![]() |
|
pomos |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 6> |
Автор | |||
Papce ![]() Нов член ![]() Регистриран: 12.Септември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Fala vi mnogu na site za komentarite t.e SOVETITE ke ispadni deka go poslusav dimi no naracav 40ka od canon po mnogu povolna cena pa ke vidime koga ke stigni kako ke se pokazi. Inaku i jas mnogu bi sakal da imam 5ka ili pojak ali sepak kolku se isplajka za svadbi da go koristis so ogled na denesnava cena na svadbite pogotovo kaj nas vo bt
kade sekoj koj stignal do aparta (kako i jas samiot) stana slikar po svadbi. Samo da naglasam deka jas barem vlozuvam vo sebe i vo opremata za razlika od drugive BITOLSKI SVADBARI ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
dimi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 406 |
||
Papce Canon 40d ili 50d kje bidat znacitelna nadgradba vo odnos na 400-kata. Kolegive od forumov malku oreteruvaat koga velat deka razlikata e zanemarliva i ako vistinski sakas nekakov napredok vo fotografskiot alat togas ful frejmot e vistinskata rabota Ocekuvam da me raspnat za ovoj moj stav, ama slobodno kupi si 40/50d -razlikata e ogromna i vednas kje ja zabelezis!
- Dinamickiot opseg na 40-kata e eden od najgolemite megju DSLR aparatite, a maliot DR uzasno mnogu mi smetase kaj 400-kata.
- Ergonomijata na teloto, kako i negovata golemina i tezina, se prednost vo odnos na maloto telo na 400-kata, pa filingot e sosem poinakov. Ednostavno elementite se rasporedeni za prakticna i dolgotrajna rabota. Toa osobeno se zabelezuva koga kje mu montiras pogolem objektiv!
Goleminata i tezinata na 5-kata ponekogas mozat da bidat tovar.
- Ako ti e vazna brzinata togas 6,5 frejma vo sekunda se vazna nadgradba vo odnos na 400kata i nejzinite 3,5 frejma.
I znam deka 400-kata i 40-kata imaat ist senzor, no cuvstvoto e deka 40-kata e alat za rabota, dodeka 400-kata e igracka so koja moze i da se raboti.
IMHO edinstvenata prednost na FF e DOF-ot i filmskiot izgled na fotografiite, no toa doagja so "price tagot" na objektivite koi bi mozele da go "nahranat" FF senzorot.
Zasega sum srekjen so 40-kakta, a za Full frame tuka mi e Canon A-1
koga kje kupam 5-ka, 40-kata sekogas ke funkcionira kako odlicen backup
|
|||
![]() |
|||
seka ![]() Сениор ![]() ![]() Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
||
Zoki ti blagodaram!
Ne praniram od pocetok so flash da rabota.... dodeka ne se naviknam na aparatot. Isto taka i ne planiram objektivi od treta firma da koristam, ako veke sakam dobra kamera togas mora i dobri objektiv da bidat ( i ako se skapi ) no mislam deka sekoja firma si pravi najdobri objektiv za svoi aparati, da taka mislam deka samo bi bilo glupavo da koristam objektivi koi ne se od ista firma producirani kako i aparatot....
Jas se si vikam deka Nikon ke bide moj izbor, no ke vidime koga ke gi "fatam" i dvete
![]() |
|||
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta. |
|||
![]() |
|||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
||
Toa bi bilo najdobro seka. I dvete firmi se odlichni, no istovremeno imat razlichen priod kon dizajniranjeto na kamerite. Canon e poinovativen, dodeka Nikon e potradicionalen. Tehnichki denes stojat mnogu blizu eden do drug i nema nekoja golema razlika megju nivnite kameri vo istite kategorii. Edno veme Nikon beshe podobar so kit objektivite, vo poslednive meseci Canon pravi uspeshni potezi vo taa nasoka i ja minimizira taa razlika. Ako smetash na kupuvanje objektivi od tret proizvoditel, togash toa ne igra nikakva uloga za tebe. Edinstveno neshto vo sto mozham jas da vidam kako nekakva razlika (iako ne e tolku golema kako porano) e flash sistemot. Dokolku imash namera da koristish flash (blic) malu pochesto i pointenzivno, togash nekoja prednost bi imal Nikon.
Znachi, se na se, nema da pogreshish so izborot na bilo koja strana, ostanuva samo tvojot afinitet so koja firma ke se "venchash" ![]() |
|||
![]() |
|||
seka ![]() Сениор ![]() ![]() Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
||
pa nikon do sega nikogas ne sum imala, canon, od imav edna digitalna.... so menito se snaogav, ne bese nesto posebno tesko, no sepak nakako me vlece nakaj nikon....
stvarno treba i ednata i drugata da gi fatam vo race i da vidam koja mi lezi podobro ![]() |
|||
skromnosta. |
|||
![]() |
|||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
||
I dvete kameri se dobri, taka sto ne veruvam deka ke najdesh oti ednata e znachitelno podobra od drugata... povazhno e sto povekje ke ti lezhi ergonomski vo race i na koj sistem (Canon/Nikon) sakash da se odluchish. |
|||
![]() |
|||
KoKi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
||
smeni go objektivot |
|||
![]() |
|||
||
Se tokmam veke podolo vreme da si zemam nov aparat, no nekako nikako ne mozam da se odlucam... sakam Nikon D80 no nekako vo posledno vreme i Canon EOS 450D mi go ima vnimanieto.... sto mislite vie?
![]() |
|||
skromnosta. |
|||
![]() |
|||
aboskovski ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
||
Se nadevam deka ke razberete zosto velam:
"Eeee, ova ti e "svadbar", a ne ko onie nasite... ![]() |
|||
![]() |
|||
aboskovski ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
||
Mire, linkovite ne se otvaraat, berojatno ne se dostapni na non-members. Steta. No, eve ovde javno dostapni galerii od istiot avtor, makar sto najverojatno nedostasuvaat 'biserite': http://www.flickr.com/photos/edwardolive/collections/72157604140084528/ |
|||
![]() |
|||
Papce ![]() Нов член ![]() Регистриран: 12.Септември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16 |
||
Inace zaboraviv da naglasam deka 400d go menuvam zaradi Err99 koja pocna da mi se javuva vo posledno vreme.
|
|||
![]() |
|||
jblagoja ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 79 |
||
Angel Zoran MF kamerite gi dade vo Makedonija, ednata e kaj Tegla, a drugata kaj mene.
![]() Sega se shetaat i snimaat sceni po drzavava, planinite, noknite klubovi, ulicite kako sto e starata carsija, na Kokino itn. ![]() Koga ke izleze neshto ubavo ke prikazeme ![]() Pozdrav, i jas sum BIK ![]() Изменето од jblagoja - 18.Октомври.2008 во 20:34 |
|||
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
|||
![]() |
|||
||
Pa, posle nekoi ke rechat deka astrologijata nemala vrska.
![]() Tuku, da ne odime off-topic i da ne ja rasipuvame temata. Dokolku imate neshto relevantno za nea, povelete i pomognete mu na Papce vo izborot na kamerite, a za ostanatite raboti otvorete novi temi. |
|||
![]() |
|||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
||
Angel, linkovite ne se otvoraat ... veli:
Oops! You don't have permission to view this photo. Here's a link back to your home page. a sta sad? Isto taka bik .. samo sto moeto e horo-r-skop |
|||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |