|
СВЕТЛИНАТА на ДУХОТ БОЖЈИ или вашата рели |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | ||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не само сега и не само за ова! Сосема те разбирам што сакаш да кажеш. Но, мислам, дека тука сепак (ненамерно) правиш еден превид. Имено, велиш:
Но, дали си се запрашала, зошто тие луѓе (кои подоцна станале отци) почнале да постат, да се молат, (како знаеле на кого и како да се молат), да бдеат, како ги научиле тајните на смиреност и послушание ...? Значи, претходно морале од некого или некаде да слушнат или прочитаат, или на било кој начин да им било всадено соодветното учење. Од ова произлегува дека сепак теоретското е примарно и кај отците, а потоа тие тоа стекнато теоретско искуство го практикуваат и (можеби) го надградуваат и го пренесуваат на другите генерации по нив. Туку, и друго ми „падна“ во очи. Констатацијата на Меси:
Ова ме наведе да „ископам“ уште некој (по пластичен) пример со кој ќе се дообјаснат постапките на некои од луѓето, зошто тие не сакаат малку пошироко да се образуваат. Незнам, можеби грешам кога велам дека сепак, во прашање повторно е стравот. Прво, стравот од самиот себе. Самиот пред себе да си признаеш дека тоа, во што „до вчера“ си верувал, било неисправно, погрешно. Ова кај тебе (Маран Ата) очигледно не е случај, бидејќи, како што кажуваш, тоа веќе си го надминала. И, btw. (како пишувам, ми доаѓаат нови мисли), што ќе помислиш за некој човек кој, во истиот момент кога ти си испаднала од претходната теолошка заедница, влегува во неа? Ќе му дадеш некој совет, некое твое искуство од таму, или ќе го оставиш тој самиот да го осознае тоа што ти си го осознала? И второ, на веќе постоечкиот страв од самиот себе, се надоградува и стравот од тоа „што ќе речат луѓето за мене“! Денес овде, утре таму, ... крајот не му се знае. Колку и да сакаме да го игнорираме јавното мнение врз нас, мораме да признаеме дека тоа сепак, помалку или повеќе, постои, влијае на нас.
Не се мачи да бараш некаква литература за атеизмот, бидејќи таква (барем колку што јас знам) нема. Продолжи од се’ да читаш и осознавањето самото ќе си дојде! |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Oд лично искуство не се сложувам. Јас пред да станам православна, бев голем поборник против идејата да си определен во било која религија, затоа што сметав дека секој пат, иако е различен, те води до Бога. Најголемо влијание за да станам тоа што сум денес, имаше еден мој другар (јас си го нарекувам мој ангел чувар). Тој не влијаеше на мене со зборови, туку пред се, со дела. Откако го забележав неговото однесување кон луѓето и кон се наоколу, тогаш почнав да слушам што е православието. И тој порано не беше тоа што е денеска. Тој беше закоравен атеист. Неговото мислење се смени кога поради, така да го кажам, „немаштија од аздислак“ со својот братучед намисли да оди на Света Гора и таму да заработи некој денар (оти слушнал дека бараат работници). Целиот таков забацаран, без да верува во Бог, појде таму и остана подолго време (не само недела, две). Таму беше сместен во манастир Хиландар. Низ целото тоа патешествие почнаа да му се случуваат многу чуда (во буквална смисла), но најголем впечаток му остави духовникот отец Кирило. Сега ќе ти ги пренесам неговите зборови за овој свет старец: „Отец Кирило е многу мало човече на раст, но колку што е голем толкаво е и неговото срце“. А неговиот братучед (кој патем, исто така беше атеист) стално додава: „На почеток на нашиот престој во Хиландар, гледајќи го тој старец, си мислев: Што овој се фолира... секое утро, тој секој што ќе го сретне, го благословува и има обичај сите да ги бакнува на чело. Со сите е добар и на сите постојано им дава само љубов, постојано е насмеан. Јас мислев дека се фолира и изигрува добротвор, но после тој подолг период проведен со него, сфатив дека не е така, затоа што не може некој да глуми цело време, а и не може да те лаже, бидејќи се чувствува таа љубов која извира од него.“ Токму таа пракса која тие ја виделе кај тој отец, ги навела да станат православни. А токму нивната пракса, која јас ја видов кај нив, ме наведе јас да се запрашам што е тоа православието. А и порано, отците во пустината, особено тие што не биле писмени, не читале книги за да станат тоа што станале, туку гледајќи вистински примери, биле мотивирани на подвиг. Монасите гледајќи ја љубовта на св.Антониј биле поттикнати да се соберат околу него и да основаат огромни монашки заедници. За другото подоцна, хев ту гоу нау... Изменето од Maran Ata - 29.Октомври.2008 во 14:41 |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ОК! Енд ај хев ту гоу, туу! Бај, бај! |
||||
|
||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ѕидарски, тоа што го велиш не е страшно. Но полесно и поблагодатно е да го ставиме умот и слободната волја, под волјата на некој опитен отец, се до задобивање на умствената молитва. Потоа се ни станува јасно. Духовниот отец еднаш ми рече дека тоа „ама“ (преиспитување), не не` прави поразлични од светската мудрост. Подобро е да се дадеме на слепа вера и слепо послушание, а потоа од Бога ќе добиеме такво познание, какво што го нема ни најголемиот мудрец во светов. |
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тоа е безусловна доВЕРБА! Изменето од spiros - 29.Октомври.2008 во 12:14 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
makarios, ova znachi deka ako se oddademe na slepa vera i slepo poslushanie kako nagrada ke sledi poznanie od Boga kakvo nema ni najgolemiot mudrec na svetov. Aman... zarem moshesh da bidesh tolku lesno ubeden vo takva demagogija? Pa ako toa beshe vistina, togash ne ke mozhevme da se razmineme od najgolemite mudreci na svetov. Ili mozhebi nema dovolno slepo poslushni lugje? Toa sto si go slushnal ne vazhi za religijata, tuku za teologijata. Taa sekogash ima potreba slepo poslushni lugje. Изменето од Messenger - 29.Октомври.2008 во 15:33 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Zlatnik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Опитен отец, а? Можеш ли да ми кажеш кој е тој, или поточно како да препознаеме кој е таков? По кој критериуми ќе оцениме дали некој е опитен или не? Можеби однадвор е јагне, но одвнатре ...! Ајде, да земеме само еден пример, за кој верувам сите сте слушнале и виделе. Ако еден Зоран Вранишковски (Јован Дремвницки), како највисок свештеник, митрополит, во МПЦ не се смета(ше) за доволно опитен, тогаш незнам кој друг! (Како инаку би станал владика?) И што се случи со него и со тие „овци кои го слушаа и следеа својот пастир“? Затоа до сите апелирам, читајте буквално се’ , но размислувајте и донесувајте соодветни заклучоци и одлуки со сопствена глава. Не подлегнувајте под ничиј авторитет, оти незнаете каде тоа ќе ве одведе. Примерот што го дадов е по случаен избор и несакам од никого да се свати дека тоа е случај само во православието. Овакви „застранувања“, т.е. безусловно, безпоговорно следење на било кој теолошки „авторитет“ ги има во сите конфесии, како кај останатите христијански заедници, така и кај муслиманите. Тоа може да предизвика многу опасни последици, не само по угледот на дотичното лице, туку и по неговиот живот. Сетете се само колку самоубиства (и во МК има такви случаи) се имаат направено со верба дека така ќе му се приближат на бога и дека ќе живеат вечно! |
||||
|
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Златник - токму човекот кој ти го спомна го имав в глава како еден пример кога реков дека се треба да се преиспитува и проверува според личниот критериум и личниот твој однос со Бога...
Но... за другото - не се согласувам дека теоријата претходи на праксата... Има многу случаи во кои е точно - луѓе случајно ја прочитале Библијата или некој им зборувал за тоа и поверувале... но има уште повеќе случаи каде луѓето поверувале, а дури потоа се запознале со основите на учењето и со неговите принципи, само за да дознаат дека апсолутно совпаѓа со нивното лично убедување. Еден од најпознатите примери за ова е Серафим Роуз. Побарај малку повеќе за него на нет. Патот до Бога е личен за секого. Едни имаат потреба да бидат насочени и поведени по него, други сами тргнуваат. |
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
blueprayer, имаат право maria_magdalena и Vlad Tepesh, твојата филозофија е идентична со онаа на Саи Баба. И како што вели maria_magdalena, во тој случај сеедно е дали ќе веруваме и во Исламот, суфизмот, тотемизмот, или пак ќе обожаваме некоја крава како бог. Не секоја религија води до бог. Ако се декларираш како христијанка, имај предвид дека христијаните веруваат дека само Христос е патот кој води до Бог. Христос јасно рече "Јас Сум Патот", а на друго место пак "Тесна е вратата и малкумина се кои ја наоѓаат". Муслиманите на пример го одрекуваат Христос како Божји Син и Спасител, Неговата смрт и воскресение - што е контрадикторно на суштината на нашата вера, и не може да биде сеедно во што ќе веруваме. Или сме со Христос, или сме против Него - трето нема. |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ев ке те замолам ако не ме разбираш да не ми одговараш. Со тоа што мене ке ме нападнеш не избегнуваш одговор на некој друг како на пример на Опитен кој со денови те чека во некои теми.
А во врска со ова....Па поарно на Саи Баба да звучам отколку очи да си вадам овде.... Јас како христијанин верувам во Христос и патот по кој Тој не води... А тоа што ти се обидуваш да извртиш зборови слободно продолжи.. Ако е така како што велиш ти....зашто не веруваш во Православието кога Исус прв пат во него се спомна???????? Ма дај те молам прошетај малце по другите теми каде се бара твој одговор....а не ме начека овде мене да ме реметиш....или пак силен си над послабите!? |
||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
мила, јас веќе 2 месеци ги чекам "јаките" да соберат сила и да отвориме една тема каде што ќе дефинираме во нејзиниот вовед ред и правила по кои ќе дебатираме. Една културна дебата каде што наизменично ќе си поставуваме прашања и ќе си одговараме. Но 2 месеци поминаа, а јас сеуште си чекам. Така што, имајќи го предвид овој факт, смешно е мене да ми велиш "јас избегнувам одговор од Опитен". Еве, ако навистина сметаш така, тогаш повели натерај го Опитен да прифати една организирана дискусија со мене, а не само да ми поставува оф-топик прашања, а да ги избегнува моите прашања.
Ова е пресмешно Изменето од EvAngelos - 29.Октомври.2008 во 20:26 |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Евангелос - идејата за дебата се отфрли, и за сметка на тоа - неколкумина тука на форумов ги испомешаа и растурија сите теми, доста тенденциозно при тоа.
За сите - престанете со оф-топик муабети и почнете да поставувате јасни и конкретни прашања за да може да се добие јасен и конкретен одговор. Кога имате некое поедноставно прашање, на кое може да се одговори со само неколку пораки - имате тема Општо и неврзано... Кога имате прашања кои се подлабоки и бараат посериозна дискусија - отворете тема! |
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |