Испечати | Затвори го прозорот

Дали несовршеното може да направи...?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16124
Датум на принтање: 17.Февруари.2025 во 16:02
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дали несовршеното може да направи...?
Постирано од: Maran Ata
Наслов: Дали несовршеното може да направи...?
Датум на внесување: 14.Октомври.2008 во 01:03
Имам едно прашање до сите кои пишуваат на темава - Дали несовршено нешто може да направи нешто совршено?

Ме интересира одговорот на сите вас. Ви благодарам.

-------------
+ Љубовта покрива многу гревови +

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 14.Октомври.2008 во 03:54
Interesno prashanje.

So drugi zborovi, dali na nesovrsheoto sudbina mu e sekogash da sozdava samo nesovrsheni neshta?

Ili pak, dali samo sovrshenoto mozhe da kreira neshto sovrsheno?

Isto taka, dali sovrshenoto mora sekogash da kreira neshto sovrsheno ili   mozhe da sozdade neshto i sto ne e sovrsheno?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 14.Октомври.2008 во 16:20
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Имам едно прашање до сите кои пишуваат на темава - Дали несовршено нешто може да направи нешто совршено?

Само ЕДЕН е Совршен, а Тој и од тоа што ние го наречуваме несовршено, прави совршено.

ХАЛЕЛУЈАХ!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: stevompc
Датум на внесување: 14.Октомври.2008 во 19:13

sto e idejata ovde? ima li temava dopirni tocki so verata?

Ako e idejata deka Gospod (sovrsen) napravil covek (nesovrsen), dali sega moze i obratno?

razmislete pa odgovorete.

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 14.Октомври.2008 во 20:43

Несовршеното НЕМОЖЕ да направи нешто совршено, но како христијани ИМАМЕ ДОЛЖНОСТ ДА СЕ СТРЕМИМЕ КОН СОВРШЕНСТВОТО. “Бидете совршени како што е совршен Бог“ (секогаш парафразирам цитати)

Значи, како што вели Павле, се она што го правиме да го правиме како за Бог, така ќе дојде до израз нашиот стремеж кон совршенството. (Коринтјани ли беше каде вели секој  својата служба да ја извршува не како за себе-но како за Бог)
Ете такви треба да бидеме.

Дали од тој стремеж ќе произлезе нешто совршено, може да оцени единствено оценувачот на вистински совршените работи, вистинскиот критериум, а тоа е Бог, главниот Оценувач на тоа дали нештата ги правиме навистина добро.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 04:15
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

sto e idejata ovde? ima li temava dopirni tocki so verata?

Ako e idejata deka Gospod (sovrsen) napravil covek (nesovrsen), dali sega moze i obratno?

razmislete pa odgovorete.

Прашањето е многу едноставно и ме интересира одговор само со да или не, а подоцна ќе видите што ми е поентата. И од твоја корист ќе биде, не само од моја!

-------------

Постирано од: deshad
Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 16:44
Не може.Па затоа и се вика несовршено.Ама сепак треба да се стреми кон повисоки, повозвишени цели.

-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 17:08
Ako na nesovrshenoto sudbina mu e sekogash da sozdava nesovrshenosti, togash zoshto da se stremi kon povisoki, povozvisheni celi, koga tie se nedofatni za nego?

A da, za da bide pomalu nesovrsheno.

Vo sekoj sluchaj, so ova go prifakjate faktot deka nesovrshenoto mozhe da se unapredi samo do krajniot limit na svoite mozhnosti. I potoa mozhe samo da stagnira.

Ako toa go interpolirame na chovekot, togash krajnata instanca na chovekot ne e nishto drugo tuku stagnacija.

Vo toj sluchaj, koja e ultimatinata ideja na negoviot razvoj so "stremenje kon povisoki i povozvisheni celi" koga tie celi ne mozhat da bidat tokmu bozhenstvenite za koi postojano propoveda Isus i za koi site nie se trudime i mechtaeme? Togash zoshto Bog go sozdade chovekot spored svojot obraz, koga ne gledate nikakov potencijal i benefit od toa ?

Zarem ne gledate deka samite sebe si postavuvate ogranichuvanja i si ja sechete grankata na koja sedite ?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: gagaDNZ
Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 17:12
Ne moze covek da bide sovrsen kako sto e sovrsen Bog.Spored eden pameten filozof Ksenofan glupavi se lugjeto koi mislat deka mozat da bidat kako bog i ne se vo pravo sto si dozvolile da go mislat toa.Bog e eden,vecen,sovrsen,covek ne mu e blizu ni po stava ni po razum.Greska e covekot i sto go zamisluva Bog kako covecko sustesvo....
a za temava konkretno mislam deka tokmu ona sto e nesovrseno e sepak sovrseno...ne treba se da bide na mesto i se da bide kako sto treba...i so nesovrsenosti postoi harmonija

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Несовршеното НЕМОЖЕ да направи нешто совршено, но како христијани ИМАМЕ ДОЛЖНОСТ ДА СЕ СТРЕМИМЕ КОН СОВРШЕНСТВОТО. “Бидете совршени како што е совршен Бог“ (секогаш парафразирам цитати)Значи, како што вели Павле, се она што го правиме да го правиме како за Бог, така ќе дојде до израз нашиот стремеж кон совршенството. (Коринтјани ли беше каде вели секој  својата служба да ја извршува не како за себе-но како за Бог)Ете такви треба да бидеме.Дали од тој стремеж ќе произлезе нешто совршено, може да оцени единствено оценувачот на вистински совршените работи, вистинскиот критериум, а тоа е Бог, главниот Оценувач на тоа дали нештата ги правиме навистина добро.

Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 17:58
Неможе, тогаш во што е неговата несовршеност?

На другиот можете да му го дадете само она што го имате, а никако она што го немате според: Добриот од своето сокровиште изнесува добро а лошиот лошо.

-------------
Господи Исусе Христе помилуј не

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 18:26
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako na nesovrshenoto sudbina mu e sekogash da sozdava nesovrshenosti, togash zoshto da se stremi kon povisoki, povozvisheni celi, koga tie se nedofatni za nego?

A da, za da bide pomalu nesovrsheno.

Vo sekoj sluchaj, so ova go prifakjate faktot deka nesovrshenoto mozhe da se unapredi samo do krajniot limit na svoite mozhnosti. I potoa mozhe samo da stagnira.

Ako toa go interpolirame na chovekot, togash krajnata instanca na chovekot ne e nishto drugo tuku stagnacija. Vo toj sluchaj, koja e ultimatinata ideja na negoviot razvoj so "stremenje kon povisoki i povozvisheni celi" koga tie celi ne mozhat da bidat tokmu bozhenstvenite za koi postojano propoveda Isus i za koi site nie se trudime i mechtaeme? Togash zoshto Bog go sozdade chovekot spored svojot obraz, koga ne gledate nikakov potencijal i benefit od toa ?

Zarem ne gledate deka samite sebe si postavuvate ogranichuvanja i si ja sechete grankata na koja sedite ?

Tokmu za covekot zboruvame, a sekako, toj ke stagnira dokolku PRESTANE da se stremi kon licno usovrsuvanje. Pa ti vidi sega dali e podobro da zapres da se usovrsuvas stremejci se kon svoite ideali, kon idealot koj go postavil Bog, ili pak e podobro da se unapreduvas, cekor po cekor, stanuvajci podobar i podobar od ona sto si sega.
Denes sum mnogu posovrsena od vcera, a utre sekako ce bidam i podobra od ona sto sum denes.

So samoto otkazuvanje od ovie stremezi, covekot ce potone. Vo najmala raka ce se zadovoli so sebe onakov kakov sto e, bez da razmisluva...i na toj nacin se povece ce nalikuva na zivotnite. Ili pak ti mislis  deka covek treba da se odnesuva po devizata "ili ce bidam sovrsen-ili nisto? "

Pa ti vidi sea koj si ja sece grankata, dali toj sto raboti na svoe usovrsuvanje, ili toj sto se pomiril so sebe onakov kakov e bez da saka da se promeni na podobro.

Celta na covek ne e i ne moze da bide da stane Bog, toa e nevozmozno, no moze da raboti na sebe i da stane HRISTOLIK. "Bidete sovrseni kako sto e sovrsen i vasiot Bog"-toa bi trebalo da e mototo na sekoj svesen i normalen covek (ne samo hristijanin) koj raboti na sebe, na svoite slabosti, nedostatoci. Taka ce bide poblisku do Boga, popolezen za bliznite...podalecnite, zaednicata....zemjata...

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 18:33
Стагнирањето е движење наназад. Светот, универзумот се придвижуваат напред постојано. Доколку останеме денес, исти како што бевме вчера, тогаш заостануваме се повеќе и повеќе со секој изминат ден.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 18:42

Zamisli da odi covek na taa varijanta-se ili nisto. Prilicno hazarderski za COVEK, neli?

Ili ce bidam kako Bog, ili ce si sedam na ova ramniste, ne treba da napreduvam...Ce jadam, pijam, spijam, sto ima da rabotam na svoe usovrsuvanje koga i onaka nema da go dostignam?

Mnogu los nacin na razmisluvanje, no sekoj ima pravo na svoe mislenje.
(se izvinuvam za latinicava ama ovoj komp. nema kir. poddrska)

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 18:53

"Bidete sovrseni kako sto e sovrsen i vasiot Bog"-toa bi trebalo da e mototo na sekoj svesen i normalen covek (ne samo hristijanin) 

Aha... tokmu toa mi beshe poentata!!!

Zoshto si ja sechete samite grankata i zoshto se ubeduvate deka chovekot ne mozhe da ja dostigne sovrshenosta, onaa po chij lik sme kreirani, koga Isus ni porachuva oti, ako poveruvame vo negovite zborovi, mozheme da pravime se sto pravi Toj, pa i povekje od Nego i deka ke bideme sovrsheni kako sto e sovrshen i nashiot Bog ???

Zoshto gi slushate onie koi mu protivrechat na Isusa i Boga ???

Vie ste sozdadeni da "Bidete sovrseni kako sto e sovrsen i vasiot Bog" Nishto pomalu i nishto povekje!

Toa e Radosnata vest, sto treba da si ja povtoruvate sekoja vecher pred spienje:

"Da bidam sovrsen kako sto e sovrsen i mojot Bog"

Amin!

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 18:54
Kakva katastrofalna interpretacija, ubavo ti objasniv pogore, no nema vrska, odime ponatamu..Pozdravсреќа

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 18:59
Blasfemija !!!

Anatema !!!

Bog da chuva !!!

Sekoj si go odi svojot pat i sekoj stiga do krajot na svojot limit... koj samiot si go postavuva.

Ne e sekoj zbor za sechii ushi.

Amin.

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 19:06
Не ми е јасно како може на оваа тема да се расправате или јас не ја разбирам фунтата

Восовршувањето во Христа е обратно пропорцијонално со восовршувањето во светот.

-------------

Постирано од: Vladimir88
Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 19:15
Јас мислам дека нема совршени работи на светот..
Секое добро си има и своја лоша страна.

Нема совршени нешта..

-------------

http://www.youtube.com/watch?v=B9-eAYHooUo -
Linkin Park - Crawling

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 19:17
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Не ми е јасно како може на оваа тема да се расправате или јас не ја разбирам фунтата

Восовршувањето во Христа е обратно пропорцијонално со восовршувањето во светот.

Јас воопшто не се расправам, напротив се чудам зошто мојот пост наиде на толкава иронија, па токму сега го преиспитувам/препрочитувам...како може некој да напише таков одговор, не ми е јасно, макар и да има различнио погледи од моите...збунетост

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 19:20
Originally posted by deshad deshad напиша:

Не може.Па затоа и се вика несовршено.Ама сепак треба да се стреми кон повисоки, повозвишени цели.

Во секој случај, еве драго ми е што ценет член од исламска вероисповед го дели ова мое мислење, токму како што кажав во постот, тој стремеж е присутен кај секој човек. среќа

-------------

Постирано од: rabani
Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 19:50
od nesovshen chovek mozi da ispadni samo edno neshto koe e sovrsheno, a toa e ljubovta

-------------
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 21:29
Originally posted by rabani rabani напиша:

od nesovshen chovek mozi da ispadni samo edno neshto koe e sovrsheno, a toa e ljubovta

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 15.Октомври.2008 во 22:12
Ako Bog e sovrshen i ako sovrshenosta kreira samo sovrsheni raboti, kako togash Bog go kreira nesovrsheniot chovek, koj nikogash nemohe da dostigne sovrshenost?

-------------

Постирано од: evangelist
Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 02:03
Ako Bog e podoben na grncar koj go pravi svojot glinen sad, togas se nametnuva prasaneto dali glineniot sad, moze da spori so grncarot? - odgovor - absolutno NE!

a covekot spori so BOGA!!!

luge svestete se!!!

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 02:31
Прво, само еден е Совршен оти ако постои и некој друг совршен тогаш и Неговото совршенство не би било совршено, а друго, кога веке е така, затоа и Господ создал човекот според својот образ и подобие односно совршен во потецијал восовршувувајќи се од првобитниот образ до подобието Божјо и тоа восовршување е по благодат, а не по суштина како што го рковме тоа на почетокот.

-------------

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 11:19

ДОбра опаска! Соодветно на ова би било и спротивното. Ако совршениот создаде несовршено, во што е неговата совршеност?
Ова се само реторички прашања.
Оваа тема повеќе би одговарало да биде во топикот филозофија, бидејќи ако претпоставиме (како што некој спомна) дека само бог е совршен, и ако сите се согласиме со тоа, тогаш едноставно ќе нема за што да се дискутира.
Суштински, треба да видиме односно да определиме што подразбираме под поимот совршенство, и во недостаток на тоа, што е несовршено. Па тек потоа да дискутираме. Овака само ќе филозофираме. Да не испадне работава како онаа дискусија на схоластичарите: „колку духови ќе можат да застанат на врвот од една игла„?

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 11:23
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

ДОбра опаска! Соодветно на ова би било и спротивното. Ако совршениот создаде несовршено, во што е неговата совршеност?Ова се само реторички прашања.Оваа тема повеќе би одговарало да биде во топикот филозофија, бидејќи ако претпоставиме (како што некој спомна) дека само бог е совршен, и ако сите се согласиме со тоа, тогаш едноставно ќе нема за што да се дискутира.Суштински, треба да видиме односно да определиме што подразбираме под поимот совршенство, и во недостаток на тоа, што е несовршено. Па тек потоа да дискутираме. Овака само ќе филозофираме. Да не испадне работава како онаа дискусија на схоластичарите: „колку духови ќе можат да застанат на врвот од една игла„?

Zlatnik, od tebe seuste nemam cueno konkreten odgovor - dali moze ili ne. Mi treba samo da ili ne, bez filozofiranje.

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 11:47

ДОбра опаска! Соодветно на ова би било и спротивното. Ако совршениот создаде несовршено, во што е неговата совршеност?Ова се само реторички прашања.Оваа тема повеќе би одговарало да биде во топикот филозофија, бидејќи ако претпоставиме (како што некој спомна) дека само бог е совршен, и ако сите се согласиме со тоа, тогаш едноставно ќе нема за што да се дискутира.Суштински, треба да видиме односно да определиме што подразбираме под поимот совршенство, и во недостаток на тоа, што е несовршено. Па тек потоа да дискутираме. Овака само ќе филозофираме. Да не испадне работава како онаа дискусија на схоластичарите: „колку духови ќе можат да застанат на врвот од една игла„?

Zlatnik, od tebe seuste nemam cueno konkreten odgovor - dali moze ili ne. Mi treba samo da ili ne, bez filozofiranje.

Јас не се откажувам од дискусија. Но, прво прочитај го она со црвени букви од горниов цитат. Мислам дека ме свати за што зборувам?

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 11:51

Јас не се откажувам од дискусија. Но, прво прочитај го она со црвени букви од горниов цитат. Мислам дека ме свати за што зборувам?

Da, sfativ - filozofiras. Te prasav ednostavno prasanje - dali nesto nesovrseno moze da napravi nesto sto e sovrseno. Sovrsenstvo - stvati go generalno kako sto se sfaka. Baram ednostaven odgovor - da ili ne.

Jas velam - NE. A ti?

p.s. i drugite bi bilo ubavo da odgovorat konkretno samo so da ili ne.

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 12:12
"dali nesto nesovrseno moze da napravi nesto sto e sovrseno......Jas velam - NE. A ti?

p.s. i drugite bi bilo ubavo da odgovorat konkretno samo so da ili ne."

Маран Ата, појасни тогаш што е тоа нешто. Скулптура? Слика? Операција? Лек? Музика? Совршен дом?

Во тој случај велам да-ако се мисли на материјални работи. Зошто да не? Имам во глава некоја идеја, еве на пример што знам, композиција. Се обидувам, поправам, доправам и на крај добивам музика онаква каква што сакам. Совршенство. Зар Музиката на Моцарт не е совршена? Бетовен?

Ако авторот ја направи својата творба токму онака како што ја замислил, без “ама“, “требаше вака или онака“-тогаш велам “да“. Во тој случај мислам дека несовршеното може да направи нешто совршено во рамките на нашите разбирања. Се разбира, таа слава авторот треба да да му ја припише на Бог-оти Он нели го дал талентот за музика, архитектура, медицина....

Ако мислиш на нас како личности, на нашите постапки, стремежи, однесувања, изградување на личноста, тогаш за тоа се изјаснив претходно.
Мораме да се стремиме кон совршеното, а Бог (во секој случај) ќе биде најдобриот оценувач. Постапка: Некој донира бубрег...орган...зар не е тоа некакво совршенство во однесувањето? Некој се откажал од нешто во полза на некој друг...тоа се оние стремежи за достигање на совршенството.

Ај одговори ми со да или не на следново прашање:
Дали сеуште пиеш ракија наутро? Ама само со Да или Не....

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 12:16

"dali nesto nesovrseno moze da napravi nesto sto e sovrseno......Jas velam - NE. A ti?

p.s. i drugite bi bilo ubavo da odgovorat konkretno samo so da ili ne."Маран Ата, појасни тогаш што е тоа нешто. Скулптура? Слика? Операција? Лек? Музика? Совршен дом? Во тој случај велам да-ако се мисли на материјални работи. Ако авторот ја направи својата творба токму онака како што ја замислил, без “ама“, “требаше вака или онака“-тогаш велам “да“.Ако мислиш на нас како личности, на нашите постапки, стремежи, однесувања, изградување на личноста, тогаш за тоа се изјаснив претходно.

Toa ne e tocen odgovor. Ako edno nesto sto sum go napravila za mene e sovrseno, za tebe ne e.

Ednostavno prasanje - dali nesovrseno nesto moze da napravi sovrseno?

-------------

Постирано од: Karamazov
Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 12:30

Te prasav ednostavno prasanje - dali nesto nesovrseno moze da napravi nesto sto e sovrseno. Sovrsenstvo - stvati go generalno kako sto se sfaka. Baram ednostaven odgovor - da ili ne.

Jas velam - NE. A ti?

p.s. i drugite bi bilo ubavo da odgovorat konkretno samo so da ili ne.

I spored fizickite zakoni, odgovorot e "ne".

-------------
tre, tri, tra

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 12:41
Maran Ata, многу сум љубопитна...Не мачи ме повеќеох

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 12:44

p.s. i drugite bi bilo ubavo da odgovorat konkretno samo so da ili ne."Маран Ата, појасни тогаш што е тоа нешто. Скулптура? Слика? Операција? Лек? Музика? Совршен дом? Во тој случај велам да-ако се мисли на материјални работи. Ако авторот ја направи својата творба токму онака како што ја замислил, без “ама“, “требаше вака или онака“-тогаш велам “да“.Ако мислиш на нас како личности, на нашите постапки, стремежи, однесувања, изградување на личноста, тогаш за тоа се изјаснив претходно.

Toa ne e tocen odgovor. Ako edno nesto sto sum go napravila za mene e sovrseno, za tebe ne e.

Ednostavno prasanje - dali nesovrseno nesto moze da napravi sovrseno?

Е тоа е факт, за вкусовите не може да се расправа Мојата “совршена“ фризура за друг е катастрофа, сепак “совршеноста“ е во рамките на субјективните сфаќања.Се знае Кој е совршен...

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 16:36
Originally posted by evangelist evangelist напиша:

Ako Bog e podoben na grncar koj go pravi svojot glinen sad, togas se nametnuva prasaneto dali glineniot sad, moze da spori so grncarot? - odgovor - absolutno NE!

a covekot spori so BOGA!!!

luge svestete se!!!

Navedenata paralela e edna od najstarite postoechki vo teologijata i e edna od najpogreshnite koi mozhel chovek da ja skova vo zenitot na svojata ignorantnost.

I toa nemashe da bide tolku tragichno, a ko ne se prifakja i ne se povtoruva so generacii, nebare e mudrost ispratena direktno od Boga.

Chovekot ne e nikakva zemja ili mrtov kamen koj e delkan od nekoj zanaetchjija, tuku e BOGOVDAHNOVENO chedo, Bozhja refleksija sozdadena spored Negoviot lik, darena so Negovite atributi, realizirana i dokazhana preku Isus.

Isus beshe razapnat na krst zatoa sto ni ja razotkri ovaa tajna i ne dozvoluvajte negovata zhrtva da odi obezvredneta!

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 17:48

... Da, sfativ - filozofiras...

Не ма! Едноставно се обидувам да бидам прагматичен. доста%20е

Незнам како не можеш да сватиш што сакам да кажам. Најпрво треба да се одреди критериум по кој трба да се оцени кој човек е совршен, а кој несовршен. Претпоставувам дека основната цел на поставувањето на ова прашање е да „докажеш“ дека совршен човек - нема. Дека само бог е совршен.

Потоа треба да се одреди критериум по кој трба да се оцени предметот кој ќе го оценуваме дали е совршен или не. Мора да се има некој параметар по што ќе се оценува.

Неможеш овакво прашање да генерализираш! Убаво даде пример Марија Магдалена, со музичарите. Јас би додал само уште нешто. Јас знам да играм шах. За сите во мојата околина моето играње е совршено. Но, ако тоа мое играње се спореди со на Карпов!? Ниту јас сум совршен спрема него, ниту пак моето играње шах.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 02:41

... Da, sfativ - filozofiras...
Не ма! Едноставно се обидувам да бидам прагматичен. доста%20е Незнам како не можеш да сватиш што сакам да кажам. Најпрво треба да се одреди критериум по кој трба да се оцени кој човек е совршен, а кој несовршен. Претпоставувам дека основната цел на поставувањето на ова прашање е да „докажеш“ дека совршен човек - нема. Дека само бог е совршен.Потоа треба да се одреди критериум по кој трба да се оцени предметот кој ќе го оценуваме дали е совршен или не. Мора да се има некој параметар по што ќе се оценува.  Неможеш овакво прашање да генерализираш! Убаво даде пример Марија Магдалена, со музичарите. Јас би додал само уште нешто. Јас знам да играм шах. За сите во мојата околина моето играње е совршено. Но, ако тоа мое играње се спореди со на Карпов!? Ниту јас сум совршен спрема него, ниту пак моето играње шах.

Мојата идеја воопшто не е да докажам дека нема совршен човек, баш напротив - имало совршен Човек - Богочовекот Христос. Јас едноставно прашав, дали несовршено нешто може да направи совршено нешто. Единствен конкретен одговор кој го чув тука беше од Карамазов кој се изјасни дека не може со НЕ, а колку што разбрав и Дешад и Опитен така се изјаснија (нека ми прости ако испуштив некој). Е сега тоа го барам и од вас, и не ми го споредувајте со ова или она, затоа што само си сздавате фантазии и претпоставки што јас сакам да кажам, а сте далеку од вистината.
Можеш и те како да го генерализираш ова прашање, затоа што под совршенство се подразбира нешто кое немало, нема и ќе нема никаква мана во било која околност, во било која ситуација, во било која случајност, во било кое време... Тие примери кои ги наведовте се ограничени со време и простор.
Чекам конкретен одговор - ДА или НЕ!

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 05:15
A priori, apsolutno sovrshensto ne mozhe da postoi zatoa sto vo momentot koga toa ke se sozdade vekje stanuva model spored koj mozhe da se sozdade nesto ushte posovrsheno od nego.

Od toj aspekt, go razbiram Zlatnik. Mozhe da se diskutira za sovrshenstvo samo vo nekoi ramki, a stom ke se stavat ramki, avtomatski se determiniraat granici, sto vsushnost pretstavuva limitiranje, pa ideite za apsolutnoto i sovrshenoto avtomatski pagjaat vo voda.

Zoshto e vazhno i zoshto edinstveno mozhe da se govori za "sovrshenost" samo vo odredeni ramki? Zatoa sto "sovrshenoto" mozhe da se razbere kako sovrsheno samo od onoj sto mozhe da go prepoznae kako takvo. Prepoznavanjeto zavisi od limitot na rabiranjeto i svesta na onoj koj procenuva. Se shto e nadvor od toj limit ostanuva nezabelezhano i spored toa neproceneto. "Sovrshenosta" koja ke gi mine tie limiti vekje ne pretstavuva nishto za onoj koj obrakja vnimanie na nea.

Kako posledica na pogore kazhanoto, Bog e sovrshen za nas, no toa ne znachi deka e apsolutno sovrshen.

Na strana od toa, ne postoi zakon koj veli deka sovrshenoto mora SEKOGASH da kreira samo sovrsheni raboti. Sovrshenoto mozhe da sozdade apsolutno se shto vleguva vo limitite na negovite mozhnosti i posakuvanja. Vo tie limiti opfateni se site mozhnosti i ne postoi ogranichuvanje na edna i samo edna opcija. Vo sprotivno tvrdite deka sovrshenosta e limitirana, a toa e kondradiktorno na vasheto prethodno tvrdenje deka taa e sovrshena. Ne postoi limitirana sovrshenost!

Razmislite malu okolu toa.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 05:53
Јас прашав просто прашање, а не добив конкретен одговор, освен некои психолошки филозофии.

А тоа што велиш дека Господ не е апсолутно совршен ме потсети на една добра теорија што ја учев на факс.

Има четири вистини:
1.Моја
2.Твоја
3.Заедничка (комбинација од мојата и твојата вистина или некоја вистина за која се сложуваме и двајцата)
4.и АПСОЛУТНА вистина

Е сега, овде се наметнува прашањето колку таа моја, твоја и комбинирана од моја-твоја вистина, се совпаѓа со апсолутната вистина?

А од друга страна, поаѓајќи од самите себе, знаеме дека не сме совршени. Е тогаш, како ние, несовршените, можеме да даваме теории дека совршениот Бог не е апсолутно совршен? Значи несовршеното, создаденото од Бог му кажува на Бог што Тој мисли и каков е Тој? Лимитираноста, за која ти зборуваш во второто пасусче, спаѓа во онаа теорија за вистината која јас ја наведов погоре, и тоа во твоја вистина, но не и во апсолутна.

И пак да ве потсетам, барам конкретен одговор, само со ДА или НЕ!

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 07:12
Kako togash nie nesovrshenite, determinirame deka Bog e apsolutno sovrshen?

Za da go utvrdime toa, treba i samite da sme sovrsheni.

Vo sprotivno samo mozheme da pretpostavuvame, sto vo nashiov sluchaj e edinstveno apsolutno tochno.

Tvojata posledna rechenica e tochna i se sovpagja so onoa sto go velam jas i sto na podrug nachin go veli Zlatnik, deka apsolutnoto egzistira samo vo umot i svesta na onoj sto ja kontemplira taa "apsolutnost" i kako takva taa ima vrednost samo za nego i za nikoj drug.

Sledovatelno, toa sto ste go uchele na fakultet, deka ima nekoja apsolutna vistina nadvor od sistemot koj se zanimava so taa vistina, e potpolno apsurdna pretpostavka.

Konsekventno, tvoeto insistiranje na konkreten odgovor so DA ili NE e pravenje dupka vo voda. Kakov odgovor i da se dade, nema da bide validen bidejki ne podlegnuva na nashe iskustveno osoznavanje na sovrshenoto, tuku od nashata pretpostavka, teoloshkata ili nauchnata dogma i teorija, kulturnata tradicija ili lichnata zhelbata.

-------------

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 09:24
mnogu ste nejasni , pred se sto e predmet na sovrsenstvoto i nesovrsentvoto.

sekako deka individualno e sto za kogo e sovrseno , megjutoa sovrsenstvo bez mana postoi samo vo fantaziite. vo realnosta ne postoi nesto bez mana, no pozitivnostite preovladuvaat, pa manite ne smetaat

temata e cista filozofija , no ako zboruvame za Bog kako edinstven sovrsen, koj za mene e samo covekova kreacija, i toj takov kakov sto e , i se se slucuva po negova volja , sepak nema ist arsin za site kako sto pisuva vo biblijata, i toj za nekogo e tatko za nekogo ocuv.... a toa ne e e sovrsenstvo

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 14:12
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

mnogu ste nejasni , pred se sto e predmet na sovrsenstvoto i nesovrsentvoto.

sekako deka individualno e sto za kogo e sovrseno , megjutoa sovrsenstvo bez mana postoi samo vo fantaziite. vo realnosta ne postoi nesto bez mana, no pozitivnostite preovladuvaat, pa manite ne smetaat

temata e cista filozofija , no ako zboruvame za Bog kako edinstven sovrsen, koj za mene e samo covekova kreacija, i toj takov kakov sto e , i se se slucuva po negova volja , sepak nema ist arsin za site kako sto pisuva vo biblijata, i toj za nekogo e tatko za nekogo ocuv.... a toa ne e e sovrsenstvo

Ajde da si pretpostavime deka predmetot na sovrsenstvo e nekoja umetnicka slika stom tolku nastojuvate (iako toa ne mi e poentata).
Dali ima sovrsena umetnicka slika?

Bog samiot po sebe e sovrsen, a toa sto nekoi od lugeto go prifakaat kako ocuv, nekoi kako tatko, a nekoi mislat deka e covekova kreacija, voopsto ne go pravi ponesovrsen od toa sto e. Ako ti Go negiras Bog, toa ne znaci deka ne postoi. Tvojata negacija ne pridonesuva Toj da iscezne.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2008 во 15:33
interesno razmisluvanje butel2.

no jas sum ubeden bas vo sprotivnoto: bog so isti arshin im e na edni tatko, a na drugi ocuv. koj e toj arshin? dali si veren ili ne. site ja imaat sansata da im bide tatko. nekoi odbiraat da ne im bide. no uslovot e ist za site.

toa e sovrsenstvo.

nesovrsentvo bi bilo, eve na primer, kako sto eu ima edni pravila za edni, a drugi pravila za drugi zemji.

Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 03:14
Tezata deka Bog e sovrshen e samo nashe mislenje bazirano na osnova na nashata nesposobnost da ja razbereme i osoznaeme Kreacijava vo koja egzistirame. Taa za nas e tolku slozhena, komplicirana i nerazbirliva, a istovremeno navidum egzistira spored nekakvi zakoni koi ja odrzhuvaat vo ekvilibrijum, sto nie , vo nedostatok na pojasno i podobro reshenie, sme se slozhile da ja zememe za primer na neshto sovrsheno.

Rabotata e sto nie nemame nikakvi uslovi, alati i mozhnosti toa navistina da go razbereme i taka da go dokazheme bez tronka somnenie. Kreacijata i Kreatorot se beskonechno daleku od nashiot kapacitet na osoznavanje vo ovoj moment za da go dokazheme sistemot kako sovrshen. Ednostavno ne sme dorasnati za neshto takvo.

Dali Bog e sovrshen? Do sega ne sum sretnal nikade Negov zbor ili znak so koi kje go potvrdi onoa sto mislime nie, a toa implicira deka mozhebi  nitu Toj samiot ne znae tochno kako stojat rabotite po ovaa osnova.

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 07:19

... А бидејќи ние не сме совршени, значи ни бог не е совршен, бидејќи создал несовршено суштество.
Ова ме потсети на следново:
Златник вели дека сите луѓе лажат! Ако е ова точно, тогаш и Златник (како припадник на луѓето) лаже. Штом Златник лаже, значи не е вистина дека сите луѓе лажат, туку дека сите луѓе не лажат. А, ако сите луѓе не лажат, значи и Златник не лаже и точно е тоа што го вели дека сите луѓе лажат!намигнувањесреќа

...Има четири вистини: ...

Не, мислам дека ова е погрешно. Има само една вистина, а различностите што ги наведуваш доаѓаат од различните (субјективните) гледишта, интереси и интерпретации на настаните.
Ај малку да се симнеме на земја. Лично мислам дека еве, на пр. Л.В.Бетовен бил несовршен како човек, но зарем неговите дела (пр. 9-тата симфонија) не е совршенство? Значи, оценката за тоа дали некој е совршен и дали неговото дело е совршено е само субјективна оцена. Токму во твоето прашање, дали несовршеното (читај: човекот) може да создаде совршенство, кажува дека не секое дело на човекот треба да биде совршено. Значи покрај многуте несовршени работи на несовршениот човек, можно е да создаде и некое совршенство. Но, во секој случај, тој сепак создал совршеност. За некои работи човек може да биде совршен, но за некои не и затоа воопшто не може да се генерализира.
Но, бидејќи сакаш конкретен одговор, а според горе кажаново, верувам дека ќе разбереш зошто тоа го велам, ете, мојот одговор што го бараш е ДА.

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2008 во 14:30

... А бидејќи ние не сме совршени, значи ни бог не е совршен, бидејќи создал несовршено суштество. Ова ме потсети на следново:Златник вели дека сите луѓе лажат! Ако е ова точно, тогаш и Златник (како припадник на луѓето) лаже. Штом Златник лаже, значи не е вистина дека сите луѓе лажат, туку дека сите луѓе не лажат. А, ако сите луѓе не лажат, значи и Златник не лаже и точно е тоа што го вели дека сите луѓе лажат!намигнувањесреќа
...........

Но, бидејќи сакаш конкретен одговор, а според горе кажаново, верувам дека ќе разбереш зошто тоа го велам, ете, мојот одговор што го бараш е ДА. 

Mislam deka ova "de facto" ja zatvara temata na najubav mozhen nachin i dava odlichen odgovor na postavenata pretpostavka i teoloshkata dogma.

-------------

Постирано од: kat.
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 11:04
Совршен е само Бог, Неговата љубов и милост. Бог не создал чисти и совршени и сакал да бидеме ние образот Негов, вината е на нас, што сме дозволиле гревот да влезе во нашите срца.

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 11:09
Originally posted by kat. kat. напиша:

Совршен е само Бог, Неговата љубов и милост. Бог не создал чисти и совршени и сакал да бидеме ние образот Негов, вината е на нас, што сме дозволиле гревот да влезе во нашите срца.
Одлично кажано. Заминување од вечната Татковина беше наш избор, Бог едноставно не се вмеша во нашата слободна волја бидејќи не создал како слободни битија.

Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 14:49
Хм! Или бог навистина не создал совршено дело, затоа што, ете нели подоцна тој (човекот) „забегал“, или пак намерата му била токму тоа, да создаде такво суштество кое ќе греши. Во спротивно, што би работел бог ако овој (човекот) постојано го слушал и не грешел?!намигнување Ај некој нека рече дека бог неможел да создаде човек кој нема да грешиплазењесреќа
Но, за ова малку поопширно мислам да напишам во следната дискусија, „зошто луѓето грешат“ во топикот на „Што не’ учи библијата“.

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 15:01
da covekot e sozdaden sovrsen. Biblijata veli (posle sozdavanjeto na covekot) deka Bog vide i se bese dobro. znaci i covekot.

toa sto covekot se odmetna, voopsto ne namaluva od negovata sovrsenost. naprotiv, kazi mi ti koj e posovrsen:

bitie koe ne moze da bira
ili
bitie koe moze da bira?

Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 16:44

kazi mi ti koj e posovrsen:

bitie koe ne moze da bira
ili
bitie koe moze da bira?

Dobra poenta! No toa samo kazhuva sto e podobro (posovrsheno), a ne dokazhuva deka chovekot e kreiran sovrshen. Nie ne poseduvame alati ili mozhnost da ja proverime i dokazheme ovaa pretpostavka ogranicheni samo vo nashiot limitiran krug na osoznavanje.

da covekot e sozdaden sovrsen. Biblijata veli (posle sozdavanjeto na covekot) deka Bog vide i se bese dobro. znaci i covekot.

Ova sega e neshto sosem drugo... Kako prvo, Bog reche deka se beshe dobro (nekade e prevedeno "mnogu dobro"). Bog ne reche deka e "najdobro", a ushte pomalu deka e "sovrsheno". Tuka se gleda vistinskata dlabochina na Bozhata mudrost. Bog ne rekol nikogash nitu za sebe deka Toj e sovrshen. Toj znae deka ne postoi sovrshenost, a sto toa eksplicitno porachuva deka nema kraj na usvorshuvanjeto na onoa sto nie duri i bi go poimale kako "sovrsheno". De facto, ne postoi sovrsheno, bidejki ako se deklarira kako takvo, vekje stanuva tochno definirano, a so toa i ogranicheno od limitite na onoj koj uspeal da go prepoznea i vidi vo negovite ramki.

P.S. Na strana od toa, ne sakam sega da ja shiram temava i da odam off-topic so faktot deka Bog prvo sozdava mazh i zhena, potoa deklarira deka se e dobro, pa podocna gi sozdava Adam i Eva. Znachi se raboti za nekoi drugi lugje koga govori deka se bilo dobro, neli?

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2008 во 17:44

... Bog ne rekol nikogash nitu za sebe deka Toj e sovrshen. Toj znae deka ne postoi sovrshenost, a sto toa eksplicitno porachuva deka nema kraj na usvorshuvanjeto na onoa sto nie duri i bi go poimale kako "sovrsheno". De facto, ne postoi sovrsheno, bidejki ako se deklarira kako takvo, vekje stanuva tochno definirano, a so toa i ogranicheno od limitite na onoj koj uspeal da go prepoznea i vidi vo negovite ramki...

Уф! Ова околу „совршеното“ беше добра констатација. аплаузне%20вреден
Во својата намера да му се „улижат“ на бог и да се прикажат за ептен големи верници, некои од верниците самите му даваат епитети. Се надеваат дека на тој начин бог ќе им се смилуваплазењеголема%20насмевка

Р.Ѕ. Зошто ова смајли кое се поклонува (не%20вреден), како да вели : „Секоја чест“, а кога го носиме к*рсорот до него (пред да го кликнеме) пишува „не вреден“?

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 14:15

... Bog ne rekol nikogash nitu za sebe deka Toj e sovrshen. Toj znae deka ne postoi sovrshenost, a sto toa eksplicitno porachuva deka nema kraj na usvorshuvanjeto na onoa sto nie duri i bi go poimale kako "sovrsheno". De facto, ne postoi sovrsheno, bidejki ako se deklarira kako takvo, vekje stanuva tochno definirano, a so toa i ogranicheno od limitite na onoj koj uspeal da go prepoznea i vidi vo negovite ramki...

Ovaa konstatacija mi zvuci kako da ja dal nekoj koj ne go procital Svetoto Pismo, ili koj se nafatil da go cita, ama zatoa sto mu izgledalo kako mnogu obemno, pocnal da preskoka strani.
Gospod jasno ima kazano deka e SOVRSEN, BESPOCETEN, MILOSTIV, DOBAR, TRPELIV, SOZDATEL (TVOREC) NA SE, NESPOZNATLIV (do kraj), PREMUDAR....
Gospod e BESKRAJNO sovrsen, zatoa covekot kolku i da se usovrsuva vo duhovniot zivot, ne moze da go stigne. No toa ne pravi razlika vo BESKRAJNATA sovrsenost na Boga, zatoa sto toj e, isto taka, i nepromenliv.

Prethodno ubavo kazav, sovrsentstvo e toa sto ne poznava vremenski i prostorni granici, zatoa primerot koj bese daden so Mocart ne e vo kontekst. Kazete mi dali covekot moze da napravi nesto takvo sovrseno? Jas ne veruvam, a ako mislite deka moze, dajte mi primer.

Bi go zaprasala zlatnik, kako ateist, kako toj go gleda zivotot? Sto vrednost mu ima zivotot koga ne veruva vo Boga i misli deka koga ke umre, nema veke voopsto da postoi? Ili sto gi sprecuva lugeto da pravat bezakonija, i da bidat humani i da ziveat moralen zivot? Ako Bog ne postoi, sto mene sega me sprecuva da ti dojdam doma i da ti zakacam dva k*rsuma v celo zatoa sto se protivis na moeto veruvanje?(figurativno kazano, bez nikakva navreda) Ako Bog ne postoi, sto e togas ljubovta? Kakva e taa ljubov sto ja imas kon tvoite deca? Ako Bog ne postoi koja "ljubov" vo svetot e vistinskata?

Se nadevam deka ke dobijam razumen odgovor na ovie prasanja.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 15:58
Maran Ata, mozhesl da citirash od Biblijata kade sto Bog veli deka toj e SOVRSHEN (ne BESPOCETEN, MILOSTIV, DOBAR, TRPELIV, SOZDATEL , NESPOZNATLIV, PREMUDAR...)? Iskreno, jas ne se sekjavam na takov pasus, no mozhno e deka sum propushtil ili sum izumil deka sum prochital neshto takvo.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 17:23

Maran Ata, mozhesl da citirash od Biblijata kade sto Bog veli deka toj e SOVRSHEN (ne BESPOCETEN, MILOSTIV, DOBAR, TRPELIV, SOZDATEL , NESPOZNATLIV, PREMUDAR...)? Iskreno, jas ne se sekjavam na takov pasus, no mozhno e deka sum propushtil ili sum izumil deka sum prochital neshto takvo.

jas ne sum maran ata, ama da i pomognam.

Бидете совршени како што е совршен вашиот Отец небесен.

Matej 5:48.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:32
stevompc,

Moeto prashanje beshe kade Bog go veli toa za sebe, a ne kade Bozhjiot Sin go veli za Nego.

Na strana od toa, ako vie samite tvrdite deka chovekot ne e sovrshen i deka ne mozhe da bide sovrshen kako Bog, togash dokolku sme konsekventni do kraj, izlaga deka terminot "sovrshen" tuka e upotreben samo figurativno. Vo sprotivno ke izleze deka Isus govori neshto sto ne e vozmozhno.

Vo toj sluchaj odberete sto povekje miluvate: ili prifatete deka chovekot mozhe da se vozdigne do visinata na Boga, kako sto manifestiral i Isus, ili prifatete deka Bog ne e sovrshen.

Ne mozhete istovremeno i da ja chuvate i da ja izedete tortata.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:36
Месинџер - пак доаѓаме до судир на верувањата. Христијаните веруваат дека Исус е Бог (како дел од Троиството). Соодветно - Бог го вели тоа.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:38
Ajde za ater na muabetot da ja prifatime taa dogma... ostanuva prashanjeto:

Ako vie samite tvrdite deka chovekot ne e sovrshen i deka ne mozhe da bide sovrshen kako Bog, togash dokolku sme konsekventni do kraj, izlaga deka terminot "sovrshen" tuka e upotreben samo figurativno. Vo sprotivno ke izleze deka Isus govori neshto sto ne e vozmozhno.

Vo toj sluchaj odberete sto povekje miluvate: ili prifatete deka chovekot mozhe da se vozdigne do visinata na Boga, kako sto manifestiral i Isus, ili prifatete deka Bog ne e sovrshen.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:45
Е ова е веќе добар муабет!
Дури и да зборуваме за духовно совршенство, сепак - твојата теза е сосема логична и потврдена од Библијата дури...

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:46
Ne znam vo koja smisla e postaveno prasanjeto, no stom Maranata bara direkten odgovor togas mojot ogovor e NE!

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 20:51

Ako vie samite tvrdite deka chovekot ne e sovrshen i deka ne mozhe da bide sovrshen kako Bog, togash dokolku sme konsekventni do kraj, izlaga deka terminot "sovrshen" tuka e upotreben samo figurativno. Vo sprotivno ke izleze deka Isus govori neshto sto ne e vozmozhno.

Човекот е несовршен, но Исус од Назарет упати дека треба да тежнееме да станеме совршени како нашиот небесен Татко. На тој начин правилно ги искористуваме часовите на Земјата и нашата душа се повеќе се доближува до совршенството, за по физичката смрт ги направи последните чекори и стане 100% совршена.

Инаку, се` дур сме материјални, ќе бидеме барем 1% несовршени. Апсолутното совршенство постои дамо во Духот. Затоа и Христос 3 дена по распетието го асимилираше(воскресна) своето тело во пофина материја(тнр.делумна материја) за на денот на вознесението, неговото тело целосно прејде во духовна форма и влезе во Небесата.

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:19
Majkl, te cenam kako chlen i sogovornik, pa si dopushtam malu pogolemo vnimanie na ovoj moshne vazhen moment.

Imeno, Isus ne veli "vie nemozhete da bidete sovrsheni kako vashiot nebesen Tatko, no sepak obiduvajte se za da mozhete eden den da bidete podobri...", nitu pak veli " obiduvajte se sega, za da bidete sovrsheni koga ke zeminete od ovoj svet..." (iako i toa e mnogu bitno, za sto ke se navratam na krajot od komentarov).

Isus ednostavno veli:

BIDETE sovrsheni kako sto e sovrshen vashiot Otec nebesen .

Gledash kade e fundamentalnata razlika megju onoa sto veli isus i onoa kako interpretira teologijata?

Isus veli decidno, konkretno i bez zaobikoluvanje: BIDETE sovrsheni kako ste e sovshen vashiot Otec nebesen. Isus ne veli ajde obiduvajte se, rabotete na toa, mozhebi ke se priblizhite na vashiot otec eden den...

Koga se veli BIDETE, toa znachi "bidete sega". Koga mu velish na deteto "Bidi mirno!", ne mislish palavi sega, ama posle trieset godini bidi mirno, tuku mislish za momentot koga gi izgovoruvash tie zborovi. Ako kazhis "bidi vo idnina" ili "bidi po deset godini", toa e neshto sosem drugo.

Isus veli BIDETE sovrsheni kako Boga!" Toa znachi, bidete sega, bidete dodeka vi zboruvam i veruvajte mi na zborovite bidejki togash ke pravite se sto pravam jas i povekje od toa. Isus im zboruva na lugjeto za onoa sto go pravi toj vo materijalniot svet, dodeka e megju niv, pouchuvajki i povikuvajki gi lugjeto da bidat kako nego. Toj ne veli "trudete se sega, pa KE BIDETE sovrsheni kako mene i kako Boga koga ke zaminete od ovoj svet". Ajde, za ater na diskusijava da ja prifatime i taa interepretacija sto ja navede ti - chovekot ke bide sovrshen kako Boga koga kje zamine od ovoj svet.

Bidejki znaeme deka Isus govorel ili direktno ili simbolichno, ostanuvaat dve opcii:

1. Isus veli deka chovekot mozhe da bide sovrshen na ovoj svet (a spored pogore usvoenata pretpostavka i na onoj svet) kako sto e sovrshen i Gospod.

2. Isus samo figurativno go upotrebuva zborot "sovrshen" i stavajki znak na ravenstvo megju chovekot i Boga ne tvrdi nichie sovrshenstvo, tuku istosilna mozhnost i na dvete strani.

Zemete kako sto sakate, no prashanjeto i dilemata ostanuvaat isti:

Odberete sto povekje miluvate: ili prifatete deka chovekot mozhe da se vozdigne do visinata na Boga, kako sto manifestiral Isus, ili prifatete deka Bog ne e sovrshen.

Ili izedete ja tortata i napolnete go stomakot ili chuvajte ja i gledajte ja... Ne mozhete da gi imate i dvete raboti istovremeno.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:32

Majkl, te cenam kako chlen i sogovornik, pa si dopushtam malu pogolemo vnimanie na ovoj moshne vazhen moment.

Imeno, Isus ne veli "vie nemozhete da bidete sovrsheni kako vashiot nebesen Tatko, no sepak obiduvajte se za da mozhete eden den da bidete podobri...", nitu pak veli " obiduvajte se sega, za da bidete sovrsheni koga ke zeminete od ovoj svet..." (iako i toa e mnogu bitno, za sto ke se navratam na krajot od komentarov).

Isus ednostavno veli:

Е тука е иклучниот момент. Имено ние кои го прифаќаме учењето на Универзален живот, сметаме дека (бидејќи Христос така објавил преку пророкот) дека кажаното во верските списи треба да го сфаќаме по смисла а не дословно, оти зборовите се само лушпи во кои се наоѓа семето т.е. суштината. Смислата пак можеме да ја сфаќаме се` повеќе и повеќе ако се трудиме да ги оставруваме Божјите закони со цел да бидеме: Совршени како Отецот на Небото.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:32
Tocno e deka Isus rekol da bideme sovrseni kako sto e sovrsen nasiot Otec na nebesata, no toa e samo figurativno.

Vo Biblijata na mnogu mesta se spomenuva deka lugeto se gresni, duri i samiot Bog toa go veli licno, taka da ne e vozmozno da bideme sovrseni se dodeka trae ovoj svet. Koga ke dojde "novoto nebo i novata zemja" togas lugeto ke bidat sovrseni i smrt nema da ima veke, ni taga, ni plac nitu bolka, zasto prvoto pomina(Otkrovenie 21:3,4)

Isus saka da ni kaze da se trudime da bideme sovrseni kolku sto mozeme i da se ugledame na Boga,kako sto pisuva apostol Pavle vo Efesjanite 5:1

Датум на внесување: 20.Октомври.2008 во 23:57

kontradiktoren si. velis covekot da go dostigne nivoto na Bog, t.e. da bide sovrsen. ama toa ne e edno te isto.

ako covekot moze da bide sovrsen, togas sovrsenosta ne e eksluziven kvalitet na Boga. so drugi zborovi, ako covekot dostigne sovrsenstvo, toj ne mora da bide Bog, no sepak moze da bide sovrsen.

sega mislam ti e pojasno.

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:19
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Isus ednostavno veli:

Е тука е иклучниот момент. Имено ние кои го прифаќаме учењето на Универзален живот, сметаме дека (бидејќи Христос така објавил преку пророкот) дека кажаното во верските списи треба да го сфаќаме по смисла а не дословно, оти зборовите се само лушпи во кои се наоѓа семето т.е. суштината. Смислата пак можеме да ја сфаќаме се` повеќе и повеќе ако се трудиме да ги оставруваме Божјите закони со цел да бидеме: Совршени како Отецот на Небото.

Oooo... sega te razbiram. Ti citirash nekoj drug koj gi interpretira Isusovite zborovi...

A od kade si siguren deka interpretatorot ja kazhuva vistinata, a ne kreira nekoja druga teologija? Zoshto go prifakjash takvoto objasnuvanje bez da go dovedesh vo prashanje?

Dobivam vpechatok deka povazhno ti e da ostanesh po sekoja cena na nekoi tolkuvanja i nechija teologija, otkolku da se obidesh samiot da razmislish i da dojdesh do svoj zakluchok. Zoshto tolkava nesigurnost vo sebe?

Objasnuvanjevo sto go nudish "сметаме дека (бидејќи Христос така објавил преку пророкот) дека кажаното во верските списи треба да го сфаќаме по смисла а не дословно, оти зборовите се само лушпи во кои се наоѓа семето т.е. суштината. Смислата пак можеме да ја сфаќаме се` повеќе и повеќе ако се трудиме да ги оставруваме Божјите закони..." ne mi kazhuvaat nishto povekje za tebe i tvoite razmisluvanja, za tvoite iskustva, za tvoite zakluchoci, za tebe samiot, tuku za nekoi drugi tamu nekade koi se sobrale i sledat nekoi objavi od nekoj drug...

Bilo kako, ne sakam da te obesk*razham vo veruvanjata i tvojot lichen poristap kon duhovnosta i prosvetluvanjeto. Veruvam deka go odbirash svojot pat spored onoa sto smetash deka najmnogu ti odgovara vo ovaa faza od tvojot zhivot. Ti pozheluvam dobar, siguren i chist pat.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:24

kontradiktoren si. velis covekot da go dostigne nivoto na Bog, t.e. da bide sovrsen. ama toa ne e edno te isto.

ako covekot moze da bide sovrsen, togas sovrsenosta ne e eksluziven kvalitet na Boga. so drugi zborovi, ako covekot dostigne sovrsenstvo, toj ne mora da bide Bog, no sepak moze da bide sovrsen.

sega mislam ti e pojasno.

Jas ne sum kontradiktoren, tuku ja istaknuvam kontradiktornosta na teologijata. Izgleda ne si me razbral, pa zatoa mozhebi ti deluva malu konfuzno.

Vrati se na Isusovite zborovi, potseti se na teoloshkite dogmi za nesovrshenosta i greshnosta na chovekot i sovrshenosta na Boga, pa potoa sintetiziraj gi site raboti zaedno. Dobro bi bilo da gi prochitash odnovo komentarite od pochetokot na temava.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:27
ostanuvam na toa deka si kontradiktoren.

gi mesas poimite sovrsenstvo i Bog.

ne e samo Bog sovrsen. covekot koga ke bide sovrsen, nema da bide Bog, bidejki Bog osven sto e sovrsen, toj e i semoken, seprisuten, itn.

znaci ako ne se mesaat tie poimi, a nema pricina da se mesaat, ne postoi nikakva kontradiktornost. bibijata jasno kazuva deka covekot bil sozdaden sovrsen, no ja narusil so svojot grev. sega, treba da se vrati kon svoeto mesto koe go imase pred padot.

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:35

Jas ne go citirav ova, tuku ti:

Бидете совршени како што е совршен вашиот Отец небесен.

Matej 5:48.

Jas samo bi dodal:

Vistina, vistina vi velam: koj veruva vo mene, delata shto gi vrsham Jas i toj ke gi vrshi i pogolemi od niv ke vrshi.

Jovan 14:12

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:43
nisto od toa ne e negirano. samo ti izmisluvas nesto sto tamu go nema.

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 00:51

Oooo... sega te razbiram. Ti citirash nekoj drug koj gi interpretira Isusovite zborovi...

A od kade si siguren deka interpretatorot ja kazhuva vistinata, a ne kreira nekoja druga teologija? Zoshto go prifakjash takvoto objasnuvanje bez da go dovedesh vo prashanje?

Сум го доведувал тоа верување јас многу пати во прашање. И на крај сум се одлучил и прифатил.

На форумов го представувам ставот за кој јас верувам дека е исправен. Ти го претставуваш твојот став за кој ти сметаш дека е исправен но кој исто така многумина го доведуваат под знак прашалник.

Во ваквите ситуации нема смисла за понатамошна дискусија освен предлог: да се земе или да се остави.

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 01:00
Ti tvoeto, jas moeto, a?

Shteta, jas pomisliv deka lichno ke prodiskutirame podetalno za temava i deka ke dojdevme do zaednichki sogleduvanja, a ne da postavime na masa nekoi tugji odnapred podgotveni teologii samo so ponuda za prifakjanje ili odbivanje na istite.

OK, ne e vazhno.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 01:06

Ti tvoeto, jas moeto, a?

Shteta, jas pomisliv deka lichno ke prodiskutirame podetalno za temava i deka ke dojdevme do zaednichki sogleduvanja, a ne da postavime na masa nekoi tugji odnapred podgotveni teologii samo so ponuda za prifakjanje ili odbivanje na istite.

OK, ne e vazhno.

И што ќе постигневме со нашите заеднички согледувања? Можеби нова теологија на „преподобните„ Мајкл и Месинџер? Или ќе потрошиме многу духовна енергија која можеме покреативно да ја искористиме и двајцата?

Јас ги изнесов веќе моите ставови, тоа што јас тие сум ги прифатил од друго место, а не сум ги измислил самиот(затоа обично и наведувам од каде се) или (не) сум направил компилација од бројни други филозофии, си е мое право.

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 01:11
Ako ne mozhesh da go vrednuvash onoa sto ke postignesh so sopstveni sogleduvanja, togash toa navistina ne bilo za tebe.

Izvini, jas pogreshno proceniv i te navlekov vo nesakana diskusija. Ke go imam toa drug pat na um.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 11:31
Messi, covekot e sozdaden po obraz (lik, ikona) i podobie Bozji. Obrazot se gleda vo nasata razumnost i sloboda, dodeka pak podobieto - vo vpodobuvanje preku dobrodetelnost. Adam bil bez grev, so cist obraz, i imal afiniteti za da se usovrsuva, odnosno da stane bog po blagodat (zatoa sto nikoj ne moze da stane bog po sustina). Megutoa, toj pogresil (poradi svojata slobodna volja da izbira, no i poradi svoeto neposlusanie). Covekot, koj se usovrsuva, toa i da go pravi milion godini, ne moze da go dostigne Boga. Eve ti samo tri razumni pricini

1. Bog otsekogas, bezvremeno e dobar i bez grev, nepogresliv, nemenliv vo svoite doblesti, poln so ljubov, dodeka pak, covekot od svoite grevovi se obraka i se trudi da gi podrazava tie Bozji kvaliteti.

2. Bog e BESKONECNO sovrsen. Koga nesto e beskonecno, kolku i da se usovrsuva covekot, nema da moze da go stigne Bog, zatoa sto treba beskonecno da se trudi vo toa. A beskonecnosta nema kraj.

3. Bog e Tvorecot na se, dodeka pak covekot e tvorenieto. Tvorenieto nikogas ne moze da go dostigne ili da stene pogolemo od Tvorecot.

A onamu kade sto Gospod veli deka treba da sme sovrseni kako Bog, znaci deka treba da se vodime spored Negovite kriteriumi i da postapuvame kako sto Toj postapuva i kon dobrite i kon losite - so ljubov. Ljubovta e sovrsenstvoto. A Bog e Ljubov.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2008 во 18:15
OK Maran Ata.

Znaesh kako velat kaj mene vo vakvi momenti, koga posle podolga i navidum iskrena konverzacija ke se vrati tamu od kade sto pochnalo i koga ke se vidi na krajot deka se potroshilo vreme i energija samo za da se ostane na onoa prvichnoto - "ti tvoeto-jas moeto"?

Se veli: Don't worry, be happy!

-------------

Постирано од: rabani
Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 14:49
chovekot koj e greshen po priroda mozi da naprevi tri raboti koi se sovrsheni, a tie se NADESHTA, VERATA I LJUBOVTA
nishto pomalce, nishto poveke
bez ovie trite chovek e satansko sushtestvo
a satanata e sovrsheno zlo

-------------
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 16:28
Chovekot ne e Satansko sushtestvo, tuku Bozhje sushtestvo!

Neosoznaenosta na Bozhjite koreni ne go pravat chovekot Satansko chedo!

Ne povrtoruvajte nekorektni misli samo zatoa sto ste gi slushnale od postari lugje, ste gi prochitale vo nekoi knigi ili zatoa sto se provlekuvaat od pamtivek. Toa ne e nikakov dokaz deka se tochni.

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 16:49

Chovekot ne e Satansko sushtestvo, tuku Bozhje sushtestvo!

Neosoznaenosta na Bozhjite koreni ne go pravat chovekot Satansko chedo!

Ne povrtoruvajte nekorektni misli samo zatoa sto ste gi slushnale od postari lugje, ste gi prochitale vo nekoi knigi ili zatoa sto se provlekuvaat od pamtivek. Toa ne e nikakov dokaz deka se tochni.

О.к. Месинџер, но секогаш можеме да речеме: не ги повторувајте мислите и ставовите на месинџер само затоа што тој...незнам...живее во САД или е модераторот и дека тоа не никаков доказ дека неговиот метод на трагање е идеалниот.

Токму тоа е честа грешка на сите нас на форумов. Се обидуваме другите да ги убедиме или разубедиме, да дискутираме, дискутираме, трошиме и трошиме наместо да се информираме едни за други.

Затоа гласам за ставот: јас моето ти твоето и Донт вори би хепи - како што спомна прееска.

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 17:04
Mojata poenta na replikata e::

Edna rabota e da se vodime spored neshta sto sme gi RAZBRALE, a druga rabota e da se poveduvame po raboti koi sme gi SLUSHNALE.

Ova nema nishto so toa sto jas mislam taka ili zatoa sto jas sum po nekoja slchajnost moderator. Velam koristete ja svesta i umot SAMITE DA RAZBERETE, stavajte gi pod prashanje site avtoriteti i ne primajte nishto zdravo za gotovo.

Nazad kon mojata prethodna replika na rabani:

AKo ne mi veruvash deka chovekot e Bozhje sushtestvo, togash otvorija Biblijata i prochitaj gi prvite nekolku strani. Vidi koj go kreira chovekot i po chiv urnek.

-------------

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 17:05

Maran ata а што беше поентата??????     

Дај кажи зошто го постави ова прашање и зошто бараше конкретен одговор?????

јас ти одговарам конкретно ДА без да објаснувам како сум сфатила некои аспекти од муабетов......зашто ти така бараш.
Ај сега одговори!!!!!

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 13:26
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Maran ata а што беше поентата??????     

Дај кажи зошто го постави ова прашање и зошто бараше конкретен одговор?????

јас ти одговарам конкретно ДА без да објаснувам како сум сфатила некои аспекти од муабетов......зашто ти така бараш.
Ај сега одговори!!!!!

Jas baram nekoj da objasni kako moze nesto nesovrseno da stvori nesto sovrseno i sto bi bilo toa sovrseno, koe ke bide neograniceno vremenski i prostorno. Ako ti velis DA, kazi mi primer na sovrseno nesto.

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2008 во 16:48
Maran Ata ,

Zarem ne zabelezhuvash deka prashanjeto i baranjeto na odovor ti se postaveni vo forma koja ne mozhe nikogash da bidat zadovoleni?

Kako ochekuvash nekoj da ti opishe kako bi izgledalo sovrshenoto sto bi bilo vremenski i prostorno neogranicheno? Kako ochekuvash da dobiesh konkreten primer za edno TAKVO sovrshenstvo od sushtestva koi vo osnova nikogash nemozhat da stanat svesni za toa?

Ako mislish deka ti go zaesh odovorot i deka toj e Bog, togash mislam oti toa e samo edna pretpostavka (ne samo kaj tebe, tuku i kaj mnogu drugi lugje) koja e pozajmena odamna od onie sto prvichno ja pretpostavile. Tvojava pretpostavka e istovazhna kako i onie drugite koi velat neshto drugo, zatoa sto seto toa ostanuva vo sferata na umstvenite lavirinti i ne e posledica od nikakov dokaz.

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2008 во 16:50

Maran Ata ,

Zarem ne zabelezhuvash deka prashanjeto i baranjeto na odovor ti se postaveni vo forma koja ne mozhe nikogash da bidat zadovoleni?

Kako ochekuvash nekoj da ti opishe kako bi izgledalo sovrshenoto sto bi bilo vremenski i prostorno neogranicheno? Kako ochekuvash da dobiesh konkreten primer za edno TAKVO sovrshenstvo od sushtestva koi vo osnova nikogash nemozhat da stanat svesni za toa?

Ako mislish deka ti go zaesh odovorot i deka toj e Bog, togash mislam oti toa e samo edna pretpostavka (ne samo kaj tebe, tuku i kaj mnogu drugi lugje) koja e pozajmena odamna od onie sto prvichno ja pretpostavile. Tvojava pretpostavka e istovazhna kako i onie drugite koi velat neshto drugo, zatoa sto seto toa ostanuva vo sferata na umstvenite lavirinti i ne e posledica od nikakov dokaz.

Ако добро те разбрав, твојот одговор е не?

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2008 во 16:54
Posle tolku pishuvanje na temava se ushte ne me razbra koj e mojot odgovor ?

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2008 во 16:54

Posle tolku pishuvanje na temava se ushte ne me razbra koj e mojot odgovor ?

Не, ти само филоЗофираш, не кажуваш просто да или не или не знам.

-------------

Датум на внесување: 24.Октомври.2008 во 18:14
Maran Ata, ovaa tema me potsekja na onaa "kolku angeli mozhat da tancuvaat na vrvot na iglata". Dali bi mozhela ti, onaka najednostavno, da dadesh eden broj ?

Konsekventno, tvoeto insistiranje na konkreten odgovor so DA ili NE na prashanjeto e pravenje dupka vo voda. Kakov odgovor i da se dade, nema da bide validen bidejki ne podlegnuva na nashe iskustveno osoznavanje na sovrshenoto, tuku od nashata pretpostavka, teoloshkata ili nauchnata dogma i teorija, kulturnata tradicija ili lichnata zhelbata.      

Da bide temava ushte ponerazbirliva od strana na chlenovite, ti ne se javuvash od pozicija na neznaenje i iskreno prashuvanje za doznavanje preku zaednichka duskusija, tuku od pozicija na znaenje i ochekuvanje na istoveten odgovor.

Ako go imash odgovorot, togash e vo red da go prezentirash preku svoja obzervacija vo edna tema kako ovaa, no vo toj sluchaj ne baraj od chitatelite lakonsko izjasnuvanje so Da ili Ne, osobeno ako ne se slozhuvaat so osnovite na postavenata tema.

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 06:34

Maran Ata, ovaa tema me potsekja na onaa "kolku angeli mozhat da tancuvaat na vrvot na iglata". Dali bi mozhela ti, onaka najednostavno, da dadesh eden broj ?

Konsekventno, tvoeto insistiranje na konkreten odgovor so DA ili NE na prashanjeto e pravenje dupka vo voda. Kakov odgovor i da se dade, nema da bide validen bidejki ne podlegnuva na nashe iskustveno osoznavanje na sovrshenoto, tuku od nashata pretpostavka, teoloshkata ili nauchnata dogma i teorija, kulturnata tradicija ili lichnata zhelbata.      

Da bide temava ushte ponerazbirliva od strana na chlenovite, ti ne se javuvash od pozicija na neznaenje i iskreno prashuvanje za doznavanje preku zaednichka duskusija, tuku od pozicija na znaenje i ochekuvanje na istoveten odgovor.

Ako go imash odgovorot, togash e vo red da go prezentirash preku svoja obzervacija vo edna tema kako ovaa, no vo toj sluchaj ne baraj od chitatelite lakonsko izjasnuvanje so Da ili Ne, osobeno ako ne se slozhuvaat so osnovite na postavenata tema.

Јас мојот одговор веќе го дадов. Велам НЕ, затоа што не постои нешто што би можело да биде совршено во сите времиња и без да биде ограничено. Било што на земјава да земам во предвид е несовршено. Јас ги прашувам оние кои го застапуваат спротивното гледиште (затоа што виде и самиот дека ги има такви) да ми дадат пример кој е совршентство без ограничување. Но, одговор нема на тоа, туку само филоЗофирање. Прашав за конкретен предмет или што и да е.

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 09:38

... Se nadevam deka ke dobijam razumen odgovor na ovie prasanja.

Е сега ме навредитагаплазењеголема%20насмевка Дали досега сум дал некој неразумен одговор?
За разлика од многумина кои воопшто не даваат одговор на моите прашања, јас секогаш (барем така мислам) давам разумни одговори, одговори кои не се двосмислени, ненавредливи... Додуша (како сега) малку можам да задоцнам со одговорот, но сепак го давам. Ете, нели конкретно ти одговорив на твоето поставено прашање со ДА. За тоа и дадов одреден коментар зошто така мислам.

... Bi go zaprasala zlatnik, kako ateist, kako toj go gleda zivotot?

Верувам дека и јас, како и секој друг човек на планетава, животот го гледаме (значи го сваќаме, прифаќаме и се однесуваме во него) од исти аспекти. Со некои индивидуални разлики. Од нив ќе ја спомнам само онаа која е актуелна на темава - верувањето во бог. Ти тоа верување го ставаш као примарно во твоето биттисување на овој свет и се друго е подредено во согласност на/со тоа верување. Се друго е споредно. А ете, јас верувањето во (било кој) бог воопшто не го ставам како некој определувачки фактор во мојата животна определба.

... Sto vrednost mu ima zivotot koga ne veruva vo Boga ...

Не дозволувај твојата верба во бог да биде ограничувачки фактор во начинот на осмислување и вреднување на целите во животот на другите луѓе. Зарем само тие кои веруваат во бог имаат некаква вредност во животот? А, во кој бог треба да се верува за да се постигне таа вредност? Во Ра, Зевс, Афродита, Мардук ...? Во кој?

... i misli deka koga ke umre, nema veke voopsto da postoi?...

А ти што мислиш? Дека душата ќе отиде кај бога? Од која страна на бог, од лево или од десно? Или во некој посебен прифатен центар за души, па од таму, кога ќе дојде судниот ден, ќе се распределуваат, секој според заслугите? Или душата ќе се реинкарнира во некое друго тело? Или дека душата умира заедно со телото? Реков, во темата „каде оди духот по смртта“, јас воопшто не прифаќам дека постои „нешто“, за кое вие го нарекувате душа. Според тоа, „тоа нешто“(душата) неможе да умре, да се реинкарнира или да „отиде“ некаде.

... Ili sto gi sprecuva lugeto da pravat bezakonija, i da bidat humani i da ziveat moralen zivot? Ako Bog ne postoi, sto mene sega me sprecuva da ti dojdam doma i da ti zakacam dva k*rsuma v celo zatoa sto se protivis na moeto veruvanje?(figurativno kazano, bez nikakva navreda) ...

Зарем само стравот од божјата казна те спречува да „ми закачиш 2 к*ршума в чело“ (btw. доволно е и само 1 к*ршумнамигнувањеплазење). Ете гледаш, јас не верувам во бог, а сепак не го правам тоа. Значи верувањето во бог не е услов некој човек да не е убиец, силувач, крадец ...Напротив, колку има такви луѓе кои веруваат во бог, но ги прават сите тие лоши работи. Најверојатно „веруваат“ дека бог ќе им се смилува кога ќе се покајат за стореното.

... Ako Bog ne postoi, sto e togas ljubovta? Kakva e taa ljubov sto ja imas kon tvoite deca? Ako Bog ne postoi koja "ljubov" vo svetot e vistinskata?

Нешто слично како во претходниот коментар. Зарем за тебе само љубовта кон бога е единствената „вистинска“ љубов? Тоа би било премногу ограничувачки, преку љубовта кон бога, да се љубат сопствените деца, сопруг(и) ... и сите останати. Не само ограничувачки, за мене тоа би било разочарувачки. Предметите на мојата љубов да ги поистоветувам едни со други. Или уште полошо, да ги условувам со љубовта кон бог. Демек, ако не го сакам бог (т.е. ако не верувам во него), не би можел да сакам никој друг! Зошто не правиш разграничување на љубовта? Излезете малку од стегите на теолошката догма. Ѕирнете во реалниот свет. Таму има безгранична, безусловна љубов.

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 10:01
Златник, пак почна со твоите филозофии. Убаво те прашав, што смисла ти има тебе животот ако не веруваш во Бог? Вегетираш и чекаш ден да дојде за да умреш и толку??? А кога сме веќе кај филозофирањето, ај да почнеме вака. Од каде луѓето знаат што е добро, а што лошо? Зошто ако нема Бог некој би го измислил хуманизмот? Ма што ми е мене гајле за оние кои гладуваат, кога сите ќе умреме и крај. Шо ќе им помагам. Така иде работата, а?

Рече безумникот во срцето свое, нема Бог, да јадеме и да пиеме, оти утре ќе умреме и душата нема никаде да ни оди.. упс, извини, не постои душа.

п.с. Ако ти немаш страв од ништо и знаеш дека еден ден ќе умреш, што те тера да создаваш семејство кое ќе го сакаш? (и дали е тоа љубов, затоа што според тебе, љубовта е производ на мозокот) Или што те спречува да ја изневериш сопругата?

И не заборавај да ми кажеш пример на нешто што е совршено без временско и просторно ограничување - со нетрпение го чекам одговорот

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 10:16
EDNAS USPEAVME DA GO NAPRAVIME DA E SOVRSENO
POSLE TOA DOAGJA BEDa I MIZERIJA

taka da ne se trudete da bide naj naj naj

gospod gleda, nedava da e naj naj naj

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 10:38

Златник, пак почна со твоите филозофии. Убаво те прашав, што смисла ти има тебе животот ако не веруваш во Бог? Вегетираш и чекаш ден да дојде за да умреш и толку??? ...

Мојот одговор не е филозофирање. И јас, но и сите луѓе на светов, помалку или повеќе, имаме исти гледишта и исти цели во животот. Од твоево пишување сваќам дека ти си исклучок, бидејќи за тебе единствената смисла, единствената цел во животот ти е да веруваш во бог, и (да те парафразирам) во твоето „вегетирање до смртта“ да се надеваш дека ќе отидеш кај Него и тогаш вечно ќе живееш!

... А кога сме веќе кај филозофирањето, ај да почнеме вака. Од каде луѓето знаат што е добро, а што лошо? Зошто ако нема Бог некој би го измислил хуманизмот? Ма што ми е мене гајле за оние кои гладуваат, кога сите ќе умреме и крај. Шо ќе им помагам. Така иде работата, а?

Искрено, со ова ме разочара. Зарем само во името на бог треба да се прават хумани дела? Ако целиот хуманизам се поистовети со бог - тешко на луѓето.

... Рече безумникот во срцето свое, нема Бог, да јадеме и да пиеме,...

Значи, според тебе, тие кои велат „нема бог“, тие се „безумници“, така? Ако сакаш така, тогаш во ред, јас сум безумник. Подобро и тоа, отколку да верувам во тоа што ти го веруваш. Ова е уште една потврда дека неможе секој да биде совршен!

...п.с. Ако ти немаш страв од ништо и знаеш дека еден ден ќе умреш, што те тера да создаваш семејство кое ќе го сакаш? (и дали е тоа љубов, затоа што според тебе, љубовта е производ на мозокот) Или што те спречува да ја изневериш сопругата?

Си слушнала за почитување на човечкото достоинство? Во случајов мое и на сопругата.

... И не заборавај да ми кажеш пример на нешто што е совршено без временско и просторно ограничување - со нетрпение го чекам одговорот

Очигледно не си го приметила мојот одговор од 4-та страна. Еве дел од него кој се однесува на твоево прашање

... Лично мислам дека еве, на пр. Л.В.Бетовен бил несовршен како човек, но зарем неговите дела (пр. 9-тата симфонија) не е совршенство? Значи, оценката за тоа дали некој е совршен и дали неговото дело е совршено е само субјективна оцена. Токму во твоето прашање, дали несовршеното (читај: човекот) може да создаде совршенство, кажува дека не секое дело на човекот треба да биде совршено. Значи покрај многуте несовршени работи на несовршениот човек, можно е да создаде и некое совршенство. Но, во секој случај, тој сепак создал совршеност. За некои работи човек може да биде совршен, но за некои не и затоа воопшто не може да се генерализира.

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 10:47

Очигледно не си го приметила мојот одговор од 4-та страна. Еве дел од него кој се однесува на твоево прашање

... Лично мислам дека еве, на пр. Л.В.Бетовен бил
несовршен како човек, но зарем неговите дела (пр. 9-тата симфонија) не
е совршенство? Значи, оценката за тоа дали некој е совршен и дали
неговото дело е совршено е само субјективна оцена. Токму во твоето
прашање, дали несовршеното (читај: човекот) може да создаде
совршенство, кажува дека не секое дело на човекот треба да биде
совршено. Значи покрај многуте несовршени работи на несовршениот човек,
можно е да создаде и некое совршенство. Но, во секој случај, тој сепак
создал совршеност. За некои работи човек може да биде совршен, но за
некои не и затоа воопшто не може да се генерализира.Но,
бидејќи сакаш конкретен одговор, а според горе кажаново, верувам дека
ќе разбереш зошто тоа го велам, ете, мојот одговор што го бараш е ДА.

Јас ти кажав дека делото на Бетовен не е совршено - сепак е ограничено. А и за други дела се велат дека биле совршени. Сега кое е совршеното? Ти кажав да ми дадеш пример за нешто што не е временски ограничено.

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 10:58

... Јас ти кажав дека делото на Бетовен не е совршено - сепак е ограничено...

Ееејјј, Маран Ата! Дали се слушаш (т.е. читаш) самата себе, што зборуваш?!?!
Ти ми кажа!ма%20ајдегазење%20од%20смеење

Во ред, е ти верувамајдемирголемо%20гушкање

-------------

Постирано од: makarios
Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 11:17
Колку и да ни изгледа совршено едно авангардно дело, тоа е душевно,  и во тој поглед не може да се зборува за совршенство на истото.

Имаше еден руски сликар (му го заборавив името), кој во некои од своите уметнички дела, сакаше да ја долови совршеноста на Христос. Последното негово дело е совшен бел квадрат, и потоа се откажа да слика, велејќи дека ова е најмногу што може да го стори човечкиот талант.

Совршенството може да се пронајде само во Вечната Авангарда. А бидејќи Он ни заповеда да бидеме совршени, можеме да се восовршуваме и да станеме богови по благодат.

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 14:03

Ili sto gi sprecuva lugeto da pravat bezakonija, i da bidat humani i da ziveat moralen zivot? Ako Bog ne postoi, sto mene sega me sprecuva da ti dojdam doma i da ti zakacam dva k*rsuma v celo zatoa sto se protivis na moeto veruvanje?(figurativno kazano, bez nikakva navreda) Ako Bog ne postoi, sto e togas ljubovta? Kakva e taa ljubov sto ja imas kon tvoite deca? Ako Bog ne postoi koja "ljubov" vo svetot e vistinskata?

Se nadevam deka ke dobijam razumen odgovor na ovie prasanja.

Еднаш пишував дека всушност религијата го очовечила човекот. Таа ги донела законите и моралот, а тие ја унапредиле свесноста. Да си свесен за себе, значи стапуваш во контакт со себе и своите мисли, чувства, потреби, желби во одреден момент, и си свесен за своите постапки и дела и нивните последици.
Тоа ме доведе до прашањето кое си го поставив, а тоа е, зашто Бог е совршен, т.е. бидејќи Маран Ата напиша Христос е Богочовек и тој е совршенство, што го прави него совршен?
Дали се тоа неговите особини, добродетелта, милозливоста, неговата мисија, неговите дела на љубов, простување, или нешто друго.
По мене, тоа е познанието, или знаењето. Кога сме тргнале на училиште, верувам сите сме ги доживувале првите учители како нешто посебно, моќно, совршено. Ни раскажувале за различни нешта кои не збунувале отпрвин а потоа не восхитувале, бидејќи од состојба на нејасност, игнорантност, нештата добивале облик, боја, слика, смисла.
А Христос бил животен учител, тој дошол меѓу луѓето кога се наоѓале збунети, сиромави во духот, ојадени од искушенија, скршени од болка. Тој им донел светлина, им донел надеж, мотивација, желба за утре, за избавување од болот. Им кажал дека простувањето и љубовта се лекот. Зошто така, па бидејќи тие ја смируваат душата, импулсите и носат радост. Тоа е врвната лекција, совршената и безвремената, кога јас ја преведувам во: љубете се себеси ( за да го љубите ближниот). Бидејќи Христос се љубел себеси, тој знаел кој, која е неговата мисија, и го следел својот пат со радост. Љубовта кон себе е навидум едноставна работа, но всушност најтешка задача поставена пред човекот. Да се љубиш значи да се прифатиш себеси целосно, со сите свои мани, слабости, доблести и јачини. Така можеш слободно да дишеш и да уживаш во себеси, да имаш свесност за себе, да го избереш за себе она што ќе ти донесе радост, да се радуваш, да си радост( тоа не значи несреќа на другиот, тогаш тоа не е радост за тебе).
Да се вратам погоре, значи дали ние можеме да го имаме знаењето на Христос и така, да бидеме совршени?
Совршенство- тоа не е творевина, тоа е битисување, тоа е знаење. Ирелевантно ми е да зборувам за тоа дали човекот може да создаде совршеноство, бидејќи создаденото, створеното не е совршенство. Самиот пат/процес може да биде симбол на совршенство, бидејќи патот значи учење, учењето носи знаење. Човештвото го изодува тој пат со векови и милениуми, знаењето е насекаде околу нас, не е статично и дефинитивно, ами е континуитет.
Врвно познание за мене е: да се љубиш себеси.
Така, човекот се ослободува од егоцентричноста, се воздигнува до исполнување на своите потенцијали, и оди над себе. Дали тој некогаш го постигнува тоа? Секако. Многу пати. Ќе научам нешто ново, и одново ќе се надминам. Ќе го погледнам бебето, и само чиста љубов и топлина ми е во срцето не сум веќе во мојата кожа, ами сум над мене;го одам патот на љубовта и носам радост во себе. И тоа е совршено и е безвремено бидејќи утре ќе ме нема, но знаењето ќе остане за другите. Нешто ќе остане од мене, и нешто повеќе од Бога.

Датум на внесување: 25.Октомври.2008 во 20:48
Bravo Kali. Gi spodeluvam tvoite razmisluvanje vo potpolnost. Vsushnost toa sto go objasnuvash e vistinskata religija, a se ostanato e teolgoija i dogma.

-------------

Датум на внесување: 26.Октомври.2008 во 12:33
Originally posted by Kali Kali напиша:

Тоа е врвната лекција, совршената и безвремената, кога јас ја преведувам во: љубете се себеси ( за да го љубите ближниот).

Тука се наметнува прашањето кој што подразбира под тоа љубете се себеси.

-------------

Датум на внесување: 26.Октомври.2008 во 22:51

Тука се наметнува прашањето кој што подразбира под тоа љубете се себеси.

Кали, ќе ми дозволиш, пред ти да одговориш, со твој цитат јас да дадам одговор, како јас го подразбирам она што го прашува Маран Ата.
Originally posted by Kali Kali напиша:

... Врвно познание за мене е: да се љубиш себеси.
Така, човекот се ослободува од егоцентричноста, се воздигнува до исполнување на своите потенцијали, и оди над себе. Дали тој некогаш го постигнува тоа? Секако. Многу пати. Ќе научам нешто ново, и одново ќе се надминам. Ќе го погледнам бебето, и само чиста љубов и топлина ми е во срцето не сум веќе во мојата кожа, ами сум над мене;го одам патот на љубовта и носам радост во себе. И тоа е совршено и е безвремено бидејќи утре ќе ме нема, но знаењето ќе остане за другите. Нешто ќе остане од мене, и нешто повеќе од Бога.

Навидум значењата на зборовите со црвена и сина боја се контрадикторни. Но, ако малку подлабоко се анализира остатокот од цитатот, ќе се воочи дека има многу вистина во тоа. Сакав со болдирани букви да потенцирам некои зборови кои ми оставија впечаток, но за тоа ќе требаше целиот текст да го болдирам. Едноставно, немам ниту точка да додадам на мислењето на Кали.не%20вреден

-------------

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 27.Октомври.2008 во 22:37

Ниту еден жив човек (барем досега) не е совршен....само нашиот Бог е совршен а нас тоа треба да ни е цел.

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk