|
Што не’ учи библијата? |
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Автор | ||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Колку што можам да забележам на другите теми тоа прашање многу пати е поставено на најразлични теми, само одговор чекаме уште... не знам ... можеби “динамична“ е денес |
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
poslednite bibliski zapisi se napraveni vo 1 vek, nekolku decenii posle voskresenieto Hristovo.
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, ама Откровението не било во склоп на Светото Писмо доста време. Затоа ме интересира, кој го склопил Светото Писмо, такво, какво што е денес (со истите книги), и во кој век тоа настанува.
Ако случајно е тоа утврдено на некој од Вселенските собори, во кои веруваме дека одлуките се донесени под вдахновение на Светиот Дух, зошто тогаш се бодеме против истите тие Вселенски Собори кога зборуваме за иконите, Символот на верата, устројствата, апостолското преемство, Светото Предание, светителите и сл? Како може да се дразнуваме да толкуваме Свето Писмо, поинаку, отколку што е одлучено на Вселенските Собори, а подоцна и потврдено повеќе пати од разните Свети Отци - дури до денеска? И како може, некои деноминации изникнати од 18ти век, па навака, да се сигурни, дека Господ ги оставил луѓето во заблуда толку многу векови, и туку одеднаш, кај нив е правата вистина? |
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a koj tebe te lazel deka ne bilo vo sklop na sv. pismo otkrovenieto? ti veruvas vo sekakvi prikazni sto raskazuvaat pravoslavnite?
alal da ti e. |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sto ubavo kaza kratko i jasno blazeniot, i ima argumenti veruvam!
A ti stevompc, mozes slobodna da se proiznesesh, koga kakde bilo sklopeno a ne da NE osuduvash nas pravoslavnite! |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Златник - ти дадов објаснување за тоа - Бог знае се, но Бог дал Слободна Воља на сите. И соодветно самиот ја понесува целата мака која произлегла од тоа.
Изменето од zidarski - 20.Октомври.2008 во 18:22 |
||
Do what is right, come what may...
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па за време на Литургијата, не се читаат делови од Откровението, од проста причина што, Откровението било додадено кон Светото Писмо после создавањето на Златоустовата Литургија. Како и да е, овде можеме да го најдеме одговорот на моето прашање: Светото Писмо, какво што денес го знаеме, за прв пат се појавува во 327та година, кадешто во Пасхалното послание, Свети Атанасиј Александриски ги набројува книгите кои би требале да се содржат во Светото Писмо, а таквиот состав на Светото Писмо било потврдено на еден од Вселенските Собори (не се сеќавам точно кој, чинам дека е првиот). Со други зборови, сакам да кажам, дека, според неденоминативните христијани, Светото Писмо отстапува од „изворното“ христијанско учење, затоа што е усвоено како такво во 4тиот век (најрано!!), на еден православен собир од Патријарси, додека „изворното“ христијанство се појавува цели 3 века порано. Исто така, за кои книги да бидат вклучени во Светото Писмо (зарем Свети апостол Павле напишал онолку посланија колку што се во Писмото, зарем и другите апостоли не пишувале посланија!), а кои да не бидат вклучени, е одлучено токму на еден од Вселенските Собори. Изменето од makarios - 20.Октомври.2008 во 19:06 |
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
kako za nov clen, mnogu mi deluvas upaten. ke te molam seti se na koj vselenski sobor. bitno e. mnogu. |
||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Треба да се разлистувам по книгите, одамна ми фатија прашина, а можеби и пајажина?
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сигурна си дека само книгите ти фатиле прашина и пајажина?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
listaj listaj. imame vreme. |
||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ај, ќе се консултирам со духовникот, па ќе ти кажам. |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako e pojavena vo 327 taka sobrana so kanonskite knigi togash e na Prviot Vselenski Sobor vo 325.
|
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
imam nekoe cudno pretcuvstvo deka za ova ke treba da se konsultiras do vselenskiot patrijarh. |
||
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |