IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали несовршеното може да направи...?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали несовршеното може да направи...?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:54
Posle tolku pishuvanje na temava se ushte ne me razbra koj e mojot odgovor ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 16:54
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Posle tolku pishuvanje na temava se ushte ne me razbra koj e mojot odgovor ?

Не, ти само филоЗофираш, не кажуваш просто да или не или не знам.
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2008 во 18:14
Maran Ata, ovaa tema me potsekja na onaa "kolku angeli mozhat da tancuvaat na vrvot na iglata". Dali bi mozhela ti, onaka najednostavno, da dadesh eden broj ?

Konsekventno, tvoeto insistiranje na konkreten odgovor so DA ili NE na prashanjeto e pravenje dupka vo voda. Kakov odgovor i da se dade, nema da bide validen bidejki ne podlegnuva na nashe iskustveno osoznavanje na sovrshenoto, tuku od nashata pretpostavka, teoloshkata ili nauchnata dogma i teorija, kulturnata tradicija ili lichnata zhelbata.      

Da bide temava ushte ponerazbirliva od strana na chlenovite, ti ne se javuvash od pozicija na neznaenje i iskreno prashuvanje za doznavanje preku zaednichka duskusija, tuku od pozicija na znaenje i ochekuvanje na istoveten odgovor.

Ako go imash odgovorot, togash e vo red da go prezentirash preku svoja obzervacija vo edna tema kako ovaa, no vo toj sluchaj ne baraj od chitatelite lakonsko izjasnuvanje so Da ili Ne, osobeno ako ne se slozhuvaat so osnovite na postavenata tema.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 06:34
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Maran Ata, ovaa tema me potsekja na onaa "kolku angeli mozhat da tancuvaat na vrvot na iglata". Dali bi mozhela ti, onaka najednostavno, da dadesh eden broj ?

Konsekventno, tvoeto insistiranje na konkreten odgovor so DA ili NE na prashanjeto e pravenje dupka vo voda. Kakov odgovor i da se dade, nema da bide validen bidejki ne podlegnuva na nashe iskustveno osoznavanje na sovrshenoto, tuku od nashata pretpostavka, teoloshkata ili nauchnata dogma i teorija, kulturnata tradicija ili lichnata zhelbata.      

Da bide temava ushte ponerazbirliva od strana na chlenovite, ti ne se javuvash od pozicija na neznaenje i iskreno prashuvanje za doznavanje preku zaednichka duskusija, tuku od pozicija na znaenje i ochekuvanje na istoveten odgovor.

Ako go imash odgovorot, togash e vo red da go prezentirash preku svoja obzervacija vo edna tema kako ovaa, no vo toj sluchaj ne baraj od chitatelite lakonsko izjasnuvanje so Da ili Ne, osobeno ako ne se slozhuvaat so osnovite na postavenata tema.

Јас мојот одговор веќе го дадов. Велам НЕ, затоа што не постои нешто што би можело да биде совршено во сите времиња и без да биде ограничено. Било што на земјава да земам во предвид е несовршено. Јас ги прашувам оние кои го застапуваат спротивното гледиште (затоа што виде и самиот дека ги има такви) да ми дадат пример кој е совршентство без ограничување. Но, одговор нема на тоа, туку само филоЗофирање. Прашав за конкретен предмет или што и да е.

Изменето од Maran Ata - 25.Октомври.2008 во 06:35
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 09:38
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

... Se nadevam deka ke dobijam razumen odgovor na ovie prasanja.

Е сега ме навредитагаплазењеголема%20насмевка Дали досега сум дал некој неразумен одговор?
За разлика од многумина кои воопшто не даваат одговор на моите прашања, јас секогаш (барем така мислам) давам разумни одговори, одговори кои не се двосмислени, ненавредливи... Додуша (како сега) малку можам да задоцнам со одговорот, но сепак го давам. Ете, нели конкретно ти одговорив на твоето поставено прашање со ДА. За тоа и дадов одреден коментар зошто така мислам.

... Bi go zaprasala zlatnik, kako ateist, kako toj go gleda zivotot?

Верувам дека и јас, како и секој друг човек на планетава, животот го гледаме (значи го сваќаме, прифаќаме и се однесуваме во него) од исти аспекти. Со некои индивидуални разлики. Од нив ќе ја спомнам само онаа која е актуелна на темава - верувањето во бог. Ти тоа верување го ставаш као примарно во твоето биттисување на овој свет и се друго е подредено во согласност на/со тоа верување. Се друго е споредно. А ете, јас верувањето во (било кој) бог воопшто не го ставам како некој определувачки фактор во мојата животна определба.

... Sto vrednost mu ima zivotot koga ne veruva vo Boga ...

Не дозволувај твојата верба во бог да биде ограничувачки фактор во начинот на осмислување и вреднување на целите во животот на другите луѓе. Зарем само тие кои веруваат во бог имаат некаква вредност во животот? А, во кој бог треба да се верува за да се постигне таа вредност? Во Ра, Зевс, Афродита, Мардук ...? Во кој?

... i misli deka koga ke umre, nema veke voopsto da postoi?...

А ти што мислиш? Дека душата ќе отиде кај бога? Од која страна на бог, од лево или од десно? Или во некој посебен прифатен центар за души, па од таму, кога ќе дојде судниот ден, ќе се распределуваат, секој според заслугите? Или душата ќе се реинкарнира во некое друго тело? Или дека душата умира заедно со телото? Реков, во темата „каде оди духот по смртта“, јас воопшто не прифаќам дека постои „нешто“, за кое вие го нарекувате душа. Според тоа, „тоа нешто“(душата) неможе да умре, да се реинкарнира или да „отиде“ некаде.

... Ili sto gi sprecuva lugeto da pravat bezakonija, i da bidat humani i da ziveat moralen zivot? Ako Bog ne postoi, sto mene sega me sprecuva da ti dojdam doma i da ti zakacam dva k*rsuma v celo zatoa sto se protivis na moeto veruvanje?(figurativno kazano, bez nikakva navreda) ...

Зарем само стравот од божјата казна те спречува да „ми закачиш 2 к*ршума в чело“ (btw. доволно е и само 1 к*ршумнамигнувањеплазење). Ете гледаш, јас не верувам во бог, а сепак не го правам тоа. Значи верувањето во бог не е услов некој човек да не е убиец, силувач, крадец ...Напротив, колку има такви луѓе кои веруваат во бог, но ги прават сите тие лоши работи. Најверојатно „веруваат“ дека бог ќе им се смилува кога ќе се покајат за стореното.

... Ako Bog ne postoi, sto e togas ljubovta? Kakva e taa ljubov sto ja imas kon tvoite deca? Ako Bog ne postoi koja "ljubov" vo svetot e vistinskata?

Нешто слично како во претходниот коментар. Зарем за тебе само љубовта кон бога е единствената „вистинска“ љубов? Тоа би било премногу ограничувачки, преку љубовта кон бога, да се љубат сопствените деца, сопруг(и) ... и сите останати. Не само ограничувачки, за мене тоа би било разочарувачки. Предметите на мојата љубов да ги поистоветувам едни со други. Или уште полошо, да ги условувам со љубовта кон бог. Демек, ако не го сакам бог (т.е. ако не верувам во него), не би можел да сакам никој друг! Зошто не правиш разграничување на љубовта? Излезете малку од стегите на теолошката догма. Ѕирнете во реалниот свет. Таму има безгранична, безусловна љубов.

Изменето од Zlatnik - 25.Октомври.2008 во 09:43
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 10:01
Златник, пак почна со твоите филозофии. Убаво те прашав, што смисла ти има тебе животот ако не веруваш во Бог? Вегетираш и чекаш ден да дојде за да умреш и толку??? А кога сме веќе кај филозофирањето, ај да почнеме вака. Од каде луѓето знаат што е добро, а што лошо? Зошто ако нема Бог некој би го измислил хуманизмот? Ма што ми е мене гајле за оние кои гладуваат, кога сите ќе умреме и крај. Шо ќе им помагам. Така иде работата, а?

Рече безумникот во срцето свое, нема Бог, да јадеме и да пиеме, оти утре ќе умреме и душата нема никаде да ни оди.. упс, извини, не постои душа.

п.с. Ако ти немаш страв од ништо и знаеш дека еден ден ќе умреш, што те тера да создаваш семејство кое ќе го сакаш? (и дали е тоа љубов, затоа што според тебе, љубовта е производ на мозокот) Или што те спречува да ја изневериш сопругата?

И не заборавај да ми кажеш пример на нешто што е совршено без временско и просторно ограничување - со нетрпение го чекам одговорот
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 10:16
EDNAS USPEAVME DA GO NAPRAVIME DA E SOVRSENO
POSLE TOA DOAGJA BEDa I MIZERIJA

taka da ne se trudete da bide naj naj naj

gospod gleda, nedava da e naj naj naj

Изменето од anakin - 25.Октомври.2008 во 10:17
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 10:38

Златник, пак почна со твоите филозофии. Убаво те прашав, што смисла ти има тебе животот ако не веруваш во Бог? Вегетираш и чекаш ден да дојде за да умреш и толку??? ...

Мојот одговор не е филозофирање. И јас, но и сите луѓе на светов, помалку или повеќе, имаме исти гледишта и исти цели во животот. Од твоево пишување сваќам дека ти си исклучок, бидејќи за тебе единствената смисла, единствената цел во животот ти е да веруваш во бог, и (да те парафразирам) во твоето „вегетирање до смртта“ да се надеваш дека ќе отидеш кај Него и тогаш вечно ќе живееш!

... А кога сме веќе кај филозофирањето, ај да почнеме вака. Од каде луѓето знаат што е добро, а што лошо? Зошто ако нема Бог некој би го измислил хуманизмот? Ма што ми е мене гајле за оние кои гладуваат, кога сите ќе умреме и крај. Шо ќе им помагам. Така иде работата, а?

Искрено, со ова ме разочара. Зарем само во името на бог треба да се прават хумани дела? Ако целиот хуманизам се поистовети со бог - тешко на луѓето.

... Рече безумникот во срцето свое, нема Бог, да јадеме и да пиеме,...

Значи, според тебе, тие кои велат „нема бог“, тие се „безумници“, така? Ако сакаш така, тогаш во ред, јас сум безумник. Подобро и тоа, отколку да верувам во тоа што ти го веруваш. Ова е уште една потврда дека неможе секој да биде совршен!

...п.с. Ако ти немаш страв од ништо и знаеш дека еден ден ќе умреш, што те тера да создаваш семејство кое ќе го сакаш? (и дали е тоа љубов, затоа што според тебе, љубовта е производ на мозокот) Или што те спречува да ја изневериш сопругата?

Си слушнала за почитување на човечкото достоинство? Во случајов мое и на сопругата.

... И не заборавај да ми кажеш пример на нешто што е совршено без временско и просторно ограничување - со нетрпение го чекам одговорот

Очигледно не си го приметила мојот одговор од 4-та страна. Еве дел од него кој се однесува на твоево прашање
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... Лично мислам дека еве, на пр. Л.В.Бетовен бил несовршен како човек, но зарем неговите дела (пр. 9-тата симфонија) не е совршенство? Значи, оценката за тоа дали некој е совршен и дали неговото дело е совршено е само субјективна оцена. Токму во твоето прашање, дали несовршеното (читај: човекот) може да создаде совршенство, кажува дека не секое дело на човекот треба да биде совршено. Значи покрај многуте несовршени работи на несовршениот човек, можно е да создаде и некое совршенство. Но, во секој случај, тој сепак создал совршеност. За некои работи човек може да биде совршен, но за некои не и затоа воопшто не може да се генерализира.
Но, бидејќи сакаш конкретен одговор, а според горе кажаново, верувам дека ќе разбереш зошто тоа го велам, ете, мојот одговор што го бараш е ДА.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 10:47

Очигледно не си го приметила мојот одговор од 4-та страна. Еве дел од него кој се однесува на твоево прашање

... Лично мислам дека еве, на пр. Л.В.Бетовен бил
несовршен како човек, но зарем неговите дела (пр. 9-тата симфонија) не
е совршенство? Значи, оценката за тоа дали некој е совршен и дали
неговото дело е совршено е само субјективна оцена. Токму во твоето
прашање, дали несовршеното (читај: човекот) може да создаде
совршенство, кажува дека не секое дело на човекот треба да биде
совршено. Значи покрај многуте несовршени работи на несовршениот човек,
можно е да создаде и некое совршенство. Но, во секој случај, тој сепак
создал совршеност. За некои работи човек може да биде совршен, но за
некои не и затоа воопшто не може да се генерализира.Но,
бидејќи сакаш конкретен одговор, а според горе кажаново, верувам дека
ќе разбереш зошто тоа го велам, ете, мојот одговор што го бараш е ДА.

Јас ти кажав дека делото на Бетовен не е совршено - сепак е ограничено. А и за други дела се велат дека биле совршени. Сега кое е совршеното? Ти кажав да ми дадеш пример за нешто што не е временски ограничено.

Изменето од Maran Ata - 25.Октомври.2008 во 10:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 10:58

... Јас ти кажав дека делото на Бетовен не е совршено - сепак е ограничено...

Ееејјј, Маран Ата! Дали се слушаш (т.е. читаш) самата себе, што зборуваш?!?!
Ти ми кажа!ма%20ајдегазење%20од%20смеење

Во ред, е ти верувамајдемирголемо%20гушкање

Изменето од Zlatnik - 25.Октомври.2008 во 11:00
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 11:17
Колку и да ни изгледа совршено едно авангардно дело, тоа е душевно,  и во тој поглед не може да се зборува за совршенство на истото.

Имаше еден руски сликар (му го заборавив името), кој во некои од своите уметнички дела, сакаше да ја долови совршеноста на Христос. Последното негово дело е совшен бел квадрат, и потоа се откажа да слика, велејќи дека ова е најмногу што може да го стори човечкиот талант.

Совршенството може да се пронајде само во Вечната Авангарда. А бидејќи Он ни заповеда да бидеме совршени, можеме да се восовршуваме и да станеме богови по благодат.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 14:03

Ili sto gi sprecuva lugeto da pravat bezakonija, i da bidat humani i da ziveat moralen zivot? Ako Bog ne postoi, sto mene sega me sprecuva da ti dojdam doma i da ti zakacam dva k*rsuma v celo zatoa sto se protivis na moeto veruvanje?(figurativno kazano, bez nikakva navreda) Ako Bog ne postoi, sto e togas ljubovta? Kakva e taa ljubov sto ja imas kon tvoite deca? Ako Bog ne postoi koja "ljubov" vo svetot e vistinskata?

Se nadevam deka ke dobijam razumen odgovor na ovie prasanja.

Еднаш пишував дека всушност религијата го очовечила човекот. Таа ги донела законите и моралот, а тие ја унапредиле свесноста. Да си свесен за себе, значи стапуваш во контакт со себе и своите мисли, чувства, потреби, желби во одреден момент, и си свесен за своите постапки и дела и нивните последици.
Тоа ме доведе до прашањето кое си го поставив, а тоа е, зашто Бог е совршен, т.е. бидејќи Маран Ата напиша Христос е Богочовек и тој е совршенство, што го прави него совршен?
Дали се тоа неговите особини, добродетелта, милозливоста, неговата мисија, неговите дела на љубов, простување, или нешто друго.
По мене, тоа е познанието, или знаењето. Кога сме тргнале на училиште, верувам сите сме ги доживувале првите учители како нешто посебно, моќно, совршено. Ни раскажувале за различни нешта кои не збунувале отпрвин а потоа не восхитувале, бидејќи од состојба на нејасност, игнорантност, нештата добивале облик, боја, слика, смисла.
А Христос бил животен учител, тој дошол меѓу луѓето кога се наоѓале збунети, сиромави во духот, ојадени од искушенија, скршени од болка. Тој им донел светлина, им донел надеж, мотивација, желба за утре, за избавување од болот. Им кажал дека простувањето и љубовта се лекот. Зошто така, па бидејќи тие ја смируваат душата, импулсите и носат радост. Тоа е врвната лекција, совршената и безвремената, кога јас ја преведувам во: љубете се себеси ( за да го љубите ближниот). Бидејќи Христос се љубел себеси, тој знаел кој, која е неговата мисија, и го следел својот пат со радост. Љубовта кон себе е навидум едноставна работа, но всушност најтешка задача поставена пред човекот. Да се љубиш значи да се прифатиш себеси целосно, со сите свои мани, слабости, доблести и јачини. Така можеш слободно да дишеш и да уживаш во себеси, да имаш свесност за себе, да го избереш за себе она што ќе ти донесе радост, да се радуваш, да си радост( тоа не значи несреќа на другиот, тогаш тоа не е радост за тебе).
Да се вратам погоре, значи дали ние можеме да го имаме знаењето на Христос и така, да бидеме совршени?
Совршенство- тоа не е творевина, тоа е битисување, тоа е знаење. Ирелевантно ми е да зборувам за тоа дали човекот може да создаде совршеноство, бидејќи создаденото, створеното не е совршенство. Самиот пат/процес може да биде симбол на совршенство, бидејќи патот значи учење, учењето носи знаење. Човештвото го изодува тој пат со векови и милениуми, знаењето е насекаде околу нас, не е статично и дефинитивно, ами е континуитет.
Врвно познание за мене е: да се љубиш себеси.
Така, човекот се ослободува од егоцентричноста, се воздигнува до исполнување на своите потенцијали, и оди над себе. Дали тој некогаш го постигнува тоа? Секако. Многу пати. Ќе научам нешто ново, и одново ќе се надминам. Ќе го погледнам бебето, и само чиста љубов и топлина ми е во срцето не сум веќе во мојата кожа, ами сум над мене;го одам патот на љубовта и носам радост во себе. И тоа е совршено и е безвремено бидејќи утре ќе ме нема, но знаењето ќе остане за другите. Нешто ќе остане од мене, и нешто повеќе од Бога.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2008 во 20:48
Bravo Kali. Gi spodeluvam tvoite razmisluvanje vo potpolnost. Vsushnost toa sto go objasnuvash e vistinskata religija, a se ostanato e teolgoija i dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2008 во 12:33
Originally posted by Kali Kali напиша:

Тоа е врвната лекција, совршената и безвремената, кога јас ја преведувам во: љубете се себеси ( за да го љубите ближниот).

Тука се наметнува прашањето кој што подразбира под тоа љубете се себеси.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.