пророк или пак и ова е едно од лажните сведоштва за житијата на мачениците?

Никогаш ниту еден муслиман не рекол дека Иса а.с. не е Пејгамбер,па ниту Сарацените,оти според Исламот ако муслиман негира дека Иса а.с. не е пејгамбер,тогаш тој излегува од исламот.

-------------
I LOVE ISLAM

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 00:49
Фала ти Омер, јас го знаев одговорот, но сакав да биде потврдено од муслиман дека сведоштвото кое ни го постираше Чаир за "светите 42ца маченици од Амореја" е лажно. намигнување

-------------

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 16:04
ЕвАнгелос - не избрзувај со заклучоци дека е лажно... самиот знаеш од искуствата тука на форумов, дека кога се вадат цитати и кога се пренесува скратена информација, многу често истата е погрешна...
И јас се надевам дека ќе добиеме одговор на ваквите коментари, но од друга страна и некоментирањето е доволен одговор, зарем не?

Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 17:45

Светиот праведен и многустрадален Јов

Јов беше потомок на Исав, внукот Авраамов и живееше во Арабија околу 2000 години пред Христа. Татко му е Зарет, а мајка Восора, а неговото цело име беше Јовав. Беше човек чесен, богобојазлив и многу богат. Но во седумдесет и деветтата година од неговиот живот Бог допушти тешки искушенија врз него преку сатаната, како што сѐ е потенко опишано во Книгата Јов. И во еден ден Јов го изгуби сиот свој имот, сите синови и ќерки свои. Потоа врз него падна тешка болест од којашто целото тело му се покри со рани од темето до табаните и лежеше Јов на ѓубриштето надвор од градот и со парче керамида си го вадеше гнојот од раните. Но не заропта на Господа, а стрпливо докрај ги поднесе сите оние маки. Затоа Бог му го врати здравјето и му даде многу поголемо богатство од претходното и пак му се родија седум синови и три ќерки, колку што ги имаше порано. Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

"По ова, Јов живееше сто четириесет години и доживеа да види синови и внуци до четвртото колено."
(Јов 42:16 - од Библијата)

хи,%20хи...

-------------

Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 18:01
Дали би можело да се најде житието на Св. Јован - Богослов во електронска форма ? Ако некој знае ви благодарам .

Датум на внесување: 08.Јуни.2008 во 13:54

Originally posted by Чаир Чаир напиша:

И ден денес мнозина христијани во молитва го повикуваат Пророкот Еремија против змии

"Маж или жена кои, меѓу вас, ќе станат повикувачи на духови на починати или ќе вражаат, нека бидат казнети со смрт; нека бидат каменувани, а нивната крв нека падне на нив"
(Левит 20:27)

Originally posted by Чаир Чаир напиша:

Трето наоѓање на главата на Свети Јован Крстител

Во време на луто иконоборство во 8 век, главата на Свети Јован Крстител беше пренесена во местото Комане, место на прогонството на Свети Јован Златоуст. А кога престана иконоборството, во времето на царот Михаил и патријархот Игнатиј, во 850 година, чесната глава на Свети Јован беше пренесена во Цариград и положена во придворната царска црква.

Иако Библијата ништо не кажува за некакво таинствено исчезнување на главата на Јован Крстителот (која најверојатно била погребана заедно со неговото тело), сепак многу православни и католички манастири се фалат дека ја поседуваат истата (заради бизнис, туризам и сл.)

Сепак, иако во Библијата не пишува експлицитно дека Јован имал само една глава, сите теолози се согласуваат дека тој навистина имал само една глава, бидејќи во спротивно, истото ќе било забележано од евангелистите. голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2008 во 13:14
Originally posted by Vikentij Vikentij напиша:

Св. Пимен Велики говорел: „Поверувајте, браќа: каде ќе биде врзан сатаната, таму ќе бидам врзан и јас“;

Оваа изјава на Пимен открива две работи:
Или се работи за лажна (еретичка) скромност.
Или пак се работи за невера во Хрстовите ветувања дека никој не може да не грабне од Божјата рака и дека ќе бидеме со Него во Неговото Царство (а не врзани во пеколот со Сатаната среќа)

"Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место. И кога ќе отидам и ќе ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас."
(Исус во Јован 14:2-3)

"Јас им давам вечен живот и никако нема да загинат и никој нема да ги грабне од Мојата рака."
(Исус во Јован 10:28)

Додека Пимен верувал дека ќе биде врзан со Сатаната, Павле верувал дека ќе биде со Господ...

"Зашто за мене живот е Христос, а умирањето - придобивка. Но ако и натаму живеам во телото, тоа за мене значи: плодна работа - и не знам што да изберам. Притиснат сум од две страни: имам желба да си отидам и да бидам со Христа, што е далеку подобро, но заради вас е попотребно да останам во телото. "
(Филипјаните 1:21-24)

Давид исто така верувал дека ќе биде со Господ (а не врзан со Сатаната)

"И јас ќе престојувам во Господовиот Дом засекогаш"
(Псалм 23:6)

Исто така и Мојсеј, и Авраам, и пророците, и апостолите, и  учениците Христови од сите времиња се радувале на таа прекрасна радосна веста дека Христос беше жртвувам за нивните гревови и дека на основа на таа жртва тие ќе бидат поштедени од казната на Божјиот гнев и дека по смртта ќе бидат заедно со нивниот Спасител и Господ Исус Христос.
Се разбира, тук таму ќе се најдел и по некој кој не верувал во оваа благодат и откупнина на Христос и верувал дека ќе биде врзан заедно со Сатаната.

Што е тоа? Некакво лицемерие, лажно преправање дека се работи за скромност?

Се работи или за лицемерие, или за лажна скромност, или за невера во Христовите ветувања и проповедање ерес.

-------------

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 00:02
Пошто гледам дека ме  прозивате решив да ви пишам нешто  иако знам дека нема ццел пост да го прочитате ама нејсет

1. Сарацените се муслимани и не го прифатиле христа како месија и спасител да можеби за мислиманите тој е пророк ама тае само една од неговите служби тие не го прифаќаат комплетно во целина како Бог спасител.
2. Имам мал милион случаеви кога неко можти на светител се украдени и фрлени негде па истиот е и случајот со моштите на Свети Јован
3. Во постовите на викенти нигде не станува збор за скоромност туку за реалност светителот сватил каква е неговата душа и усте колку треба да работи да да достигне совршенство
4. А во цитатот за Јов си паднал мноу ниско тие финти се бајати амо неси ти крив може несзаеш то е тоа цитирање тоа значи дека се треба да стаиш од збор до збор исто како  што е кај оригиналниот текст кој го цитираш а во библијата сто „И живееше јов УШТЕ 100 и 40 години и виде синови и керки аман цитирај коп што пиува

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 00:18

Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

"По ова, Јов живееше сто четириесет години и доживеа да види синови и внуци до четвртото колено."

хи,%20хи...

„И живееше јов УШТЕ 100 и кусур години и виде синови и керки

Врат или шија сеедно, ниту вратот не е рака, ниту шијата, "уште 140" е различно од "уште 248" намигнување

-------------

Постирано од: Vikentij
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 15:44

Св. Пимен Велики говорел: „Поверувајте, браќа: каде ќе биде врзан сатаната, таму ќе бидам врзан и јас“;

Оваа изјава на Пимен открива две работи:

Или се работи за лажна (еретичка) скромност.

Или пак се работи за невера во Хрстовите ветувања дека никој не може да не грабне од Божјата рака и дека ќе бидеме со Него во Неговото Царство (а не врзани во пеколот со Сатаната среќа)

"Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место. И кога ќе отидам и ќе ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас."

(Исус во Јован 14:2-3)

"Јас им давам вечен живот и никако нема да загинат и никој нема да ги грабне од Мојата рака."

(Исус во Јован 10:28)

Додека Пимен верувал дека ќе биде врзан со Сатаната, Павле верувал дека ќе биде со Господ...

"Зашто за мене живот е Христос, а умирањето - придобивка. Но ако и натаму живеам во телото, тоа за мене значи: плодна работа - и не знам што да изберам. Притиснат сум од две страни: имам желба да си отидам и да бидам со Христа, што е далеку подобро, но заради вас е попотребно да останам во телото. "

(Филипјаните 1:21-24)

Давид исто така верувал дека ќе биде со Господ (а не врзан со Сатаната)

"И јас ќе престојувам во Господовиот Дом засекогаш"(Псалм 23:6)

Исто така и Мојсеј, и Авраам, и пророците, и апостолите, и  учениците Христови од сите времиња се радувале на таа прекрасна радосна веста дека Христос беше жртвувам за нивните гревови и дека на основа на таа жртва тие ќе бидат поштедени од казната на Божјиот гнев и дека по смртта ќе бидат заедно со нивниот Спасител и Господ Исус Христос.

Се разбира, тук таму ќе се најдел и по некој кој не верувал во оваа благодат и откупнина на Христос и верувал дека ќе биде врзан заедно со Сатаната.

Што е тоа? Некакво лицемерие, лажно преправање дека се работи за скромност?

Се работи или за лицемерие, или за лажна скромност, или за невера во Христовите ветувања и проповедање ерес.

Ili se raboti za Hristijansko smirenie, gledam nepoznato za nekoi nepravoslavni "Hristijani"

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 20:35

Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

хи,%20хи...

Врат или шија сеедно, ниту вратот не е рака, ниту шијата, "уште 140" е различно од "уште 248" намигнување

проблемот е која библија ја користиш од онаа што ја издава синидот на МПЦ сигурно НЕ

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 22:35

Vikentij, зошто реплицираш на мојот пост кога не одговараш на истиот? Зошто во твојата реплика ги ставаш и моите библиски цитати кога не одговараш на истите. Демек напиша "смирение" и го реши проблемот. Вака ли се справувате со еретичките учења на некои самопрогласени "светци"? Претпоставувам дека не ја читаш Библијата, па затоа и ти постирам одредени библиски цитати за да видиш што вели/ветува Христос, а што вели твојот свети Пимен. Ти постирам за да видиш каква невера спрема Христос покажува овој "светец", сметајќи ги за ништожни ветувањата на Христос, а вие го славите него - демек убав пример ви оставил, за да знаат идните генерации како треба да не се верува во Христос ц ц ц..

-------------

Датум на внесување: 11.Јуни.2008 во 22:35

проблемот е која библија ја користиш од онаа што ја издава синидот на МПЦ сигурно НЕ

Е не ми се верува колку тврдоглаво си ги браниш ересите кои ги постираш среќа Сега пробуваш да заматиш вода преку преводот, демек не сум ја користел оваа, туку онаа Библија, мижи асан да ти баам. Колку за твоја информација, МПЦ не издава никаква Библија (ниту пак некогаш издавала). Библијата на која е потпишан Гаврил, ја издава Библиското Здружение на РМ, а на ревизијата на најновото ревидирано издание на Светото Писмо учествуваа заедно и рамноправно еден претставник од библиските цркви, еден претставник од католичката црква и еден претставник од МПЦ.
Ок, еве ќе ти цитирам и од тој превод, да видиме после ова како ќе ја матиш водата голема%20насмевка

(Слободен превод на Чаир)

(Јов 42:16 - од Библијата - Ревидирано Издание - Со благослов на Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква )

хи,%20хи...

Забекешка: Спореди го овој стих со стихот што го наведов во предходниот пост, а потоа и двата стиха спореди ги со твојата "православна" Библија и ќе видиш дека сите тие се идентични и во сите пишува дека Јов поживеал уште 140 години, а не уште 248 години како што ни постираше тие од твоите еретички извори хи,%20хи...

-------------

Постирано од: dudulovski
Датум на внесување: 12.Јуни.2008 во 04:38
Едно од најубавите житија што сум ги прочитал, е тоа на Светите Браќа Кирил и Методиј, познато под името Панонски легенди.

-------------
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.

Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 14.Јуни.2008 во 13:04
Еве ги сите житија, во целосно издание
Тие се Душата на Православната Црква
Тие се Историја, Вистина, Сведоштво, Мачеништво и Слава
Тоа е Телото Христово, Вечно и Воскреснато, Бесмртно

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/ZitijaSvetih/ZitijaSvetih.htm - ЛИНК

Постирано од: deshad
Датум на внесување: 15.Јуни.2008 во 01:11
Sakam da mi definirate sto podrazbirate pod svetec. Kakov e toj covek,sto napravil za da stane toa. Koj se kriteriumite na Biblijata za istoto.

Citam ovde zitie na ovoj, zitie na onoj svetec....Koj svetec? Kakov svetec? Koj mu go dal toa pravo? Ima ili nema citat od Biblijata za toa? Ili pak Crkvata sama na svoj cef koga ce i tekne si bapnuva po nekoj nov svetec vo listata na svetcite?

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 15.Јуни.2008 во 01:19
Ova me interesira navistina i naj iskreno.

Majka Tereza e proglasena za svetica.
Dali nejzinite dela spagjaat vo Svetoto Pismo sega ?

Датум на внесување: 16.Јуни.2008 во 08:47
Свемирски - се надевам дека прашуваш со искрени намери, а не со подбив, па затоа и ќе одговорам...
Имаш сосема погрешно разбирање за идејата за Светци и за Светото Писмо.
Светците се обични смртници, како и сите ние, кои на еден или на друг начин се посветиле на Бога, извршиле подвиг во Негово Име, направиле нешто Вдахновени од Бога. Според критериуми на црквата (православната и католичката), се разгледуваат делата на соодветната личност и потоа црквата ја прогласува за Света Личност... Светото Писмо е неменливо и е основа за нивните дела, а не обратно.
Ова е во многу кратки црти.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 09.Јули.2008 во 16:31

Преподобните Јулиј и Јулијан

Родени браќа од грчката област Мирмидонија. Од малечки воспитани во христијанство, со завет дека ќе живеат секогаш во девственост, служејќи ѝ на Црквата. Јулиј беше презвитер, а Јулијан ѓакон. Од царот Теодосиј Помладиот издејствуваа грамат за да ги уриваат идолиштата, а да градат христијански цркви. Овие двајца браќа како двајца апостоли ги обраќаа нехристијаните во христијани вдолж Исток и Запад и ѕидаа цркви. Додека живееја изградија сто цркви. Се упокоија мирно во Господа, близу Медиолан. Жителите на Медиолан го повикуваат Свети Јулиј на помош против волците.

Уште еден пример на лажни христијани кои јавно ја кршеле новозаветната етика на меѓуверска толеранција и агресивно ја напаѓале верската слобода на другите верски заедници, притоа непочитувајќи ја слободната воља на другите народи да си веруваат во своите богови, идоли и сл.
Сакам јавно да апелирам дека христијанството се оградува од ваквите вандалистички постапки на ткн. "верници" чии постапки не соодејствуваат со учењето на Христос.
Христос никогаш не уништувал други верски објекти, ниту пак поучувал такво нешто.
Апостолите исто така не правеле ниту поучувале така.
Кога апостол Павле дошол во Атина и кога го видел овој град преполн со разни идоли, тој не урнал, ниту пак презел некаква иницијатива за уривање на тие идоли.
Затоа пак ќе повторам, Христијанството се срами и наполно се оградува од оние кои се нарекуваат "христијани", а поттикнуваат меѓуверски војни, меѓуверска нетолеранција и уривање на туѓите верски објекти, како што е случајот на горенаведените "светци" чие житие ни го прикажа Чаир.

-------------

Датум на внесување: 15.Август.2008 во 11:17

Светите девет маченици: Леонтиј, Атиј, Александар, Киндеј, Минситеј, Киријак, Минеон, Катун и Евклеј

Првиот беше дрводелец, а останатите земјоделци. Заради дерзоста да ја исповедаат Христовата вера и затоа што го урнаа храмот на Артемида, луто истизавани и обезглавени во времето на Диоклецијан во Пергија Памфилиска, станаа наследници на Христовото царство.

Уште еден пример на лажни христијани кои јавно ја кршеле новозаветната етика на меѓуверска толеранција и агресивно ја напаѓале верската слобода на другите верски заедници, притоа непочитувајќи ја слободната воља на другите народи да си веруваат во своите богови, идоли и сл.
Сакам јавно да апелирам дека христијанството се оградува од ваквите вандалистички постапки на ткн. "верници" чии постапки не соодејствуваат со учењето на Христос.
Христос никогаш не уништувал други верски објекти, ниту пак поучувал такво нешто.
Кога апостол Павле дошол во Атина и кога го видел овој град преполн со разни идоли, тој не урнал, ниту пак презел некаква иницијатива за уривање на тие идоли.
Затоа пак ќе повторам, Христијанството се срами и наполно се оградува од оние кои се нарекуваат "христијани", а поттикнуваат меѓуверски војни, меѓуверска нетолеранција и уривање на туѓите верски објекти, како што е случајот на горенаведените "светци" чие житие ни го прикажа Чаир.

Зарем е можно ваквите уривачи на храмови да го наследат Божјото царство?
Посочете ми КАДЕ Исус заповеда уривање на нехристијанските храмови?
Напротив, Исус го заповеда следново:

"Јас ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби."
(Исус во Матеј 10:16)

А Павле исто така јасно вели дека...

"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство."
(1 Коринтјаните 6:10)

-------------

Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 15.Август.2008 во 12:07

<P ="SubProlog">Светите девет маченици: Леонтиј, Атиј, Александар, Киндеј, Минситеј, Киријак, Минеон, Катун и Евклеј

Првиот беше дрводелец, а останатите земјоделци. Заради дерзоста да ја исповедаат Христовата вера и затоа што го урнаа храмот на Артемида, луто истизавани и обезглавени во времето на Диоклецијан во Пергија Памфилиска, станаа наследници на Христовото царство.

Затоа пак ќе повторам, Христијанството се срами и наполно се оградува од оние кои се нарекуваат "христијани", а поттикнуваат меѓуверски војни, меѓуверска нетолеранција и уривање на туѓите верски објекти, како што е случајот на горенаведените "светци" чие житие ни го прикажа Чаир.

Зарем е можно ваквите уривачи на храмови да го наследат Божјото царство?

Посочете ми КАДЕ Исус заповеда уривање на нехристијанските храмови?

Напротив, Исус го заповеда следново:

"Јас ве испраќам како овци меѓу волци; затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби."(Исус во Матеј 10:16)

А Павле исто така јасно вели дека...

"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство."(1 Коринтјаните 6:10)

Sto tolku licno te pogodi toa sto nekoj go urnal hramot na Artemida?
Ovie, ocigledno ne praktikuvale pateticno hristijanstvo, tuku bile mnogu iskreni vo svojata revnost kon Boga.
Carstvoto Bozjo nema da go nasledat zatoa sto urnale nekoj paganski hram (patem receno, vo toj hram se pravele najgolemite amoralni gadosti, koi nie, sovremenite lugje ne mozeme ni da si gi prestavime, pa ottamu verojatno i porivot za da bide razrusen toj hram), tuku zatoa sto bez strav go ispovedale Hristos, pred macitelite.

-------------
tre, tri, tra

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 15.Август.2008 во 20:56
da da da  evangelos .......narocno tvojot pastor bush......ne poddrzuva ,,nehristijanski,, metodi.....

i pripazi sto zboruvas...za svetcite koi se pocituvani od pravoslavnite.......da ne te krenam u,,duhoven,, vazduh so tvojot luter-bush i ostanata kompanija........

pagjas na stepen na nekoi koi se odnesuvaa bez nikakva pocit sprema pravoslavnite hristijani.........te molam koregiraj si go pisuvanjeto......

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 01:41

aladin, мојот пастор не е Буш, ниту пак некаде јас напишав "денес се слави Буш" како што Чаир ги слави светите разурнувачи на нехристијанските храмови.

Сосема ја разбирам твојата нервоза. Очигледно немаш никаков аргумент со кој би ги оправдал овие вандалистички постапки на светите разурнувачи на нехристијански храмови, па посегнуваш со мизерен и неадекватен контра напад.
Јас во мојот Христијански календар го славам единствено Господ. Доколку сакаш да ми дадеш соодветен контра напад, не ми го цитирај Буш, за кого јас ништо не сум изустил на форумов, туку повели цитирај ми  го Бог и некоја Негова неморална или неправедна постапка, па да видиме дали ќе држи место или не.

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 16.Август.2008 во 14:24
Евангелос и Израилевите синови разурнувале пагански храмови и жртвеници од истата причина како и светците: гадости, блуд, крвопролевање, масовен колеж на животни и луѓе. И Пророкот Илија ги убил т.н. пророци на Ваал, а сепак бил признат и од самиот Бог.

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 14:35

aladin, мојот пастор не е Буш, ниту пак некаде јас напишав "денес се слави Буш" како што Чаир ги слави светите разурнувачи на нехристијанските храмови.

Сосема ја разбирам твојата нервоза. Очигледно немаш никаков аргумент со кој би ги оправдал овие вандалистички постапки на светите разурнувачи на нехристијански храмови, па посегнуваш со мизерен и неадекватен контра напад.
Јас во мојот Христијански календар го славам единствено Господ. Доколку сакаш да ми дадеш соодветен контра напад, не ми го цитирај Буш, за кого јас ништо не сум изустил на форумов, туку повели цитирај ми  го Бог и некоја Негова неморална или неправедна постапка, па да видиме дали ќе држи место или не.

uste ovoj pat ke te opomenam......najkulturno ...da se otkazes od jalovata strategija za plukanje po pravoslavnite svetiteli..........ili ako sakas veke ne vregjaj so omalovazuvacki i nevistiniti konstatacii(drzi se na nivo na prosta kultura).....koi gi preslikuvas tuka od tvojot ,,luteransko-kaubojski,, koncept vo glavata...... kon ona sto e najcisto za pravoslavnite.......

a toa za protestanskite propovednici(mironosci) vo denesnicata....podobro da ne zboruvame...........site dovolno gledaat....

argumentite ti gi napisaa......drugi........sega svirkaj.....kaubojski намигнување

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 14:41
aladin, твоите опомени ги множам со нула, затоа што се неосновани. Ниту си компетентен, ниту имаш моќ да ме опоменуваш.
Ова е јавен и слободен форум и секој може да пише што сака. За мене Христос е Господ, за муслиманите пророк, за атеистите обичен човек, за некои не бил ни тоа. Секој си има право на свое убедување и мене тоа воопшто не ме навредува. За тебе овие што ги наведов се православни светители, за мене се свети разурнувачи на нехристијански храмови. Ако сметаш дека моето убедување е погрешно, повели изнеси аргументи против мојата теза.

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 14:52
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Евангелос и Израилевите синови разурнувале пагански храмови и жртвеници од истата причина како и светците: гадости, блуд, крвопролевање, масовен колеж на животни и луѓе. И Пророкот Илија ги убил т.н. пророци на Ваал, а сепак бил признат и од самиот Бог.

Израилевите синови го правеле тоа под команда на Бог.
Пророкот Илија ги убил т.н. пророци на Ваал затоа што тоа било заповедано во Мојсеевиот закон - лажните пророци да бидат погубени!
Значи и едните и другиот биле послушни на Господ.

Во Новиот Завет ние никаде немаме заповед да уриваме нехристијански храмови, ниту да ги погубуваме нехристијаните. Напротв, повикани сме на следното:

Јас ве испраќам како овци меѓу волци. Затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби (Христос во Матеј 10:16)

"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство."(1 Коринтјаните 6:10)

Љубете ги своите непријатели и молете се за оние кои ве прогонуваат. (Христос во Матеј 5:44)

Не противете му се на злото, туку ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.. (Христос во Матеј 5:39,40)

Никому не враќајте зло за зло. (1 Солунјаните 5:14)

Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе!(Римјаните 12:18)

Не одмаздувајте се, туку дајте му место на Божјиот гнев. (Римјаните 12:19)

Ако твојот непријател е гладен, нахрани го, ако е жеден, напој го.(Римјаните 12:20)

Не оставај да те победи злото, туку победи го злото со добро.(Римјаните 12:21)

Тогаш Исус му рече: Врати го мечот на своето место, зашто сите што се фаќаат за меч - од меч ќе загинат. (Христос во Матеј 26:52)

Синот Човечки не дојде да погубува човечки души, туку да ги спаси (Лука 9:56)

Љуби го својот ближен како себеси!
(Христос во Марко 12:31)

Кога апостол Павле ја посетил Атина и ги видел многубројните идолопоклонски нехристијански храмови тој не презел никаква иницијатива за нивно рушење.
Исто така кога Павле со група верници дошле во Ефес, ним воопшто не ги тангирал храмот на божицата Артемида. Тие не презеле никаква акција истот да биде срушен, ниту гибнат.

"Ги доведовте овие луѓе, кои ниту го ограбија храмот, ниту хулат на нашата божица. "
(Ефескиот писар во Дела 19:37)

ЗАКЛУЧОК:
Значи Израелевите синови и пророкот Илија биле послушни на Господ, но дали овие свети разурнувачи на нехристијански храмови биле послушни на новозаветните заповеди на нашиот Господ?

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 15:29

aladin, твоите опомени ги множам со нула, затоа што се неосновани. Ниту си компетентен, ниту имаш моќ да ме опоменуваш.
Ова е јавен и слободен форум и секој може да пише што сака. За мене Христос е Господ, за муслиманите пророк, за атеистите обичен човек, за некои не бил ни тоа. Секој си има право на свое убедување и мене тоа воопшто не ме навредува. За тебе овие што ги наведов се православни светители, за мене се свети разурнувачи на нехристијански храмови. Ако сметаш дека моето убедување е погрешно, повели изнеси аргументи против мојата теза.

mene mi e jasno, deka ti si daleku od toa da gi razberes licnostite na svetitelite vo pravoslavnata crkva......toa e tvoj iszbor.........no da gi narekuvas so razni pogrdni nazivi(ismejuvacki) ,,sveti-razurnuvaci,, nema da se slozam deka ti e dozvoleno.....
ovoj forum ne postaven za nekoj da se omalovazuva.....pa i pravoslavnite svetiteli.......i site ostanati...........a za toa slobodno diskutiraj si za nivnite postapki ....se dodeka ne premines vo arogantno i potsmevlivo etiketitanje...     dokolku prodolzis........ke bide vozvrateno.........

a so tvoeto ubeduvanje pravi si sto sakas...........eretik si e eretik...

a kolku sum kompetenten...ne e bitno....

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 15:53
Што му фали на мојот назив "свети разурнувачи"? Па како треба според тебе да ги нарекувам оние кои рушеле храмови, "свети градители"?
Од кога е навреда некој што разурнува да го наречеш разурнувач? Плус јас им давам и комплимент "свети разурнувачи", и покрај тоа што не сметам дека имало нешто свето во нивното нехристијанско рушење на храмовите.

Ако сметаш дека моето убедуање е еретичко, повели разобличи го со вистината, изнеси аргументи против мојата теза.
Откако ти ја затнав устата со библиски цитати за нехристијански постапки на светите разурнувачи, се разбира дека немаш ништо да додадеш освен "еретик". Истото тоа му го велела и "црквата" на Никола Коперник, кога овој им изнесувал еден куп докази дека Земјата се врти околу сонцето, а овие немајќи никакви аргументи само му гракале "еретик, еретик" среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 18:05
ЕвАнгелос... навистина претеруваш понекогаш...
Дури не станува збор дали мислењето ти е еретичко, библиско, оправдано - а станува збор дека исмеваш и навредуваш нешто што на многумина тука им значи многу.
Можеме да дискутирате за постапките на тие личности и зошто според тебе не се оправдани - но не си дозволувај да го користиш тој начин на обраќање. Да - знам, веќе многу пати кажа дека црното ќе го нарекуваш црно и белото бело, но за многумина тоа не е така. Сети се на муабетот за желката... И малку повнимателно.

-------------

Датум на внесување: 16.Август.2008 во 18:33
Евангелосе - уште нешто - со своето пишување и однос сега, зарем не го рушиш ти храмот...?

Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе!(Римјаните 12:18)

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 13:56
toj ne e svesen deka so ova pottiknuva mnugu .........,,intere-sno svakjanje za protestantite,,-vo makedonija..............no sto da se pravi .........sepak kaj nas nemalo inkvizicija......dosega

a ti evangelose....so tvoite tolkuvanja...,,,seci vadi---brzo sadi,,, samo me potsekjas na nekoi postapki na odredeni clenovi od minatoto na forumot....koi neslavno zavrsija so svoite nameri.......razmisli....

sto se odnesuva do svetitelite i faktite.....ti prijatele mnogu dobro znaes deka da vleguvam vo polemika so tebe e isto kako ---,,,,vladata na sad da pocne da pregovara so teroristite,,,....tuka imase vo svoe vreme mnogu ubavi temi za ovie prasanja.....svetiteli,macenici,cudotvorci  kade -(pa i za tie sto rusea hramovi i bile vojnici ili carevi) sto nekoi se potrudija da objasnat dobro za sto stanuva zbor......no ti gi izbrisa koga bese t.n. moderator-----samo za da ti posluzi na cest........vo idnina t.e -sega..........

zatoa bidi pozdraven i ne gradi losa slika za onie koi se narekuvaat protestanti....zaradi tvoite nepromisleni zborovi i komentari.......

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 14:37
Prasanje do Protestantite....

DALI MERILO ZA VASATA VERA E KOJ POVECE CE GO ISPLUKA PRAVOSLAVIETO< SPORED TOA LI SE CENITE MEDJU VAS ???????

NE gi dirajte Svetcite nasi se Pravoslavni ostavete gi namira nisto loso ne vi napravile negi narekuvajte so pogrdni iminja NEKOGO TOA MNOGU GO NAVREDUVA ....
Ve molam OSTAVETE GI SVETCITE NA MIRA.......ako ste hristijani...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 14:51
Доста цимолите како мали деца. Доколку имате да напишете нешто квалитетно и ОН-ТОПИК на темава, бујрум облагородете ја истата. Доколку немате, пребацете се на темата "Општо и неврзано" среќа

Originally posted by aladin aladin напиша:

svetiteli,macenici,cudotvorci  kade -(pa i za tie sto rusea hramovi i bile vojnici ili carevi) sto nekoi se potrudija da objasnat dobro za sto stanuva zbor......no ti gi izbrisa koga bese t.n. moderator-----samo za da ti posluzi na cest........

Си ги побркал малку работите. Јас никогаш не сум бил модератор голема%20насмевка и затоа не сум имал ни можност (а ни повод!) да бришам пораки на форумов.
но еве ти нова можност на тебе да не просветлиш и да ни објасниш чии тоа инструкции следеле овие (за мене) сомнителни верници што ги рушеле нехристијанските храмови? Сите добро знаеме дека такво нешто Христос не заповедал и затоа те повикувам тебе, а и сите други што ги славите овие светци, да пробате да ни ги објасните овие нивни вандалистички постапки.

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 15:27
Originally posted by Nikki Nikki напиша:

Во еден манастир на света гора, монасите живееле послободно
И Господ дозволил варвари да го нападнат манастирот
Кога дошле варварите, од иконата во храмот на манастирот Исус извикал ајде побрзајте
А Дева Марија му ја затворила устата на Исус и им кажала на монасите да бегаат
Од тогаш на оваа икона е нацртана Дева Марија како му ја држи устата на Исус
Оваа случка ни кажува колквава е силата и застапувањето на Марија, кога таа се моли за нас
На пример, Св Отци се молат за нас, но Дева Марија може и Божјите одлуки да ги промени, со своите молитви

Што мислите вие за оваа случка?
Дали може жената Марија да му ја затвори устата на Господ Исус?
Замислете, Господ Исус им рекол на варварите да побрзаат да ги нападнат монасите, а жената Марија му ја затворила устата на Господ Исус и им рекла на монасите да избегаат.

Моето мислење е дека ова не е можно и дека наведената приказна е лага. Што мислите вие?

-------------

Постирано од: gospel
Датум на внесување: 17.Август.2008 во 16:52
     БАЈКИ И ПРИКАСКИ

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 17:01
Originally posted by gospel gospel напиша:

БАЈКИ И ПРИКАСКИ

"Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите, и ќе ги одвратат ушите од вистината, а ќе се свртат кон бајки."
(2 Тимотеј 4:3-4)

-------------

Датум на внесување: 17.Август.2008 во 18:44

Евангелосе - уште нешто - со своето пишување и однос сега, зарем не го рушиш ти храмот...?

Сериозно - во што се разликува тоа што ти го правиш од опишаното? Не обвинувам - ме интересира објаснувањето за разликата меѓу едното и другото.

-------------

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 17.Август.2008 во 21:11
Би сакал да ги прашам со сета почит таканаречените православни и сите останати кои понекогаш се чувствуваат навредени од некои постови: Зошто воопшто доаѓате на форумов? Ова е место каде се разменуваат мислења по верски теми. На овие теми отсекогаш имало спротивставени ставови. Впрочем еден од основните предуслови на дискусијата е да постојат најмалку два различни става за едно исто нешто.
Конкретно на темава, Житијата на светците, што очекувавте кога видовте таква тема? Ајде ако толку сакате ќе се повлечеме ние Христијаните кои имаме различен поглед од вас православните и вие ќе можете слободно да си дискутирате на темава...сами. Ако не сакате да бидат навредени вашите верски чувства не учествувајте на темите кои можат да го сторат тоа. Баш поради ова јас лично не учествувам во расправии со атеисти и муслимани. Па мислам дека стратегијата успева.

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 01:24
Алдра - не станува збор за спротивставени мислења. Станува збор за начинот на кој се изразуваат тие мислења...
Ти дадов веќе пример - секој пат кога ќе ве нарече некој секта, се лутите, затоа што звучи навредливо... зборот значи - група луѓе која се одделила од мнозинството, заради несогласување со нивната догма. Така?
Не станува збор за навреда на верските чувства, станува збор за навреда на основни човечки чувства.
Многу пати на форумов е докажано и покажано дека може да се дискутира и за најжешките и најспорните теми, без да се навредува никој, доколку малку се внимава со јазикот кој се употребува.

Ете, поставив многу конкретно прашање - каква е разликата меѓу вашиот однос сега, кон нечии верски чувства и начин на верување, и примерот кој Евангелос толку искрено го критикува со рушењето на храмот? Јас искрено не гледам разлика... Нека ја посочи некој.

-------------

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 18.Август.2008 во 01:30
Навреда, осуда и укор. Три термини со три различни но блиски значења.
Навредата е повреда на чувствата на некој човек најчесто со искажаните зборови или со некои дејствија. Сите Христијани треба се воздржуваат од навреди. Самоконтролата е еден од плодовите на Духот.
Заповедано ни е да не судиме за да и самите не бидеме судени. Само Еден е нашиот Судија па ве молам сите да го дочекаме Неговиот Суд. А дотогаш да се обидеме да не грешиме.
Треба да ги укоруваме нашите ближни кога грешат. Така не би биле виновни за нивните гревови. Самиот Исус ни го заповеда тоа. Јас ја прифаќам оваа заповед како моја света должност и ветувам дека ќе се потрудам да ги укорам сите оние кои ќе грешат во иднина. Но дали укорот може некого да навреди? Се разбира дека може. Треба да послушаме една мудра изрека која вели: ,,Сметај го за најдраг пријател оној кој ти укажал на твоите грешки.’’. При укорувањето треба да сме максимално претпазливи како би го сториле тоа што е можно побезболно. Но светлината боли кога се будиме наутро!Истот добронамерно укорување го очекувам и од вас! Никој да не се навредува од укорите на искрените Христијани кои го губат своето драгоцено време да нам ни објаснат и да не изведат на правиот пат. Напротив треба за тоа да им се заблагодариме на сите кои придонеле заедно да се изградуваме и растеме во Вистината!

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 01:35

Ете, поставив многу конкретно прашање - каква е разликата меѓу вашиот однос сега, кон нечии верски чувства и начин на верување, и примерот кој Евангелос толку искрено го критикува со рушењето на храмот? Јас искрено не гледам разлика... Нека ја посочи некој.

Не знам за каков однос зборуваш. Јас немам со никого "однос" на форумов голема%20насмевка
Јас не зборувам за ничии верски чувства. Темава гласи "Житијата на светците" и овде наведуваме делови од нивните житија и ги ставаме под лупата на Светото Писмо, коментираме за нив, дискутираме, даваме критики (позитивни, негативни), па дајте мајка му стара 21век сме, денес луѓето Господ го ставаат под лупа и Го испитуваат па никој не дига верски востанија, а вие цимолите затоа што отворено дискутирам за починати луѓе.

zidarski, јас на темава никого не сум навредил, ни од членовите, ни од покојниците за кои дискутирам. Ако сметаш дека сум навредил некого, цитирај ме точно кого сум навредил и ќе се извинам.
Не ти ја сфаќам уште споредбата со храмот. Јас не сум срушил никаков храм, а во житието на последниве што ги спомнав јасно се вели дека рушеле нехристијански храмови.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 02:12
Која е разликата меѓу нивното рушење на нехристијански храмови, и твоите напади и исмевања врз православието и неговите вредности? Според мене исто.

Евангелос и Алдра - упорно не се разбираме... зборуваме за различна работа.
Јас немам проблем со тоа што вие го критикувате православието. Напротив - тоа е добро за дискусијата и за зацврстување на верата кај дискутантите (од двете страни).
Имам проблем со начинот на кој тоа се прави. Многу добро знаеш за што зборувам, но дозволуваш упорно сарказмот да избие на површина.
Алдра - укорот не е навреда, само кога се изразува преку поука и позитивен пример. Може за промена да почнете така да го искажувате, затоа што сме имале многу добри дискусии на тој начин... вака нема корисна дискусија - има само конфликт и дрскост од двете страни. И што? Докажувате нешто на тој начин? Поучувате некого на тој начин? Или само си го задоволувате личното его дека вие сте во право, а другите не? Чиста суета е тоа, а не проповедање на евангелие... и како што гледате - многумина имаат проблем со тоа.
Затоа, конкретно - што е целта? Да кажете на другите дека се грешници? Или да ги изведете од гревот? За сега само првото го правите.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 02:37

zidarski, како модератор не би требало да дозволиш толку оф-топик коментари. Ми ја расипуваш темата. Ако сметаш дека некаде има навреда, тогаш едитирај го тој пост, избриши ја навредата, опомениме за КОНКРЕТНАТА навреда, банирај ме и форумот продолжува.

Постои една многу добра тема: "Општи и неврзани муабет" каде што можеме да си часкаме за форумов, за толеранцијата, за навредите и сл.
По 1001 пат ќе ти повторам: Ова е јавен форум "Вероисповед" и овде се дискутираат различни верски убедувања. Јас те убедувам дека на овој форум не постојат ни 2ца со исти верски убедувања! Тука сме да дискутираме за верските прашања, дилеми, контраверзни теми, спротиставени мислења итн.

Има голема РАЗЛИКА меѓу тоа да наречеш некој што рушел нехристијански храмови "рушител на нехристијански храмови" (сосема адекватен назив на личноста) и тоа да отидеш и да срушиш верски храм на припадник на некоја друга религија. Првото е сосема оправдано, а за второто кај нас се лежи во затвор.

И пак ќе речам, ако ве болат вистините од Библијата, ако ве боли кога со библиската лупа поминувам низ житијата на одредени светци, тогаш вашето место не е на ваков форум. Подобро отворете си некој приватен блог и таму пишете си што ви лежи на срце и никој нема да може без ваша дозвола да ви го коментира тоа среќа

И престанете да глумите лажна толеранција. Секој си верува дека е вистина она во што е убеден. Тоа што некои искрено си кажуваат што мислат и како мислат, а други глумат неутралисти, релативисти, универзалисти, поети, супердуховници, љубовници итн - тоа е сосема друга работа. Овде не е место за цимолење и љубов водење. Овде е местото за дискутирање, дебатирање, анализирање, критизирање, учење итн. Ко воли нек изволи среќа

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 09:05

ако ве боли кога со библиската лупа поминувам низ житијата на одредени светци, тогаш вашето место не е на ваков форум.

Poglednato so tvojata zastrasuvacka "bibliska lupa" i razbojnikot na krstot bi trebalo da go smestime vo pekolot.
Za prorocite i nevernite apostoli i da ne zboruvame.

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 11:53
Originally posted by Karamazov Karamazov напиша:

Poglednato so tvojata zastrasuvacka "bibliska lupa" i razbojnikot na krstot bi trebalo da go smestime vo pekolot.

Не е точно! Повели погледни низ "библиската лупа" каде го смести Христос разбојникот на крстот...

"А Тој (Исус) му рече: „Вистина ти велам, денес ќе бидеш со Мене во рајот"
(Лука 23:43)

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2008 во 15:00

Originally posted by Karamazov Karamazov напиша:

Не е точно! Повели погледни низ "библиската лупа" каде го смести Христос разбојникот на крстот...

"А Тој (Исус) му рече: „Вистина ти велам, денес ќе бидеш со Мене во рајот"(Лука 23:43)

E pa, odi i ti pravi taka...

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 23.Август.2008 во 00:51

zidarski, како модератор не би требало да дозволиш толку оф-топик коментари. Ми ја расипуваш темата. Ако сметаш дека некаде има навреда, тогаш едитирај го тој пост, избриши ја навредата, опомениме за КОНКРЕТНАТА навреда, банирај ме и форумот продолжува.

Постои една многу добра тема: "Општи и неврзани муабет" каде што можеме да си часкаме за форумов, за толеранцијата, за навредите и сл.
По 1001 пат ќе ти повторам: Ова е јавен форум "Вероисповед" и овде се дискутираат различни верски убедувања. Јас те убедувам дека на овој форум не постојат ни 2ца со исти верски убедувања! Тука сме да дискутираме за верските прашања, дилеми, контраверзни теми, спротиставени мислења итн.

Има голема РАЗЛИКА меѓу тоа да наречеш некој што рушел нехристијански храмови "рушител на нехристијански храмови" (сосема адекватен назив на личноста) и тоа да отидеш и да срушиш верски храм на припадник на некоја друга религија. Првото е сосема оправдано, а за второто кај нас се лежи во затвор.

И пак ќе речам, ако ве болат вистините од Библијата, ако ве боли кога со библиската лупа поминувам низ житијата на одредени светци, тогаш вашето место не е на ваков форум. Подобро отворете си некој приватен блог и таму пишете си што ви лежи на срце и никој нема да може без ваша дозвола да ви го коментира тоа среќа

И престанете да глумите лажна толеранција. Секој си верува дека е вистина она во што е убеден. Тоа што некои искрено си кажуваат што мислат и како мислат, а други глумат неутралисти, релативисти, универзалисти, поети, супердуховници, љубовници итн - тоа е сосема друга работа. Овде не е место за цимолење и љубов водење. Овде е местото за дискутирање, дебатирање, анализирање, критизирање, учење итн. Ко воли нек изволи среќа

da... da preporacaj mu na zidarski da pravi kasapana.....kako sto ti napravi so temite koga bese moderator..................................................голема%20насмевка

Датум на внесување: 23.Август.2008 во 00:57
Аладин - колку што знам - Ев не бил модератор... веќе втор пат го спомнуваш ова, а нема врска со темата... ве молам воздржете се од лични коментари...

-------------

Датум на внесување: 23.Август.2008 во 01:09

aladin, престани да бладаш, јас никогаш не сум бил модератор на идивиди форумот.плазење

zidarski, од како си модератор никогаш те немам видено да избришеш оф-топик коментар. ">

-------------

Постирано од: cobebobo1
Датум на внесување: 23.Август.2008 во 15:16
ovaa tema e malku preopsirna. neka nekoj povede inicijativa da PRAVIME zitie na nasiot najnov svetes tose

Датум на внесување: 23.Август.2008 во 15:23
Чекај малку, потребно е малку време за да му се измислат "чудата" што ги направил газење%20од%20смеење

Ах мил Тоше, кога би можел да знаеш само каков заговор ти спремаат тука. Веќе видов твои икони на православните тезги, те појавија и на кокошкино јајце, те видоа и на сликичка од маскенбал, допрва те оженија на небото, ти измислија еден куп приказни што си ги "направил" кога беше во Израел и што уште не.

-------------

Датум на внесување: 23.Август.2008 во 15:26
pravoslavnata crkva nema nikakva vrska so site tie ..............narodni zelanija.......................

Датум на внесување: 23.Август.2008 во 18:52
Никој нема ни намера да го направи светец. Тоа што феновите имаат поинакви намери, нема никаква врска со религиозните мотиви и побуди.

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2008 во 15:55
Originally posted by connected connected напиша:

Успение на Пресвета Богородица     28/08/2008 

... Таа се врати дома со голема радост и посака во срцето уште еднаш да ги види сите Христови апостоли. Господ и ја исполни оваа желба и сите апостоли, носени на облаци од ангелите, одеднаш се собраа во домот на Јован на Сион.Со голема радост Таа ги виде Светите апостоли, ги охрабри, ги посоветува и ги утеши, и по ова мирно го предаде Својот дух на Бога, без никаква мака и телесна болест....

... Но кога апостолите го отворија гробот, ја најдоа само плаштаницата, а телото не беше внатре. Таа вечер им се јави на апостолите самата Пресвета Богородица опкружена со мноштво ангели и им рече: „Радувајте се, ќе бидам со вас навек“... 

Какво драматично и сензационално искуство на апостолите.
Замислете си ангели да во носат на облаци... мечтаење
Замислете да видете уште едно воскреснато тело... изненадување
Замислете да ви се јави Марија со мноштво ангели и да ви рече (слично како што Христос рекол) "Радувајте се, ќе бидам со вас навек.."
Зарем не би го запишале ова во вашиот дневник? Зарем не би го напишале ова во вашето писмо до вашите браќа и сестри од другиот град?
Чудно, но апостолите, иако според наведеното житие, го доживеале сето ова тие сепак не изустиле ниту една буква во своите посланија? Никој ништо не напишал, никој ништо не спомнал за ова драматично и спектакуларно искуство во своите посланија.
Апостол Лука пишувајќи за делата на апостолите напишал 28 поглавја детални случки, патешествија, авантури, згоди и незгоди на апостолите, но заборавил да напише за нивното патување на облаците со ангелска придружба и за нивното сведоштво за УШТЕ ЕДНО воскресение и вознесение покрај Христовото?
Замислете, тоа го заборавил и апостол Јован, и апостол Јаков, и апостолот Петар, и апостолот Јуда. размислување
Па дури и Павле во своите 13 посланија до разните цркви заборавил и да го спомне пресветото и пречистото име на пресветата владичицата богородица, а камо ли да спомне за ова спектакуларно доживување на апостолите. Во своето писмо до христијаните во Коринт, тој на долго и широко зборува за воскресението на мртвите, но повторно, дури и во овој контекст, тој не го спомнува воскресението на пресветата и пречиста владичица богородица.

Што мислите вие, зошто? Зошто апостолите го изоставиле овој спекакуларен детал во нивните посланија? Зошто тие ни маргинално не го спомнале името на пресветата и пречиста владичица богородица - Марија?
ЗОШТО? збунетост

-------------

Постирано од: Naterhcp
Датум на внесување: 28.Август.2008 во 16:42
Мастр,
тоа е затоа што сепак Марија била човек...
достојна е за почит...секако мајка е на Исус Христос нашиот Спасител...меѓутоа неможе да се споредува со него!

Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 02:39
Evangelos, celo vreme sudis a sam ne se gledas. izvadi ja prvo gredata od tvoeto oko pa potoa gledaj kako da ja izvadis raskata od okoto na drugiot. citav na pocetok deka go sudis starecot marko koj razurnal neznabozecki hram posveten na demonite, a sega ti so tvoite zborovi gi jades brakata. brat, misli sto pisuvas, oti so tvoite komentari samo nemir sozdavas. zboruvas za nekakva tolerancija, ama ocigledno nemas ljubov Hristova vo sebe. nauci se sto znaci "milost sakam a ne zrtva".
p.s. Hristos koga vlegol vo hramot na Negoviot Otec, pocnal da gi padi onie koi prodavale gulabi, i im gi rasturil masite na menuvacite na par. a i vo Svetoto Pismo na poveke mesta e spomnato deka moze covek da se osveti i da stane svetitel.

Датум на внесување: 09.Септември.2008 во 02:56
Maran Аta, јас никому не судам, туку Божјиот Збор е тој што суди! Јас само ги анализирам "житијата на светците" преку призмата на Божјиот Збор - Библијата. Ова е верски подфорум и таквата анализа е сосема адекватна тука.

Јас не го судам тој Марко што разурнал нехристијански храм, туку Словото Божјо е тоа што го суди. Јас само ги цитирам библиските новозаветни стихови:

Јас ве испраќам како овци меѓу волци. Затоа бидете мудри како змии и безопасни како гулаби (Христос во Матеј 10:16)
"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство." (1 Коринтјаните 6:10)
Љубете ги своите непријатели и молете се за оние кои ве прогонуваат. (Христос во Матеј 5:44)
Не противете му се на злото, туку ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот. Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.. (Христос во Матеј 5:39,40)
Никому не враќајте зло за зло. (1 Солунјаните 5:14)
Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе! (Римјаните 12:18)
Не одмаздувајте се, туку дајте му место на Божјиот гнев. (Римјаните 12:19)
Ако твојот непријател е гладен, нахрани го, ако е жеден, напој го.(Римјаните 12:20)
Не оставај да те победи злото, туку победи го злото со добро.(Римјаните 12:21)
Тогаш Исус му рече: Врати го мечот на своето место, зашто сите што се фаќаат за меч - од меч ќе загинат. (Христос во Матеј 26:52)
Синот Човечки не дојде да погубува човечки души, туку да ги спаси (Лука 9:56)
 Љуби го својот ближен како себеси! (Христос во Марко 12:31)

Христос не влегол во незнабожечки храм, туку влегол во Својот Храм и како Господар на Својот Храм имал целосно право да тури ред таму, така што аналогијата не ти држи место.
Но од друга страна, кога апостол Павле ја посетил Атина и ги видел многубројните идолопоклонски нехристијански храмови тој не презел никаква иницијатива за нивно рушење.
Исто така кога Павле со група верници дошле во Ефес, ним воопшто не ги тангирал храмот на божицата Артемида. Тие не презеле никаква акција истот да биде срушен, ниту гибнат.

"Ги доведовте овие луѓе, кои ниту го ограбија храмот, ниту хулат на нашата божица. "
(Ефескиот писар во Дела 19:37)

Поздрав големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 02:04
Brat, "Христос не влегол во незнабожечки храм, туку влегол во Својот Храм и како Господар на Својот Храм имал целосно право да тури ред таму" ova ne ti drzi voda, od pricina sto Hristos e Gospodar na celata zemja i celata vselena, a ne samo na edna sinagoga.

I plus uste nesto sto vie otcepenite granki go zaboravate - vo Svetoto Pismo se spomnuva i Svetoto Predanie, a kaj vi e vam toa? samo se vagaate so citati od Biblijata, daj pokazi nesto od vaseto predanie!!! i brat, za eden hristijanin, mnogu gordo mi zvucis, sto pak ke recam - toa e ekstremna sprotivnost na Hristovoto ucenje.

Prosti ako te navreduvam, samo sakam iskren muabet

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 03:46
Маран Ата - Храмот во кој Исус влегува, не е некоја си синагога, туку е ХРАМОТ на Соломон, Домот Божји... Провери си ги фактите...

-------------

Постирано од: Nikki
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 11:04
Во врска со текстот за воскресението на Дева Марија:
Марија секако во своето смирение и понизност, ги замоли Апостолите на никого да не кажуваат за овој настан, заради неверниците, да не помислат дека таа е Божица, создател на светот, дека простува гревови ...
Но покасно кога Исус се прослави во цел свет, во Својата Вистинска Светлина, дојде време и Марија да се прослави, како Светлина од Светлина

АЛИЛУИА

... Таа се врати дома со голема радост и посака во срцето уште еднаш да ги види сите Христови апостоли. Господ и ја исполни оваа желба и сите апостоли, носени на облаци од ангелите, одеднаш се собраа во домот на Јован на Сион.Со голема радост Таа ги виде Светите апостоли, ги охрабри, ги посоветува и ги утеши, и по ова мирно го предаде Својот дух на Бога, без никаква мака и телесна болест....

... Но кога апостолите го отворија гробот, ја најдоа само плаштаницата, а телото не беше внатре. Таа вечер им се јави на апостолите самата Пресвета Богородица опкружена со мноштво ангели и им рече: „Радувајте се, ќе бидам со вас навек“...

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 11:52

Maranata, не ми се верува како можеше да прелеташ низ 12те стихови каде Новиот Завет повикува на мирољубивост кон нашите непријатели, на љубов кон нашите непријатели, на не посегнување по оружје, на мир со сите луѓе, на не одмаздување итн а се фаќаш за стихот каде што Исус става ред во СВОЈОТ Храм, а не во пагански храмови.

Повторно ќе речам, апсолутно контекстот е друг, затоа што Христос влегува во Својот Храм, Храм кој бил посветен на Јахве, а не на Ваал или на Артемида. Што сакаш да кажеш со тоа "Христос е Господар на цела Земја"? Дека и храмовите посветени на Ваал се Божји Храмови? голема%20насмевка Да, материјалот од кој се направени е Божји материјал, ама тие се посветени од човекот на други "богови", и како такви му припаѓаат на Ѓаволот. Инаку, како ќе го толкуваш стихот каде што Библијата вели дека целиот свет е под власта на Лукавиот? голема%20насмевка Па нели "Христос е Господар на целата Земја"? Епа како може тогаш и Лукавиот да има власт а? намигнување

Од друга страна пак примерите што јас ги наведов каде што Павле и компанијата дошле во Атина и Ефес и посетиле пагански храмови, тие не ни помислиле на правење неред таму, а камо ли на нивно рушење. Веќе тука станува збор за правилен контекст на житието кое го разгледуваме, затоа што се работи токму за истиот случај. Знаеш дека храмот на Артемида бил своевиден бордел во твое време каде што работеле 1000 проститутки, невидена гнасотија. А сепак христијаните не постапиле како овој рушител на храмови (Марко).

п.с. Колку е само тажно и трагикомично кога се обидувате да ја повргнете Библијата на своја страна за да си оправдате некои ваши нехристијански постапки. Но фала Му на Бог што Неговиот Збор не го дозволува тоа т.е. не дозволува да биде злоупотребен кога се чита во целост и со разбирање.

-------------

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 12:15

Во врска со текстот за воскресението на Дева Марија:

"А отстранувај се од непристојни и празни зборови, зашто таквите сè повеќе ќе напредуваат во безбожност, а нивното слово ќе разјадува како рак; од кои се Именеј и Филет, кои се оддалечија од вистината, тврдејќи дека воскресението веќе станало и со тоа ја рушат верата на некои."
(2 Тимотеј 2:16-18)

"зашто Самиот Господ на заповед, при глас на архангел и при Божја труба, ќе слезе од небото и мртвите во Христа ќе воскреснат"
(1 Солунјаните 4:16)

дојде време и Марија да се прослави, како Светлина од Светлина

Опаа, уште еден божествен атрибут на Марија "Светлина од Светлина" среќа Значи да резимираме:
Марија ја нарекувате Богородица, Најголемата, Светлина од Светлина (исто како Христос) пославна од Херувимите и Серафимите (исто како Христос), и се молите за застапништво (исто како Христос), се поклонувате пред нејзина икона, ја нарекувате Владичица (што во превод значи Господарка) (исто како Христос), велите дека нејзиниот гроб бил најден празен (исто како Христос), дека по 3 дни воскреснала (исто како Христос), дека им се јавила на апостолите (исто како Христос) и дека им рекла: "Радувајте се, ќе бидам со вас навек" (исто како Христос)... па некој да го чита ова ќе си помисли дека станува збор за Исус голема%20насмевка
И потоа ќе ми речете дека не станува збор за култ, хееее... ако ако, кај да е Марија... пардон, Христос ќе се врати па тогаш ќе ве видам вас Маријанци како ќе Му се правдате на Марија,пардон, на Христос за вашето обожавање на Марија намигнување

-------------

Постирано од: Orthophill
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 15:51
Нека старецот Клеопа Илија не ме заборави во своите молитви и нека ми прости што нема да го послушам и ќе продолжам да се расправам со еретици

Евангелосе, пак и пак забораваш дека кога светите отци кога го формирале Светото Писмо на Васеленснки Собор, во Новиот Завет ги зеле само најзначајните книги во кои се опишува овоземниот живот на Бога Словото, на нашиот Господ и Бог Исус Христос и посланија на светите апостоли во кои се поучуваат Христијаните како да го живеат овоземниов живот, за да го наследат и вечниот! Забораваш дека тогаш светите отци под дејство на Светиот Дух направиле избор од повеќе посланија и евангелија и ги избрале овие што ги имаме во Светото Писмо. Сепак, другите писанија не ги анатемисале ами од нив го оформиле Светото Предание. Еве ти друг пример, во делата апостолски се споменува Апостолскиот Собор, но во Светото Писмо ги немаме одлуките и решенијата кои биле донесени на овој Собор, нив ги зачувало Светото Предание! За почитувањето на Пресветата Владичица наша Богородица и секогаш Дева Марија, а и за почитувањето на светите икони, дознаваме уште од житието на свети Димитриј Мироточиви Солунски, кој пострадал за време на владеењето на Диоклецијан! Во истото се споменува, дека уште неговите благоверни родители во својот дом чувале две икони: едната од нашиот Спасител Господ Бог Исус Христос, а другата од Неговата Пречиста Мајка.

велиш:
Но од друга страна, кога апостол Павле ја посетил Атина и ги видел многубројните идолопоклонски нехристијански храмови тој не презел никаква иницијатива за нивно рушење.

Па сигурно не бил луд светиот апостол Павле да ги урива незнабожечките храмови! Па, тој не бил моќен да го стори тоа, тој во Атина немал никаква подршка! Секоја ревност, која не е спрема разумот е лудост!

Инаку, како ќе го толкуваш стихот каде што Библијата вели дека целиот свет е под власта на Лукавиот? Па нели "Христос е Господар на целата Земја"? Епа како може тогаш и Лукавиот да има власт а?

Токму така, точно е дека лукавиот е владетел на светот, точно е, ама сепак Христос не вели дека лукавиот е цар, ами види во Евангелието и ќе видиш, дека лукавиот е кнез на Земјата. Би требало да правиш разлика помеѓу кнез и цар! На земјата смее да има само еден Цар, исто онака како што има само еден Бог! Знај, дека кнезот му е покорен на Царот и се наоѓа под Негова власт!

"А отстранувај се од непристојни и празни зборови, зашто таквите сè повеќе ќе напредуваат во безбожност, а нивното слово ќе разјадува како рак; од кои се Именеј и Филет, кои се оддалечија од вистината, тврдејќи дека воскресението веќе станало и со тоа ја рушат верата на некои."
(2 Тимотеј 2:16-18)

"зашто Самиот Господ на заповед, при глас на архангел и при Божја труба, ќе слезе од небото и мртвите во Христа ќе воскреснат"
(1 Солунјаните 4:16)

Те молам да ми дадеш дефиниција, за тоа што точно подразбираш под воскресение во првиот цитат. Јас во тој цитат не го подразбирам нити воскресението на Тавита кое настанло по молитвите на светиот ап. Петар, нити на Богородица ами општото воскресение, кога ќе воскреснат со тело сите луѓе од Адама до тој миг!

"Радувајте се, ќе бидам со вас навек"
Точно таа е со нас, сега секогаш и во сите векови! Затоа што таа го родила Оној кој не створи сите и Нејзината молитва секогаш ја услишува Оној со кој прва Таа се соединила!

-------------
Нема поголемо богатство од девственоста! - св Григориј Ниски

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 20:16
Тоа со "светите отци", вселенските соброи и Светото Писмо го прочитав како виц и смешно ми е да реплицирам на вицеви голема%20насмевка
Сеедно дали ќе го наречеш Лукавиот кнез, цар, принц, владетел итн. Важно е дека Библијата вели за него дека целиот свет е под негова власт, а тоа е она за што зборевме намигнување
Тавита не воскреснала голема%20насмевка, туку само била вратена во живот, а подоцна пак си умрела како и сите други. Според Библијата воскреснат е само Христос, а сите други ќе воскреснат по Неговото враќање, на гласот на последната труба!

Originally posted by Orthophill Orthophill напиша:

Па сигурно не бил луд светиот апостол Павле да ги урива незнабожечките храмови! Па, тој не бил моќен да го стори тоа, тој во Атина немал никаква подршка!

газење%20од%20смеење Сакаш да кажеш дека Павле да имал поголема придружба со него дека ќе извршел разбојништво на незнабожечките храмови? голема%20насмевка
Чии инструкции би следел тогаш? Сигурно не Христови, затоа што Христос вели:

Синот Човечки не дојде да погубува човечки души, туку да ги спаси (Христос во Лука 9:56)
 Љуби го својот ближен како себеси! (Христос во Марко 12:31)

Зарем Павле би одел против себе, против своето учење? голема%20насмевка

"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство." (Павле во 1 Коринтјаните 6:10)
Никому не враќајте зло за зло. (Павле во 1 Солунјаните 5:14)
Ако е можно, доколку зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе! (Павле во Римјаните 12:18)
Не одмаздувајте се, туку дајте му место на Божјиот гнев. (Павле во Римјаните 12:19)
Ако твојот непријател е гладен, нахрани го, ако е жеден, напој го.(Павле во Римјаните 12:20)
Не оставај да те победи злото, туку победи го злото со добро.(Павле во Римјаните 12:21)

-------------

Постирано од: Orthophill
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 20:42
Добро со тебе Евангелосе никој на крај не можи да излези, не правиш разлика меѓу кнез и цар, порекнуваш дека Христос е помоќен од лукавиот, забораваш дека Библијата не падна од Небо.
Колку што знам повраќањето во живот се нарекува Воскресение!
Што ќе направел св.ап. Павле ако имал поголема придружба не знам, чунки не сум св.ап. Павле.
"...ни разбојниците нема да го наследат Божјото Царство." (Павле во 1 Коринтјаните 6:10)
Го почитувам Павлета, но прв во Царството Небесно заедно со Христа влезе разбојникот, кој беше најмал на овој свет, но стана поголем и од св. Јован, чиј што спомен вечерва и утре го славиме, зашто се удостои да биде првиот човек кој влезе во Царството.
И за крај бидејќи не можам да се расправам повеќе со тебе и те оставам на она што Светата Правоваславна Црква го определила за ттебе и за сличните ко тебе!

Онима који поричу постојање Божије, и тврде да је свет самопостојећи, и да су све ствари у њему настале случајем, без Промисла Божијег анатема.

Онима који кажу да Бог није Дух, него тело, или да Он није праведан, милостив, мудар, свезнајући, и друге такве хуле анатема.

Онима који се усуђују да кажу да Син Божији, а исто тако, и Свети Дух, да нису једно по суштини, и исте части са Оцем, и који исповедају да Отац и Син и Свети Дух нису Један Бог анатема.

Онима који говорећи булазне да долазак у овај свет Сина Божијег у телу и Његово вољно страдање, смрт и Васкрсење нису били потребни за наше спасење и искупљење од греха анатема.

Онима који одбацују благодат и искупљење проповедано Евангелијем као једина средства нашег оправдања пред Богом анатема.

Онима који се усуђују да говоре да Пречиста Дјева Марија није била Дјева пре рађања, при рађању и после рађања анатема.

Онима који не верују да је Дух Свети надахњивао Пророке и Апостоле, а преко њих упућује и нас на истински пут вечног спасења и потврђује исто чудесима, и сада обитава у срцима свих верних и истинских хришћана, и води их у свакој истини анатема.

Онима који одбацују све Свете Тајне држане од стране Цркве Христове анатема.

Онима који се одричу Сабора Светих Отаца и њиховог Предања, које је у сагласности са Божанским Откровењем, и побожно чувано од стране Православне Саборне Цркве анатема.

Онима који вређају и хуле на свете иконе, које Црква прима у спомен дела Божијих и оних који су му угодили, да би оне који их гледају надахнуле побожношћу и подстакле их да се угледају на њихове примере, и онима који кажу су оне идоли анатема.

-------------
Нема поголемо богатство од девственоста! - св Григориј Ниски

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 21:05

порекнуваш дека Христос е помоќен од лукавиот,

Порекнувам дека ти си христијанин, но тоа горе не го порекнувам голема%20насмевка

Колку сакаш фаќај кривини, јасно е дека ниту Исус, ниту апостолите, не разурнале ниту еден пагански храм, ниту пак поучувале такво нешто, туку го поучувале сосема обратното (види ги библиските цитати погоре!)

Таквите еретици како тебе ги предводеле и крстоносните војни кои во "името на Христос" масакрирале се што ќе им дојде на пат. Вие сте брука за Христијанството! Заради вас до ден денес се хули патот на Евангелието! Тешко вам кога Христос ќе се врати! лутина

И за крај бидејќи не можам да се расправам повеќе со тебе и те оставам на она што Светата Правоваславна Црква го определила за ттебе и за сличните ко тебе!

Јас пак те оставам на она што Господ го определел за тебе и таквите како тебе:

"Овој народ Ме почитува со усните, а нивното срце е далеку од Мене; напразно Ме почитуваат, учејќи науки, што се човечки повелби.’ Вие ја оставате Божјата заповед, а го држите човечкото предание. Вие добро ја укинувате - продолжи Тој - Божјата заповед, за да го држите вашето предание!"
(Христос во Марко 7:6-9)

"тие ќе го одвратат слухот свој од вистината и ќе се обрнат кон бајки (апостолите јавале на облаци голема%20насмевка)"
(2 Тимотеј 4:4)

"А Духот јасно вели дека во подоцнежните времиња некои ќе отстапат од верата и ќе слушаат измамливи духови и ѓаволски учења, преку лицемерството на лажливците, кои се жигосани во својата совест, кои забрануваат стапување во брак (целибат за православни владици!) и бараат воздржување од јадењата (православни пости!), што Бог ги создаде за да ги земаат со благодарност верните, кои ја познаа вистината."
(1 Тимотеј 4:1-3)

"ако некој ви проповеда евангелие (рушење на храмови!), што се разликува од она што го примивте, да биде проклет!"
(Галатјаните 1:9)

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 22:05
Samo sto gi prochitav anatemite od Svetata Pravoslavna Crkva...

... pa me interesira, koi se posledicite po eden chovek ako bide anatemisan od Crkvata?

Dali ova se pravi po nekoja Isusova preporaka (zapishana nekade vo Noviot Zavet?) ili e izbor na crkovnite otci, za sto mozhebi se dogovorile na nekoj od Vaselenskite Sobori?

Koja e poentata na frlanjeto anatema ako Isus govorel za ljubenje, ne samo na blizhniot, tuku i na svojot neprijatel?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 23:33
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Samo sto gi prochitav anatemite od Svetata Pravoslavna Crkva...

... pa me interesira, koi se posledicite po eden chovek ako bide anatemisan od Crkvata?

Dali ova se pravi po nekoja Isusova preporaka (zapishana nekade vo Noviot Zavet?) ili e izbor na crkovnite otci, za sto mozhebi se dogovorile na nekoj od Vaselenskite Sobori?

Koja e poentata na frlanjeto anatema ako Isus govorel za ljubenje, ne samo na blizhniot, tuku i na svojot neprijatel?

Anatemata ne e izraz na omraza, tuku e poveke vospitna merka.

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 11.Септември.2008 во 02:59
Evangelos, i ti mene mi go izmeni celiot kontekst na toa sto sakav da go kazam prethodno, zatoa eve ti go pak "Evangelos, celo vreme sudis a sam ne se gledas. izvadi ja prvo gredata od tvoeto oko pa potoa gledaj kako da ja izvadis raskata od okoto na drugiot. citav na pocetok deka go sudis starecot marko koj razurnal neznabozecki hram posveten na demonite, a sega ti so tvoite zborovi gi jades brakata. brat, misli sto pisuvas, oti so tvoite komentari samo nemir sozdavas. zboruvas za nekakva tolerancija, ama ocigledno nemas ljubov Hristova vo sebe. nauci se sto znaci "milost sakam a ne zrtva". " znaci delata pokazuvaat koj kakov e. celo vreme drugite ne ti cinat, a ti ne go pokazuvas toa sto go zboruvas i propovedas. daleku si, brat od vistinata. a i kazi mi edna rabota - dali ti koga ja citas Biblijata gi preskokas tie delovi kade sto se spomnuva predanie, a samo vagas citati koi kako ti odgovara taka si gi tolkuvas? i sto se odnesuva za Solomonoviot Hram, kako sakate narecete go, sepak toj se smeta kako sinagoga, bidejki pred se e evrejski hram od drevnosta.
i pak, prostete mi ako nekoj se najde navreden od mojov komentar, ne mi e toa celta. samo ne sakam komentari kade ima samo napagjane, a ne se gleda realnosta i sustinata. voopsto ne e poucna debata tuku e razorna i ne oddeluva od Hrista vakviot nacin na prepucavanje. koj kako saaka neka go sfati toa.
prostete mi pak, gresna sum

Датум на внесување: 11.Септември.2008 во 03:30
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

prostete mi pak, gresna sum

Од мене простено нека ти е.
Читај повеќе Библија, а помалку старци, преданија, житија и сл. и помалку ќе грешиш. Читај и ќе видиш дека Христос никаде не повикува да ги рушиме нехристијанските храмови, туку не повикува на мирољубивост, толеранција, на љубов кон нашите непријатели и неистомисленици, да не посегнуваме по оружје, да бидеме во мир со сите луѓе (а не да иницираме верски војни со рушење туѓи храмови) и сл.

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2008 во 02:00

Преподобен Давид

Беше разбојнички водач околу Хермопол во Мисир и дури на постари години си дојде на себеси, се покаја и се замонаши. Нему му се јави Светиот Архангел Гавриил, којшто му даде сила на чудотворство. Се упокои мирно во 6 век, откако со голем подвиг се удостои со Царството Божјо.

Уште една грешка!!! во православните житија. Гавриил (поточно Габриел) не е Архангел, туку Михаел.

"А во шестиот месец, Бог го испрати ангелот Габриел во галилејскиот град, по име Назарет,"
(Лука 1:26)

Архангелот Михаил кога се расправаше и препираше..."
(Јуда 1:9)

-------------

Постирано од: m_moon
Датум на внесување: 21.Септември.2008 во 03:28
so nivna pomos i molitvata polesno se minuva niz iskusenieto

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 01:57
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Светата маченичка Аријадна     01/10/2008

...Кога ги виде гонителите, таа му се помоли на Бога при една голема карпа и карпата се отвори и ја прими Аријадна. Од ова слугите се збунија, се раскараа меѓу себе и еден со друг се испоубија.

Што толку се раскарале овие брееее, се обидувам да ја искористам фантазијата, ама никако не можам да измислам некое логичн сценарио како овие слугите, збунувајќи се испокарале до таа мера да сите се испоубијат меѓусебе и еден од нив да не преживее. размислување
Ех да не биле ваквите прикаски, кој знае колку ќе им било досадно на нашите баби додека чекале ред на чешмата сред село голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 01:59
А ти од каде знаеш дека не е така?! Или пак си зборуваш на памет...?

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 02:03

Во случајов потенцирам дека си зборам од памет и дека од петни жили се обидувам да ја активирам фантазијата за да ја рационализирам каубојскана дешаванка погоре.

А од каде ти знаеш дека е така? Од свој памет збориш или пак од паметот на "Раскажувачот"? среќа

Ајде цитирај ми го историчарот и неговото дело каде што е опишана горенаведената случка? трепкање

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 02:05
Свето Предание - црковните отци го пренесувале со поколенија. Некако им верувам на нивниот збор...
А ти од каде знаеш дека не се случило? Кој е твојот извор за тоа? Како што знаеме - нема... но бидејќи е православно - значи е погрешно. Јасно...

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 02:31
Еве како се пренесувале светите усни православни преданија. Навечер, кога на младите не им се спиело, и бидејќи тогаш немало ни телевизија, ни компјутерски игри, ни интернет, ни форуми, "старите отци" со нивните преданија вака ги забавувале децата...

zidarski, дали таму преку океанот се игра играта "Расипан Телефон"? голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 03:24
Вака се пренесувале и Евангелијата според тебе?! Затоа што се пренесувале на истиот метод по кој се пренесувало Светото Предание...

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 03:46
Ejjjjjjjjjj... diskusiive padaa epten na niski granki...   

Sto bi rekol Nietzsche, koga se odi protiv neprijtelot i loshata muzika i kiseloto vino se dobri!

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 04:44

Вака се пренесувале и Евангелијата според тебе?! Затоа што се пренесувале на истиот метод по кој се пренесувало Светото Предание...

Не е истиот метод. Не е ни приближно истиот метод. Новозаветните документи биле напишани уште во првиот век и фрчеле низ црквите како алва. Денес ние имаме на располагање околу 5300 грчки манускрипти, околу 9300 други рани преводи, околу 10.000 од латинската вулгата, значи севкупно ние имаме околу 24600 неверојатно усогласени манускрипти на новозаветните документи или на делови од нив. Ни едно историско дело, ниту религиско, ниту секуларно, не може да се приближи со толкава библиографска веродостојност како книгите на Новиот Завет. Наоѓани се во Ерусалим, во Рим, во Ефес, во Филипи, во Солун, во Коринт, во Колос, низ Азија, низ Грција, секаде истите ракописи, истите евангелија и посланија, со неверојатни мали промени кои потоа лесно биле поправани. Ниту едно античко дело не може да се пофали ни со приближна историска веродостојност како Новозаветните книги.

А дали знаеш по колку манускрипти постојат за "светите православни преданија"? трепкање
Си се запрашал некогаш зошто поголемиот дел од нив се наречени "усно предание" голема%20насмевка
Заради недостиг на ниту еден веродостоен манускрипт zidarski, ниту еден, ниту еден единствен. Ете затоа тие не се историја, ете затоа популарно тие се наречени "предание", кое се предавало од колено на колено, шеп шеп расипан телефон.
Секако, немој да ме сфатиш погрешно, не велам го велам ова за црковната историја и традиција. Не го велам ова за пишувањата на некои од раните црковни отци, тие секако ние ги земаме предвид, но секогаш како второстепени, како надворешен човечки аргумент, имајќи го предвид фактот дека нивните дела не се Боговдахновени, ниту пак самите се претставувале така. А тоа што денес некои ткн. православни си ја базираат сопствената вера на нив и по цело време се повикуваат на нив (а скоро никогаш на Библијата) тоа е друга работа и верувам тие самите би ги осудиле таквите, како што некои од нив и веќе го сториле тоа укорувајќи ги верниците да не ја бранат својата црква преку "хероите на верата", преку соборите на епископите, преку разни мрморења итн. туку ЕДИНСТВЕНО ПРЕКУ КАНОНСКИОТ АВТОРИТЕТ НА СВЕТОТО ПИСМО!

Се додека не направиш разлика меѓу Божјиот Збор и човечкиот збор, залудна ќе биде секоја дискусија со тебе zidarski. Жал ми е што испадна вака. Порано имаше подобро уво за Божјиот Збор и како вчера да беше кога те пофалив за твоето солидно разбирање на Библиајта, но православиево како темно перде ти се појави пред очи и ти го помрачи видот.

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 04:51
Канонскиот авторитет на Светото Писмо бил одобрен од страна на Светите Отци кои го следеле Светото Предание, а кои, вие ниту нив ниту Преданието, денеска ги почитувате!!!

Која логика има во тоа????

-------------
+ Љубовта покрива многу гревови +

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 04:59

Се додека не направиш разлика меѓу Божјиот Збор и човечкиот збор, залудна ќе биде секоја дискусија со тебе zidarski. Жал ми е што испадна вака. Порано имаше подобро уво за Божјиот Збор и како вчера да беше кога те пофалив за твоето солидно разбирање на Библиајта, но православиево како темно перде ти се појави пред очи и ти го помрачи видот.

Се додека мислеше дека можам да го прифатам твоето толкување на работите, бев ок... кога сфати дека имам сопствено видување на работите, веднаш нешто се помрачија работите... но - тоа е меѓу нас двајцата...
А на темава...

Повторно пишуваш работи што тебе ти одговараат и зборуваат корисно за твојата верзија на настаните...
Светото Предание се пренесува во рамки на црквата, од самиот почеток, па до денес. Ајде кажи ми како е тоа различно од препишувањето на евангелијата од истиот период па до денес, кога е правено од апсолутно истите луѓе?!

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2008 во 05:06

Не ти кажувам. Прашај си некој духовник од твојата епархија голема%20насмевка Тој ќе ми ти каже тоа што ушите сакаат да ми ти слушнат.

Ајт седи ми со здравје.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk