IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Ти што мислиш?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ти што мислиш?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:05
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ako nekoj saka da go otkrie BOG, toj ke mu se objavi.Toa najcesto go pravi preku lugje, propovednici itn. A ako nekoj covek umre bez da go zapoznae Hristos i nikogas ne slusnal za nego,Bog ke mu sudi spored sovesta i dobrite dela sto gi pravel vo zivotot.

Togash ova implicira eden moshne biten element - chovek mozhe da bide zapoznaen so Hristos i da ne gi sledi teoloshkite dogmi, principi, obichai i gradbi, pa sepak ramnopravno da mu se sudi spored sovesta i dobrite dela sto gi pravel vo zhivotot.

Изменето од Messenger - 19.Октомври.2008 во 00:06
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
laki svedska Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 18.Февруари.2008
Поени: 55
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki svedska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:10

DA AMA SITE TIE 2.000.000.000 VERUVAAT VO DRUGI RELIGII A NE VO ISLAMOT ILI HRISTIJANSTVOTO
A ZA NULI MI FALAT POVEKE OD EDNA, STVARNO SE MNOGU PA SE GRESI A NIV NIKOJ NE GI SPOMNUVA
Кон врв
laki svedska Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 18.Февруари.2008
Поени: 55
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki svedska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:12

TOJ COVEKOT STO E NA PUST OSTROV, KOJ BOG KE MU SUDI , I TOA E VAZNO PRASANJE ?!?!
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:15
Тој што не знае( мислам дека такви има многу малку но сепак ги има), не е свесен и не може сам и реално да рассудува според исламот ќе има отворени порти во рајот. Затоа исламот предвидува од која возраст човекот станува свесен и може да ги разбира работите. Сепак доколку нема шанси да осознае за постоењето на бога (еве да речеме според вас Исус)на тој човек ќе му се суди според добрите или лошите дела кои ги правел(сега вие замислете дали има шанса на овој свет некој да живее опкружен со луѓе а да не слушнал за религија,Исус , Мухамед а.с и сл) ако воопшто имал на кого да му ги прави!!!!
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:21
Originally posted by laki svedska laki svedska напиша:

TOJ COVEKOT STO E NA PUST OSTROV, KOJ BOG KE MU SUDI , I TOA E VAZNO PRASANJE ?!?!

Прво, Бог е еден, Тој на сите ќе им суди.
Второ, објасни ми молимте ако човекот е на пуст остров, сам, не може да научи дека има Бог, значи нема други луѓе, кој гревови, јадан тој, може да ги направи?
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:32
Ако тој човек на пустиот остров е Тарзан, може да направи грев кога ќе утепа некој мајмун затоа што не сакал да си игра со него. Со тоа директно делувал спротивно од божјата заповед да го љуби ближниот свој и да не убива. Може да му се суди и ако на тој пуст остров има секс со мајмуни затоа што тоа не е дозволено но од друга страна, од кај знаел тој пак дали се тие животни или пак се како него само што имаат влакна по телото.

Ова е доста комплицирано, ќе мора некој атеист добро да го објасни.
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:48
        ..."sto treba da napravam da se spasam"?
        Tie pak rekoa"Veruvaj vo Gospoda Isusa i ke se spasis ti itvojot dom".

Dela `16;30-31

Zasto ako so tvojata usta ispovedas, deka Isus e Gospod i ako vo tvoeto srce veruvas deka Bog go voskresna od mrtvite ke bides spasen.

RIM 10;9
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:49
Ако кутриот тој човек, е Тарзан, т.е. пораснал од детенце со животни, тој ќе е животно, а не човек. Човек се развива во човек само во човечка општествена средина. (За ова има бројни примери како што се девојчињата Амала и Камала, најдени во волчја дупка 1920год. во Индија, тие се однесувале како волци, виеле, оделе голи, газеле на четири нозе, јаделе живо месо... Откако ги пронашле, пробале со сите воспитни методи да го прифатат човечкото однесување, но тоа дало многу мали резултати и набрзо умреле. Ист случај со дивото дете Виктор што е пронајден во шумите во Франција)

Значи апсурдно е да зборуваме за вакви примери...
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:55
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

..."sto treba da napravam da se spasam"?
        Tie pak rekoa"Veruvaj vo Gospoda Isusa i ke se spasis ti itvojot dom".

Dela `16;30-31

Zasto ako so tvojata usta ispovedas, deka Isus e Gospod i ako vo tvoeto srce veruvas deka Bog go voskresna od mrtvite ke bides spasen.

RIM 10;9

Kade se tuka delata nikade ne gi spomnuvas delata - zarem tie ne se bitni??????

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 00:59
        Ova se citati od Biblijata nema jas sto da spomnuvam

Megudrugoto kade pisuva deka spasenieto doaga preku dela poveli citiraj
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 09:26
sekogas koga ke go procitam toa spasenie, ili ovoj onoj ke bide spasen... ne mi e bas jasno , od sto ili od kogo spasen? od ovoj zivot ovde ? od lugjeto so koi zivee?

vo red deka ako si vernik odis vo rajot, ako ne si , si sluga na gjavolot pa pekolot ne ti gine, ama spasenieto?
molam ako saka nekoj toa podobro da mi go objasni

Изменето од butel2 - 19.Октомври.2008 во 09:27
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 10:12
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

sekogas koga ke go procitam toa spasenie, ili ovoj onoj ke bide spasen... ne mi e bas jasno , od sto ili od kogo spasen? od ovoj zivot ovde ? od lugjeto so koi zivee?

vo red deka ako si vernik odis vo rajot, ako ne si , si sluga na gjavolot pa pekolot ne ti gine, ama spasenieto?

prekrasno prasasnje butel2. nie hristijanite cesto se rasfrlame so terminot spasenie, bez da znaeme deka toj termin ne e razbirliv za mnogu lugje.

1. dobro sfati deka spasenieto se razbira oznacuva spasenie od pekolot vo onoj zivot.

2. no toa ne e se. hristijanstvoto i te kako promovira i propoveda spasenie i od ovoj zivot. da, ubavo pogodi.

spored hristijanskoto veruvanje, covekot e zarazen od grevot i toa grevoljubie ja rasipuva negovata dusa, do taa merka sto toj ne moze da bide sloboden i vistinski sreken covek. spasenieto e osloboduvanje od toa robuvanje na grevovnosta i spas od nesrekniot zivot. taka bogougodniot covek ke najde visinska ljubov kon dobroto (i taka ke go namrazi grevot) i ke najde vistinska sreka (a ne minliva i kratkotrajna i povrsna sreka koja sto ja naogjaat svetovnite lugje vo parite, pijackite, seksot, semejstvoto, karierata, itn.).

ima uste mnogu da kazuvam, ama nemam vreme sega, ke ti pisam uste ako te interesira, a sigurno ke imas i nekoja primedba, pa ke se nadovrzam na toa.

pozdrav.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 11:00
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Спасението е извршено во сите луѓе и души пред отприлика 2000 години кога Христос како Исус од Назарет ги изговори зборовите „Свршено е!„ при смртта на крстот.

Имено до тој момент постоеше опасност од дезинтеграција на нашите духовни тела, поради оддалечуавњето од Бога - Пра-Изворот. Тоа Христос трајно го оневозможи(не` спаси од опасноста)и секој човек или душа, без разлика колку ќе се оддалечи од Бога преку грешење, нема да пропадне туку само ќе мора да ги доживее последиците од она што некогаш го направила - за да откога ќе се прочисти, и биде овозможено враќањето во Небесата(велиме и рајот).

Подетално за ова пишував во темата Универзален живот стр.5 како одговор на прашањето еден член на форумот во врска со поставеното прашање „Харе Кришна - Бактиведанта„ и ставот кон нив како и (види) прашањето на иста стр. за „Какво учење имаат за ИСУС
Дали Исус е Пророк Бог Учител ?„
.

Изменето од Majkl - 19.Октомври.2008 во 11:04
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 09:02
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

spasenieto e osloboduvanje od toa robuvanje na grevovnosta i spas od nesrekniot zivot. taka bogougodniot covek ke najde visinska ljubov kon dobroto (i taka ke go namrazi grevot) i ke najde vistinska sreka (a ne minliva i kratkotrajna i povrsna sreka koja sto ja naogjaat svetovnite lugje vo parite, pijackite, seksot, semejstvoto, karierata, itn.).

ima uste mnogu da kazuvam, ama nemam vreme sega, ke ti pisam uste ako te interesira, a sigurno ke imas i nekoja primedba, pa ke se nadovrzam na toa.

pozdrav.

Spasenieto doagja koga?

Majkl podole veli deka toa doslo so pojavata na Hristos i deka site lugje se veke spaseni.Ako se veke spaseni, zosto togas izrazot "...ke bide spasen..."

Me interesira tvojot odgovor, a sekako i ona uste mnogu sto ima da se kaze , koga vremeto ke ti dozvoli

Blagodaram na odgovorite, pozdrav

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.