IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали несовршеното може да направи...?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали несовршеното може да направи...?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 8>
Автор
Порака
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Дали несовршеното може да направи...?
    Испратена: 14.Октомври.2008 во 01:03
Имам едно прашање до сите кои пишуваат на темава - Дали несовршено нешто може да направи нешто совршено?

Ме интересира одговорот на сите вас. Ви благодарам.

Изменето од Messenger - 14.Октомври.2008 во 03:49
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 03:54
Interesno prashanje.

So drugi zborovi, dali na nesovrsheoto sudbina mu e sekogash da sozdava samo nesovrsheni neshta?

Ili pak, dali samo sovrshenoto mozhe da kreira neshto sovrsheno?

Isto taka, dali sovrshenoto mora sekogash da kreira neshto sovrsheno ili   mozhe da sozdade neshto i sto ne e sovrsheno?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 16:20
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Имам едно прашање до сите кои пишуваат на темава - Дали несовршено нешто може да направи нешто совршено?

Само ЕДЕН е Совршен, а Тој и од тоа што ние го наречуваме несовршено, прави совршено.

ХАЛЕЛУЈАХ!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 19:13

sto e idejata ovde? ima li temava dopirni tocki so verata?

Ako e idejata deka Gospod (sovrsen) napravil covek (nesovrsen), dali sega moze i obratno?

razmislete pa odgovorete.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2008 во 20:43

Несовршеното НЕМОЖЕ да направи нешто совршено, но како христијани ИМАМЕ ДОЛЖНОСТ ДА СЕ СТРЕМИМЕ КОН СОВРШЕНСТВОТО. “Бидете совршени како што е совршен Бог“ (секогаш парафразирам цитати)

Значи, како што вели Павле, се она што го правиме да го правиме како за Бог, така ќе дојде до израз нашиот стремеж кон совршенството. (Коринтјани ли беше каде вели секој  својата служба да ја извршува не како за себе-но како за Бог)
Ете такви треба да бидеме.

Дали од тој стремеж ќе произлезе нешто совршено, може да оцени единствено оценувачот на вистински совршените работи, вистинскиот критериум, а тоа е Бог, главниот Оценувач на тоа дали нештата ги правиме навистина добро.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 04:15
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

sto e idejata ovde? ima li temava dopirni tocki so verata?

Ako e idejata deka Gospod (sovrsen) napravil covek (nesovrsen), dali sega moze i obratno?

razmislete pa odgovorete.

Прашањето е многу едноставно и ме интересира одговор само со да или не, а подоцна ќе видите што ми е поентата. И од твоја корист ќе биде, не само од моја!
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 16:44
Не може.Па затоа и се вика несовршено.Ама сепак треба да се стреми кон повисоки, повозвишени цели.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 17:08
Ako na nesovrshenoto sudbina mu e sekogash da sozdava nesovrshenosti, togash zoshto da se stremi kon povisoki, povozvisheni celi, koga tie se nedofatni za nego?

A da, za da bide pomalu nesovrsheno.

Vo sekoj sluchaj, so ova go prifakjate faktot deka nesovrshenoto mozhe da se unapredi samo do krajniot limit na svoite mozhnosti. I potoa mozhe samo da stagnira.

Ako toa go interpolirame na chovekot, togash krajnata instanca na chovekot ne e nishto drugo tuku stagnacija.

Vo toj sluchaj, koja e ultimatinata ideja na negoviot razvoj so "stremenje kon povisoki i povozvisheni celi" koga tie celi ne mozhat da bidat tokmu bozhenstvenite za koi postojano propoveda Isus i za koi site nie se trudime i mechtaeme? Togash zoshto Bog go sozdade chovekot spored svojot obraz, koga ne gledate nikakov potencijal i benefit od toa ?

Zarem ne gledate deka samite sebe si postavuvate ogranichuvanja i si ja sechete grankata na koja sedite ?

Изменето од Messenger - 15.Октомври.2008 во 17:11
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
gagaDNZ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Октомври.2008
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gagaDNZ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 17:12
Ne moze covek da bide sovrsen kako sto e sovrsen Bog.Spored eden pameten filozof Ksenofan glupavi se lugjeto koi mislat deka mozat da bidat kako bog i ne se vo pravo sto si dozvolile da go mislat toa.Bog e eden,vecen,sovrsen,covek ne mu e blizu ni po stava ni po razum.Greska e covekot i sto go zamisluva Bog kako covecko sustesvo....
a za temava konkretno mislam deka tokmu ona sto e nesovrseno e sepak sovrseno...ne treba se da bide na mesto i se da bide kako sto treba...i so nesovrsenosti postoi harmonija

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Несовршеното НЕМОЖЕ да направи нешто совршено, но како христијани ИМАМЕ ДОЛЖНОСТ ДА СЕ СТРЕМИМЕ КОН СОВРШЕНСТВОТО. “Бидете совршени како што е совршен Бог“ (секогаш парафразирам цитати)Значи, како што вели Павле, се она што го правиме да го правиме како за Бог, така ќе дојде до израз нашиот стремеж кон совршенството. (Коринтјани ли беше каде вели секој  својата служба да ја извршува не како за себе-но како за Бог)Ете такви треба да бидеме.Дали од тој стремеж ќе произлезе нешто совршено, може да оцени единствено оценувачот на вистински совршените работи, вистинскиот критериум, а тоа е Бог, главниот Оценувач на тоа дали нештата ги правиме навистина добро.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 17:58
Неможе, тогаш во што е неговата несовршеност?

На другиот можете да му го дадете само она што го имате, а никако она што го немате според: Добриот од своето сокровиште изнесува добро а лошиот лошо.

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 18:26
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako na nesovrshenoto sudbina mu e sekogash da sozdava nesovrshenosti, togash zoshto da se stremi kon povisoki, povozvisheni celi, koga tie se nedofatni za nego?

A da, za da bide pomalu nesovrsheno.

Vo sekoj sluchaj, so ova go prifakjate faktot deka nesovrshenoto mozhe da se unapredi samo do krajniot limit na svoite mozhnosti. I potoa mozhe samo da stagnira.

Ako toa go interpolirame na chovekot, togash krajnata instanca na chovekot ne e nishto drugo tuku stagnacija. Vo toj sluchaj, koja e ultimatinata ideja na negoviot razvoj so "stremenje kon povisoki i povozvisheni celi" koga tie celi ne mozhat da bidat tokmu bozhenstvenite za koi postojano propoveda Isus i za koi site nie se trudime i mechtaeme? Togash zoshto Bog go sozdade chovekot spored svojot obraz, koga ne gledate nikakov potencijal i benefit od toa ?

Zarem ne gledate deka samite sebe si postavuvate ogranichuvanja i si ja sechete grankata na koja sedite ?

Tokmu za covekot zboruvame, a sekako, toj ke stagnira dokolku PRESTANE da se stremi kon licno usovrsuvanje. Pa ti vidi sega dali e podobro da zapres da se usovrsuvas stremejci se kon svoite ideali, kon idealot koj go postavil Bog, ili pak e podobro da se unapreduvas, cekor po cekor, stanuvajci podobar i podobar od ona sto si sega.
Denes sum mnogu posovrsena od vcera, a utre sekako ce bidam i podobra od ona sto sum denes.

So samoto otkazuvanje od ovie stremezi, covekot ce potone. Vo najmala raka ce se zadovoli so sebe onakov kakov sto e, bez da razmisluva...i na toj nacin se povece ce nalikuva na zivotnite. Ili pak ti mislis  deka covek treba da se odnesuva po devizata "ili ce bidam sovrsen-ili nisto? "

Pa ti vidi sea koj si ja sece grankata, dali toj sto raboti na svoe usovrsuvanje, ili toj sto se pomiril so sebe onakov kakov e bez da saka da se promeni na podobro.

Celta na covek ne e i ne moze da bide da stane Bog, toa e nevozmozno, no moze da raboti na sebe i da stane HRISTOLIK. "Bidete sovrseni kako sto e sovrsen i vasiot Bog"-toa bi trebalo da e mototo na sekoj svesen i normalen covek (ne samo hristijanin) koj raboti na sebe, na svoite slabosti, nedostatoci. Taka ce bide poblisku do Boga, popolezen za bliznite...podalecnite, zaednicata....zemjata...

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 18:33
Стагнирањето е движење наназад. Светот, универзумот се придвижуваат напред постојано. Доколку останеме денес, исти како што бевме вчера, тогаш заостануваме се повеќе и повеќе со секој изминат ден.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 18:42

Zamisli da odi covek na taa varijanta-se ili nisto. Prilicno hazarderski za COVEK, neli?

Ili ce bidam kako Bog, ili ce si sedam na ova ramniste, ne treba da napreduvam...Ce jadam, pijam, spijam, sto ima da rabotam na svoe usovrsuvanje koga i onaka nema da go dostignam?

Mnogu los nacin na razmisluvanje, no sekoj ima pravo na svoe mislenje.
(se izvinuvam za latinicava ama ovoj komp. nema kir. poddrska)
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 18:53
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

"Bidete sovrseni kako sto e sovrsen i vasiot Bog"-toa bi trebalo da e mototo na sekoj svesen i normalen covek (ne samo hristijanin) 

Aha... tokmu toa mi beshe poentata!!!

Zoshto si ja sechete samite grankata i zoshto se ubeduvate deka chovekot ne mozhe da ja dostigne sovrshenosta, onaa po chij lik sme kreirani, koga Isus ni porachuva oti, ako poveruvame vo negovite zborovi, mozheme da pravime se sto pravi Toj, pa i povekje od Nego i deka ke bideme sovrsheni kako sto e sovrshen i nashiot Bog ???

Zoshto gi slushate onie koi mu protivrechat na Isusa i Boga ???

Vie ste sozdadeni da "Bidete sovrseni kako sto e sovrsen i vasiot Bog" Nishto pomalu i nishto povekje!

Toa e Radosnata vest, sto treba da si ja povtoruvate sekoja vecher pred spienje:

"Da bidam sovrsen kako sto e sovrsen i mojot Bog"

Amin!

Изменето од Messenger - 15.Октомври.2008 во 18:54
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.