|
Поуки од Светите Отци |
Внеси реплика | страница <1 56789 32> |
Автор | |||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас сакам мир, но сум реалист. Извесен период ќе има мир, но тоа ќе биде време за подготовки за нов конфликт, за нова војна, за нова борба.
Vladika Amfilohije Pravoslaven Otec |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
штета што има вакви погледи и што погледите се закачаат баш на таквите погледи. Штета |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Која добродетел е најголема? - Онаа која се изршува тајно и никој не знае за неа! преподобен Пајсиј Велики |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И затоа брате мој, не барај ништо друго во молитвата, освен покајание. Ниту светлини, ниту чуда, ниту пророштва, ниту благодатни дарови, туку само покајание. Покајанието ќе ти донесе смирение. Смирението - благодат Божја. И внатре во Својата благодат, Бог ќе ти даде сè што ти е потребно за твоето спасение. И сè што е потребно, ако треба да ѝ помогнеш на некоја друга душа. (Старец Паисиј Светогорец) |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A sto ima loso vo toa da se bide realen i da se kaze vistinata koja milion pati dosega e potvrdena vo istorijata ?????????? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
a koj spomna loso? eh, kako si ja imate muvata na kapata. |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Nekoj ja ima muvata nekoj ima nesto drugo, nie ja imame realnosta i poukite od Svetite Otci a ti si kontradiktoren kako moze nekoj koj gi kritikuva Svetite Otci da ce povikuva na nivni zborovi - kazi mi se povikuvas na niv zasto se sl*gas so niv ili za da gi kritikuvas ???????? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Темата е Поуки од Светите Отци. Назад на тема!
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
kat.
Нов член Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како што огинот и водата не можат да бидат заедно, така самооправдувањето и смирението се исклучуваат едно со друго. (Св. Марко Подвижник)
|
|||
|
|||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
„Кој се моли се просветлува, додека оној што не се моли се помрачува. Молитвата е дарител на Божествената светлина. Од таа причина, секој што се моли е наполно просветлен и Духот Божји престојува во него. Ако ни пристапат потиштеноста, небрежноста, унинието - да се молиме со страв, со болка и голема будност на умот и во истиот час со благодатта Божја ќе го доживееме чудото на утехата и радоста. Невозможно е оној што се моли да биде злобен кон некого или да одбие да прости некое согрешение. Сè се претвара во пепел кога ќе се пристапи кон огнот на Исусовата молитва.“ (Старец Ефрем Филотејски)
|
|||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да ги очистиме своите срца за да можеме во себе да Го пронајдеме сегдеприсутниот Господ. Да ги очистиме своите срца со огнот на Неговата благодат за во себе самите да ја видиме светлината на Неговото Божество.“ (Свети Симеон Нов Богослов)
|
|||
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Стево - разликувај поуки од обраќање до народот и не спамирај непотребно.
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Avva Pamvo:
Ako imash srce mozes da se spasis. Avva Grigorij: Ova Bog bara od sekoj covek sto e primil krshtenie: Od dushata bara ispravna vera, od ustata vistina, od teloto celomudrenost. |
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Свети Симеон Нов Богослов
Оној којшто многу страда во срцето свое кога го срамотат и го нажалуваат, од ова нека познае дека внатре во себе ја носи древната змија. Според тоа, ако трпи молчејќи или ако одговори со многу смирение, ќе ја расслаби и ќе ја направи немоќна онаа змија. Ако пак, одговара со горчина и ако зборува дрско, ќе ѝ овозможи да излее отров во неговото срце и миговно да ја разјаде неговата внатрешност, така што оваа змија од ден на ден станувајќи со тоа сѐ посилна, ќе ги направи свој плен доброто расположение и силата на неговата несреќна душа, и тогаш таквиот човек ќе почне да живее за гревот и наполно ќе умре за праведноста. Изменето од Опитен - 20.Октомври.2008 во 10:16 |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 56789 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |