|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 156157158159160 824> |
Автор | ||
Neanticki
Сениор Регистриран: 20.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 564 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако мислиш да не убедиш дека невистината е вистина неќе можеш. Зора имав некои прашања и сеуште чекам одговори. Кога ти ме праша одма одговорив, а јас прашам од 3-4 дена и нема ги твоите одговори. |
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Potragata po svojot izguben nacionalen identitet na denesnive Bugari e nesporen.
Bugarija e drzava sozdadena od carska Rusija vo 1878, po Rusko-Turskata vojna. Osnovnata cel na taa nova drzava bila da gi obezbeduva Ruskite interesi na Balkanot. Bugarskoto samosoznanie kako i literaturniot (standarden) Bugarski jazik vo XIX vek nepostojat. Osnovnite zadaci na instituciite na novo formiranta drzava se da ja izgaradat (citaj sozdadat) nacionalnata istorija i go standardizira jazikot na koj administracijata i obrazovanieto ke fukncionira. Svesni deka na novata drzava treba da i se dade nesto sto ke i pripagja samo nea (nacionalen duh), dusegriznicite se odlucuvaat retrogradno da ja sozdadat nepsotoeckata nacionalna istorija. Toa znaci da i se dade na Bugarskata drzava legitimitet preku koj ke moze da se povikuva ili prisvojuva 1300 godisna Bugarska istorija. Vo kreiranjeto na nacionalnata svest se cini deka svesno se propusteni mnogu isoriski fakti, a da nezboruvame pak za etnickoto sarenilo na tie prostori. Do den denesen ne e razjasneto nitu vo Bugarija nitu posiroko, kako Bugarite se slovenizirale ili pak kako Slovenite se bugarizirale?! Znaci, Bugarskata nacional-sovinisticakta istoriografija i dava istoriski kuntinuitet na eden etnos (tursko-mongolski) koj prakticno nema nisto zaednicko so sovremenite Bugari. No, sto stanuva so pripadnicite na ostanatite etnicki grupi? Pa se razbira, site stanuvaat Bugari?! Bez razlika na opstestveno politckoto ureduvnaje na Bugarija, instituciite zadolzeni za kreiranjeto na Bugarskata samosvest ne gi biraat sredstvata. Apsurdi, falsifikati, lagi pa ne e ni cudo sto Bugarskite istoricari i entuzijasti se obiduvaat da go najdat sopstveniot identitet na teritorijata medju Ohrid, Kostur, pa duri se do Sibir. No, fakt e deka tie novo sozdadeni Bugari gravitiraat prema zapad odnosno Makedonija,. Zosto? Spored oderedeni izvori, na teritorijata na denesna Bugarija, vo periodot medju 1878 and 1924 godina migriraat (ili “so dobrovolna zamena na naselenieto”) poveke od 500,000 Makedonci od predelite na Vardarska i Egejska Makedonija. Iako oficijalni podatoci ne postojat, se smeta deka vo denesna Bugarija Makedonski koreni vlecat medju 2.8-4 milioni Bugarski dzavjani. Ako e ova vistina, toa zanci deka 37-53% od vkupnoto Bugarsko naselenie e so Makedonsko poteklo. Kakvo e nivnoto samosoznanie i zosto, se sosema razlicni prasanja. Vo sekoj slucaj ne se samo 5000 kako sto tvrdi oficijalnata Bugarska statistika. Ovie gragjani go nosat slavnoto Bugarsko ime (tursko-tatarsko) ama kulturoloski gravitiraat prema Makedonija? Ako nekoj e tolku opsednat so folklorot, jazikot, istorijata i licnostite koi se proizvod na Makedonskiot narod , togas mozeme slobodno da zaklucime deka tie Bugarski gragjani sepak nemaat rascisteno so svoeto etnicko poteklo. Za zal poveceto od niv se samo Bugarizirani Makedonci ili da go upotre*am recnikot na nasite porobiteli od 500 godini – JANICARI. Makedonskiot karakter vo Bugarskoto opstestvo e prisuten i prepoznatliv vo sekoj eden domen od negovoto ziveenje. Takviot (obraten) fenomen vo Makedonija ne e evidenten. Mozebi onie Bugari sto imaat barem malku po konstruktiven priod na nestata, ke pocnat da se prasuvaat za verodostojnosta na Bugarskata istoriografija?! Dali nekoj voopsto ke se prasa sto Bugarskite dusegriznici sozdadoa od sopstvenoto naselenie? Bugarski sloveni?!?! Kako, pa takvo pleme nikogas nepostoelo? Dali e toa voopsto bitno ako nekoj ne e ni svesen za resultatite na dolgogodisnata Bugarska propaganda? Spored onaa narodnata, BLAZENI SE ONIE KOI ZIVEAT VO NEZNAENJE. Изменето од Platenik - 29.Октомври.2008 во 02:06 |
||
da be
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
uau многу бе што не доагат на идивиди Изменето од да бе - 29.Октомври.2008 во 06:35 |
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пуста Русија, и тогашна Бугарија направи они да не се сеќаваат на своите браќа од Вардарска. |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Cinam deka ti si eden od niv, dokazi mi deka gresam pa ke ti se izvinam. Ajde kazi od kade si rodum ili od kade se tvoit dedovci i babi?! |
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kakvi prasanja ? |
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
Neanticki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За ZoraNaSlobodata
и Makedonija ima svoi interesi i svoja politika. Koj raboti na prisoedinuvanje na Makedonija kon Grcija,Bugarija i Srbija,moze da bide dobar Grk,Bugarin,Srbin,no nikogash dobar Makedonec. |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Gospodine Neanticki, ke mi izivinis ama ke si zemam za sloboda da dadam komentar na tvojata izjava ili prasanje. Nemozam da definiram sto e. Zpomni, kvalitetot na odgovorot zavisi od kvalitetot na postavenoto prasanje. Vo tvojot slucaj ti ne postavuvas prasanje tuku citiras. Koja e tvojata poenta? A ti za civi interesi rabotis? Za bugarski, togas nemozes da bides dobar Makedonec. Ako pak imas 49% trakijska krv, zosto togas se narekuvas Bugarin?! Od janicari se nemalo k*rtul. |
||
Neanticki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Разговорот е со ZoraNaSlobodata и тој знае какво е прашањето, така да - не се мешај во тие работи, Господине Платеник
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ke mi oprostis sto se smesav. A dali mozes da mi kazes dali si Bugarin ili Trakiec i za cii interesi rabotis? |
||
Neanticki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас не работам. Ти кога си Платеник мислиш сите се платеници. Не!
Барам ја вистината за македонската нација. А каков сум одговарам многу пати веќе, ако треба и на тебе ќе одговорам. Ама ај потруди се малку па го најди мојот одговор. Изменето од Neanticki - 29.Октомври.2008 во 15:16 |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како не работиш кога работиш - сепак странец си а наметнуваш некоја вистина за нас Македонците кои немаме воопшто никаква врска со вас
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti ja baras vistinata za makedonskata nacija?! Prvo treba da ja najdes vistinata za samiot sebe, pa potoa da se obides da ja najdes vistinata za bugarskata nacija... e na krajot bi mozel da diskutiras za makedonskata. Mi se cini deka mnogu raboti ne ti se jasni. Pa vie bugarite go barate svojot identitet od Ohrid do Sibir i pak nemozete da go najdete. Prisvojuvate se sto e Makedonsko, a otfrluvate se sto Tursko tatarsko. Pa samoto ime Bugar e tursko tatarsko. Dali e toa tolku tesko da se sfati? Kakov apsurd. Sram golem e za tebe sam da se neznaes. |
||
Neanticki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во нашава земја никој не бара идентитет. Не знам дури некаде во светот некој да зборува за идентитет освен кај вас. Ако некој знае друг народ да си го бара идентитетот нека каже. Одма ќе признам дека грешам.
|
||
Внеси реплика | страница <1 156157158159160 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |