![]() |
|
Свето Предание пренесено преку Светите Отци |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 21> |
Автор | |||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Со оглед на тоа што Македонскиот Православен Календар може да се најде лесно, еве некои други:
Руски Православен Календар |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Инаку - еве две листи, кои може да се корисни во однос на истражувањето на Преданието. Едната е од Велимировиќ, таканаречениот Пролог од Охрид. Ни оддалеку не е целосна листа на светци, но содржи доста информации за Библиските и Српските светци.
Пролог од Охрид Еве една меѓународна листа. Не е комплетирана, но има доста информации. Листа со светци и житија |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Реков дека во Москва има евиденција и список со сите православни светци. Соодветно претпоставив дека може да го имаат и целото предание - но бидејќи не сум го видел тоа со свои очи - не можам да тврдам.
Постави прашање, ти одговорив јасно. Има многу јасен критериум и доста опширен критериум како се прогласува некој за светец. За да не се прават претпоставки и да се прераскажува те упатив до МПЦ, но тие сигурно ќе бидат бавни во одговарањето. Доколку сакаш побрз одговор - ќе го добиеш од Богословски факултет. |
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
zidarski, јас пак мислам дека немаш одговор и само се обидуваш да го префрлиш прашањето во МПЦ, во богословскиот факултет, ваму таму. Замисли како би било кога сите би одговарале така. Замисли кога на секое прашање сите би одговарале: "Одговор има, но иди прашај го тој или тој". Јас предлагам доколку знаеме, да одговараме, а доколку не знаеме, да почекаме да дојде некој што знае. Ти еднаш рече дека во Библиотеката во Моска постои таа севкупна колекција на преданието и ткн. "свети отци". Но јас ти посочив линк...
...од едно интервју со директорот (Првосвештеникот Отец Борис Даниленко) на Синодската Библиотека во Москва каде што тој збори токму за православните библиотеки. Ќе приметиш дека во огромното интервју, тој никаде не се "пофали" дека тие ја имаат комплетната светска листа на свети преданија или свети отци, ниту пак вели дека постои такво нешто. Да тој зборува за "огромниот број на црковна литератира", но никаде не го вели тоа што ти го велиш, дека го поседуваат целото предание, ниту пак целата листа на ткн. "свети отци".
Доколку тие би имале таква листа и таква колекција, тој прво со тоа би се пофалил, но, како што можеш да видиш, тој се фали со еден куп работи, но со такво нешто јок.
За Кумранските списи има точна евиденција колку се на број, точно се знае и колку биле најдени во секоја од 11-те пештери.
Еве ти линк каде што можеш да ја најдеш целата евиденција:
Но те молам, немој да ја префрлиш топката сега за Кумранските списи. Сепак збориме за православното предание тука. Изменето од EvAngelos - 19.Октомври.2008 во 02:12 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
||
Mnogu birokratski ste raspolozeni vie pravoslavnite vernici. Zidarski, za edno obicno prasanje vo slucajov koj uslovi treba da gi ispolnuvas da bides "svet otec", ne isprakas vo MPC pa odtamu na bogoslovski fakultet, pa Sveta Gora preku patrijarsijata vo Carigrad itn. Za eden obicen odgovor opasno patesestvie. |
|||
![]() |
|||
||
Критериумот можеш да го добиеш и во МПЦ. Обрати им се, ќе ти објаснат точно и во детали (иако веројатно ќе треба да почекаш - за побрзо советувам да се обратиш до факултетот за Богословија).
За листата - не верувам дека кај нас може да се најде целосна листа за сите православни земји. Во Русија има таква листа и ја имам видено самиот. Веројатно може да се најде и на други места (на пример Света Гора или Патријаршијата во Цариград) - но треба да прашаш некој кој бил таму. Инаку - ако ја нема во Македонија и на интернет, не значи дека не постои. И кумранските записи ги нема на македонски и ги нема целосно на интернет, па пак постојат... |
|||
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Баш ме интересира кој е критерумот за "свет отец" и каде може да се најде листа на сите ткн. "свети отци" од 1 век до денес.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
||
Dobro bi bilo da se objasni koj uslovi treba da gi ispolnuva covek za da bide proglasen za svet otec?
|
|||
![]() |
|||
||
Стево - почнуваш со навреди - а тоа многу брзо ќе ти заработи бан.
Освен тоа - не ти е логична целата претпоставка со која тргнуваш да го разгледуваш преданието. Интересно е што ти се поставуваш за попаметен од останатите, па ете си разбрал нешто, што ние сироти, недоволно умни, не можеме да го сфатиме... Е фала ти за поуката, ама со оглед на тоа што не ти е добронамерна, и што не знаеш за што зборуваш - задржи си ја за себе... Дадовме доволно објаснувања. Ако не ти бендисуваат - твој проблем. Нема потреба да ја труеш темата со едно исто. |
|||
|
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Vidis deka ti e odgovorreno i deka tvojata dupka ne ja zatnuva nisto, duri i odgovor koj e na mesto.... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
stevompc ![]() Сениор ![]() Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
||
ne se prenemagajte za dzabe. ne vi se smesni iznudenite slogani, bidejki jas ocekuvam nekoj vo celiot pravoslaven svet da napisal koi svetci se ok, koi ne se ok. toa ne e mnogu da se bara, sepak neli i biblijata e zbirka na knigi. a zosto nema nikade zbirka na predanieto? i kako vie mozete da se povikuvate na predanieto za da vi ja razjani verata, koga nikoj na ovaa planeta nikogas dosega go nema nitu procitano celoto predanie? kako mozete da se fatite deka, eve na primer, treba da se krstevaat bebinja, koga mozebi vo mnostvoto na vasi neprocitani dela nekoj zapisal deka ne treba? mnogu golema dupka vo logickiiot sistem na verata imate. no toa ne e zaradi nedostatok na intelgencija kaj vasite vodaci. naprotiv, toa e znak na osobena itrost, bidejki vaka tie mozat da manipuliraat so vas. |
|||
![]() |
|||
||
Темплариус и Изворен - таа дискусија во Општи муабети. Овде темата е друга.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
||
Tempo dobro im kaza Zidarski:
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
A sto te tebe interesiraat Svetoto predanie ne mi e jasno???? Sakas da se vratis vo pravoslavieto toa mozes da go napravis bez da izigruvas mlada posle prva bracna noc na koja se i smeta a vsusnost drugo ne i e po kef, nikoj ne ti e kriv sto si se vlegol vo taa crkva kaj si sega... Znaci ti ne VERUVAS vo Svetoto predanie togas koj si ti na tebe da ti se objasnuva za Svetoto predanie da ti se davaat linkovi.... Pa na tebe taman nekoj ovdeka da go sobere i da ti go postira celoto Sveto predanie, ti pak ce kazes deka toa ne e toa - zasto ti ne razbiras i ne veruvas - cumu site ovie natezanja so tebe????? Ti si resil so tvoite deka vie treba da go razoblicuvate Pravoslavnoto Hristijanstvo, i koj be sega moze vas da ve ubedi vo bilo sto ..... Изменето од zidarski - 18.Октомври.2008 во 23:45 |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |