IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што не’ учи библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што не’ учи библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 19:58
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

На кратко објаснето (за неколку работи). Во почетокот има само еден маж и една жена. Неминовно меѓу нивните деца се остварува инсецтуозно општување за да се создаде третата генерација. Ова се случува на два пати - еднаш со Адам и Ева и нивните потомци, втор пат со Ное и неговите деца по потопот.

За Ное мислев да напишам во следниот мој пост, но, очигледно ја свати мојата намера. (Абеплазење, да не имаш телепатија?намигнувањеголема%20насмевкасмеење)
Токму овие работи ми беа крајната цел. Да ја потенцирам апсурдноста (според мене) на теолошкото поимање на настанокот на човекот од само две суштества. И покрај тоа што еднаш увидел дека на таков начин (со инцести) стануваат одредени поремтеувања (мутации) кај луѓето, бог повторно го продолжува видот (додуша овој пат со 4 пара-Ное со жена му и неговите синови со снаите). Зошто не оставил поголем број на праведни, кои ќе го продолжат видот. Секако, ја имал таа моќ да делува врз свеста на луѓето да и тие бидат како Ное.

... Патем - дури и научниците кои се приврзаници на теоријата за настанокот од мајмуните и слично - тврдат дека инцестуозните односи биле нешто сосема нормално кај пештерските луѓе, додека подоцна исчезнуваат.

Да сигурно (веројатно) тоа било присутно и кај пештерските луѓе. Но, не заборавај дека не биле само еден пар пештерски луѓе. Значи, со нивното мешање многу е помала веројатноста да дојде до „зачестено“ мутирање на гените.

... Причината за генетската мутација не е несовршеност Божја. Тој го создава своето творение совршено. Но... му дава слободна воља. Му дава можност да избира...

Е колкав бил изборот па Каин (но и другите) да може да биранамигнување? Значи само по себе се подразбира дека едноставно, морало да се направи грев.
Р.Ѕ. Ееее, Евангелосе, огледај се на Зидарски. Овака се дискутира.мир
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 20:37
Чекај, чекај... Инцестот е забранет многу подоцна, многу по Ное... Кај првите луѓе, нема пореметувања, нема генетски мутации од таков степен за инцестот да е пречка. Како што се разгранува човечкиот род - така се создаваат се повеќе и повеќе мутации. Тоа е и медицински докажливо.
Е сега, доаѓаме до моментот во кој велиш: "Сигурно ја имал таа моќ да делува врз свеста на луѓето". Да, ја имал. Но Тој им дава слободна воља! Тоа е најбитниот дар од Бога.
Ајде уште попросто да го објасниме ова... доста лаички...
Човештвото е еден експеримент Божји. Тој ги создава луѓето и сакајќи да ја провери љубовта на своето творение кон Творецот, им дава слободна воља. Ако не им даде слободна воља, никогаш нема да знае дали творбата ќе го сака и ќе го почитува или едноставно "механички" ќе извршува некои работи. Затоа - слободна воља. Оние кои го спознаваат - го почитуваат и ја имаат таа љубов кон Него. Но има такви кои решаваат дека нема да го почитуваат, дека дури ќе го негираат самото негово постоење и ќе се поставуваат себе си над Него. Сепак - Бог не им се меша во таа одлука. Затоа што Тој ги сака луѓето.
Еднаш веќе ги казнил - со потопот. Но што се случува по потопот - Бог склучува Завет (договор) со Ное и му вели - никогаш повеќе нема да го направам ова.
Со Исус, склучува нов договор (завет) со луѓето - тоа е завет на љубовта, на проштевањето, на милоста. Не е воопшто контрадикторно тоа со претходниот договор, затоа што претходниот договор е склучен со јасни критериуми, со јасни услови и со јасен рок. Договорот е исполнет во рокот во кој е договорен - и потоа е склучен новиот договор.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 20:38
Заборавив да го спомнам и ова - зошто Каин да немал избор?! За кој точно грев зборуваш дека морал да го направи?!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 20:52
Sigurno zlatnik misli deka toa sto Kain napravil incest,za toj grev . No togas toa ne bilo grev, covestvoto bilo mnogu blisku do sovrsenstvoto vo toa vreme i nemalo takvi stetnici za potomcite. Kain napravil mnogu poseriozen grev:prvoto ubistvo koe se slucilo na nasata planeta,i toa bilo bratoubistvo, go ubil svojot pomlad brat Avel!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 20:58
Да, тоа веќе го спомнав. Инцестот станува грешен дури во Третата Книга Мојсеева. Генезисот (случувањата со Каин) се во првата.
За гревот за убиството - Каин имал избор. Инцестуозниот однос не бил грев (во негово време).
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 23:01
Zlatnik, ако инцесот ти е нелогичен во библискиот модел на создавањето на човекот, тогаш уште понелогичен е инцесот во еволуционистичкиот модел, бидејќи, додека во Библијата тој "инцест" период трае само неколку стотици години, кај еволуцијата овој "инцест" период трае со милиони години и тоа со незауздан инцест (читај: групен секс) редоследно во секоја генерација.

Значи, врти-сучи, кој и модел да го одбереш за создавањето на животните и човекот, било библискиот, било Дарвиновиот, ти не можеш да избагаш од неопходниот инцест на почетокот, со таа разлика што инцестот кај еволуционистчкиот модел е неспоредливо поголем од оној кај библискиот.

А што се однесува до инцесот, како што можеше да видиш и според Дарвиновата теорија, ние сме плод на инцест..и тоа инцест со милиони години, редоследно во секоја генерација...ужас, фала Богу што тоа е само претпоставка на креативниот Дарвин среќа

А што се однесува на библискиот модел на создавањето на човекот во спрега со инцесот, дозволи ми малку да те едуцирам.

Денес не е дозволено, со закон, стапување во брак на брат или сестра (и на полубрат и полусестра, итн.), бидејќи постои недозволено висок ризик нивните деца да се родат со деформитети. Колку поблиску се родителите по роднинска линија, толку поверојатно е дека некој од потомството ќе биде со деформитети.

Постои многу оправдана и лесно разбирлива генетска прична за таквиот закон. Секој човек има две групи на гени, со приближно 130000 парови кои ја одредуваат неговата градба и функција. Секој човек наследува по еден ген за секој пар од едниот родител. За жал, гените денес содржат многу грешки (поради гревот и Казната), и овие генетски грешки резултираат со најразлични аномајлии (деформитети) кај луѓето.

Колку се родителите подалечни роднини, поверојатно е дека децата ќе имаат различни грешки во своите гени. Тие наследувајќи по една група од секој родител, веројатно ќе имаат по еден пар гени што ќе содржат најмногу по еден неправилен ген во секој пар. Добриот (доминантен) ген во парот има тенденција да го потисне неправилниот (рецесивниот) ген така што деформитетот нема да се пројави.

Меѓутоа, доколку брачните сопружници се поблиски роднини, поверојатно е дека тие ќе имаат слични грешки во своите гени, бидејќи се наследени од исти родители. Затоа, брат и сестра најверојатно ќе имаат слични грешки во своите гени. Децата од брачна заедница меѓу брат и сестра можат да ги наследат истите лоши гени на истиот генетски пар од двата родитела, што ќе доведе до две лоши копии на гените и до сериозни аномалии. 

Меѓутоа, Адам и Ева немале акумулирано генетски грешки!Кога биле создадени првите две човечки битија, тие биле физички совршени. Се што создал Бог било "многу добро" (Битие 1:31), така што нивните гени биле совршени - без грешки. Но кога гревот навлегол во светот, Бог го казнил светот, по што совршеното создание почнало да се деформира, односно да страда со деформирање, болести, стареење, умирање и распаѓање. (Римјаните 8:22)

Во текот на илјада години, оваа деформација произвела најразлични генетски грешки во живите битија.

Каин бил од првата генерација деца што се родиле на Земјата. Тој примил гени од Адам или од Ева практично без грешки, бидејќи ефектот од гревот и Казната во почетокот бил минимален и потребно било време за да се акумулираат овие грешки при копирањето на гените.

Во таква ситуација, браќа и сестри можеле да стапуваат во заедница со Божјо одобрение, без каква и да е потенцијална можност за создавање на деформирани потомци.

Адам и Ева имале многу синови и ќерки (1 Мојсеева 5:4), така што Каин си земал за жена една од нив.

Во времето на Мојсеј (неколку илјади години подоцна), дегенеративните грешки се акумулирале во таков обем што се јавила потреба Бог да ја забрани брачната заедница меѓу брат и сестра ( и поблиски сродници 3 Мојсеева 18:6-18)

Во тоа време на Земјата веќе живееле огромен број луѓе и немало потреба од бракови меѓу блиски роднини. Бог испланирал се!

Значи ете, Библијата има одговор зошто се појавува инцесот, но има исто така и практично решение-забрана во моментот кога тоа било неопходно.

п.с. И пак ќе повторам, смешното во овој инцес-проблем е тоа што дури и да го земете еволутивниот пристап, не можете да го избегнете инцесот, и тоа во овој случај не само во почетокот, туку и редоследно во сите генерации бидејќи животните кога ќе им се дигне опашот, не бираат ни брат ни сестра, туку што прво замириса и се намести Wink
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 23:09
stevompc, imash opomena. Zamolen si da ne komentirash za chlenovite sto ja otvarile temata, tuku za temata.

Prvoto ne e dozvoleno i vo najmala raka se smeta za spamiranje, dodeka vtoroto e povekje od pozhelno.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 23:24
vo red, prifakjam.

ke go preformuliram.

temata e sto uci biblijata. zatoa lugje, ne se zanimavajte da mu objasnuvate na nekoj zosto nema fizicko-hemiski opis na nastanokot na svetlinata. toa ne e nitu tema, nitu zadaca na biblijata.

zalno e sto ne mu objasnite sto navistina uci biblijata. imeno, vera, nadez, ljubov, spasenie, prosvetluvanje, vecen zivot. toa e temata na biblijata. ne dozvoluvajte nekoj da ve zamajuva so odvlekuvanje na temata vo nasoka na 'sto ne uci biblijata'.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 23:47
Во право е stevompc. Добра и клучна поента на темава! Библијата не е научен учебник, туку Божја порака до грешниот човек која нуди сето она што погоре го наведе stevompc. Библијата не е научен труд, туку е пишувана на народен јазик, првенствено за публика пред околу 2-3 милениуми, и логично е Бог да зборува на народен јазик, на јазик кој тие тогаш го разбирале.
Секако смешно е да се очекува Бог да им зборувал со денешниот речник во генетиката, астрономија и сл на тогашните овчари, номади, сточари и сл, а верувам и денес да земе да ни објаснува како го создал човекот во детали, ние нема да разбереме, а камо ли тогаш.
Замислете таква "научна објава" да се нашла во раката на вашата прабаба, колку од тоа таа ќе разберела? Но дури и вашата прабаба сепак е од 20 век, а што станува со оние од 10 век пред наша ера?
Затоа, секогаш кога ја читате Библијата, имајте го предвид историскиот и временскиот контекст на текстот што го читате. Нека прашањата "Кој, кога, кому, заошто и што вели" бидат ваши непрекинати водилки додека ја читате Библијата.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 00:00
i ne samo da se ima vremenskiot kontekst, tuku da se ima vo predvid i motivot, celta i interesot na biblijata.

da se potsetime, nejzinata cel ne e da ja zadovoli ljubopitnosta na covekot za nastanokot na fotonite, tuku da go spasi od pekolot vo onoj i 'pekolot' vo ovoj svet.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 16:03
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

... и тоа со незауздан инцест (читај: групен секс) редоследно во секоја генерација.

Верувам дека во желбата што подетално да ми го пренесеш твоето знаење, ненамерно си направил уште една грешка. Групниот секс можеби е грев, но доколку во него не учествуваат некои блиски роднини, тоа не е инцест. И btw. ако ова е незауздан инцест, тогаш кој е зауздан инцест?не%20знам

Кога го прочитав ова што подолу го цитирам ...

...
А што се однесува на библискиот модел на создавањето на човекот во спрега со инцесот, дозволи ми малку да те едуцирам...

... навистина очекував да ми го објасниш „библискиот модел на создавање на човекот во спрега со инцестот“

Но, наместо тоа, ти од петни жили се обидуваш да ми ја објасниш генетиката и тоа од научен аспект! Навистина те бивало и за оваа тема - генетика. Колку што јас се сеќавам, мојата професорка по генетика М.Н. (apropo, од која добив оцена 8 задоволство) воопшто не ги делеше гените на добри и лоши или правилни и неправилни, како што тоа го правиш ти во овој твој цитат:

... Добриот (доминантен) ген во парот има тенденција да го потисне неправилниот (рецесивниот) ген така што деформитетот нема да се пројави...

Колку да знаеш, на пр. црната боја на очите е доминантна во однос на сината. Но, во никој случај сината боја не е „полоша“ или „понеправилна“ во однос на црната, според објаснувањето што го наведе ти.
Дали можеби во последниве 25-6 години има некои измени во класификацијата на гените, а јас тоа да не го знам? изненадувањеголема%20насмевка

...Каин си земал за жена една од нив...

И така среќно и безгрешно си живееле...среќа

... Бог испланирал се!...

Аха, добро. Верувам дека е така! Дека бог однапред се испланирал! А следствено на тоа, и го направил она што го планирал, нели?
Може ли во кратки црти да резимираме што тоа бог испланирал?
Бог знаел дека Луцифер ќе се одметне од него, но сепак го создал.
Бог знаел дека кога на човекот му оставил право да избира по сопствена воља, дека тој ќе направи грев, а сепак го создал.
Бог знаел дека и понатаму сите луѓе ќе грешат и затоа уште многу поодамна го испланирал потопот (само што му биле криви растенијата и животните, незнам. И, не ми е јасно како тоа рибите и другите морски животни се удавиле во потопот?)
Бог знаел дека и после Ное луѓето повторно ќе грешат, но сепак го оставил Ное да го продолжи истиот човечки род.
Бог знаел дека ќерките на Лот ќе затруднат од сопствениот татко, но сепак „ги извлекол“ од Содома, која ја уништил поради блудничење на народот.
Бог знаел што ќе се случи со неговиот народ во Египет. Тој испланирал да го испрати на 400 годишно ропство во Египет, а потоа да ги казни египјаните.
Бог знаел што ќе се случи и со кутрите ханаанци кога нивната земја ќе му ја даде на Авраам.
Бог знаел дека Исмаил, синот на слугинката Агара и Аврам, ќе биде убиец, но сепак дозволил да се роди.
Бог знаел дека, и покрај тоа што ќе го прати на Голгота својот единороден син Исус, луѓето и понатаму ќе грешат.
Бог знаел, односно така му било во план, да Јуда го предаде Исуса. Само не ми е јасно зошто го напаѓаат Јуда и го клеветат за предавство. Па тој само ја исполнил божјата замисла. Што требало да направи? Да не го предаде? Како тогаш ќе се остварел божјиот план?
...
Да не должам. Заклучуваме дека сите овие работи бог намерно, смислено ги прави. Само, морам да признаам, навистна не ми е јасна поентата на сета оваа негова работа!
Немојте да ми речете дека бог, макар и само во еден миг незнаел што прави или дека незнаел што би можеле луѓето да направат. Тој знае дури и што мисли човекот, а не што ќе направи!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 16:49
Можда веќе сте праеле муабет, али нов сум на форумов и ме интересира ова:
Што значи зборот Библија, и од кој век потекнува Библијата?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:18
Originally posted by makarios makarios напиша:

Можда веќе сте праеле муабет, али нов сум на форумов и ме интересира ова:Што значи зборот Библија, и од кој век потекнува Библијата?

biblija znaci kniga ili vo mnozina knigi, bidejki e sostavena od mnogu pomali knigi koi ja socinuvaat.

ne moze da se prasa od koj vek postoi biblijata, bidekji taa e pisuvana iljadnici godini. prvite bibliski tekstovi mislam deka se stari okolu 3,5 mileniumi.
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 17:33
Повеќе мислев, на тоа, од кој век потекнува Библијата оваква каква шо ја знаеме денеска.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.