|
Ти што мислиш? |
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Автор | ||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
majkl ne e hristijanin, toj e nekoj si prahristijanin, taka da ne gi zemaj negovite stavovi kako hristijanski. biblijata inaku veli 'koj veruva e spasen' (parafraza). znaci momentot na verata e spasenieto. sega nekoi mislat deka samo da se veruva e malku, pa treba i da mu se davaat razni zrtvi (dela) za da go zadovolat Boga. no delata bez vera se dzabe, dodeka pak vistinskata vera bez dela e nevozmozna. znaci, koga covek vistinski ke poveruva, srceto mu se transformira. od gordeliv stanuva ponizen, od gresnoljubiv go zamrazuva grevot, od sebicen, stanuva nesebicen. Sekako ovie raboti ne se instantni. i vernikot ne stanuva, na primer, ponizen naednas. no mu se menuva perspektivata. dodeka kako nevernik raboti sebicno za svoi celi, sega znae deka toa e poguben nacin na zivot i pocnuva da se ponizuva. duri i ako e neuspesn vo toa ponizuvanje, znae deka sebicnosta ne cini. dodeka bezboznikot e dlaboko uveren deka sebicnosta e najdobriot nacin na zivot. dadov primer so edna doblest/porok (nesebicnost/sebicnost) no moze da se razmisluva i za mnogu drugi. |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
stevompc, imash opomena za prvata rechenica vo tvojata replika. Mozhesh da ne se slozhuvash so negovata interpretacija, no nemash pravo da presuduvash deka Majkl ne e hristijanin i da ne se zemaat negovite stavovi kako hristijanski.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Буквално, ама баш буквално и јас сакав да го прашам истото ова прашање. Со едно мало проширување. Дали спасението доаѓа со „раѓањето“ на Христос, дали со неговото распнување (смрт), дали со неговото воскреснување или пак тоа спасување допрва треба да дојде, на судниот ден, кој, нели, е многу блиску? |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе брат, спасението доаѓа кога само сака... нели е спасение и доаѓа кај (сите) или не доаѓа... тоа е за тој што сака да верува во него, и ако тој што верува во него сака да го објасни (систематизира) на неверникот (во случајов атеист), тогаш тој е во заблуда,зашто верата како фундаментална појава “не може“ да се дефинира бидејќи е индивидуална ... за верникот спасението е спасение, има доволно за тоа на форумов - можеш да прочиташ што е Христос за Верниците. а за атеистите - не представува ништо! Мислам дека сам можеш да си одговориш што Тој претставува за тебе. |
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Додека човек живее во грев тој живее во безбројни опасности кои дејствуваат во рамките на законот на сеење и жнеење. Сите постапки што ги правиме против нашите ближни и природата порано или подоцна ќе паднат врз нас самите - Христос сака да не` изведе(спаси) од тие опасности така што ќе ни зрачи сила да ги оставруваме Божјите закони - нашата изворна природна состојба - воедно да замолиме за прошка, да простиме, го поправиме стореното, и повеќе не грешиме. Ова се нарекува уште и активна вера т.е. вера на делата. За ова Христос меѓу многуте други работи детално објаснуваше во своето големо дело на Откровение: Ова е Мојата реч : Алфа и Омега. Евангелие Исусово - Христова објава која светот не ја познава Изменето од Majkl - 20.Октомври.2008 во 17:32 |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Majkl - 20.Октомври.2008 во 17:35 |
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas se izvinuvam ako pogresiv, no mislam deka samiot majkl rece deka ne se smeta sebesi za hristijanin, tuku za prahristijanin. toa e negov stav. ako pogresno sum sfatil, se izvinuvam. |
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За спасението:
Спасението е одамна сторено и тоа не од нас туку од Вечниот Спасител. Наше е да ја прифатиме поддадената рака на Милоста и да го направиме вториот (полесен) чекор. Никој немора да ја прифати Неговата поддадена рака, а секој смее да го стори тоа без оглед на пол, раса, нација, традиција, ...! |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да појаснам. Прахристијаните веруваат дека учењето кое се дарува преку божјата пророчица Габриеле од Вирцбург(која дејствува во духовната заедница Универзален Живот) е изворното христијанство. А дали е некој навистина христијанин односно прахристијанин, според нас, критериум е: дали тој се труди да ги живее духовно-боежествените законитости објавени во Десетте Божји заповеди преку Мојсеја и Беседата на Гората од Исус од Назарет? Во таа смисла секогаш се упатува на Исусовите зборови по смисла: Оној кој ги слуша зборовите мои и живее по нив, тој наликува на мудар човек што куќата ја изградил на карпа... итн. Тоа е нашиот став. А дали ќе се согласите со истиот или не, тоа е ваш слободен избор. |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kakvi prorocici spomuvate posle Hristos, ne vi beshe dovolen Isus da ve upati vo spasenieto!! I citajki so zatvoreni oci ne razbirate sto rekol Hrstos za prorocite posle Nego!! Изменето од belichka - 20.Октомври.2008 во 22:28 |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
SEKOJ PROROK POSLE HRISTOS E = NA MAGARE |
||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исус од Назарет беше најголем пророк на сите времиња но и многуповеќе од тоа: Избавител на сите луѓе и души. Тој вети дека ќе го прати Духот на вистината кој ќе не воведе во целата вистина. Според некои сфаќања тоа се случило за време на педесетницата. Според учењето на Универзален живот тоа се случува денес преку пророкот за денешно време.
|
||
laki svedska
Група Регистриран: 18.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 55 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vernik sakam da bidam ama realnoto vo mene mi vika deka nesto takvo kako bog e malku verojatno deka postoi.............e sega ne e loso covek da veruva i da se nadeva , verite i vo sustina ne ne ucat na loso mada se koristeni "mnogu" ama bas "MNOGU" pati za golemi krvoprolevanja pa si mislam toa sigurno ne bila ideata na gospod i kako toa ne go predvidel i sprecil
Vaka ispagja da iako ni e stvoritel kao da ne se grizi bas za svoite stvorenija !?!?! I samo zamisli za Adam i Eva .....se im dal samo da ne gi jadat plodovite od posoceno drvo , pa daj toa e ko zaebancija.....se mozes samo ova ne mozes , pa normalno deka ke sakas i od toj plod da probas i posle otisle jabana.....gi kaznil da ne bidat poveke besmrtni , a za Kain , vnukot na nasiot stvoritel sto si go ubil bratot.......samo krv od samiot pocetok na covestvoto !!!! |
||
Внеси реплика | страница <1 23456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |