|
Дали несовршеното може да направи...? |
Внеси реплика | страница <12345 8> |
Автор | ||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Da, sfativ - filozofiras. Te prasav ednostavno prasanje - dali nesto nesovrseno moze da napravi nesto sto e sovrseno. Sovrsenstvo - stvati go generalno kako sto se sfaka. Baram ednostaven odgovor - da ili ne. Jas velam - NE. A ti? p.s. i drugite bi bilo ubavo da odgovorat konkretno samo so da ili ne. |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
"dali nesto nesovrseno moze da napravi nesto sto e sovrseno......Jas velam - NE. A ti?
p.s. i drugite bi bilo ubavo da odgovorat konkretno samo so da ili ne." Маран Ата, појасни тогаш што е тоа нешто. Скулптура? Слика? Операција? Лек? Музика? Совршен дом? Во тој случај велам да-ако се мисли на материјални работи. Зошто да не? Имам во глава некоја идеја, еве на пример што знам, композиција. Се обидувам, поправам, доправам и на крај добивам музика онаква каква што сакам. Совршенство. Зар Музиката на Моцарт не е совршена? Бетовен? Ако авторот ја направи својата творба токму онака како што ја замислил, без “ама“, “требаше вака или онака“-тогаш велам “да“. Во тој случај мислам дека несовршеното може да направи нешто совршено во рамките на нашите разбирања. Се разбира, таа слава авторот треба да да му ја припише на Бог-оти Он нели го дал талентот за музика, архитектура, медицина.... Ако мислиш на нас како личности, на нашите постапки, стремежи, однесувања, изградување на личноста, тогаш за тоа се изјаснив претходно. Мораме да се стремиме кон совршеното, а Бог (во секој случај) ќе биде најдобриот оценувач. Постапка: Некој донира бубрег...орган...зар не е тоа некакво совршенство во однесувањето? Некој се откажал од нешто во полза на некој друг...тоа се оние стремежи за достигање на совршенството. Ај одговори ми со да или не на следново прашање: Дали сеуште пиеш ракија наутро? Ама само со Да или Не.... Изменето од maria_magdalena - 16.Октомври.2008 во 12:21 |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Toa ne e tocen odgovor. Ako edno nesto sto sum go napravila za mene e sovrseno, za tebe ne e. Ednostavno prasanje - dali nesovrseno nesto moze da napravi sovrseno? |
||||
|
||||
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
I spored fizickite zakoni, odgovorot e "ne". |
||||
tre, tri, tra
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Maran Ata, многу сум љубопитна...Не мачи ме повеќе
|
||||
|
||||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Е тоа е факт, за вкусовите не може да се расправа Мојата “совршена“ фризура за друг е катастрофа, сепак “совршеноста“ е во рамките на субјективните сфаќања.Се знае Кој е совршен... |
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Navedenata paralela e edna od najstarite postoechki vo teologijata i e edna od najpogreshnite koi mozhel chovek da ja skova vo zenitot na svojata ignorantnost. I toa nemashe da bide tolku tragichno, a ko ne se prifakja i ne se povtoruva so generacii, nebare e mudrost ispratena direktno od Boga. Chovekot ne e nikakva zemja ili mrtov kamen koj e delkan od nekoj zanaetchjija, tuku e BOGOVDAHNOVENO chedo, Bozhja refleksija sozdadena spored Negoviot lik, darena so Negovite atributi, realizirana i dokazhana preku Isus. Isus beshe razapnat na krst zatoa sto ni ja razotkri ovaa tajna i ne dozvoluvajte negovata zhrtva da odi obezvredneta! Изменето од Messenger - 16.Октомври.2008 во 16:37 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не ма! Едноставно се обидувам да бидам прагматичен. Незнам како не можеш да сватиш што сакам да кажам. Најпрво треба да се одреди критериум по кој трба да се оцени кој човек е совршен, а кој несовршен. Претпоставувам дека основната цел на поставувањето на ова прашање е да „докажеш“ дека совршен човек - нема. Дека само бог е совршен. Потоа треба да се одреди критериум по кој трба да се оцени предметот кој ќе го оценуваме дали е совршен или не. Мора да се има некој параметар по што ќе се оценува. Неможеш овакво прашање да генерализираш! Убаво даде пример Марија Магдалена, со музичарите. Јас би додал само уште нешто. Јас знам да играм шах. За сите во мојата околина моето играње е совршено. Но, ако тоа мое играње се спореди со на Карпов!? Ниту јас сум совршен спрема него, ниту пак моето играње шах. Изменето од Zlatnik - 16.Октомври.2008 во 17:50 |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Мојата идеја воопшто не е да докажам дека нема совршен човек, баш напротив - имало совршен Човек - Богочовекот Христос. Јас едноставно прашав, дали несовршено нешто може да направи совршено нешто. Единствен конкретен одговор кој го чув тука беше од Карамазов кој се изјасни дека не може со НЕ, а колку што разбрав и Дешад и Опитен така се изјаснија (нека ми прости ако испуштив некој). Е сега тоа го барам и од вас, и не ми го споредувајте со ова или она, затоа што само си сздавате фантазии и претпоставки што јас сакам да кажам, а сте далеку од вистината. Можеш и те како да го генерализираш ова прашање, затоа што под совршенство се подразбира нешто кое немало, нема и ќе нема никаква мана во било која околност, во било која ситуација, во било која случајност, во било кое време... Тие примери кои ги наведовте се ограничени со време и простор. Чекам конкретен одговор - ДА или НЕ! Изменето од Maran Ata - 17.Октомври.2008 во 04:14 |
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A priori, apsolutno sovrshensto ne mozhe da postoi zatoa sto vo momentot koga toa ke se sozdade vekje stanuva model spored koj mozhe da se sozdade nesto ushte posovrsheno od nego.
Od toj aspekt, go razbiram Zlatnik. Mozhe da se diskutira za sovrshenstvo samo vo nekoi ramki, a stom ke se stavat ramki, avtomatski se determiniraat granici, sto vsushnost pretstavuva limitiranje, pa ideite za apsolutnoto i sovrshenoto avtomatski pagjaat vo voda. Zoshto e vazhno i zoshto edinstveno mozhe da se govori za "sovrshenost" samo vo odredeni ramki? Zatoa sto "sovrshenoto" mozhe da se razbere kako sovrsheno samo od onoj sto mozhe da go prepoznae kako takvo. Prepoznavanjeto zavisi od limitot na rabiranjeto i svesta na onoj koj procenuva. Se shto e nadvor od toj limit ostanuva nezabelezhano i spored toa neproceneto. "Sovrshenosta" koja ke gi mine tie limiti vekje ne pretstavuva nishto za onoj koj obrakja vnimanie na nea. Kako posledica na pogore kazhanoto, Bog e sovrshen za nas, no toa ne znachi deka e apsolutno sovrshen. Na strana od toa, ne postoi zakon koj veli deka sovrshenoto mora SEKOGASH da kreira samo sovrsheni raboti. Sovrshenoto mozhe da sozdade apsolutno se shto vleguva vo limitite na negovite mozhnosti i posakuvanja. Vo tie limiti opfateni se site mozhnosti i ne postoi ogranichuvanje na edna i samo edna opcija. Vo sprotivno tvrdite deka sovrshenosta e limitirana, a toa e kondradiktorno na vasheto prethodno tvrdenje deka taa e sovrshena. Ne postoi limitirana sovrshenost! Razmislite malu okolu toa. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас прашав просто прашање, а не добив конкретен одговор, освен некои психолошки филозофии.
А тоа што велиш дека Господ не е апсолутно совршен ме потсети на една добра теорија што ја учев на факс. Има четири вистини: 1.Моја 2.Твоја 3.Заедничка (комбинација од мојата и твојата вистина или некоја вистина за која се сложуваме и двајцата) 4.и АПСОЛУТНА вистина Е сега, овде се наметнува прашањето колку таа моја, твоја и комбинирана од моја-твоја вистина, се совпаѓа со апсолутната вистина? А од друга страна, поаѓајќи од самите себе, знаеме дека не сме совршени. Е тогаш, како ние, несовршените, можеме да даваме теории дека совршениот Бог не е апсолутно совршен? Значи несовршеното, создаденото од Бог му кажува на Бог што Тој мисли и каков е Тој? Лимитираноста, за која ти зборуваш во второто пасусче, спаѓа во онаа теорија за вистината која јас ја наведов погоре, и тоа во твоја вистина, но не и во апсолутна. И пак да ве потсетам, барам конкретен одговор, само со ДА или НЕ! |
||||
|
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kako togash nie nesovrshenite, determinirame deka Bog e apsolutno sovrshen?
Za da go utvrdime toa, treba i samite da sme sovrsheni. Vo sprotivno samo mozheme da pretpostavuvame, sto vo nashiov sluchaj e edinstveno apsolutno tochno. Tvojata posledna rechenica e tochna i se sovpagja so onoa sto go velam jas i sto na podrug nachin go veli Zlatnik, deka apsolutnoto egzistira samo vo umot i svesta na onoj sto ja kontemplira taa "apsolutnost" i kako takva taa ima vrednost samo za nego i za nikoj drug. Sledovatelno, toa sto ste go uchele na fakultet, deka ima nekoja apsolutna vistina nadvor od sistemot koj se zanimava so taa vistina, e potpolno apsurdna pretpostavka. Konsekventno, tvoeto insistiranje na konkreten odgovor so DA ili NE e pravenje dupka vo voda. Kakov odgovor i da se dade, nema da bide validen bidejki ne podlegnuva na nashe iskustveno osoznavanje na sovrshenoto, tuku od nashata pretpostavka, teoloshkata ili nauchnata dogma i teorija, kulturnata tradicija ili lichnata zhelbata. |
||||
|
||||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
mnogu ste nejasni , pred se sto e predmet na sovrsenstvoto i nesovrsentvoto.
sekako deka individualno e sto za kogo e sovrseno , megjutoa sovrsenstvo bez mana postoi samo vo fantaziite. vo realnosta ne postoi nesto bez mana, no pozitivnostite preovladuvaat, pa manite ne smetaat temata e cista filozofija , no ako zboruvame za Bog kako edinstven sovrsen, koj za mene e samo covekova kreacija, i toj takov kakov sto e , i se se slucuva po negova volja , sepak nema ist arsin za site kako sto pisuva vo biblijata, i toj za nekogo e tatko za nekogo ocuv.... a toa ne e e sovrsenstvo |
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ajde da si pretpostavime deka predmetot na sovrsenstvo e nekoja umetnicka slika stom tolku nastojuvate (iako toa ne mi e poentata). Dali ima sovrsena umetnicka slika? Bog samiot po sebe e sovrsen, a toa sto nekoi od lugeto go prifakaat kako ocuv, nekoi kako tatko, a nekoi mislat deka e covekova kreacija, voopsto ne go pravi ponesovrsen od toa sto e. Ako ti Go negiras Bog, toa ne znaci deka ne postoi. Tvojata negacija ne pridonesuva Toj da iscezne. Изменето од Maran Ata - 17.Октомври.2008 во 14:12 |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <12345 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |